"Ei koskaan enää vapaaksi" - Ikuinen elinkautinen Suomeen?

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
John Kimble
Michael Knight
Viestit: 4124
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

Kopioidaan tänne vielä itse uutinen aloituksen linkin takaa:
Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista: ”Kymmenien nuorten tappamista ei voi muulla tavoin sovittaa”

Julkaistu: 10:39

Ex-oikeusministeri Antti Häkkäsen mielestä Suomella ei ole nyt kykyä eristää esimerkiksi ulkomailla kymmeniin murhiin syyllistyneitä terroristeja teon vaatimalla tavalla lopuksi iäksi.

Kokoomuksen kansanedustaja, viime vaalikauden hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen perää tiukennuksia elinkautiseen vankeustuomioon. Hänen mielestään esimerkiksi julmimpiin terroristisiin murhiin syyllistyneet pitäisi pystyä jättämään kokonaan ilman vapautumismahdollisuutta.

Suomessa aikuiset elinkautisvangit voivat hakea ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan tuomiostaan 12 vuotta. Elinkautiselle vankeudelle ei ole määritelty laissa enimmäis- eikä vähimmäiskestoa. Keskimäärin elinkautinen vankeus kestää reilut 14 vuotta.

Häkkäsen mukaan henkirikosten määrän tulisi vaikuttaa elinkautisen pituuteen nykyistä voimakkaammin. Sarjamurhaajien tapauksissa minimialaraja voisi Häkkäsen mukaan olla esimerkiksi 20–30 vuotta. Häkkänen painottaa, että oikeasti vaaralliset henkilöt pitäisi pystyä eristämään yhteiskunnasta.

– Sen pitäisi olla tosiasiallinen elinkautinen. Nyt on puhuttu siitä, että Isis-henkilöitä tuodaan Suomeen tuomittavaksi. Jos henkilö osallistuu ulkomailla vaikkapa kymmeniin terroristisiin murhiin, onko Suomen oikeusjärjestelmällä oikeasti kyky eristää tällaiset henkilöt teon ansaitsemalla tavalla lopuksi ikää? Ei ole.

Hovioikeus tekee elinkautisvankeja koskevat ratkaisut vaarallisuusarvioiden perusteella ja voi jo nykyisellään siirtää ehdonalaiseen pääsyä. Häkkäsen mukaan nykykäytäntö on osoittanut, että vaarallisuusarvioiden tekemiseen liittyy hankaluuksia ja nostaa esiin tarvetta sovittaa teko suhteessa sen julmuuteen.

– Vaikka terroristi sanoisi viiden vuoden jälkeen: ”Olen vaihtanut ääri-ideologiani kristinuskoon. Olen parantunut, vapauttakaa minut”. Ei käy, rangaistuksen luonne on myös sovittaa teko.

Häkkäselle itselleen on selvää, että esimerkiksi Norjan joukkomurhaaja Anders Breivikin ja vastaaviin tekoihin syyllistyneiden tulisi istua ikuinen elinkautinen.

– Yksiselitteisesti kyllä. Kymmenien nuorten ihmisten tappaminen on rikos, jota ei voi sovittaa muulla tavoin kuin istumalla lopun ikää eristyksissä. En jaa sitä vaikka rikosoikeuden professorilta kuultua näkemystä, että jos henkilö paranee tai tervehtyy, hänet pitäisi vapauttaa 20 henkilön päähän ampumisesta.

Häkkänen sanoo, ettei hän täysin jaa Suomessa viimeiset 30–40 vuotta harrastettua kriminaalipoliittista ajattelua. Hän pitää hyvänä kriminaalipoliittisen ajattelun päälinjaa, jossa korostetaan yhteiskunnan turvallisuutta ja sitä, ettei tarvetta rikosten tekemiseen syntyisi.

– Sitä en jaa, että jos siitä huolimatta henkilöt syyllistyvät, vaikka raiskauksiin, niin meillä iso osa päätyy vain ehdolliseen, tulee pikkuinen oheissakko. Meillä on kriminaalipolitiikassa ajattelua, että uhria ei suojata niin paljon kuin tekijää. Ajatellaan, että tämä on vähän enemmän yhteiskunnan kuin tekijän oma vika.

Häkkäsen ministerinä käynnistämä selvitystyö elinkautisvankeuden tiukentamisesta saikin rikosoikeuden prosessorit heti takajaloilleen. Kovimpana toimena esillä oli ikuisen elinkautisen käyttöönotto. Häkkänen painottaa, että kyse on pohjimmiltaan poliittisesta arvovalinnasta.

– Sen takia tämä ei ole vain professorien ratkottava asia.

Kuva
Antti Häkkänen kunnioittaa professoreja, mutta ei jaa täysin Suomessa 30-40 vuotta vallinnutta kriminaalipoliittista ajattelua. Häestä Suomessa uhria ei suojata niin paljon kuin tekijää. –Ajatellaan, että tämä on vähän enemmän yhteiskunnan kuin tekijän oma vika. Kuva: Markku Ulander

Häkkäsen mukaan rangaistuksen nimi ei ole oleellista. Mallejakin voi olla monenlaisia. Esimerkiksi Norjassa elinkautista voidaan pidentää aina uudestaan viidellä vuodella.

– On hallituksen tehtävä hyvän lainvalmistelun nimissä katsoa, miten tämä soveltuu vaikkapa Euroopan ihmisoikeussopimuksen tiettyyn tulkintakäytäntöön. Voiko olla elinkautinen ikuisesti vai pitääkö olla tosiasiallinen mahdollisuus vapautua, mutta istua vähintään 20 vuotta.

Professorit ovat pitäneet ikuista elinkautista Euroopan ihmisoikeuksien sopimuksen vastaisena.

– Jotkut rikosoikeudenprofessorit edustavat sellaista kriminaalipoliittista ajattelua, että jos viisi ihmistä murhannut ja paloitellut vankilassa lupaa ja vannoo kautta kiven ja kannon, ettei tee enää niin, että hänet pitäisi vapauttaa. Ei tässä tarvitse mitään kiihkoilua ryhtyä harrastamaan, mutta meillä pitää olla nykyistä tehokkaampi keino eristää henkilöt, jotka syyllistyvät todella vakaviin sarja- tai joukkomurhiin.

Kokoomus on ollut huolissaan hallituksen toimettomuudesta talous- ja työllisyyskysymyksissä. Nyt Häkkänen lisää syntilistaan voimalla myös sisäisen turvallisuuden.

Hän on huolissaan hallituksen aikailusta terrorismilainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Hänestä sisä- ja oikeusministeriöissä on jo ennalta tiedossa, mitä niissä voidaan tehdä. Ei tarvitse kuin kääriä hihat.

– Suojelupoliisi varoittaa näistä julkisuudessa joka kuukausi. Hallituksen ministereille on liki jokapäiväistä se, mikä terrorismin uhkatila on Suomessa. Radikalisoituneita henkilöitä on paljon. Lisätoimenpiteitä tarvitaan.

Häkkänen patistelee hallitusta pitämään huolta, etteivät terroristit pääse juoksussa niskan päälle.

– Muuttuvassa maailmassa on koko ajan juostava kilpaa terroristeja vastaan ja pidettävä huoli, että lainsäädäntötyössä pysytään muiden maiden rinnalla, eikä jäädä jälkeen.

Kuva
Kokoomus on ollut huolissaan hallituksen toimettomuudesta talous- ja työllisyyskysymyksissä. Nyt Häkkänen lisää syntisäkkiin vitkuttelun terrorismikysymyksissä. –Muuttuvassa maailmassa on koko ajan juostava kilpaa terroristeja vastaan. Kuva: Jussi Nukari

Hallitus sanoi al-Hol-linjauksensa yhteydessä tarkastelevansa mahdollisia uusia kiristyksiä terrorismi- ja turvallisuuslainsäädäntöön. Presidentti Sauli Niinistö oli ennen sitä ottanut asian tarpeellisuuden esille blogissaan. Yhtenä konkreettisena asiana esillä on ollut terrorismijärjestöön kuulumisen tekeminen rangaistavaksi.

Häkkänen lyö pöytään muita tarkasteltavia asioita. Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten kriminalisoitiin viime hallituskaudella. Hänestä hallituksen tulisi pohtia, voisiko jo esimerkiksi Isisin alueelle meneminen osoittaa tarkoitusta osallistua terroristiseen toimintaan ja voitaisiinko se tehdä rangaistavaksi.

– Problematiikka liittyy vähän siihen, että kun matkustetaan jonkun terroristijärjestön toiminnan alueelle, niin nykyinen sääntely vaatii korkean kynnyksen terroristisen teon tarkoituksen näyttämiseksi. Jos tehtäisiin rangaistavaksi jo se, että matkustat alueelle, se voisi toimia.

Esimerkiksi Tanska ja muutamat muut maat ovat Häkkäsen mukaan tehneet jo vastaavia tiukennuksia ja Suomen pitäisi olla asiassa jo liikkeellä. Lait eivät kuitenkaan vaikuta taannehtivasti. Lakia voitaisiin kuitenkin soveltaa jos Isisin kalifaattiin tapahtuneen kaltainen Suomen kansalaisten siirtyminen tulisi uudelleen ajankohtaiseksi.

– Näkemykseni on, että jollain sanamuodolla pitää kriminalisoida se, että tosiasiallisesti osallistut ja menet terroristisen järjestön alueelle toimintaan mukaan. Joko sinne kotitaloutta pyörittämään tai keittämään soppaa terroristeille.

Häkkänen pitää käynnissä ollutta keskustelua terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoinnista epäolennaisempana asiana. Häkkänen linjasi oikeusministerinä, ettei sitä tehdä.

– Kuulumisen kriminalisointi on syytä tehdä, jos siihen löydetään lainvalmistelussa keinot. Viime vaalikaudella virkakunta näki tämän mahdottomana säätää. Tosiasiallisesti se teko ja toiminta, että osallistut, matkustat ja menet sinne pitää olla kattavasti kriminalisoitu. Sitten on oikeusministerin ja hallituksen tehtävä, etsiä lainvalmistelun keinot, jolla tämä asia hoidetaan.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006400640.html
Radiopuhelin kirjoitti: Ma Heinä 30, 2012 2:01 pm Ulkomaalaisia ei tuomita heppoisimmilla perusteilla kuin suomalaisia. Korostuminen raiskaustilastoissa johtuu vain siitä että maahanmuuttajat yksinkertaisesti raiskaavat enemmän.
strömmingen
Frank Drebin
Viestit: 394
Liittynyt: Ti Helmi 04, 2020 6:25 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja strömmingen »

John Kimble kirjoitti: La Helmi 08, 2020 11:46 pm Ei elinkautinen tarkoita elinkautista Suomessa vaan keskimäärin se on 14 vuotta. Suomen pisin elinkautinen taitaa olla 22 vuotta.

Itse asiassa tämä on naurettavan lyhyt aika jos verrataan vaikka muihin EU-maihin USA:sta puhumattakaan. Esim. Britanniassa voi raiskauksesta saada 18 vuotta vankeutta, eikä se siis ole vielä elinkautinen edes.

Olen samoilla linjoilla Häkkäsen kanssa, mutta miksi hän ei ajanut tätä viime hallituskaudella kun oli oikeusministeri? Nyt vaikuttaa vähän oppositiosta huutelulta kun ei ole itse enää vastuussa.
Kyllähän se oikeusministerinä tuohon suuntaan asioita vei. Kannattaa muistaa että oikeusministerin pesti kesti vain reilut 1,5v (toimitusministeriöaika pois laskettuna). Esim. tuolta Kalevan sivulta löytyy se mitä hän oikeusministerinä asiasta viestitti. Jutussa mainitut uudistukset oli kyllä jo Lindströmin aikaan aloitettuja, oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/o ... sa/808269/

Ja hyvä on jos oppositiosta hitusen huutelee. Ei ole tämä poskipunahallitus ollenkaan kartalla missä nyt mennään.
Avatar
John Kimble
Michael Knight
Viestit: 4124
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

strömmingen kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 12:15 amJa hyvä on jos oppositiosta hitusen huutelee. Ei ole tämä poskipunahallitus ollenkaan kartalla missä nyt mennään.
Tuskinpa nämä huulipunaministerit kuuntelevat järkeviä opposition ehdotuksia. Heidän agenda on suomalaisten kyykyttäminen, maahanmuuton lisääminen ja ilmastoutopia, jotka kaikki kolme ikävä kyllä liittyvät toisiinsa.
Radiopuhelin kirjoitti: Ma Heinä 30, 2012 2:01 pm Ulkomaalaisia ei tuomita heppoisimmilla perusteilla kuin suomalaisia. Korostuminen raiskaustilastoissa johtuu vain siitä että maahanmuuttajat yksinkertaisesti raiskaavat enemmän.
Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Häkkänen pistää nyt jo täysillä pökköä pesään pj-vaaleja ajatellen. Orposta, joka oli sisäministeri kun Suomeen päästettiin puolet Irakin valiojoukoista, halutaan eroon ja samalla viritellään jo persunaamaria päälle. Kokoomuksen taktiikkahan on viimeiset 20 vuotta ollut näyttää mahdollisimman paljon pahimmalta vastustajalta, kuka vielä muistaa vaalitaiston demarien kanssa kun kokoomus olikin yhtäkkiä "työväen puolue". :wink:
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja poikani »

devil_doll kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 2:36 am Häkkänen pistää nyt jo täysillä pökköä pesään pj-vaaleja ajatellen. Orposta, joka oli sisäministeri kun Suomeen päästettiin puolet Irakin valiojoukoista, halutaan eroon ja samalla viritellään jo persunaamaria päälle. Kokoomuksen taktiikkahan on viimeiset 20 vuotta ollut näyttää mahdollisimman paljon pahimmalta vastustajalta, kuka vielä muistaa vaalitaiston demarien kanssa kun kokoomus olikin yhtäkkiä "työväen puolue". :wink:
Juuri näin!

Muuten aiheeseen sen verran, että en kannata yhdenkään ihmisen istuttamista vankikopissa vuosikymmeniä. Muitakin - luovempia - ratkaisuja on, mutta Suomen poliittisessa ilmapiirissä niitä ei voi edes harkita, joten en viitsi itsekään käydä asiasta hedelmätöntä keskustelua.
????? ?? ??????.
Tovi
Neuvoja-Jack
Viestit: 516
Liittynyt: Su Marras 22, 2015 12:18 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Tovi »

poikani kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 7:09 am Muuten aiheeseen sen verran, että en kannata yhdenkään ihmisen istuttamista vankikopissa vuosikymmeniä. Muitakin - luovempia - ratkaisuja on, mutta Suomen poliittisessa ilmapiirissä niitä ei voi edes harkita, joten en viitsi itsekään käydä asiasta hedelmätöntä keskustelua.
Niin, valitettavasti nämä "rangaistuslaitokset" on saatu nostettua tasoltaan ja kustannuksiltaan liian korkealle. Olisi kestämätöntä pitää vankeja niissä vuosikymmeniä, toisaalta on paljon sellaista väkeä jota ei tulisi enään yhteiskuntaan päästää. Toimivia luovia ratkaisuja olisi kuta kuinkin kaksi, mutta se on eurooppalainen / länsimainen ilmapiiri joka niiden käytön estää.
ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Tovi kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 11:12 am
poikani kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 7:09 am Muuten aiheeseen sen verran, että en kannata yhdenkään ihmisen istuttamista vankikopissa vuosikymmeniä. Muitakin - luovempia - ratkaisuja on, mutta Suomen poliittisessa ilmapiirissä niitä ei voi edes harkita, joten en viitsi itsekään käydä asiasta hedelmätöntä keskustelua.
Niin, valitettavasti nämä "rangaistuslaitokset" on saatu nostettua tasoltaan ja kustannuksiltaan liian korkealle. Olisi kestämätöntä pitää vankeja niissä vuosikymmeniä, toisaalta on paljon sellaista väkeä jota ei tulisi enään yhteiskuntaan päästää. Toimivia luovia ratkaisuja olisi kuta kuinkin kaksi, mutta se on eurooppalainen / länsimainen ilmapiiri joka niiden käytön estää.
Eikö USA ja Japani voida lukea länsimaalaisiksi?
Tuukka
Lauri Hanhivaara
Viestit: 132
Liittynyt: Ti Marras 26, 2019 8:06 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Tuukka »

Ainoa elinkautinen Suomessa on pakkohoito - Joskus.

Jammuhan oli ollut "elinkautisessa", kunnes pääsi taas vapaaksi lapsia raiskailemaan, ja lopulta myös tappamaan.

Vuonna 2000 häntä oltiin innoissaan vapauttamassa, mutta se herätti niin valtavan myrskyn kansan keskuudessa, että lopulta Jammu laitettiin pakkohoitoon. Tosin jos olisi ollut nuorempi mies, olisi varmaan sieltäkin päässyt pois ennen kuolemaansa. Jammuhan oli ihan täysiverinen mielisairas psykopaatti, jonka sairaus näkyi täysin selvästi päälle päin *koko ajan*. Se että seinähullu, krooninen lasten raiskaaja ja murhaaja oltiin vapauttamassa, on täysin käsittämätöntä. Idioottikin pystyi näkemään, että tyyppi jatkaa rikoksiaan saman tien.
Tuukka
Lauri Hanhivaara
Viestit: 132
Liittynyt: Ti Marras 26, 2019 8:06 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Tuukka »

En muuten usko, että noita sarja- tai massamurhaajia on kuitenkaan niin paljon, että niistä kertyisi valtiolle suhteessa mitenkään älyttömät kustannukset. Siis suhteessa kaikkiin muihin säilöttyihin, joita verorahoilla elätetään. Eli se tuntuu epäolennaiselta tässä keskustelussa. Häkkänen ei ole laittamassa ikuisia elinkautisia kuin täysin poikkeuksellisille rikoksille, joita tehdään tässä maassa harvoin.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17102
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

RKP:n täti vastaa Häkkäsen esitykseen:
Oikeusministeri tyrmää Häkkäsen ajatuksen ikuisesta elinkautisesta: ”Ihmisoikeussopimukset ovat varmasti hänellä tuoreessa muistissa”

Myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) piikittelee Häkkästä.

OIKEUSMINISTERI Anna-Maja Henriksson (r) tyrmää ex-oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) ajatuksen ikuisen elinkautisen käyttöönotosta.
– Lainsäädäntömme ei tunne mitään Häkkäsen mainitsemaa ikuista elinkautista. Häkkänen oli vielä alkukesästä Suomen oikeusministerinä ja hänellä on varmasti tuoreessa muistissa, minkälaiset ihmisoikeussopimukset Suomea sitovat. Häkkänen hakemalla hakee jotakin, jolla hän saa itseään otsikoihin. Aina on hyvä katsoa peiliin ja kysyä, jäikö jotakin tekemättä, Henriksson piikittelee.

Häkkänen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että esimerkiksi joukkomurhiin syyllistyneiden henkilöiden tulisi istua eristyksissä lopun ikänsä.
– Kymmenien nuorten ihmisten tappaminen on rikos, jota ei voi sovittaa muulla tavoin kuin istumalla lopun ikää eristyksissä. En jaa sitä vaikka rikosoikeuden professorilta kuultua näkemystä, että jos henkilö paranee tai tervehtyy, hänet pitäisi vapauttaa 20 henkilön päähän ampumisesta.

Häkkäsen mukaan rangaistuksen nimi ei ole oleellinen. Esimerkiksi Norjassa elinkautista voidaan pidentää aina uudestaan viidellä vuodella.
– On hallituksen tehtävä katsoa, miten tämä soveltuu vaikkapa Euroopan ihmisoikeussopimuksen tiettyyn tulkintakäytäntöön. Voiko olla elinkautinen ikuisesti vai pitääkö olla tosiasiallinen mahdollisuus vapautua, mutta istua vähintään 20 vuotta, Häkkänen puntaroi.

Henriksson sanoo, että hallitusohjelmassa on kirjaus vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapautumisen edellytysten perusteellisesta arvioinnista. Asia on parhaillaan lausuntokierroksella.
– Kyse on vaarallisuusarvioinnin tulevasta statuksesta. Jos riskiarvioinnin merkitys nostetaan itse pykälään, sen vaikutus hovioikeuden päätökseen tulisi olemaan vielä keskeisempi. Seuraavaksi on tarkoitus käynnistää tutkimushanke riskiarviointien luotettavuudesta.

AIKUISET elinkautisvangit voivat hakea ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan tuomiostaan 12 vuotta. Keskimäärin elinkautinen vankeus kestää reilut 14 vuotta.

Henrikssonin mukaan henkilön vapauttamatta jättäminen on käytännössä mahdollista jo tänä päivänä. Henriksson ei osaa antaa tuoreeltaan tilastotietoja siitä, onko näin toimittu tai kuinka usein näin on toimittu.
– Jos henkilö on esimerkiksi psykoosissa, ei sellaista henkilöä päästetä vapauteen. Yhteiskunnan pitää suojella kansalaisia sellaisia henkilöitä vastaan, jotka voivat olla muille vaaraksi.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että Häkkäsen kannalle vaarallisimpien henkilöiden pysyvästä eristämisestä on saatavissa hyvin arvovaltaista tukea, vaikka hän ei itse olisi valmis niin ”radikaaliin muutokseen”.

Arvovaltaisella tuella Tolvanen viittaa psykiatripiireihin.
– Psykiatrit lähtevät siitä, että vaarallisuuden arviointi – osuvuus liikkuu 50–70 prosentin välillä – on niin vaikeaa, että vapautumisharkinta pitäisi sopia pikemminkin uusimiskertaisuuteen. Psykiatripiireissä on sellaista ajattelua, että jos riittävän monta kertaa uusii elinkautiseen johtavan rikoksen, ei olisi mahdollista päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Tolvanen uskoo, että vaarallisuusarvion korostaminen johtaisi siihen suuntaan, että elinkautisesta tulisi tosiasiallisesti elinkautinen.
– Nyt joitakin henkilöitä on pidetty vankilassa yli kaksikymmentä vuottakin. Tokihan vankeja kuolee rangaistusaikana, sitä kautta se voi tulla elinkautiseksi.

Tolvasen mielestä Suomessa saattaa olla muutama henkilö, joita ei pitäisi päästää koskaan pois vankilasta. Tolvasen mukaan kysymys kuuluu, tulisiko mahdollisuus vapauttamatta jättämisestä kirjata lakiin.

HÄKKÄNEN oli IS:n haastattelussa huolissaan myös hallituksen aikailusta terrorismilainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.
– Hallituksen ministereille on liki jokapäiväistä se, mikä terrorismin uhkatila on Suomessa. Radikalisoituneita henkilöitä on paljon. Lisätoimenpiteitä tarvitaan, Häkkänen vaati.

Häkkäsen mielestä hallituksen tulisi pohtia, voisiko esimerkiksi Isisin alueelle meneminen osoittaa tarkoitusta osallistua terroristiseen toimintaan ja voitaisiinko se tehdä rangaistavaksi.

Henriksson sanoo, että Häkkäsellä ja edellisellä hallituksella oli ”varsin suuria mahdollisuuksia vaikuttaa terrorismilainsäädäntöön, mutta he eivät sitä tehneet, mitä tulee esimerkiksi terrorismijärjestöön kuulumiseen”.
– Nykyinen hallitus on päättänyt toisin, tulen ihan lähipäivinä asettamaan työryhmän, joka saa tehtäväkseen kansallisen terrorismirikosten sääntelyn arvioimisen. Työryhmälle tulee arvioitavaksi mahdolliset lainsäädäntömuutokset, ja se koskee erityisesti terroristiryhmään kuulumista tai sen toimintaan osallistumista. Olemme edenneet tässä ripeällä aikataululla, Henriksson torppaa kritiikin.

Myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) vakuutti keskustan politiikka- ja toimintapäivillä lauantaina, että hallitus on kiristämässä terrorismilainsäädäntöä.
– Antti Häkkäselle terveisiä, että hän ei kyennyt viemään lainsäädäntömuutoksia viime vaalikaudella eteenpäin. Tämä punamultahallitus vie eteenpäin lainsäädäntöä liittyen vaikka seksuaalirikosten tai terrorismilainsäädännön kiristämiseen, Kulmuni piikitteli.
IltaSanomat
09.02.2020 7:05
Henriksson sanoo, että Häkkäsellä ja edellisellä hallituksella oli ”varsin suuria mahdollisuuksia vaikuttaa terrorismilainsäädäntöön
Henriksson unohtaa nyt sen, että hän oli itse oikeusministerinä 2011-2015, jolloin näistä asioista ei saanut edes puhua.
Tämä punamultahallitus vie eteenpäin lainsäädäntöä liittyen vaikka seksuaalirikosten tai terrorismilainsäädännön kiristämiseen
Sehän nähdään. Jos lausuntakierros menee vasemmistoprofessorien kautta, niin siihen se sitten jysähtääkin. Harmillisen moni rikosoikeuden professori omaa ihmisoikeuksia loputtomiin puolustavaa punavihertaustaa.
...professori Matti Tolvanen sanoo, että Häkkäsen kannalle vaarallisimpien henkilöiden pysyvästä eristämisestä on saatavissa hyvin arvovaltaista tukea
Valoa tunnelin päässä on kuitenkin havaittavissa.

Vaan kuka kertoisi RKP:n tädille uhrien ja heidän omaistensa oikeuksista. RKP on tapansa mukaan eniten huolissaan monimurhaajien ja terroristien ihmisoikeuksista kun kansalaisten (etenkin suomenkielisten) turvallisuudesta. Mutta mitä se kertoo oikeusministeristä? Sen että hän antaa loputtomasti mahdollisuuksia sarjamurhaajille, ja että kansalaisten turvallisuus on eräänlainen testikenttä, jossa monimurhaajien tuotekehittely suoritetaan kansalaisten hengen ja terveyden kustannuksella.
- No, jos jonkun kohdalle pitää sarjamurhaaja/terroristi osua, niin mieluummin sitten fru ministerin lähipiiriin - ehkä sitten voisi se loputtomiin suvaitseva "ihmisoikeusajatusmaailma" kirkastua.

Huolestuttavaa, että Suomessa on oikeusministerinä tälläinen henkilö, jolle oikeastaan mikään rangaistuksia kiristävä asia ei käy.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Dope Boy
Axel Foley
Viestit: 2021
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Häkä puhuu ihan asiaa, montako henkeä olisi säästynyt jos tietyt väkivaltarikolliset olisivat pysyneet loppuikänsä kalterien takana?
"If you aim for a king, you better not miss"
Avatar
Kalle-Ville
Adrian Monk
Viestit: 2503
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville »

John Kimble kirjoitti: La Helmi 08, 2020 11:46 pm Ei elinkautinen tarkoita elinkautista Suomessa vaan keskimäärin se on 14 vuotta. Suomen pisin elinkautinen taitaa olla 22 vuotta.

Itse asiassa tämä on naurettavan lyhyt aika jos verrataan vaikka muihin EU-maihin USA:sta puhumattakaan. Esim. Britanniassa voi raiskauksesta saada 18 vuotta vankeutta, eikä se siis ole vielä elinkautinen edes.

Olen samoilla linjoilla Häkkäsen kanssa, mutta miksi hän ei ajanut tätä viime hallituskaudella kun oli oikeusministeri? Nyt vaikuttaa vähän oppositiosta huutelulta kun ei ole itse enää vastuussa.
Tässä ainakin yksi mainitsemaasi pitempi elinkautinen: "Presidentti Urho Kekkonen armahti Huovisen vuonna 1969. Vahon laskelmien mukaan Huovinen "lusi" 25 vuotta 2 kuukautta 26 päivää."

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?t=1596
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.
Avatar
WpwfLzpqM9srCxs
Nikke Knakkertton
Viestit: 177
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 8:27 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja WpwfLzpqM9srCxs »

Eikö Soumessa ole jo voimassa pitkäpiimäinen elinkautinen kaikille? Ainakin, mitä lehdistä lukee, niin palkkaa jaetaan niin niukasti, että köyhemmissä maissa monet olisivat heti jo barrikaadeilla, kun pienet kolikot pitää kantaa saksalaiseen sivuliikkeeseen, että saa edes jotain särvintä iltapalaksi. Hampaat jäävät ylempää toimihenkilöä alemmilta hoitamatta, lapsia ei ole varaa pestä tai kouluttaa, eikä vuokramäntääkään tuskin kukaan kykene muistamaan edes yhdellä suklaakonvehtiastialla joulun alla. Silti pankit vievät rahojen lisäksi hengenkin rippeet, eivätkä päästä ihmisiä rikastumaan, vaan kiristävät vaan narua kaulassa, vähintäänkin läpi elämän kauden, usein jopa tuonkin puoleisesta vaativat lakiosuutensa.

Häkkäseltä on ehkä jäänyt huomaamatta se seikka, ettei väki edes pysty globalisaatioon vastaamaan verkostoitumalla naapureiden kanssa, vaan joutuvat reppanat kitumaan elinkautistaan lyhyen narun päässä nyhtäen aina vain vähemmän siitä mitä on tuskin koskaan edes tarjolla. Hetkinen! Ehkä Antti onkin onnistunut päästämään aivonsa ajattelemaan, ja on ryhtynyt kunnon fasistin tavoin näkemään asiat suuresta vinkkelistä, ja on päätynyt uskossaan niin pitkälle, että nostaa Suomen jumalalliseksi, ajattomaksi ja globaaliksi toimijaksi, suurten valtiomiesten tapaan, sellaiseksi jonka lonkerot herra nyt tahtoo ulottaa ajasta ikuisuuteen. Siinä onkin kiinalaisten silkkitiellä ihmetteleminen, kun suomalainen kärrypolku vedetään viereen reilummalla kädellä, maailman ympäri ja niin korkealle, että varmasti pysyy paikoillaan ikuisesti ja läpi jokaisen elämän sekä kauden.
// Lihan kanssa ei kannata hosua //
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja poikani »

Tuleva tasavallan presidentti pistää Häkälle vastaan:
Ilta-Sanomat kirjoitti:Lepomäeltä näpäytys ikuista elinkautista väläyttäneelle Häkkäselle: ”Ei sekoiltaisi, vaikka olisi kuinka vaalikampanjat käynnissä”

Julkaistu: 18:35

Lepomäen mukaan synkintä olisi, jos synkintäkään tekoa ei voisi sovittaa mitenkään.

OPPOSITIOPUOLUE kokoomuksen varapuheenjohtajan ja entisen oikeusministerin Antti Häkkäsen Ilta-Sanomissa tekemä kannanotto ikuisen elinkautisen käyttöönotosta sähköistää tunnelmia kokoomuksen sisällä.

– Kuvittele synkin mahdollinen teko. Kuvittele sitten, ettei sitä voisi ikinä, koskaan, edes teoriassa sovittaa mitenkään. Synkempää olisi se. Sivistysvaltiossa yksilöllä on oltava joka päivä mahdollisuus vaikuttaa kohtaloonsa. Pyrkimystä parempaan ei pidä koskaan sammuttaa, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoitti Facebook- ja Twitter-sivuillaan.

Häkkästä on povattu Petteri Orpon seuraajaksi kokoomuksen puheenjohtajana. Myös Lepomäkeä on pidetty Orpon mahdollisena haastajana.

Lepomäki lähti kaatamaan kokoomuksen silloista puheenjohtajaa Alexander Stubbia jo 2016, mutta jäi kisassa Orpon ja Stubbin jälkeen kolmanneksi.

IS kysyi Lepomäeltä, halusiko hän näpäyttää Häkkästä.

– No, se ei suoraan viittaa yhtään mihinkään, mutta halusin korostaa sitä, että juuri siksi meillä on ihmisoikeussopimukset, ettei ihan kauheasti sekoiltaisi, vaikka olisi kuinka vaalikampanjat sun muuta käynnissä, Lepomäki vastasi.

Katsotko, että Häkkäsen linjaus kertoo kokoomuksen puheenjohtajakisan käynnistymisestä?

– Ymmärrän, että tunteet käyvät kuumina, mutta ei mulla ole tämän enempää kommentoitavaa tähän.

Oletko itse kiinnostunut kokoomuksen puheenjohtajuudesta?

– Olen ymmärtänyt, että Petteri Orpo haluaa jatkaa (kokoomus pitää puoluekokouksen Porissa kesäkuussa). Harkitsen itse varapuheenjohtajakisaan lähtemistä.

Häkkänen nosti esiin kysymyksen sarja- ja joukkomurhaajista, tulisiko heilläkin olla mahdollisuus päästä joskus vapauteen?

– Kyse on hyvin periaatetason asiasta, ihmisoikeussopimukset velvoittavat siihen, että vaikka ihminen määrättäisiin elinkautiseen, sitä on voitava tarkastella määräajoin ja on selvää, että jos on äärimmäisen synkkä tapaus, on hirveän epätodennäköistä, että vapautuminen ikinä koittaisi. Liberaalissa oikeusvaltiossa ja erityisesti arvostamassani Suomen kaltaisessa sivistysmaassa pitäisi pitää pää kylmänä, mutta sydän lämpimänä.

MYÖS oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) tyrmäsi Häkkäsen ajatuksen ikuisen elinkautisen käyttöönotosta.

– Häkkänen oli vielä alkukesästä Suomen oikeusministerinä ja hänellä on varmasti tuoreessa muistissa, minkälaiset ihmisoikeussopimukset Suomea sitovat, Henriksson piikitteli.

Elinkautinen kestää Suomessa tällä hetkellä keskimäärin 14,5 vuotta.

Ruotsissa elinkautisen keskipituus on 16 vuotta ja Tanskassa 17 vuotta. Norjassa ei ole elinkautisvankeutta, pisin vankeusrangaistus on pääsäännön mukaan 21 vuotta, mutta kansanmurhasta ja törkeästä terrorismirikoksesta rangaistus on 30 vuotta vankeutta.

Norjassa tuomioistuin voi syyttäjän vaatimuksesta pidentää enimmäisaikaa viiden vuoden välein. Tuomittu voidaan pitää Norjassa siis vankeudessa loppuelämänsä.

– Norja on sitoutunut samoihin ihmisoikeussopimuksiin kuin Suomikin. Eikö Norja siis noudata sopimuksia? Pia Kauma (kok) kyseli Twitterissä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoi IS:lle, että Häkkäsen kannalle vaarallisimpien henkilöiden pysyvästä eristämisestä on saatavissa hyvin arvovaltaista tukea, vaikka hän ei itse olisi valmis niin ”radikaaliin muutokseen”.

Arvovaltaisella tuella Tolvanen viittasi psykiatripiireihin. Heikki Vestman (kok) viittasi Twitterissä Tolvasen kommenttiin psykiatripiireistä ja kirjoitti, että ”kannattaa kuunnella niitä, jotka ihmismielen pimeydestä eniten ymmärtävät”.

Olli Waris
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006401721.html
????? ?? ??????.
Avatar
acp
Christopher Lorenzo
Viestit: 1514
Liittynyt: Ma Syys 02, 2019 9:48 pm

Re: Kokoomuksen Antti Häkkänen perää Suomeen ikuista elin­kautista

Viesti Kirjoittaja acp »

poikani kirjoitti: Su Helmi 09, 2020 7:48 pm
– Kuvittele synkin mahdollinen teko. Kuvittele sitten, ettei sitä voisi ikinä, koskaan, edes teoriassa sovittaa mitenkään. Synkempää olisi se. Sivistysvaltiossa yksilöllä on oltava joka päivä mahdollisuus vaikuttaa kohtaloonsa. Pyrkimystä parempaan ei pidä koskaan sammuttaa, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoitti Facebook- ja Twitter-sivuillaan.
Murhatun - tapetun - loppuelämäkseen vammautetun kohtalo on sinetöity. Milläs heidän kohtaloonsa on mahdollisuuksia vaikuttaa IDIOOTTI Lepomäki.
Vastaa Viestiin