Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Der Fanhder
Harjunpää
Viestit: 322
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Tubeen on ilmestynyt parikin uutta Tulilahti-aiheista videota.

Tässä tapausta tutkitaan murhapaikalla uudella metodilla: https://www.youtube.com/watch?v=Om28stJYevk

Myös säveltaiteen keinoin on asiaa lähestytty: Tulilahti-theme https://www.youtube.com/watch?v=DFrCLyayUGk
Mies joka tiesi liikaa
Verkonpaino
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Huhti 22, 2019 11:20 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Verkonpaino »

Oliko siis tämä risteystä lähinnä oleva nykyäänkin pystyssä oleva talo Kauhanen vai kuka sitä asutti?
Kuten tiedetty vanha maantien linjaus kulki lähemnpää taloa, piirsin risteyksen lähdön tuohon sen nykyiseen paikkaan
Mutta menikö tie vielä murhien aikaan peräti tuosta ihan suoraan pihan läpi, taustalla näkyvän punaisen rakennuksen vierestä
vai hämääkö filmissä käytetty linssi että olisi lähempänä tai tien lähtö oli muuten viistosti?



Kuva

Risteyksestä maantie kirkon suuntaa (Mistä tytöt saapui) löytyy kyllä hyvä kuva, huomaa puskan takana oleva talo mistä ainakin ollut hyvä näkyvyys.
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... ce=sh/x/im

Tuosta lähimmästä talosta en muista nähneeni kuin tuossa ylen filmissä, mutta siinä kuva leikkautuu harmillisesti niin ei näy kuin tuo katto.
Vaatteet B kävi piilottamassa kotitalonsa perunakuoppaan, mistä hänen nähtiin poistuvan kello neljän jälkeen ympäröivään metsään.
Tätä Alibin kirjeessä mainittua metsän ympäröimää perunakuoppaa ei kai kukaan ole vielä koettanut retkillään paikallistaa?
Sellainen potero säilyy maaastossa tunnistettavissa yleensä jos ei ole täytetty. Kyseinen kohta ainakin viittaa suoraan ulkopuoliseen havaintoon kun tilanne oli viellä päällä, jos unohdetaan Runarin oletettu lymyily maisemissa.
Tapiska
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Touko 25, 2015 12:34 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Tapiska »

Voisiko tapaukseen liittyä kielipoliittinen elementti? On suomenruotsalainen Axel Skogman, suomenruotsalainen Runar Homströn ja nyt esiin nostettu (suomenruotsalainen, vai peräti ruotsalainen, sillä sukunimen kantajia vain muutama Suomessa) Sven Hemdal, jota huippasi lausuntoa antaessaan, ja joka oli pitkä ja roteva (kuten polulla nähty rantaan kävelijäkin oli).

Tämä voisi selittää Tuokkospoikien epäloogisen hellävaraisen käsittelyn. Ehkä tutkinnan johto tiesi oikeat syylliset, tai ainakin aavisti ne, ja siksi Tuokkoset pääsivät helpolla.

Kyläläiset eivät halunneet syyllisen löytyvän heidän joukostaan ja vähemmistökieliryhmä ei halunnut syyllisen löytyvän heidän joukostaan, ja siksi tärkeimpien tutkintalinjojen annettiin kuivua kasaan. Haettiinko R.H. Axelin toimesta "syylliseksi" ikään kuin jonkinlaisena kompensaationa tai hyvityksenä sille, että varsinainen tekoon osasyyllinen ja samaan häilyvästi rajattavaan ihmisryhmään kuuluva yksilö päästettiin menemään.

Linkittyisikö T.K:n lapsen äiti jotenkin asetelmaan? Hänhän muutti Ruotsiin synnyttämään lapsen. Tunsiko T.K. Svenin ja jos tunsi, niin sitäkö kautta? Lapsen ruotsalaistyypiset etunimet kuitenkin selittynevät luultavammin assimilaatiolla, vai selittyvätkö.

Kiteytettynä: T.K:n osallisuus tapahtumiin näyttää hyvin todennäköiseltä. Olisiko hänet laskettu kuin koira veräjästä sen vuoksi, että hänen seuranaan ja jollakin tavalla veritöihin osallisena olisi ollut joku toinen, kenen ei haluttu jäävän kiinni, esim tämä Sven?
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2110
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Tapiska kirjoitti: Ma Helmi 10, 2020 12:34 pm Kiteytettynä: T.K:n osallisuus tapahtumiin näyttää hyvin todennäköiseltä. Olisiko hänet laskettu kuin koira veräjästä sen vuoksi, että hänen seuranaan ja jollakin tavalla veritöihin osallisena olisi ollut joku toinen, kenen ei haluttu jäävän kiinni, esim tämä Sven?
Minusta T.K:n osallisuus näyttää erittäin epätodennäköiseltä. T.K:n yhdistäminen ylipäätään Tulilahden ja Bodomin murhiin on täysin epärealistinen ja toivoton.

Jos joku idiootti yrittää tänä päivänä, siis yli 60.vuotta tapahtumien jälkeen, esittää jotain toista vaihtoehtoa kuin Runar Holmströmiä syylliseksi, niin ensimmäinen neuvoni olisi ohjata hänet valkopukuisten toimesta rauhalliseen tilaan.

Poliisit pitivät Runar Holmströmiä syyllisenä jo 1960-alussa, ja myöhemminkin.

Indisiot olivat aivan riittävät, ja niitä olisi myöhemmin tullut vielä lisää. Siihen ei kuitenkaan tarjoutunut mahdollisuuksia Runarin hirttäytyessä. Yllättävää, että "syytön" mies teki tällaisen peruuttamattoman ratkaisun.

Holmström ei muuten koskaan kyennyt esittämään itselleen alibia. Koska sitä ei ollut. Lyytikäisen veljeksillä sellainen oli. Kauhasta ei epäilty edes senkään vertaa.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2110
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Revi Ailar tästä, ja muutkin vääräuskoiset:

Kuva

Kyseinen lehti on itsellänikin.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Avatar
snufkin
Frank Drebin
Viestit: 386
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja snufkin »

Tämä kyseinen toinen oikeudenkäynnissä "melkein pyörtynyt" henkilö on oikealta nimeltään Sven Hemdahl (ei Hemdal kuten aiemmin väitettiin).

Hänen todistusvuoronsa on liittynyt siihen, että hän on kertomansa mukaan nähnyt Runarin juhannuspäivänä 1959 jossain "Lostenissa" ajamassa sinisellä mopolla morapuukko vyöllään. En nyt löytänyt tuota paikkaa mistään, mutta ilmeisesti jossain Runarin kotikonnuilla sijaitsee. Hemdahl on ollut Runarin kanssa samaan aikaan sotapalveluksessa ja puhui vain ruotsia.

Mainittakoon vielä, että Hemdahl ei tunnistanut oikeudenkäynnissä ollutta puukkoa samaksi kuin jonka hän oli väittämänsä mukaan nähnyt Runarilla. Hänen näkemänsä oli isompi.
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2110
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Moi snufkin, hyvä, että olet vielä kuvioissa mukana. Pidän tärkeänä sitäkin, että olet tuonut palstalle runsaasti esille sellaista tietoa, jota
Tulilahden murhien yhteydessä ei ole koskaan aiemmin lehdistössä tuotu esille.

Runarin puolustusasianajajana toimi Holger Strömberg. Muistanet Pirkko Ryhäsen selvittämättömän murhan 1963.Henkirikoksesta syytettiin Torsti Ossian Koskista. Rikos jäi selvittämättä. Koskinen olisi halunnut asianajajaksi Holger Strömbergin. Hän kuitenkin kieltäytyi tehtävästä muihin kiireisiin vedoten.

Jos Sinua Pirkko Ryhäsen murha kiinnostaa, niin nettidivareista saattaa vielä löytyä teos: "Torsti Ossian Koskinen, syyllinen-syytön".(1971). Mielenkiintoista luettavaa.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
H.Himmler
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: La Elo 03, 2019 1:33 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja H.Himmler »

paccasucco kirjoitti: Ti Helmi 11, 2020 3:15 am Revi Ailar tästä, ja muutkin vääräuskoiset:

Kuva

Kyseinen lehti on itsellänikin.
Täällä paccasucco saarnaa taas omaa ehdotonta totuuttaan niin kuin piia ristikankareen tapauksessa. Kaikki on väärässä paitsi kuuraparta ite.
Olitko ite paikalla kun tiiät varmaksi?
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2110
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

^Saattaa kyllä olla niinkin. Mutta kuten olen monta kertaa sanonut, älkää luottako minuun, vaan tutkikaa itse.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Avatar
snufkin
Frank Drebin
Viestit: 386
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja snufkin »

L:n vanhimmasta veljestä on ollut jonkin verran puhetta tässä ketjussa joten muutama perustieto hänestä:


Kuva

PItuus: 170cm
Paino: 55kg

Sotilasarvo: alikersantti (kivääriryhmän johtaja).

Näiden tietojen lisäksi itsellä pisti silmään kaksi asiaa:

Hän on muuttanut Varkauteen vuoden 1961 lopulla, eli samana vuonna kun Tulilahden oikeudenkäynti päättyi, eikä ole sen jälkeen palannut Heinävedelle kirjoille. TK muutti Heisinkiin vuonna 1962 eikä sen jälkeen palannut Heinävedelle kirjoille.

Toinen asia on joka pisti silmään on se, että hänen varusmiespalveluksensa ei ole ollut nuhteeton.

Kertauksena:

LL nukkui kaikista Tulilahden leirintäalueen lähettyvillä asuvista asukkaista lähimpänä tyttöjen leirintäaluetta aitassa. Hän oli esitutkintapöytäkirjan mukaan ainoana kuulustelluista tekemisissä (kahdesti) TK:n kanssa murhayötä edeltäneenä iltana . Alibin kirjeessä vihjataan, että henkilö A (alkuperäinen nimi Alibin antaja) olisi asunut tontilla, jolla oli myös rakenteilla sauna ja, että hän olisi nukkunut aitassa. Tiettävästi ainoa rakenteilla ollut sauna alueella on ollut juuri L:n sauna ja nimenomaan sen asumuksen asukkaista LL nukkui aitassa.

TK oli koulutukseltaan/sotilasarvoltaan pioneeri.

Hän ja TK ovat minun tietääkseni ainoat kuullustelluista, jotka ovat muuttaneet pois Heinävedeltä, vieläpä koskaan palaamatta asumaan sinne.

Ainiin: Tulilahden tutkintamateriaali muutetaan luovtuskelpoiseksi todennäköisesti tämän vuoden puolella. Tarkoittaen sitä, että sen voi tuon muutoksen jälkeen tilata itselleen. Tähän mennessä sitä on voinut käydä katsomassa vain KRP:n tiloissa. Aiheesta tietävän arvio asettaa muutoksen ajankohdaksi loppukesän/alkusyksyn.
Viimeksi muokannut snufkin, Ke Touko 06, 2020 6:00 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Mustasurma

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Mustasurma »

Tutkintamateriaali onkin jännä saada aikanaan näppiin.. joka casessa se toki olisi mielenkiintoinen, näissä vanhimmissa 'mysteereissä' erityisen. Vaikka millä mitalla asiaa, mitä ei ole tuotu julki yleisölle, saa nähdä vahvistuuko siitä sit mielipiteet tekijästä.

Ot, bodomin etp kiinnostaisi, yvetä, jos jollain sattuisi olemaan helposti saatavana.
Der Fanhder
Harjunpää
Viestit: 322
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Kiitos taas Snufkinille LL:ää koskevista tiedoista.
Mielenkiintoinen sattuma, että lähitalojen epäillyistä liki kaikki muuttivat pois kylästä tai kuolivat muutamien vuosien kuluttua tapahtumista.

Toinen tapaukseen liittyvä sattuma on Runarin hallusta Löytynyt Sairaanhoitaja-lehti(Vai oliko osa sitä?) nro. 10. Sattumoisin kyseisen vuoden numeroista juuri se puuttui Nyyssösten kotoa. Korostettakoon kuitenkin, etten suinkaan Runaria epäiltyjen kärkikastiin laske.

Aineisto kyllä täytyy tilata, kun saataville tulee.
Mies joka tiesi liikaa
Avatar
snufkin
Frank Drebin
Viestit: 386
Liittynyt: Ma Touko 27, 2019 9:43 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja snufkin »

Niin tosiaan H.P oli ainakin vielä viime vuonna elossa ja käsittääkseni asuu Heinävedellä. Myös toinen tuokkospojista eli K.R eli käsittääkseni loppuelämänsä Heinävedellä. Toinen L:n kaksosista kuoli Heinävedellä 1969. Minulla ei ole mitään hajua missä Martti on asustellut, kun kuoli 1974. Veertillä oli perhe Heinävedellä joten oletan hänen siellä asuneen kuollessaan 1963.

Minusta tässä tosiaan on mielenkiintoista se, että juuri ne henkilöt jotka implikoidaan Alibin kirjeessä osallisiksi, muuttavat piakkoin oikeudenkäynnin päätyttyä pois Heinävedeltä eivätkä koskaan enää palanneet sinne kirjoille. Siis näiden henkilöiden perheet oli siellä, se oli heidän synnyinkunta ja he yhtäkkiä tälläisen poikkeuksellisen tapauksen jälkeen muutti lopullisesti pois. Sattumaa? Kaikki muut epäillyt kuitenkin näyttivät jääneen Heinävedelle.

Toinen pointti minkä haluan esittää on tuo Laura H:n keskustelussa kuultu dynamiikka näiden oletettujen osallisten välillä: toinen selvästi johtava osapuoli ja toinen johdettava. Voisin olettaa, että näistä tämä luontainen johtajan roolin omaksunut on ollut todennäköisesti armeijassa johtajakoulutuksessa.

Edelliseen pointtiin liittyen yhtymäkohta jonka olen maininnut ennenkin: TK:n osallistuessa varkausvyyhtiin 1969 hän oli selustaa vartioiva osallinen, joka nimenomaan kävi myöhemmin kätkemässä rahat vrt. Alibin kirjeessä kuvataan, että henkilö B menee piilottamaan varastetut tavarat perunakuoppaan henkilö A:n hoitaessa murhapaikan siivoamisen. Noh ehkei se ole mitään, mutta kiinnitin huomiota tuohon kätkemiskaavaan mikä oli mielestäni jännän kuuloinen sattuma. Molemmissa tapauksisa tavaraa varastettiin. A:n ei kuitenkaan sanottu varastaneen mitään.

Ps. taisin löytää T.K:n "kadonneen" kolmannen lapsen.Minusta tuntuu, että T.K on yrittänyt piilottaa hänet kotikunnaltaan. V. 1960 keväällä hän on muuttanut Turkuun, mutta ei ole maininnut tästä Heinäveden seurakunnalle mitään, vaikka hän on kaikki muut muuttoliikkeensä heille ilmoittanut.Turussa asuu nykyään samanniminen henkilö kuin T.K:n myöhemmin Helsingin papereissa ilmoittama Tukholmassa 1958 syntynyt lapsi. Jotenkin missasin tämän muuton kokonaan ja vasta nyt huomasin, että se on ilmoitettu epäselvällä käsialalla eräässä puolustushallinnon asiakirjassa.

Veikkaan, että tämän lapsen äiti muutti Tukholmasta Turkuun piakkoin lapsen synnyttyä ja T.K meni sinne "evakkoon" Tulilahden tapauksen hälinää karkuun ja palasi Heinävedelle vasta oikeudenkäyntiä varten. Ajattelin, että yritän haastatella tätä hänen esikoistaan jossain vaiheessa.
Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

paccasucolle heti kättelyssä tiedoksi, että pidän Runaria yhtenä epäillyistä. En enempää, enkä vähempää. Vuolujälki on ihan kelpo todiste, muttei pitävä sekään, ja vieläpä vasurin vuolema. Yhtäkään silminnäkijälausuntoa en laske todisteeksi suuntaan tai toiseen.

Mutta sellaisen haasteen heitän paccasukolle, että eikö olekin melkoinen sattuma, siis ihan koominen sellainen, jos on löydetty oikea murhaaja, mutta lähes täysin väärin perustein. Silloinhan etsittiin mopomiestä, koska sellainen oli nähty näköalatornilla, eikös se niin ollut? Tuntomerkit eivät sopineet Runariin. Havaintoja alkoi tulla pitkin Savoa, ja mies löydettiinkin, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä surmien kanssa. havainto mopon viallisuudesta todettiin oikeaksi. Mutta levy jäi päälle, ja kaukaa, kaukaa Munsalasta löytyi yksinkertainen mies, joka ilmiantoi veljensä, koska tällä oli ollut... mopo. Siis mopo, jolle ei löytynyt sen paremmin myyjää kuin ostajaakaan.
Avatar
paccasucco
Axel Foley
Viestit: 2110
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Der Fanhder kirjoitti: Ke Touko 06, 2020 6:09 pm Korostettakoon kuitenkin, etten suinkaan Runaria epäiltyjen kärkikastiin laske.
Niinkö? No kerro samalla meille muille uteliaille, ketkä "muut" ovat mielestäsi todennäköisempiä murhaajia, Hans Assmannko? Esitä samalla perusteluja. Mitään täydellisiä perusteluja en vaadi enkä edellytä, mutta edes jotain kättä pitempää.

Mitä esitutkintamateriaaliin tulee, niin on huomioitava, että ne on laadittu sen hetkisen tilanteen mukaan. Asiat tiedettiin jo silloin. Poliisit olivat aivan oikeassa pitäessään Runar Holmströmiä Tulilahden murhaajana. On naiivia kuvitella, että syytettä koskaan olisi edes nostettu,ellei huomattavaa näyttöä olisi ollut.

Se on taas eri asia, olisiko näyttö riittänyt oikeudessa. Historia, ja varsinkaan rikoshistoria, ei tunne "jos"-sanaa.

Kyllikki Saarenkin murhajutussa poliisit saivat oikean tekijän- tai tekijät- varsin nopeasti selville, mutta asiaa ei viety oikeuteen asti, koska tuolloin epäiltiin, että näyttö ei tulisi riittämään. Todennäköisesti he olivat oikeassa.
Maksalaatikko on helpompi käsittää, kuin rakkaus- Seppo Räty
Vastaa Viestiin