Useita vanhuksia ryöstänyt Simplon Stanescu vankilaan

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Iivis
Hercule Poirot
Viestit: 2036
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Useita vanhuksia ryöstänyt Simplon Stanescu vankilaan

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Elo 12, 2019 5:21 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/858d ... 143e9b0acf

Sarjavaras vaani rollaattorimummoja, 14 puolustuskyvytöntä uhria – syyttäjä: tuli Suomeen vain tehdäkseen rikoksia
Tänään klo 13:27

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sarjavarkaan kahden vuoden ja 10 päivän ehdottomaan vankeuteen.
Varas etsi uhreikseen huonosti liikkuvia, iäkkäitä vanhuksia.
Mies vaani uhrejaan ostoskeskusten, markettien ja kauppojen lähellä.
Oikeus tuomitsi varkaan ehdottomaan vankeuteen.

Pääkaupunkiseudulla kierrellyt, ikäistään huomattavasti vanhemman näköiseksi luonnehdittu 25-vuotias mies etsi kohteikseen huonosti liikkuvia vanhuksia. Hän vaani uhrejaan muun muassa kauppakeskusten liepeillä.

Kun sopivan tuntuinen vanhus löytyi, mies lähti seuraamaan tätä kotirappuun tai -ovelle asti. Useimmat uhreista olivat iäkkäistä naisia.

Laukku rollaattorissa
Ensimmäiseksi uhriksi valikoitui Järvenpäässä asunut 93-vuotias nainen, joka avustajansa kanssa oli palaamassa kotiin ruokakaupasta.

Avustaja kantoi ruokakassit sisään asuntoon vanhuksen jäädessä asettamaan rollaattoriaan talon pyörävarastoon. Tällöin ulkomaalainen, pienehkö tumma mies tuli aivan hänen lähelleen näyttäen jotain karttaa ja puhuen vierasta kieltä.

Vanhuksen käsilaukku riippui vielä rollaattorin kahvassa. Hän ei havainnut, että outo vieras sieppasi sieltä hänen lompakkonsa. Vasta parin päivän kuluttua vanhus huomasi, että lompakko oli hävinnyt ja sen mukana kortit ja ainakin 200 euroa käteistä rahaa.

Työnsi päin seinää
Varas puolestaan ei aikaillut. Heti seuraavana päivänä hän iski Vantaan Korsossa. 82-vuotias nainen oli palaamassa puoliltapäivin kotiinsa jalkahoidosta, kun ”tumma, 40-vuotilaalta näyttänyt sänkipartainen mies” tuli hänen perässään rappuun esitellen muistilehtiötä ja puhuen outoa kieltä.

Vanhus tunnista puheesta vain sanan ”apotek”. Hän yritti työntää vierasta kauemmas ja käski tätä poistumaan, ”Go home!”

Mies ei poistunut. Sen sijaan hän tarttui vanhukseen ja työnsi tämän pään vasten rappukäytävän seinäputkia. Hän veti uhrin olkalaukun vanhuksen taakse, avasi vetoketjun, sanoi ”moi” ja häipyi paikalta.

Kotiin päästyään vanhus huomasi, että hänen lompakkonsa oli kadonnut. Hän lähti Korson keskustaan etsimään miestä ja tapasi matkalla poliisipartioin, jolle kertoi tapahtuneesta.

Tapahtuma järkytti vanhusta niin, ettei hän ole sen jälkeen tuntenut oloaan turvalliseksi liikkuessaan kodin ulkopuolella.

Kiisti kaiken
Muutaman päivän kuluttua mies iski uudelleen, tällä kertaa Jokelassa ja Järvenpäässä. Teot olivat saman kaltaisia. Seuraava uhri oli 77-vuotias, apteekista kotiin palaamassa ollut nainen. Toinen, 78-vuotias nainen puolestaan oli tulossa kotiin käytyään pankkiautomaatilla ja kaupassa.

Rikossarja jatkui pohjoisen junaradan varrella: Hyvinkäällä, Lahdessa, Vantaalla ja Helsingissä. Vanhuksilta varastetut summat vaihtelivat muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin. Mies ehti viedä rahat neljältätoista uhrilta ennen kiinnijäämistään.

Epäilty kiisti poliisikuulusteluissa syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Mies väitti, ettei edes ollut käynyt 10 kilometriä kauempana Helsingistä. Tosin hän oli tallentunut valvontakameroihin muun muassa Jokelassa ja Helsingissä uhrejaan seuraamassa. Myös osa uhreista tunnisti tekijän poliisin kuvista.

Suomeen rikosmielessä
Syyttäjän mukaan mies oli käyttänyt hyväkseen asianomistajien korkeasta iästä johtunutta avutonta tilaa. Osa uhreista käytti rollaattoria huonon liikkumiskyvyn vuoksi.

Syyttäjä katsoi miehen syyllistyneen 14 suunnitelmalliseen ja törkeään varkauteen sekä yhteen maksuvälinepetokseen. Hänen mukaansa mies oli tullut Suomeen ”ilmeisenä tarkoituksena omaisuusrikosten tekeminen”.

Syytetty romanialaismies puolestaan väitti tulleensa Suomeen ”paremman elintason toivossa”. Syytetty kertoi, että hänen maanmiehensä oli tarjonnut lumenluontitöitä, mutta vaaditut välityspalkkiot veivät kaikki tulot ja matkarahat. Mies väitti elättäneensä itseään kerjäämällä ja pulloja keräämällä.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen syyttäjän kuvaamiin tekoihin. Uhrien ikä, puolustuskyvyttömyys, varkauksien tekotapa sekä se, että ne olivat tapahtuneet asianomistajien kotirauhan piirissä, tekivät rikoksista törkeistä.

Suoraan vankilaan
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen Simplon Stanescun kahden vuoden ja 10 päivän ehdottomaan vankeuteen. Uhreilleen hänet määrättiin maksamaan yhteensä liki 3000 euron korvaukset.

Oikeus passitti Stanescun suoraan vankilaan, sillä miehen pelättiin poistuvan maasta ennen rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion maanantaina antamallaan päätöksellä. Rikokset tapahtuivat tämän vuoden tammi-helmikuun aikana.

Otsikko vaihdettu
-NILS-

Avatar
JosefMengele
Sammakkoprofessori
Viestit: 433
Liittynyt: Su Tammi 27, 2019 6:46 pm
Paikkakunta: 60.433789, 26.940809

Re: Suomeen rikosmielessä, vaani rollaattorimummoja

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ma Elo 12, 2019 5:47 pm

Oikeus passitti Stanescun suoraan vankilaan, sillä miehen pelättiin poistuvan maasta ennen rangaistuksen täytäntöönpanoa.
Nämä pitäiskin päästää "karkaamaan" tuomio perässään niin tuskin tulisivat takas ja paljon säästäis!
"Yksi vaarallisimmista huumeiden käyttötavoista on niiden poliittinen käyttö." -Nils Christie & Kettil Bruun

Iivis
Hercule Poirot
Viestit: 2036
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Suomeen rikosmielessä, vaani rollaattorimummoja

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ma Elo 12, 2019 6:00 pm

Huh, tämmöinen palvelu pitäisi saada Suomeenkin! Onkohan sama kaveri kyseessä?
Lexbase on verkkopalvelu, joka tarjoaa julkista tietoa Ruotsin tuomioistuimilta ja muilta viranomaisilta. Täältä löydät rikosasioissa annetut tuomiot ja / tai henkilöitä koskevat riita- asiat.
henkilöitä'Simplon Stanescu' antoi 1 osumaa tietokantaan
nimi ikä paikka
Simplon Stanescu 25 vuotta ESIINTYVIÄ
https://lexbase.se/personsok?Search%5Bf ... 26b4e3332c

jepulis82
Wallander
Viestit: 1017
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Suomeen rikosmielessä, vaani rollaattorimummoja

Viesti Kirjoittaja jepulis82 » Ti Elo 13, 2019 1:33 pm

On nämä mamumiehet kyllä kunnon "miehiä". Voi jeesus sentään. Aina puolustuskyvyttömien kimpussa ja sitten itse heti itkemässä milloin mistäkin pikkujutusta.

Noh ihmekö että iskevät puolustuskyvyttömiin, kun ovat keskimitaltaan jotain 165 senttisiä manletteja. :roll:
"Those who want respect, give respect."

Vastaa Viestiin