Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12424
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Touko 23, 2020 1:02 pm

Miten suuri rikos se kansan syvien rivien mielestä sitten onkaan, kun rikolliset ryöstävät rikollisia...

Lain mukaan se kuitenkin on rikos, joten oikeutta käytiin. Koska yksi syytetty oli mustalainen, niin oikeudenkäynnin turvaamiseksi tarvittiin erityisjärjestelyitä:
Ryöstöjen todistajat turvaan - oikeudenkäynnissä tarvittiin turvajärjestelyjä

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa jouduttiin pohtimaan todistajan kuulemista niin, ettei syytetty voi ilvehtiä hänelle tai näyttää käsimerkkejä.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa jouduttiin järjestelemään todistajien kuulemisia normaalista poikkeavalla tavalla torstaina, kun oikeudessa alettiin käsitellä syytteitä väkivaltaisesta ryöstösarjasta.

Poliisi selvitti viime vuonna kolme törkeää ryöstöä, joista mistään uhrit eivät olleet uskaltaneet ilmoittaa poliisille. Lisäksi poliisin tietoon tuli tutkinnassa yksi aiempi vastaava ryöstö, jonka tekijät jäivät kuitenkin selvittämättä.

Kaikki ryöstöt oli tehty yksityisasunnoissa Kuopiossa.

Pääsyytettynä on kuopiolainen 19-vuotias mies. Torstaina oikeudessa käsilteltiin myös 25-vuotiaan kuopiolaisnaisen syytettä törkeästä ryöstöstä. Lisäksi juttukokonaisuudessa on neljä muuta syytettyä. Porukan syytetään tehneen Kuopiossa väkivaltaisia ryöstöjä eri kokoonpanoissa viime vuonna.

Törkeiden ryöstöjen lisäksi oikeudessa käsitellään tällä ja ensi viikolla samaan rikoskokonaisuuteen liittyen myös syytteitä törkeistä huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksesta.

Syytetyt kuuntelivat asiaa eri salista
Syytettynä ollut nainen on ollut syytettynä useita kertoja ryöstöistä ja huumerikoksista.

Useissa oikeudenkäynneissä asian todistajat tai muut kanssasyytetyt ovat jopa kesken oikeudenkäynnin muuttaneet kertomuksiaan ja peruneet puheitaan tai ottaneet omille niskoilleen rikoksia, joista naista on syytetty.

Oikeudenkäynnissä torstaina syyttäjä joutui kesken istunnon poistumaan aulaan ja ohjaamaan istunnon todistajat suojaan oikeustalon aulasta sivuhuoneeseen. Syynä tähän oli naisen mukana oikeudenkäyntiin tulleet tukijoukot, joiden pelättiin voivan pyrkiä vaikuttamaan oikeudenkäynnin todistajiin.

Lisäksi jo aiemmin ainakin yksi todistajista oli pyytänyt kuulemistaan sermin takaa.

Kaikkien todistajien henkilöllisyys tuli asianmukaisesti kaikkien oikeudenkäynnin osallisten tietoon, mutta ainakin yhtä todistajaa haluttiin kuulla niin, ettei syytetyillä ollut näköyhteyttä häneen. Tällainen järjestely helpottaa todistamista ja estää syytettyä näyttämästä todistajalle uhkaavia käsimerkkejä niin kuin eräissä oikeudenkäynneissä oli tehty.

Lopulta oikeudenkäynnissä päädyttiin kuitenkin kuulemaan todistajaa niin, että molemmat pääsyytetyt poistettiin istuntosalista toiseen saliin, jonne oli kuuloyhteys. He saivat siis kuulla istuntosalin tapahtumat, mutta eivät päässeet ilmehtimään tai osoitteleman todistajaa.

Syyttäjä vaati, ettei salissa saa olla todistajaa kuultaessa myöskään 19-vuotiaan miehen isä, joka syyttäjän saaman tiedon mukaan oli tehnyt poliisin esitutkinnan aikana omia tutkimuksiaan ja puuttunut tapahtumien selvittelyyn omalla tyylillään. Hän ei oikeustalolle tullutkaan.

Oikeudenistunto jatkuu torstaipäivän ja rikoskokonaisuuden käsittelyä jatketaan vielä kahtena muuna istuntopäivänä.
Savon Sanomat
16.03.2017 13:28
--------------------------------------------------
Kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle vankeutta rajusta väkivallasta - ryöstivät huumekauppiaita

Poliisi takavarikoi pääsyytetyltä muun muassa puukon. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto
Poliisi takavarikoi pääsyytetyltä muun muassa puukon. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto
mustilaisen_työkalupakista.jpg (42.38 KiB) Katsottu 4014 kertaa
Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ja yhden naisen tuntuviin vankeusrangaistuksiin törkeistä ryöstöistä Kuopiossa.

Kuopiolaisporukka ryösti eri kokoonpanoissa paikallisia huumekauppiaita rajun väkivaltaisin keinoin viime vuonna Petosella. Poliisin mukaan ilmi tulleet ryöstöt olivat vakavimpia alueella moneen vuoteen.

Ne olivat hyvin väkivaltaisia, tehty miesylivoimalla ja kohteiksi oli valittu henkilöitä, joiden uskottiin välttelevän poliisia ja siksi olevan ilmoittamatta ryöstöistä viranomaisille.

Nuoria, mutta monessa mukana
Käräjäoikeus tuomitsi 19-vuotiaan Albert Hagertin 4,5 vuodeksi vankeuteen kahdesta törkeästä ryöstöstä, törkeästä huumausainerikoksesta, pahoinpitelystä, huumausainerikoksesta ja osittain nuorena henkilönä tehdystä ampuma-aserikoksesta.

20-vuotias Jere Niiranen tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja törkeästä huumausainerikoksesta. 25-vuotias Essi Reinikainen tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja huumausainerikoksesta.

Lisäksi 22-vuotias mies tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta. Muiden syytteet oikeus hylkäsi näytön puutteesta.

Oikeuden mukaan selvittämättä jäi myös yksi aiemmin viime vuonna tehty ryöstö, josta poliisi oli epäillyt Hagertia. Näyttöä tästä ei kuitenkaan saatu.

Uhrille muovipussi päähän
Hagert ja Niiranen tuomittiin törkeästä ryöstöstä, jossa he ja tunnistamattomaksi jäänyt kolmas mies sopivat tapaamisen Kuopiossa menestyksekkäästi toimineen 23-vuotiaan huumekauppiaan kanssa.

Huumekauppias sopi asiakastapaamisia anonyymin Tor-verkon kautta ja vältteli kaikin tavoin poliisia, sillä hän oli itse karannut avovankilasta.

Tapaaminen sovittiin Petoselle erääseen asuntoon. Siellä miehet viilsivät uhriaan puukolla, löivät vahvistetun hansikkaan kädellä uhrin välillä tajuttomaksi, puukottivat häntä kylkeen ja hakkasivat harjalla selkään.

Lisäksi uhrin päähän teipattiin välillä muovipussi uhkailujen tehostamiseksi. Vaikka uhrilla oli itsellään kovaa väkivaltarikostaustaa, hän murtui käsittelyssä ja luuli kuolevansa.

Miestä myös uhattiin LSD-huumeruiskulla, lapinleukulla ja katkaistulla harjanvarrella, jotta ryöstäjät saivat hänet soittamaan naisystävälleen ja kutsumaan tämän tuomaan ryöstäjille arvotavaraa.

Nainen pudotti asunnon postiluukusta ryöstäjille 5 000 euroa huumekaupan rahoja ja huumeita eli metamfetamiinia ja Subutex-huumelääkkeitä, jotta saisi miehensä hengissä ulos asunnosta.

Pelkkä ryöstö ei riittänyt, vaan Hagert leikkasi vielä uhrin kädestä irti tämän hakaristi-tatuoinnin ennen kuin ryöstäjät poistuivat paikalta.

Uhri ei uskaltanut kutsua apua, vaan hänellä muun muassa tulehtui osa haavoista. Tapaus tuli ilmi vasta myöhemmin, kun Kuopion huumepoliisit tutkivat netin anonyymiä huumekauppaa ja löysivät tutkinnassa eri henkilöiden välisiä viestejä ryöstöihin liittyen.

Raapivat puukolla pöytää
Toinen tuomio törkeästä ryöstöstä tuli siitä, että Hagert tunkeutui Reinikaisen kanssa tuntemansa menestyneen kannabiskauppiaan kotiin Petosella viime heinäkuussa.

Uhria uhattiin puukolla ja mailalla muun muassa niin, että isolla puukolla raavittiin pöytää uhrin edessä. Ryöstäjät tutkivat myös uhrin asuntoa niin, että saivat vietyä huumeet ja käteistä rahaa.

Uhri menehtyi myöhemmin, joten oikeudessa tapahtumista kertoivat hänen surevat läheisensä ja ystävänsä. Yksi ystävistä oli ollut ryöstön aikaan paikalla. Hän uskalsi todistaa tapahtumista syyttäjän ja poliisin tuella. Oikeus järjesti hänelle mahdollisuuden todistaa niin, etteivät syytetyt voineet uhkailla häntä oikeussalissa, vaan kuulivat hänen todistajakertomuksensa.

Näyttö koostui kuitenkin monesta asiasta: poliisin jäljentämistä teletiedoista ja erilaisista viesteistä, löytyneestä puukosta, todistajakertomuksista ja uhrien vammoista.

Eri todistajat kertoivat, että vastaavia huumekauppiaiden ryöstöjä oli ollut Kuopiossa viime vuonna muitakin. Oikeudessa luettiin syytteet yhdestä muusta ja viitattiin toiseen samanlaiseen ryöstöön, mutta niiden tekijöistä ei saatu varmuutta poliisin tutkinnassa.
Savon Sanomat
05.05.2017 15:57

Niiranen ja Reinikainen ovat ns. valkoisia neekereitä - jos siis kuuluvat kantaväestöön.

Mikäli haluat tilata tapauksen teonkuvauksen yms niin kuvan yhteydessä näkyy tilaamista helpottava diaarinumero.

Vuodelta 2009:
”Romanileirillä ennakkoluulot puhutaan pois

Lähes sata romania vietti viikonlopun perheleirillä.
Kuopio

Kuopiolainen Albert Hagert, 11, kohtaa toisinaan ennakkoluuloja, koska on romani.– Koulussa joku on saattanut kysyä, että olenko ulkomaalainen. Joskus se ärsyttää, sanoo romanien perheleirille Kuopion Tikkalansaaressa osallistunut Hagert.Kallavedessä polskivalla pojalla on myös paljon valtaväestöön kuuluvia ystäviä.– Joskus kaverit ihmettelevät romanitapoja. Kerran ystäväni meinasi tuoda keittiöstä lasin huoneeseeni. Niin ei saa tehdä puhtaussääntöjemme takia. Lasia ei olisi enää voinut viedä keittiöön, Albert Hagert sanoo.”
Markku Huuskon suvakkijulkaisu
13.7.2009 18:35
Kerran ystäväni meinasi tuoda keittiöstä lasin huoneeseeni. Niin ei saa tehdä puhtaussääntöjemme takia. Lasia ei olisi enää voinut viedä keittiöön,
No jopas on typerää! Vai onko Albertin huone niin saastainen, ettei lasia saa enää puhtaaksi?

Kahdeksan vuoden kuluttua sama henkilö - tai saman niminen ja ikäinen - oli syytteessä törkeistä ryöstöistä. Ei mennyt kasvatus ihan hukkaan. Leiri tosiaan tuli tarpeeseen. Sellainen enemmistön syyllistämisleiri, jossa enemmistö maksaa tilaisuuden, on kontallaan ja ymmärtää.
Hagert leikkasi vielä uhrin kädestä irti tämän hakaristi-tatuoinnin
Menikö tämä nyt varmasti niiden puhtaussääntöjen mukaan? Siis saako saman veitsen viedä Miranda-äidin keittiöön?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7117
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » La Touko 23, 2020 8:21 pm

Kertoovat tuolla junnut, että 13-vuotiaana alkoi huumeiden käyttö alpertilla, varmaan tuolla leirillä oppi, kun pääsi äitinsä hameen katkuista pois? Nuoresta iästä huolimatta taitaa olla melko pitkä "ura" jo takana väkivalta- ja huimausainesaralla, kertokaapa varmasti tietävät!
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Avatar
sikakoira
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4683
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja sikakoira » La Touko 23, 2020 9:14 pm

Mistä johtuu että pirikauppa on niin suosittua romaanihenkilöiden keskuudessa, en tiedä, mutta psyykkisiin tiloihin se usein johtaa ja lopputulemat ovat sitten mitä ovat. :roll: Piri ja romaanihenkilöt tulisi pitää erillään.
A theory from a group of scientists is just that: a theory. Believing the opinion of that group without critical verification is just that: belief.
Dr John Lee

Juujaa
Poliisikoira Rex
Viestit: 599
Liittynyt: Ke Elo 08, 2012 8:21 am

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja Juujaa » La Touko 23, 2020 10:35 pm

sikakoira kirjoitti:
La Touko 23, 2020 9:14 pm
Mistä johtuu että pirikauppa on niin suosittua romaanihenkilöiden keskuudessa, en tiedä, mutta psyykkisiin tiloihin se usein johtaa ja lopputulemat ovat sitten mitä ovat. :roll: Piri ja romaanihenkilöt tulisi pitää erillään.
No mistähän lienee. Iso kate. Reitit ulkomaille valmiina. Perintä toimisto omassa suvussa ym. :lol:

persearska
Alokas
Viestit: 27
Liittynyt: To Helmi 13, 2020 6:29 pm

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja persearska » Su Touko 24, 2020 2:43 pm

sikakoira kirjoitti:
La Touko 23, 2020 9:14 pm
Mistä johtuu että pirikauppa on niin suosittua romaanihenkilöiden keskuudessa, en tiedä, mutta psyykkisiin tiloihin se usein johtaa ja lopputulemat ovat sitten mitä ovat. :roll: Piri ja romaanihenkilöt tulisi pitää erillään.
Rahoittaakseen omaa käyttöään päästäkseen pakoon tiedosta että äiti on isän sisko.

Porin
Charlien Enkeli
Viestit: 1876
Liittynyt: Ke Marras 21, 2007 6:50 pm

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja Porin » Su Touko 24, 2020 3:02 pm

persearska kirjoitti:
Su Touko 24, 2020 2:43 pm
sikakoira kirjoitti:
La Touko 23, 2020 9:14 pm
Mistä johtuu että pirikauppa on niin suosittua romaanihenkilöiden keskuudessa, en tiedä, mutta psyykkisiin tiloihin se usein johtaa ja lopputulemat ovat sitten mitä ovat. :roll: Piri ja romaanihenkilöt tulisi pitää erillään.
Rahoittaakseen omaa käyttöään päästäkseen pakoon tiedosta että äiti on isän sisko.
Tai ”komija serkku *nauraa*”

Svimba
Neuvoja-Jack
Viestit: 251
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja Svimba » Su Touko 24, 2020 4:33 pm

Joo, katoin ton kuvia, niin helvetin ruma kundi ja kaikki muutkin sen kuvissa. Ja sit jengi kommentoinu et on komeita!
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7117
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Su Touko 24, 2020 5:18 pm

^ siis tutut ja sukuloisetkin tyhmiä, kavereita tai ystäviähän noilla ei ole.

Savon Sanomat kertoo myös isin läsnäolosta:

Se uutinen on tuossa ylempänä jo kertaalleen mainittu. Siksi toistona poistettu
-NILS-


Ja
16.3.2017 18.15
Syytteet: Ryöstäjät laittoivat pussin päähän ja uhkasivat puukolla

(Sama leukun kuva kuin avausviestissä/OAK)

Syyttäjä vaatii tuntuvia vankeusrangaistuksia kolmelle kuopiolaiselle miehelle ja yhdelle naiselle. Syytteiden mukaan nelikko eri kokoonpanoissa teki Kuopiossa kolme törkeää ryöstöä viime vuonna.

Pohjois-Savon käräjäoikeus aloitti syytteiden käsittelyn torstaina. Sitä jatketaan perjantaina ja ensi viikolla.

Vakavin tapaus koskee hyvin väkivaltaista ryöstöä Kuopiossa viime elokuussa. Se tuli poliisin tietoon vasta myöhemmin muun rikostutkinnan yhteydessä.

Kolmen miehen syytetään tunkeutuneen asuntoon, jossa he löivät nuoren miehen tajuttomaksi. Kun uhri havahtui tajuihinsa, esitutkinnan mukaan hän huomasi yhden ryöstäjän pitävän veistä hänen kurkullaan ja toisen uhkaavan edessä isolla puukolla ja puisella lyömäkepillä.

Tajuttomalta mieheltä oli jo viety puhelin, kaulakorut, henkilökortti ja rahat. Syyttäjän mukaan ryöstäjät tiesivät uhrin olevan menestynyt huumekauppias Kuopiossa, joten häneltä vaadittiin lisää rahaa.

Uhria oli hakattu eri välinein niin kauan, että hän laittoi viestin naisystävälleen ja sai tämän tuomaan ryöstäjille 5 000 euroa rahaa sekä merkittävän määrän huumeita: metamfetamiinia ja huumelääkkeitä.

Pahimmillaan uhria uhattiin jopa hengenmenetyksellä. Poliisin esitutkinnan mukaan miehen kättä vedeltiin ruiskulla ja uhattiin piikittää häneen huumaavia aineita. Lisäksi hänen päässään oli pidetty muovipussia.

Uhri sai tilanteessa viiltohaavoja kaulaansa ja muualle kehoon, revenneen sieraimen sekä lievempiä vammoja. Lisäksi hänen kädestään leikattiin veitsellä pala pois.

Koko raju tapaus paljastui, kun poliisi myöhemmin tutki Tor-verkkoon liittynyttä huumausainekauppaa ja löysi siinä yhteydessä uhrin ja useiden muiden henkilöiden välisiä viestejä ryöstöstä.

Uhri oli esimerkiksi Facebookissa vaatinut ryöstäjältään rahoja takaisin. Osalliset olivat myös muuten viestitelleet tapauksesta ja järjestäneet korvaavia huume-eriä ryöstettyjen aineiden tilalle.

Sopivat tapaamisia kuin huumeiden ostajat

Kuopiossa myös lopulta levisi viime syksynä yleisesti varoitus, että tietty porukka ryöstää huumekauppiaita sopimalla heidän kanssaan ostotapaamisia, mutta paikalle tuleekin aseistautunut, väkivaltainen porukka.

Poliisi selvitti pian, että huumekauppiaiden ryöstöjä oli tehty muitakin. Niistä yhden tekijät eivät selvinneet.
Kahdesta muusta syytetään kuopiolaista 19-vuotiasta miestä, joka on syytteessä myös vakavimmasta tapauksesta.

Hänen syytetään ryöstäneen kahdesti myös toisen hänen kanssaan Kuopiossa kilpailleen huumekauppiaan. Toisessa teoista syytettynä on myös kuopiolainen 25-vuotias nainen.

19-vuotiaan miehen ja 25-vuotiaan naisen syytetään menneen kannabiskaupassa menestyneen kuopiolaismiehen kotiin. Nainen oli varustautunut hihaansa piilottamalla baseball-mailalla ja mies puukolla.

Kaksikon mukana asunnosta katosivat rahat ja huumeet. Esitutkinnan mukaan uhria lyötiin mailalla jalkaan ja uhattiin puukolla.

Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli tehdä haittaa miehen kilpailijoille huumekaupassa. Lisäksi syyttäjän mukaan huumekauppiaat olivat otollisia rikosten uhreja, sillä kukaan heistä ei uskaltanut ilmoittaa poliisille joutuneensa rikoksen uhriksi. Poliisille ilmoittaminen olisi paljastanut heidän oman huumekauppansa.

Poliisin mukaan laaja esitutkinnassa esiin kaivettu viestimäärä kuitenkin kertoi tapahtumista.

Osalla tapauksista oli myös todistajia. Kahdesti törkeän ryöstön uhriksi joutunut mies menehtyi kuitenkin viime vuonna, joten häntä ei voitu kuulla enää oikeudessa.

Sitä korvasi se, että nainen ja pääsyytetty kertoivat tapahtumista itse myös kuulusteluissa, vaikka he oikeudenkäynnissä osin kiistivät kertomiaan.

Pääsyytetyn puolustus arvosteli oikeudessa voimakkaasti poliisia ja epäili, ettei ADHD:sta kärsinyttä epäiltyä oltu kuulustelu oikein. Syytetty itse väitti oikeudessa, että muut puhuvan rikoksia hänen niskoilleen, koska vihaavat romaneja. Yhdenkään todistajan tai kanssaepäillyn puheissa tällainen asia ei kuitenkaan noussut esille.

Kaikkiaan syytettyjä on kuusi ja syytteet koskevat törkeiden ryöstöjen lisäksi törkeitä huumausainerikoksia, huumausainerikoksia ja ampuma-aserikosta.

Oikeus jatkaa syytteiden käsittelyä ja antaa tuomionsa rikoskokonaisuudessa myöhemmin.

Asta Tenhunen
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Syy ... lla/949225

tokkaukko
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Syys 15, 2019 1:12 pm

Re: Kuopio: Huumausaineiden myyjiä ryöstellyt kolmikko vankilaan - mustalaiselle pisin tuomio

Viesti Kirjoittaja tokkaukko » Su Touko 24, 2020 5:54 pm

Svimba kirjoitti:
Su Touko 24, 2020 4:33 pm
Joo, katoin ton kuvia, niin helvetin ruma kundi ja kaikki muutkin sen kuvissa. Ja sit jengi kommentoinu et on komeita!

*poistettu lautamiestekstiä ja nimimerkki bannille*t:mode

Vastaa Viestiin