Johnny Liebkindin talousrikokset

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6659
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Johnny Liebkindin talousrikokset

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Vuonna 1945 syntynyt Eljon "Johnny" Liebkind oli 1960-luvulla Suomen suosituimpia pop-/iskelmälaulajia. Vuonna 1973 ilmestyi Liebkindin viimeinen albumi Jonglöörit, jonka jälkeen laulaja toimi mm. Nesteen ja STS-pankin palveluksessa.

Keskusrikospoliisi etsintäkuulutti Liebkindin vuonna 1994 epäiltynä törkeästä petoksesta ja velallisen epärehellisyydestä. Käräjäoikeus päätyi vangitsemaan ulkomaille paenneen miehen poissaolevana. Liebkindin epäiltiin sotkeutuneen hämeenlinnalaisen auto- ja rengaskauppaan erikoistununeen KDR-palvelun (alunperin AKP-Palvelu Oy) konkurssiin ja kavaltaneen miljoonien markkojen edestä rahaa.

Entinen laulaja saatiin kiinni Israelissa kesäkuun 1995 loppupuolella. Israelin kansalaisuuden saanut Liebkind vastusti jyrkästi suomalaisviranomaisten pyyntöä luovutuksesta ja kyhäsi valituksen tuomioistuimelle. Huhtikuussa 1996 Israelilainen oikeusistuin päätyi luovutuksen kannalle ja Johnny kuljetettiin Suomeen toukokuun loppupuolella.

Helsingin käräjäoikeus ei suostunut vangitsemaan Liebkindiä raskaista rikosepäilyistä huolimatta, mutta määräsi kuitenkin miehen matkustuskieltoon. Liebkindiä odotti kaksi oikeudenkäyntiä, joista toinen venahti hieman pitkäksi.

Hämeenlinnan käräjäoikeus aloitti oikeudenkäynneistä lyhytkestoisemman käsittelyn tammikuussa 1997. Syyttäjän mukaan Johnny Liebkind ja viisi liikemiestä, Kai Lindell, Kari Kankkunen, Dick Henrik William Reincke, Johan Ulander ja Olli Forsell olivat yhdessä tyhjentäneet KDR-Palvelun tilit. Kesäkuussa 1997 annetussa päätöksessä oikeus kuitenkin katsoi Liebkindin ja Lindellin syyttömiksi. Reincke ja Ulander saivat yli vuoden ehdottomat vankeusrangaistukset ja Kari Kankkunen sai 8kk ehdollista. Turun hovioikeus päätyi myös Johnnyn syyttömyyden kannalle vuonna 1998.

Toinen talousoikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 1996 ja kesti vuoteen 2001 asti. Tämä juttu juonsi juurensa vuosiin 1989-90, jolloin ruotsalaisen sijoitusyhtiön Proventuksen omistama Fidelty (toimitusjohtajana Johnny Liebkind) osti itselleen kymmeneksen konepajateollisuutta harjoittavan Wärtsilän osakekannasta. Wärtsilä-kaupassa välikätenä käytetty Fidelity (sittemmin Helsingin Osakeinvestointi) myi osakkeet eteenpäin 63,9 miljoonan markan voitolla, joka päätyi Proventuksen omistajille osinkoina. Seuraavana vuonna Liebkind sai Proventukselta tehtäväkseen myydä tarpeettomaksi käyneen Fidelityn. Hän alkoi hieroa kauppoja Dick Reincken kanssa. Fidelity myytiin ns. tasekaupalla tyhjäksi Reincken Sandnäs Trading -yhtiölle (sittemmin Evilent). Proventusin otettua oman osuutensa kauppahinnasta, myös Sandnäs Trading putsattiin. Fidelity ajautui tyhjennyksessä maksukyvyttömäksi ja verottajalle jäätin velkaa kymmenien miljoonien markkojen edestä. Liebkindin ja Reincken mukaan velat oli tarkoitus kuitata tulevilla osinkoverojen hyvityksillä. Verottaja ei kuitenkaan hyvitystä ikinä maksanut, koska katsoi Fidelity-tempun tekaistuksi näennäiskaupaksi, jonka tarkoitus oli veronkierto.

Syyskuussa 2001 käräjäoikeus katsoi Johnny Liebkindin ja Dick Reincken syyllisiksi. Liebkind sai vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen velallisen epärehellisyydestä ja Reincke 10kk ehdottoman tuomion kahdesta velallisen epärehellisyydestä. Oikeuden mukaan Reincke ja Liebkind junailivat yhdessä ja yksissä tuumin kaupan, jonka seurauksena Fidelityn omaisuus karkasi verottajan ulottumattomiin. Käräjäoikeus katsoi Reincken tyhjentäneen Fidelityn lisäksi myös omistamansa Helsingin Tego -nimisen yhtiön keväällä 1992. Vankeustuomioiden lisäksi liikemiehet määrättiin maksamaan 69,9 miljoonan markan korvaukset verottajalle.

Helsingin hovioikeus piti Johnnyn vankeustuomion ennallaan helmikuussa 2005. Dickin asianajajan tekemä valitus jätettiin tutkimatta, koska ulkomailla oleskellut liikemies ei ollut antanut valtuutusta sen tekoon.

Rikostoimittaja Mikko Niskasaari kirjoitti tapauksesta kirjan Tapaus Johnny Liebkind - Erään oikeusmurhan tarina (2007). Niskasaari väittää, että Liebkind tuomittiin ilman näyttöä, ja että päävastuullisia kaupassa olivat ruotsalaisen sijoitusyhtiö Proventus Ab:n keskeiset johtajat.

Lähteet:

HS arkisto
Turun Sanomat 8.9.2001: Liebkind ja Reincke vankeuteen ja jättikorvauksiin Fidelity-kaupasta
Turun Sanomat 2.2.2005: Johnnyn tuomio ennallaan
Helsingin Sanomat 22.3.2007: Johnny Liebkind vei oikeusmurhan mediakäräjille
Wikipedia: Johnny Liebkind
Waja
Jane Marple
Viestit: 1098
Liittynyt: La Maalis 07, 2009 2:36 pm

Re: Johnny Liebkindin talousrikokset

Viesti Kirjoittaja Waja »

Mitähän herra puuhailee nykyisin.
Ei ollut sitä sorttia että olisi itsesäälin kouriin jäänyt pyöriskelemään.
Vai oisko fyffee jäänyt sen verran syrjään että ihan eläkkeellä,tuskin.
En kyllä oikein usko että niin paljon olisi kyrpiintynyt etteikö pienimuotoinen bisneskuvioiden virittely kiinnostaisi.
Ken tietää,kertokoon.
Canaris
Frank Drebin
Viestit: 389
Liittynyt: Ke Heinä 15, 2009 1:02 am

Re: Johnny Liebkindin talousrikokset

Viesti Kirjoittaja Canaris »

Kirjoittaja Aizerbaidzan päivämäärä Ke Heinä 15, 2009 11:00 pm
Rikostoimittaja Mikko Niskasaari kirjoitti tapauksesta kirjan Tapaus Johnny Liebkind - Erään oikeusmurhan tarina (2007). Niskasaari väittää, että Liebkind tuomittiin ilman näyttöä, ja että päävastuullisia kaupassa olivat ruotsalaisen sijoitusyhtiö Proventus Ab:n keskeiset johtajat.
Onko kukaan sattumoisin lukenut tuota Niskasaaren kirjaa?
Kaikki ovat vähän hulluja, paitsi Te ja minä..... ja joskus tuumin, että etteköhän Tekin.
Thomas Fuller
Waja
Jane Marple
Viestit: 1098
Liittynyt: La Maalis 07, 2009 2:36 pm

Re: Johnny Liebkindin talousrikokset

Viesti Kirjoittaja Waja »

Mä olen muistaakseni lukenut kirjan.Sellainen mielikuva tulee muistoista että Johnny on sanellut ja toimittaja kirjoittanut.Liian yksipuolinen ja läpinäkyvä.
Mä kyllä muistelin että kirja ois vanhempi.
(+2 GWT=?)
Vastaa Viestiin