Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
pikkukaupunginpoika
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Syys 03, 2015 12:25 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja pikkukaupunginpoika »

Hyvin sanottu! Erittäin ikävä case kaikkien kannalta, julkisuudessa olevilla tiedoilla en lähtisi vielä syyttämään kuollutta narkiksi myymälävarkaaksi tai vartioita natsi tappajiksi….. Toivotaan että sadaan pian faktaa pöytään! Se mikä ihmetyttää on tämän julkisuushakuisen Autereen käytös, hän jäi katselemaan lähes tunniksi elvytystä 9v tyttönsä kanssa!?! Sairasta…
JamesPotkukelkka kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:03 pm Palvelualalla pitkään toimineena haluaisin muistuttaa että myyjät palvelevat ja auttavat niillä kyvyillä ja taidoilla jotka heillä on. Asiakas tulee tilanteeseen sellaisena kuin on ja monesti silloin tarvittaisiin terveydenhoidon palveluja enemmän kuin kaupan.
Kasvaneet jonot mielenterveyspalveluissa, koronan haitat, päihdeongelmat ym. ovat reilusti kasvaneet ja niin myös vaikeiden tilanteiden määrä asiakkaiden kohtaamisessa. Moni asiakas jää ilman tarvitsemaansa hoitoa tai on avohoidossa tarvitsemansa laitoksen sijaan.
Laajat aukioloajat johtavan myös siihen että myymälässä ei ole joka hetki paikalla general supervisor manageria joka voisi hoitaa isoimmat ongelmat kädenkäänteessä vaikka asiakas niin uskoisikin.
Yhtä lailla haastavat kohtaamiset ovat kasvaneet vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla, aiemmin talutettiin humalaisia ja toruttiin nuoria kun nykyään tilanne on mikä on.
Enempää faktoja tästä tapauksesta tietämättä en ainakaan myymälän henkilökuntaa moittisi ja tapauksen vartijoillakin saattaa olla alla liian vähäinen ja huono koulutus joka sitten kostautui.
On vaan niin helppoa huudella suttuisen ja pienen jakson videon perusteella puskista. Tilanne olisi todennäköisesti selvinnyt "puhejudolla" mutta kun kiinniotto tehtiin niin osaamattomuus aiheutti tapaturman. Nykymaailmassa on kummallista kun vartija ottaa kiinni lonkerotölkin pöllimisestä niin vastapuoli yleensä yrittää väkivallalla poistua tilanteesta, ehkä tämäkin aiheuttaa liiallista liipasin herkkyyttä kun joku mt-potilas joutuu konfliktiin vaatekaupassa?
sikajoakim
Neuvoja-Jack
Viestit: 566
Liittynyt: To Loka 20, 2022 12:54 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sikajoakim »

jolkuttelija kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 12:18 pm Tämän ja Avarnin sekoilun jälkipyykillä voi olla vain 2 seurausta:
1) vartijoiden voimankäyttöoikeutta säännellään ja rajoitetaan lisää
2) vartijakoulutukseen tiukemmat seulat ja koulutuksen jälkeenkin määräajoin tehtävät pällitestit

Tämän tapauksen vartijoista jos yksikään tulee toimimaan enää päivääkään vartijan töissä, olisi se täysi farssi kyseisellä alalla.
Ensin liiallinen voimankäyttö eikä aloitettu edes elvytystä. Kuolemantapausta ei selitellä enää poistettavan asiakkaan tekemällä vastarinnalla.

On kaikkien etu, että vartijan tehtäviin ei päästetä tällaisia idiootteja, joiden käsissä ihmishenki vaarantuu, kun ammatin tehtävä on juuri päinvastainen.
Ja toivottavasti on otettu kaikki huumetestit näiltä ostarin Ramboilta! Ettei ole jekkupussista mennyt nenään vähän sotapulvereita?
Kurdian lives matters.
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 331
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

jmit kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:56 pm
Ensinnäkään asiakas ei ollut mikään häirikkö, vaan hän oli hoitamassa omaan asiaansa kaupassa. Toiseksi vartijoiden korvaaminen poliiseilla tarkoittaisi sitä, että muutaman viikon koulutus korvattaisiin ammattikorkeakoulutasoisella koulutuksella. Poliisivaltiolla tarkoitetaan jotain aivan muuta ja sellaisessa poliisien koulutus on yleensä hyvin lyhyt.
Varmasti oli häiriköinyt, ei kai se myyjä muuten olisi vartijoita kutsunut.

Vartijoiden työstä suurin osa on paikalla näkymistä, häiriöiden ja varkauksien ennaltaehkäisyä, partiointia, hälytysten tarkistusta ja asiakkaiden puhuttamista. Aika raskas ja kallis vaatimus korkeakoulutason tutkinto noihin tehtäviin. Itse en veronmaksajana tuohon lähtisi, joskin pieni koulutustason nosto voisi olla paikallaan.
Feija Fakta
Susikoski
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 22, 2020 2:43 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Feija Fakta »

Hortoilija kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:07 pm
Terre kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:04 pm
Ja lopuksi toivon, että tämän keskustelupalstan rasistiset ja misogynistiset käyttäjät bännättäisiin. Oon ollut vuodesta 2000 erilaisten keskustelupalstojen suurkuluttaja ja tämä on omista kokemuksista ylivoimaisesti hirvein. Ylilautaa en ole kokeillut.
Vinkkinä tämän foorumin vihamies-toiminto, jota voit itse käyttää:
app.php/help/faq#f6r0
Itse olen seurannut tätä palstaa aivan alusta asti. Rekisteröidyn paljon paljon myöhemmin. On se toki surullista, että iso osa viesteistä on sellaisia, ettei niillä ole mitään annettavaa yhtään mihinkään. Tuskin näiden viestien lähettäjillä on yleensäkään elämässään mitään annettavaa mihinkään. Kunhan nyt on joku mokelluskanava vihalle.

Sitten väliin saattaa tulla nerokkaita oivalluksia ja tarkkanäköistä pohdintaa. Osa saattaa jopa auttaa poliisiakin.
Viimeksi muokannut Feija Fakta, Su Tammi 08, 2023 3:24 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Maanasukas
Lauri Hanhivaara
Viestit: 121
Liittynyt: Ti Huhti 06, 2021 10:15 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Maanasukas »

Somekanavilla puhutaan tällaista

”Me oltiin paikalla eilen elvytysvaiheessa ja siis mun silmiin se raskaushuhu voi hyvin pitää paikkansa. Toivottavasti ei, mutta vatsa kun oli paljaana, niin oli muodolta enemmin vauvavatsa kun kalja. Eikä kyllä tuijotettu vaan sen näki heti, kun kulman takaa käännyttiin paikalle tietämättä.
Voin sanoa että vähän järkytti 😢habitukseltaan nainen oli siisti.”

”Pakko sanoa eilen myös paikalla olleena, että olin aika ihmeissäni siitä, että kaikki tämä tapahtui koko kauppakeskuksen nähtävillä. Ihan jokainen ohikävelijä näki, kun naista elvytetään ja jopa hänen kasvonsa oli kohti käytävää missä ihmisvilinää. Jäi kyllä mieleen.

Ohi mennessä ei ollut tietoa vielä tästä vartijakohusta ja miehen kanssa juteltiin, että olipa vartijat järkyttyneen näköisiä ja saavatkohan koulutusta tällaisten tilanteiden varalta. Sitten videolta kävi ilmi, että liukuportaita valvonut järkyttynytilmeinen oli tämä pääpainija. Varmaan siinä kohtaa oli jo mielen päällä, että mitähän tuli tehtyä.”
Avatar
Jasonnn
Christopher Lorenzo
Viestit: 1673
Liittynyt: To Elo 01, 2019 9:17 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Jasonnn »

jmit kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:49 pm Kokeilkaa itse mennä maahan makaamaan vatsallenne ja pyytäkää, että joku sitoo kädet selän taakse. Tämän jälkeen yrittäkää nousta maasta ylös. Tämän testin jälkeen ymmärrätte, että ei tarvita juuri mitään voimaa estämään ylösnousuanne. Tämä on asia, joka jokaisen vartijan tulisi tietää. Joten miksi helvetissä on pitänyt tuollaisella voimalla rojahtaa päälle? Tapolta tuo minusta vaikuttaa.
juuri näin. tuota pitäisi painottaa vartija koulutuksessa.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4562
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Riippakivi kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:15 pm Iltalehdessä hyvää pohdintaa siitä, otettiinko vartijat kiinni vai ei ja mitä se aiheuttaa tutkinnalle. Poliisinkin ammattitaito on tässä koetuksella.

Kauppakeskusten kameroita hallinnoidaan käsittääkseni vartijoiden omasta työtilasta "valvomosta", ainakin omalla paikkakunnallani. Onko vaaraa, että Securitaksen muut vartijat tyhjentävät nauhoja sopivasti, vähän Kremlin tapaan? :shock:
Tämä sama kävi mielessä. Jos nauhat ovat omituisesti pyyhkiytyneet vaikka ihan tarkoituksella, niin taatusti siitäkin rikoksesta tuomio on merkittävästi vähäisempi kuin edes kuolemantuottamuksesta.
Pureva puheenjohtaja
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ke Syys 28, 2022 8:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pureva puheenjohtaja »

jmit kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:06 pm 'Jostain syystä tässä nyt kiinniotettava sai sairauskohtauksen.'

Jostain syystä? Meinaatko, että olisi saanut tuon sairauskohtauksen ilman vartijoiden puuttumistakin? Todellakin sai sairauskohtauksen, sydämen pysähtymistä voi varmasti luonnehtia sairauskohtaukseksi. Vartijoiden tulee olla tietoisia, että valtaosa heidän asiakkaistaan on moniongelmaisia ja heitä on sellaisina kohdeltava, varmasti lähes kaikilla on jotain dignooseja. Se ei oikeuta heidän tappamistaan. Henkilö oli maassa, ei ole mitään perustetta röhnöttää hänen päällä tuossa tilanteessa. Vastuu ei kuulu toki ainoastaan noille imbesilleille, myös heidät palkannut taho on vastuussa, ja se joka on mahdollistanut, että tuon tason janttereita on suorittamassa tuollaisia tehtäviä, eli Suomen valtio.
"Jostain syystä" tässä tapauksessa spekuloisin paniikkikohtaukselta, sanonut ettei saisi happea mikä viittaa paniikkiin. Taustatekijät minkä johdosta huono sydän voineet aiheuttaa sydänkohtauksen. Kuolinsyy selviää todennäköisesti tulevalla viikolla, ollaan fiksumpia sitten.

Varmasti olisi monta asiaa mitä vartijat olisivat voineet tehdä toisin, mutta maahanvienti ja kiinnipito ei todellakaan johda tällaisiin seurauksiin. Jos johtaisi niin meillä olisi tuhansia kuolemia vuosittain.
Pirkko Ala-Hippuli
Remington Steele
Viestit: 248
Liittynyt: To Loka 17, 2019 9:18 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pirkko Ala-Hippuli »

Osprey kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:08 pm https://ibb.co/429jNf1
Minfoa pitkään seuranneena täällä joskus perhesurmien ja muiden lapsia koskevien settien kohdalla kommentoidaan kuinka tietylaisten ihmisten ei pitäisi lisääntyä.

En sen kummemmin ota kantaa, mutta niin kuin täällä on useampi yrittänyt kommentoida niin hyvin pitkälle on oma valinta kuinka tilanteet etenevät.
Itselle ei tulisi mieleenkään alkaa mussuttamaan vastalauseita, jos jostain syystä (en tiedä mistä, kun en ole kokeillut) minua pyydettäisiin poistumaan.
Olen ollut kaupan alalla nuorempana pitkään ja nähnyt näitä, hyvin usein oman elämänsä sankareita, joita ei poliisin tai vartijan saatika kaupan henkilökunnan pyynnöt tai kehoitukset koske. Enkä usko, että tämä sakki on vähenemään päin. Tästä casesta jäi puuttumaan some-postaus Leviksen liikkeen osalta sattuneesta syystä?

Itse näen, että näillä tiedoilla kaupan myyjällä olisi ollut mahdollisuus toimia toisinkin. Mutta mikäli on kokenut tilanteen uhkaavaksi on toiminut niin kuin on ohjeistettu.
Tässä vaiheessa tilanteen kulun määritys on siirtynyt kohdehenkilön varaan.
On useita kohtia missä hän olisi voinut valita toisin. Näin ei syystä tai toisesta tapahtunut.

En malta olla mainitsematta Ullanlinnan-ketjua missä psykiatrista on Alko-casen perusteella leivottu ties mitä. Samat lain alaisuudet ei ilmeisesti päde tässä jutussa.

Etoo tuo raskaushuurujen vetäminen tähän ja sillä käytöksen oikeuttaminen, ihan uskomatonta paskaa!
Raskaana oleva kykenee kyllä käyttäytymään ihan normaalisti.

Jos on niin, että tällä madamella on kaksi lasta jo ennestään niin käytös on uskomatonta.
Myös se, että hän olisi voinut ilmoittaa olevansa raskaana (jos halusi suojella odottamaansa lasta) jo aiemmassa vaiheessa, kun hän on alettu taluttaa liikkeestä ulos.

Ne tässä ketjussa jotka ei enää uskalla mennä kauppakeskuksiin vartijoiden mahdollisesti tappamaksi sietää pysyäkin kotona ja huolehtia, että mahdollinen jälkikasvukin olisi kotona mahdollisimman paljon. Sen verran paksua tarinaa tulee.

Jokainen joka puhuu tässä hakkaamisesta, tappamisesta ja muusta vastaavasta tapausta alusta asti tietämättä voi mennä kokeilemaan asiakaspalvelua tai vartijan hommaa ja katsoa miten pitkälle juttuja hoitaa puhumalla, kun näkee toisen osapuolen olevan malttinsa menettänyt.
Voi tulla pupu pöksyyn.

(Veikkaan, että joulun jälkeen rahat loppu ja siksi reklamaatio olemattomasta asiasta).

Kiitti moi.
EEMELI82
Nikke Knakkertton
Viestit: 168
Liittynyt: La Marras 19, 2016 6:34 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja EEMELI82 »

Korvinkuulija kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:08 pm
Penaalipena kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm
Sergio Leone kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:49 pm

Tapoksi riittää ymmärrys siitä teko voi johtaa uhrin kuolemaan. Eli jos uhri sanoo ettei saa henkeä niin teon jatkaminen on tappo sillä ihmisellä pitää olla ymmärrys siitä jatkaminen voi johtaa kuolemaan. Jos uhri kuoli tukehtumiseen niin silloin kyseessä on tappo mikäli uhri aiemmin sanoi ettei saa henkeä.
Jos uhri sanoo, että hän ei saa henkeä, niin silloin hän saa henkeä.
Mikä tässä on niin vaikeeta? Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa alat huomata että se happi ihan oikeasti kohta loppuu jos en pääse pois tästä? Silloin sä vielä yrität sanoa, tai muuten reagoida, että nyt olisi hyvä hetki lopettaa. Otetaan esimerkiksi vaikka vapaaottelu, jossa on tapana taputella kaveria jos meinaa äly paeta omasta päästä. Tässä Ison Omenan tilanteessa ei paljon taputella, kun kädet on raudoissa ja neljä henkilöä repii ja painaa sua tonttiin.

Tässä nyt tiedämme lopputuloksen, ilmeisesti uhri ei turhaan sitä huudellut, kun makaa nyt kylmiössä. Siinä vaiheessa on vähän myöhäistä huudella tai reagoida, kun henki on jo poissa.
Olen ollut tilanteessa missä meinaa happi loppua ja silloin en ole kyennyt sanomaan käytännössä yhtikäs mitään, eikä varsinkaan huutamaan ja meuhkaamaan. Niin kauan kun ihminen meuhkaa ja huutaa, että happi loppuu, niin silloin sillä ei ole mitään hätää. Kaikkihan nuo poliisin, vartijoiden ja järjestyksenvalvojien voimakeinojen kohteeksi joutuvat huutavat jossain vaiheessa aina sitä samaa. Useimmilla meinaa happi loppua, vaikka käsi on vaan viety selän taakse... Tässäkään tapauksessa nainen ei taatusti ole siinä vaiheessa enää kyennyt meuhkaamaan, kun on happi syystä tai toisesta alkanut loppumaan ja siinä vaiheessa on syytä höllätä otetta, ettei hapenpuute pääse iskemään. Onko vartijat siinä vaiheessa reagoineet oikein onkin sit toinen juttu ja jos on jatkettu voimankäyttöä samalla tavalla, niin vahvasti vituiksihan se on mennyt. Jos on oikeasti onnistuttu tukehduttamaan tämä henkilö, niin kyllähän siitä syyte napsahtaa ja tuomio. Mutta se selviää kyllä kuolemansyyn tutkinnassa.
Vapaaottelussa taputetaan juurikin sen takia ettei siinä tilanteessa pysty enää sanomaan mitään, joten taputtaminen on se ainoa keino ilmaista että luovuttaa.
lammas1
Martin Beck
Viestit: 794
Liittynyt: Pe Loka 31, 2014 11:36 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja lammas1 »

Myyjä ottaa vartioihin yhteyden kaupasta riippuen joko puhelimella (känny tai sisäpuhelin, viim mainittujakin on) tai radiopuhelimella. Se nappi siellä myymälän tiskin alla on ns ryöstöpainike ja sitä ei käytetä kuin ryöstö tai väkivalta tilanteessa. Jos asiakas vain huutaa, silloin vartija pyydetään muuten kuin ryöstönapilla paikalle. Mutta yksityinen liikkeen harjoittaja on voinut ohjeistaa toimimaan muutoin tai myyjä on niin pelästynyt että paniikissa käyttänyt nappulaa, vaikkei tilanne edellytä.
Tällöin vartijat, jotka nähtävästi tulivat eri suunnista, ja joilla ei ollut yhteistä tietoa tapahtumista, käyttivät tilanteessa toimea, jota soveltavat ryöstön tai väkivallan tapahtuessa myymälässä. Myyjä siis ei ole tässä tyrinyt, eikä asiakaskaan,
Vartioiden osuus kuolemaan alkoi siitä hetkestä kun he paiskasivat henkilön maahan ja nähtävästi pitivät liikumatonta henkilöä selästä painaen useamman kymmen minuuttia. Mitä siinä keskustelivat, oliko suunnitelmaa? Loppu tulema vielä sen lisäksi että eivät apua hälyyttäneet, kuoleman syy on vartioiden vika.
JasseHames
Christopher Lorenzo
Viestit: 1597
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Voi olla, että tämä on ollut jo tässä ketjussa aiemmin, mutta Suomessa siis tuomitaan taposta mm. silloin, jos tekijä tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että toimintansa todennäköisenä seurauksena on toisen menehtyminen. Eli jos kuristaa toista kymmenen minuuttia, niin ei auta yhtään selittää oikeudessa, että ei tiennyt, että uhri voisi menehtyä. Voihan olla, ettei oikeasti tiedä, mutta se on jo aivan toinen keskustelun aihe syyntakeettomuuksineen yms.
Ross Sullivan kirjoitti: Pe Tammi 12, 2024 7:48 pm Esim. yksityisen puolen terapeutit eivät kirjaa kantaan tietoja potilaista
Ketkä terveydenhuollon toimijat lainvastaisesti jättävät tekemättä kirjaukset Kantaan?
jolkuttelija
Nikke Knakkertton
Viestit: 179
Liittynyt: La Kesä 04, 2022 11:50 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja jolkuttelija »

lammas1 kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:31 pm Myyjä ottaa vartioihin yhteyden kaupasta riippuen joko puhelimella (känny tai sisäpuhelin, viim mainittujakin on) tai radiopuhelimella. Se nappi siellä myymälän tiskin alla on ns ryöstöpainike ja sitä ei käytetä kuin ryöstö tai väkivalta tilanteessa. Jos asiakas vain huutaa, silloin vartija pyydetään muuten kuin ryöstönapilla paikalle. Mutta yksityinen liikkeen harjoittaja on voinut ohjeistaa toimimaan muutoin tai myyjä on niin pelästynyt että paniikissa käyttänyt nappulaa, vaikkei tilanne edellytä
Väärin. Voin täysin faktapohjalta kertoa, että Securitas kutsutaan paikalle heidän omalla kutsupainikkeella. Ei tarvitse kuin olla epäilyttävä henkilö/toiminta ja nappia voi painaa. Sitä ei kutsuta enää ryöstöpainikkeeksi, sellaisia oli ehkä 10v sitten. Mihinkään radiopuhelimiin ei liikkeistä aleta puhumaan. Tilanne vartijalle voidaan kertoa vasta sitten, kun tämä saapuu paikalle.

Ja tämä fakta on siis miten Securitaksen vartiointipalvelussa homma toimii. Muiden vartiointifirmojen kohdalla voi olla eri tapoja, mutta ne ei nyt liity tähän keissiin.
Pureva puheenjohtaja
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ke Syys 28, 2022 8:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pureva puheenjohtaja »

Siinä kohtaa kun se happi alkaa loppumaan niin kyllä sen huomaisi, kun siinä kohtaa hengitys muuttuu selkeästi epänormaaliksi ja mm. huulet voivat nopeasti alkaa sinertämään.

Kysymys onkin ovatko jättäneet nämä muutokset huomiotta tai onko niitä edes tapahtunut? Taju voinut lähteä muistakin syistä.
Korvinkuulija
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: To Marras 24, 2022 4:16 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Korvinkuulija »

EEMELI82 kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:31 pm
Korvinkuulija kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 3:08 pm
Penaalipena kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Jos uhri sanoo, että hän ei saa henkeä, niin silloin hän saa henkeä.
Mikä tässä on niin vaikeeta? Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa alat huomata että se happi ihan oikeasti kohta loppuu jos en pääse pois tästä? Silloin sä vielä yrität sanoa, tai muuten reagoida, että nyt olisi hyvä hetki lopettaa. Otetaan esimerkiksi vaikka vapaaottelu, jossa on tapana taputella kaveria jos meinaa äly paeta omasta päästä. Tässä Ison Omenan tilanteessa ei paljon taputella, kun kädet on raudoissa ja neljä henkilöä repii ja painaa sua tonttiin.

Tässä nyt tiedämme lopputuloksen, ilmeisesti uhri ei turhaan sitä huudellut, kun makaa nyt kylmiössä. Siinä vaiheessa on vähän myöhäistä huudella tai reagoida, kun henki on jo poissa.
Olen ollut tilanteessa missä meinaa happi loppua ja silloin en ole kyennyt sanomaan käytännössä yhtikäs mitään, eikä varsinkaan huutamaan ja meuhkaamaan. Niin kauan kun ihminen meuhkaa ja huutaa, että happi loppuu, niin silloin sillä ei ole mitään hätää. Kaikkihan nuo poliisin, vartijoiden ja järjestyksenvalvojien voimakeinojen kohteeksi joutuvat huutavat jossain vaiheessa aina sitä samaa. Useimmilla meinaa happi loppua, vaikka käsi on vaan viety selän taakse... Tässäkään tapauksessa nainen ei taatusti ole siinä vaiheessa enää kyennyt meuhkaamaan, kun on happi syystä tai toisesta alkanut loppumaan ja siinä vaiheessa on syytä höllätä otetta, ettei hapenpuute pääse iskemään. Onko vartijat siinä vaiheessa reagoineet oikein onkin sit toinen juttu ja jos on jatkettu voimankäyttöä samalla tavalla, niin vahvasti vituiksihan se on mennyt. Jos on oikeasti onnistuttu tukehduttamaan tämä henkilö, niin kyllähän siitä syyte napsahtaa ja tuomio. Mutta se selviää kyllä kuolemansyyn tutkinnassa.
Vapaaottelussa taputetaan juurikin sen takia ettei siinä tilanteessa pysty enää sanomaan mitään, joten taputtaminen on se ainoa keino ilmaista että luovuttaa.
No oma kokemus on sellainen, että kyllä sä huomaat kun hengittäminen käy vaikeaksi ja pyrit siinä vaiheessa laittamaan homman seis. Et tietenkään pysty enää siinä vaiheessa juuri mitään tekemään, kun alkaa jo tähtikartta pyörimään silmissä. Siinä olet oikeassa, että näitä huutelijoita löytyy varmasti, mutta kyllä noiden vartijoiden olis pitäny ymmärtää "lopettaa" ajoissa. Vai olikohan tästä naisesta vielä hirveästi vaaraa ympäristölle siinä vaiheessa kun kädet on jo raudoissa ja naama kaakeleissa, jos oli vaaraa ollenkaan.
Vastaa Viestiin