Nörtistä kouluampujaksi?

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Angel of Death
Susikoski
Viestit: 31
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 10:15 pm

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja Angel of Death »

Olen joutunut seuraamaan rajua koulukiusaamista nyt jo parin vuoden ajan, joka on tapahtunut nimeltä mainitsemattomassa paikassa...aikaisemmasta kirjoituksestani, joku voi laskea 1+1. Minun ratkaisuni asiaan äitinä, kun koulu käänsi selkänsä, oli sallia lapseni poissaolot koulusta. Lapseni sanoi minulle eräänä aamuna: miksi hänen elämänsä on niin vaikeaa, parempi olis kuolla pois. En näe elämisessä mitään järkeä, elämäni on helvettiä.

Onko tuollaisten kommenttien jälkeen vaikeaa ymmärtää jos tekee mieli "vähän" satuttaa kiusaajia. Tässä tapauksessa tämä " turpiin veto" ei ole auttanut...pahentanut vain asiaa.

Kyllä kyseisessä koulussa vähemmästäkin nuppi sekoaa, kun ei ketään kiinnosta. Lapsellani on tällä hetkellä yli 170 poissaoloa ja kotikoulu on nyt käytössä. Ratkaisu ei sovi kaikille ja sen puolesta saa taistella, mutta lapseni voi tällä hetkellä paremmin, tosin kemikaalisesti. Eipähän tarvii käydä koulua vain sen takia, että haluaa joka koulupäivän jälkeen päättää päivänsä.

Lapseni kommentoi kouluiskuja vain muutamalla sanalla: Saivathan opetuksen vähäksi aikaa....
I'm not crazy, I'm just a little unwell
I know, right now you can't tell
But stay awhile and maybe then you'll see
A different side of me
ruotsi_takaisin_suomelle
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: To Helmi 05, 2009 11:05 pm

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja ruotsi_takaisin_suomelle »

En edelleenkään hyväksyisi tekoa mutta ymmärtäisin paljon paremmin jos nämä kouluampujat olisivat ampuneet vain niitä jotka on heitä kiusannnut, mutta eikös ne on kaikki olleet tehty sillä periaatteella että mitä enemmän uhreja sitä parempaa välittämättä ketä tappaa? Jopa varmaan hyviä koulututtuja jotka ei oo tehneet mitään pahaa heille henkilökohtaisesti?
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

ruotsi_takaisin_suomelle kirjoitti:En edelleenkään hyväksyisi tekoa mutta ymmärtäisin paljon paremmin jos nämä kouluampujat olisivat ampuneet vain niitä jotka on heitä kiusannnut, mutta eikös ne on kaikki olleet tehty sillä periaatteella että mitä enemmän uhreja sitä parempaa välittämättä ketä tappaa? Jopa varmaan hyviä koulututtuja jotka ei oo tehneet mitään pahaa heille henkilökohtaisesti?
Yleensä siinä vaiheessa kun lähdetään tälle ampumislinjalle ovat kaikki koulussa enemmän tai vähemmän vihollisia. Se on sitten enää ihan ampujan muista asioista kiinni, kuoleeko siellä ystäviäkin, vai ei; Columbinessa ampujat olivat valmiita räjäyttämään hengiltä ruokalassa ihan kaikki koulun oppilaat, viholliset, ystävät ja tuntemattomatkin. Oli oppilaiden onni, että pojat olivat tuusanneet pomminsa, eivätkä ne räjähtäneet. Jatkonäytöksessä, jossa he menivät kouluun sisälle ja ampuivat kaikki ketkä kiinni saivat, olikin meno jo ihan eri. Harris ampui kaikki, armoa antamatta. Klebold päästi muutaman kaverinsa menemään Harrisin selän takana.

Jokelassa Pekka-Eric lienee kokenut kaikki oppilaat vihollisikseen, sillä hän oli yksinäinen, kiusattu ja vailla kavereita; itsetietoisuus oli korostunut ja epäilisin, että pelkkä jonkun luoma katse häneen saattoi aiheuttaa ajatuksia siitä, että katsoja mielessään pitää häntä tyhmänä, epäkelpona tai kummajaisena. Pikkuhiljaa kaikki nämä pienetkin eleet ovat sitten kääntyneet niiiden tekijäänsä kohtaan (vaikka taustalla ei olisikaan ollut mitään sen kummempaa kuin normaali katse tai jollekin täysin muulle asialle nauraminen) ja lukio on ollut Pekan mielestä täynnä pelkkiä tapettavia kohteita.

Kauhajoen tapaus on näistä erikoisin, sillä Saari surmasi ystävänsä, johon käsittääkseni hänellä oli ihan hyvät välit. Voi tietenkin olla, että ihan viime aikoina ennen ammuskelua oli sattunut jotain, joka oli murentanut ystävyyttä ja saanut Saaren ajattelemaan tappamista. Ehkä hän oli kokenut tulleensa petetyksi jossain mielessä tai ehkä koko ystävyys olikin vain sitä koulun sisäistä ystävyyttä, joka ei juurikaan ulottunut sitten enää koulun ulkopuolelle. Tavallaan pinnallinen ystävyys, jonkinlainen kontakti luokan sisällä, että jaksaa istua tunneilla ja kuunnella opetusta. Täysin yksinäiset ihmiset alkavat lintsaamaan herkemmin, sillä koulussa ei ole mitään odotettavaa, kontakteja tai hyviä tuntemuksia, jonka oravanpyöräseurauksena nämä lintsarit jäävät herkästi silmätikuksikin sitten ja tämä voi taas laukaista sen kiusaamiskierteen.

Tavallaan sama ilmiö siis kuin virastoissa asioidessa; yksi tai useampi viraston aspa käyttäytyy sinua kohtaan asiattomasti/eri tavalla kuin olit toivonut ja voit sen perusteella leimata koko laitoksen (Kela, sosiaalitoimisto, poliisilaitos jne.) Vihan tunne voi lähteä ihan vähästäkin liikkeelle ja ihmisillä, joilla ei ole läheskään aina oikeaa syytä vihata ihan jokaista tietyn ryhmän jäsentä, tuntuu olevan oma päänsisäinen oikeutuksensa tehdä niin.

Tietenkin harvempi lähtee Kelaan tai poliisilaitokselle kostoisku mielessään, mutta toisaalta eipä niistä kumpikaan ole myöskään sellainen paikka, jonne laki velvoittaisi menemään arkipäivisin lähes väkipakolla.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Iltalehti kirjoitti:"Koulusurma on suunnitelmallinen kosto"
Tiistai 1.2.2011 klo 18.01 (päivitetty klo 21.20)

Koulusurma on suunnitelmallinen ja julkinen kosto. Näin katsoo Suomalainen Tiedeakatemia tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Tiedeakatemia on koonnut yhteen tieteellisen tiedon koulusurmista, niiden taustoista ja ehkäisystä.

Tiedeakatemian mukaan koulusurmaajat ovat olleet toveripiirissä kiusattuja ja eristettyjä. He ovat ilmoittaneet tekojensa motiiviksi koston kärsimästään vääryydestä. Koulusurmille onkin luonteenomaista suunnitelmallisuus ja näyttämöllisyys. Tekijöiden motiiveina ovat kosto ja kunnian palauttaminen.

Koulukiusaaminen ei yksinään selitä väkivaltaisia tekoja. Se saattaa voimistaa koulusurmiin johtavaa kehityskulkua erityisesti silloin, kun perheen ja koulun tuki puuttuvat. Kouluissa pitäisikin vallita kiusaamisen suhteen nollatoleranssi, Akatemia vaatii.

Ei profiloinnille

Koulusurmien taustalla on mielenterveydellisiä ongelmia ja masennusta. Koululaisten itse raportoimat masennusoireet ja masennuslääkkeiden käyttö ovat yleensäkin lisääntyneet. Mielenterveydellisistä ongelmista ei kuitenkaan ole mitään suoraa linjaa väkivallantekoihin.

Monella koulusurmaajalla nuoruudelle sinänsä tyypillinen aggressio on kehittynyt väkivaltaisuudeksi, kun nuori on kohdannut vihaa lietsovan maailmankatsomuksen ilmauksia. Lähde on useimmiten internet, josta on saatu malleja ja josta on löytynyt surmiin kannustava yhteisö. Internetkään ei silti ole koulusurmien syy.

Koulusurmien taustalla on monien syiden vyyhti, ja näin surmien välttämiseksikään ei ole yhtä reseptiä. Tiedeakatemian mukaan koulusurmaan johtavaa kehityskulkua voidaan kuitenkin muuttaa. Nuoren pitäisi esimerkiksi saada kuulua yhteisön, kokea oikeudenmukaisuutta ja vertaistensa tukea.

Profiloinnille Akatemia ei näytä vihreää valoa. Vaikka koulusurmaajilla on yhteisiä piirteitä, niitä ei kuitenkaan ole riittävästi. Suuret erot esimerkiksi perhetaustoissa ja koulumenestyksessä hankaloittavat profilointia.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Fairuza
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: La Tammi 22, 2011 11:19 pm

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja Fairuza »

En edelleenkään hyväksyisi tekoa mutta ymmärtäisin paljon paremmin jos nämä kouluampujat olisivat ampuneet vain niitä jotka on heitä kiusannnut, mutta eikös ne on kaikki olleet tehty sillä periaatteella että mitä enemmän uhreja sitä parempaa välittämättä ketä tappaa? Jopa varmaan hyviä koulututtuja jotka ei oo tehneet mitään pahaa heille henkilökohtaisesti?
Mulla tuli itselläni sellainen tunne tämän Jokelan tapauksen jälkeen, että ainakin suuri osa uhreista oli tarkkaan valikoituja. Kun miettii, että parista oppilaasta löytyi vain yksikin luodinreikä, niin yhdessä pojassa niitä oli enemmän. Liekö pääkiusaaja löytynyt? Ja keitä ovat ne henkilöt, joiden kuuluu puuttua koulukiusaamiseen? Ne ovat rehtori, kuraattori ja terveydenhoitaja ja me kaikki varmaan muistamme, miten siinä kävi.
Minun arvailua vain.....
Avatar
Raatotanssi
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: Ma Syys 29, 2008 9:06 pm

Re: Nörtistä kouluampujaksi?

Viesti Kirjoittaja Raatotanssi »

Fairuza kirjoitti:Mulla tuli itselläni sellainen tunne tämän Jokelan tapauksen jälkeen, että ainakin suuri osa uhreista oli tarkkaan valikoituja. Kun miettii, että parista oppilaasta löytyi vain yksikin luodinreikä, niin yhdessä pojassa niitä oli enemmän. Liekö pääkiusaaja löytynyt? Ja keitä ovat ne henkilöt, joiden kuuluu puuttua koulukiusaamiseen? Ne ovat rehtori, kuraattori ja terveydenhoitaja ja me kaikki varmaan muistamme, miten siinä kävi.
Itse en usko, että Auvinen olisi etsimällä etsinyt ammuttavaksi juuri tiettyjä ihmisiä. Se olisi ollut suunnitelmallisesti hankalaa, ja mitä nyt olen lukenut silminnäkijöiden kertomuksia Auvisen toiminnasta surmapäivänä, niin melko satunnaiseltahan tuo vaikuttaa. Terveydenhoitaja ryntäsi omasta turvallisuudestaan välittämättä auttamaan haavoittuneita ja sai luodista. Käsittääkseni rehtorikin osui Auvisen tielle vahingossa palattuaan takaisin kouluun. Niin Auvisella kuin esimerkiksi Columbinen ampujilla olisi ollut mahdollisuus tappaa huomattavasti enemmän porukkaa, mutta jostain syystä näin ei tapahtunut, eikä kyse varmasti ollut siitä että kiusaajat olisivat loppuneet kesken. Vaikeahan näitä Auvisen ja muiden aikomuksia tosin on arvailla, kun ei kenenkään pään sisään voi päästä.

Monet ihmiset ovatkin nykyään sitä mieltä, että turha näitä koulusurmien syitä on vatvoa ja syytetään koulua ja vanhempia ja mielenterveysongelmia ja tiesi mitä kuun asentoa, ja minusta se on helvetin surullista. En nyt tarkoita mitään iltapäivälehtien lööppejä tai klikkiotsikoita, vaan ihan oikeaa rakentavaa keskustelua asioista ilman tuomitsemista. Jos joku sanoo ymmärtävänsä miksi kouluampujat tekivät mitä tekivät, niin ei se tarkoita tappamisen hyväksymistä, vaan voi tarjota väylän tehdä yhteiskunnasta edes vähän paremman paikan. Miten mitään voi ikinä tapahtua, jos aina vaan lyödään hirviökorttia pöytään ja todetaan, että eipä näillä hulluilla olisi ollut minkäänlaista tulevaisuutta muutenkaan. Kerta toisensa jälkeen huomio kiinnitetään täysin vääriin asioihin ja löydetään aina lisää ihmisryhmiä, joita demonisoida tai epäillä tuleviksi massamurhaajiksi. Silloin kun mahdollisuus muutokseen olisi, sitä ei käytetä.

Koulukiusaamisen kitkeminen ei ole helppoa, koska sitä ei välttämättä edes tunnisteta puhumattakaan että siihen osattaisiin puuttua. Nämä kaikki kiVa-kampanjat ja muut tuntuvat lähinnä kirjaimilta paperilla. Olen ollut töissä ala-asteella ja kyllähän sen itsekin huomasi, kuinka mahdotonta oikeasti on valvoa kaikkea sitä, mitä esimerkiksi välitunneilla tapahtuu. Jotkut oppilaat tulivat itse kertomaan kiusaamisesta, useimmat todennäköisesti eivät. Itse tulin aikanaan kiusatuksi luokassa, joka oli täynnä häiriköiviä ja jatkuvaa opettajan huomiota vaativia oppilaita. Jos tämä ei siinä hässäkässä huomannut yhden kiltin ja hiljaisen tytön ahdinkoa, niin enpä jaksa kantaa kaunaa. Tilanne tulee todennäköisesti vain pahenemaan, kun luokkakoot ja erityishuomiota vaativien lasten määrä kasvaa, eikä kouluavustajia ole sen enempää kuin ennenkään.
Gunslinger, black duster, delusions of a western
He wears his hat on backwards; sets fire to his locker
Vastaa Viestiin