Suomen vankilat on kuin kivoja kesäleirejä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

TheBride
Poliisikoira Rex
Viestit: 257
Liittynyt: Ti Elo 17, 2010 1:17 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja TheBride »

Eihän jenkkilässäkään vankilat ja rangaistukset ole mikään järin suuri pelote, kun siellä vankien määrä vaan nousee, ja vankilat ovat ääriään myöten täynnä.

Siellä on kyllä tuomiot toisaalta ihan kohdallaan.
..We can cruise down Robbert Street all night long, but I think I'll just rape you and kill you instead..
You're the cutest girl I've ever seen in my life. But it's over now, and with my knife.

- Therapy? - Diane.
Alex
Armas Tammelin
Viestit: 70
Liittynyt: La Huhti 06, 2013 4:04 pm
Paikkakunta: Uleåborg

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja Alex »

Aloituksen ajatus oli siinä, että yhteiskunta tarjoaa sitä vastaan rikkoneille henkilöille paremmat olot kuin monille köyhille, syrjäytyneille ja sairaille, vaikka suurin osa näistä on varmasti nuhteettomia kansalaisia. Jos Suomen vankilaoloja muutettaisiin yhdysvaltalaiseen suuntaan, ero saattaisi hieman tasoittua.

Joillekin muutaman kuukauden vankilareissu saattaa olla eräänlainen ”elämysloma”, joka tuo vaihtelua tylsään arkeen. Joillekin vähäosaisille se saattaa parantaa selvästi elämänlaatua. Säännöllinen ruokailu, terveydenhoito etc.
...make you ready for a bit of the old ultra-violence
Porin

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja Porin »

Alex kirjoitti:Perinteisesti vankila on tarjonnut vangeille niin ankeat olot, että jo tietoisuus siitä on ehkäissyt rikosten tekemistä.
Eipäs nyt heti lyödä hommaa leikinlaskuksi, ja vielä ensimmäisessä lauseessa,
Vankilahan ei toimi ehkäisynä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Deterrence_(legal)
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8299
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Onko vankilassa oikeasti hotellin tuntua? On, mikäli pystyy unohtamaan sen ettei ole hotellissa. Muutahan siinä ei ole kuin vapauden menetys. Nokkimisjärjestys toki on, mutta se riippuu aika pitkälle siitä millainen itse olet, tai mistä olet sisällä, kuinka rauhassa saat olla.
Ja on tietty popula jotka tekee joitakin kilikalikeikkoja jotta pääsevät sisään lihapatojen ääreen muutamaksi kuukaudeksi, koska linnassa on paremmat olot kuin siviilissä. Olen tavannut tyyppejä joilla 20- 30 istuntoa takana, muutama kuukausi kerrallaan. Kulmilla ne kulkee paskat housussa ja dyykkaa safkat roskiksesta, linnassa ne pääsee oikeasti syömään ja nukkumaan. Siinä heidän pitkän iän salaisuus.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Alex kirjoitti:Perinteisesti vankila on tarjonnut vangeille niin ankeat olot, että jo tietoisuus siitä on ehkäissyt rikosten tekemistä. Jos tarjolla on vain ”vettä ja leipää” ja sen vastineeksi mahdollisesti pakkotyötä, sen ei pitäisi tuntua kovinkaan houkuttelevalta paikalta.

Tämähän se on perinteinen käsitys, mutta itsekin olen tajunnut että todellisuus on toista. Yhdysvalloissa vankien määrä on räjähtänyt käsiin, vaikka vankila-olot itsessään ovat todella heikot.

Tuo on ymmärrettävää eli jos vankila ei tarjoa minkäänlaisia virikkeitä ja olet ikuisesti huonomman luokan kansalainen muussa maailmassa, niin on vaikeaa päästä irti vankilakierteestä.

Myös kovan luokan vankiloissa on se ongelma, että siellä pienemmät tekijätkin joutuvat tekemisiin kovemman luokan rikollisten kanssa, jolloin ainoa vaihtoehto on yleensä ystävystyminen ja vaikeaa siitä yhteydestä on päästä eroon jälkikäteenkään.

Paremmat vankilaolot siis vähentävät rikollisuutta, vaikka toisaalta tämä ei saisi tietenkään toteutua oikeudenmukaisuuden kustannuksella.

Vastikään ulkomaalainen tyyppihän kehui että "Suomen vankilaolot ovat kuin Hilton hotellissa olemista".
Alex kirjoitti: Vankilaolot vaihtelevat maittain, ja paria poikkeusta lukuunottamatta Pohjoismaiden vankilaolot ovat maailman huippua. Suomen vankiloissa voi opiskella. Voit kirjoittaa ylioppilaaksi, suorittaa korkeakoulututkinnon ja jopa väitellä tohtoriksi. Et tarvitse opintolainaa. Kaikki on siis mahdollista. Onko tämä mahdollisuus palkkio siitä, että yhteiskunta on määrännyt sinulle vapausrangaistuksen?
Moraalisesti ajatellen tuo rangaistus tuntuu naurettavalta ja usein tekoihin nähden todella mitättömiltä.
Alex kirjoitti: Yhdysvalloissa on ymmärretty oikein se, että vankilan ei pitäisi olla houkutteleva paikka. Vankilat on rakennettu siten, että vankien nöyryytys on mahdollisimman suuri. Vangeilla ei ole minkäänlaista yksityisyyttä. Ehkäpä Yhdysvaltojen vankeinhoitolaitoksen tarkoitus onkin järjestää vangeille sellaiset olot, että sinne ei tee mieli joutua takaisin vaan ne rohkaisevat pysymään kaidalla tiellä.
Yhdysvallat käyttää järjettömiä summia yhteiskunnan rahaa vankien hoitamiseen.

Vaikka en kannatakkaan niin leväperäistä mallia kuin mikä Suomessa on, niin yhteiskunnan tasolta ajatellen suomalainen vankeidenhoitomalli on paljon kustannustehokkaampi ja rikoksia ehkäisevämpi kuin USA:n malli.
Alex kirjoitti: Suomessa keskimääräinen vanki elää paremmin kuin köyhyysrajan alapuolella elävä suomalainen. Vangeilla on kattavat ravitsemus-, terveys- ym. palvelut. Rahaton suomalainen on kuin vanki: ei ole rahaa harrastaa tai muutenkaan tehdä mitään.
Näin se ikävä kyllä on. Taloudellinen ahdinko onkin Suomessa usein pahempi rikkomus kuin vaikkapa jokin ryöstömurha. Se on sairasta.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

kakkosurpo kirjoitti:Olen tavannut tyyppejä joilla 20- 30 istuntoa takana, muutama kuukausi kerrallaan. Kulmilla ne kulkee paskat housussa ja dyykkaa safkat roskiksesta, linnassa ne pääsee oikeasti syömään ja nukkumaan. Siinä heidän pitkän iän salaisuus.
Vankilastakin oppii varmaankin tietynlaisen elämäntavan eli on niin seuraa, ruokaa kuin myös virikkeitä. Selviytyminen itsessään voi tuoda myös jonkinlaista rauhallisuutta ajatuksien tasolle.

On opittu tietynlainen elämisen tyyli, josta on vaikeaa yhtäkkiä päästäkin pois, vaikka periaatteessa halua olisikin.
noppakattila
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Touko 10, 2013 5:10 am

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja noppakattila »

Ei koko valtiossa ole mitään rangaistuksia ollu olemassakaan, kun huumausaineisuus vapautui 20-luvulla Kaliforniassa.
10% populasta on 24/7 nistejä ja toiset kaksi miljoonaa mömmömummoja sen muita hiihtoliittoja. Kai sen nyt näkee tekstitelevisiostakin että pojilla on herran huoneen aamuisissa pillerijonoissa muikeat odotukset vink vink.
Kaustinen
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: To Touko 09, 2013 8:23 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja Kaustinen »

Vankilarangaistuksessa rangaistus on vapauden menetys. Ja se toteutuu vaikka ei oltaisikaan maakuopassa. Sopii mennä vangeilta kyselemään, kuinka moni on mielummin sisällä kuin ulkona. Vankeusrangaistuksen ei ole tarkoitus olla kiduttamista tai häpeärangaistus ja rangaistuksen on tarkoitus olla todellakin sen vankeusajan mittainen. Selvää on, että haittavaikutukset ulottuvat vankeusajan ulkopuolellekin varsinkin sellaisilla, joiden elämästä suurin osa ei ole kulunut vankilassa ja rikoksia tehtaillessa.

Löytyyhän vankilahenkilökunnasta vielä näitä maailmanparantajia, jotka sitten kaikin konstein yrittävät lisätä vankeusrangaistuksen tuntuvuutta. En osaa itse arvostaa "ammattilaisia", jotka ihan omalla valtuutuksellaan potkivat jo valmiiksi maassa makaavia vain siksi, että siihen on mahdollisuus. Luojan kiitos suurin osa henkilökunnasta ottaa työn työnä.

Aika usein tunnutaan ihannoivan Usan ja Venäjän vankilaoloja. Onko näissä maissa vähemmän rikollisuutta, vähemmän rikoksenuusijoita? Epäilenpä, että ei.

Lisäksi aika usein unohdetaan se kylmä tosiasia, että jonkinlainen rikollisuuden määrä on pakko yhteiskunnassa sallia. Kaikkia ei voida lukita vankilaan eikä kaikille voi lykätä eekoota. Talous ei sitä vaan kestä.

Seuraava kysymys sitten onkin, että mikä on pielessä. Omasta mielestä lähinnä rikosten arvottaminen, joka ei käy tavallisen kansalaisen järkeen. Ensikertalaisellekin voi rapsahtaa "rikoksesta valtion taloutta vastaan" 3,5 vuoden tuomio ja vuodenkin tuomio annetaan ehdottomana. Sitten kun siirrytään katsomaan toisen kansalaisen koskemattomuuteen kajoavista rikoksista annettavia rangaistuksia, meinaa järki lähteä.
Avatar
HeavyLoad
Nikke Knakkertton
Viestit: 176
Liittynyt: Ke Marras 20, 2013 9:45 pm
Paikkakunta: Villi länsi

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja HeavyLoad »

Vankilatuomioihin liittyen valitetaan usein liian hyvistä oloista ja samanaikaisesti tuomioiden yhteiskunnalle aiheuttamista liian suurista kustannuksista. Nämä kaksi asiaahan ovat suoraan verrannollisia keskenään.

Muinoin Suomen vankiloissa teetettiin vangeilla niin paljon työtä, että työpanoksella ja rahallisilla tuotoilla katettiin vankilan käyttökustannukset. Mielestäni systeemi olisi edelleen aivan toimiva, ja kaiken lisäksi vangeille jäisi vähemmän aikaa omien "bisnestensä" hoitamiseen. Varmaankin joku ihmisoikeusekspertti voi selittää, miksi tämä olisi aivan kohtuutonta?

Turha oloista on keinotekoisesti tehdä epäinhimillisiä, mutta kyllä säästöillekin varaa olisi.
HerculeP
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Tammi 22, 2014 1:01 am

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja HerculeP »

Miten tuo korkeakoulututkinnon suorittaminen käytännössä toteutetaan? Sehän saattaa olla jopa vapaampaa,siis pelkän opiskelun vinkkelistä,jos eintarvii ylioistolla niin usein käydä
kytkinlevy
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Pe Marras 15, 2013 12:33 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja kytkinlevy »

Kyllä kivitalossa opiskelu on aika hankalaa. Tänäpäivänä nettiä tarvitsee todella kipeästi opiskelussa, vankilassa siihen ei ole mahdollisuutta. Ja ihan perusasia, esim jos et ole yksin sellissä. 2-6 hengen sellissä on ikävä opiskella, keskittyminen saattaa hippasen häiriintyä..

Ja mitä tulee noihin vankilan juhlaviin oloihin, niin en ole samaa mieltä. Toki olot ovat koko maailman mittapuussa hyvät, mutta pienempikin sana riittää, kuin hotelli. Jokapaikassa lihoo, jos ei tee muuta, kuin makaa.

Pelotteella ei rikollisuus vähene, tästä hyvä esimerkki Usa ja kuolemantuomio.
Well, gentlemen, when the shit hits the fan, some guys run and some guys stay.
-Lt. Col. Frank Slade
HerculeP
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Tammi 22, 2014 1:01 am

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja HerculeP »

No mäkin ajattelin että ei se varmaan ihan niin helppo ole. En o ite lusimas ollu ja oli se sit vaikka kuinka hotellitason elämistä, ni koitan kyl pitää tän arjen kituuttamisen ja vapauden.
tattooed fucker
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1436
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 1:48 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja tattooed fucker »

Löysin yhden pienen pätkän(loput poistettu?)noista naapurimaa venäjän ihan arkipäiväistä tapahtumaa.Muistaakseni oli takin ritsaamisesta ja tuossa on vasta pieni pätkä.koko dokkari olisi hyvä kattella uudestaan,jos joku vaan löytää.. https://www.youtube.com/watch?v=YmcCxq32yGE
I am not a man I am a fucking beast-Torture Killer-
HerculeP
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Tammi 22, 2014 1:01 am

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja HerculeP »

No nyt kun on katellu erilaisia pätkiä esim. Venäjän vankiloista, niin kyllähän venäläinen vanki varmasti haluaa lusia tuomionsa Suomessa. Naureskelee varmaan "rangaistuksen" ja rangaistuksen eroa, ristiriitojen maasta kun on kotoisin. Saahan siinä samalla sitten luotua uusia suhteita uusille hyville ideoille.
Metal
Armas Tammelin
Viestit: 87
Liittynyt: Ke Tammi 08, 2014 3:11 pm

Re: Suomen vankiloiden (liian) hyvät olot

Viesti Kirjoittaja Metal »

Vankila vieroittaa yhteiskunnasta ja verkottaa alamaailmaan helposti etenkin sellaiset ihmiset, jotka ovat jo muutenkin hieman huono-osaisia tai syrjäytyneitä. Verkostoituminen tosin jää yleensä ryyppyporukoiden rellestykseksi, kun järjestäytyneisyyden ja ammattitaidon taso Suomessa on aivan toista kertaluokkaa kuin monissa muissa maissa.
Vastaa Viestiin