Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Surma
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Marras 06, 2007 8:10 pm

Viesti Kirjoittaja Surma »

Arthur Nebe kirjoitti:Poliisille täydet pisteet Maaningan tapauksen hoitamisesta! Juuri noin sen pitääkin mennä, riittävän kovalla kädellä näytetään mikä on tuollaisten uhkausten seuraus.

Milloinkohan kaikki script-kiddiet oppivat, että "tapan sut" on laiton uhkaus josta ei ilman käräjäoikeudessa käyntiä peräännytä. Toivottavasti uppoaa muutaman varoittavan esimerkin vaikutus päähän.
Suomen oliisi on möhlinnyt niin pahasti, että en ymmärrä miten kukaan voi enää kyseistä laitosta kehua. Porukalla on karhuryhmät paikalla (jumalauta, suomen eliittijoukot!!) ja kukaan ei uskalla mennä sisälle.
Roope
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 6:24 am
Paikkakunta: Vammala

Viesti Kirjoittaja Roope »

Suomessa nyt ei vain satu olemaan USA:n "oppeja", mahdollisimman nopeasti sisään "tappamaan" uhkaajat.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2619
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Viesti Kirjoittaja MEG »

Auvinen ja myös Myyrmannin Petri Gert, elivät turvatuissa ja suojatuissa oloissa.
Heidän henkisen häiriytyneisyytensä pohjimmaista syytä olisi mielestäni etsittävä jonkinlaisesta elämän tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden tunteesta, johon Auvinen tekstissään viittasikin.
Aatehistoriallisesti näitä teemoja ovat käsitelleet existentialistiset ajattelijat Sartre, Gamus y.m.
Nuoren normaalin ihmisen "kuuluu" muodostaa itselleen elämän tarkoitus, joka ei viime kädessä perustu mihinkään itsensä ulkopuolella olevaan, mutta on evoluutionaalisesti tarpeellinen.
Surma
Armas Tammelin
Viestit: 75
Liittynyt: Ti Marras 06, 2007 8:10 pm

Viesti Kirjoittaja Surma »

Roope kirjoitti:Suomessa nyt ei vain satu olemaan USA:n "oppeja", mahdollisimman nopeasti sisään "tappamaan" uhkaajat.
Suomessa on melkein yhtä hyvä keino: annetaan herra murhaajalle runsaasti aikaa tappaa ihmisiä. helvettiäkö siinä mikään nyhvääminen auttaa, jos mies kerran aikoo tappaa ihmisiä, niin mikään neuvottelu ei auta.
apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1587
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Viesti Kirjoittaja apollo »

Auvinen ei ole selkeästi tappanut ihmisiä umpimähkään, vaan valinnut uhrinsa jollakin perusteella. Itse mietin seuraavaa ja nämä on vain minun ajatuksiani, niistä ei kenenkään kannata vetää hernettä nenäänsä.

Rehtori: Kuoli ihan virkansa puolesta, eli "pomo" pois päiviltä ensimmäisenä. Näinhän toimii katkeroitunut ihminen.

Terveydenhoitaja: Oli auttamassa jotain uhria kun PEA ampui hänet. Minusta tästä terveydenhoitajasta on tehty turhaan sankaria sillä, että hoitanut virkansa loppuun asti. Eiköhän jokaiselle terveydenhoitoalan ammattilaiselle kuitenkin neuvota, että ei oman terveyden uhalla ketään pidä jäädä pelastamaan. Auvinen ampui terveydenhoitajan katkerana lääkityksestään. Hänhän vihasi mielialalääkkeitä ja luultavasti terveydenhoitaja on niitä hänelle suositellut.

25-vuotias nainen: Tästä en saa kyllä mitään ideaa, ehkä ikä vaikuttaanut. Auvinenhan jätti nuoremmat henkiin, eikä lähtenyt tappamaan Ylä-asteikäisiä.

5 poikaa: Yksi näistä oli ilmeisesti homo ja hän sai ehkä surmansa sen takia. Lopuista pojista vaikea sanoa, mutta voisiko olla mahdollista, että he ovat kiusanneet Auvista? Auvista on ihan varmasti kiusattu koulussa vaikka mitä väitetään. Kun noita hänen nettijuttujaan luki, niin kyllähän häntä kiusattiin nettipalstoillakin. Eikä mikään ihme kun lukee hänen ajatusmaailmaansa. Miksi koulussa ei kiusattaisi jos samanlaisia ajatuksia siellä ääneen kertoi.

Nämä mitkään syyt ei tietenkään oikeuta näin raukkamaiseen käytökseen, mitä Auvinen teki.

Sitä olen ihmetellyt, ettei kukaan mennyt siinä vaiheessa väliin kun häneltä alkoi aseeesta kuulua "klik, klik". Siinä menee kuitenkin minuutin verran kun lippaan täyttää. Tässä välissä olisi kyllä saanut Auvisen porukalla eliminoitua vaarattomaksi. Tokihan porukka ollut paniikissa ja silloin ei välttämättä ajattele muuta kuin omaa nahkaansa.
GinGurifin
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 10:20 pm
Paikkakunta: Susiraja

Viesti Kirjoittaja GinGurifin »

Hmmm... Itse olen saanut ainakin sen käsityksen tästä Jokelasta, että poliisi on toiminut nopeasti heti paikalle päästyään ja menneet jopa kouluun sisälle.

Omasta mielestäni viranomaiset ovat toimineet Jokelan ammuskelussa hyvin ja tehneet parhaansa... Tietenkin kyseessä on harvinainen tapaus Suomessa ja eikä poliisilla ole kokemusta tilanteesta.

Nyt kun on tullut ilmi näitä pilanpäiten tehtyjä uhkausvideoita, on minusta hyvä, että poliisi on puuttunut niihin ripeästi ja samalla tuo esiin, että turhaa uhkausta ei kannata tehdä. Itseni ollessani yläasteella tuli aina muutama kerta vuodessa puhelinkopista poliisille uhkaussoitto, että meidän yläasteella on pommi (meidät lähetettiin kotiin ja poliisit tulivat tarkistamaan luokat... eikä kertaakaan löytynyt pommia mistään!). Omasta mielestäni on hyvä, että puhelinkoppiuhkauksia ei enää esiinny ja netin tai kännykän välityksellä tehty pilauhkausesta jää lopulta kiinni.

Myös olen kiitollinen, että turhilta uhrien kuvilla tai nimillä ei media ole mässäillyt. Toki minustakin on kamalaa mennä esim. Ärrälle, kun heti ovella on isoilla teksteillä ja kuvia Jokelasta... Vähempikin riittäisi.

Tosin täytyy myöntää, että kun olin itse pieni niin en kauheasti kiinnittänyt huomiota näihin mainoksiin ennen kuin olin kouluikäinen ;).

Auvisen teko oli minusta tarpeeton... Olisi sitten vain ampunut itsensä, jos tuntui pahalta. Mikä merkitys oli ampua aseettomia ihmisiä? Aatteen vuoksi? Columbinea matkiten...? Kysymyksiä riittää ja niihin ei varmaan mitään selitystä saa ellei Auvinen ole kirjoittanut asiasta enemmänkin teksti ennen kouluun lähtöä keskiviikkona.

Toivottavasti sanomisiani ei nyt käännetä päälaelleen... Tiedän, että minulla on vaikeuksia tuoda ajatuksiani esiin ja usein ihmiset saavat väärän käsityksen sanomisistani.

En ihannoi tai pidä Auvisen tekoa hyvänä, mutta kuten moni muukin täällä, olen kiinnostunut tällaisista tapauksista ja seuraan näitä melko tiiviisti mediassa ym. Ehkä jollain tavalla kuolema kiehtoo minua... No, oli syy mikä tahansa, tämä näyttää olevan ainoa paikka, jossa voin purkaa mietteitäni tästä tapahtuneesta (lähipiiri kun pitää minua melkein mielenvikaisena, kun olen kiinnostunut tästä Jokelasta).
Elämä on särkyvää, joten käsittele sitä varoen~
Väinö_Kokki
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Su Heinä 08, 2007 9:48 am
Paikkakunta: 1960-luvun Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Väinö_Kokki »

apollo kirjoitti:
Sitä olen ihmetellyt, ettei kukaan mennyt siinä vaiheessa väliin kun häneltä alkoi aseeesta kuulua "klik, klik". Siinä menee kuitenkin minuutin verran kun lippaan täyttää. Tässä välissä olisi kyllä saanut Auvisen porukalla eliminoitua vaarattomaksi. Tokihan porukka ollut paniikissa ja silloin ei välttämättä ajattele muuta kuin omaa nahkaansa.
Paskiaisella oli kaksi lipasta. Eiköhän tuo ampunut toisen tyhjäksi, vaihtanut täyden tilalle, vetänyt kudin piippuun ja täytellyt tyhjän lippaan häiritsijöiltä melko rauhassa. Toki esim. takaa olisi joku rohkea voinut ehkä yllättää, jos ei ollut sitten niin ovela, että suojasi selustansa. Mutta kyllä todellinen aseuhka vetää veteläksi kenet tahansa, että ei tuo mikään suuri ihme ole, että kukaan ei uskaltanut mennä väliin. Etenkin, kun kyseessä olivat lähinnä lapset tai nuoret aikuiset.

Äh, ärsyttää, että lopulta kirjoitin itsekin tähän ketjuun. Mahdollisimman paljon huomiotahan tekijä halusi. Vaikka ”hyöty” hänelle tästäkin haloosta on täysi nolla. Kuten oli tekijäkin.
hmm
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: To Marras 08, 2007 2:17 pm
Paikkakunta: Nummela

Viesti Kirjoittaja hmm »

Surma kirjoitti:
Roope kirjoitti:Suomessa nyt ei vain satu olemaan USA:n "oppeja", mahdollisimman nopeasti sisään "tappamaan" uhkaajat.
Suomessa on melkein yhtä hyvä keino: annetaan herra murhaajalle runsaasti aikaa tappaa ihmisiä. helvettiäkö siinä mikään nyhvääminen auttaa, jos mies kerran aikoo tappaa ihmisiä, niin mikään neuvottelu ei auta.

http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia ... 8_jt.shtml

"Poliisin erikoisyksikön Karhu-ryhmän päällikkö, ylikomisario Heikki Porola torjuu arvostelun, jonka mukaan poliisi olisi viivytellyt kohtalokkaasti ennen kuin se tunkeutui Jokelan kouluun keskiviikkona."

"Porola arvioi, että ensimmäiset joukot olivat koulukeskuksen sisällä muutaman minuutin kuluttua siitä, kun poliisit olivat saapuneet paikalle"

Jos tuota vertaa esim. siihen miten Columbinessä kävi missä yksi opettaja vuosi kuiviin ja kuoli pari tuntia sen jälkeen kun tappajat olivat jo ampuneet itsensä, niin mielestäni Suomessa pärjättiin hyvin ainakin tällä hetkellä tiedossa olevien tietojen mukaan.
Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

apollo kirjoitti: Terveydenhoitaja: Oli auttamassa jotain uhria kun PEA ampui hänet. Minusta tästä terveydenhoitajasta on tehty turhaan sankaria sillä, että hoitanut virkansa loppuun asti. Eiköhän jokaiselle terveydenhoitoalan ammattilaiselle kuitenkin neuvota, että ei oman terveyden uhalla ketään pidä jäädä pelastamaan. Auvinen ampui terveydenhoitajan katkerana lääkityksestään. Hänhän vihasi mielialalääkkeitä ja luultavasti terveydenhoitaja on niitä hänelle suositellut.
Periaatteessa samaa mieltä. Mutta terveydenhoitajakin on ihminen, ehkä hänelle ei ollut vielä selvinnyt tilanteen vakavuus, ehkä ampujaa ei näkynyt, ehkä terveydenhoitajalle tuttu poika aneli tuskissaan apua...

Käsittääkseni on tutkittu, että katastrofitilanteessa vain pieni osa ihmisistä osaa pitää päänsä kylmänä ja toimia järkevästi - mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Hoitajat on koulutettu auttamaan, pian jopa pakotettu (OT). :)
mankeli
Hetty Wainthropp
Viestit: 485
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 9:10 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mankeli »

Minusta näyttäisi, että tälläinen ylimielisyys, on ollut vain
siksi, että hän on kuvitellut ymmärtävänsä elämästä enemmän
kuin ikäisensä, kun ikää tulee lisää tulee myös nöyryyttä, ja silloin
"ehkä" alkaa kunnioittamaan muitakin ihmisiä.

Ja ase kädessä on varmaan tuntenut itsensä myös yli-ihmiseksi.
On saanut päättää kuka elää ja kuka ei...
Oli jopa naureskellut ampumisen välissä.

Se mikä minusta oli järkyttävää tässä manifestissä jonka luin.
Ei niinkään se paasaus vaan viha. Kun ei näe elämässä enää mitään
hyvää ja kaunista, eikä ole ehtinyt vielä edes elää kun vain lapsuuden ja osan nuoruutta.

Koska näitä ilottomia teini-ikäisiä näkee ainakin täällä pääkaupungissa
lähes päivittäin. Tuon ikäisten pitäisi vielä saada olla huolettomia,
rentoja ja iloisia. Siis jotain pikkuhuolia lukuunottamatta.

Tapahtuneellehan ei kukaan enää voi mitään, ja säälittää kaikki
ne nuoret joiden turvallisuuden tunto on nyt tuhottu. Monille
tästä tuli pitkäaikainen trauma.

Mutta jatkossa voisi varmaan tehdä paljonkin ettei tälläinen viha
pääse etenemään näin pitkälle.
Kyllikki S
Adrian Monk
Viestit: 2652
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 1:30 am

Viesti Kirjoittaja Kyllikki S »

Keitäs kaikkia tähän mennessä on ehditty syyttää Jokelan tapauksesta.

-Tanskalainen nettityttökaveri (eli vähän niinkuin tanskalaisten syy)
-Norjalainen bändi (eli vähän niinkuin norjalaisten syy)
-Columbinen tyypit (eli USA:laisten syy)
-Ruottalaiset rehtorinmurhaajakokelaat (melkein niinkuin ruottalaisten syy, mutta yhteispohjoismainen tragedia kuitenkin)
-Vanhemmat joilla on ideologia (= ideologia paremmasta maailmasta johtaa väistämättä katastrofiin)
- Pentti Linkola (niin omituisen tyypin on pakko olla syypää kaikkeen omituiseen)
-Psykiatri (määräsi väärää lääkettä väärälle henkilölle väärään aikaan, syy ei suinkaan lääkefirmojen jotka suoltaa puolitestattuja lääkeitä markkinoille jotta vaikutusmekanismit voidaan sitten käytännössä selvittää oikeilla käyttäjillä...)

Toivottavasti jatkossa löytyy niitä OIKEITA syitä jos niitä on.
Miten olisi luokattomat lukiot (nythän myös ylä-aste pyritään saamaan luokattomaksi koska näin saadaan tehokkuutta koulunkäyntiin). Tuo on mielestäni yksi seikka monien joukossa johon pitäisi tulla muutos.
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

apollo kirjoitti: Terveydenhoitaja: Oli auttamassa jotain uhria kun PEA ampui hänet. Minusta tästä terveydenhoitajasta on tehty turhaan sankaria sillä, että hoitanut virkansa loppuun asti.
Toisessa iltapäivälehdessä olleessa terveydenhoitajan sankaruudesta kertovassa jutussa myönnettin, ettei olla varmoja oliko terveydenhoitaja todellisuudessa yrittänyt auttaa oppilasta vai ei. Yhdeltä pakenenvalta oli tullut sen suuntainen havainto, mutta siinä kaaoksessa olleiden musitikuvat on ymmärrettävästi hiukan hatarat asiasta. Auvinen oli ampunut terveydenhoitajaa takaa ylhäältä ilmeisetsi, mutta eihän sekään nyt 100% asiaa kerro.
ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 789
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Kyllikki S kirjoitti:Keitäs kaikkia tähän mennessä on ehditty syyttää Jokelan tapauksesta.

-Norjalainen bändi (eli vähän niinkuin norjalaisten syy)
Mikäköhän tämä norjalainen bändi mahtaa olla? Bändi, joka on eniten esiintynyt Auvisen yhteydessä (lähinnä sen takia, että bändin kappale oli Jokela High School Massacre -videossa), on KMFDM, joka ei todellakaan ole norjalainen bändi - vaan sakasalais-yhdysvaltalainen. Eikä mikään norjalainen Auvisen suosikkibändi ole ollut esillä, mikäli sellaisia onkaan.
Kyllikki S
Adrian Monk
Viestit: 2652
Liittynyt: Pe Heinä 13, 2007 1:30 am

Viesti Kirjoittaja Kyllikki S »

joey
Angus MacGyver
Viestit: 6782
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Viesti Kirjoittaja joey »

Kun puhutaan tuosta ideologiasta..

Itse en usko että Auvinen on oikeasti edes ollut sen mainitsemansa höpöhöpöideologian kannattaja, uskon sen "ideologian" olleen jonkinnäköinen peitetarina niille sen teoille. Uskon sen jopa mahdollisesti kehittäneen sen vasta sen jälkeen, kun on ensimmäisen kerran saanut ajatuksen näyttävästä itsemurhasta. Joku mainitsikin jo tosta, että se on voinut sillä sen höpöhöpöllä oikeuttaa sen teon itselleen, ja jotain sellasta samanlaista arvelen itsekin tapahtuneen.

Toinen asia, tosta poliisin menettelystä: tosiaan, ilmeisesti juuri Columbinen vaikutuksesta (huom, tieto ei varma), Jenkeissä muutettiin käytäntöjä niin, että poliisin ensisijainen tehtävä vastaavissa tilanteissa on nujertaa tekijä, keinolla millä hyvänsä. Siitä seuraa vaan sellaisia epämiellyttäviä (kyllä, vaikka olisi kyse murhaajasta, kyse on usein myös häiriintyneestä eli siten syyntakeettomasta ihmisestä) asioita, kuten esimerkiksi itsemurha poliisin avustuksella. Näin parisen viikkoa sitten JIMin loistavan (jos kiinnostaa jenkkien yleinen tyriminen, asiassa kuin asiassa) dokumenttisarjan osana erittäin hyvän esimerkin tästä: mies kaahannut autolla, ammuskellut ja pitänyt tyttöystäväänsä vankinaan autossa. Poliisi nähnyt "ehkä aseen", takaa-ajo päättyy hautausmaalle ja jumiutuu pattitilanteeseen, jossa tyttöystävä ja rosmo neuvottelevat autossa. Poliisi ryömii asemiin ja ampuu rosmon kuoliaaksi, siten, että tyttöystäväänkin meinaa osua. "Ehkä ase" osoittautuu kaukosäätimeksi. Tietysti Jokelan kaltainen tilanne on hieman erilainen, mutta... Käytännön pitää kuitenkin toimia suurimmassa osassa tilanteista.

Poliisin toiminnasta vielä lisää sen verran, että mahtoikohan virkavallalla olla oikeasti tietoa uhrien tilasta, että jokaista tai ainakin suurinta osaa ammuttu useaan kertaan ylävartaloon ja päähän? Koska muuten saattaa tietysti olla myös niin, että polizeilla kävi tuuri, eikä uhrien henkiinjääminen ollut heidän toiminnastaan kiinni. Toisaalta, luotan kyllä virkavaltaan näissä tilanteissa, tiedän kohtalaisen paljon sekä poliisin että puolustusvoimien toiminnasta, enkä todella usko että tilanteessa olisi voinut toimia paremmin.
Viimeksi muokannut joey, Ma Marras 12, 2007 2:45 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Lukittu