Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Keskustelua Ulvilan tapauksesta
annaanna

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja annaanna »

Xerxeksen sijassa minä kyllä vielä pohtisin tätä huumenistifaktaa. Edes sen verran, että kykenisin nimeämään tämän "huumeen" ja muutama sen vaikuteuksen alaisena toteutetun suunnitelmallisen henkirikoksen.

Poliisi myöhästyi vain parilla minuutilla tekijän kiinnisaamisesta.
Näin se kyllä oli.
Onnistui kahdesti kulkemaan rikotusta ikkuna-aukosta jättämättä verinäytettään, helvetinmoinen riskitekijä jäänyt huomiotta huolella huumepäissään tekonsa suunnitelleelta.

Päihdeulottuvuus voisi vielä ansaita uudelleenarvioinnin. Vai?
Teon tehdessään hän on hyvinkin voinut olla huumeiden vaikutuksen alaisena. Hän on taitavasti osannut olla jättämättä selviä tunnistettavia jälkiä itsestään ja on paennut paikalta taitavasti suunnitellun pakosuunnitelman mukaan.
Avatar
Human interest
Remington Steele
Viestit: 245
Liittynyt: Ti Tammi 07, 2014 1:10 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Human interest »

annaanna kirjoitti: - - - -
En tiedä mihin psykologi Häkkänen perusti arvionsa nuoresta tekijästä. Ehkä teon fyysiseen vaativuuteen. Minä lukisin ikää tekovälineestä, vaatetuksesta ja fyysisyydestä.

Tekotapa tai väline vähän tässä mielestäni iästä kertoo. Ehkä kuitenkin tilastollisesti rambopuukot ja morat ovat eri-ikäisten suosiossa, keittiö- ja remonttivälineistö neutraalimpaa. Ikivanha fileerausveitsi paremmin sopisi iäkkäämmän hallussa olevalle. Mutuna heittäisin potkimisen olevan nuorempien harrastamaa väkivaltaa ja se puuttui, vaikka lattialla uhri oli.

Minä pitäisin avoinna laajan haitarin, keski-ikäisyyden siihen sisällyttäen. Erinomainen kunto ja fyysisyys mielestäni on todisteitten valossa toteennäytetty. Nopeus ja äänettömyys kertovat tästä. Olen jo ennenkin pohtinut, että vaatetus kertoo miesten ikähaarukasta. Tässä ei kuitenkaan ole niin tarkkoja havaintoja hupparista/takista, että päätelmiä voisi tehdä. Kengät ehkä viittaisivat keski-ikäisyyteen, ainakaan suoranaisesti nuorisomuodista eivät.- - - -
Tuon Häkkäsen arvioiman iän osalta minulle tulee mieleen, että psykologi on ehkä pyrkinyt profiloinnissaan myös hyödyntämään havaittuja todennäköisyyksiä. On varmaankin olemassa paljon tilastoja (esim. FBI), joista ilmenee, että tämäntyyppisissä rikoksissa tekijöinä yleensä ovat nimenomaan nuorehkot miehet. Itse en jaksa nyt ruveta tällaisia tilastoja tarkemmin netistä etsimään, mutta tuolla on näköjään yksi artikkeli, jossa ainakin todetaan seuraavasti: For male serial killers, the average age they first killed at is 27.5, while for females it's a bit older at 31. http://www.businessinsider.com/a-surpri ... 015-5?IR=T

Ok, tuossa nyt puhutaan sarjamurhaajista, mutta mistä tiedämme, ettei Ulvilan tapauksessa ole kyse sellaisesta. Eihän Ted Bundykään varmasti miettinyt ensimmäistä uhriaan väijyessään, että ”ryhdynpä nyt sarjamurhaajaksi”.

Tuli mieleen, että kannattaisikin ehkä tutkia muita selvittämättömiä, samalla tavoin (puukottamalla) tehtyjä murhia. Esim. se Tampereen Tesomalla tapahtunut selvittämätön murha (?). http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 32883.html

Puukkokin oli jätetty lähistölle, samoin kuin veitsi Tähtisentiellä... Enpä aiemmin ole tullut ajatelleeksikaan. :shock:
Ich bin ein Mensch, also ist mir nichts Menschliches fremd
Avatar
luxetveritas
Jane Marple
Viestit: 1056
Liittynyt: Pe Syys 26, 2014 8:15 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja luxetveritas »

Pieni liekki kirjoitti:--Oletukseni on, että murhaajassa on todennäköisesti ollut joitain merkkejä Lahden kanssa käydystä kamppailusta Tähtisentiellä. Se tiedetään, että murhaajan vaatteet ovat olleet vereentyneet hänen poistuttuaan Tähtisentien ikkunasta, mutta luulen, että hänellä on sen lisäksi ollut jonkinlainen nirhauma kasvoissaan ja mahdollisesti vielä viiltojälkiä tai muita ruhjeita käsivarsissaan.

Päätutkijan mukaan Jukka ei antanut henkeään helpolla, joten hän on todennäköisesti päässyt huitaisemaan tappajaa surmatalosta löytyneellä vereentyneellä halolla, ja kenties päätellen Jukan kynsien aluslöydöksistä on Jukka saattanut kouraista kynsillään tappajaa kasvoista.


Hyvä huomio! Epäilemättä Lahti jotain jälkiä tai vammoja aiheutti.

Klapeilla hän todennäköisesti pyrki ensisijaisesti eliminoimaan veitsenkäytön. Olettaisin, että murhaajan veitsikädessä, joka lienee oikea käsi, oli ainakin mustelmia. Mahdollisesti Lahti yritti kalauttaa häntä myös päähän. Sikäli kuin pituuseroa oli 20-30 cm tai jopa enemmän, se ei välttämättä kuitenkaan onnistunut. Pitkällä miehellä luultavasti oli myös pitkälle ulottuvat kädet, joilla pitää Lahden klapikädet etäällä.

Kynnenaluslöydökset viittavat kuitenkin siihen, että Lahti onnistui ainakin raapaisemaan murhaajaa kasvoihin. Vaalea karva saattoi hyvinkin olla kulmakarvoituksesta. Tappajan silmät voisivat olla perusteltu kohde eloonjäämiskamppailussa. Vähintäänkin murhaajan kasvoissa oli veriteon jälkeen siis jonkinlainen pintanaarmu tai arpi.

Mielestäni rikotun ikkunan läpi kulkeminen oli kuvaillun kokoiselle miehelle haastava suoritus. Olettaisin, että siitä aiheutui jotain vammoja vaikka murhaaja olikin vaatetuksellaan ilmeisen hyvin suojautunut. Ilman viiltosuojattuja hanskoja käsissä epäilemättä oli terävien lasinreunojen leikkaamia haavoja. Huosujen lahkeet ja hupparin hihat ja helmat todennäköisestui tarttuivat myös helposti törröttäviin lasinkärkiin.

Ainakin sisääntullessa hänellä oli vauhti päällä, joten siinä olettaisin jotain sattuneen. Paetessa hän saattoi poistua ikkuna-aukosta harkitummin.
Viimeksi muokannut luxetveritas, Ma Maalis 07, 2016 4:42 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
On vain kerättävä faktat, vankkumattomat tosiasiat, asetettava ne oikeisiin yhteyksiinsä ja tehtävä niistä välttämättömät johtopäätökset.
Avatar
Xerxes
Axel Foley
Viestit: 2214
Liittynyt: Ma Huhti 15, 2013 12:11 am

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Xerxes »

annaanna kirjoitti:Xerxeksen sijassa minä kyllä vielä pohtisin tätä huumenistifaktaa. Edes sen verran, että kykenisin nimeämään tämän "huumeen" ja muutama sen vaikuteuksen alaisena toteutetun suunnitelmallisen henkirikoksen.

Poliisi myöhästyi vain parilla minuutilla tekijän kiinnisaamisesta.
Näin se kyllä oli.
Onnistui kahdesti kulkemaan rikotusta ikkuna-aukosta jättämättä verinäytettään, helvetinmoinen riskitekijä jäänyt huomiotta huolella huumepäissään tekonsa suunnitelleelta.

Päihdeulottuvuus voisi vielä ansaita uudelleenarvioinnin. Vai?
----------------------------
Itse en ole koskaan käyttänyt varsinaisia huumeita, mutta kylläkin esim. alkoholia. Tutkimuksilla on todettu, että pieni määrä alkoholia veressä parantaa ampumaurheilussa ampujan tuloksia. Kun alkoholin määrää lisätään tulokset sitten heikkenevät. Siis alkoholin (myös huumeen) käyttö sopivassa määrässä voi parantaa suorituskykyä. Näin päättelen tuosta. Tuo on raaka teko - huumeen paikalla voi olla myös sopiva määrä alkoholia. Huume turruttaa ja mahdollisesti auttaa kestämään henkisiä paineita. Mielestäni se on tässä mahdollista, jopa todennäköistä. Autolla ajaminen alkoholia nauttineena ei ole kaikilla ihmisillä niin vaarallista kuin joillakin toisilla. En siis tunne huumeita, mutta pidän jonkun huumeen käyttöä mahdollisena. Morfiini kyllä tuottaa autuaallisen hyvän olon - sen olen kokenut sairaalassa. Oletan, että on olemassa huume, joka esim. lisää rohkeutta. Sellainen saattaa olla tällaisessa tapauksessa eduksi. Tietysti alkoholia tai huumetta ei saa olla liiaksi asti.

Jättikö tekijä omaa vertaan rikospaikalle? Pidän sitä mahdollisena. Jokaista veripisaraa siellä alueella ei varmaan ole tutkittu. Jos on tekijän verta jäänyt häviävän vähän paikalle, niin hyvinkin voi olla niin, että juuri siitä kohdasta ei ole näytettä otettu.

Tuskin tekijä huumepäissään suunnitteli tekoaan, mutta itse toteutuksen aikana saattoi mielestäni olla lievästi ja sopivasti huumeiden vaikutuksen alaisena. On se mielestäni mahdollista.

Sodassa suomalaiset sotilaatkin käyttivät huumetta, "Pervitiniä". Se auttaa kestämään erittäin rankkoja fyysisiä rasituksia ja kokemuksia. Tiedänpä senkin, että suomalaiset kilpahiihtäjät käyttivät sotien jälkeen tuota ihmeainetta huumeena kilpahiihdossa parantamaan suorituskykyä. Ja tiettävästi se todellakin paransi suorituskykyä.
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10846
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Häkkäsen profiloinnissa oli ainakin yksi selvästi väärä päätelmä. Hän tarkasteli pelkästään haavojen lukumäärää ja veti sen perusteella arvioita tahallisesta kiduttamisesta ja jopa murhaajan sukupuolesta, vaikka haavat ovat oikeasti paremminkin hätäisessä tappelussa lyötyjä, ja niiden lukumäärä on iso vain huonon aseen ja vastaanpanevan uhrin takia. Häkkänen ei ilmeisesti lainkaan tiennyt tai ainakaan paneutunut haavojen sijaintiin ja syntyyn. Hänelle vaan lyötiin eteen lista, että 70 pistohaavaa (eikä niitä nyt ihan 70 taida olla edes). On aivan eri asia, ovatko nuo pistot vaikka kaikki rinnassa, vai siten kuin Ulvilan uhrissa.

Samoin jostain "kasvojen tuhoamisesta" vedetään päätelmiä ties mistä skitsofrenioista tai huumeiluista. Ei sorkkaraudalla toisen tappaminen onnistu kasvoja tuhoamatta: sorkkaraudalla lyö murhaaja päähän vaikka olisi kuinka kirkaspäinen. Häkkäsen olisi pitänyt tajuta veitsen vääntyminen ja tilanteen pitkittyminen ja siitä johtunut astalon käyttöön otto. Mitään ylimääräistä herkuttelua ei ollut astaloniskuissa, vaan niillä otettiin henki pois ja lähdettiin ulos.

Käytetty ase on kyllä narkkitasoa, mutta käytös muuten ei vaikuta kovin harhaiselta. Ellei sitten ole niin harhainen, että on jonkinlaisen psykoottisen mutismin vallassa. Narkkarin "luulisi" mesoavan enemmän. Sinänsä mitään sen kummempaa lavastelua tai juonimista ei murha vaatinut. En oikein usko edes sitä, että murhaaja tiesi, että terassin oven takana nukuttiin. En osaa keksiä, mistä hän sen edes olisi voinut tietää. Valojen sammumisen on toki voinut etukäteen tarkkailla ulkosalla.
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
Avatar
Human interest
Remington Steele
Viestit: 245
Liittynyt: Ti Tammi 07, 2014 1:10 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Human interest »

Xerxes kirjoitti:
annaanna kirjoitti:Xerxeksen sijassa minä kyllä vielä pohtisin tätä huumenistifaktaa. Edes sen verran, että kykenisin nimeämään tämän "huumeen" ja muutama sen vaikuteuksen alaisena toteutetun suunnitelmallisen henkirikoksen.

Poliisi myöhästyi vain parilla minuutilla tekijän kiinnisaamisesta.
Näin se kyllä oli.
Onnistui kahdesti kulkemaan rikotusta ikkuna-aukosta jättämättä verinäytettään, helvetinmoinen riskitekijä jäänyt huomiotta huolella huumepäissään tekonsa suunnitelleelta.

Päihdeulottuvuus voisi vielä ansaita uudelleenarvioinnin. Vai?
----------------------------
Itse en ole koskaan käyttänyt varsinaisia huumeita, mutta kylläkin esim. alkoholia. Tutkimuksilla on todettu, että pieni määrä alkoholia veressä parantaa ampumaurheilussa ampujan tuloksia. Kun alkoholin määrää lisätään tulokset sitten heikkenevät. Siis alkoholin (myös huumeen) käyttö sopivassa määrässä voi parantaa suorituskykyä. Näin päättelen tuosta. Tuo on raaka teko - huumeen paikalla voi olla myös sopiva määrä alkoholia. Huume turruttaa ja mahdollisesti auttaa kestämään henkisiä paineita. Mielestäni se on tässä mahdollista, jopa todennäköistä. Autolla ajaminen alkoholia nauttineena ei ole kaikilla ihmisillä niin vaarallista kuin joillakin toisilla. En siis tunne huumeita, mutta pidän jonkun huumeen käyttöä mahdollisena. Morfiini kyllä tuottaa autuaallisen hyvän olon - sen olen kokenut sairaalassa. Oletan, että on olemassa huume, joka esim. lisää rohkeutta. Sellainen saattaa olla tällaisessa tapauksessa eduksi. Tietysti alkoholia tai huumetta ei saa olla liiaksi asti.

Jättikö tekijä omaa vertaan rikospaikalle? Pidän sitä mahdollisena. Jokaista veripisaraa siellä alueella ei varmaan ole tutkittu. Jos on tekijän verta jäänyt häviävän vähän paikalle, niin hyvinkin voi olla niin, että juuri siitä kohdasta ei ole näytettä otettu.

Tuskin tekijä huumepäissään suunnitteli tekoaan, mutta itse toteutuksen aikana saattoi mielestäni olla lievästi ja sopivasti huumeiden vaikutuksen alaisena. On se mielestäni mahdollista.

Sodassa suomalaiset sotilaatkin käyttivät huumetta, "Pervitiniä". Se auttaa kestämään erittäin rankkoja fyysisiä rasituksia ja kokemuksia. Tiedänpä senkin, että suomalaiset kilpahiihtäjät käyttivät sotien jälkeen tuota ihmeainetta huumeena kilpahiihdossa parantamaan suorituskykyä. Ja tiettävästi se todellakin paransi suorituskykyä.
Ymmärrän kyllä tuon Xerxesin pointin. Nuo sotilailla käytetyt ”taistelijahuumeet” ovat nimenomaan piristeitä, ainakin näin olen käsittänyt. Niillä ei siis saa varsinaisesti päätään sekaisin muuta kuin todella pitkäaikaisella käytöllä (käyttäjä ei pysty nukkumaan ja tuloksena on harhoja ym.).
Olen kuullut amfetamiinista ainakin sen verran, että aine kuulemma auttaa keskittymään ja vie väsymyksen tunteen pois. Jenkeissä sitä käytetään yleisesti lääkkeenä ADHD-lapsilla, ja – yllättävää kyllä – kuulemma vieläpä toimii.
Ich bin ein Mensch, also ist mir nichts Menschliches fremd
Avatar
Human interest
Remington Steele
Viestit: 245
Liittynyt: Ti Tammi 07, 2014 1:10 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Human interest »

Pakko kertoa, että eilen illalla tein hätkähdyttävän havainnon kun luin teini-ikäisen poikani koevastauksia: en ole aiemmin pannut merkille, mutta hänen S-kirjaimensa näyttävät oikeasti pystysuorilta VIIVOILTA, aivan kuten hejacilaisten murhahuoneen lattialta bongaamassa MIKSI-sanassa.

Juuri tuon (oletetun) S-kirjaimen viivamaisuus sai minut alunperin päätymään- pitkällisten pohdintojen jälkeen - siihen, että kyse ei loppujen lopuksi sittenkään ole kirjoituksesta, vaan ehkä jonkinlaisesta (kollektiivisesta?) harhasta, kuten täällä monet tuntuvat ajattelevan.

Eilisiltaisen havainnon tehtyäni olen taas (jälleen kerran) joutunut muuttamaan kantaani.

En käsitä, miten joku – yrittäessään kirjoittaa ässää – tekeekin pystyviivan. :shock:
Näköjään jotkut kiireessä kirjoittaessaan nyt vaan tekevät niin. Sillä sipuli.

Täytyypä huomauttaa pojalle. S:ssään pitää tästä lähin laittaa vähän koukkua, vaikka kuinka kiire olisi...
Ich bin ein Mensch, also ist mir nichts Menschliches fremd
Avatar
luxetveritas
Jane Marple
Viestit: 1056
Liittynyt: Pe Syys 26, 2014 8:15 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja luxetveritas »

Kiitos kommenteista!
annaanna kirjoitti:--
Pituusmäärittely.
Silminnäkijä A ei noin pitkäksi arvioinut ja olettaisi tosiaan olevan lähtökohtaisesti havainto uhkaa pikemminkin suurenteleva kuin "minimoiva". Ne veristen hanskojen jäljet oven pielissä eivät myöskään selvitä pituutta kuin summittaisesti. Silminnäkijän B toteama poistumisen helppous ja ketteryyden myöntäminen poistujan ominaisuudeksi ei mielestäni todistaisi pitkästä miehestä. Pitkät miehet eivät rekotilanteissa ketterästi edenneet.
AA arvioi kuulemisessaan 6.12.2006, että pituus oli "vähintään 180 cm, mahdollisesti jopa yli 190 cm". Tutkinnanjohtaja JJ ilmeisesti antoi tälle lausunnolle paljonkin painoarvoa, koska kohdisti pakkokeinoja erääseen ulkomaalaistaustaiseen epäiltyyn vielä kauan sen kun epäilysten olisi olettanut hälvenneen. Miehellä oli alibi, eikä hän tietääkseni osannut ajaa autoa, joten vaimon olisi pitänyt olla mukana juonessa. Uskoisin, että miehen poikkeuksellisella pituudella oli osasyynsä JJ:n epäilyihin.

Turren arviot ja laskelmat erityisesti tavasta, jolla murhamies poistui ikkuna-aukosta, tukivat tai suorastaan edellyttivät sitä, että mies oli varsin pitkä. Näkemäni videot rekoista osoittivat, että ne oli toteutettu huolimattomasti. Olosuhteet eivät vastanneet todellisuutta eikä huomiota kiinnitetty erilaisiin mahdollisiin kulkutapoihin, jotka ovat yhteydessä miehen pituuteen.

Toisaalta jalkineen pohjakuviosta tekemäni arvio kengännumerosta ei tue sitä, että pituutta olisi ollut ainakaan yli 190 cm.
Ikämäärittely.
En tiedä mihin psykologi Häkkänen perusti arvionsa nuoresta tekijästä. Ehkä teon fyysiseen vaativuuteen. Minä lukisin ikää tekovälineestä, vaatetuksesta ja fyysisyydestä.

Tekotapa tai väline vähän tässä mielestäni iästä kertoo. Ehkä kuitenkin tilastollisesti rambopuukot ja morat ovat eri-ikäisten suosiossa, keittiö- ja remonttivälineistö neutraalimpaa. Ikivanha fileerausveitsi paremmin sopisi iäkkäämmän hallussa olevalle. Mutuna heittäisin potkimisen olevan nuorempien harrastamaa väkivaltaa ja se puuttui, vaikka lattialla uhri oli.

Minä pitäisin avoinna laajan haitarin, keski-ikäisyyden siihen sisällyttäen. Erinomainen kunto ja fyysisyys mielestäni on todisteitten valossa toteennäytetty. Nopeus ja äänettömyys kertovat tästä. Olen jo ennenkin pohtinut, että vaatetus kertoo miesten ikähaarukasta. Tässä ei kuitenkaan ole niin tarkkoja havaintoja hupparista/takista, että päätelmiä voisi tehdä. Kengät ehkä viittaisivat keski-ikäisyyteen, ainakaan suoranaisesti nuorisomuodista eivät.
Muistaakseni profiloija arvio lähinnä tekotavan ja sen impulsiivisuuden viittavan siihen, että tekijä olisi aika nuori. AA:n mukaan tekijä ei ollut ihan nuori, vaan yli 30 v. mahdollisesti jopa 50 v. Ehkä tuo haarukka, jolloin syntymävuosi olisi välillä 1955-1975, olisi kuitenkin perusteltua pitää.

Vaikka fileerausveitsi onkin alkujaan 1970-luvulta tai 1980-luvun alusta, ei se tietenkään välttämättä tarkoita sitä, että se olisi murhaajan aikanaan itse ostama tai lahjaksi saama. Voisi hyvinkin olla esim. vanhempien tai jopa isovanhempienkin peruja. Kypsempään ikään ehtinyt tuskin olisi vanhaa fileerausveistä välineekseen valinnut...

Asuvalintaa kannattaa tosiaan miettiä. Varustustaan murhaaja tuskin kuitenkaan valitsi ikäluokkansa muotivirtausten perusteella. :wink: Päällä oli klassinen, jopa kliseinen perusvarustus, mihin myös AA kiinnitti huomiota. Se viittaisi minusta kuitenkin mieluummin nuorempaan kuin vanhempaan tekijään. Toisaalta kyseessä taitaa olla aika ajaton murha- ja murtomiehen asu.

Ns. traktoripohjamalliset talvijalkineet, joita murhaaja kymmenen vuotta sitten käytti, sopisivat mielestäni tuolloin 30-40 vuoden ikään ehtineelle miehelle, muttei enää 50-vuotiaalle. Samoin, jos päällä oli todellakin huppari eikä pelkkä pusakka ja kommandopipo/moottoripyörähuppu, viittaa senkin mielestäni nuorempaan kuin vanhempaan tekijään.

Tosin mistäs minä sen tai tämänkään ajan murhaajamuodista tietäisin...? Jalkineet ja huppari on saatettu hankkia vartavasten tähän operaatioon vaikken pidäkään sitä todennäköisenä vaihtoehtona.

Tällaiset murhat eivät ole arkipäiväisiä. Vaikea siis on murhaajan "pään sisään" mennä. Todennäköisesti murhaajan mieli oli kuitenkin sokean vihan ja katkeruuden myrkyttämä. Vaikka murhaajan epäilemättä on täytynyt tehdä tietyt valmistelut, hän ei käsitykseni mukaan ollut ns. täysissä sielunvoimissa. Jos murhaajalla oli ikää 50 vuotta, epäilen, että hän sitä suuremmalla todennäköisyydellä oli joko henkiseltä kehitykseltään jälkeenjäänyt tai taantunut tai jonkinlaisessa psyykoottisessa tilassa. Tekotapa edellyttää kiihkoa ja intoa, joka ainakin tässä tapauksessa on mielestäni paljon helpompi liittää nuorempaa kuin vanhempaan mieheen.

Jos ikähaitaria jostain pitäisi leikata, mieluummin yläpäästä.
On vain kerättävä faktat, vankkumattomat tosiasiat, asetettava ne oikeisiin yhteyksiinsä ja tehtävä niistä välttämättömät johtopäätökset.
Avatar
luxetveritas
Jane Marple
Viestit: 1056
Liittynyt: Pe Syys 26, 2014 8:15 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja luxetveritas »

Human interest kirjoitti:
Xerxes kirjoitti:
annaanna kirjoitti:Xerxeksen sijassa minä kyllä vielä pohtisin tätä huumenistifaktaa. Edes sen verran, että kykenisin nimeämään tämän "huumeen" ja muutama sen vaikuteuksen alaisena toteutetun suunnitelmallisen henkirikoksen.

Poliisi myöhästyi vain parilla minuutilla tekijän kiinnisaamisesta.
Näin se kyllä oli.
Onnistui kahdesti kulkemaan rikotusta ikkuna-aukosta jättämättä verinäytettään, helvetinmoinen riskitekijä jäänyt huomiotta huolella huumepäissään tekonsa suunnitelleelta.

Päihdeulottuvuus voisi vielä ansaita uudelleenarvioinnin. Vai?

----------------------------
Itse en ole koskaan käyttänyt varsinaisia huumeita, mutta kylläkin esim. alkoholia. Tutkimuksilla on todettu, että pieni määrä alkoholia veressä parantaa ampumaurheilussa ampujan tuloksia. Kun alkoholin määrää lisätään tulokset sitten heikkenevät. Siis alkoholin (myös huumeen) käyttö sopivassa määrässä voi parantaa suorituskykyä. Näin päättelen tuosta. Tuo on raaka teko - huumeen paikalla voi olla myös sopiva määrä alkoholia. Huume turruttaa ja mahdollisesti auttaa kestämään henkisiä paineita. Mielestäni se on tässä mahdollista, jopa todennäköistä. Autolla ajaminen alkoholia nauttineena ei ole kaikilla ihmisillä niin vaarallista kuin joillakin toisilla. En siis tunne huumeita, mutta pidän jonkun huumeen käyttöä mahdollisena. Morfiini kyllä tuottaa autuaallisen hyvän olon - sen olen kokenut sairaalassa. Oletan, että on olemassa huume, joka esim. lisää rohkeutta. Sellainen saattaa olla tällaisessa tapauksessa eduksi. Tietysti alkoholia tai huumetta ei saa olla liiaksi asti.

Jättikö tekijä omaa vertaan rikospaikalle? Pidän sitä mahdollisena. Jokaista veripisaraa siellä alueella ei varmaan ole tutkittu. Jos on tekijän verta jäänyt häviävän vähän paikalle, niin hyvinkin voi olla niin, että juuri siitä kohdasta ei ole näytettä otettu.

Tuskin tekijä huumepäissään suunnitteli tekoaan, mutta itse toteutuksen aikana saattoi mielestäni olla lievästi ja sopivasti huumeiden vaikutuksen alaisena. On se mielestäni mahdollista.

Sodassa suomalaiset sotilaatkin käyttivät huumetta, "Pervitiniä". Se auttaa kestämään erittäin rankkoja fyysisiä rasituksia ja kokemuksia. Tiedänpä senkin, että suomalaiset kilpahiihtäjät käyttivät sotien jälkeen tuota ihmeainetta huumeena kilpahiihdossa parantamaan suorituskykyä. Ja tiettävästi se todellakin paransi suorituskykyä.
Ymmärrän kyllä tuon Xerxesin pointin. Nuo sotilailla käytetyt ”taistelijahuumeet” ovat nimenomaan piristeitä, ainakin näin olen käsittänyt. Niillä ei siis saa varsinaisesti päätään sekaisin muuta kuin todella pitkäaikaisella käytöllä (käyttäjä ei pysty nukkumaan ja tuloksena on harhoja ym.).
Olen kuullut amfetamiinista ainakin sen verran, että aine kuulemma auttaa keskittymään ja vie väsymyksen tunteen pois. Jenkeissä sitä käytetään yleisesti lääkkeenä ADHD-lapsilla, ja – yllättävää kyllä – kuulemma vieläpä toimii.


Asianajajansa mukaan Breivik oli pidätettäessä huumeiden vaikutuksen alaisena ja höpötti nopeasti sekavia, kertoo Verdens Gang.

Breivik kirjoittaa manifestin päiväkirjamerkinnöissä käyttäneensä suuria määriä anabolisia steroideja ennen surmia.

-- Maailma on pullollaan sellaisia aineita, jotka vaikuttavat nopeasti ja toimivat useissa armeijoissa, jos ei kaikissa, taistelukunnon kohottajana. Stimulantit, kuten amfetamiinijohdannaiset, ovat näistä yleisin. Oikein annosteltu pilleri suuhun ja jo tunnin kuluttua ollaan hulluuden partaalla pommittamassa siviilikohteita Afganistanin vuorilla – tästä on dokumentaatiota vaikka kuinka.

Rohypnol, joka aikanaan luojan kiitos hyppäsi Suomen yli siirtyessään Venäjältä Ruotsiin ja Norjaan, on myös sellainen tykkiaine, että sillä on 2000-luvulla haettu katutaistelukondista eri puolilla maailmaa. Kirjoitin itse kv. artikkelissa vuonna 2006 seuraavasta:

“In Sweden, Rohypnol has attracted much attention as it is believed that the medicine is used by criminals for purposes of committing serious offences”.

Nämä aineet, kuten amfetamiinijohdannainen Pervitiini aikanaan suomalaisten sotilaiden käyttämänä, eivät ole sotien syitä, vaan niissä hyödynnettäviä kemiallisia teknologioita.--


(Mikko Salasuo, Steroidit ja Breivikin psyyke 29.7.2011 16:56)


Tämän perusteella Breivikin kohdalla kysymys oli tietoisesta ratkaisusta turruttaa omaatuntoaan ja parantaa suorituskykyään huumeilla/lääkeaineilla eikä siitä että hän olisi ollut huume/lääkeaineaddikti tai psykoosissa.

Ulvilan surman kohdalla tämä on mielestäni yksi isoja kysymyksiä: oliko murhaaja mieleltään sekaisin huume/lääke/alkoholiriippuvuuden tai mielenterveyshäiriön takia murhaa tehdessään VAI tavallaan täysissä siulunvoimissa ja mahdollisesti käytti huume/lääkeaineita harkitusti tekonsa toteuttamiseksi?

Alkoholin käyttö on mielestäni suljettava pois, koska AA sen vaihtoehdon torjui häneltä sitä kysyttäessä. Sen tuoksun epäilemättä olisi tunnistanut. Hänhän oli myös lähikontaktissa murhaajaan. Pienikin määrä alkoholia on helppo haistaa. Tunnetusti myös vanha viina haisee.

Tekotapa ja tuijottava katse viittaavat jonkinlaiseen psykoottiseen tilaan, joka voi mielestäni johtua mielenterveyden häiriöstä, mielenterveyslääkkeistä tai huumeaineista. Jos tähän liittyy alkoholismi, todennäköisimpänä selittäjänä olisikin mielestäni juuri delirium.

Tiettyjen piristehuumeiden (ks. yllä esim. Rohypnol) kohdalla ihminen ei siis lamaannu ja menetä fyysistä suorituskykyään, kuten alkoholia käytettäessä, etenkin jos käyttö on runsasta. Ne toimivat päinvastoin fyysistä suorituskykyä ja voimaa parantavasti sekä poistavat pelkoja ja estoja, jotka muuten hillitsisivät hengenvaarallistakin toimintaa. Ulkopuolisen näkökulmasta piristehuumeita nauttinut toimii hullunrohkeasti. Pidän tätä vaihtoehtoa Ulvilan tapauksessa hyvin mahdollisena.

Mielestäni Ulvilan surmaajan kohdalla kysymys voisi periaatteessa olla yhtä hyvin addiktiosta kuin ”hallitusta” instrumentaalisesta piristeen käytöstä. Tosin se, että tutkinnanjohtaja JJ tietääkseni tunsi Porin seudun huumerikosverkoja, eikä hän siitä huolimatta päässyt murhaajan jäljille, viittaa mielestäni kuitenkin siihen, ettei huppis kuulunut näihin huumehörhöihin.

Pidän hyvinkin mahdollisena sitä, että tekijä kärsi mielenterveyshäiriöstä. Eräs tällainen voisi ehkä olla kaksisuuntainen mielialahäiriö eli ns. maanis-depressio. Maanisessa vaiheessa ihminen näet käy ylikierroksilla ja kokee olevansa lähes kaikkivoipa. En tiedä, miten tällöin käyttäytyisi ihminen, jonka mieli olisi myös vihan ja katkeruuden myrkyttämä. Depressiivisessä vaiheessa vallitsee kuitenkin masennus ja taipumus itsetuhoisuuteen, eikä tietääkseni aggressiivisuus ulkopuolisia kohtaan.

Myös mielenterveyslääkitys voi aiheuttaa muutoksia tajunnan tilaan ja käyttäytymiseen. On puhuttu jopa persoonallisuuden muutoksista. Periaatteessa vaikutukset saattavat olla samoja kuin huumausaineillakin.
On vain kerättävä faktat, vankkumattomat tosiasiat, asetettava ne oikeisiin yhteyksiinsä ja tehtävä niistä välttämättömät johtopäätökset.
annaanna

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja annaanna »

Parahin Luxetveritas

Kanssasi on ilo keskustella öin ja päivin. Liioittelematta totesin.

Ihmisten tekojen ja puheitten tulkinnassa et niin hyvä ole kuin nippelitiedoista palapelin kokoamisessa. Miksi todistepalat hylkäät kokonaiskuvasta ja rakennat kuvaa oletuksilla, arvauksilla ja uskonasioilla? Eikö idea ollut ottaa selvää tosiasioista.
luxetveritas kirjoitti:
Epäilemättä Lahti jotain jälkiä tai vammoja aiheutti.


Olettaisin, että murhaajan veitsikädessä, joka lienee oikea käsi, oli ainakin mustelmia.

Kynnenaluslöydökset viittavat kuitenkin siihen, että Lahti onnistui ainakin raapaisemaan murhaajaa kasvoihin.

Vähintäänkin murhaajan kasvoissa oli veriteon jälkeen siis jonkinlainen pintanaarmu tai arpi.
Hetken aikaa kuvittelin sinun tarkastelevan todisteitten perusteella asioita.
Mustelmia.
Vaaleita irtokulmakarvoja.
Ja kynnenaluslöydöt todisteena kasvonaarmuista.
Jaaha.

Itse kun kuitenkin havahduit jokin aika sitten siihen tosiasiaan, että oli päivä välissä vierähtänyt, ennenkuin poliisi itseään vahingoittaneen vei rauhoittumaan/selviämään.

Tiedämme tekopäivänä naapuritaloista Turussa käydyn. Asiasta täällä keskusteltu. Naapurien erilaisista luonteista, elämäntilanteesta ja reagointitavoista. Sitten koittanut perjantaipäivä ja suru-uutinen saavuttanut naapuruston ja työpaikan. Epäselvyys vallinnut, mitä on yöllä tapahtunut. Itsekin kerrot uskovasi lähipiirillä jotakin aavistusta olevan.

Lauantaina lehdissä. Etsitään yöllä iskenyttä surmaajaa. On kuule voinut olla pariskunnalla selvitettäviä asioita. Siltä minusta vaikuttaa. Ainakin on riehuttu ja dramaattisesti itseä vahingoitettu eri osoitteissa toisen toimesta. Tarve tehdä kotihälyytys poliisille puolestaan toisen osapuolen toimesta.

Nämä kahvikuppineuroosit, paniikkihäiriöt, maanis-depressiot, kaksisuuntaiset ja muut psykologien jargonit jättäisin omaan arvoonsa. Samoin piristeet, steroidit, alkoholit ja lentäjä-ässien lääkkeet. Nuo vedetään keskusteluun yleensä niitten toimesta, joitten mielestä tavallinen, normaali ihminen ei kyllä ikinä tekisi moista. Lokerointia. Pahan lokerointia normaaliuden ulkopuolelle.

Ei tässä todisteita tai viitteitä ole kemiallisista, fysiologisista, psyykkisistä tai paranormaaleista poikkeavuuksista. Väkivallasta on todisteet, suoraviivaisesta toiminnasta, jossa ei kiinnijäämistä mietitty.
Ihan voidaan mun mielestä olettaa satakuntalaisen kalvavan kateuden/mustasukkaisuuden/katkeruuden/voimattomuuden ja epätoivoisuuden tunteitten pohjalta päädytyn ratkaista tilanne väkivallalla.

Satakunnan maakuntalaulu antaa omalla tavallaan oikeutuksen aggressiiviseen käytökseen henkisesti ahdistavassa tilanteessa.

Koska Suomen viljelystä uhkaa sorron yö,
häätämään käy hävitystä täällä kansan työ.
Nousee Satakunnan kansa, entisellä voimallansa karhun kämmen lyö.
annaanna

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja annaanna »

Jatkuu. . .

Tietenkin voitte pienenliekin kanssa olettaa nuin vain pieniä nirhaumia ja viiltoja sillä poistuneella olleen ja sitten tämän toisen hepun niitä itselleen kotioloissa aiheuttaneen. Mikäs siinä, jos niin päättelemään kykenette todisteitten tai elämänkokemusten pohjalta. Niinhän ne tuomaritkin asioita päättelee.


Lux kirjoitti:
Ulvilan surman kohdalla tämä on mielestäni yksi isoja kysymyksiä: oliko murhaaja mieleltään sekaisin huume/lääke/alkoholiriippuvuuden tai mielenterveyshäiriön takia murhaa tehdessään VAI tavallaan täysissä siulunvoimissa ja mahdollisesti käytti huume/lääkeaineita harkitusti tekonsa toteuttamiseksi?
Tähänhän mun oikeastaan vastata piti, mutta ollut kaikenlaista keskeytystä ja lähettämätöntä viestiä, editointi jäi taas kerran :D.

En kykene löytämään merkkejä muusta kuin satakuntalaisesta (tai "porilaisesta") sielunvoimissa olosta. Tätä se täysissä järjissään oleminen täälläpäin Suomea on. Paljon hullumpaakin täällä on nähty ja tehty, vaikkei vauvoja ole pakastettu, irtopäitä kattilassa keitetty tai joukkosurmattu.
Erilaiset standardit, laajempi toleranssi. Ehkä. Kuin muualla.
Eihän tämä oikeastaan edes ole kuin yhden miehen tappaminen klasista läpitulemalla.
Avatar
luxetveritas
Jane Marple
Viestit: 1056
Liittynyt: Pe Syys 26, 2014 8:15 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja luxetveritas »

Niin. Pelkkiä faktoja on esitutkinta-aineistossa aika niukalti. Niistä ja vähän muistakin hajanaisia nippelitiedoista yritetään sitten muodostaa sitä kokonaisempaa kuvaa kuin palapelin palasista ikään. Erona on se, että palapelin palat yleensä ovat pöydällä valmiina, mutta tässä jutussa iso osa on hukassa eikä ole ehkä koskaan kenenkään pöydällä ollutkaan.

Oletuksia ja todennäköisyysarvioita on senkin takia pakko tehdä ja niiden pohjalta päätelmiä. Ne vaan on sellaisiksi muistettava eikä niihin pidä hirttäytyä. Tarvittaessa pitää voida peruuttaa. Sekä faktoja että niiden pohjalta tehtyjä oletuksia on vaan eri näkökulmista kriittisesti tarkastelteva. Yhdet asiat sitten tuntuvat vahvistuvan ja toiset heikkevän. Pikkuhiljaa kokonaisuus rakentuu, kun asiat yhdistyvät toisiinsa.

Se on erittäin hyvä, jos löytyy niitä, jotka kokevat olevansa taitavia ihmisten tekojen ja puheitten tulkinnassa. Sen kuuluisan yleisen elämänkokemuksen pohjalta tunnustan ainakin oman erehtyväisyyteni sillä saralla...

Mutta mikä siinä kynnenaluslöydöksessä (JPEG490: Lähete 28.2.2007) ja sen pohjalta tehdyssä päätelmässä oli vikana? Tietääkseni huppis oli suojattu kaikkialta muualta paitsi ovaalin muotoiselta alueelta kasvojensa keskeltä.

Mitä Lahti saattoi niillä klapeilla tehdä muuta mitä esitin? Pistohaavojako huppikseen? Eihän Lahdella ollut kädessään fileerausveistä vaan huppiksella, joka ilmeisesti oli häntä ainakin 20-30 cm kookkaampi. Jos huppis on viiltoja saanut, mistä muualta ne ovat voineet tulla kuin rikotun ikkunan läpi kulkemisesta?

Mitä taas tulee huppiksen mahdolliseen mielenterveyshäiriöön tai huume/lääkeaineiden käyttöön, antaisin silminnäkijätodistuksella aika paljon painoa.

AA 2.12.2006:
39.03 AA: Mun mielestä oli menunne niin ko ilmeetön semmonen tai.... tää tää on nyt on taas tämmöstä jälkii päin sanomista mun et ku semmne niin ku.. hullunkiilto silmissä. Mikä on ihan liian liioteltu. Mut lähinnä ilmeetön mä sanoisin. Ja se mut silmät suurena...


Eikös myös KRP:n profiloija viitannut mielenterveyshäiriön tai huume-/lääke-/alkoholiriippuvuuden mahdollisuuteen? Hullunrohkeus, jolla murha tehtiin, tukee tätä. Profiloija taisi myös pitää murhaajaa epäsosiaalisena ellen väärin muista. Näkisin sillekin perusteensa. Sen sijaan haukkuva koira ei pure.

Ei näillä nähdäkseni selitetä miksi murhaaja toimi kuten toimi. Kyllä sitä selitystä veriteolle saa sitten hakea vaikka kansanluonteesta, luokkataistelusta tai lapsuudesta, kunhan saadaan selvyys ja varmuus tekijästä.

Vai onko paikallisena tapana niin, että ensin nimetään tekijä ja sen jälkeen kaivetaan "todisteet" - vaikka tyhjästä? Näin taisi tehdä eräs fysioterapeutti asiakkaalleen. RIP. Olisko uhrin leskenkin kohdalla käynyt vähän samalla tavoin? - Ei kai poliisi mihinkään sellaiseen sortuisi oikeusvaltiossa...? Hovioikeuden päätöksen mukaan viitteitä sellaisesta oli havaittavissa.

annaanna kirjoitti:--
Etukäteishavainnointi.
Minä en löydä tästä todisteita tai indikaattoreita. Hajujälki todisti mielestäni viherkaistaa alaspäin jolkutellun, koira liittyi puolimatkasta etenevää jälkeä seuraamaan tai sitten sen talon asukas oli käynyt ennen lähtöään tilannekatsausta tekemässä tai sitten tekijä Lyxin esittämällä tavalla.
Hajujälki on olemassa ollut todiste, johon ei muuta selitystä ole saatu kuin tekijä.


Tietääkseni viherkaistan toisesta päästä tarkistettiin koiran kanssa mahdolliset tulojäljet eikä sellaisia havaittu. Turre tähän tarkistukseen tai sen yritykseen viittasi, vaikka hieman ristiriitaisesti sen kanssa olettaakin huppiksen paenneen tontin takarajan yli ja tulleen sitä kautta viherkaistalle.

Olisihan ollut peräti outoa, ellei viherkaistan tulojälkeä olisi tarkistettu. Koiranohjaajan ulosanti eli suullinen ilmaisukyky ei ainakaan oikeussalissa ollut paras mahdollinen, mikä lienee aiheuttanut väärinkäsityksiä ja villejä tulkintoja molemmin puolin. Sen perusteella, mitä hänestä on lopulta saatu irti, hän on nähdäkseni kuitenkin toiminut täysin johdonmukaisesti ja systemaattisesti koiran kanssa.

Näillä eväillä viherkaistan jälki tarkoittaa minulle sitä, että joku poikkesi Tähtisentieltä sen päähän ja palasi takasin. Minulle se joku erittäin todennäköisesti on huppis, eikä hän jätä kuin kaksi vaihtoehtoa: joko hän aikoi ensin sitä kautta surmatalon sisäpihalle (vai erehtyikö osoitteesta?) tai sitten hän kävi tarkistamassa, oliko asunnossa valot vai ei. Kallistun jälkimmäisellä kannalla.

Rajanaapuri kertoi kuulusteluissa 3.5.2007, että hän heräsi vaimonsa kanssa keskellä yötä noin 1-1½ viikkoa ennen surmaa siihen, että joku tuntematon hiippailija kävi heidän kuistillaan ja kompuroi puutarhakalusteisiin. Valot laitettuaan hän havaitsi, että tuolit olivat edelleen pystyssä mutta ne olivat siirtyneet. Käsittääkseni tuolta naapurin verannalta oli jonkinlainen näköyhteys surmatalon takapihalle ja ilmeisesti terassillekin. Jos naapurin lausuntoon on luottamista, minun on vaikea olla liittämättä tapausta Lahden murhaan. Toinen vaihtoehto olisi ehkä murtovaras.

Lisäksi tien toisella puolella olevan rivitalon naapuri M.T. kertoi kuulusteluissa 5.1.2007:
Sellainen asia on tullut mieleen viime puhuttelun jälkeen, että tekoa edeltävänä yönä keskiviikon ja torstain välisenä yönä [29.-30.11.2006] heräsimme vaimoni kanssa miehen ääneen, siis puheeseen. Puhe kuului ihan kuin meidän sisällä olisi puhuttu, mutta sen puheen on täytynyt kuulua liesituulettimen kautta, koska se kuului niin hyvin. Minä katsoin silloin takapihan ja vaimoni etupihan, mutta missään ei näkynyt ketään.

Jälleen ääniin ei kerrota heränneen vain asianomaisen vaan myös hänen puolisonsa. Ei ollut vain unta. Sikäli kuin tämä tapaus pitää paikkansa, sekin saattaisi liittyä Lahden murhaan. Tosin luonnollisempiakin selityksiä tälle tapaukselle löytynee, etenkin jos se tapahtui sopivasti kapakoiden sulkemisajan jälkeen...

annaanna kirjoitti:Sängyn sijainti takaoven vieressä on pikemminkin voinut olla yllätys, työhuonehan oli makuuhuoneessa. Etuovesta ei lasia rikottu, vaikka mielestäni siellä sellainen oli ja tekijällä sopiva astalo mukana. Siitä väkivalloin sisäänpääsy ehkä mielletty liian epävarmaksi. Mielestäni totta. Etuovea tai talon ikkunoita on kuitenkin "ukkosenkaltaisesti" paukutettu todistajien mukaan. Houkuteltu etuovelle talonväkeä?
Ennakkotieto takaovesta voinut olla. Mutuna väittäisin, että jo retkelle lähtiessä astalo otettu mukaan sisällepääsyä varten. Muuten keskellä yötä ei sisälle koteihin pääse.


Ei kai huppis kenenkään mukaan etuovea paukutellut? Muistaakseni ukkosen paukkuminen ilmestyi vanhimman lapsen kertomuksiin hänen ns. painostuskuulusteluissaan syksyllä 2009, lähes 3 vuotta tapahtumien jälkeen. Sillä äänellä hän ymmärtääkseni kuitenkin viittasi takkahuoneen ulko-oven ikkunan rikkomisesta aiheutuvaan meteliin. Pakkasen pauke vain oli vaihtunut ukkoseksi. Onkohan minulta mennyt jotain ohi?

Sisäpihan ovet ja ikkunat taitavat olla murtovarkaiden suosimia reittejä etupihan ovien ja ikkunoiden sijasta. Etupuolella on yleensä katuvalot ja voi olla muuta liikennettä. Sieltä saattaisi hämäräpuuhissa jäädä helpommin kiinni. Terrasin oven ikkunan käytöstä sinänsä on sen takia ehkä vaikea päätellä vielä mitään.

Vaikka pidän hyvin mahdollisena, että murhaaja oli jonkilaisessa psykoottisessa häiriötilassa tai aineiden vaikutuksen alaisena tekoa tehdessään, en ehkä pitäisi häntä sekopäisenä hiippailijana enkä satunnaisena huumehörhönä. Tekoon tosin liittyy jälkimmäiseen viittaavia piirteitä, kuten Naakka totesi.

Mielestäni se suoraviivaisuus ja nopeus, jolla murhaaja toimi, viittaa kuitenkin siihen, että hänellä olisi ollut selkeä halu ja vimma tappaa nimenomaan Lahti, ei muuta. Lahti oli saanut tappouhkauksia ja hänellä oli työnsä takia vihamiehiä, joten olettaisin senkin takia murhan liittyvän tähän. Näistä syistä siis päättelen, että teko oli harkittu ja suunniteltu.

Tältä kannalta katsoen se, että Lahti nukkui juuri takkahuoneessa etäällä lapsista ja ainoastaan vaimonsa kanssa oli murhaajalle suotuisampi vaihtoehto kuin se, että makuuhuone olisikin sijainnut jossain syvemmällä asunnossa ja siellä mahdollisesti olisi ollut lapsiakin.

Tosin työhuoneeseen (joka oli tarkoitettu makuuhuoneeksi) olisi kai päässyt tunkeutumaan aika helposti särkemällä etupihan ikkunan (riskeistä huolimatta). Puutarhatuolia ei siellä tainnut olla, joten olisi pitänyt ilmeisesti hypätä ikkunan alareunalle suoraan. Mutta eiköhän sekin olisi tältä hepulta onnistunut.

Toisaalta, miksei murhaaja olisi voinut takkahuoneen kautta sisään tullessaan suunnata suoraan työhuoneen ovelle, jos Lahti olisi nukkunut siellä ja hänet halusi tappaa. No, nyt kävi näin.

Mutta jos pelkästään noita murhaajalla olleita välineitä arvioi, eiväthän ne suoraan sanottuna ole alkuunkaan tappamiseen vaan pikemminkin murtautumiseen soveltuvia. Musta asukin oli kuin ammattimaisilla murtovarkailla elokuvissa. Tiirikat vain puuttuivat. Lahden auto oli kuitenkin etupihassa, joten murtovaraskaan tuskin oli kyseessä. Mitään ei tiettävästi myöskään varastettu.

Huolimatta siitä, että murhaajan käytössä ollut aseistus vaikuttaa tappamisen kannalta epätarkoituksenmukaiselta sikäli, että paljon tehokkaampia välineitä olisi luullut löytyvän, oli siinä kaikesta päätellen kuitenkin ilmeinen tappamisen meininki. Kaksijakoisuus yhtäältä murhan ilmeisen tarkoituksellisuuden ja suoraviivaisen tylyn toteutuksen ja toisaalta murhassa käytettyjen välineiden valinnan ja hullunrohkean toteutuksen välillä, herättää ihmetystäni.

annaanna kirjoitti:Autohavaintoon tukeutuminen on ollut harhapolku mielestäni, ajattelemalla se olisi selvinnyt. Silminnäkijöiltä ei ole tullut kuulohavaintoja. Moisen ruumiillisen suorituksen, johon vielä lasketaan henkinen rasittavuus, jälkeen auton käynnistäminen verisin hanskoin, tai ne riisuen, ja huomaamattomasti, huomiota herättämättä poistuminen, olisi pitänyt onnistua. Paikat hakkaa, sydän jyskyttää ja tiellä pitäisi kyetä etenemään törmäilemättä.
En usko ennenkuin näen rekon asiasta :wink:. Paikalta poistumisesta autolla ei todisteita.

Se, ettei mahdollisesta pakoautosta ole todisteita (ellei oteta lukuun Karhukamerassa ilmeisesti Kaasmarkuntietä etenevää autoa klo 03:01:46), viittaa todella siihen, ettei murhaaja käyttänyt autoa. Se, että autohavaintoja ilmeisesti kuitenkin tehtiin surmapaikan läheisyydessä klo 1 (kuulohavainto Tähtisentieltä) ja klo 2 (näköhavainto punaisesta autosta Metsäkulmantieltä) aikaan ja Karhukamerassakin klo 1:56:50 on mielestäni kuitenkin asia, minkä takia autoilevan huppiksen vaihtoehtoa ei kannata kategorisesti sulkea pois.

En osaa ajatella, että murhaajalla olisi voinut olla merkittäviä vaikeuksia ajaa autoa verityön jälkeen. Keskellä yötä oli tyhjät tiet, ei muuta liikennettä. Kunhan ei mihinkään törmännyt eikä tehnyt äkkikiihdytyksiä tai -jarrutuksia, ei herättänyt huomiota. Pako kuului samaan operaatioon kuin kaikki muukin: vireystila oli korkealla. Vai oletanko tekijältä liikoja?

Murha on rikoksista pahin, koska se on peruuttamaton. Murhaaminen ei voi olla sen normaalimpaa Porinseudulla kuin muuallakaan vaikka henkirikoksia tehtäisiinkin siellä (en tiedä) suhteellisesti enemmän. Henkirikosten lukumäärä tai yleisyys eivät tee murhaamisesta normaalia. Murhaaminen on volyymistä ja toteutustavoista riippumatta aina ja kaikkialla epänormaalia ja häiriökäyttäytymistä. Tiedämme, että ainakin aivotoiminnan kemiallisella manipuoloinnilla voidaan hämärtää normaalin ja epänormaalin välistä rajaa ihmismielessä.
On vain kerättävä faktat, vankkumattomat tosiasiat, asetettava ne oikeisiin yhteyksiinsä ja tehtävä niistä välttämättömät johtopäätökset.
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10846
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Tämä sittemmin ex-vaimonsa kuristanut (muistuma pubitappelijaan 8) ) 2000-luvun alun triathloni-tähti, josta on palstalla ketju (http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic. ... 45#p733407 ), jäi myös kiinni dopingista. Selitti, että ternimaidosta oli potku tullut, mutta ei sitä uskottu.
Huomioikaa Anssi Lehtisen tarinassa nämä seikat:
1. Tapahtumia edelsi pitkäaikainen uhkailu
2. Tapahtumia edelsi pahoinpitely ravintolassa
3. Teko oli suunniteltu ja pitkäkestoinen
4. Murhaaja odotti uhriaan kotiin saapuvaksi tämän omakotitalon pihalla, jonne oli tullut metsän kautta
5. Murhaaja poistui paikalta ja jätti uhrin maahan kuristettuaan tämän

"Tarina teräsmiehestä telkien taa kertoo äärimmäisyyksien miehestä – joka päätyi huoltajuuskiistan ratkaistaakseen lopulta hyvin äärimmäiseen tekoon."

"Vuonna 2002 Lehtinen jäi kiinni dopingista. Hän jäi kiinni kahdessa SM-kisassa, joissa molemmissa hän sijoittui toiseksi. Lehtisen verestä löytyi samaista Hes-lääkeainetta, josta suomalaishiihtäjät olivat kärynneet vuosi aikaisemmin Lahden MM-kisoissa."

"Samoissa piireissä" olleelle AV:lle saattoivat aineet myös olla tuttuja. Hänhän oli jo kohtuullisen "iäkäs", ja ehkä valmis tekemään mitä vaan menestyksen eteen tai järjettömiä harjoituksia jaksaakseen. VOISI olla mahdollista, että doping-aineet siis asiaan liittyisivät tällä tavalla luonnostaan, ja niidenhän on todistettavasti todettu aiheuttavan joskus aggressiivista käytöstä, erityisesti päihteiden tai mielenterveysongelmien kanssa.

Mielenkiintoinen seikka on se, että AV vaihtoi päälajinsa triathlonista sisäsoutuun joskus 2000-luvun alkupuolella. Ettei vaan olisi joskus tuossa 2003 maissa? Lajin vaihto yllätti monet, koska AV oli menestynyt triathlonisti (tästä oli maininta siinä Ulvilan Kesälehden haastattelussa). Pelästyikö AV doping-testejä AL:n käryn jälkeen ja halusi "rauhallisempaan" lajiin, jossa ei ollut doping-testejä? Silkkaa spekulointia, mutta spekulointi on jännää.

AV kirjoittaa vuonna 2014 eräässä blogissa: "Ite olen 5-kymppinen ja touhailen myös kaikkea tullaista aina joskus, välillä onnistuu ja välillä menee ihan päin pers......ääääääääää!!!
No vuodesta 2002 on silti tipahtanut aina joku sm-mitali vissiin joka vuosi ja useina vuosina useampiakin. Lajit: triathton, duathlon, sisäsoutu.
Kovaa olet vetänyt joskus sinäkin 10km ja siitä kiinnostuinkin sulle kirjottelemaan.
Itse olen raatanu noita pitkiä matkoja vaikka olen aina painanut vähän liikaa niihin 187cm/85-90kg. Maraton ennätys parin vuoden takaa 2.52. juostu 87kg painoisena aaargh! viime vuonna voitin duathlonin 10km juoksu 40kmpyörä 5km juoksu ja sisäsoudun 10km sm-kultaa ja sisäsoudun 500m sm-pronssia."




Viiltoja murhaaja saisi helposti kämmeneen, koska veitsi saattaa tulla liukkaaksi, eikä se muutenkaan ole tukevin mahdollinen. Jos kuitenkin hanskat olisivat viiltosuojatut, viiltoja saattaisi tulla ranteisiin, koska hanskan ja takin välissä ranne voi olla tappelun tiimellyksessä suojaton. Ehkäpä vasen ranne (jos oikeassa on veitsi) on kaikkein "haavoittuvaisin". Kasvojen lisäksi siis ranteet ovat todennäköisemmin ne paikat, joissa mahdollisia naarmuja ja viiltojakin voi olla.

Se on fakta, että kyllä Jukka sen verran vastaan pisti, ettei ihan freesinä murhaajakaan voinut selviytyä. Naarmuja ja mustelmia sai varmasti.

Nyt en muista, kertoiliko Koivisto potilaallaan olleen jotain naarmuja?
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10846
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

No jaa, tuosta AV:n lajinvaihdosta...

Siis hän alkoi harrastamaan sisäsoutua 2002 (eli AL:n doping-vuonna), mutta lehtijutussa ei sanota, että olisi vielä tuolloin lopettanut triathlonin. Sisäsoutu tuli "ikäänkuin sivulajiksi", mutta hän voitti heti siinäkin Suomen mestaruuden.

Triathlonin lopettamisvuotta ei kerrota, mutta hän jätti sen koska "erään kolarin jälkipelinä selkä alkoi temppuilla. Kipua lisäsi myös aikaisempi työtapaturma." Päätös triathlonin jättämisestä "hämmästytti, olihan AV pärjännyt erinomaisesti maailmantilastossa"

Hmm... Mikäköhän oli tuo "aikaisempi työtapaturma"? Luvatalla??

Kolari, johon viitataan, lienee polkupyöräonnettomuus, josta AV mainitsee eräässä blogissa. Se tosin on tapahtunut vasta 2014... Vai olisiko tuo ollut joku toinen kolari jo sitten.

Raaka-Arska (AV) kirjoitti 3.4.2014 klo 09.56
Ai niin piti kertomani et karhuviesti on taputeltu. Mummoenergia tuli pyörällä eteen ja ajoin pyörällä ojaan. Selkä pahemmaks ja sarvi tai kivi kylkeen ja murtuma.
Perkeles nyt puren hammasta etten ala puremaan liiaksi pullon suuta ja soutuprojekti jatkuu kun paranen.



http://aijaa.com/mOJX0B
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
Avatar
kerroush
Agentti Scully
Viestit: 663
Liittynyt: Su Heinä 14, 2013 8:13 pm

Re: Kuka murhasi Jukka S. Lahden?

Viesti Kirjoittaja kerroush »

Kertokaas nyt ihan oikeesti!

Miten neljäseiskan jalka mahtuu 41 kenkään?

Mutta kolmeysin jalka ei?
Vastaa Viestiin