Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

sine qua non

Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja sine qua non »

Päivän kevennyksen tarjoilee Mikael Jungner. Vaikka joulukuuta on vielä vähän jäljellä, niin uskallan sanoa, että kilpailussa vuoden idioottimaisimmasta somepostauksesta Miihkalin tuotosta on vaikea päihittää.

http://www.talouselama.fi/uutiset/mikae ... an-6606448
Mikael Jungner ehdottaa valtavia muutoksia kielioppiin: "Suomen kieli on taakka", kielitieteilijät kummissaan

Ilkka Jauhiainen 12.12. 08:48 päivitetty 12.12. 12:47

Entinen demareiden kansanedustaja ja Ylen toimitusjohtaja, viestintätoimisto Kreabin nykyinen toimitusjohtaja Mikael Jungner laukaisi facebookmiinan viikonloppuna.

Päivityksessään Jungner totesi suomen kielen olevan taakka. Jungnerin mukaan suomessa on vähemmän sanoja kuin esimerkiksi englannissa. Siksi suomalaisten ajattelu on kapeampaa kuin brittien.

Suomea on Jungnerin mukaan myös vaikeaa kääntää koneellisesti. Jungnerin mukaan sijamuodoille ja muille päätteille olisikin etsittävä nyt korvaavia vaihtoehtoja. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa ei enää sanottaisi ”minä menen kouluun” tai ”käyttämätön matkalippuni”.

Jungnerin uuskielessä saatettaisiin sanoa minä mennä koulu ja minun eikäytetty matkalippu.

Jungner uskoo kielitaakan syrjäyttävän suomalaisia: ”suurin osa uusista ilmiöistä on nimeltään vierasperäisiä ja siksi suomalaisille vaikeammin hahmotettavia, kuten globalisaatio, digitalisaatio, brexit jne.” Jungner myös väitti suomen kehittyvän hitaammin kuin monet muut kielet.

Postaus keräsi useita satoja reaktiota ja kommentteja. Kielitieteilijöiden mielestä postaus oli käsittämätön. Erään kommentin mukaan Jungner kiipesi Mt. Stupidin huipulle ilman lisähappea.

Heini Lehtonen Helsingin yliopiston suomen kielen laitokselta totesi, että ”yli viiden miljoonan puhujan kieltä ei myöskään voi jollain päätöksellä ”kehittää” aivan toisenlaiseksi; kieli muuttuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, aikaan ja erilaisiin paikkoihin sidottuna.”

Lehtosen mukaan suomi ei myöskään kehity hitaammin kuin muut kielet.

Kielitieteilijä Antti Ijäs puolestaan totesi, että Jungner sekoittaa ”kielen (joka ei ajattele) leksikon yksittäisen henkilön (joka ajattelee) leksikkoon. Jälkimmäisessä tapauksessa ei ole mitenkään oleellista, opitaanko jonkun käsitteen nimeksi "komplementaarinen distribuutio" vai "täydennysjakauma", koska yhtä lailla on opittava, mistä itse käsitteessä on kyse.”

Jungner oli itse hämmästänyt keskustelun luonteesta, jota hän piti ajoittain vihamielisenä.
Pelkän jutun otsikon luettuani ajattelin, että kyseessä on joku vitsi tai pila, mutta ehei, ei ollenkaan. Ehkä Mikaelin olisi ennen postaamista kannattanut keskustella kunigasajatuksestaan jonkun edes jotakin suomen kielestä tai kielistä yleensä tietävän kanssa. Tai jonkun kanssa ylipäätään.

Tässä vielä screenshotti Jungnerin facebook-postauksesta:

Kuva
Avatar
Sajaki
Jack Bauer
Viestit: 987
Liittynyt: Pe Maalis 19, 2010 8:53 pm
Paikkakunta: Left-hand path

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Sajaki »

Vaikea uskoa, että aikuinen ihminen puskee jotain tuollaista julkisuuteen :shock: Eihän tuossa ole järjen häivää.
"Karkea kysymys koko kriminaalipolitiikan historian ajan on ollut, onko rikoksiin syyllistynyt (tai muuten poikkeava) henkilö paha vai hullu."
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja poikani »

Jungnerin kirjoitus on niin monella tapaa mykistävä, että en edes yritä kommentoida tämän enempää.
????? ?? ??????.
Avatar
Virdon
Sherlock John Holmes
Viestit: 8195
Liittynyt: To Maalis 05, 2009 1:03 am
Paikkakunta: Minas Tirith

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Virdon »

Malttoi sentään odotella pari päivää itsenäisyyspäivän yli ennen kuin alkoi julkisesti huastelemmaan näinkin kummia. Tokihan omien mielipiteidensä julkituominen vaikkapa sitten suomen kielestä on sallittua, mutta kunhan siinä vain olisi yhtään ymmärrettävämpää järkeä samalla mukana. Itse en löytänyt sitä kyllä tästä yhtään.

Sitä vartenhan sitä on kaikilla mahdollisuus opiskella muitakin kieliä ettei pelkällä "taakkasuomellakaan" tarvitse yrittää tulla toimeen muualla mualimmoo. Ihme kötinää tuokin että jo pelkkä englanninkielen ottaminen kolmanneksi viralliseksi kieleksi tekisi suomen kielestä pienempää taakkaa. Mikäs harvinaisuus se englannin kieli ja sen opiskelu täällä suomessa on ollut ilman ettei olekaan mikään virallinen kieli täällä. Kyllä minunkin peruskouluaikoina jo kummasti englantia opiskeltiin ja opittiin. Muuten puhuttakoon suomessa suomea sellaisena kun se on.

Jungner voisi tuollaisen avautumisen jälkeen lopettaa suomen puhumisen kokonaan. Olisipahan yksi taakka vähempänä hänen mielestään ainakin.
Onnellisuutta on se ettei vituta ihan joka päivä.
sine qua non

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja sine qua non »

Sajaki kirjoitti:Vaikea uskoa, että aikuinen ihminen puskee jotain tuollaista julkisuuteen :shock: Eihän tuossa ole järjen häivää.
Todella. Mutta Jugnerin esiintyminen ja kommentit yleensäkin kielivät melkoisesta hybriksestä, jota ei turha harkinta himmennä, ei nyt eikä aikaisemmin. Sen sijaan, että hoksaisi saamastaan palautteesta, että nyt meni pieleen ja osoittaisi sen, on mies "hämmästynyt keskustelun luonteesta, jota pitää osin vihamielisenä". Ja on blokannut kritiikkiä esittäneitä kielitieteilijöitä seinältään pois.

Jos joku persussuomalainen olisi tämmöisen aivopierun päästänyt, ilakoitaisiin sillä medioissa kautta linjan. Nyt vain Talouselämä on tarttunut juttuun, muuten on hiljaista.
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11796
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Ihmettelin aikanaan kovasti tuon miehen nostamista ylen nokaksi. Oli oikeasta puolueesta, sehän sen sinetöi, koska ammattitaito, kokemus ja johtamistaito puuttui. Nykyään saa palstatilaa pelkästään klikkaus-armosta kun jotain sekoilee.

Eipä tuo kielemme taakka tainnut sdp-mikaelallemme olla, kun veronmaksajien rahoin rakkausikävänsä hommasi ja Stanfordin opiskeluretkellään(mitä lie oppi, hyisaatana mikä "mies") rakkausvideoita tekaisi? Ei vaikuttanut sille.
Suomen ihquin rakastaja - Jungnerin Mikaela.jpg
Suomen ihquin rakastaja - Jungnerin Mikaela.jpg (76.17 KiB) Katsottu 4473 kertaa
Pelkkälukukausimaksu tonne Stanfordiin oli 15t€:n luokkaa business-opiskelijalle, voi kuvitella ettei todellakaan asunut missään frat-housessa, vaan jossain ihan muualla. Ja avoauto, sehän se täytyy johtajan käytössä olla... Jännää, ettei MOT esimerkiksi tehnyt johtajansa sekoiluista ja kuluista juttua. No, eihän se vieläkään olisi myöhäistä.

Enkä itse videoita tuomitse, varmaan sai hyvät pillut kun tuli sieltä takaisin. Harkintakyky tuolta vaan puuttuu ja järki.

Noistakin videoista tuli tekijänoikeuspaskaa, kun käytti julkisessa levityksessä toisten musiikkia. Perusteena käytti, että "privaattivideo". Joo, moni järkevä ihminen laittaa privamatskuna pitämäänsä youtubeen. Kannattaa pitää mielessä, että kyseessä oli vielä Suomen suurimman ja kalleimman mediatalon nokka :mrgreen: .

Edit. Lisätty linkki ja u-kirjain, poistettu d-kirjain. Poistettu tyhjä rivi ja lisätty se muualle.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8312
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Näen osittain samoin Jungnerin kanssa. Jungner ja koko suku on ollut jo sata vuotta yhteiskunnan taakkana. Hyödyttömiä loiseläjäpolitikkoja. Loisiminenhan on alkanut jo Jungenrin isoisoisästä, joka on ollut Lahtela sukujaan. Siitä sitten on loisimiskapulaa kuljetettu suvussa eteenpäin, päätyen lopulta Mikael Jungerin kätösiin, joka on urhoollisesti sitä pitänyt kädessään, pyrkien loisiman yhteiskunnan varoilla ja SDP:n puoluekirjalla.
Ja onkin sukunsa priimus loisimisessa. On parhaiten saanut kiivittyä ylöspäin hierakiassa suvustaan. Tosin välillä on tullut monoa perseelle omiltaan kun on luullut olevansa jeesus, tai vähintään Paavo Lipponen, eli Mooses.

Ilokseni luin että Mikael Jungnerilla saattaa olla eturauhassyöpä, joten meillä on pienet toiveet että tämä ei näe 60 000- 70 000 euron/kk eläkekertymää loisimisitaan.
Samalla poistuisi yksi taloudellinen taakka Suomen harteilta.

Minkä takia Mikael Jungner ei käytä kravaattia?
Työväenpuolueen edustajana on mahdollista että kuulee ronskisti sanan työ, ja silloin veri pakkautuu voimalla päähän ja tulee kuristumisen riski. Kun ei ole kravaattia kaulassa, niin nyt noin yllätävässä tilanteessa että joutuu kuulemaan sanan työ, tulee vain sydämmentykytystä, verenpaineen nousua ja armotonta hikoilua kun veri pääsee kulkemaan lähes vapaasti kaulavaltimoita pitkin.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Lassie »

No nyt on kyllä....

Härötassuilua. (Ja jos on tosissaan, niin jättää melkein sanattomaksi ja toivottavasti jättää kansalaisuuden tiskiin ja muuttaa muuaalle elämään, jossa suomen kieli on enää ainutlaatuinen kieli jossakin kaukana ulottumattomissaan. )

Ilmeisesti Jungner on halunnut otsikoihin ja pelleillä/trollailla kansan että julkisuuden kanssa. Ei liene ajatellut hauskuuksissaan asian haittapuolia, kuten sitä että jos arvostus laskee julkisuudessa pohjiin, ei olekaan niin kivaa - sitten voikin koettaa entistä shokeeravimmilla sanomilla saada huomiota eikä lopulta sellaisten lahopäiden sanomilla olekaan mitään tehoja. Siksi julkkisihmisten kannattaa miettiä mitä päästelevät suustaan, se ei ole niin yhdentekevää kuitenkaan.

Lyhyesti: ilmeisesti Jungner halusi kokeilla trollailua, kuten murrosikäiset Ylilaudalla. Luuli että kliffaa aikuisten maailmassakin. Ei, kyllä sitä pietään vaan tyhmänä perseilynä eivätkä ne omatkaan naurut riitä loputtomiin.

Ohessa jtk osviittaa, alleviivaukset lisätyt havainnollistamaan aiemmin sanottua.
// Jungner seisoo sanojensa takana

Huolimatta saamastaan negatiivisesta palauteryöpystä Jungner kertoo MTV Uutisille seisovansa yhä alkuperäisen päivityksensä takana.

– Siis sen, että suomen kielestä on haittaa, joka pitäisi kompensoida.

– Varsinkin kansainvälisessä toiminnassa suomi on rasite, joka jotenkin pitää kompensoida ja yksi tapa kompensoida on tietenkin osata laajasti ja hyvin muita kieliä. Toinen tapa kompensoida on miettiä, miten suomen kielestä saisi digitaalisessa ajassa toimivamman. Siinä oli oikeastaan se pääidea panostaa suomen kielen ohjelmoitavuuden helpottamiseen.

Jungnerin mukaan joukossa on paljon asiallisia ja hyviä kommentteja, mutta muutamat perussäännöt joiltakin ovat unohtuneet. Hän arvelee, että kirjoitus iski monen identiteettiin, koska se käsitteli kieltä ja työelämää.

Siitä tulee aika raivoisaa ja se saa melkoiset mittasuhteet. Mielenkiintoinen ilmiö.

Kotus kutsui kylään

Jungner tunnustaa, että halusi alun perinkin provosoida keskustelua ja siinä mielessä teksti pääsi tavoitteisiinsa. Hän aikoo ottaa onkeensa monen lingvistin esittämän kehotuksen ottaa asioista selvää. Hän kertoo ottaneensa ylös kirjavinkkejä ja suunnittelevansa vierailua Kotimaisten kielten keskukseen. Johtaja Ulla-Maija Forsberg kommentoi päivitystä kutsumalla Jungnerin käymään, ja tapaamista ollaan Jungnerin mukaan nyt sopimassa.

Onko tämän asian tiimoilta siis odotettavissa tulevaisuudessa jotakin erityisempää?

– Varmaankin Facebookissa havainnointi maailmasta jatkuu, Jungner naurahtaa vastaukseksi.

//
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artik ... ys/6209024
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.
Gladys
David Starsky
Viestit: 4508
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Gladys »

Mikael. Minullekin suomen kieli on rakas. Sinulle Suomenkieli?
Muutenkin ihan naurettava aivopierahdus. Maailmassa on tuhansittain kieliä, eikä niiden osaaminen todellakaan aiheuta minkäänlaista taakkaa. Taakka aiheutuu siitä, jos niiden lisäksi ei osaa englantia tai muita valtakieliä (mikä pääsääntöisesti on isompi ongelma muualla kuin Suomessa).

(Ehkä siellä Mikaelilla on jo uudet sana- ja kielioppisäännöt suunnitteilla itsensä kuvittelemia markkinoita varten?)
All is pretty.
- Andy Warhol
Berlin
Jack Bauer
Viestit: 937
Liittynyt: To Joulu 31, 2015 2:06 pm

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Berlin »

Olen aina ollut sitä mieltä, että Junger on pelle, mutta on sitten vielä idioottikin. On aina ollut aivoton populisti, joka ei kykene edes parisuhteeseen, sen verran misut vaihtuvat - tai sitten kukaan ei kestä Jungeria

Ovat tainneet munatkin lähteä eturauhassyövän mukana.


Miettikääpä, jos joku olisi sanonut, että "hidas kehitys" tai "kielitaakka" olisi kohdistunu vaikkapa arabian tai somalin puhujiin, syyte kiihotuksesta kansanryhmää vastaan olisi varma. Yle toittottaisi rasismia ja rasmus-ryhmä repeäsisi liitoksistaan. Mutta nyt Yle ja Sanoma ovat hiljaa. .. ei mitään reaktiota

Ja tällaisella suomalaisvastaisella ajatusmaailmalla varustettu henkilö on voinut toimia Yleisradion toimitusjohtajana!
Annaanna: Mistä valtiosta mies oli kotoisin? Afrikasta?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17206
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Heini Lehtonen Helsingin yliopiston suomen kielen laitokselta vastaa:
Lehtonen.jpeg
Lehtonen.jpeg (115.95 KiB) Katsottu 3934 kertaa
Lehtonen1.jpg
Lehtonen1.jpg (130.37 KiB) Katsottu 3934 kertaa
Lehtonen2.jpg
Lehtonen2.jpg (82.43 KiB) Katsottu 3934 kertaa
Jungnerin kirjoituksen tavallaan ymmärtää, sillä hän on puoluekannaltaan sosialidemokraatti. Salonkisosialisti, jonka mielestä suomalaiset ovat tyhmiä, rasisteja ja laiskoja.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
mielikki
Martin Beck
Viestit: 760
Liittynyt: To Helmi 07, 2013 10:55 pm
Paikkakunta: mars

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja mielikki »

Tämä on taas näitä julkki-hinnalla-millä-hyvänsä, tyyppejä.Ja näitähän riittää nykyään kiusaksi asti.
On Tuksua ,Lampelaa,Kärpästä,Kanervankin laittaisin tähän listaan Jungneria unohtamatta tietty.
aivoriihi
Axel Foley
Viestit: 2265
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 8:16 am

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja aivoriihi »

Heini Lehtoselle pojot upeesta kirjoituksesta!
"It is great to be a blonde. With low expectations it's very easy to surprise people."
Pamela Anderson
Riukiu
Jack Bauer
Viestit: 938
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: Mikael Jungner: "Suomen kieli on taakka"

Viesti Kirjoittaja Riukiu »

Sosialidemokratiassahan on aina ollut kysymys suomalaisen kulttuurin ja kansakunnan tuhoamisesta. Kansanmurhasta. Tavoitteet ovat samat kuin kommunisteilla. Ei tässä ole mitään ihmettelemistä. Tai siinä, miksi liike on aina muotia.
Vastaa Viestiin