Mielentilatutkimus ja syyntakeettomuus yleensä

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Mielentilatutkimus ja syyntakeettomuus yleensä

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Henkilökohtaisesti en ole koskaan tutustunut mielentiltutkimuksiin sen kummemmin.
(...eikä minulle ole edes sellaista tehty...yllätykseksi ehkä monille :D ...)

Lähinnä jäin konetta tuijottaen miettimään, että jos ihminen on tarpeeksi ''älykäs ja looginen'', niin voiko tutkijoita ''huijata''? Olisiko siis edes teoriassa mahdollista, että pahimman luokan psykopaatti saisi terveen paperit?

Otsikkoa muokattu
-NILS-
Nuotio & Äreät Tiput

MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

MIELENTILATUTKIMUSPOTILAAT

Mielentilatutkimuspotilaat tulevat sairaalaan tuomioistuimen määräyksestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) osoittaa rikoksesta syytetylle laitoksen, jossa mielentilatutkimus suoritetaan. Mielenterveyslain mukaan tutkimus voi kestää enintään kaksi kuukautta. Niuvanniemen sairaalassa tutkimus suoritetaan keskimäärin 56 vuorokaudessa. Mielentilatutkimuksessa oleva henkilö voidaan pitää mielenterveyslain perusteella sairaalassa tahdostaan riippumatta.


Vuonna 2009 mielentilatutkimuksia tehtiin 45. Vuoden 2009 lopussa Niuvanniemen sairaalassa oli viisi mielentilatutkimuspotilasta (1,7 % sairaalan potilaista). Mielentilatutkimuspotilaita oli Niuvanniemen sairaalassa 2009 aikana kerrallaan noin seitsemän.

Lisätietoja mielentilatutkimuskäytännöstä Suomessa ja syyntakeettomuuskannanotoista
http://www.niuva.fi/toiminta/tutkimus/m ... latutk.htm
Nuotio & Äreät Tiput

MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Mielentilatutkimus

Mielentilatutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mikä on ollut syytetyn mielentila syytteenalaisen teon tai tekojen hetkellä. Tutkimuksessa selvitetään, onko henkilö ollut rikoksen tehdessään syyntakeinen. Henkilön psyykkisiin ominaisuuksiin perustuva kyky käyttäytyä lainmukaisesti katsotaan edellytykseksi hänen saattamiselleen rikosvastuuseen. Syyntakeisuuden selvittämisellä pyritään siihen, että rikoksen tekijä tulisi rikoksestaan oikeudenmukaisesti tuomituksi. Syyntakeetonta ei tule tuomita rangaistukseen, vaan hänen on tarvittaessa saatava asianmukaista hoitoa.
Mielentilatutkimuksen kulku

Tuomioistuin määrää mielentilatutkimuksen suoritettavaksi. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa (TEO) valitaan tutkimuspaikka ja tiedotetaan asiasta tutkittavalle. Tutkittava otetaan sairaalaan mielentilatutkimukseen ja hänelle kerrotaan mielentilatutkimuksen kulusta, siihen liittyvistä tutkimuksista ym. yleisistä asioista. Tutkimukseen varataan aikaa kaksi kuukautta (mielenterveyslaki 16 § 2 mom.), keskimääräinen tutkimusaika on noin kuusi viikkoa. Erityisestä syystä voidaan TEO:n luvalla pidentää aikaa korkeintaan kahdella kuukaudella.

Mielentilatutkittavat saapuvat tutkimukseen pääsääntöisesti vankilasta, mutta tutkittavat voivat tulla myös siviilistä tai toisista hoitolaitoksista. Mielentilatutkimuksen alkuvaiheessa pidetään alkupalaveri, jossa suunnitellaan tutkimuksen kulkua, ja tutkimuksen loppuvaiheessa on loppupalaveri, jossa tutkimusprosessista tehdään yhteenveto. Palavereihin osallistuvat tutkimuksessa oleva henkilö, tutkiva lääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä, osastonhoitaja ja hoitaja osastolta.

Suoritettavat tutkimukset:

* psykiatrinen tutkimus

* psykologin tutkimus ja testaus
* tarvittaessa neuropsykologin tutkimus
* osastoseuranta ja hoitohenkilökunnan havainnot
* somaattinen tutkimus, tarvittavat konsultaatiot
* laboratoriotutkimukset
* erityistutkimukset (pään kuvantamistutkimukset, EEG, kromosomitutkimukset ym.)

Tietoja hankitaan myös muualta:

* terveydenhuollon yksiköt (sairaalat, terveyskeskus, mielenterveystoimisto jne.)
* päihdehoitoyksiköt (sosiaalisairaala, A-klinikka, päihdekuntoutuslaitos jne.)
* vankila ja sen terveydenhoitoyksiköt, Kriminaalihuoltoyhdistys
* sosiaalitoimisto, Kela, Eläketurvakeskus ym. virastot
* koulut ja oppilaitokset
* puolustusvoimat
* omaiset
* työnantajat, ystävät
* virkatodistus
* muut tahot tarpeen mukaan

Tutkiva lääkäri esittää perustellun käsityksensä siitä, millainen tutkittavan psyykkinen tila on kunkin syytteenalaisen teon hetkellä ollut ja mikä on ollut tämän tilan suhde kyseiseen tekoon. Psyykkisen tilan poikkeavuuden on oltava syy-yhteydessä tekoon, jotta sillä olisi merkitystä syyntakeisuusarviossa, eli pelkkä psyykkinen häiriö tai poikkeava rikoksentekotapa eivät yksin alenna syyntakeisuutta.

Tutkimuksen päätyttyä lähetetään lausunto ja oikeuden asiakirjat TEO:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunnan käsiteltäväksi. Oikeus tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Tutkittava poistetaan sairaalasta TEO:n luvalla jo ennen kuin TEO on antanut asiasta oman lausuntonsa, mikäli on ilmeistä, ettei ole edellytyksiä tutkittavan tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämiselle (mielenterveyslaki 18 § 1 mom.) tai kun TEO lausunnossaan toteaa, ettei em. edellytyksiä ole (mielenterveyslaki 18 § 2 mom.).
http://www.vvs.fi/index_vvs.phtml?kieli ... latutkimus
Mielentilalausunnon rakenne

1. Otsikko ja johdanto
2. Oikeuden asiakirjoista ilmenevät tiedot
1. Henkilötiedot
2. Rikosrekisteritiedot
3. Syytteenalainen teko
3. Mahdolliset aiemmat lääkärinlausunnot
4. Tutkimusta varten muualta hankitut tiedot
5. Tutkimushavainnot
1. Tutkittavan antamat tiedot
2. Somaattinen tutkimus
1. Laboratoriotutkimukset
2. Erityistutkimukset
3. Psykologin tutkimus
4. Henkilökunnan havainnot
5. Psykiatriset havainnot
6. Yhteenveto
7. Tutkivan lääkärin allekirjoitus sekä vakuutus kunnian ja omantunnon kautta
Mielenkiintoista.
Nyt en itsekään ehdi moihin paneutua, mutta paljon tutntuu löytyvän tietoa tuolta VVS:n sivuilta eli sen Vanhan Vaasan sairaalan sivuilta.
Nuotio & Äreät Tiput

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Taidan vastata tähän ketjuun, vaikka aihetta on muissakin ketjuissa sivuttu. Mielentilatutkimus tehdään käytännössä kaikissa "isommissa" henkirikosjutuissa, varsinkin kun surma on tehty erityisen raa´alla tavalla. Ihmettelinkin aiemmin Virolaisen käsitystä siitä, että kesäkuussa annetaan lopullinen tuomio. Oikeus olisi voinut antaa välituomionsa jo huhtikuussa ja määrätä Auerin mielentilatutkimukseen. Jostain syystä niin ei kuitenkaan tehty, enkä lähde arvailemaan, miksi.

Mielentilatutkimuksen pääasiallinen tehtävä on selvittää, oliko tekoon syylliseksi todettu tekohetkellä syyntakeinen vai ei. Käytännössä syyntakeettomuusdiagnoosiin päädytään vain silloin, kun syylliseksi todetun on todistettu olleen tekohetkellä psykoottisessa tilassa, harhojensa ohjaamana. Samoin syyntakeettomuus voi aiheutua myös tekijän alaikäisyydestä tai kehitysvammaisuudesta (ennen puhuttiin vajaamielisyydestä), mutta niistä ei tässä ole kyse. Lisäksi mielentilatutkimus, kuten tutkimus yleensä, antaa parhaimmillaan lisävalaisua teon motiiveihin ja taustoihin. Yhtenä korkeana tavoitteena voisi pitää myös sitä, että tutkimuksen avulla voitaisiin myös ennaltaehkäistä henkirikollisuutta tunnistamalla riskit ja vaaratekijät, joskin raa´at rikokset ovat onneksi harvinaisia ja useimmiten tilannesidonnaisia.

Mielentilatutkimuksessa selviävät myös eriasteiset persoonallisuushäiriöt, lievemmät mielenterveyshäiriöt sekä mahdolliset elimelliset, tekoon myötävaikuttaneet seikat (dementia, aivokasvaimet, hormonihäiriöt, geenivirheet jne.). Tutkimus on laaja ja monitieteinen. Aiemmin persoonallisuushäiriön perusteella saattoi saada alennetun tuomion (ns. varttihullu), mutta tästä lienee lähes kokonaan luovuttu. Hormonihäiriöitä ei pidä käsittää ainoastaan sukupuolihormoneihin liittyvinä.

Mielentilatutkimuksia tehdään niissä Suomen psykiatrisissa sairaaloissa, joissa on oikeuspsykiatrinen asiantuntemus. Periaatteessa Auer voidaan tutkia esim. Turun psykiatrisessa vankisairaalassa. Tutkimus kestää viikkoja ja jonojakin lienee. Hannu Lauerma on yksi alan auktoriteeteista ja hänen käsityksensä on, että feikkaaminen tutkimuksessa on vaikeaa ja menee yleensä niin päin, että syyntakeeton yrittää esittää syyntakeista. Syyntakeettomaksi "heittäytyminen" ei kannata, koska syyntakeettomana hoitoon tuomittujen hoidolla ei ole määrämittaa - voi olla, että valtion mielisairaalassa vietetään loppuikä. Eikä seurakaan ole välttämättä kovin miellyttävää (oma arvioni).

Auerin sairaushistoriasta ei ole julkista tietoa. Ihmettelisin kuitenkin suuresti, jos hänen katsottaisiin olleen ymmärrystä vailla (=syyntakeeton) mielisairautensa vuoksi. Persoonallisuushäiriö voi löytyä, mutta sen en usko vaikuttavan ratkaisevasti tuomioon.

MissHolmes siteerasikin tuossa oikeastaan suuren osan tässä mainitusta, mutta tämä ns. kansankielellä. Ja unohdinpa kokonaan vastata hänen kysymykseensä, että voisiko pahemman luokan psykopaatti huijata itselleen terveen paperit. Käytännössä ehkä, hyvin pienellä todennäköisyydellä, mutta tuskinpa siitä hänelle itselleen hyötyä olisi, sillä psykopaatti(kaan) ei ole syyntakeeton ilman muuta diagnoosia. Aiemmin persoonallisuushäiriöitä feikattiin tuomion lyhentämisen toivossa. Täysin syyntakeeton ei "kannata" olla.

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Tässä vielä Poliisi-tv:ssä ollut Lauerman haastattelu:

Ihmismielen arkeologi

Ylilääkäri Hannu Lauerma työskentelee Psykiatrisessa vankisairaalassa, joka sijaitsee Turun vankilan muurien sisäpuolella. Sairaalassa hoidetaan psyykkisesti sairaita vankeja ja tehdään oikeuslaitosten tilaamia mielentilatutkimuksia.

Mielentilatutkimusta tehdessä kootaan kaikki mahdollinen tutkittavan elämänkaaresta kertova materiaali - esimerkiksi viranomaisilta ja henkilöiltä, jotka tuntevat tutkittavan.

- Syntymäkertomuksesta selviää tultiinko tähän pahaan maailmaan ehkä napanuora kaulan ympärillä ja kasvot sinisinä. Neuvolakortti paljastaa oliko lapsuuden kehitys normaalia.

Ihminen tutkitaan päästä varpaisiin. Katsotaan elämän jättämät jäljet: tatuoinnit, arvet, leikkausten jäljet. Yksittäiset poikkeavuudet saattavat nostaa epäilyn vaikkapa kromosomihäiriöstä, joka on saattanut vaikuttaa mielentilaan.

Esimerkiksi seksuaalirikolliselta saattaa löytyä poikkeava ruumiinrakenne. Luustossa voi olla tiettyjä poikkeavuuksia, luuston rakenne feminiininen, pienet kivekset, heikko kuulo ja niin edelleen.

- Kaikkia tällaisia piirteitä pidetään silmällä. Jos jotain poikkeavaa ilmenee, se saattaa johtaa sellaisten häiriöiden jäljille, joilla on oma vaikutuksensa mielentilaan. Yleensä nämä eivät kuitenkaan ole ratkaisevassa asemassa.

Eilen syyntakeinen, tänään pakkohoidossa

Mielentilatutkimuksen suurin ongelma on se, että se on takautuva. Rikoksesta on pahimmassa tapauksessa saattanut kulua vuosi. Tuona aikana on saattanut tapahtua olennainen muutos tutkittavan mielentilassa.

Henkilö voi olla rikosta tehdessään syyntakeinen, mutta sairastuu reaktiona esimerkiksi vankilaan joutumiselle. Tällöin hän saa tuomionsa syyntakeisena, mutta häntä voidaan joutua hoitamaan vankeusaikana tahdosta riippumatta.

Teeskentely ei kannata

Mielentilatutkimuksessa on erittäin vaikea huijata. Mielisairauden oireiden teeskentely ympäri vuorokauden – sopivan tasoisena ei ole helppoa.

- Jos hän vaikuttaa sangen hilpeältä pelatessaan biljardia, mutta ottaa murheellisen ilmeen nähdessään lääkärin, niin voimme tehdä joitain johtopäätöksiä.

Voiko ihminen tulla hulluksi niin, että teeskentelee onnistuneesti mielentilatutkimuksessa mielisairasta? Lauerman mukaan näin ei voi käydä. On olemassa mielisairaita henkilöitä, jotka eivät ymmärrä olevansa mielisairaita. He eivät ymmärrä esimerkiksi, että heidän kokemansa vainoharhaluulot ovat sairauden oire, vaan he pitävät itseään todella vainottuina.

- He tapaavat kertoa muille mielentilatutkittaville tarinaa, että he vain teeskentelivät. Heidän sairautensa saattaa joissakin tapauksissa olla kehittynyt päällenäkyväksi. Tällaisessa tilanteessa tämän kaltainen kertomus tuntuu varsin järkyttävältä ja todelta.

Sairauden oireiden peittely onkin yleisempää kuin se, että yritettäisiin teeskennellä sairasta. Syyntakeettomaksi todettu joutuu pakkohoitoon, jonka kesto on ennalta määräämätön. Psykiatrisesta vankisairaalasta ei pääse lomallekaan.

Alentuneesti syyntakeinen voi saada lievennystä tuomioonsa, mutta tämän kategorian monet oikeuspsykiatrit haluaisivat poistaa.

- Se on paradoksaalinen menettely että ihmisen tuomio lyhenee, mutta mitään hoitovelvoitetta ei synny.

Jo 12 vuotta vankimielisairaalassa

Psykiatrinen vankisairaala kuulostaa työpaikkana ahdistavalta. Asiassa on vähintäänkin kaksi puolta.

- Minusta kaikki työnteko tässä maailmassa on sellaista, että pyritään tekemään maailmasta jollain tavoin parempi. Palkitsevaa tämä työ on, kun tulokset ovat niin näkyviä. Itsemurhakuolleisuus on suomalaisissa vankiloissa puolittunut kymmenessä vuodessa, itsensä vahingoittaminen vähentynyt kahdella kolmasosalla.


http://yle.fi/poliisitv/henktar.php

MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Kiitos. ^

Oli mielenkiintoista havaita, että nuo tutkimukset ovat tuollaisia viikkoja 24/7 sessioita, eikä mitään liipanlaapan -kuulemisia. Mielenkiintoinen aihe. Taidanpa seuraavaksi uppoutua siihen, kun ei tässä taida enää muutakaan mielenkiintoista tällä saralla olla.

...ja tuohan on sopiva aihe mietittäväksi rikkaruohoja kitkiessä... 8)
Nuotio & Äreät Tiput

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Olepa hyvä. Vähän mokasin, kun kuvittelin, että aloittamasi aihe on Ulvila-jutun alla, mutta jos tuosta jättää nuo Auer-spekulaatiot pois, niin tuo itse kirjoittamani osuus pitäisi olla kutakuinkin oikein. Lauerman juttu tietysti on yleispätevä.

MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

:D Välillä tuntuu, että tuollainen tutkimus voisi olla paikallaan aika monelle. Ja sitten tulokset julkisiksi. Vaikkapa töissä voisi olla paljon simppelimpää välillä toimia, kun ymmärtäisi kollegojen mielenliikkeet paremmin. Eikä välttämättä kotonakaan olisi pahitteeksi :lol: :lol:
Ja tässä kohtaa tarkoitan, että itsekin menisin ihan vapaaehtoisesti. ;)
Nuotio & Äreät Tiput

oolu
Nikke Knakkertton
Viestit: 189
Liittynyt: To Huhti 03, 2008 4:13 am
Paikkakunta: en arrière de lumiere

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja oolu »

Kuulostaa näin lääketieteestä kiinnostuneesta äärimmäisen mielenkiintoiselta, haluaisin itsestäni ja muutamasta muustakin välittömästi ko. tutkimuksen :D missä muussa lääkäriltä saa kaikenkattavan tutkimuksen, onko jokin vialla, ihan siis somaattisetkin seikat, tekeeköhän joku noita yksityispuolella :mrgreen:

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

^ ^^ Sanotaankin, että ihminen on terve vain jos häntä ei ole tutkittu tarpeeksi. Joka ikiseltä löytyy jotain poikkeavuuksia niin psyyken kuin ruumiinkin osalta. Tarkkaan ottaen keskimääräistä korkeampi älykkyysosamäärä on epänormaali siinä missä sitä alhaisempikin. Samoin jokaisella on jotain persoonallisuushäiriön piirteitä. Suurimmaksi osaksi pienet poikkeavuudet eivät ole merkitseviä.

Mielentilatutkimuksia ei taida saada yksityiseltä puolelta, koska ideana on tehdä ne 24/7-olosuhteissa. Oikeuspsykiatreja on vähän ja jonot tutkimuksiin pitkät. Jos mielensä liikkeistä haluaisi saada tarkempaa tietoa, yksi mahdollisuus olisi psykologin laajat testit tai psykoterapia. Nämäkin tosin lienevät käytännössä "terveen" ihmisen saavuttamattomissa, ellei sitten ole jotain suhteita tai ellei hanki psykoterapiakoulutusta. Elimistönsä toiminnasta voi saada jotain tietoa esim. osallistumalla lääketutkimuksiin, joissa joskus tutkitaan laajastikin - tosin yksittäisistä testeistä ei saa tulkintaa ja kokonaiskäsitystä. Laboratoriokokeissakin voi olla täysin merkitsemättömiä viitearvojen ylityksiä ja alituksia, vasta kokonaisuus ratkaisee.

Pitää kuitenkin toivoa, ettei kukaan tämän palstan kirjoittelijoista tai heidän läheisistään koskaan mielentilatutkimukseen joudu. Tavallinen ihminen ei ole oikeuslääketieteellisesti yhtä kiinnostava kuin poikkeukselliseen rikokseen syyllistynyt. Omia ja muiden kummallisuuksia saadaan yleensä selville vain sattumalöydöksinä tai sitten ahkerien nettipsykologien arvioina, joskin jälkimmäinen on aika epäluotettava tapa. :D

M. Kallas

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja M. Kallas »

Aiheesta tuli jokin aika sitten, ehkä viime syksynä, hyvin mielenkiintoinen dokumentti joltain ylen kanavalta, en muista missä ohjelmasarjassa. Tuleeko jollakulla nimi mieleen? Siinä seurattiin muutaman henkilön tutkimuksen kulkua, oli siis näiden rikollisten näkökulmasta tehty. Ja siis suomalainen ohjelma.

Äitini on pienen alakoulun rehtori, hänellekin soitettiin ehkä vuosi sitten ja kyseltiin millainen tapaus muuan taposta syytetty mies oli opiskellessaan siellä noin 20 vuotta sitten. Eli tarkkaan tosiaan penkovat menneisyyttäkin.

Mariacka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5075
Liittynyt: Ma Syys 10, 2007 7:34 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Mariacka »

Tarkoitit luultavasti dokkaria "Mielen tila".

http://ohjelmat.yle.fi/dokumenttiprojek ... ielen_tila

M. Kallas

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja M. Kallas »

Kiitos, tuotapa hyvinkin.

specialhousingunit
Neuvoja-Jack
Viestit: 530
Liittynyt: La Loka 13, 2007 10:06 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja specialhousingunit »

Muistaakseni ihan muutama vuosi sitten oli aiheesta Eila Tiihosen haastattelu jossain lehdessä,jonkun isomman jutun yhteydessä, olisiko ollut Savon Sanomat. Eila Tiihonen ( jos nimen muistan oikein ) on Niuvanniemen johtavalääkäri. Hän kertoi, että mielentilatutkimuksissa huijaamista yritettiin ennen useammin kuin nykyisin. Ennen ns "vartti hullu" oli täyttä ymmärrystä vailla oleva ja sai vankilatuomion, mutta tuomiosta leikattiin reippaasti pois.Vankien keskuudessakin asiasta ei ollut mitään haittaa.
Nykyisin vangit vierastavat, jos papereihin tulee merkintä aleentuneesti syyntakeinen ( vai mikä se oikea nykyisin on ) joten haluavat enemmän esittää olevansa "terveitä", kun tuomiostakaan ei niin paljon leikata kuin ennen ja vangit ei halua "vartti hullun" mainetta.
Huijaamista yrittävät kumminkin huomataan, sillä mielentilatutkimus on nykyisellään 24/7 ja kukaan ei jatkuvaan voi näytellä. Niuvanniemen omilla sivuilla on muistaakseni muutakin aiheesta.
specialhousingunit = SHU = aika paska paikka

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6653
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Mielentilatutkimus -yleensä

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

MTV3 kirjoitti:http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ ... -50-vuotta

Oikeusasiamies: Kriminaalipotilas pakkohoidossa Niuvanniemessä yli 50 vuotta
Julkaistu 06.05.2011 12:12 (päivitetty 13:09)

Niuvanniemen sairaalassa on kriminaalipotilas, joka on ollut pakkohoidossa jo yli viisikymmentä vuotta. Tieto käy ilmi eduskunnan oikeusasiamiehen Niuvanniemen sairaalaan viime syksynä tekemästä tarkastuksesta.

- Vuoden 2009 lopussa hoidossa olleiden kriminaalipotilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 8 v 5 kk, raportissa todetaan.

Pisin edelleen jatkuva hoitoaika oli 54 vuotta 2 kuukautta. Oikeusasiamiehen raportissa ei tarkempia tietoja anneta, mutta kriminaalipotilaan rikos on siis tapahtunut vuonna 1955. Henkilö on ollut siitä alkaen sairaalassa.

Vaikeahoitoisena sairaalaan otettujen potilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 5 v 4 kk ja pisin hoitoaika 23 v 5 kk

Vuoden 2009 aikana poistettujen kriminaalipotilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 6 v 5 kk ja vaikeahoitoisten 2 v 6 kk.

Sairaansijoja on 296, aikuisille 284 ja alaikäisille 12. Vuoden 2010 ensimmäisen puolivuoden aikana aikuisosastojen käyttöaste oli 94,5 % ja nuoriso-osaston 97,6 %. Potilaille tyypillisiä erityisongelmia olivat päihdeongelmat sekä väkivaltaisen käyttäytymisen heikko hallintakyky.

Arvosteltavaa löytyi

Oikeusasiamies löysi huomautettavaa muun muassa eristämisistä.

- Yksittäiset eristämisjaksot saattavat kuitenkin olla poikkeuksellisen pitkiä. Potilaiden oloihin eristämisen aikana on kuitenkin ryhdytty kiinnittämään enemmän huomiota. Potilailla on mm. oikeus pitää lehtiä ja kännykkää eristyksessä ja huoneessa on patjan lisäksi pehmeitä huonekaluja.

Oikeusasiamies päätti erikseen selvittää yhden eristyksen, jossa oli itsemurhan vaara. Sairaalan merkintöjen mukaan potilaalla oli eristyksessä varustuksenaan "patja, repijän täkit x 3, juoma-astia, virtsa-astia, kuutio ja kiila. Vaatteitta".

Mielenterveyslain mukaan eristyksessäkin pitäisi olla soveltuva vaatetus.

Toisessa syyniin joutuvassa tapauksessa lääkärin tekemien merkintöjen mukaan potilas ei ollut itsetuhoinen. Siitä huolimatta potilas oli eristetty alusasussa. Hänen muu varustuksensa oli "patja, kuutio, repijäntäkit, palju ja blankot."

Oikeusasiamies löysi muutakin selvitettävää, mm. nuorten kehitysvammaisten potilaiden kohtelussa.

(MTV3)

Vastaa Viestiin