Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Kitarisa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1300
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 7:31 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kitarisa »

Rousku kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:59 pm Nainen lienee ollut kauppakeskuksessa tuttu kävijä. Tuskin mitenkään varoissaan, joten, vaikka shoppailusta olisi pitänyt, saattoi käydä siellä lähinnä viettämässä aikaa, katselemassa ihmisiä ja joskus ruvennut juttusillekin. Ehkä istuskellut väärässä paikkaa, kun ei ollut kahvilaan varaan, tms. Eli kauppakeskuksen kannalta ehkä ei-toivottu vakio"asiakas", joka saattoi joskus esim. seurallisuuttaan olla muiden kannalta vähän kiusallinen. Onko voinut tälläkin kertaa ehkä vain jutella, juttukaveri näyttänyt vähän kiusaantuneelta, henkilökunta havainnut tämän ja jos on huomattu, ettei se tälläkään kertaa mitään ole ollut ostamassa, kunhan luuhaa, niin mitä jos ohjattaisiin ulos.

En väitä, että noin olisi käynyt, mutta miksi ei olisi mahdollista. Ehkä kirjasto olisi ollut turvallisempi paikka viettää aikaa?
Jep. Samaan aikaan nuoriso maleksii kauppakeskuksissa ja yksi ostaa kahvin kun kymmenen muuta menee seuraksi istuskelemaan kahvioon. Älämölöä ja vittua huudetaan eikä kukaan häiriinny, paitsi että kaikkia vituttaa 20m säteellä lujaa. Myöskään näpistely ei ole ihan vieras harrastus, mut hei, sentään nuoria. Nehän on aina vähän levottomia. Joten se on myös ihan normaalia.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

VPH kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:01 pm
Kitarisa kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 7:47 pm
VPH kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 7:40 pm Itse rinnasta esimerkiksi uskonnollisen ahdistelun seksuaaliseen ahdisteluun. Kenenkään ei pitäisi 2020-luvulla sitä joutua vasten tahtoa kokemaan.
Entäs ständimyyjät? Nehän yrittävät käännytyksen lisäksi nyhtää vielä rahatkin! Vähän epäilen, että kyseinen nainen olisi siellä mitään sanomaa ollut kovaan ääneen julistamassa. Toki jos siellä on kaltaisiasi herkkähipiäisiä, niin voihan se olla että pelkän jeesuksen kuiskaaminen alle 2,5m päästä saa ison rattaan ujeltamaan.
Vähän sama kuin sanoisit sitä 15v tyttöä herkkähipiäiseksi, kun 60v pappa käy vähän ehdottelemaan kauppakeskuksen käytävillä. Häirintä on häirintää eikä se siitä muuksi muutu. En ole herkkähipiä, mutta ei nykypäivänä kuulu joutua kokemaan mitään paskaa. Kyllä, ständimyyjät voisi myös heivata niskaperseotteella pihalle, mutta taitaa ständimyyjillää olla vain hyvät sopimukset kauppakeskusyrittäjien kanssa, joten saavat harmiksemme pitää kojujaan.
Oletan, että kun noin helposti rinnastat seksuaalisen häirinnän ja uskonnon tuputtamisen, niin et ole tuota ensimmäistä eläessäsi kokenut.

Vaikka uskonnontuputtaja ottaisi kädestä/olkapäästä kiinni, sinun ei sellaisessa tilanteessa koskaan tarvitse pelätä, että tilanne päättyy raiskaukseen. Seksuaalisessa häirinnässäntuo riski on aina olemassa, oli se häirintä kuinka "pientä" tahansa.

Joten ei, sinulle jeesuksen tuputtaminen ei ole rinnastettavissa mihinkään seksuaaliseen häirintään, vaikka sitä tekisi kuinka aggressiivisesti tahansa. Oikein se ei tietenkään ole, mutta ei nämä kaksi asiaa ole edes samalla skaalalla.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:00 pmEi sellainen ihminen ala kyseenalaistamaan vartijoiden poistumiskehotuksia, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan eri mieltä.
Näin on kuitenkin silminnäkijän mukaan käynyt (eli kieltäytynyt lähtemästä), kuten edellä Hesaria siteerasin.
Carelin
Rico Tubbs
Viestit: 1267
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:37 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Carelin »

On siinä pässejä vartijoita. Yksi muija kyseessä ja nämä NELJÄ sankaria menee kimppuun porukalla kuin jonkun vankikarkurin.
Eiköhän ollut hiukan ylimitoitettuja touhua.
uusitma
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Joulu 29, 2012 12:27 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja uusitma »

Skloddi kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:53 pm
Elpukka kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:49 pm "Vartijat tulivat paikalle, kun häirityksi tullut mies hälytti apua. Miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole vielä tavoitettu."

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009318141.html
Tämä on uutta tietoa. Eilen ei ollut vielä tiedossa. Eiköhän tämä tästä lähde aukeamaan, että minkälaista häirintää on oikeastaan lopulta tapahtunut, että pitää arka ja kiltiksikin kuvattu nainen paiskata tatamiin. Ps. linkistäsi puuttuu kirjain eikä se johda oikeaan paikkaan.
Mistäkäs se henkilöllisyys tiedetään, jos ei ole edes tavoitettu vielä? Mietin vaan, että saattoi olla joku vartijoiden tuttu.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:03 pm
Skloddi kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:53 pmEiköhän tämä tästä lähde aukeamaan, että minkälaista häirintää on oikeastaan lopulta tapahtunut, että pitää arka ja kiltiksikin kuvattu nainen paiskata tatamiin.
Koska kiinniotto ja maihinlaitto tapahtui silminnäkijöiden läsnäollessa, syy kiinniottoon ja sen tapaan maassa vaikuttaisi olevan selvillä: kieltäytyi poistumasta saatettaessa pois. Ketjussa ja mediassa on useita kertoja kommentoitu toimintaohjeita, joiden mukaan alan kiinniotto tehdään työturvallisuussyistä maassa ja mielellään kukin raaja kattaen eri henkilön toimesta. Vaikka näitä arvioita on ikävä lukea lopputuloksen takia, tässä asiantuntijat vaikuttavat yhteneviltä ja jopa poliisi antoi tämänsuuntaisen kommentin.

Avoimempia kysymyksiä nähdäkseni on alkuperäinen väite häirinnästä eli poistamisen perustelut (onko niitä ja miten ne vaikuttivat jatkoon), sekä sitten se mitä tapahtui kun raudoitus oli tehty ja henkilöä pidettiin maassa. Etenkin viimeksi mainittu on herättänyt mielestäni hyvinkin ymmärrettäviä epäilyjä, kun on esitetty kysymyksiä puutteellisesta seurannasta ja siitä olisi raudoitettu henkilö pitänyt nostaa aikaisemmin ylös.

Kerrassaan surullinen tapaus.
Tilanne alkoi, kun kaksi vartijaa talutti naisen pois vaateliikkeestä, kertoi silminnäkijä Miia Autero Helsingin Sanomille lauantaina.

”Nainen käyttäytyi ihan rauhallisesti, mutta huusi, ettei lähde mihinkään. Vartijat ottivat häntä kainaloista kiinni, ja yhtäkkiä nainen makasi maassa vatsallaan ja reppu selässä”, Autero kertoo.

Nainen makasi maassa kahden käytävän kulmassa, Levi’s-vaateliikkeen edustalla, Ison Omenan ykköskerroksessa. Sitä, missä liikkeessä nainen oli aiemmin ollut, ei ole vahvistettu. Lähistöllä on myös useita muita vaateliikkeitä.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009313490.html
Tuota Auteron silminnäkijäsitaattia en kyllä enää tässä vaiheessa jakelisi. Hän on tähän mennessä ollut 100% varma, että nainen tuli jostain liikkeestä, että viisi vartijaa istuu koko painolla päällä, että nainen ei tehnyt vastarintaa, että nainen silti huuteli vartijoille, että nainen kylmäverisesti tapettiin ihmisten katsoessa vierestä ja sekä näki koko tilanteen että kävi välissä itse ostoksilla...
Järppä90
Remington Steele
Viestit: 235
Liittynyt: Ma Joulu 19, 2022 12:59 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Järppä90 »

meitzi kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:02 pm
hlgovista kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 7:03 pmMinkä helvatan takia sitä tapettua olisi ylipäätän pitänyt raudoittaa tai kuskata jonnekkin koppiin raskattavaksi
Tosiaan, jos sillä oli jo taustalla kokemuksia vartijoista ja järkkäreistä ja huusikin "mul on kuukautiset", josko vaikka välttäisi sillä uusinnan.
Niin. No, kuukautiset toki tekee myös äkäiseksi usein, mutta tuollaisessa tilanteessa paniikissa sitä saattaa huutaa mitä vaan. Ja ne videot on sen verran kaukaa kuvattu, että mysteeriksi jää
Avatar
PineBeetle
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 9:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja PineBeetle »

VPH kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:29 pm
PineBeetle kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:23 pm
VPH kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:15 pm
Samalla logiikalla: ilman naisen häiriköivää käytöstä, nainen olisi elossa?
Ja sitten taas pidetään mielessä, että naisen käytöksestä tai tapahtumiin johtaneista syistä meillä ei edelleenkään ole oikeastaan mitään kunnollista tietoa. Näin ollen jonkin asteen totuutena tapahtumiin oikeuttavasta häiriköinnistä mesoaminen on toistaiseksi turhaa.
Vartijoiden toiminnasta tilanteessa on videomateriaalia ja silminnäkijälausuntoja. Vissi ero.
Vartijoiden toiminnasta tilanteessa on videomateriaalia, mutta niissä ei mitään liiallista voimankäyttöä ole havaittavissa Poliisin ja asiantuntijoiden mukaan. Silminnäkijälausunnot perustuvat yleensä aika subjektiivisiin näkemyksiin, enkä antaisi voimankäyttöön liittyvissä kommenteissa painoarvoa Poliisin ja asiantuntijoiden rinnalla. Ainoa, missä vartijat voivat saada syytteen on huolimattomuus terveydentilan seurannassa. Mikäli nainen on maannut pitkään elottomana, mutta tästäkään ei julkisuuteen ole vuotanut mitään todisteita ristiriitaisten silminnäkijähavaintojen lisäksi.
Sitä vartijoiden toimintaa tai sen oikeellisuutta tässä ei olla varsinaisesti kommentoitu. Pointti oli: siitä on materiaalia jota arvioida ja kommentoida, sitä edeltävistä tapahtumista ei oikeastaan mitään. Eli vaarallista lähteä tässä vaiheessa sokeana manifestoimaan uhrin häiriköinnin laatua tai jatkotoimenpiteiden oikeutusta sen pohjalta. On inhimillistä että tulee tarve pitää loogisena mahdollisuutta, että tietysti kaikki menny just niinkun pitää ja vimosen kautta, mutta kun aina ei mene. Tätä kun emme tiedä, älköömme jakako vielä sokeasta pisteestä tuomioita.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:05 pm
Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:00 pmEi sellainen ihminen ala kyseenalaistamaan vartijoiden poistumiskehotuksia, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan eri mieltä.
Näin on kuitenkin silminnäkijän mukaan käynyt (eli kieltäytynyt lähtemästä), kuten edellä Hesaria siteerasin.
Niimpä. Jos nuo havainnot pitävät paikkaansa, niin joku valehtelee, sillä iloinen ja sydämellinen, miehiä pelkäävä nainen ei tuollaisessa tilanteessa lähde vartijoita haastamaan, vaikka olisi kuinka shokissa.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:05 pm
Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:00 pmEi sellainen ihminen ala kyseenalaistamaan vartijoiden poistumiskehotuksia, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan eri mieltä.
Näin on kuitenkin silminnäkijän mukaan käynyt (eli kieltäytynyt lähtemästä), kuten edellä Hesaria siteerasin.
Niimpä. Jos nuo havainnot pitävät paikkaansa, niin joku valehtelee, sillä iloinen ja sydämellinen, miehiä pelkäävä nainen ei tuollaisessa tilanteessa lähde vartijoita haastamaan, vaikka olisi kuinka shokissa.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Carelin kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:06 pm On siinä pässejä vartijoita. Yksi muija kyseessä ja nämä NELJÄ sankaria menee kimppuun porukalla kuin jonkun vankikarkurin.
Eiköhän ollut hiukan ylimitoitettuja touhua.
Ammattilaiset ovat kommentoineet, että yksi henkilö per raaja on turvallisin toimintatapa, jota käytetään jos mahdollista. Sen pitäisi normaalioloissa olla turvallisin sekä tekijöille että kohteelle, koska toiminta ei mene arvaamattomaksi painiksi. Ammattilaisten arviot julkisuudessa eivät ole myöskään pitäneet videolla nähtyä maihinvientiä epätavallisena.

Se missä sitten arviot alkavat erottua on, tapahtuiko maihinviennin jälkeinen seuranta oikein ja olisiko henkilö pitänyt nostaa aikaisemmin ylös, mutta sinänsä juuri neljän hengen yhteistoiminnassa ei vaikuta olleen mitään epätavallista. Tapahtuma on luonnollisesti hyvin surullinen ja hyvä että se selvitetään ja seuraukset sen mukaan mitä oikeasti tapahtui.
Ad_Absurdum
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 7:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Ad_Absurdum »

Spekulaatio:

Ilmoituksen tehnyt mies joku naisen exä. Nainen uhannut tehdä itselleen jotain jos ei saa miehen huomiota. Napannut suuhunsa jotain fataalia ja miesten huutanut vartijan paikalle lähistöltä.

"Mul on kuuskuinen" vai "mul on suus toinen"?
Kitarisa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1300
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 7:31 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kitarisa »

Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:11 pm
sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:05 pm
Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:00 pmEi sellainen ihminen ala kyseenalaistamaan vartijoiden poistumiskehotuksia, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan eri mieltä.
Näin on kuitenkin silminnäkijän mukaan käynyt (eli kieltäytynyt lähtemästä), kuten edellä Hesaria siteerasin.
Niimpä. Jos nuo havainnot pitävät paikkaansa, niin joku valehtelee, sillä iloinen ja sydämellinen, miehiä pelkäävä nainen ei tuollaisessa tilanteessa lähde vartijoita haastamaan, vaikka olisi kuinka shokissa.
Mielenkiintoinen väite. Ostoskeskus on kyllä täynnä miehiä ja se edusti hänelle mielekästä paikkaa ja nyt vartijat käskevät häntä ilman syytä pois sieltä. Miten lääketiede määrittelee shokkilevelit? Onko mieto shokki, keskivahva ja sitten vaikka kuinka shokki?
Allie
Lauri Hanhivaara
Viestit: 121
Liittynyt: La Joulu 10, 2022 9:01 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Allie »

perttu7 kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 8:29 pm Valitettavasti haistan tässä omenan tapauksessa juuri tuota, nuorille kavereille on ohjeistettu että silmille ei hypitä ja pokat laitetaan pakettiin ja jatkokäsittelyyn. Silloin vika ei ole välttämättä pelkästään noiden kiinniottajien, vaan toimintaa pitäisi katsoa vähän ylemmiltäkin portailta. Toivottavasti olen väärässä.
Eihän se yksinomaan noiden poikien syytä ole. Jostainhan he ovat koulutuksensa saaneet. Jos parin viikon pilipalikurssilla keskitytään niputtamaan, niin mikä ihme se on, että niin sitä sitten toimitaan. Alalle myös hakeutuu runsain mitoin tyyppejä, jotka ovat kiinnostuneita juuri tästä osa-alueesta.

Nythän oli nähtävissä, että raudoittamisen jälkeen ei enää tiedetty mitä tehdä. Kurssiharjoitukset ovat varmaan päättyneet siihen ja sitten on menty hymyillen kotiin? Ihmiskontaktin ja keskusteluyhteyden luomista ei kai niin nähdä tarpeelliseksi opetella. Ei, vaikka tässä Ompun tapauksessa naisella on toppaulkovaatteet, kaulaliina, reppu, eikä kasvot näy. Naisen puheeseen tai vaikerrukseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Naisen vointia stressaavassa tilanteessa ei tarvitse seurata. Naisen kuolemaakaan ei huomata. Se ei ole suorituksessa sillä tavalla niin oleellista.

Voimankäyttöharjoituksia kai treenaavat kurssilla keskenään. Osaavat mukavasti varautua siellä ennalta suunniteltuihin ja läpikäytyihin tilanteisiin. Ei käy mielessäkään, että ihmisiä on erilaisia. Iältä, terveydeltä, ruumiinmuodoltaan. Ja myös henkiseltä kompetenssiltaan. Nippuun vaan kaikki, muuta ei tarvitse tietää.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4561
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:11 pm
sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:05 pm
Rutisija kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 9:00 pmEi sellainen ihminen ala kyseenalaistamaan vartijoiden poistumiskehotuksia, vaikka kuinka olisi heidän kanssaan eri mieltä.
Näin on kuitenkin silminnäkijän mukaan käynyt (eli kieltäytynyt lähtemästä), kuten edellä Hesaria siteerasin.
Niimpä. Jos nuo havainnot pitävät paikkaansa, niin joku valehtelee, sillä iloinen ja sydämellinen, miehiä pelkäävä nainen ei tuollaisessa tilanteessa lähde vartijoita haastamaan, vaikka olisi kuinka shokissa.
Vastustamiseksi voidaan pahimmillaan todeta sellainenkin, että nainen on vain sanonut, ettei ole tehnyt mitään eikä siksi lähde mihinkään. Tiedän että tästä alkaa taas nämä ostariseriffien selittelyt, että jos vartija käskee, niin silloin hypätään. Väitän silti, että aika moni ihminen ei yllättäen annettua poistumiskäskyä noudattaisi sitä kyseenalaistamatta, jos tietäisi tai kokisi, ettei ole mitään väärää tehnyt.

Juuri tästä syystä on oleellinen tieto, että mitä mahtaa mm. valvontakameroiden nauhoista selvitä, että mitä oikeastaan on tapahtunut ennen tuota poistumiskäskyä eli mikä oli sen syy, kuinka pitkän keskustelun jälkeen tuo poistumiskäsky on annettu, ja miten pian poistumiskäskyn jälkeen naiseen käytiin kiinni ja hänet lyötiin maahan.
Viimeksi muokannut Skloddi, Ti Tammi 10, 2023 9:25 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vastaa Viestiin