Bodomin mysteerio 1960

Nimi kertonee kaiken. Muista hyvä (huono) maku!

Mitä ajattelet viranomaisten laatimista, yksittäisiä rikoksia koskevista asiakirjoista

Tämänkaltainen aineisto hyödyttää keskustelua
58
81%
Aineisto hyödyttää, mutta sitä ei tulisi esittää julkisesti
6
8%
Aineiston esittäminen on tarpeetonta
0
Ei ääniä
Aineiston esittäminen on vahingollista
1
1%
Ei mielipidettä
7
10%
 
Ääniä yhteensä: 72

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

Bodomin mysteerio (1960)

Bodomin mysteerio on KRP:n tutkintaryhmän laatima, päiväämätön ja anonyymi yhteenveto vuoden 1960 loppupuolelle asti tehdyistä tutkimuksista. Tutkimusten keskeneräisyyden vuoksi sitä ei ole esitelty julkisuudessa ennen Bodom-oikeudenkäyntiä vuonna 2005. Se sisältyy Esitutkintapöytäkirjan (ETP) julkisiin dokumentteihin, ja on lainopillisen asiantuntijan Muurala-foorumilla antaman vastauksen mukaan kenen tahansa vapaasti julkaistavissa.

Asiakirjassa esitetään lukuisia todellisia henkilöitä nimineen ja syntymäaikoineen. Sen vuoksi siinä oleviin tietoihin on syytä suhtautua täydellä vakavuudella. Se on poliisin raportti tutkimuksista, jotka johtivat umpikujiin. Osa siinä mainituista henkilöistä on ollut todistajia, osa epäiltyjä. Ketään ei tällä hetkellä epäillä. Toivon, ettei kenestäkään keksitä tehdä epäiltyä tässä verkkokeskustelussa.

Sähköisessä muodossa oleva tekstieditio on peräisin nimimerkki a:n viesteistä, Muuralan dokumenttifoorumilta 09.05.2006.

Edit: ketjussa esitettyjen dokumenttien sisällysluettelo löytyy hyperlinkistä.
Viimeksi muokannut teemu, Ma Helmi 25, 2008 8:51 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

BODOMIN MYSTEERIO

Sunnuntaina 5 päivänä kesäkuuta 1960 kello 11.30 ilmoitti kirvesmies Esko Oiva Johansson puhelimitse Leppävaaran poliisiasemalle, että Bodominjärven eteläpäässä sijaitsevan Oittaan kartanon maalla lähellä Veston vesilaitosrakennustyömaata sijaitsevalla niemellä oli tapahtunut verityö, jossa kolmea henkilöä oli pahoinpidelty ainakin yhden uhreista ollessa vielä elossa. Johansson oli saapunut kyseiselle paikalle noin kello 11.15 aikoen mennä uimaan ja tällöin hän oli havainnut niemen keskipaikkeilla polun kohdalla kasassa olevan teltan, jonka päällä hän oli nähnyt kolme veristä henkilöä. Mihinkään koskematta oli Johansson erään toisen miehen (Sigurt Vuolasmaa) kanssa suorittanut poliisihälytyksen Veston työmaan konttorihuoneessa olleella puhelimella.

Paikalle saapuivat ensiksi Leppävaaran poliisiaseman miehet noin kello 11.45 sekä näiden hälyttäminä myös keskusrikospoliisin tutkijoita, joiden toimesta suoritettiin valokuvaus ja tarkempi rikospaikkatutkimus, mutta jo ennen sitä oli elonmerkkejä osoittanut nuori mieshenkilö Leppävaaran poliisin toimesta kuljetettu sairaalaan. Tutkimusten yhteydessä ilmeni, että paikalla oli surmattu kaksi tyttöä ja yksi poika sekä haavoitettu edellä mainittua sairaalaan vietyä poikaa. Surmatut olivat Maili Irmeli Björklund, s. 6.6.44, Anja Tuulikki Mäki, s. 24.2.45 ja Seppo Antero Boisman, s. 4.1.42 sekä eloonjäänyt Nils Vilhelm Gustafsson, s. 10.5.42.

R i k o s p a i k k a t u t k i m u s

Teltta oli ollut kasassa ja sen kiinnitysnuorat katkaistuna siten, että se ilmeisesti oli pudonnut sisällä olleiden päälle estäen näiden liikkumisen ja poistumisen. Oviaukko oli ollut itään päin. Gustafsson makasi kaikkein päällimmäisenä selällään kädet ristissä rinnalla ja vartalon suunnan ollessa poikkipäin teltan suuntaan nähden ja lähempänä peräseinää pään ulottuessa teltan niemenkärkeen päin olleeseen reunaan asti ja ollessa Boismanin vartalon päällä. Gustafssonilla oli yllään farmarihousut, harmaa villapaita ja sukat jalassa, mutta ei kenkiä. Vaatteet olivat kunnossa, housunnapit kiinni. Gustafssonin vierellä teltan oviaukon

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

2

oikealla puolella oli vasemmalla kyljellään koukussa keski- ja alaruumiiltaan paljaana ollut Björklund, jonka yllä olleet farmari- ja muut housut oli vedetty alas siten, että oikea jalka oli paljaana lahkeen ollessa tyhjänä nilkan päällä ja vasemmassa housut olivat vedetyt polvitaipeen alapuolelle asti. Hänen päällään ollut villapaita ja muut yläruumiin verhot olivat nousseet alareunastaan jokseenkin lapaluiden alakärjen korkeudelle ja vatsapuolelta navan ja rintojen välimaille. Vasen jalka oli melkein suorana, mutta oikea koukussa ja kummassakin oli sukka, muttei kenkiä. Mäen ruumis oli oikealla kyljellään kippurassa siten, että hänen päänsä oli Björklundin jalkojen välissä jalkojen ollessa taipuneina sekä lonkista että polvista ja pään ollessa huovan peitossa. Hänen yllään olleet farmarihousut olivat paikallaan, mutta pusero oli kääntynyt alaosastaan kaksinkerroin ja noussut hieman napakorkeuden yläpuolelle niin, että vartalon keskikohta oli hieman paljaana. Hänen selkänsä oli Björklundin vatsapuoleen päin. Hänelläkään ei ollut kenkiä jalassa.
Boismanin ruumis oli teltan niemenpuoleisen reunan peitossa poikkisuunnassa niemeä pään ollessa länteenpäin ja ruumiin ollessa melkein selällään käsien ollessa paidan avoinna olleen kauluksen alapuolella kyynärpäät maassa ja sormet pitäen kiinni paidasta rinnan korkeudelta. Hänen housunsa olivat normaalikorkeudella ja vyö kiinni, mutta etuhalkion napit auki niin, että alla olleet verryttely- ja alushousut olivat hieman näkyvissä. Vartalo oli käsiä lukuunottamatta suorassa.

Teltan pohjalta löytyivät seuraavat tavarat:

Moottoripyöräilijän varmuusvyö, musta nk. Islannin myssy, miesten harmaat nahkakäsineet, muovipussissa ollut posliinimuki, rikkoutunut juomalasi, tyhjä Jaffaa sisältänyt virvoitusjuomapullo, naisten musta kiiltonahkavyö, kaksi käytettyä kuukautisrättiä, lyhyt kampa, linkkuveitsi, laulukirja, musta miesten nahkapusero, keltainen naisten villatakki, Pikku-Bristol savukerasia, jossa oli yksi savuke, Broadway savukerasia, jossa oli neljä savuketta, täysinäinen tulitikkurasia, neljä ilmeisesti etuhammasta, ilmeisesti päästä peräisin oleva luunkappale, harmaa vihreäraitainen huopa, harmaa ruskearuudullinen huopa ja ruskea naisten mokkatakki, jonka selkään oli kirjoitettu ”Masa + Kaija = Hessu”.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

3

Teltan itäpuolella maassa

oli pari naisten beigevärisiä puolikenkiä, pari puupohjaisia ns. terveyskenkiä, vihreä naisten villapusero, keltainen lyijykynän pätkä, kaksi tyhjää, Jaffaa sisältänyttä virvoitusjuomapulloa, naisten nenäliina, valkoinen siniraitainen froteepyyhe, puuhun ripustettuna oli valkoinen froteepyyhe, sininen naisten anorakki, karmiininpunainen naisten kaulahuivi, siniharmaa naisten kaulahuivi ja pensaaseen ripustettuna pari naisten valkoisia nilkkasukkia ja yksi naisten uimapuku.

Teltasta länteen

oli maassa valkoinen likainen tyynynpäällinen, joka oli kiedottu valkoisella kuminauhalla kääröksi ja jonka alkuperää ei vielä ole saatu selville. Tyynynpäällinen on pussimallia, kooltaan 40 x 48 senttiä, palttinaa ja siinä oleva nauha on tekosilkkiä. Päällinen on ommeltu kahdesta kangassuikaleesta siten, että liitesauma kulkee keskellä päällistä. Siitä löytyi pienehköjä, erillään olevia veritahroja sekä sen kulmasta pistemäisiä veripirskeitä, jotka ilmeisesti ovat syntyneet tippuneesta tai räiskyneestä verestä. Veri ei melkoisella varmuudella sovi ryhmiin A ja O. Lisäksi päällisestä löytyi maasta tullutta likaa ja todennäköisesti lehtivihreää, mutta ei rasvaa eikä öljyä. Edelleen siinä on jälkiä todennäköisesti huulipunasta ja kahvista. Sen ympärillä ollut kuminauha on pituudeltaan noin 70 senttiä liitettynä ompeleella kahdesta kappaleesta. Kysymyksessä on napinreiällinen sukkanauha ja se on katkaistu todennäköisesti jollain teräaseella. Katkeamiskohdassa on mahdollisesti verta ja nauhasta löytyy myös lehtivihreän jälkiä. Se on saattanut olla esim. alushousujen vyötärönauha. Kokonaisuutena katsoen näyttää siltä, että tyynynpäällinen olisi ollut jonkun esineen suojuksena tai myöskin tilapäisenä kuukautissiteenä.

Teltasta itään rannassa vedessä

oli ilmeisesti viileänä pysymistä varten siihen asetettuina yksi täysinäinen Jaffapullo ja yksi täysinäinen pilsneripullo.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

4

Teltasta itään lähellä rantaa maassa
oli yksi tyhjä pilsneripullo

Teltasta pohjoiseen maassa noin viiden metrin
päässä oli yksi Pikku-Armiro savukerasia, jossa oli kuusi savuketta.

Teltasta etelään noin yhden metrin päässä
puun nojassa oli moottoripyörä UL-901 ja siitä kolme metriä vasemmalle samoin puun nojassa moottoripyörä UN-331. Ensinmainitun pyörän vasemman ohjaustangon kädensijassa riippui nahkavyö.

Boismanin farmarien taskuissa
oli kaksi Abloy avainta renkaassa, nenäliina ja käyttämätön varmuusesine.

Teltan pohjalta löytyneen nahkapuseron oikeanpuoleisessa rintataskussa oli sytytystulppa ja vasemmanpuoleisessa taskussa renkaassa Abloy avain ja 38 markkaa metallirahaa.

Boismanin yllä oli sininen kauluspaita ilman solmiota, valkoinen trikoinen aluspaita, pitkät siniset farmarihousut, jotka oli kiinnitetty vyöllä, mutta joiden etunapitus oli auki, valkoiset trikooalushousut ja harmaat verryttelyhousut ja jalassa siniset sukat.

Björklundin yllä oli vaalean siniharmaa villapaita, vaalean beigevärinen pusero ja rintaliivit sekä jaloissa puolisukat. Vaaleanvihreät farmarit oli riisuttu niin, että oikeanpuoleinen lahje oli jalasta poissa ja vasemmanpuoleinen oli polven ja nilkan välissä, joten lantioalue ja oikea jalka olivat paljaina. Vasemman jalan alla oli edellä mainittu ruskea mokkapusero. Farmarien etutaskussa oli hakaneulalla kiinnitettynä Abloy-avain.

Mäen yllä oli keltainen selästä kiinnitetty trikoopusero, siniset farmarihousut, jotka olivat nahkavyöllä kiinni ja etuhalkio napitettuna sekä silkkiset alushousut.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

5

Teltan ulkopuolella oli maassa olevassa punaruudullisessa, pegamoidisessa Beauty-boxissa linkkuveitsi, pöytäveitsi, kuulakärkikynä, kaksi lyijykynän pätkää, kaksi ruisleivän palaa, voirasia, kotelo kulmakarvaväriä, huulipuna, puuterirasia, peili ja rasia sinkkipastaa.

Teltan ulkopuolella oli maassa olleessa harmaaruudullisessa ostoslaukussa alkamaton reikäleipä ja sininen silkkinen naisten kaulahuivi.

Teltan ulkopuolella olleessa harmaassa pegamoidisessa ostoslaukussa oli pöytäveitsi, n. 10 sentin pituinen puukko tuppineen, kuusi leipäpalaa, pieni paketti voita ja rikkoutunut Jaffapullo.

Moottoripyörä UN-331:n takapyörän vasemmalla
puolella maassa oli suojakypärä silmälaseineen, teltan suojuspussi, jossa oli miesten nahkakäsineet sekä läheisyydessä puun juurella Pikku-Bristol rasia, jossa oli 10 savuketta.

Teltan harjanaru oli katkaistu 85 sentin päästä idänpuoleisesta kiinnityskepistä ja 140 sentin päästä lännenpuoleisesta kiinnityskepistä. Teltan idänpuoleisessa päässä noin 50 sentin päästä reunasta oli teräaseella tehty viilto harjasta alaspäin ja oli tämä viilto sitten repeytynyt itäänpäin. Teltan pitkien sivujen pingoitusnarut (4+4) oli teräaseella katkaistu lukuunottamatta lounaispuolella muuten revennyttä narua. (Teltasta pyydetty asiantuntijalausunto ei ole vielä käytettävissä).

Lisäksi löydettiin vedestä teltan itäpuolisen rannan lähettyviltä melkein tyhjä Jaffa virvoitusjuomapullo, jossa todettiin olevan kaksi sormenjälkeä. Näitä sormenjälkiä on verrattu kaikkien niiden sormenjälkiin, joiden mahdollisesti on voitu ajatella pulloa koskettaneen sekä kortistoissa oleviin sormenjälkiin, mutta tuloksetta. (Muista toimenpiteistä katso Poliisisanomissa nro 153/60 ollutta liitettä)

Teltan lähettyviltä löytyi myös Citrus likööripullo, jossa on todettu olleen Citrus likööriä ja jotain virvoitusjuomaa, mahdollisesti Jaffaa.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

6

8.6.60 suoritetuissa ruumiinavauksissa todettiin,

1) että Boismaniin oli kohdistunut sekä tylppä että terävä, ulkonainen väkivalta, jonka seurauksena oli syntynyt viiltohaavoja ja hankautumaa kasvoihin, murtuma alaleukaan, verenvuotoa pääkamaraan, kallonmurtuma, kovan aivokalvon alaista verenvuotoa, lukinkalvon alaista verenvuotoa, ruhjoutumista isoihin aivoihin, kaulaan kaksi pistohaavaa, joista toinen oli tunkeutunut henkitorveen aiheuttaen veren hengittämistä sekä kaksi pinnallista viiltohaavaa, hankautuma oikeaan yläsolisluukuoppaan sekä pistohaava, joka oli tunkeutunut rintaonteloon ja oikeaan keuhkoon aiheuttaen runsaasti verenvuotoa oikeaan keuhkopussiin ja hankautumaa vasempaan käteen,

että Boismanin ruumiissa oli äkillisen, ankaran verenkiertohäiriön merkkejä,

että hänen veressään ei ollut alkoholia,

että hän kuului veriryhmään A.

Kuolema on johtunut ulkoisen väkivallan aiheuttaman oikeasta yläsolisluukuopasta rintaonteloon ja oikeaan keuhkoon tunkeutuneen pistohaavan seurauksena syntyneestä verenvuodosta. Myötävaikuttavina tekijöinä ovat olleet ulkoisen väkivallan aiheuttama kallonmurtuma, aivojen ruhjevamma, henkitorveen tunkeutuva pistohaava ja siitä aiheutunut veren hengittäminen.


2) että Björklundiin oli kohdistunut sekä terävä että tylppä ulkoinen väkivalta, joka oli aiheuttanut ruhjehaavan otsaan, ruhjehaavan ylähuuleen, ruhjehaavan alaleuan kärkeen, viiltohaavan oikeaan alaluomeen, sidekalvon alaista verenvuotoa silmiin, verenvuotoa pääkamaraan, kallon murtumia, lukinkalvon alaista verenvuotoa, vaikeata ruhjoutumista isoihin aivoihin, murtuman yläleukaan, hampaiden irtoamista alaleuasta, lukuisia pistohaavoja niskan ja kaulan alueella, joista yksi oli tunkeutunut kaularangan III nikamaan, hankautumia oikeaan käteen, verenvuotoa hengitysteihin, veren hengittämistä ja veren nielemistä,

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

7

että Björklundin ruumiissa oli äkillisen, ankaran verenkiertohäiriön merkkejä,

että hänen veressään ei ollut alkoholia,

että hän kuului veriryhmään A ja

että hänellä oli kuolinhetkellä kuukautiset. Sukupuolielimissä ei ollut mitään ulkoisen väkivallan merkkejä eikä emättimestä voitu todeta siittiöitä.

Kuolema on johtunut ulkoisen väkivallan aiheuttamien kallonmurtumien seurauksena syntyneestä aivojen ruhjevammasta.


3) että Mäkeen oli kohdistunut tylppä ulkonainen väkivalta, joka oli aiheuttanut kaksi ruhjehaavaa pääkamaraan, sisäänpainumamurtuman kalloon, verenvuotoa pääkamaraan, ruhjoutumista isoihin aivoihin, hankautuman kaulaan ja ruhjehaavan oikean käden nimettömään sormeen,

että Mäen ruumiissa oli äkillisen ankaran verenkiertohäiriön merkkejä,

että hänen veressään ei ollut alkoholia,

että hän kuului veriryhmään A ja
että emättimestä ei voitu todeta siittiöitä eikä sukupuolielimissä ollut mitään ulkoisen väkivallan merkkejä.

Kuolema on johtunut ulkoisen väkivallan aiheuttaman kallonmurtuman seurauksena syntyneestä aivojen ruhjevammasta.

Gustafssonilla oli vasemmassa poskessa alaleuan seudussa murtuma ja haavoja sekä vasemman korvan yläpuolella iskun jälki, samoin kuin vasemman silmän seudussakin. Nämä vammat vaikuttivat tylpän väkivallan aiheuttamilta. Vasemmassa kyynärvarressa oli lisäksi pinnallinen viiltohaava sekä vasemman käden sormissa pieniä hankautumia. Hänen veriryhmänsä on O.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

8

Lääkärinlausunnoissa kiinnittää huomiota, että kaikilla uhreilla esiintyy myös käsissä hankautumia ja ruhjeita paikoissa, joiden saattaa olettaneen osuneen lyömäaseen eteen joko tahallista tai vaistomaista torjuntaliikettä suoritettaessa. Edelleen tuntuu siltä, että surmaaja on toiminut täysin sokean lyömisraivon vallassa käyttäen sekä tylppää lyömäasetta - todennäköisesti jotain metallitangon tapaista esinettä, jolla on saanut annettua tarpeeksi lujia iskuja - että pistoasetta, ilmeisesti puukkoa tai muuta veistä. Björklundin osittainen riisuminen ja häneen kohdistunut pistely antavat aiheen epäillä myös seksuaalisen motiivin olleen teon suorittamisessa mukana. Edelleen ilmenee edellä, ettei vainajien verestä todettu alkoholia, vaikka kuten jälempänä Gustafssonin kuulustelusta ilmenee, hän ja Boisman olivat illalla nauttineet yhdessä melkein koko pullollisen Salmisaaren viinaa. Seksuaalista väkivaltaa ei myöskään ole todettu tapahtuneen, vaikkakaan Mäki ja Björklund eivät enää olleet koskemattomia.

Kadonnut omaisuus

Omaisten suorittaman löydettyjen tavaroiden inventoinnin yhteydessä todettiin seuraavat esineet kadonneiksi ja ilmeisesti teon yhteydessä anastetuiksi:

Boismanille kuuluvat:
Musta nahkapusero, kokoa 48, vetoketjulla varustettu, rintataskut myös vetoketjulliset, hihansuissa lähelle kyynärpäätä ulottuvat vetoketjut, olkapäissä tikatut valetoppaukset ja olkapunokset leikattu juuresta poikki päiden näkyessä olkasaumoista. Vyötäisistä on molemmilta puolilta poistettu joustinkankaat, joiden tilalle on neulottu mustasta nahasta noin 10 sentin levyiset ja 25 sentin pituiset kappaleet.

Taskukello, joko ilman merkkiä tai merkkiä ei ainakaan tiedetä. Kello on vanha, hopeakuorinen ja sen reunat ovat kullatut. Kellotaulu on valkoinen tavallisin numeroin 1 – 12 ja sen takakuoressa on sisäpuolella korjausnumero 518 S sekä kuoren sisäpuolella saattaa olla raaputettuina kirjaimet A. B.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

9

Lompakko, ruskeata nahkaa, päästä kaksinkerroin kääntyvä, koko noin 10 x 15 senttiä, sisäpuolella on polttamalla tehty merkintä S. Boisman. Lompakossa oli niittaamalla kiinnitetty Fazerin merkki sekä erillinen tekonahasta valmistettu kotelo, jossa oli ajokortti ja kalastuskortti. Lompakossa oli lisäksi rahaa mahdollisesti 2. 500 markkaa ja kaksi valokuvaa. Puseron rintataskussa oli lisäksi ollut moottoripyörän UN-331 rekisterikirja.

Puukko, jonka koko pituus on noin 20-25 senttiä, josta terää on 12 senttiä. Terän leveys on noin 3 senttiä ja kapenee se kahvaan päin kärjen ollessa kapea. Puukon kahva on harmaata massaa ja sen yläpäässä on mutka. Helat ovat alumiininväriset.

Gustafssonille kuuluvat:
Vinca merkkinen miesten rannekello, kullanvärinen, takakuoressa tehtaanmerkinnät ”Antimagnetic” ym. Kellon taulu on musta ja numeroiden tilalla on kullatut metalliliuskat ja kolme kullattua viisaria samassa akselissa. Kellon ranneke on vaaleanruskeata nahkaa ja on siinä tavallinen, kullanvärinen solki.

Kantokassi, naisten mallia, ruskean, sinisen ja vaaleanruudullista kangasta, pohjan pituus noin 45 senttiä ja sen leveys noin 17-18 senttiä ja kassin korkeus on noin 30 senttiä. Sen päällä on vetoketju sekä sivussa vetoketjullinen lokero, jossa on vaaleakankainen vuori. Kantoremmit ovat vaaleaa nahkaa ja pohjan kulmissa ulkopuolella on metallinapit. Kassissa ei ole vuoria ja pohjalla sisäpuolella on harmaa pahvi, joka päistä kohoaa 7-8 senttiä. Kassi on hyväkuntoinen.

Ruskeaa, sileäpintaista nahkaa oleva 8 x 14 sentin kokoinen lompakko, joka on päästä kaksinkerroin kääntyvä. Siinä oli rahaa yli 2.000 markkaa ja moottoripyörän UL-901 rekisteriotteen vastatodistus ja suomalainen ja ruotsalainen almanakka ynnä mahdollisesti joitain valokuvia.

Kromatut siirtopihdit, joiden pituus on noin 25 senttiä ja joissa on kuusi leukojen siirtämismahdollisuutta. Varsissa on tekstit "Fagom

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

10
....Edelleen olivat kateissa sekä Boismanin että Gustafssonin kengät, mutta etsintöjen yhteydessä nämä löydettiin noin puolen kilometrin päästä kioskille menevän tien varresta eri puolilta tietä niin, että toiset oli vain heitetty tiensivuun ja toiset kätketty hieman kauemmaksi erääseen maakoloon.
....
Ei kerrota, mitä tietä tarkoitetaan. Kolmea kautta pääsi.

Jermon mukaan kengät olivat uimarannalta vesilaitoksen länsipuolelta kioskille kulkevan tien varressa. Tätä tietä ei enää ole, vaan leirintäalueen panssariaita on katkaissut sen kahdesta kohdasta, ja puita kasvanut aukkopaikkoihin. Aitojen välillä olevalla kallionyppylällä on kiinnostavia koloja, joihin kengät olisi todella voitu piilottaa. On myös saniaisia.

Oikeuden katselmuksessa kengät sanottiin kätketyn Rantaojantien varteen, missä ei ole yhtä hyviä piilopaikkoja. On myös esitetty väitteitä, että ne olisivat olleet Kunnarlantien suunnassa.

Kumpi on ollut oikeassa: Uudempi katselmus vai Jermo, tässä kenkäasiassa, vai eikö kumpikaan?
Viimeksi muokannut teemu, Ke Touko 14, 2008 9:23 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

11

Omaisuuden ja todisteiden etsintää suoritettiin paitsi maastoa haravoiden myös rantavedessä kahlaten ja veneestä käsin sekä sammakkomiesten avulla. Etsinnöissä käytettiin myös miinaharavaa sekä palveluskoiria.


T u t k i n t a t o i m e n p i t e e t


Tapauksesta luettiin heti ensimmäisessä tilaisuudessa yleisradion uutisten yhteydessä tiedoitus, jossa pyydettiin yleisön apua teon selvittämiseksi ja Uudenmaan lääninhallituksen määräyksestä suoritettiin 7 – 8.6. läänin alueella ratsia tekijän mahdolliseksi löytämiseksi. Kaikille poliisiviranomaisille annettiin viipymättä radiosanoma tekijän tarkkailemiseksi ja muutenkin ryhdyttiin kaikkiin asian vaatimiin toimenpiteisiin. Eloonjäänyttä Gustafssonia ei voitu alkupäivinä kuulustella, mutta yleisön avulla saatiin selville seuraavaa:

Kuten jo alussa on mainittu teki asiasta ilmoituksen Leppävaaran poliisille 5.6.60 kello 11.30 Esko Johansson niminen mies, joka oli viittätoista minuuttia aikaisemmin tullut paikalle tarkoituksenaan mennä uimaan. Ammattikoululainen Nils Erik Blomqvist oli samana aamuna kello 09.00 aikaan yhdessä Harriet Hussman nimisen tytön kanssa saapunut myös kyseiselle alueelle ja hän oli tullessaan kyllä nähnyt luhistuneen teltan, mutta ei mitään liikettä sen lähistöllä eikä hän ollut kiinnittänyt asiaan enempää huomiota. Oman arvionsa mukaan noin kello 10.00 aikaan (aika lienee virheellinen) hän oli kuitenkin uteliaisuudesta mennyt lähemmäksi telttaa ja nähnyt sen päällä makaavassa asennossa olevan miehen kasvot veressä. Tällöin hän oli mennyt vielä lähemmäksi nähden kaksi naista makaavan liikkumattomina toisen keskiruumiin ollessa paljaana. Blomqvistilla oli ollut tarkoitus tehdä heti ilmoitus asiasta Leppävaaran poliisiasemalle, mutta paikalle tullut em. Johansson oli luvannut suorittaa hälytyksen. Niemellä ei silloin ollut häntä ja Hussmannia lukuunottamatta muita kuin Johansson ja tämän toveri, jonka nimeä hän ei tiedä (ilmeisesti Sigurt Vuolasmaa – kts jälempänä Timperi).

Edelleen ilmeni, että Martti Kalevi Haapalainen ja Heikki Kalevi Salonen nimiset nuorukaiset olivat mainitun päivän aamuna noin kello 5.35 aikaan

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

12

lähteneet tarkkailemaan lintuja Bodominjärven eteläosissa ja saapuneet ehkä noin 05.50 – 05.55 aikoihin lähelle tapahtumapaikkaa ja kuulleet jotain ääntä niemeltä – ilmeisesti ääni oli ihmisestä lähtöisin – sekä jatkaessaan matkaansa nähneet niemellä teltan sekä sen läheisyydessä olleet kaksi moottoripyörää. Samalla he olivat huomanneet jonkun mieheltä vaikuttavan, vaaleasävyisen olennon menneen teltan vierestä alas rantaan päin itäpuolelle jääden todennäköisesti pensaitten suojaan seisomaan. Teltta oli ollut kasassa ja sen päällä oli maannut mieshenkilö, jonka he olivat arvelleet ottavan aamuaurinkoa eivätkä he näin ollen olleet menneet lähemmäksi, vaan jatkoivat matkaansa läntiseen lahden pohjaan päin ja näkivät ehkä noin 10-vuotiaan pojan istumassa kallioluodolla.

Tämän pojan todettiin olleen Aarne Olavi Kivilahti, s. 14.9.45, ja hän oli saapunut paikalle noin kello 04.00 odottelemaan kalastustovereitaan, joita ei kuitenkaan ollut kuulunut. Kaikki oli ollut hiljaista ja rauhallista, mutta Kivilahden arvelun mukaan ehkä noin kello 06.00 aikaan hän oli nähnyt erään miehen kulkevan keskimmäisen niemen tyvessä Veston työmaalle päin. Tämän miehen hän oli nähnyt noin 40-50 metrin päässä tämän kulkiessa näkyvissä noin 30 metrin matkan ja hän arveli miehen olleen noin 20-30 vuotiaan, vaaleanruskea- suoraan taaksepäin kammattu tukkaisen, 170-180 senttisen, normaalivartaloisen ja suoraryhtisen yllään hyvin vaalea pikkutakki ja tummat housut sekä ilmeisesti ilman kantamusta. Kivilahti arveli poistuneensa paikalta noin kello 08.00, kun hänen toverinsa eivät saapuneetkaan. Vertailuja paikalla suoritettaessa todettiin, että Kivilahti oli juuri Haapalaisen ja Salosen näkemä poika, mutta kumpikaan näistä ei ollut Kivilahden näkemä mies.

Tilanhoitajan vaimo Aili Johanna Karjalainen oli 5.6 kello 03.45 aikaan mennyt Oittaan kartanon saunan luo rantaan kohtaan, josta on noin 400 metriä tapahtumapaikalla oleviin niemiin ja hän oli nähnyt kolmannessa niemessä (murhaniemi) alle 20-vuotiaan pojan ongella ja noin puolen tunnin kuluttua hän oli kuullut jotain ääntä ja nähnyt keskimmäisessä niemessä kaksi alle 20-vuotiasta poikaa, joista ainakin toinen oli ollut tulossa niemien väliseltä lahdelta niemen kärkeen. Pojat olivat olleet paljain päin ja paitahihasillaan ja oli toinen heistä hetimiten lähtenyt

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

13

juoksemaan lahden pohjukkaan päin toisen jäädessä kalliolle niemeen. Murhaniemessä ei tällöin ollut ollut enää ketään näkyvissä eikä muuallakaan näkynyt liikettä. Kivilahden aikamäärä hänen saapumisestaan ei ilmeisesti pidä aivan tarkoin paikkaansa, koska Karjalainen ei ollut nähnyt häntä. Onkiva poika oli ilmeisesti Boisman ja saattaa olla mahdollista, että toinen poika oli ollut Gustafsson, vaikka tämä ei muistakaan käyneensä keskimmäisessä niemessä Boismanin luona. On kuitenkin mahdollista, että Gustafsson on ollut siellä ja viluissaan – hän oli vähän aikaisemmin ollut liikkeellä pelkissä uimahousuissa – juossut takaisin teltalle Boismanin jäädessä edelleen onkimaan. (Vrt. Gustafssonin kertomus.)

Sekatyömies Aarne Kesseli, joka on Veston työläisiä, kertoi tulleensa 4.6.60 kello 20.00 aikaan Helsingistä linja-autolla Ritva Happonen nimisen naisen kanssa ja olivat he noin kello 21.00 lähteneet veneellä eteläisimmästä lahden pohjukasta soutamaan Oittaan kartanon rantaan, josta he olivat edelleen soutaneet noin kello 21.15 järven yli Lillnäsin niemelle. Heidän ohittaessaan tapausniemet he olivat havainneet murhaniemessä teltan ja niemen kärjessä kaksi noin 20-30 vuotiasta miestä pukeutuneina tummiin housuihin ja vaaleisiin patoihin (mahdollisesti jälempänä mainitut Aurasaari ja Iäs nimiset miehet). Palatessaan kello 22.30 jälkeen Lillnäsistä he eivät olleet kiinnittäneet mitään huomiota telttaan (ilmeisesti sen vaiheilla ei ollut näkynyt silloin mitään liikettä eikä sieltä ollut kuuluut ääniäkään). Rantaan palatessaan ehkä noin kello 23.45 he olivat tavanneet Janne Kinnunen nimisen miehen, joka oli yhdessä Raili Rautiainen nimisen naisen kanssa istunut ensimmäisen – siis lähinnä Vestoa olevan – niemen kärjessä.

Kinnunen ja Rautiainen puolestaan olivat saapuneet Helsingistä Veston työmaalle noin kello 22.30 ja noin kello 23.00 istuskelleet vesilaitosrakennuksen metsänpuoleisella sivustalla, jolloin he olivat kuulleet rakennuksen koilliskulmalta kävelyääniä – ilmeisesti kahden henkilön. He arvelivat kävelijöiden olleen ehkä tulossa vesilaitokselle, mutta kääntyneen sitten ehkä kaakkoon päin. Koillissuunta on murhapaikalle päin. Noin kello 23.10 he olivat siirtyneet rantaan ensimmäisen niemen kärkeen,

teemu
Javier Pena
Viestit: 1802
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 1:39 pm

Re: Bodomin mysteerio 1960

Viesti Kirjoittaja teemu »

14

jonne Kesseli seuralaisineen oli soutanut ehkä noin kello 23.40. Nämä olivat melkein heti jatkaneet matkaansa maantielle päin Kinnusen seuralisineen mennessä noin kello 24.00 Oittaan kartanoon. Ketään muita he eivät olleet alueella havainneet.

Juhani Samuli Miettinen oli morsiamensa Gertrud Simonssonin kanssa ollut 4.6.60 kello 21.30 –24.00 välisenä aikana uimassa tapahtuma-alueella sekä havainnut murhaniemessä olleen teltan ja ilmeisesti myös sen asukkaat. Rannalla oli istuskellut ensimmäisessä niemessä (lähinnä Oittaata) eräs pariskunta, jonka luokse oli veneellä tullut toinen pariskunta (Kesseli ja Kinnunen seuralaisineen). Tämän niemen seutuvilla oli myös ollut eräs nuori poika polkupyörällä (Kaukiainen?), mutta ketään muita ei ollut näkynyt. (Miettinen ja Simonsson ovat mahdolliset aiheuttaneet Kinnusen mainitsemat kävelyäänet, sillä kaikesta päätellen he eivät olleet aina aivan rannalla.)

Kari Kaukiainen oli ollut ajelemassa polkupyörällään pitkin Oittaan rantoja noin kello 23.00, kun häntä vastaan rannasta päin oli tullut tuntematon mies, joka oli huutanut hänelle ”poika”. Miehen pituus oli ollut yli 170 mutta alle 180 senttiä, tukka oli ollut musta, taaksepäin kammattu ja kasvot olivat olleet laihat ja parrattomat. Vaatetuksena oli ollut vaaleansininen paita, siniset, kuluneet ja likaiset suorat housut tai farmarit sekä mustat puolikengät. (Kinnunen ei sovi tähän kuvaan, joten toistaiseksi ei tiedetä kuka tämä mies oli).

Samana iltana oli Pentti Kuitunen niminen mies myös ollut uimassa murhaniemen kärjessä noin kello 21.00 ja nähnyt telttakuntaan kuuluvat pojat sekä vesihuollon pihalla erään noin 30-vuotiaan 170 sentin pituisen tummahkotukkaisen miehen yllään ruskeanharmaa tuulitakki ja hieman tummemmat suorat housut. (Tätäkään miestä ei toistaiseksi tunneta).

Tapahtumarannalla olivat myös käyneet 4.6.60 kello 20.45 – 21.45 aikaan uimassa Paul Johannes Aurasaari, sorvari Eino Johannes Iäs sekä näiden seurassa olleet Raili ja Elina Knuutinen nimiset naiset, jotka

Vastaa Viestiin