Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Aizerbaidzan
Horatio Caine
Viestit: 6495
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

19-vuotias Valde Vihtori Friman katosi Raumalla 27.8.1982. Hänen autonsa löydettiin noin kuukauden kuluttua Porin linja-autoasemalta. Katoamista epäiltiin henkirikokseksi, ja marraskuun 2. päivänä poliisi pidätti syyllisiksi epäiltynä Anja Kaarina Blomin (ent. Rantalainen, o.s. Hartikainen) ja Esa Blomin. Frimanin ruumis löydettiin lauantaina 6.11 Kaaron kaatopaikalta. Hänet oli surmattu ampumalla.

Kuulusteluissa baariapulainen Anja Blom tunnusti teon ja otti syyn yksin niskoilleen. Asian ollessa ensimmäisen kerran esillä Rauman raastuvanoikeudessa torstaina 19.12.1982 hän perui tunnustuksen ja sysäsi teon merimies Esa Blomille. Oikeus ei vielä tuossa istunnossa ratkaissut juttua, vaan lykkäsi asian muutaman viikon päähän ja piti Anjan vangittuna. Esa laskettiin vapaalle, mutta vapaus ei pitkään kestänyt. Hänet pidätettiin lähes saman tien uudelleen epäiltynä Frimanin taposta.

Kuten muistamme, Anja Blom vaihtoi myöhemmin sukunimekseen Rinnekukka. Hän menehtyi itse henkirikoksen uhrina 45 vuoden ikäisenä Rauman Paronalhossa 4.9.1998. Satakunnan Kansa kertoi 6.9.1998 hänen yhteydestään Frimanin tapaukseen seuraavaa:

Vuonna 1982 Rinnekukka oli osallisena 19-vuotiaan miehen surmaamisessa ja vainajan kätkemisessä kaatopaikalle. Alioikeus tuomitsi hänet vajaaksi yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen, mutta hovioikeus vapautti vuonna 1984 tuomitun syyttömänä. Uudessa oikeudenkäynnissä Rinnekukan puoliso todettiin syylliseksi ja tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Eli ilmeisesti tapauksen oikeudenkäynti on ollut monimutkainen. Harmi vain, että minulla ei ole nyt tähän hätään enempää lehtiartikkeleja asian tiimoilta.

Mikään pyhäkoulutyttö Anja Blom ei kuitenkaan ollut. Aiemmin mainitsemani Satakunnan Kansa 6.9.1998 kertoo hänen menneisyydestään myös seuraavan yksityiskohdan:

Surmansa saaneella on takanaan väkivaltainen menneisyys. Rinnekukka oli mukana vuonna vuonna 1979 ns. Vellamon talon surmassa, jossa puukotettiin ja pahoinpideltiin hengiltä raumalainen merimies. Hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Anja Hartikainen-Rantalainen-Blom-Rinnekukan omaa menehtymistä on puitu täällä: http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?p=101699

Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3312
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Tästä merimiehen kohtalosta olen joskus tallentanut Alibista löytämääni tietoa.

Tämä merimies oli nimeltään Ilkka Lepistö. Hänellä oli tarkoitus häipyä paikkakunnalta ja koko maasta ja hän olikin jo matkalla linja-autolle, kun sitten päätti mennä ottamaan vielä yhden paukun krouviin. Siellä krouvissa paikalla olleille selvisi, että Lepistöllä oli runsaasti rahaa matkaansa varten. Lepistönkään paukun ottaminen ei jäänyt siihen yhteen. Hän oli vielä iltamyöhällä ollut ravintola Kaivopuistossa seuranaan Anja Rantalainen.
Lepistön ruumis löytyi autiotalon vessasta raa'asti tapettuna. Hyvin pian pidätettiin Kalevi Suojasto, joka oli vapautunut hiljattain vankilasta kärsittyään siellä tuomiota vanhuksen surmasta.
Rikospaikaksi kuitenkin osoittautui Anja R:n huusholli ja tekijäksi rouva itse. Hän kertoikin suuttuneensa silmittömästi, kun Lepistö oli alkanut lähennellä häntä hänen riisuutuessaan yöpuulle.
Paikalta otetuista viinapulloista löytyivät kuitenkin myös Kari Vickströmin sormenjäljet. No tämä mies tunnusti tulleensa Suojaston kanssa Anjan asunnolle ko. iltana ja joutuneensa käsikähmään Lepistön kanssa heti. Vickströmillä oli ollut asekin mukana.
Kari V. kertoi kuitenkin väsyneensä niin kesken tappelun nujakoinnin, että pisti sohvalle pitkäkseen. Suojastolla ja Anja-rouvalla oli kuitenkin virtaa riittänyt ja nämä olivat puukkojen kanssa hosuneet Lepistön ympärillä. Suojasto oli syyttänyt Lepistöä vasikaksi. Vickström kertoi, että viimeisen iskun Lepistölle antoi Suojasto.
Vickströmkin oli sitten ravisteltu hereille hänen nukahdettuaan, tarvittiin apua ruumiin siirtämisessä autiotaloon.
Anja Rantalaisenkin oli sitten tunnustettava, että tilanne ei mennytkään hänen aiemmin kertomallaan tavalla, vaan hän halusi suojella miesystäväänsä Suojastoa. Hän kertoi, että miesten tarkoitus oli saada Lepistöltä rahat ja Vickströmin väsähdettyä, Suojanen oli hoitanut Lepistön tappamisen. Oman osuutensa hän kielsi.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Helsingin Sanomat uutisoi Valde Frimanin ruumiin löytymisestä 8.11.1982:

Kuva
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

19-vuotias hevosvalmentaja Valde Friman asui äitinsä ja veljensä kanssa Nortamonkadulla Raumalla. Kotoaan hän poistui viimeisen kerran 27. elokuuta klo 15 aikoihin. Ovelta vielä huikkasi, että "menen Esa Blomin luokse puhumaan vanhasta velasta". Velka oli 1050 markkaa. Blom asui osoitteessa Rauhankatu 7.
- Blom ei kuitenkaan ollut kotona, joten Friman ajeli Ladallaan (rekisteri HAR-648, kilven perusteella mallia 1973 ja todennäköisesti tonnikakssatanen) tätinsä luokse, josta hän poistui klo 16. Täti oli kuullut miten Valde F puhui puhelimessa saapumisestaan Esa Blomin tykö.

Esa Blom oli entinen merimies, jota jo pidemmän aikaa oli kiinnostanut romanien huoleton ja kaikenlaisista verorasitteista vapaa elämäntyli. Ehkä siksikin hänen sietokykynsä Frimanin velkaan oli normaalia joustavampi.

Blomien kotona järjestettiin jopa leikkimielinen ampumakilpailu olohuoneessa! Kun sekä Esa Blom että Friman istuivat tuon viihteellisen tuokion jälkeen sohvalle, saapui huoneeseen rautarouvana tunnettu Anja Blom, joka samantien ampui kaksi laukausta Frimanin ohimoon. Uhri kuoli heti! Ongelmana oli ruumiin piilotus kohtpuoliin tulevien vieraiden silmien alta muualle. Yhteisellä päätöksellä ja yhteisvoimin Valden ruumis siirrettiin takkahuoneeseen.

Kun Valdea ei saapunutkaan takaisin kotiin lähtivät hänen sukulaisnaiset etsimään tätä. Rauhankatu 7:n pihamaalla oli edelleen Valden Lada. Kello oli tuolloin 21:45. Naiset menivät Esa ja Anja Blomin kotiin, jossa istui muutakin väkeä. Mikään ei kielinyt siitä, että muutamaa tuntia aiemmin asunnossa oli tapettu mies. Blomit kertoivat Valden lähteneen Poriin ja ottaneen auton avaimet mukaansa. Naiset kummastelivat Esa Blomin töykeää käytöstä, sillä hän oli tähän mennessä ollut kovin ystävällinen romaneita kohtaan.
- Naiset poistuivat ja niin myös muut vieraat aikanaan. Kukaan ei kummastellut missä on se olohuoneessa aiemmin ollut Anjan ostama matto... Matto oli takkahuoneessa ja siihen oli kääritty Valde Frimanin ruumis.

Ruumis nostettiin Ladan takapenkille. Ohjaimiin asettui rautarouva Esan sijoittuessa viereensä. He kiertelivät ympäri Raumaa keksimättä kuitenkaan mihin ruumiin olisi voinut skipata. Lopulta - kuin johdatuksesta - näkyviin sattui kaatopaikan kyltti ja päätös ruumiin viskaamisesta sinne syntyi saman tien. Kuopan kaivuu suoritettiin mm. säilyketölkeillä ja viimein oli monttu valmis ja Valden ruumis survottiin maan poveen. Luvattoman hautaamisen jälkeen pariskunta Blom lähti kotiinsa nukkumaan.

Aamulla oli päivä uus ja tarmokkaana naisena Anja siivosi Ladasta mahdollisia jälkiä ja tunki Valden tavaroita pitsiliinoja sisältävään "mustalaiskassiin" viskaten sen myöhemmin jonnekin. Lada ajettiin Poriin, parkkeerattiin linja-auto-asemalle suurin toivein, että se sotkisi poliisien mahdollisia tutkimuksia.

Valden sukulaisnaiset kovistelivat kuitenkin Esa Blomia ja hän joutui selittämään, että Valde kävi koputtelemassa ikkunaan "annoin sille 500 markkaa ja viinapullon jonka jälkeen se lähti pois". Esa Blom kuitenkin hätääntyi sen verran, että hän kävi rakkaansa kanssa sunnuntaiyönä syventämässä hautaa, jotta Valden ruumista ei löydettäisi ikinä.

Valden äiti teki pojastaan katoamisilmoituksen keskiviikkona 1. syyskuuta. Poliisit kävivät Blomien asunnolla, mutta mitään Valdeen tai surmatyöhön liittyvää ei tuolloin havaittu. Katoaminen jäi edelleen pimeäksi. Lada havaittiin Porin linja-autoasemalla lokakuun alussa. Sen löytyminen ei kuitenkaan auttanut asiaa eteenpäin.

Poliisit saivat kuitenkin haltuunsa Anja Blomille tulleen pakettikortin ja kun selvisi, että paketissa oli 50 kpl:tta patruunoita, alettiin Blomien tekosia tarkastella tiiviisti. Kuulusteluissa marraskuun 3. päivä Anja Blom tunnusti ampuneensa Valde Frimanin. Hän myös kertoi missä ruumis on. Paikalle oli kuitenkin tuotu useita kuutoita maa-ainesta, joten haudan ja ruumiin löytyminen oli työn ja tuskan takana.

Myöhemmin Anja Blom perui tunnustuksen ja vieritti syyn Esa Blomin niskoille.
- Yksi syy tuohon tunnustuksen perumiseen oli se, että Anjan jouduttua vangituksi - Esa Blomia ei vangittu - otti Esa B luokseen asumaan "vaimoehdokkaan" ja kertoi, että ei voi enää jatkaa Anjan kanssa, vaikka tämä oli raskaana.
- Anja ei tätä hyvällä katsonut, vaan päätti "kertoa totuuden". Esa Blom myönsi surmatyön ja halusi vain puhua, sillä asia painoi mieltään kovin. Jostain syystä Esa Blom otti esille Lahdessa ja Jyväskylässä tehdyt tuolloin vielä selvittämättä olevat surmatyöt ja kertoi kuinka nekin teot olivat mielettömiä.

Kuva
Anja Blom.

Kuva
Esa Blom. Hän kertoi yllättyneensä itsekin kuinka tuli ampuneeksi Valde Frimanin.

Kuva
Valde Friman.


Kuva
Surmatalon tienoota.

Esa Blomin oikeudessa esille ottama Jyväskylän tapaus lienee Maire Vepsäläisen surma vuodelta 1980. Entäs Lahden juttu? Ja miksikö hän näistä kertoi? Ehkä kuvitteli Valde Frimanin surman jäävän ikuiseksi arvoitukseksi ja hänelle jäivät nämä ehkä noihin aikoihin lehdissä esillä olleet tapaukset mieleen "esimerkkeinä onnistuneista surmatöistä".

Tuosta ns. Wellamon verilöylystä, ts. merimiehen surmasta Anja Blom sai hovissa naisalennuksen ja lusi vain 11 kuukautta.

Merimiehen surman aikoihin Anja Blomin miesystävä oli Suojasto -niminen väkivaltarikollinen. Hän lienee Kalevi Suojasto. "Kirves-Kalena" tunnettu ja jo onneksi edesmennyt hörhö. Edesottamuksistaan mm. täällä
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tässä kuva pahuuden papittaresta. Tai miksemme sano suoraan: rikolliseen elämään ja hörhöihin mieltyneestä naisesta. Joka kuoli kuten elikin.

Kuva

Kuva on otettu merimiehen surman oikeudenkäynnistä. Virnu ilme kertoo sen kuinka kivaa on kun pääsee kuvaan ja saa julkisuutta "rautarouvana". Tuskin tälläisen ämmän tarjoamat kyydit olivat kovinkaan kummoiset. Nimen ja maineen lienee saanut muista ansioistaan...

Onhan Suomessa toki muitakin vastaavia murhaajien tyrkkyjä. Ainaskin se Janette "puukkokuningatar" Jokela - vai mikä lie nykyään. No just se, joka kutsui Alibin toimittajan kuvaamaan kun poliisi tuli heitä hakemaan kotoaan. Että sellainen julkisuuden kipeys & kaipuu.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

hurjah
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ma Helmi 03, 2020 3:22 am

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja hurjah »

Myöhässä tähän ketjuun tämäkin lisäys
Valde "Valtsu" Frimanista vielä sen verran että oli nuorempana allekirjoittaneen kanssa samaan aikaan -70 luvulla Sippola koulukodissa. Oli pirun nopee juoksee 100m ettei valvojatkaan sille pärjännet :lol: Ihan hyvät muistot Valtsusta jäi ja törmäsin sattumalta alkukesästä vielä vuonna -82. Vaihdettiin pikaseen kuulumiset ja jatkettiin matkaa..tosin Valtsu ei kovinkaan pitkään.

Eriksson
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: To Kesä 15, 2017 10:23 pm

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Eriksson »

Tunsin Valden veljen, Voiton, hyvin. Oltiin koulukavereita sekä yläasteella että ammattikoulussa, Voitto ei tosin amista loppuun asti käynyt. Frimanit olivat käsittääkseni Raumalla aika pidettyjä mustalaisia, vaikka kyllähän niillä ne omat kujeensa olivat mutta mihinkään isompiin rötöksiin eivät syyllistyneet. Jotain sekin kertoo että Voitto yritti kouluakin käydä mikä ei kai nykyajan mustalaisillekaan ihan itsestäänselvyys ole. Toki suurin osa ajasta meni Citymarketin pelikoneiden vieressä lorvimiseen.

Voitto antoi jollekin lehdelle haastattelunkin. Taisi olla juuri Alibi ja muistaakseni kesken koulupäivän toimittaja kävi häntä koulun pihalla jututtamassa. Kysymykseen mahdollisesta kostosta Vote totesi että "jos aikoisin kostaa, olisin jo tehnyt sen eikä se tuo veljeäni takaisin".

Avatar
paccasucco
Javier Pena
Viestit: 1878
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Kiitos edellisille kirjoittajille!

Valden katoamisesta kirjoitettiin tosiaankin vanhoissa Alibi-lehdissä ja ehkä muissakin lehdissä. Lueskelin niitä joskus alkuvuoden aikana, jonka jälkeen vein lehdet varastoon. Niissä ei ollut mitään sellaista "uutta tietoa", mitä edellä ei jo olisi kerrottu.

Yhtenä murha.infon parhaimmista piirteistä pidänkin sitä, että täältä voi lukea "aikalaistietoja" vanhoista rikoksista ja niiden tekijöistä ja uhreista, kuten tässäkin tapauksessa.

Luumäen telttamurhaajaakin(1957) pidettiin silmittömänä ihmispetona, jota hän ei kuitenkaan ollut,paitsi juuri sillä hetkellä.

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13968
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Valde Frimanin katoaminen ja surma Raumalla 1982

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuulusteluissa ilmeni, että Anja Blom oli myös rasisti: 29.4.1984 olleen HS:n uutisen mukaan Blom oli kertonut, että ampui Frimanin mustalaisvihassaan. Myöhemmin hän siis perui puheensa ja avioliiton ajauduttua vaikeuksiin, hän syytti miestään kaikesta. Myös Frimanin ampumisesta.

Hovioikeus katsoi, että jos kahdesta valheesta valitaan se mikä johtaa tuomioon, niin otetaan enemmän uskottava, joten Esa Blom todettiin surmaajaksi. Tässäkin tapossa kävi niin, että tekijäehdokkaat syyttelivät toisiaan. Naiskortin vetäminen hihasta kannatti.

Entä oliko Anja Blom oikeasti rasisti? Ehkä hän ei vaan ollut saanut tarpeeksi tietoa tuntemattomasta vähemmistöstä. Onhan todettua, että ennakkoluulot hälvenevät kun saa tietoa kulttuurista ja perinteistä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin