Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... b2b1268760
Asiantuntijat erimielisiä: onko koronavirus heikentynyt vai ei? ”Olemme ihmetelleet pyöreää nollaa päivästä toiseen”

Onko suurin taistelu koronaa vastaan voitettu Suomessa, kun tehohoidossa ei ole koronapotilaita ja sairastuneiden määrä koko maassa on varsin pieni? Onko koronaviruksen voima heikentynyt niin ettei se ole yhtä tartuttava kuin ennen?

Näihin kysymyksiin asiantuntijoilla ei ole yhtä selkeää vastausta.

– Virus ei näyttäisi sairastuttavan enää niin voimakkaasti, eikä se vaikuta olevan yhtä tappava kuin epidemian alkuvaiheessa. Se muistuttaa enemmän muita hengitystieinfektioita, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin ylilääkäri, lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo Ylelle perjantaina antamassaan haastattelussa.

Hän aloitti viime maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuustoimintojen tukiryhmän puheenjohtajana.

Strategia uusiksi?

Hirvensalo toteaa Iltalehdelle, ettei viruksen heikentymisestä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta käytännön havaintojen perusteella niin voisi olettaa tapahtuneen.

– Olemme ihmetelleet pyöreää nollaa teho-osastolla päivästä toiseen, hän kertoo.

Hirvensalo pitää yhtenä mahdollisena viruksen heikkenemisen merkkinä myös sitä, etteivät vanhat ihmiset ole sairastuneet vakavasti, vaikka ikääntyneet ihmiset ovat liikkeellä enemmän kuin ennen. Suomessa ei ole myöskään kehittynyt laajoja tartuntaketjuja.

Koska tämän perusteella voidaan olettaa, että virus on heikentynyt, Hirvensalo olisi valmis muuttamaan koronastrategiaa.

– Nyt pitäisi uskaltaa miettiä koko Suomen koronastrategia uudelleen, hän sanoo ja muistuttaa, että meillä on muutakin sairaanhoitoa vaativaa kuin korona.

– Meidän täytyy ottaa kokonaisuus huomioon ja hoitaa muutakin kuin koronaa. Sairastuvuus on sen näköistä, että meillä on oltava oikeus ja rohkeutta muuttaa strategiaa, Hirvensalo sanoo.

Hän ei suoraan kannata ajatusta lentomatkustajien laajasta testaamisesta, vaan pitää sitä jopa potilasturvallisuutta heikentävänä. Hirvensalo arvioi, että se hidastaisi muuta terveydenhuollon toimintaa.

– Olisin erittäin varovainen siinä, että lentoasemalla lähdettäisiin nostamaan merkittävästi kapasiteettia, hän toteaa.

Heikentymisestä ei näyttöä

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo Iltalehdelle, että koronaviruksen heikentyminen on ollut keskustelun aihe, mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä.

– Heikentyminen on keskustelun aihe, ja kuten virologit ovat sanoneet, viruksella on tapana heikentyä kolmannen tai neljännen epidemiakierroksen jälkeen.

Lehtonen toteaa, ettei ole pitävää näyttöä siitä, että virus olisi nyt muuntunut vähemmän tartuttavaksi.

– Tähän mennessä mikään ei osoita, että viruksen tarttuvuus olisi heikentynyt tai viruksen aiheuttaman sairauden muoto olisi muuttunut.

Lehtonen pitää ennemminkin tiedejulkaisujen perusteella mahdollisena, että koronaviruksen tartuttavuus olisi jonkin verran kasvanut.

– Jo kesällä oli tiedejulkaisuja enemminkin siitä. Mutta taudin vaikeusaste riippuu hyvin paljon siitä ikäryhmästä, joka sairastaa.

Iällä väliä

Lehtonen muistuttaa, että juuri nyt Suomessa sairastuneet ovat nuoria, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa yhtä usein kuin ikääntyneet tartunnan saaneet.

– Yli 50-vuotiailla on enemmän sairaalahoidon tarvetta kuin kolmekymppisillä. Se on varmasti suurin syy siihen miksi potilaita on niin vähän sairaaloissa Suomessa kuin nyt on.

Etelä-Euroopassa on edelleen paljon sairaanhoidon tarvetta ja kuolemantapauksia. Lehtonen toteaa niiden liittyvän sosiaaliseen aktiivisuuteen.

– Kaikkialla Euroopassa näkyy, että sosiaalinen aktiivisuus suurta. Nuoriso käy bailaamassa ravintoloissa eikä muista suojatoimia, ja tauti leviää nuorista vanhempiin ikäluokkiin.

Meillä tartunnat ovat viime aikoina levinneet lähinnä nuorten kesken.

– Meillä vanhemmat ikäryhmät noudattavat hyvin suojatoimia, Lehtonen sanoo ja muistuttaa, että riski sairastua vakavasti tai jopa kuolla koronan aiheuttamaan tautiin kasvaa iän myötä.

Alle 50-vuotiailla se melko pieni, mutta nousee iän myötä varsin tasaisesti. 70-vuotiailla riski on jo kymmenkertainen verrattuna 50-vuotiaisiin, ja vakavan sairauden riski kasvaa siitä eteenpäin jyrkästi.

– Vanhemmilla ikäryhmillä tahtoo olla perussairauksia, mikä lisää taudin vakavuutta, Lehtonen muistuttaa.

Matkailijat testiin

Lehtonen pitää mahdollisena, että Suomi välttyy koronan toiselta aallolta. Se vaatii kuitenkin suositusten noudattamista esimerkiksi hyvästä hygieniassa ja etäisyyksien pitämistä.

Lehtonen pitää myös matkailijoiden testaamista hyvin tärkeänä koronan leviämisen estämisessä. Vaikka matkailijoiden positiivisten testitulosten määrät eivät ole suuria, ne ovat kuitenkin jopa 10-kertaisia verrattuina valtakunnallisiin testituloksiin.

– Jos ei pystytä poimimaan sairastapauksia, tulee tautiryppäitä. Toistaiseksi on hyvä, että ulkomailta tulleet eivät ole levittäneet sairautta väestössä, mutta se ei ole itsestäänselvyys, vaan vaatii että pidetään kontrollia ja testaan maahantulijoitakin, Lehtonen sanoo.
Ei ole pitävää näyttöä. Muuta kuin että tartuntoja nyt vaan ei synny ja jos syntyy niin ne ovat vaarattomia. Sellaista pitävää näyttöä kyllä syntyy mutta sen ei saa antaa vaikuttaa hyvin alkaneeseen plandemiaan. Ei saa vaipua positiivisuuteen. :lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Kyse on siitä kenen leipää syöt. :lol:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006628094.html
Keuhkolääkäri varoittaa: Suomi on Espanjan tiellä – uusi korona­epidemia iskee kuukauden sisällä
Viesti on nyt ristiriitainen.

HUS:in ylilääkäri Eero Hirvensalo kyseenalaisti viime viikolla antamissaan haastatteluissa koronaviruksen tilannekuvan Suomessa.

Perusteena olivat lähes tyhjät tehohoitopaikat.

Keuhkolääkäri, Helsingin yliopiston professori Marjukka Myllärniemi sen sijaan varoittaa tuoreessa blogikirjoituksessaan koronan ”toisen aallon kiihtymisvaiheesta” ja pelkää tilanteen olevan huonompi jo kuukauden sisällä.

– Näin se on mennyt muuallakin maailmassa, Myllärniemi sanoo.

– Ja meillä on jo lähes kaikki rajoitukset purettu.

Viesti on aivan toinen kuin Hirvensalolla.

– Arvostan kokenutta kollegaa kovasti, mutta aina ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä.

”Alkuperäinen pelko, että ihmisiä joutuu teholle ja tauti olisi tappavan katastrofaalinen, sitä kuvaa täytyy muuttaa. Tosiasia on, että tauti ei tällä hetkellä etene sillä tavalla kuin pelättiin”, Hirvensalo totesi Ilta-Sanomille.

Tehohoitopotilaiden pieni määrä saattaisi hänen mukaansa olla jopa merkki viruksen heikentymisestä.

Myllärniemi sen sijaan pelkää, että ilmojen kuivuessa ja viilentyessä ”aerosolit alkavat lentää”.

Hän muisteli blogissaan viime kevään tapahtumia Meilahden kolmiosairaalassa ja tunnusti, ettei ollut keuhkolääkärin urallaan ”koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa”.

Hän palasi hetkeen, jolloin oli perehdyttämässä viidennen kurssin lääketieteen opiskelijoita koronan vastaiseen taisteluun. He katselivat sairaalaan tuotujen potilaiden keuhkokuvia.

”Ensi vaikutelma oli puhdas järkytys, emme olleet uskoa silmiämme. Oli kuin olisimme katsoneet saman potilaan kuvaa 20 kertaa. Viruspneumoniitti (keuhkotulehdus) on yleensä harvinainen sairaus, mutta nyt niitä oli siinä rivissä kymmeniä ja koko ajan tuli lisää.”

Kuvat olivat täynnä vaaleita läiskiä, potilaiden kuume sahasi korkealla, lisähappea tarvittiin ja viidennes potilaista joutui tehohoitoon.

Hoitojaksot olivat pitkiä verrattuna tavalliseen influenssapneumoniittiin. 614 potilasta hoidettiin eikä hoitokapasiteetti – edes kenttäsairaalan kanssa – olisi Myllärniemen mukaan riittänyt ilman yhteiskunnan rajoitustoimia.

Käännekohta parempaan tapahtui 21. huhtikuuta, ja toukokuussa urakka oli ohi.

Toistaiseksi?

Kuva

NYT Myllärniemi pelkää syksyä ja kovien koettelemusten paluuta.

Hänen mielestään olisi varomatonta ja ”aloittelijan virhe” tehdä tämän hetkisen sairastuvuuden ja sairaalapotilaiden vähäisen määrän perustella se johtopäätös, että virus olisi heikentynyt.

Parhaillaan sairastuvista (vastustuskykyisistä) nuorista virus tulee Myllärniemen mukaan vääjäämättä leviämään heidän vanhempiinsa ja isovanhempiinsa, kuten Espanjassa on parhaillaan tapahtumassa.

”Kun ilmat kylmenevät, aerosoli lentää paremmin ja aiheuttaa uuden pneumoniittiepidemian kuukauden sisällä”; Myllärniemi kirjoittaa.

– Nyt olisi äärimmäisen hölmöä tuudittautua siihen, että meillä ei voi tapahtua samaa kuin Floridassa, Israelissa tai Espanjassa.

– Itsekin olin jo vähän sillä linjalla, että virus olisi muuttunut, kun se on niin outo, mutta nyt kun katsoo kansainvälisiä lukuja, se menee juuri samalla tavalla: leviää ensin nuorisossa ja tarttuu heistä vanhempiin.

– Tämä on niin hidas epidemia, että emme ole tottuneet sellaiseen. Yleensähän hengitystievirukset leviävät käsiin parissa viikossa, mutta tämä on hyvin epätyypillinen ja outo, Myllärniemi sanoo.

Ja siksi niin salakavala.

Hänen mielestään paljon on syksyn alkajaisiksi kiinni siitä, miten hyvin suomalaiset onnistutaan motivoimaan maskien käyttäjiksi.

– Maskiryhti olisi nyt äärimmäisen helppo ja pieni asia, kun kaikilla niitä jo on.

Tosin oikea aika olisi Mylläriniemestä mielestä ollut viime kevät.

”Emme ehkä olisi toisen aallon kiihtymisvaiheessa, jos maskit olisi tuolloin otettu käyttöön”, hän kirjoittaa blogissaan.

Myllärniemen mukaan elämme koronan kanssa maratonia, emme sprinttiä. Hän vetoaa blogissaan päättäjiin ja kansalaisiin: ”ladatkaa koronavilkku, käyttäkää kasvomaskia ja rajoittakaa kokoontumisia yksilö- ja yhteistasolla”.

”Niin meidän ei tarvitse taas järkyttyä”.
Koittaisivat nyt päättää kun yksinkertainen mittari on nuo olemattomat tilastot. Alkaa menemään naurettavaksi.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Electric Larry

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Electric Larry »

^Samaan aikaan samassa aviisissa:
Ruotsin koronatartuntojen määrä laskee yhä, vaikka testejä tehdään ennätysmäisen paljon
Ruotsissa koronavirustartuntojen määrä on jatkanut laskuaan, kertovat maan terveysviranomaiset. Vaikka koronatestejä on tehty ennätysmäisen paljon, ei tartuntojen määrä ole räjähtänyt käsiin.

Sekä Tanskassa että Norjassa on kuluneen viikon aikana ollut enemmän tartuntoja kuin Ruotsissa. Suomessa tartuntoja on Pohjoismaista vähiten.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006618518.html
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

^
Juu, ei ole ollut Ruotsissa moneen päivään ensimmäistäkään tartuntaa . Harmittaa hieman kun Ruotsin aktiivisista tapauksista ei anneta ulos tietoa .
Mikähän siinä on syynä, poikkeava strategia ? Liian hyvää että kannattaisi kertoa ? :wink:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Likeavirgin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4632
Liittynyt: Su Huhti 19, 2020 8:18 pm

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Likeavirgin »

sikakoira kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 8:48 pm Ei ole pitävää näyttöä. Muuta kuin että tartuntoja nyt vaan ei synny ja jos syntyy niin ne ovat vaarattomia. Sellaista pitävää näyttöä kyllä syntyy mutta sen ei saa antaa vaikuttaa hyvin alkaneeseen plandemiaan. Ei saa vaipua positiivisuuteen. :lol:
On hyvin mahdollista, että Suomessa oleva koronavirus on mutatoitunut vaarattomampaan muotoon. On myös hyvin mahdollista, että maailmalla on paljon vaarallisempia muotoja edelleen viruksesta. Ja enemmän kuin todennäköistä, että itsekeskeiset ja lomailevat turistit tuovat ne vaarallisemmat muodot mukanaan takaisin Suomeen lomamatkoiltaan.

Eli ei voida sanoa.
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

^
Kyllä se voidaan sanoa ja onkin jo sanottu WHO:n toimesta. Selkeä laskusuunta globaalisti.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Avatar
Tähdet kertovat
Rico Tubbs
Viestit: 1275
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 3:28 pm

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Tähdet kertovat »

Onneksi on asiantuntijoita, jotka jaksavat ”räplätä” niitä lukuja ja kiemuroita vähän enemmäkin. Muuten vedetään koko vauhdikas apinalauma siihen tiukkaan mutkaan. Vai salajuoni?

Houkuttelevatkin ovelasti ehkä meitä kiipeämään banaanipuihin..
🦧 🌴
..”kaikkia pitäisi pistää ainakin kolme kertaa ja eniten vastaan öyhöttäviä (jalkapuuhun kytkettynä) vähintään viisi”..
Likeavirgin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4632
Liittynyt: Su Huhti 19, 2020 8:18 pm

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Likeavirgin »

sikakoira kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 10:54 pm ^
Kyllä se voidaan sanoa ja onkin jo sanottu WHO:n toimesta. Selkeä laskusuunta globaalisti.
Selkeää laskusuuntaa selittävät ihmisten toimet välttää ihmiskontakteja ja käyttää suojaimia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maailmanlaajuinen vaarallinen uhka olisi jo ohi.
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Kuolleisuus Euroopassa on normaalilla tasolla jne... Tartuntoja toki löytyy mutta ei vakavia tapauksia. Hassu homma kun median tarinoista saa helposti sellaisen kuvan että piru on Euroopassa irti :lol:
Overall normal levels of mortality in Europe, but few countries observe excess mortality
Overall pooled estimates of all-cause mortality show normal levels for the participating countries. In some countries, however, there seems to be a small excess mortality, which could be related to local heat waves.

Data from 24 participating European countries or regions were included in this week’s pooled analysis of all-cause mortality.
https://www.euromomo.eu/bulletins/2020-35/
Tämä elokuun viimeiseltä viikolta.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Avatar
Tähdet kertovat
Rico Tubbs
Viestit: 1275
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 3:28 pm

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Tähdet kertovat »

Likeavirgin kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 11:04 pm Selkeää laskusuuntaa selittävät ihmisten toimet välttää ihmiskontakteja ja käyttää suojaimia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maailmanlaajuinen vaarallinen uhka olisi jo ohi.
Näin enemmänkin. Maa täynnä ihmisiä, jotka elävät lähes eristyksessä, oman tai omaisen sairauden takia. Riskiryhmässä olevat tai syöpäsairaat lapset, suojataan koko perheen ja läheisten voimin, rajoituksilla. Jokainen liike ja toimilaitos lyödään kiinni, kun joku altistaja on käynyt siellä pyörähtämässä. Altistuneet ohjataan karanteeniin. Ihmiset tekee etätöitä ja välttää kontakteja. Yritykset tekee miinusta, kun auki on pidettävä, vaikka myynnit alhaalla. Kukaan vastuullinen ei matkusta tai pyöri ostoksilla ja kuluta juuri ollenkaan. Iso joukko ihmisiä lomautettuna. Ehkäisevät toimet edelleen käytössä ja tartunnat siirtyneet todistetusti nuorempiin.
Johtopäätös on, että virus on muuttunut? Vai se, että virus ei ole enää päässyt leviämään heihin, joita meidän pitikin siltä suojella?
..”kaikkia pitäisi pistää ainakin kolme kertaa ja eniten vastaan öyhöttäviä (jalkapuuhun kytkettynä) vähintään viisi”..
Meitsi70
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Pe Maalis 13, 2020 12:27 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Meitsi70 »

sikakoira kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 9:42 pm Kyse on siitä kenen leipää syöt. :lol:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006628094.html
Keuhkolääkäri varoittaa: Suomi on Espanjan tiellä – uusi korona­epidemia iskee kuukauden sisällä
Viesti on nyt ristiriitainen.

HUS:in ylilääkäri Eero Hirvensalo kyseenalaisti viime viikolla antamissaan haastatteluissa koronaviruksen tilannekuvan Suomessa.

Perusteena olivat lähes tyhjät tehohoitopaikat.

Keuhkolääkäri, Helsingin yliopiston professori Marjukka Myllärniemi sen sijaan varoittaa tuoreessa blogikirjoituksessaan koronan ”toisen aallon kiihtymisvaiheesta” ja pelkää tilanteen olevan huonompi jo kuukauden sisällä.

– Näin se on mennyt muuallakin maailmassa, Myllärniemi sanoo.

– Ja meillä on jo lähes kaikki rajoitukset purettu.

Viesti on aivan toinen kuin Hirvensalolla.

– Arvostan kokenutta kollegaa kovasti, mutta aina ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä.

”Alkuperäinen pelko, että ihmisiä joutuu teholle ja tauti olisi tappavan katastrofaalinen, sitä kuvaa täytyy muuttaa. Tosiasia on, että tauti ei tällä hetkellä etene sillä tavalla kuin pelättiin”, Hirvensalo totesi Ilta-Sanomille.

Tehohoitopotilaiden pieni määrä saattaisi hänen mukaansa olla jopa merkki viruksen heikentymisestä.

Myllärniemi sen sijaan pelkää, että ilmojen kuivuessa ja viilentyessä ”aerosolit alkavat lentää”.

Hän muisteli blogissaan viime kevään tapahtumia Meilahden kolmiosairaalassa ja tunnusti, ettei ollut keuhkolääkärin urallaan ”koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa”.

Hän palasi hetkeen, jolloin oli perehdyttämässä viidennen kurssin lääketieteen opiskelijoita koronan vastaiseen taisteluun. He katselivat sairaalaan tuotujen potilaiden keuhkokuvia.

”Ensi vaikutelma oli puhdas järkytys, emme olleet uskoa silmiämme. Oli kuin olisimme katsoneet saman potilaan kuvaa 20 kertaa. Viruspneumoniitti (keuhkotulehdus) on yleensä harvinainen sairaus, mutta nyt niitä oli siinä rivissä kymmeniä ja koko ajan tuli lisää.”

Kuvat olivat täynnä vaaleita läiskiä, potilaiden kuume sahasi korkealla, lisähappea tarvittiin ja viidennes potilaista joutui tehohoitoon.

Hoitojaksot olivat pitkiä verrattuna tavalliseen influenssapneumoniittiin. 614 potilasta hoidettiin eikä hoitokapasiteetti – edes kenttäsairaalan kanssa – olisi Myllärniemen mukaan riittänyt ilman yhteiskunnan rajoitustoimia.

Käännekohta parempaan tapahtui 21. huhtikuuta, ja toukokuussa urakka oli ohi.

Toistaiseksi?

Kuva

NYT Myllärniemi pelkää syksyä ja kovien koettelemusten paluuta.

Hänen mielestään olisi varomatonta ja ”aloittelijan virhe” tehdä tämän hetkisen sairastuvuuden ja sairaalapotilaiden vähäisen määrän perustella se johtopäätös, että virus olisi heikentynyt.

Parhaillaan sairastuvista (vastustuskykyisistä) nuorista virus tulee Myllärniemen mukaan vääjäämättä leviämään heidän vanhempiinsa ja isovanhempiinsa, kuten Espanjassa on parhaillaan tapahtumassa.

”Kun ilmat kylmenevät, aerosoli lentää paremmin ja aiheuttaa uuden pneumoniittiepidemian kuukauden sisällä”; Myllärniemi kirjoittaa.

– Nyt olisi äärimmäisen hölmöä tuudittautua siihen, että meillä ei voi tapahtua samaa kuin Floridassa, Israelissa tai Espanjassa.

– Itsekin olin jo vähän sillä linjalla, että virus olisi muuttunut, kun se on niin outo, mutta nyt kun katsoo kansainvälisiä lukuja, se menee juuri samalla tavalla: leviää ensin nuorisossa ja tarttuu heistä vanhempiin.

– Tämä on niin hidas epidemia, että emme ole tottuneet sellaiseen. Yleensähän hengitystievirukset leviävät käsiin parissa viikossa, mutta tämä on hyvin epätyypillinen ja outo, Myllärniemi sanoo.

Ja siksi niin salakavala.

Hänen mielestään paljon on syksyn alkajaisiksi kiinni siitä, miten hyvin suomalaiset onnistutaan motivoimaan maskien käyttäjiksi.

– Maskiryhti olisi nyt äärimmäisen helppo ja pieni asia, kun kaikilla niitä jo on.

Tosin oikea aika olisi Mylläriniemestä mielestä ollut viime kevät.

”Emme ehkä olisi toisen aallon kiihtymisvaiheessa, jos maskit olisi tuolloin otettu käyttöön”, hän kirjoittaa blogissaan.

Myllärniemen mukaan elämme koronan kanssa maratonia, emme sprinttiä. Hän vetoaa blogissaan päättäjiin ja kansalaisiin: ”ladatkaa koronavilkku, käyttäkää kasvomaskia ja rajoittakaa kokoontumisia yksilö- ja yhteistasolla”.

”Niin meidän ei tarvitse taas järkyttyä”.
Koittaisivat nyt päättää kun yksinkertainen mittari on nuo olemattomat tilastot. Alkaa menemään naurettavaksi.
Kummalla lääkärillä luulet olevan enemmän asiantuntemusta tilanteen arvioimiseksi; HUS:n keuhkosairauksien erikoislääkärillä, professori Myllärniemellä, joka keväällä työskenteli koronapotilaiden kanssa vai ortopedian ja traumatologian erikoislääkärillä, kirurgi Hirvensalolla?

Sairaushan on myös paljon muutakin kuin hengitystieinfektio; yli 50% tartunnan saaneista saa aivoihin poikkeavuuksia, yli 50% saa keuhkoihin poikkeavuuksia ja yli 50% on kuukausia tartunnan jälkeen vielä aktiivisen sydäntulehduksen merkkejä. Nämä siis kaikista tartunnan saaneiksi tunnistetuista, iästä riippumatta, pääosa kotihoidossa.

Kuolleista pääosa on ikääntyneitä, mutta hyvinkin sellaisia, joilla muutoin saattaisi vielä olla lukuisia elinvuosia jäljellä. Lisäksi ylikuolleisuus on monissa maissa kaksinkertainen koronadiagnosoituihin kuolemantapauksiin verrattuna eikä erilaisiin sydänveritulppiin ja aivohalvauksiin kuolleita ole koronaan diagnosoitu, vaikka nyt tiedetään, että kyse on veritaudista, joka aiheuttaa näitä tulppia.

https://www.aivoliitto.fi/ajankohtaista ... otilailla/

https://elemental.medium.com/a-supercom ... cb8eba9d63

https://elemental.medium.com/every-covi ... 1d47584096

https://www.mayoclinic.org/diseases-con ... t-20490351

Se, että taudin kuolleisuus ei ole niin suuri tartuntojen määrään verrattuna kuin keväällä, johtunee useastakin asiasta; tauti tunnetaan paremmin, sitä osataan hoitaa paremmin, vähäoireisiakin testataan herkemmin, iso osa sairastuneista on nuorempia kuin keväällä ja D-vitamiinit ovat huipussaan pohjoisella pallon puoliskolla.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... citriol%20

Tartunnansaaneiden ikäjakauma tammi-toukokuu, kesä-heinäkuu ja elokuu. Muutos ikäjakaumassa selvästi nähtävissä, sivu 8.

https://www.ecdc.europa.eu/sites/defaul ... 200810.pdf

Virus ei myöskään ole juurikaan mutatoitunut eli se on edelleen yhtä vaarallinen kuin keväällä ja omaa edelleen eksponentiaalisen kasvupotentiaalin.

The virus causing the COVID-19 pandemic, SARS-CoV-2, presents at least six strains. Despite its mutations, the virus shows little variability, mutation rate remains low and this is good news for the researchers working on a viable vaccine.

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 105246.htm
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

Tai sitten se ei lähtökohtaisestikkaan ollut niin vaarallinen kuin on annettu ymmärtää tilastokikkailujen avulla. Se selittäisi Suomenkin mitättömät luvut.Kesä on saatu heilua ihan vapaasti eikä mitään suurempia piikkejä ole nähty. Altistukset eivät ole aiheuttaneet tartuntoja jne. Tää on just tätä. :lol:
meitsi70 kirjoitti:
Kuolleista pääosa on ikääntyneitä, mutta hyvinkin sellaisia, joilla muutoin saattaisi vielä olla lukuisia elinvuosia jäljellä
No eipä oikeastaan. Suurinosa näistä on plus 80v monisairaita vanhuksia jotka ovat käytännössä saattohoidossa. Mikä tahansa pöpö saattaa tällaiselle olla tappava.
Hämmästyttävää on se että näin on päästetty tapahtumaan vaikkakaan varmuutta näidenkään todellisesta kuolinsyystä ei ole olemassa suurimmassa osassa maita.
Viimeksi muokannut sikakoira, Ma Syys 07, 2020 11:58 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Avatar
Tähdet kertovat
Rico Tubbs
Viestit: 1275
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 3:28 pm

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Tähdet kertovat »

^^Kiitos Meitsi70, taas hyvä faktallinen kooste. Kuten proffa totesi, tämä ei ole sprintti vaan maraton👍
..”kaikkia pitäisi pistää ainakin kolme kertaa ja eniten vastaan öyhöttäviä (jalkapuuhun kytkettynä) vähintään viisi”..
Meitsi70
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Pe Maalis 13, 2020 12:27 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Meitsi70 »

sikakoira kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 11:50 pm Tai sitten se ei lähtökohtaisestikkaan ollut niin vaarallinen kuin on annettu ymmärtää tilastokikkailujen avulla. Se selittäisi Suomenkin mitättömät luvut.Kesä on saatu heilua ihan vapaasti eikä mitään suurempia piikkejä ole nähty. Altistukset eivät ole aiheuttaneet tartuntoja jne. Tää on just tätä. :lol:
meitsi70 kirjoitti:
Kuolleista pääosa on ikääntyneitä, mutta hyvinkin sellaisia, joilla muutoin saattaisi vielä olla lukuisia elinvuosia jäljellä
No eipä oikeastaan. Suurinosa näistä on plus 80v monisairaita vanhuksia jotka ovat käytännössä saattohoidossa. Mikä tahansa pöpö saattaa tällaiselle olla tappava.
Hämmästyttävää on se että näin on päästetty tapahtumaan vaikkakaan varmuutta näidenkään todellisesta kuolinsyystä ei ole olemassa suurimmassa osassa maita.
Vaarallinen missä mielessä? Suora kuolleisuus ei välttämättä ole se suurin ongelma tämän taudin osalta pitkässä juoksussa, vaan ne jälkitaudit ja pysyvät oireet ja haitat (jotka aiheuttavat myös kuolleisuutta lisää).
Meitsi70
Neuvoja-Jack
Viestit: 510
Liittynyt: Pe Maalis 13, 2020 12:27 am

Re: Koronavirus CVD19 - Maailmanlaajuinen pandemia

Viesti Kirjoittaja Meitsi70 »

sikakoira kirjoitti: Ma Syys 07, 2020 11:50 pm
varmuutta näidenkään todellisesta kuolinsyystä ei ole olemassa suurimmassa osassa maita.
Kova väite. Sulla on varmaan heittää jotain faktaa väitteesi tueksi?
Vastaa Viestiin