Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
kusiainen
Harjunpää
Viestit: 312
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

https://yle.fi/a/3-11687561

Juttu tammikuulta 2021. Avarnilaisten on turha mussuttaa, että joku asia olisi tullut yllätyksenä.
Järjestyksenvalvojat voivat syyllistyä töissä toistuvasti pahoinpitelyihin ilman, että poliisi peruu heidän lupiaan.

Yle tutki viime vuosien oikeusjuttuja, joissa suurimpien turva-alan yritysten työntekijät ovat olleet syytettyinä. Sen jälkeen selvitimme, ovatko pahoinpitelystä tuomitut jatkaneet samassa työssä.

Poliisi voi perua järjestyksenvalvojan luvan tämän väkivaltaisuuden vuoksi. Ylen selvityksen perusteella valvonta kuitenkin ontuu.

Esimerkiksi yhdellä järjestyksenvalvojalla oli samaan aikaan kesken neljän töihin liittyvän pahoinpitelysyytteen käsittely. Hän oli muun muassa aiheuttanut aivovamman yhdelle uhrilleen.

– Olen tehnyt pelkästään yövuoroa ja silloin tapahtuu, järjestyksenvalvoja kommentoi oikeuskäsittelyssä.

Mies sai ehdollista vankeutta, mutta järjestyksenvalvojalupaan ei puututtu. Sen sijaan mies on Ylen tietojen mukaan sittemmin vaihtanut alaa.

Tapaus on räikeä, mutta ei ainutlaatuinen.

Tässä jutussa kaksi järjestyksenvalvojien pahoinpitelemää asiakasta kertoo tarinansa. Toinen heistä, Henna, oli tapahtuma-aikana 18 vuotta.

"Heitä selkeästi häiritsi, että poikaystäväni oli tumma"

Siitä on neljä vuotta, mutta yksi kuva on jäänyt lähtemättömästi Hennan mieleen. Toinen järjestyksenvalvoja painaa häntä maata vasten, kun toinen polttaa sikaria ja laukoo rasistisia kommentteja.

– Hän haukkui minua neekerinnussijaksi ja rotupetturiksi, Henna sanoo.

– Heitä selkeästi häiritsi se, että poikaystäväni oli tumma.

Hennan kohtaama vartijakaksikko esiintyy tässä jutussa sen verran usein, että heille on parasta antaa nimet: sikarimies on Aki ja hänen kollegansa Jere. Rikos ei ole niin vakava, että kertoisimme heidän oikeat nimensä. Myös Henna esiintyy tunnistamattomana. Pahoinpitely oli hänelle ahdistava kokemus, eikä hän halua julkisuutta omalla nimellään.

Tämä juttu käsittelee oikeudellisessa mielessä järjestyksenvalvojia, mutta heistä käytetään kerronnan sujuvuuden vuoksi myös kansankielistä synonyymia "vartija". Suurimmalla osalla tässä jutussa mainituista valvojista on sekä järjestyksenvalvojan että vartijan koulutus.

Tuona epätavallisen kylmänä marraskuun iltana Henna oli ulkona juhlimassa ensimmäistä kertaa lapsensa syntymän jälkeen. Mukana oli lapsen isä, nuori maahanmuuttajataustainen mies.

Hennan mukaan tapahtumat saivat alkunsa kotimatkalla Tikkurilan matkakeskuksessa, kun joukko virolaisia alkoi huudella hänen poikaystävälleen. Tämä huuteli takaisin, mutta mitään solvauksia vakavampaa ei tapahtunut.

Välikohtauksen jälkeen järjestyksenvalvojat ilmoittivat, että poikaystävän olisi poistuttava asemalta.

Vartijoiden mukaan poikaystävä hyväksyi päätöksen, mutta reilussa humalassa ollut Henna ei niinkään. Hän sohi muovihaarukan kanssa ja väitti vastaan.

– Huusin heille, että menkää poistamaan ne virolaiset.

Järjestyksenvalvojat päättivät poistaa paikalta myös aggressiivisena pitämänsä Hennan. Seuraavaksi tapahtui kuitenkin jotain, minkä vuoksi asiaa käsiteltiin oikeudessa vielä vuosien kuluttua.

Hätääntynyt puhelu appivanhemmille keskellä yötä

Oikeuden mukaan valvontakameran tallenteelta näkyy, miten järjestyksenvalvoja Jere pitää Hennaa aloillaan laiturialueella. Yhtäkkiä Jere kaataa nuoren naisen vauhdikkaalla liikkeellä maahan. Jere ei yritä pehmentää iskua, Henna lyö päänsä.

Sen jälkeen Jere painaa polvellaan Hennaa yläselästä.

– Tuntui, etten saa henkeä. Toinen vartija sanoi poikaystävälleni, että jos yrität sekaantua, saat sumutteesta, Henna muistelee nyt.

Hätääntynyt poikaystävä soitti Hennan vanhemmille. "Hennaa hakataan, tulkaa äkkiä auttamaan", hän hoki puhelimeen. Puhelun taustalta Hennan äiti kuuli itkua, huutoa ja rasistisia solvauksia, joista hän kertoi myös poliisille.

Poikaystävä tarjosi puhelinta toiselle järjestyksenvalvojalle. Hennan äidin antaman todistajalausunnon mukaan vastaus oli asiaton: "Painu vittuun neekeri, en puhu kenenkään kanssa". Myös Henna oli pahasuinen: vartijoiden mukaan hän nimitteli heitä rasisteiksi ja natseiksi.

Epätoivoisen puhelun aikana Hennan äiti kiskoi vaatteet ylleen ja lähti kaahaamaan kohti Tikkurilan matkakeskusta.
Tällaisista pahoinpitelyistä järjestyksenvalvojia on tuomittu

Hennan tapaus on monella tapaa tyypillinen järjestyksenvalvojien kohtuuttomaan voimankäyttöön liittyvä rikostapaus.

Kävimme tätä juttua varten läpi 25 järjestyksenvalvojien työssä saamaa rikossyytettä viime vuosilta. Useissa niistä toistui ylireagointi. Järjestyksenvalvojalla on oikeus poistaa alueelta tai ottaa kiinni häiritsevästi käyttäytyvä henkilö. Ylen saamissa oikeuden ratkaisuissa voimakeinoja on kuitenkin usein käytetty tavalla, joka vaikuttaa rankaisulta tai kostolta.

Erityisesti väkivaltatilanteita on ollut pääkaupunkiseudun juna-asemilla, joiden järjestyksestä vastaa alan suurimpiin yrityksiin Suomessa kuuluva Avarn Security. Yhtiön järjestyksenvalvojat ovat vastanneet pääkaupunkiseudun käräjäoikeuksissa ainakin 21 syytteeseen vuosina 2016–2020. Kyse on nimenomaan asemilla ja junissa tapahtuneista väkivaltatilanteista.

– Haluamme korostaa, että syyte on eri asia kuin tuomio. Jos tilanteista on epäselvyyttä, on vain hyvä, että viranomainen tutkii asian. Silloin tiedetään, onko toimintatavoissa korjattavaa ja voidaan puuttua asiaan, jos näin on, Avarn Security kommentoi sähköpostitse.

Yksityisellä turva-alalla työskentelevät kokevat myös itse väkivaltaa erittäin paljon. Viime vuonna julkaistussa kyselytutkimuksessa jopa joka neljäs kertoi joutuneensa potkituksi tai lyödyksi edellisen 12 kuukauden aikana.

Esimerkiksi Avarn Securityn mukaan aggressiivinen käytös ja järjestyshäiriöt ovat lisääntyneet. Helsingin Uutiset puolestaan kirjoitti järjestyksenvalvojien kokevan (siirryt toiseen palveluun), että heitä yritetään provosoida voimankäyttöön "hyvien" somevideoiden toivossa.

Suurin osa järjestyksenvalvojista selviytyy vaikeassa työympäristössä hyvin. Tässä jutussa kerrotaan niistä, jotka eivät selviydy. Osa heistä vaikuttaa oikeuden ratkaisujen perusteella täysin sopimattomilta tehtäväänsä.

Eräs järjestyksenvalvoja tuomittiin pahoinpitelystä, kun hän oli tönäissyt asiakkaan selälleen Kulosaaren metroaseman ulkopuolella elokuussa 2015. Asiakas oli tupakoinut asemalla luvatta ja soittanut suuta, mutta tönäisyn tapahtuessa tilanne oli jo ohi. Uhri mursi kaatuessaan kätensä.

Viikko tönäisyn jälkeen sama järjestyksenvalvoja joutui sanaharkkaan aseman penkillä istuneen asiakkaan kanssa. Yllättäen järjestyksenvalvoja suihkutti paprikasumutetta asiakkaan naamaan, löi tämän käsirautoihin ja vei aseman putkaan.

Siellä hän kaatoi vettä asiakkaan kasvoille. Tämä aiheutti tuskallista kirvelyä kaikkialla vartalossa, minne vesi valui – sumute tulisi huuhtoa siten, etteivät kirvelyä aiheuttavat aineet leviä.

Mies perusteli poliisille toimintaansa sillä, että asiakas olisi sanonut hänelle "haista vittu stevari". Uhri, maahanmuuttajataustainen mies, kielsi sanoneensa moista. Hän ei kertomansa mukaan edes tiennyt, mitä stevari (vartija) tarkoittaa.

Järjestyksenvalvoja tuomittiin kahdesta eri pahoinpitelystä ja tuottamuksellisesta vapaudenriistosta 70 päiväksi ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin.

Poikkeuksellisesti myös työnantaja Avarn Security joutui vastuuseen: yritys määrättiin maksamaan 1 500 euron korvaukset aseman putkaan syyttä suljetulle miehelle.

"...ja silloin tapahtuu"

Viikkoa ennen kuin järjestyksenvalvoja pahoinpiteli 18-vuotiaan Hennan Tikkurilan asemalla, sama valvoja oli aiheuttanut toiselle asiakkaalle lievän aivovamman Riihimäellä.

Lähes sammunut mies oli jäänyt istumaan vaunun seinustalle. Lattialla oli oksennusta. Muut matkustajat olivat jo menneet.

Kun puhe ei ollut auttanut, järjestyksenvalvoja Jere oli lähtenyt viemään humalaista ulos vaunusta. Jostain syystä hän oli oviaukon kohdalla sysännyt miehen ulos sillä seurauksella, että tämä oli lyönyt päänsä pahoin vaunun portaisiin ja laiturin reunaan. Miehen päänahka oli kuoriutunut silmille.

Silminnäkijät olivat ihmetelleet järjestyksenvalvojan toimintaa. Yksi heistä oli sanonut vartijoille, että heidän pitäisi soittaa paikalle poliisi. Jere oli vastannut, ettei poliisi ole tulossa, koska jossakin oli tulipalo.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan järjestyksenvalvojien on kuitenkin kutsuttava poliisi paikalle, kun asiakas on saanut voimankäytön yhteydessä vammoja. Lopulta todistajat olivat nähneet lähellä poliisiauton ja juosseet sen luo.

Tapauksen oikeuskäsittelyssä pantiin merkille, että Jere oli jatkuvasti syytteessä pahoinpitelyistä. Tuohon aikaan hänellä oli "noin kuusi" syytettä, joista kuitenkaan ei siihen mennessä ollut tullut ensimmäistäkään tuomiota.

Jere vastasi tehneensä vain yövuoroa ja viikonloppua, "ja silloin tapahtuu". Lisäksi hänen työmaansa oli ollut "ehkä Suomen toiseksi vilkkain kohde".
"Kolmas vartija huomautti, että täällä on kameroita"

Ylen selvityksen perusteella järjestyksenvalvojien työtehtävissä sattuneet väkivaltatilanteet ovat usein sana sanaa vastaan -tilanteita, jotka ovat oikeudelle vaikeita selvittää. Puutteelliset ja huonolaatuiset valvontakameratallenteet ovat ongelma sekä järjestyksenvalvojien että heidän asiakkaidensa oikeusturvan kannalta.

Vuonna 2017 maahanmuuttajataustainen mies väitti oikeudessa, että järjestyksenvalvoja Jere olisi työparinsa kanssa pahoinpidellyt häntä useita vuosia aiemmin. Syytteen mukaan mies oli viety maahan Helsingin päärautatieasemalla, raudoitettu ja viety vartijoiden toimistoon, jossa hänen päätään oli lyöty huonekalua vasten.

Häntä itseään syytettiin järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta. Hänen väitettiin ottaneen saamansa tarkastusmaksulappu ja hieroneen sitä järjestyksenvalvojan naamaan ennen voimakeinojen käyttöä.

Oikeudella ei ollut käytettävänä valvontakamerakuvaa, eikä asiakkaalla ollut sanottavasti vammoja. Epäselvässä tilanteessa kaikkien osapuolten syytteet hylättiin. Asiakas valitti hovioikeuteen, mutta tuomio ei muuttunut.

Myös Tikkurilan asemalla pahoinpideltyä Hennaa turhautti oikeudenkäynnissä, miten huonoja kameratallenteet olivat.

Valvontakameroihin tallentuneiden tapahtumien aikana Henna kaadettiin maahan kerran, häntä painettiin polvella selästä, raahattiin laiturialueella kaulan alueelta kiinni pitäen ja heitettiin tai pudotettiin maahan ainakin kahteen otteeseen.

Sana sanaa vastaan -tilanteessa jäi todistamatta muun muassa Hennan väite, että vartijat olisivat heittäneet hänet maahan ja potkineet häntä "työntöpotkuilla". Nämä teot tapahtuivat Hennan mukaan alueella, jonne kamerat eivät näyttäneet.

– Sitä ennen kolmas vartija oli käynyt huomauttamassa, että täällä on kameroita.

Tämä ei ole ainutlaatuinen väite, kertoo nuorten kohtaamisia vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kanssa tutkinut Elsa Saarikkomäki. Useat hänen haastattelemansa nuoret ovat puhuneet siitä, miten vartijat ovat käyttäneet voimakeinoja tietoisesti valvontakameroiden ulottumattomissa.

– Kyllä he puhuivat valvontakameroiden sokeista pisteistä ja siitä, että vartijat tietävät, missä kamerat ovat, Turun yliopiston tutkijatohtori Saarikkomäki sanoo.

Saarikkomäen mukaan haastatteluissa tuli esiin myös tapauksia, jotka saattaisivat täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Nuoret eivät kuitenkaan ole ilmoittaneet niistä poliisille.

– Monella oli käsitys, että ei niistä kannata kertoa. Välillä hätkähdin kertomuksista itsekin. Ehkä heillä oli epäilys, että nuorten kertomaa ei uskota eikä poliisi tee mitään.

Kunnollinen kameratallennekaan ei riitä, jos poliisi ei tutki tapausta kunnolla. Näin kävi aluksi hollantilaiselle eläkeläiselle, jonka solisluu murrettiin epäselvässä tilanteessa.

"Opetamme sinulle, miten Suomessa jonotetaan"

Uudenvuodenyönä 2016 Suomessa asuvaa hollantilaista Arjen Raatelandia paleli. Hän oli viettänyt illan ulkona Kalliossa vaimonsa ja ystäviensä kanssa.

Kotimatkalla Helsingin rautatieasemalla pariskunta juuttui ihmismassaan. Laitureiden päähän oli järjestetty huonosti vetävä lipuntarkastus, ihmiset tönivät toisiaan. Joku nuori mies kiipesi lipuntarkastusautomaatin päällä olevaan tolppaan kuin apina.

Sitten Raateland näki, että hänen junansa oli lähdössä ja hän huudahti vaimolleen. Tuon hetken jälkeisiä tapahtumia kelattiin tallenteilta edestakaisin vielä moneen kertaan.

Oikeudessa katsotulta kameratallenteelta näkyy, miten järjestyksenvalvoja kiskaisee eläkeläismiehen syrjään väkijoukosta. Sitten tallenteessa on parinkymmenen sekunnin katkos. Sen jälkeen Raateland on mahallaan betonilla ja kaksi järjestyksenvalvojaa laittaa hänelle käsirautoja.

– Matkalla putkaan toinen heistä sanoi minulle, että "opetamme sinulle, miten Suomessa jonotetaan", hän kertoo.

– Olin varmaan puhunut hollantia maassa ollessani.

66-vuotias ympäristöalan töistä eläköitynyt mies ei ymmärtänyt, miksi häntä vietiin. Häneltä kysyttiin, oliko hänellä veistä tai muuta asetta, ja oliko hän humalassa. Ei ollut. Hänelle kerrottiin, että hänet vietäisiin aseman kiinniottotilaan "rauhoittumaan". Poliisi tulisi hakemaan hänet myöhemmin.

"Kiinniottotila" on kansankielellä aseman putka. Asemalla työskentelevillä järjestyksenvalvojilla ei ole oikeutta sulkea asiakasta säilöön, vaan ainoastaan ottaa tämä kiinni turvallisuussyistä. Niinpä putkasta puhutaan kiinniottotilana, jonne asiakasta ei saa lukita.

Käytännössä sieltä ei pääse poiskaan. Raateland muistaa, miten hän jäi istumaan raolleen jätetyn raskaan metallioven taakse. Kädet olivat raudoissa selän takana. Toisessa kädessä roikkuivat silmälasit yhden sangan varassa.

Puoli tuntia myöhemmin huoneeseen tuli siviiliasuinen poliisi, joka käski irrottaa käsiraudat. Hän kätteli Raatelandia ja neuvoi tätä. Olisi paras mennä kotiin, mieluiten jollakin muulla kulkuneuvolla kuin junalla.

Kotimatkalla linja-autossa Raatelandista tuntui, että adrenaliini alkoi hellittää. Sitten alkoi kova kipu hartiassa.
Vasta valtakunnansyyttäjän väliintulo auttoi

Lääkärikäynnillä paljastui, että Raateland oli murtanut solisluunsa. Muitakin jälkiä jäi: joinakin öinä nukkumisesta ei tullut mitään, kun hän vain tärisi hikisenä.

Ystävät rohkaisivat häntä jättämään rikosilmoituksen poliisille. Hän sai nopeasti vastauksen kihlakunnansyyttäjältä: ei näyttöä rikoksesta, esitutkinta esitettiin rajoitettavaksi.

Syyttäjän päätöksessä vedottiin vartijoiden kertomukseen. Raateland olisi tullut laiturin portista väkisin läpi, lippuaan näyttämättä. Hänet oli otettu hallintaotteeseen aggressiivisen käytöksen vuoksi.

Raatelandin mielestä kaikki järjestyksenvalvojien väitteet olivat vääriä. Myöskään kameratallenteelta ei näkynyt, mitä "aggressiivinen käytös" oli ollut. Jälkeenpäin vaikuttaa selvältä, että poliisi on katsonut tallenteet huolimattomasti.

– Olin aivan äimän käkenä, Raateland sanoo.

Miehen asianajaja ei antanut periksi, vaan kirjelmöi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle. Hän määräsi, että asia on tutkittava uudelleen.

Sillä kertaa järjestyksenvalvojilla oli uusi kertomus illan tapahtumista. Raateland olikin väitetysti käynyt käsiksi konduktööriin, minkä vuoksi hänet piti poistaa paikalta.

– Kyllä. Myös tallenne vahvistaa tämän, toinen järjestyksenvalvojista sanoi poliisikuulustelussa.

Järjestyksenvalvoja oli mielestään nähnyt eläkeläismiehen käyvän pystypainia ensin konduktöörin ja sitten toisen järjestyksenvalvojan kanssa.

Mutta mikään tallenne ei vahvistanut tarinaa. Vartijoiden todistamaa pystypainia ei näkynyt yhdessäkään kamerassa. Väkivallan kohteeksi joutunutta konduktööriä ei koskaan löydetty. Kaiken lisäksi pystypainista ei ollut mainintaa vartijoiden alkuperäisessä tapahtumailmoituksessa.

– He ovat kehitelleet tarinan, Raateland uskoo nyt.

Myös Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että näyttöä konduktööriin käsiksi käymisestä ei ollut. Mikään muu kuin järjestyksenvalvojien oma kertomus ei viitannut siihen, että asiakkaan maahanvienti tai raudoittaminen olisi ollut tarpeen.

Oikeus tuomitsi järjestyksenvalvojat sakkoihin pahoinpitelystä, sekä maksamaan Raatelandille yhteensä 2 000 euron korvaukset vammoista. Asia ratkaistiin kesällä 2019, kolme ja puoli vuotta tapahtuneen jälkeen.

Raateland sanoo, että ilman oikeusturvavakuutusta hän ei olisi uskaltanut ryhtyä oikeudenkäyntiin. Avarn Securityn järjestyksenvalvojat saavat puolestaan oikeusapua työnantajaltaan, työehtosopimuksen mukaisesti.

"Sairasta"

Tikkurilan asemalla tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen Hennan vanhemmat veivät hänet sairaalaan. 18-vuotias nuori nainen oli saanut kovakouraisesta käsittelystä mustelmia, turvotusta, niskakipua, puristamisjäljen kaulaan ja verenpurkaumia.

Henna oli vihainen ja järkyttynyt. Vanhemmat sanoivat, että hänen olisi pakko tehdä rikosilmoitus tapahtuneesta. Väkivaltatilanteen aikana kukaan ei ollut soittanut poliisia paikalle.

Toisin kuin Raatelandin tapauksessa, nyt poliisi otti tutkinnan alusta alkaen vakavasti. Tutkija oli nähnyt tapahtumat videolta ja suhtautui Hennaan myötätuntoisesti – jopa niin, että epäillyt pitivät tutkijaa asenteellisena. Kumpikin järjestyksenvalvojista sai syytteen pahoinpitelystä.

Järjestyksenvalvojien työnantaja, Avarn Security, katsoi heidän toimineen "vähintäänkin törkeän huolimattomasti" ja vastoin yhtiön koulutusta ja ohjeistusta. Tällä perusteella Avarn kiisti oman korvausvastuunsa.

Käräjäoikeus katsoi, että järjestyksenvalvojat olivat syyllistyneet pahoinpitelyyn. Myöhemmin hovioikeus kumosi toisen vartijan, Akin tuomion. Hennaa ei syytetty eikä tuomittu mistään.

Muutamaa kuukautta aikaisemmin Jere oli saanut tuomion myös humalaisen miehen pahoinpitelystä, josta kerrottiin aiemmin tässä jutussa. Miehen poistaminen pää edellä junasta toi Jerelle 80 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen ja yli 7 000 euron korvaukset maksettavaksi. Nämä kaksi rikosta olivat tapahtuneet viikon sisällä.

Henna sanoo menettäneensä luottamuksen järjestyksenvalvojiin tapahtumien vuoksi.

– On sairasta, että tuollaisia ihmisiä on töissä tuollaisissa tehtävissä.

"Valitettavia seurauksia"

Samaan aikaan Jere ja Aki olivat syytettynä vielä yhdestä pahoinpitelystä. He olivat vieneet nuoren humalaisen naisen maahan niin, että tämä oli murtanut kyynärluunsa ja värttinäluunsa sekä saanut aivotärähdyksen.

Oikeuden mukaan nainen ei vaikuttanut tallenteen perusteella käyttäytyneen aggressiivisesti. Hän oli kuitenkin juonut viinaa junassa ja väitetysti myös solvannut järjestyksenvalvojia. Laiturilla järjestyksenvalvojat olivat taluttaneet naista yhteen suuntaan, hän oli pyrkinyt toiseen.

Niinpä naisen sai kaataa kahdesti ilman rangaistusta. Oikeus päätyi hylkäämään syytteet – vammat olivat "valitettava seuraus" tönäisystä ja maahanviennistä, joka "ei ollut täysin onnistunut".

Poliisi: "Kuulostaa oudolta"

Poliisilla on mahdollisuus perua järjestyksenvalvojan lupa esimerkiksi väkivaltaisuuden vuoksi. Yksikään tätä juttua varten luetusta kymmenestä pahoinpitelytuomiosta ei ole kuitenkaan johtanut luvan perumiseen.

Sen sijaan yhden järjestyksenvalvojan lupa otettiin peruutusharkintaan pahoinpitelyn jälkeen ja hän sai varoituksen. Kyseessä ei ollut kumpikaan vankeusrangaistuksen saaneista järjestyksenvalvojista.

Poliisihallituksen mukaan pelkästään vuonna 2019 peruutettiin 179 järjestyksenvalvojalupaa. Herää kysymys, millainen käytös johtaa luvan perumiseen, jos ehdollinen vankeusrangaistus ja sakkotuomio kahdesta viikon sisällä töissä tehdystä pahoinpitelystä eivät siihen johda.

Kysymys saa Itä-Uudenmaan poliisissa lupapalveluista vastaavan komisario Juha Juurisen mietteliääksi.

– Kuulostaa oudolta. Noilla spekseillä voisin sanoa, että lupa peruutettaisiin varmuudella, jos asia tulisi pöydälle.

Siinä ongelma onkin: Juurisen mukaan poliisi ei seuraa järjestyksenvalvojien saamia tuomioita aktiivisesti eivätkä syyttäjätkään välitä tietoa. Itä-Uudenmaan poliisissa valvontaa on kuitenkin pyritty viime vuosina lisäämään seulomalla luvanhaltijoiden nimiä tuoreista rikosilmoituksista.

Järjestyksenvalvojan on myös uusittava lupa viiden vuoden välein. Tässä nivelkohdassa syntilista käydään läpi – tosin lupaharkinnan seula ei Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ole muutenkaan tiukka (siirryt toiseen palveluun).

Joskus turva-alan yritykset siivoavat itse väkivaltaiset työntekijät alalta herkemmin kuin poliisi. Avarn Security on irtisanonut viime vuosina ainakin kaksi pahoinpitelyyn syyllistynyttä järjestyksenvalvojaa.

Kumpikaan heistä ei ole Jere – oikeuden ratkaisun perusteella hän irtisanoutui itse. Sittemmin hän on antanut järjestyksenvalvojalupansa vanhentua ja on todennäköisesti vaihtanut alaa. Aki on jatkanut alalla.

Yksi potkut saaneista on väitetystä "vitun stevari" -solvauksesta malttinsa menettänyt mies. Hänenkin lupansa on vanhentunut.

Toinen väkivaltaisuuden vuoksi erotettu siirtyi töihin toiseen alan yritykseen. Siellä hän kouluttaa uusia järjestyksenvalvojia. Tuomion jälkeen hän on ollut syytteessä yhdestä pahoinpitelystä. Sillä kertaa syyte kaatui.

Yle on tutustunut jutussa haastateltujen henkilöiden tarinoihin liittyviin asiakirjoihin. Lisäksi tietoja on saatu poliisin ja Oikeusrekisterikeskuksen rekistereistä. Juttua varten on haastateltu järjestyksenvalvojien voimankäytön kouluttajaa. Pyysimme Avarn Securityn kautta haastateltavaksi myös rikossyytteessä ollutta järjestyksenvalvojaa, mutta yritys kieltäytyi.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4582
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Jos Avarn tämän kohun myötä menettää tuon liikenneviraston VR-sopimuksen ja mahdolliset HSL:t ja muut, niin se on muuten aivan valtava taloudellinen isku firmalle.
Hortoilija
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 99
Liittynyt: To Loka 01, 2020 9:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Hortoilija »

Skloddi kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 10:10 pm Jos Avarn tämän kohun myötä menettää tuon liikenneviraston VR-sopimuksen ja mahdolliset HSL:t ja muut, niin se on muuten aivan valtava taloudellinen isku firmalle.
Tai kun. Toivottavasti toimittajat seuraavat minkälaiset toimijat (ja miten) saavat tätä liiketoimintaa ja minne nykyisiä mahdollistajia siirtyy.
Avatar
Jasonnn
Christopher Lorenzo
Viestit: 1680
Liittynyt: To Elo 01, 2019 9:17 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Jasonnn »

Skloddi kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 10:10 pm Jos Avarn tämän kohun myötä menettää tuon liikenneviraston VR-sopimuksen ja mahdolliset HSL:t ja muut, niin se on muuten aivan valtava taloudellinen isku firmalle.
Niin on. Ja toivottavasti menettää. Ei ole mistään kotoisin tuollainen käytös järkkäreiltä.
Uteliasankka
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 1:38 am

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Uteliasankka »

Tiedän itse Turusta tapauksen missä järkkäri on pahoinpidellyt porukalla ihmisen, kyseinen kaveri on karvakäsi Hussein al-khazraji. Pahoinpidellyt kavereittensa jo useampaa ihmistä!]
Turussa toimii baareissa järkkäreinä, ainakin oli Studio yökerhossa minkä jehtro omisti, ken tietää missä nykyään?
Väkivaltavartija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2022 10:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Väkivaltavartija »

Ainoa asia missä olen tässä "kokonaisuudessa" tai "skandaalissa" yllättynyt että se on tullut koskaan julki. Mätäpaise joka nyt puhkeaa firman sisällä on muhinut vuosikausia koko alalla. Työkaveria ei vasikoida, uhria ei uskota. Useat törkeätkään pahoinpitelyt joista olen tietoinen eivät koskaan ole tulleet julki, eikä niitä ole edes tutkittu, koska usein täysin viattomat uhrit eivät omaa keskiluokan uskottavuutta. Kuten yksi vartijoista taisi mainitakkin että valikoivat uhreikseen nimenomaan laitapuolen kulkijoita. Taisi mainittakin että "tämä on arkea. Onneksi kukaan ei kuollut"

Ero aiempaan näyttää olevan se että nämä kahden aivosolun paviaanit ovat itse kuvanneet raskauttavaa todistusaineistoa rinkirunkkaus materiaalikseen, raakoja alistavia väkivaltarikoksia, huvikseen. En olisi millään yllättynyt jos näin sairaaseen sadismiin ammattinsa puolesta suuntautuvat "turva-alan ammattilaiset" olisivat tehtailleet muitakin rikoksia. Innolla odotan mitä kaikkea tutkinassa selviääkään näiden väkivaltaisten sadistien puuhista. Lyön pääni pantiksi että tulee selviämään aika likaista materiaalia.
Väkivaltavartija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2022 10:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Väkivaltavartija »

”Viedään kiinniotettu hissin kautta” – Avarn Securityn ex-työntekijät avautuvat hurjasta työkulttuurista

IS haastatteli kolmea Avarn Securityn entistä työntekijää. Kolmikon mukaan ongelmia löytyi niin kentältä kuin työyhteisön sisältäkin. Kaksi työntekijöistä päätyi irtisanoutumaan koeajan lopuksi.

Järjestyksenvalvojina Avarn Securitylle työskennelleille henkilöille poliisin kertomat pahoinpitelyepäilyt eivät tulleet yllätyksenä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona kolme pahoinpitelyistä epäiltyä järjestyksenvalvojaa. Pahoinpitelyistä epäillyt järjestyksenvalvojat ovat turvallisuuspalveluja tarjoavan Avarn Securityn henkilökuntaa.

– Pieni näppylä jättimäisestä mätäpaiseesta on nyt purkautunut. Tämä kulttuuri on ollut tiedossa, mutta asiasta ei ole puhuttu, järjestyksenvalvojana yrityksessä toiminut Lauri kuvailee.

Ilta-Sanomat haastatteli erikseen kolmea Avarn Securityn työntekijää tätä artikkelia varten, ja heidän kertomuksensa antavat yhtenevän kuvan yrityksen toiminnasta. IS on nähnyt dokumentteja, jotka todistavat haastateltavien työsuhteet.

IS ei käytä haastateltavista heidän oikeita nimiään heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Kolme kuukautta Avarn Securityllä työskennellyt Lauri irtisanoutui yrityksen palveluksesta koeajan päätteeksi.

Lauri työskenteli julkisen liikenteen toimeksiannoissa ja kertoo kohdanneensa työsuhteensa aikana useita tilanteita, joissa hänen mukaansa järjestyksenvalvojat ylittivät toimivaltansa ja kohdistivat halventavaa ja solvaavaa kieltä muihin ihmisiin.

Laurin mukaan hän ei nähnyt kaikkia tapauksia omin silmin, mutta todisti tilanteita esimerkiksi radioliikenteen kautta.

Hänen mukaansa yrityksen työntekijät olivat kehittäneet muun muassa metodin nimeltä ”hissittäminen”, jolla viitattiin toimintaan, jossa kiinniotettuja rangaistiin juna-asemilla kameroilta piilossa.

– Se oli ihan arkea. Juna-asemien hisseissä ei ole valvontakameroita, joten siellä voitiin antaa niin kutsuttua oman käden oikeutta. Radioliikenteen kautta kuuli ilmaisuja, että ”viedään kiinniotettu hissin kautta”.

Avarn Security kertoi keskiviikkona päättäneensä pahoinpitelyistä epäiltyjen järjestyksenvalvojien työsuhteet. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisarion Mikko Minkkisen mukaan poliisin tutkimissa epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet heidän työtehtävillään kohtaamat kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot.

Poliisin mukaan yksi tapauksista on tapahtunut lokakuun alussa Tikkurilan juna-aseman hississä, jossa ulkomaalaistaustaista asianomistajaa pahoinpideltiin nyrkein lyömällä.

Laurin mukaan osa Avarn Securityn järjestyksenvalvojista hamusi itselleen saavutuksia. Osa taas kärsi hänen näkemyksensä mukaan ryhmäpaineesta.

– Radioliikenteessä hehkutettiin, että nyt on uralla jo näin monta kiinniottoa. Työkaverit leveilivät sillä, ketä olivat hakanneet ja missä, Lauri kertoo.

Ylilyönnit kohdistuivat Laurin mukaan usein heikossa asemassa oleviin.

– 99 prosenttia toimenpiteistä kohdistui henkilöihin, jotka olivat yhteiskunnasta pudonneita. Jos tavallinen Matti meikäläinen teki jotain kiellettyä, siihen ei puututtu, mutta jos alemman yhteiskuntaluokan sankari teki saman, siihen puututtiin hyvinkin herkästi.

Lauri korostaa että hänen esittelemänsä ongelmat eivät kuvaa koko turvallisuusalaa.

Poliisin tällä viikolla tiedottamat epäillyt tapaukset ovat tapahtuneet juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Avarn securityn järjestyksenvalvojina aiemmin työskennelleiden Elin ja Alexin mukaan yrityksessä vallitsi heidän työaikanaan epäterve ilmapiiri.

Molempien haastateltujen henkilöiden mukaan esihenkilöt eivät ratkoneet ongelmia, vaan olivat osa sitä.

– Se koko toiminta pitäisi räjäyttää, tehdä sisäinen puhdistus, ihan johtoa myöten, Elin toteaa.

Elin kertoo irtisanoutuneensa yrityksen palveluksesta epäasiallisen ja erittäin ikävän kohtelun seurauksena.

Alex taas irtisanoutui koeajan päätteeksi, koska koki tulleensa työpaikkakiusatuksi. Hän kertoo tehneensä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, mutta se ei hänen mukaansa ei johtanut mihinkään.

Elin kertoo todistaneensa kentälle tilanteita, joissa kollegoina toimineet järjestyksenvalvojat ylittivät toimivaltansa.

– Järkyttävää oli katsoa sivusta eikä pystynyt puuttumaan. Jos olisin kääntynyt esimiesten puoleen, olisin saanut potkut. Se oli mahdoton noidankehä.

Hän mainitsee Tikkurilan aseman olleen ”maineeltaan pahin” ja luonnehtii sitä ”väkivallan pesäkkeeksi”.

Poliisin mukaan epäiltyjä tekoja yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä uhrien nöyryytys ja alistaminen. Uhreja on esimerkiksi lyöty teleskooppipampulla ja potkittu. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan poliisin tiedottamista kahdeksasta tapauksesta kolme on tapahtunut Tikkurilan asemalla.

– Saatettiin suunnitella, että hei, otetaan huomenna perjantaina poka, siis joku sopiva henkilö, kohde.

– Ne olivat monesti ihan suunniteltuja juttuja, missä ja miten tehdään. Kun Tikkurilan asemaa suljettiin, pokia saatettiin viedä vessoihin ja hisseihin hakattaviksi.

– Kuvattiin videoita ja katsottiin nauraa räkättäen. Tähän osallistui useampi järjestyksenvalvoja, Elin kuvailee.

Alexin mukaan jotkut työkaverit provosoivat tahallaan asiakkaita ”päästäkseen painimaan”.

Kaikkien kolmen haastateltavan mukaan yrityksen järjestyksenvalvojat hyödyntävät työssään niin sanottuja haalarikameroita. Elin mukaan käytössä oli myös muita välineitä, jotka eivät kuulu vartijoiden varustukseen.

– Se oli rajua. Valitettavasti olin muutaman kerran työvuorossa seuraamassa sivusta väkivaltatilannetta. En ole siitä ylpeä. Onneksi kukaan ei kuollut.

IS:n haastattelemat henkilöt eivät uskaltaneet hakea apua tai kertoa kokemastaan esihenkilöille.

– Totta kai jäin pohtimaan tapahtuneita ja halua kertoa asioista olisi ollut. En vaan oikein tiennyt, mihin suuntaan olisi pitänyt kertoa, Lauri pohtii jälkikäteen.

Alex kertoo kokeneensa kollegoiden käytöksen itseään kohtaan nöyryyttävänä, väheksyvänä ja alistavana.

– Se oli läsnä koko ajan. Levitettiin valheellisia tietoja. Ei haluttu työskennellä parina.

– Kiellettiin vasikoimasta työkavereita, joten oli parempi olla hiljaa, Elin sanoo.

ILta-Sanomat tavoitti Avarnin toimitusjohtajan Niclas Sacklén keskiviikkona puhelimitse.

Miten kommentoitte tällä hetkellä poliisin epäilyssä olevia väkivaltatapauksia, Avarnin toimitusjohtaja Niclas Sacklé?

– Tämä on harmillista. Käytös, mistä syytetyt ovat epäiltynä, on vastoin kaikkia meidän ohjeita sekä lakia. On ihan käsittämätöntä, että tämmöistä pääsee tapahtumaan. Tuomitsemme kaikki epäillyt teot. Mutta hyvä että asiat huomataan ja selvitetään perinpohjaisesti, ettei vastaavaa tapahtuisi enää uudestaan.

Poliisin mukaan tapaukseen liittyvien epäiltyjen määrä voi vielä kasvaa. Onko Avarnilla tietoa mahdollisista uusista epäillyistä tai siitä, kuinka monta henkilöä epäiltyyn vyyhtiin liittyy?

– Meillä ei ole tiedossa muita epäiltyjä kuin mitä poliisi tutkii. Olemme mukana tutkinnassa ja annamme kaiken avun ja tiedon siihen liittyen.

Epäillyt henkilöt on irtisanottu Avarnin palveluksesta. Milloin irtisanomiset ovat tapahtuneet?

– Tämä tapaus on ollut tutkinnassa ja poliisilta saatujen tietojen perusteella näimme parhaaksi päättää kyseisten henkilöiden työ meillä Avarnilla.

Ilta-Sanomien haastattelemien Avarnin entisten työntekijöiden mukaan joidenkin Avarnin järjestyksenvalvojien väkivaltainen käytös olisi jatkunut systemaattisesti jo vuosien ajan. Miten kommentoit väitteitä?

– Edellinen kerta, kun Avarnin henkilökunnan todettiin syyllistyneen vääryyteen, oli tietääkseni vuonna 2016. Tämä väite tuntuu täysin tuulesta temmatulta.

Millaisesta tapauksesta tuolloin oli kyse?

– En tiedä. Olen ollut toimitusjohtaja reilun vuoden ajan. Se oli kauan ennen minun aikaani.

Entiset työntekijät kertovat väkivallalla uhkaillun ja sen käyttämisen kansalaisia kohtaa olevan ”arkipäivää” osalle Avarnin järjestyksenvalvojista. Heidän mukaansa työntekijöiden rikkomukset olisivat myös joidenkin esihenkilöiden tiedossa, mutta he vaikenisivat siitä.

– Jos tällaista toimintaa tapahtuisi, meidän pitäisi kyllä tietää siitä. Meillä ei ole mitään tietoa tämänkaltaisesta toiminnasta. Jos tietäisimme, kyseessä olisi rikosepäily, ja ilmoittaisimme siitä saman tien itse. Poliisi tutkii nyt julki tulleita tapauksia. Nämäkin kuusi epäiltyä ovat kuusi liikaa.

Ovatko jotkut Avarnin esihenkilöistä olleet tietoisia työntekijöiden väkivallasta ja/tai vaienneet siitä, kuten entiset työntekijät niin kertovat?

– En usko tähän ollenkaan. On vaikea kommentoida, jos en tiedä kuka tästä on teille kertonut. En tiedä, mitä tähän edes vastaisi. Kuulostaa täysin poskettomalta ja käsittämättömältä väitteeltä.

Oletteko te olleet tietoinen tämänkaltaisesta väitetystä toiminnasta?

– En todellakaan. Epäilen vahvasti tämän totuusperää.

Poliisin tietoon tulleet epäillyt rikokset kohdistuvat etenkin Vantaan Tikkurilan juna-asemalle. Miksi epäilykset kohdistuvat juuri junaliikenteeseen ja tietylle asemalle.

– En tiedä. Mutta olen ymmärtänyt, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla olevat rautatieasemat ovat haastavampia kohteita verrattuna johonkin toiseen kohteeseen. Mutta en pysty arvioimaan, miksi kyseessä ovat juuri nämä kohteet. Poliisin pitää varmaan nyt tutkia sitä.

Mitä tarkoitat ”haastavimmilla kohteilla”?

– Siellä on enemmän ihmisiä liikkeellä.

Poliisin mukaan epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet uhreja suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, kuten hisseihin, missä heitä on pahoinpidelty. Entiset työntekijät kertoivat tämänkaltaisen ”hissittämisen” olevan yleisesti tiedettyä arkipäivää joidenkin järjestyksenvalvojien kohdalla.

– Kuulostaa hurjalta ja ihan uskomattomalta. En ole kyseistä termiä koskaan kuullutkaan ennen tätä. Epäilen kyllä tämän todenperäisyyttä. Meillä on ollut läpi yrityksen historian täysi nollatoleranssi väkivallalle. Tuomitsemme kaiken väkivaltaisen käyttäytymisen. Siihen liittyvät toimenpiteet ja prosessit ovat meillä kristallinkirkkaita. Tuntuu, kuin joku sanoisi nyt mustaa valkoiseksi.

Onko teille tullut ilmoituksia työntekijöiden asiakkaisiin kohdistamasta väkivallasta nyt tutkinnassa olevien epäiltyjen tapausten lisäksi?

– Ei ole tullut.

Avarnin keskiviikkona 28. joulukuuta julkaisemassa tiedotteessa Avarn toteaa yhtiön työntekijöiden olevan ” poliisiviranomaisen vartijoiksi ja järjestyksenvalvojiksi hyväksymiä ja koulutuksen saaneita ammattilaisia”. Toimitusjohtajan mukaan vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi voi päästä ammattiopiston, ammattikorkeakoulun tai yksityisen järjestämän koulutuksen kautta.

– Koulutusta valvovat viranomaiset. Koulutuksen jälkeen anotaan vartijan korttia. Ennen vartijakortin antamista poliisi tekee taustatutkimuksen kaikille korttia hakeville henkilöille. Sen jälkeen hän voi toimia vartijana tai järjestyksenvalvojana ja kouluttaa itseään eteenpäin. Tämä on siis viranomaisluvan alainen ala.

Eli poliisi selvittää myös henkilöiden rikostaustan etukäteen?

– Kyllä.

– Meillä Avarnilla on jatkuvaa koulutusta sekä voimankäytöstä että muusta käyttäytymisestä. Ne ovat meidän sisäisiä koulutuksia. Ihan viranomaisen hyväksymiä ja järjestämiä, jotta pääsee tälle alalle. Kaikille meidän julkisen liikenteen esihenkilöille on myös teetetty asiakkaan toimesta suojelupoliisin turvallisuusselvitys.

Onko työntekijöiden soveltuvuuteen muita menetelmiä käytössä?

– Meillä on omat työhaastatteluprosessit ja testit. Sen takia tämä onkin niin harmillista. Meillä on reilusti yli 3 000 työntekijää, ja sitten muutama kourallinen pääsee meidän ja viranomaisten selvitysten, koulutusten ja haastatteluiden läpi. Mutta hyvä että jäivät kiinni.

Onko työntekijöiden soveltuvuuteen tarvetta kiinnittää lisää huomiota jatkossa?

– Me käymme läpi omat prosessimme ja katsomme, mitä voisimme parantaa ja miten haavia voisi vielä tiukentaa.

Ohjeistaako Avarn työntekijöitään yleiseen käytökseen ja rajojen noudattamiseen?

– Totta kai. Tässä ei ole mitään harmaata aluetta. Joka ikinen järjestyksenvalvoja ja vartija tietää tasan tarkkaan, mitä saa tehdä ja mitä ei. Että miten missäkin tilanteessa toimitaan. Se on ihan mustaa valkoisella. Ei siinä ole mitään epäselvää. Jos sen rajan yli askeltaa, on se työntekijän tietoinen valinta.

Poliisin tietoon tulleet epäillyt rikokset ovat paljastuneet videoilta, joita epäillyt ovat kuvanneet. Haastattelemiemme entisten työntekijöiden mukaan Avarnin järjestyksenvalvojat käyttäisivät niin sanottuja ”haalarikameroita”.

– Avarnilla ei ole niitä. Ne ovat kiellettyjä meillä. Ne ovat virallisesti kiellettyjä jo kauan aikaa sitten. Minulla ei ole tietoa niiden käytöstä. En tiedä, millä on kuvattu. En ole nähnyt mitään materiaalia. Poliisilla on tästä varmaan parempaa tietoa.

Aiheuttaako tämä jotain muutoksia Avarnin tai järjestyksenvalvojien toimintaan?

– Aloitimme sisäisen tutkinnan heti tapaninpäivänä. Nyt autamme poliisia kaikessa missä voimme. On myös meidän etu saada selville mitä on tapahtunut. Samassa sisäisen tutkinnan yhteydessä olemme ryhtyneet tarkastelemaan, onko prosesseissamme tai ohjeistuksissamme jotain, mitä voisimme parantaa. Varmasti löytyy jotain. Käännämme kaikki kivet tässä asiassa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009294338.html
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja URSA »

Ainakin kaksi vuotta on ollut tiedossa ongelmat, ja silti mikään ei ole muuttunut. Kuka tuollaisen firman kanssa enää uusii sopimuksia?
Väkivaltakohuun joutuneen Avarn Securityn juna-asemasopimus on katkolla – kilpailutetaan ”mahdollisimman nopeasti uudelleen”

Turvallisuuspalvelujen kilpailutus tehtiin virheellisesti, ja markkinaoikeus kumosi tehdyn hankintapäätöksen.

Tänään klo 19:03

Muun muassa juna-asemien turvallisuuspalveluja tuottava yritys voi pian vaihtua.

Tällä hetkellä VR:n ja useiden muiden julkisen liikenteen toimijoiden turvallisuuspalvelujen alihankkijana toimii väliaikaisella sopimuksella Avarn Security.

Yhtiö on ollut viime päivinä julkisuudessa, sillä kuuden yhtiön palveluksessa olleen järjestyksenvalvojan epäillään syyllistyneen nöyryyttäviin väkivaltarikoksiin työaikana juna-asemien liepeillä.

Asemien turvallisuudesta vastaavan yhtiön mahdollinen vaihtuminen ei kuitenkaan liity epäiltyihin rikoksiin. Avarn Security hoitaa turvallisuutta asemilla väliaikaisella sopimuksella, sillä turvallisuuspalvelujen kilpailutus tehtiin viime vuonna virheellisesti.

Kilpailutuksen järjesti valtion erityistehtäväkonserni Fintrafficin tytäryhtiö Fintraffic Raide. Avarn voitti kilpailutuksen ja Fintraffic Raide teki hankintapäätöksen, mutta huhtikuussa markkinaoikeus kumosi sen virheellisen kilpailutuksen vuoksi.

Fintraffic kertoo keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa, että ”sopimus kilpailutetaan mahdollisimman nopeasti uudelleen”.

Markkinaoikeuden kumoama sopimus olisi ollut verottomalta arvoltaan arviolta 28 miljoonaa euroa. Sopimus olisi ulottunut vuoden 2025 tammikuuhun, ja se olisi sisältynyt aina tammikuuhun 2027 yltävät optiokaudet.

Kohun silmässä

Avarn Security tiedotti keskiviikkona päättäneensä rikoksista epäiltyjen henkilöiden työsuhteet. Kolme epäillyistä vangittiin keskiviikkona ja kolmen muun vangitsemisia käsitellään tiettävästi torstaina.

Fintraffic kertoo tiedotteessaan saaneensa tiedon epäillyistä rikoksista maanantaina.

– Fintraffic edellyttää kaikilta kumppaneiltaan lain ja eettisten periaatteidensa noudattamista, minkä vuoksi olemme pyytäneet asiasta välittömästi selvityksen kyseiseltä yritykseltä, tiedotteessa todetaan.

Fintrafficin mukaan tietoon ei ole aiemmin rautatieasemilta vastaavia tapahtumia, joista Avarnin palveluksessa olleita järjestyksenvalvojia epäillään.

VR:n mukaan Avarn Security on toimittanut juna-asemille turvallisuuspalveluja jo 2000-luvun alusta lähtien.

Nykyisen Fintrafficin ja Avarnin väliaikaisen sopimuksen mukaan yhtiö toimittaa järjestyksenvalvonta- ja vartiointipalveluja seitsemälle muullekin julkisen liikenteen toimijalle.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dc2c ... 63b6f4b719
TucoRamirez
Hetty Wainthropp
Viestit: 487
Liittynyt: Ke Elo 01, 2018 12:10 am

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja TucoRamirez »

Väkivaltavartija kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 10:58 pm Ainoa asia missä olen tässä "kokonaisuudessa" tai "skandaalissa" yllättynyt että se on tullut koskaan julki. Mätäpaise joka nyt puhkeaa firman sisällä on muhinut vuosikausia koko alalla. Työkaveria ei vasikoida, uhria ei uskota. Useat törkeätkään pahoinpitelyt joista olen tietoinen eivät koskaan ole tulleet julki, eikä niitä ole edes tutkittu, koska usein täysin viattomat uhrit eivät omaa keskiluokan uskottavuutta. Kuten yksi vartijoista taisi mainitakkin että valikoivat uhreikseen nimenomaan laitapuolen kulkijoita. Taisi mainittakin että "tämä on arkea. Onneksi kukaan ei kuollut"

Ero aiempaan näyttää olevan se että nämä kahden aivosolun paviaanit ovat itse kuvanneet raskauttavaa todistusaineistoa rinkirunkkaus materiaalikseen, raakoja alistavia väkivaltarikoksia, huvikseen. En olisi millään yllättynyt jos näin sairaaseen sadismiin ammattinsa puolesta suuntautuvat "turva-alan ammattilaiset" olisivat tehtailleet muitakin rikoksia. Innolla odotan mitä kaikkea tutkinassa selviääkään näiden väkivaltaisten sadistien puuhista. Lyön pääni pantiksi että tulee selviämään aika likaista materiaalia.
Tämä ihan normaalia toimintaa Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa vielä pahempaa. Onko jossain kerrottu mistä maasta nämä vartijat ovat Suomeen tulleet? Parempi alkaa sunkin totulle kansainväliseen toimintaan, josta tässä on myös kyse. Kyseessä on eräänlainen joukkoraiskaus, eikös olekkin? Ja vielä kuvattu. Ihan tuttua toimintaa Helsingin kouluista.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4582
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Poliisi epäilee: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Karhere kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 6:54 pm
Skloddi kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 11:43 am
Saimaanorppa kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 8:27 am Outoa ettei nää tyypit ketä viranomaiset etsii jotka joutuneet uhreiksi ei ole tehneet
vartioista mitään valituksia onko niin että tietävät että ovat olleet myös itse kusipäitä?
Ehkä ovatkin, mutta poliisi on jättänyt tutkimatta tai "kannustanut" jo tiskillä unohtamaan koko homman.
Älä viitsi kirjoittaa tuollaisia typeryyksiä, poliisi kehoittanut unohtamaan.
No sekin tuli mieleen, kun niitä ex-poliisin keromuksia poliisin "juoppojen heittokisoista", pahoinpitelyistä ja vaikenemisen kulttuurista rupesin pohtimaan. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Ja tiedän siis juuri poliisin mm. opastaneen erästäkin metrovartijaa tuosta "hissittämisen" kätevyydestä, kun ei ole kameroita.

Mitä niille Joakimin paljastuksille ja tutkinnalle muuten kuuluu? Joko ne lakaistiin maton alle ja Joakim leimattiin epävakaaksi persoonaksi?
Väkivaltavartija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2022 10:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Väkivaltavartija »

Katso vaikkapa trolli omin silmin kaikki vangitut vartijat ihan vitivalkoisia kantasuomalaisia. Varmaan pohjanmaalta muuttaneita. Päässet sitten isolle kirkolle steroidipäissään muiluttamaan kodittomia, köyhiä ja laitapuolen "saastaa"

Kuva

Kuva
TucoRamirez kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 11:13 pm
Väkivaltavartija kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 10:58 pm Ainoa asia missä olen tässä "kokonaisuudessa" tai "skandaalissa" yllättynyt että se on tullut koskaan julki. Mätäpaise joka nyt puhkeaa firman sisällä on muhinut vuosikausia koko alalla. Työkaveria ei vasikoida, uhria ei uskota. Useat törkeätkään pahoinpitelyt joista olen tietoinen eivät koskaan ole tulleet julki, eikä niitä ole edes tutkittu, koska usein täysin viattomat uhrit eivät omaa keskiluokan uskottavuutta. Kuten yksi vartijoista taisi mainitakkin että valikoivat uhreikseen nimenomaan laitapuolen kulkijoita. Taisi mainittakin että "tämä on arkea. Onneksi kukaan ei kuollut"

Ero aiempaan näyttää olevan se että nämä kahden aivosolun paviaanit ovat itse kuvanneet raskauttavaa todistusaineistoa rinkirunkkaus materiaalikseen, raakoja alistavia väkivaltarikoksia, huvikseen. En olisi millään yllättynyt jos näin sairaaseen sadismiin ammattinsa puolesta suuntautuvat "turva-alan ammattilaiset" olisivat tehtailleet muitakin rikoksia. Innolla odotan mitä kaikkea tutkinassa selviääkään näiden väkivaltaisten sadistien puuhista. Lyön pääni pantiksi että tulee selviämään aika likaista materiaalia.
Tämä ihan normaalia toimintaa Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa vielä pahempaa. Onko jossain kerrottu mistä maasta nämä vartijat ovat Suomeen tulleet? Parempi alkaa sunkin totulle kansainväliseen toimintaan, josta tässä on myös kyse. Kyseessä on eräänlainen joukkoraiskaus, eikös olekkin? Ja vielä kuvattu. Ihan tuttua toimintaa Helsingin kouluista.
Jigsaw
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: Ke Heinä 13, 2022 7:30 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Jigsaw »

Väkivaltavartija kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 11:03 pm
Miten kommentoitte tällä hetkellä poliisin epäilyssä olevia väkivaltatapauksia, Avarnin toimitusjohtaja Niclas Sacklé?

– Tämä on harmillista. Käytös, mistä syytetyt ovat epäiltynä, on vastoin kaikkia meidän ohjeita sekä lakia
Miksi firman työntekijät ovat syytettyinä yhdessä firman työajalla tekemistään rikoksista. Kyseessä on selvästi ollut yrityksen oma ydinliiketoiminta, jota hoitamaan firma on palkannut nuo henkilöt ja maksanut pahoinpitelyjen aikaan palkkaa pahoinpitelyt sisältäneiden työtehtävän suorittamisesta. Eli oikeasti kyseinen yritys tässä pitää saada tuomiolle eikä mitään hätäisesti irtisanottuja työntekijöitä.

Olisiko esimerkiksi Vastaamo Oy voinut selvitä vastuustaan sillä että olisivat tietomurron jälkeen irtisanoneet jonkun serverinörtin ja sanoneet tuomitsevansa potilastietojen käsittelyn firman omien ohjeiden ja tietosuojalakien vastaisesti. No ei tietenkään.

Mietitäänpä miten kävisi USA:ssa jos reilu puolitusinaa kansainvälisen vartiointiliikkeen vartijaa jäisi 100% luotettavasti todistajanlausuntojen, tunnustusten ja videomateriaalien kera kiinni tavallisten kansalaisten organisoiduista pahoinpitelyistä. Olisiko vastaus se että firma irtisanoo työntekijät vai se että uhrien juristit nylkevät firmalta miljardikorvaukset. Eli FIRMA VASTUUSEEN, samalla tavoin kuin Vastaamo oli/on vastuussa.
Viimeksi muokannut Jigsaw, Ke Joulu 28, 2022 11:32 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
* Suomessa oikeuslaitoksen julkisuusperiaate toimii nykyään itsepalveluperusteisesti. Soita oikeusistuimeen aina kun tahdot tietää medioiden pimittämän tekijän. Lopulta ne uupuvat vastaamaan ja laittavat itse tiedot nettiin!
TucoRamirez
Hetty Wainthropp
Viestit: 487
Liittynyt: Ke Elo 01, 2018 12:10 am

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja TucoRamirez »

Väkivaltavartija kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 11:24 pm Katso vaikkapa trolli omin silmin kaikki vangitut vartijat ihan vitivalkoisia kantasuomalaisia. Varmaan pohjanmaalta muuttaneita. Päässet sitten isolle kirkolle steroidipäissään muiluttamaan kodittomia, köyhiä ja laitapuolen "saastaa"
TucoRamirez kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 11:13 pm
Väkivaltavartija kirjoitti: Ke Joulu 28, 2022 10:58 pm Ainoa asia missä olen tässä "kokonaisuudessa" tai "skandaalissa" yllättynyt että se on tullut koskaan julki. Mätäpaise joka nyt puhkeaa firman sisällä on muhinut vuosikausia koko alalla. Työkaveria ei vasikoida, uhria ei uskota. Useat törkeätkään pahoinpitelyt joista olen tietoinen eivät koskaan ole tulleet julki, eikä niitä ole edes tutkittu, koska usein täysin viattomat uhrit eivät omaa keskiluokan uskottavuutta. Kuten yksi vartijoista taisi mainitakkin että valikoivat uhreikseen nimenomaan laitapuolen kulkijoita. Taisi mainittakin että "tämä on arkea. Onneksi kukaan ei kuollut"

Ero aiempaan näyttää olevan se että nämä kahden aivosolun paviaanit ovat itse kuvanneet raskauttavaa todistusaineistoa rinkirunkkaus materiaalikseen, raakoja alistavia väkivaltarikoksia, huvikseen. En olisi millään yllättynyt jos näin sairaaseen sadismiin ammattinsa puolesta suuntautuvat "turva-alan ammattilaiset" olisivat tehtailleet muitakin rikoksia. Innolla odotan mitä kaikkea tutkinassa selviääkään näiden väkivaltaisten sadistien puuhista. Lyön pääni pantiksi että tulee selviämään aika likaista materiaalia.
Tämä ihan normaalia toimintaa Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa vielä pahempaa. Onko jossain kerrottu mistä maasta nämä vartijat ovat Suomeen tulleet? Parempi alkaa sunkin totulle kansainväliseen toimintaan, josta tässä on myös kyse. Kyseessä on eräänlainen joukkoraiskaus, eikös olekkin? Ja vielä kuvattu. Ihan tuttua toimintaa Helsingin kouluista.
Todennäköisesti kaikki neekerit on kokonaan blurrattu ja yksi valkosempi jätetty näkyville. Ihan paljastavaa sekin, mutta näin halutaan johtaa kansaa harhaan vakavissa asioissa.

Poistettu kuvan toistoa
-NILS-
Väkivaltavartija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2022 10:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Väkivaltavartija »

Vitivalkoisia wanna be rambo machoja joka ikinen. Pikkupojat leikkimässä steroidipäissään poliiseja.
Kuva
Väkivaltavartija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2022 10:08 pm

Re: Järjestyksenvalvojat pahoinpitelivät, kuljettivat metsään, alistivat ja nöyryyttivät useita uhreja

Viesti Kirjoittaja Väkivaltavartija »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009293403.html
23-vuotias mies

Vangitsemistietojen perusteella 1999 syntynyttä miestä epäillään yhteensä viidestä väkivaltarikoksesta.

Epäillyt perusmuotoiset pahoinpitelyt ovat tapahtuneet 12. joulukuuta ja 24. lokakuuta Vantaalla sekä 7. toukokuuta Helsingissä.

Lisäksi miestä epäillään kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Näiden rikosten epäillään tapahtuneen 5. joulukuuta ja 12. syyskuuta Vantaalla.

22-vuotias mies

Vuonna 2000 syntynyttä järjestyksenvalvojaa epäillään niin ikään viidestä väkivaltarikoksesta: 12. joulukuuta, 24. lokakuuta ja 19. kesäkuuta Vantaalla tapahtuneista pahoinpitelyistä sekä 12. syyskuuta ja 5. joulukuuta Vantaalla tapahtuneista törkeistä pahoinpitelyistä.

Rikosnimikkeet, tekoajat ja paikat ovat siis pitkälti samat kuin 23-vuotiaalla epäillyllä.

20-vuotias mies

Kolmas keskiviikkona vangittavaksi vaadittava on vuonna 2002 syntynyt, kahdesta pahoinpitelystä epäilty järjestyksenvalvoja.

Häntä epäillään 12. joulukuuta ja 6. joulukuuta Vantaalla tapahtuneista pahoinpitelyistä.

Salibandyn tulostilastojen perusteella parikymppinen epäilty on ollut lajin innokas harrastaja.

Kaikki kolme vangittavaksi vaadittavaa miestä asuvat osoitetietojen perusteella Vantaalla. Heillä ei IS:n selvityksen mukaan ole aiempaa rikoshistoriaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee todennäköisesti torstaina iltapäivällä kolmen muun rikoksista epäillyn järjestyksenvalvojan vangitsemista.
Hauska sattuma: Näitä tilastoja keräävältä salibandy sivustolta löytyy vain yksi vuonna 2002 syntynyt poika.
Vastaa Viestiin