Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama 35-v nainen kuoli - syytteet kaatuivat

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
NoRemorse
Remington Steele
Viestit: 237
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 11:45 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja NoRemorse »

Purliini kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:32 am

Siis tarkoitat että sellaista ei enää saa tehdä? Tästä olisi syytä informoida myös kansaa koska epäilen että ihmiset jotka ovat saaneet opetusta ensiavun antamiseen ei ole kuullutkaan tällaisesta. Mutta oliko siinä videossa jotain muuta väärin tehtyä kuin ohjeistus sanoo:
.
.
.

Itse näin maallikkona sanoisin että tämä kohta on mennyt aika nappiin. Kiinniotosta tajunnan menetyksen väliseen ajankohtaan toki voidaan olla montaa mieltä...
Pulssia ei tarvitse tunnustella. Kuinka väärin sen tunnustelu sitten on, onkin toinen kysymys. Sitä ei kuitenkaan enää edellytetä tai ohjeisteta.

Kommentoin alunperin siihen, kun sanoit vartijan tunnustelleen pulssia ja sen jälkeen nainen käännettiin takaisin kylkiasentoon, josta teit oletuksen naisen olleen tuolloin elossa. Kommentti koski sitä, että vartija on mahdollisesti tuntenut tuolloin oman pulssinsa ja tehnyt sen perusteella virhe olettaman, että nainen olisi hengissä ja kääntäneet kyljelleen. Tämä on spekulaatiota ja tarkoitus muistuttaa, ettei nainen tuolloin välttämättä enää ollut elossa, vaikka vartijat olisivatkin niin saattaneet luulla. Tai sitten on mahdollista, että naisella tuntui pulssi ja oli vielä elossa. Tai sitten pulssia ei tuntunut, mutta vartijat eivät olleet varmoja mitä tehdä ja laitettiin varmuudeksi kylkiasentoon siksi aikaa kun mietittiin pitääkö tässä tilanteessa alkaa elvyttämään. Mahdollisuuksia on monia ja varmoja johtopäätöksiä asiasta ei voi tehdä suuntaan tai toiseen.
Kitarisa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1300
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 7:31 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kitarisa »

Käytettiinkö sitä deffaa vai ei? Sen olisi kai voinut laittaa hyvissä ajoin kiinni, kertoo kyllä tarvitseeko iskeä. Jos ilmenee, että kyseessä on jokin sydämen pysähtymiseen johtanut rytmihäiriö, olisi laite saattanut pelastaa. En tosin osaa sanoa, jos kohdehenkilö on tajuton, mutta hengittää, onko deffalle silloin käyttöä? Maallikkona voisin uskoa, että rytmihäiriökohtaus saattaa johtaa tajuttomuuteen, mutta hengitysrefleksi voi edelleen jatkua?
Zorro7
Jane Marple
Viestit: 1004
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

weisses fleisch kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 2:27 am
MikaK kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:47 amJos siis VÄLITTÄÄ että toinen ihminen jää henkiin. On hän sitten poistettava alueelta tai ei.
Nimenomaan. Taitaa vaan vartijan hommiin olla tunkua enimmäkseen niistä tyypeistä, jotka välittävät ainoastaan siitä, että pääsevät pullistelemaan, kyykyttämään ja leikkimään kovaa jätkää.

Tässä alalle hakeutumisessa voi jonkulainen osuus olla myös työvoimatoimistolla. Minne koulutuksiin ohjaavat milloinkin asiakkaitaan kunhan töitä löytyy.
Jonkulainen soveltuvuustesti alalle voisi olla ihan aiheellinen.
Zorro7
Jane Marple
Viestit: 1004
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

Asiaa kun tarkemmin mietin niin voisin jopa kuvitella että vartijakoulutukseen ohjaaminen voi olla työkkärin tädille helppoa ja mielekästä. Saavat asiakkaan nopeasti töihin kun koulutuskin on niin lyhyt.
Mielenkiinnosta sitäkin voisi tutkia onko ketään uhattu karenssilla jos kieltäytyy itselleen sopimattomaan koulutukseen ohjaamisesta.
Alkonost
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Helmi 24, 2021 1:35 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Alkonost »

Pittakos kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:07 am Tuo maahanheittämisen ja pitkän videon väliset tapahtumat lienee poliisilla.

"Silminnäkijän mukaan osa ohikulkijoista oli sanonut vartijoille näiden käyttävän liikaa voimaa ja käskenyt heitä päästämään naisesta irti. Vartijat eivät silminnäkijän mukaan reagoineet ohikulkijoiden puuttumiseen mitenkään.

Silminnäkijä sanoo kuulleensa pian kello 17 jälkeen jonkun sanovan, ettei nainen hengitä enää. Silminnäkijän mukaan vartijat eivät reagoineet tähän mitenkään, vaan elvytys aloitettiin vasta kymmenen minuutin päästä siitä, kun hengityksen lakkaamisesta oli sanottu ääneen. "

Vaikea uskoa, että kukaan ei olisi kuvannut.
Tässäpä juuri se syy miksi epäilen että ne sermit on tuotu paikoilleen. Siis sen sijaan, että oltaisiin otettu vinkistä vaari ja huolehdittu uhrista.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4582
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Tämä nousi tässä mieleen, vaikka tapauksessa itsessään ei mitään humoristista olekaan. Vintiöt näyttivät ymmärtäneen ongelmallisten järjestysmiesten luonteesta ja käytöksestä kaiken oleellisen jo lähes 30 vuotta sitten. Ja ei, kaikki järkkärit eivät varmasti ole tällaisia, mutta valitettavan monella tällaisista kokemusta kuitenkin on, niin ravintoloista ja tapahtumista kuin kauppakeskuksista ja muualtakin.

Attorney
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:45 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Attorney »

AlmaR kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 2:15 am
Pittakos kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 12:27 am
AlmaR kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 12:04 am
Pienemmissä liikkeissä asiointi voi tosiaan olla turvallisempaa asioida.

Cityconilla on ollut v 2020 Suomessa kymmenen kauppakeskusta. Pääkaupunkiseudulla Heikintori, Iso Omena, Lippulaiva, Columbus, Myyrmanni ja Isomyyri https://fi.wikipedia.org/wiki/Citycon#Suomessa.

En kuitenkaan usko, että eri kauppakeskusten tai julkisen liikenteen järjestyksenvalvonnassa olisi suuria periaatteellisia eroja.
Olisin melko vakuuttunut että jokaikinen "turvallisuusalan" yrityksen TJ on ohjeistanut esimies-tasolla, että yhtään "asiakasta" ei viedä "tonttiin" tämän tapahtuneen jälkeen. Arvaa, että kamerakännykät kuvaa lähiaikoina voimankäyttöä herkästi. Se, valuuko ohjeistus aidosti, riippuu tuosta esimiestasosta. Epäilen, että ei usein kun nämä esimiehet on nouseet tuolta olemattomalta tasolta.

Tämä uhri oli turha, mutta tulee muuttamaan vartiointialan toimintaa.

Jos olisin Iso-Omenan liiketoimintajohtaja, sanoinsin Securitas vartijoille, että pysytte kahvihuoneessa, yhdenkään naama ei näy vähään aikaan käytävillä.
Toivottavasti näin tapahtuu, mutta epäilen että mitään todellista muutosta ei tapahdu kun vartijoiden, järjestyksenvalvojien ja sotilaspoliisien yms. sikailuilla on niin pitkät perinteet.

Lähiönuorista kertova Täältä tullaan elämä -elokuva oli vuoden 1980 katsotuin elokuva ja kriitikot äänestivät sen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Elokuvan päähenkilö Jussi joutuu Makkaratalossa vartijan mielivallan kohteeksi ja kostaa sen myöhemmin puhkomalla vartijan Skodasta renkaat (eroaa siis Espoon tapauksesta, jossa uhri joutui täysin aiheetta väkivallan kohteeksi). Elokuvan lopussa Jussi putoaa asvalttiin ja menehtyy saman vartijan takaa-ajamana. Tapio Suomisen käsikirjoittama ja ohjaama fiktiivinen elokuva herätti paljon huomioita, mutta ei muuttanut mitään.

Täältä tullaan elämä! (1979) https://www.youtube.com/watch?v=9A8SzAI63gk
Kyllä, stevariväkivalta on vanha ilmiö. 90-luvulla yksi silloinen kaverini maalasi graffitteja. Laitonta toki, mutta maalasi silti. Sai sitten muutaman kerran niin vakavasti turpiin stevareilta, poliiseja ei edes soitettu, että traumatisoitui ja hankki laittoman 9 millisen pistoolin, jota kantoi taskussa. En tiedä, ottiko koskaan esille stevareja vastaan. Yleensä antoi sitä maalausmatkoillaan, mutta joskus jopa koulussa. Se oli aikaa ennnen kouluampusia ja kaverista on sittemmin tullut kaikkien tuntema julkkis. En mitenkään puolustele kaveria, mutta totean vain, että sadistinen rankka väkivalta ei ole yhteiskunnassa hyvä asia. Se voi johtaa erilaisiin koston ja varautumisen kierteisiin. Jos meillä on tietty porukka, joka hakee konfliktia ja väkivaltaa, niin se ei mitenkään stabilisoi yhteiskuntaa.
Viimeksi muokannut Attorney, Pe Tammi 13, 2023 10:07 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4582
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:15 am
Ludmina kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:00 am
Tuo ilma-lento ja alaspäin kaatuminen pää-edellä niskojen päälle on jo sellainen että tuosta on voinut tapahtua mitä vain niskojen poikki menemisestä kuin aivovamman ja pään retkahtamisen vammoista, kaulan valtioiden vaurioitumista, johtaa selköydinvammaan tms.
Mikä ilmalento? Uhri vietiin ensin polvilleen ja siitä otteen muutoksen jälkeen mahalleen. Ei siinä ole mitään mitä voisi kutsua ilmalennoksi, eikä pää edellä niskojen päälle kaatumiseksi. Ja video tuossa:

https://www.youtube.com/watch?v=TgdVpKE1mCc

En puolustele vartijoiden tekoa. Puhutaan kuitenkin asioista niinkuin ne ovat.
Tämä ilmalento. Miksi sinä kutsuisit tilannetta, jossa uhrilla on pää lähempänä Tellusta kuin jalat, jos et siis ilmalennoksi?

Kuva
hlgovista
Armas Tammelin
Viestit: 87
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 11:26 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hlgovista »

Kitarisa kirjoitti: To Tammi 12, 2023 11:34 pm
NoRemorse kirjoitti: To Tammi 12, 2023 11:26 pm
dazu kirjoitti: To Tammi 12, 2023 11:10 pm Mielestäni järkkärit kyllä tekivät valinnan vahingoittaa naista, mutta eivät varmaankaan suunnitelmallisesti tappaneet.
Niin sinun mielestäsi, mutta mikä on sinun kyky arvioida vartijoiden toimintaa? Useampi asiantuntija on todennut julkisuudessa vartijoiden toiminnan olleen otteiden osalta koulutuksen mukaista. Lopputulos toki on kauhea, mutta tahallisuutta vahingoittamiseen saati kuolemantuottamukseen tässä ei ole tullut esille.
Joku vartija voisikin heti huomenna mennä ja valita jonkun mummon, jonka vetäisi maihin täysin puhtaalla tekniikalla, jonka kaljupäät opettivat. Mummo ehkä kuolisi, ehkä ei, mutta saatana se tekniikka, kyllä sitä kelpaisi hidastettuna kelata monta kertaa ja todeta, että poika on kursseilla kyllä ollut hereillä ja sitä voisi sitten Niiniketo kanssa kehua, että ei moitteen sijaa. Napahattu lensi kaaressa, kuten sen kuuluukin.
Se on juurikin näin. Johonkin viestiin kirjoitin, että tuo koko ekosysteemi on sairas.

Lääkärit, jotka on asiantuntijoita varoittelevat pienistäkin päähän kohdistuvista iskuista. Sa kallo kyllä kestää (ja stevarttin kallo umpiluisena vielä enempi), mutta aivoihin tulee vaurioita.
Jaakkola
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Tammi 08, 2020 1:41 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Jaakkola »

Purliini kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 2:06 am
MikaK kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:47 am
Lähinnä näin juuri että jos henkilö on eloton niin mitä koulutusta siihen tarvitsee että sen huomaa? Helpompi huomata eloton kuin diagnosoida elävä. Ja normaalijärjellä varustettu aloittaa heti elvytyksen kun ole pulssia eikä reagointia ja jos panikoi tai ei osaa mitään niin hälyttää avun. Kaikki varmaan nähny leffoja tai dokumentteja näistä että tietää että minuutit ellei sekunnit voi ratkaista hengen tai aivot vammautua ilman happea. Elvytystä osaa jo niin moni että ohikulkijaa ei montaa tarvi pysäyttää että joku löytyy. Lentokoneestakin löytyy usein se lääkäri kun kuulutetaan. Jos siis VÄLITTÄÄ että toinen ihminen jää henkiin. On hän sitten poistettava alueelta tai ei.
Nyt pitää ymmärtää mikä ero on tajuttomalla ja elottomalla henkilöllä. Itse olin siinä uskossa (myönnetään on useampi vuosi viime EA koulutuksesta) että jos ihminen on tajuissaan/hengittää/sydän lyö, siis joku näistä pitää paikkaansa, on elossa ja silloin ei elvytetä. Nyt täällä pari viestiä sitten sanottiin että sydämen lyöntiä ei pidä tarkastaa vaan ainoastaan hengitystä eli pulssilla ei ole merkitystä(vaikka käsittääkseni elvytyksen tarkoitus on saada pulssi takasin).
Yksinkertaistettu ohje:
Henkilö tajuton - siirrä kyljelleen
Henkilö eloton - aloita elvytys
Niin tämä johtunee siitä, että henkilön, joka ei hengitä, sydänkään ei kauaa lyö.
Puhelinkortti
Jane Marple
Viestit: 1061
Liittynyt: Ma Helmi 15, 2010 3:09 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Puhelinkortti »

Mukava valkku kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:35 pm
Puhelinkortti kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 12:43 pm Tämä on kyllä harhainen ketju. Raskaana oleva kahden lapsen äiti muka tapetaan täysin syyttä. Hänen päällään maattu jne. Nyt jo pohditaan että joku naisen vainoaja on ovelasti saanut vartijat tappamaan naisen puolestaan. Mitähän seuraavaksi? :D
Useimmin toistuva harha tässä ketjussa taitaa olla tuo kuviteltu äitiys ja raskaus.
Nyt kun tuosta tukehtumisfantasiastakin jouduttiin luopumaan, niin kaheleimmat puhuu jo siitä, että uhri on heitetty päälleen lattialle ja niskat katkenneet. Rupee oleen sketsimeininkiä. :D
murhajari
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 9:29 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja murhajari »

Skloddi kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 9:57 am
H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:15 am
Ludmina kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 1:00 am
Tuo ilma-lento ja alaspäin kaatuminen pää-edellä niskojen päälle on jo sellainen että tuosta on voinut tapahtua mitä vain niskojen poikki menemisestä kuin aivovamman ja pään retkahtamisen vammoista, kaulan valtioiden vaurioitumista, johtaa selköydinvammaan tms.
Mikä ilmalento? Uhri vietiin ensin polvilleen ja siitä otteen muutoksen jälkeen mahalleen. Ei siinä ole mitään mitä voisi kutsua ilmalennoksi, eikä pää edellä niskojen päälle kaatumiseksi. Ja video tuossa:

https://www.youtube.com/watch?v=TgdVpKE1mCc

En puolustele vartijoiden tekoa. Puhutaan kuitenkin asioista niinkuin ne ovat.
Tämä ilmalento. Miksi sinä kutsuisit tilannetta, jossa uhrilla on pää lähempänä Tellusta kuin jalat, jos et siis ilmalennoksi?

Kuva
Eihän uhria tuossa nakata ilmaan tai mitään, eli en tiedä onko ilmalento ihan kuvaava. AIkaisemmin videolta näkee että uhrin pää on kallistuneena eteen/alaspäin ennen kuin häviää näkyvistä. Jos "miehet" ovat lopuksi siinä otteessa missä piti, niin heillä lienee yläkroppa painettuna lattiaan. (Oletan että tuon saavuttaminen kuuluu osaksi tyylipuhdasta suoritusta.)

Sitä ei siis näe että menikö leuka edellä tonttiin vai mitä kävi, mutta sen näkee että solmussa uhri on, tai sitten maahanvienti ei onnistunut oppikirjan mukaan ja kohde meni omalla painollaan maahan satunnaisessa asennossa. (Asiantuntijat sanoivat että hyvältä näytti, joten kai ne kädet oli hallussa jotta kaikki pääsi turvallisesti alas, vai?). Jos rinta, hartiat SEKÄ perse ovat maassa niin en tiiä mitä pitäs ajatella. Reppu pysyy selässä ja se on aikalailla kattoa kohti tuossa.

Lopputilannehan oli:
Kuva

Maikkarin videosta kuva jossa esitellään miten sen pitäisi mennä:
Kuva

Minulla ei ole mitään käryä mitä tuon seurauksena on voinut aiheutua, mutta näyttää siltä että asiantuntijoiden näyttämä esimerkki ei näytä samalta, ja tiedossa on että tuossa oli uusi kokematon jannu tekemässä tuota. Ainakin firmaan ja tuon koulutuksen myyntiin kytkeytyneillä tahoilla on siis intresseissä sanoa että kaikki meni ammattitaitoisesti (työntekijä ei ole vaaraksi ympäristölleen koska koulutus on läpäisty ja se on hyvää), joten kaikkia lausuntoja ei kannata ottaa ihan suorana totena.
Viimeksi muokannut murhajari, Pe Tammi 13, 2023 10:35 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 333
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

Skloddi kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 9:57 am
Tämä ilmalento. Miksi sinä kutsuisit tilannetta, jossa uhrilla on pää lähempänä Tellusta kuin jalat, jos et siis ilmalennoksi?

Kuva
Jos henkilö on jossain vaiheessa kokonaan irti maasta, puhuisin ilmalennosta. Kuten judossa tai painissa kun suoritetaan vastustajan heittoliike. Tuo on todella kaukana sellaisesta. Sanot jalat, vaikka videossa toinen jalka on koko ajan lattiassa kiinni niin kuin kuvassakin näkyy.
Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9310
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

Uskoisin, että moneltakin naiselta saattaa tulla pissat housuun, jos elimistö joutuu äkki- tai ääriliikkeille alttiiksi.

Millaiset ohjeistukset vartijoille on annettu tajuttoman ihmisen tilanteen seuraamiseksi ja avun hälyttämiseksi paikalle? Miksi tajuttomalta henkilöltä ei irrotettu välittömästi käsirautoja, varmistettu pulssia ja hengitystä sekä käännetty kylkiasentoon?
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4582
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 10:31 am
Skloddi kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 9:57 am Tämä ilmalento. Miksi sinä kutsuisit tilannetta, jossa uhrilla on pää lähempänä Tellusta kuin jalat, jos et siis ilmalennoksi?
Jos henkilö on jossain vaiheessa kokonaan irti maasta, puhuisin ilmalennosta. Kuten judossa tai painissa kun suoritetaan vastustajan heittoliike. Tuo on todella kaukana sellaisesta. Sanot jalat, vaikka videossa toinen jalka on koko ajan lattiassa kiinni niin kuin kuvassakin näkyy.
Selvä homma. Ei ilmalentoa. Kaikki meni oppikirjan mukaisesti ja täydellisesti. Ei mitään nähtävää, hajaantukaa! :mrgreen:

Poistettu kuvan toistoa.
-NILS-
Vastaa Viestiin