Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama 35-v nainen kuoli - syytteet kaatuivat

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
micce1974
Susikoski
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Marras 03, 2010 11:25 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja micce1974 »

weisses fleisch kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 3:23 pm
H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 3:00 pm100 kiloinen nainen on melkein yhtä paha vastus kuin 100 kiloinen mies, jos se päättää alkaa riehua.
Heh. Joo, varmaan keskiverto teinitytölle 100-kiloinen pullea täti ja vastaavan painoinen mies on kumpikin ylivoimaisia vastuksia. Edes kohtalaisessa fyysisessä kunnossa olevalle, nuorehkolle miehelle (joita oletettavasti nämäkin vaksit olivat, ei kai sinne ihan rapakuntoisia velliperseitä oteta töihin) minkäänkokoinen nainen ei ole paha vastus.
Olen vahvasti eri mieltä weissesin kanssa. 20 vuotta sitten kun tein joitain vuosia vartijan töitä työskentelin sellaisessa lokaatiossa missä isoista ihmismassoista johtuen erilaisia tapahtumia oli paljon. Nainen saattaa olla äärimmäisen hankala niputettava koosta riippumatta. Naiset tuppaavat mm. puremaan ja raapimaan miehiä useammin. Sopivassa psykoosissa olevaa 50 kiloistakin naista saattaa useampi mies joutua ihan tosissaan ja pitkään raudoittamaan. Jos näitä ei ole omakohtaisesti kokenut, niin on helpohko sanoa että kaikki naiset ovat ns. helppoja vastuksia. Tämä tosin nyt menee aiheen ulkopuolelle.

Ihmettelin ison omenan sermikäytöntöä tässä ketjussa joskus 50 sivua sitten ja erityisesti sitä miksi kiinniotettua naista ei ole lähdetty kuljettamaan kiinniottotilaan odottamaan poliisia. Oikeastaan ainut järkevä vaihtoehto on se, kiinniotossa on terveyden tilassa tapahtunut jokin muutos ja siksi uhri on päätetty jättää käytävälle odottamaan. Veikkaukseni on se, että jo tässä vaiheessa on odotettu ambulanssia eikä polisia. Koska nainen ei ole ollut kylkiasennossa odottamassa, niin hän lienee ollut vielä tajuissaan sermien käyttöönoton aikaan. 8 minuutin videossa joka päättyy elvytyksen aloittamiseen vartijat suorittavat lopuksi kaikki ensiavun pääperiaatteet hyvin.Tämän perusteella teen oman johtopäätöksen, että olisivat osanneet kääntää uhrin kylkiasentoon jo ennen sermejä mikäli olisi ollut jo silloin tajuton.
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4674
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja dazu »

micce1974 kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:47 pmIhmettelin ison omenan sermikäytöntöä tässä ketjussa joskus 50 sivua sitten ja erityisesti sitä miksi kiinniotettua naista ei ole lähdetty kuljettamaan kiinniottotilaan odottamaan poliisia. Oikeastaan ainut järkevä vaihtoehto on se, kiinniotossa on terveyden tilassa tapahtunut jokin muutos ja siksi uhri on päätetty jättää käytävälle odottamaan. Veikkaukseni on se, että jo tässä vaiheessa on odotettu ambulanssia eikä polisia. Koska nainen ei ole ollut kylkiasennossa odottamassa, niin hän lienee ollut vielä tajuissaan sermien käyttöönoton aikaan. 8 minuutin videossa joka päättyy elvytyksen aloittamiseen vartijat suorittavat lopuksi kaikki ensiavun pääperiaatteet hyvin.Tämän perusteella teen oman johtopäätöksen, että olisivat osanneet kääntää uhrin kylkiasentoon jo ennen sermejä mikäli olisi ollut jo silloin tajuton.
Ite veikkaisin, että järkkäreitä/vakseja ei kauheasti kiinnostanut naisen tila ja, että sermit korvasivat sitä kiinniottotilaa. Arvioisin, että ukot ovat huolestuneet naisen tilasta ekan kerran vasta siinä vaiheessa, kun sermit on jo olleet paikalla. Eli nainen on ollut maassa jo jonkun 10 minuuttia ennen, kuin ovat reagoineet siihen, että naisen terveydellinen tila ei ole ok. Sen jälkeen on alettu toimimaan pikkuhiljaa ja sitten muutaman minuutin päästä soiteltu häkeen. Avun tulo kestää liian pitkään siihen nähden, että oltaisiin heti alussa soiteltu häkeen.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 333
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

weisses fleisch kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:37 pm
H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:26 pmNyt oli tilanteessa omien sanojensa mukaan 180 cm ja arviolta 100 kg nainen ja ne kaksi vartijaa näyttivät korkeintaan keskikokoisilta. Pelko on voinut vaikuttaa, vaikka ei pitäisi.
Nainen oli ylipainoinen, ei bodari. Läski ei tuo mitään ylivertaisia voimia, vaan todennäköisemmin toimii päinvastoin, eli heikentää fyysistä suorituskykyä. Jos ylipainoinen nainen aiheuttaa niin paljon pelkoa, niin mitähän nämä sankarit ovat kuvitelleet tekevänsä, jos vastassa olisi ihan tavallinen, keskikokoinen mies...
Se on hyvä kysymys. Nuo kaksi ensimmäistä vartijaa olisivat olleet todella kusessa miehen kanssa, koska nytkin maahanvienti näytti niin vaivalloiselta ja vasemmanpuoleinen mies pyöri jo lattialla ennen kuin naista oli saatu alas. Jos tilanteessa olisi ollut hanttiin laittava mies, vasemmanpuoleinen vartija olisi ollut välittömästi kasan alimmaisena.

Ylipaino tuo massaa ja ylipainoisilla on pakko olla jaloissaan enemmän voimaa kuin laiheliineillä, eiväthän he muuten pystyisi kävelemään. Jos on kamppailukoulutusta, sitä ylipainoisen massaa pystyy käyttää häntä vastaan. Mutta jos ei osaa, painavan ihmisen käsittely on vain pirun vaikeaa.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 12:52 pm
lukutoukka kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 12:24 pm
Mikään ei oikeuta sitä käsittelyä, jonka uhriksi edesmennyt joutui.
Aika vähän täällä on näkynyt kirjoituksia, missä käsittelyä pidettäisiin oikeutettuna. Varsinkin kun tapahtumista ennen voimankäyttöä ei ole juuri mitään tietoa, on vaikea edes arvioida oikeutusta.

Sitä on kuitenkin yritetty miettiä, mitkä voisivat olla sellaisia tekijöitä jotka olisivat voineet laukaista voimankäyttötilanteen. Tällainen pohdinta ei ole oikeutuksen arviointia, vaan syy-seuraussuhteiden arviointia. Valitettavasti läheskään kaikkien palstalaisten ajattelukyky ei riitä erottamaan noita kahta asiaa.

Osa keskustelijoista on yksiselitteisesti sitä mieltä, että vartijat olivat etsimässä tapettavaa kohdetta ja löysivät sellaisen. Itse en tähän tietenkään usko, että keskellä päivää kaikkien valvonta- ja kännykkäkameroiden ja ihmisten keskellä lähdettäisiin tappamaan tai edes ehdointahdoin hakemaan voimankäyttötilannetta. Jotain muuta tässä on pakko olla. Oliko joku riehunut ja otettiin kiinni väärä henkilö? Oliko uhri riehunut, vaikka se näyttää hänestä saatujen tietojen valossa erittäin epätodennäköiseltä? Oliko uhri "vanha tuttu", joka on aiemminkin häirinnyt ihmisiä, vaikka häirintä olisi ollut suht lievää. Muita vaihtoehtoja? Mielestäni näitä voi pohtia ilman että puolustelee ketään tai hakee oikeutusta kiinniotolle. Kiinnioton jälkeen tapahtunut uhrin pitkä maassapitäminen on jo aika pitkälti todettu virheelliseksi. Siihenkin liittyy silti miksi -kysymyksiä, joilla ei haeta oikeutusta vaan halutaan ymmärtää syitä ja seurauksia.

Osalle riittää kaikkiin kysymyksiin vastaukseksi se että vartijat ovat niin helkutin tyhmiä. Lienee joillekin helpompi elää kun jäsentää maailman mahdollisimman yksinkertaisena eikä pohdi asioita sen syvemmälle.
Tämä on hyvä yhteenveto. Itsekin olen ketjussa yrittänyt tunnistaa julkisuuteen tulleita faktoja ja tietopohjaisia mahdollisia syy-seuraus-suhteita niiden pohjalta. Sen mitä emme tiedä, olen pyrkinyt jättämään avoimeksi. Täällä on selvästi osa tämänhenkisiä keskustelijoita ja Minfon pitkäaikaisena lukijana tämä on se puoli jota olen täällä arvostanut, eli suodatinta joka kerää eri lähteistä faktat esiin.

Toisilla taas on päällimmäisenä sisältönä tapahtumien tuomitseminen ja erittäinkin voimakkaan spekulatiivinen kielenkäytön käyttö, mikä on sekin sinänsä ymmärrettävää, onhan kyseessä todella surullinen ja surkea juttu. Aika moni on täällä esimerkiksi vaikuttaa päättäneen ettei poistamiselle/kiinniotolle ollut oikeutusta ja että sitä edeltävä väitetty häiriö oli joko keksitty tai aiheeton, tai että ainakaan mies ei olisi saanut raportoida häiriöstä vaan se olisi pitänyt hoitaa itse. Itse taas olen keskittynyt toteamaan että emme tiedä näitä asioita, joten olen jättänyt kommenteissa tilaa myös sille vaihtoehdolle että ne ovat aiheellisia. Se ei tarkoita etteivätkö ne voi paljastua aiheettomiksi, se tarkoittaa vain että emme tiedä.

Ei tosiaan pidä ajatella, että yksittäsiä tiedossa olevia faktoja kommentoivat tai seulovatkaan tyypit välttämättä mitenkään hyväksyisivät tapahtunutta kokonaisuutta. Olemme vain kommentoineet asiaa eri vinkkelistä ja keskittyneet odottamaan lisätietoja, siellä missä tietoa ei ole. "Tappopartion" ja "tämähän meni hyvin" välillä on harmaansävyjä.

Eräs esimerkiksi kommentoi vartijoiden "jäätymisestä" puhumista jonkinlaisena selittelynä. En kommentoinut tätä heti, kun tiedon puuteessa keskustelu meni toistamiseksi jota yritän vähentää ja välttää, mutta ehkäpä sana siitä tässä yhteydessä: Itse olen yksi näistä eli koen että vartijat vaikuttavat jäätyneen kiinnioton tapahduttua fataalein (ja selkeän virheellisin) seurauksin. Mutta en missään vaiheessa ainakaan itse tarkoita käyttää jäätyminen-sanaa selittelynä. Se on nykytiedon valossa arvioni siitä mitä tapahtui, ei minkäänlainen vastuuvapautus. Niin ei tietenkään missään tapauksessa olisi saanut käydä. Havainnoin vain sitä, että nähdäkseni niin taisi käydä.

Surullinen juttu, josta epäilemättä osalliset tutkitaan ja seuraukset jaetaan. Toivottavasti tästä tapauksesta seuraa myös positiivisia asioita alan jatkokoulutukseen ja regulaatioon.

Oma spekulaationi tapahtumista oli muuten täällä. Itsekään en siis usko mihinkään isoon häiriöön.
Viimeksi muokannut sivullinenvain, Pe Tammi 13, 2023 5:03 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
RoyGrace
Alibin satunnaislukija
Viestit: 65
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 11:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja RoyGrace »

H. Solmunen kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:43 pm Kyllä 180 cm 100 kg nainen on ihan kunnon vastus 170 cm 60 kg narukäsipojalle, varsinkin jos naisella on urheilutaustaa tai tekee fyysistä työtä.
Lukematta vielä tätä viestiä heitin juuri saman kokoarvion Alepassa pyörineistä vartijoista :D Oikeasti olen ajatellut että mitä noikaan voi tehdä jos tulee tilanne päälle. No, tässä se nähtiin.
Avatar
da-n7007
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2022 5:51 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja da-n7007 »

Ihan peruslähtökohta on, ettei kukaan saa joutua tapetuksi käydessään kauppakeskuksessa asioilla. Oli suunta sitten Henkkaan, K-markettiin, kirjastoon tai seurakunnan kappeliin. Tai vain oleilemaan ja pakkasen kylmettämiä luitaan lämmittämään. Jotkut jopa sulattavat autonsa parkkihallissa, ai että! Siinäpäs se simputuksen paikka olisikin. Betoniinko vaan koko espoolaisten sakki.

Muistelen erästä kertaa, kun jouduin totaalisen eksyksiin uudessa kauppakeskuksessa, taisi olla Itis. Pyörin kuin epätoivoinen hyrrä paniikissa etsien ulospääsyä ja väylää löytää autoni parkkihallissa. Olin matkannut 500 kilsaa landelta entiseen kotikaupunkiin. Kysyin vartijalta apua, että missä, mistä ja mihin. Sain asiantuntevan avun, siitä kiitos. Jos olisi ukko heivannut tämän toistaitoisen tuosta vaan maihin, olisin jo kuollut. Ei tällä vanhalla kropalla jaksaisi muuta.
- Miä en purematta niele.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1153
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Amy kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 11:20 am Oletan että epäily olisi silloin kuolemantuottamus ja törkeä pahoinpitely. Ainakin sellaisina oon nähnyt käsiteltävän muita tapauksia, joissa ulkopuolinen on aiheuttanut toiminnallaan keskenmenon.
OT tässä ketjussa, mutta näytä yksikin esimerkki, jossa raskauden keskeytymiseen johtuvasta pahoinpitelystä olisi tullut tuomio kuolemantuottamuksesta. (Törkeä pahoinpitely kyllä.)
Alkonost
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Helmi 24, 2021 1:35 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Alkonost »

dazu kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:54 pm
micce1974 kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 4:47 pmIhmettelin ison omenan sermikäytöntöä tässä ketjussa joskus 50 sivua sitten ja erityisesti sitä miksi kiinniotettua naista ei ole lähdetty kuljettamaan kiinniottotilaan odottamaan poliisia. Oikeastaan ainut järkevä vaihtoehto on se, kiinniotossa on terveyden tilassa tapahtunut jokin muutos ja siksi uhri on päätetty jättää käytävälle odottamaan. Veikkaukseni on se, että jo tässä vaiheessa on odotettu ambulanssia eikä polisia. Koska nainen ei ole ollut kylkiasennossa odottamassa, niin hän lienee ollut vielä tajuissaan sermien käyttöönoton aikaan. 8 minuutin videossa joka päättyy elvytyksen aloittamiseen vartijat suorittavat lopuksi kaikki ensiavun pääperiaatteet hyvin.Tämän perusteella teen oman johtopäätöksen, että olisivat osanneet kääntää uhrin kylkiasentoon jo ennen sermejä mikäli olisi ollut jo silloin tajuton.
Ite veikkaisin, että järkkäreitä/vakseja ei kauheasti kiinnostanut naisen tila ja, että sermit korvasivat sitä kiinniottotilaa. Arvioisin, että ukot ovat huolestuneet naisen tilasta ekan kerran vasta siinä vaiheessa, kun sermit on jo olleet paikalla. Eli nainen on ollut maassa jo jonkun 10 minuuttia ennen, kuin ovat reagoineet siihen, että naisen terveydellinen tila ei ole ok. Sen jälkeen on alettu toimimaan pikkuhiljaa ja sitten muutaman minuutin päästä soiteltu häkeen. Avun tulo kestää liian pitkään siihen nähden, että oltaisiin heti alussa soiteltu häkeen.
Kuten aiemmin toin ilmi, niin mun silmään näyttää että pidemmällä videolla noin kohdassa 1:30 kun uhrille sanotaan ekan kerran ”hei” niin samalla pyyhkäistään vasta huppu pois päästä. Jos huppu oli tähän asti päässä niin ei kauhiasti oo voinu tilaa kyllä tarkkailla?
Whicher
Jane Marple
Viestit: 1054
Liittynyt: Ke Loka 28, 2015 2:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Whicher »

Zorro7 kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:47 pm
--Madonna-- kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:46 pm Pissat näkyy jo tuossa ilmalennon kuvakaappauksessa.
Samaa katsoin myös että jo siinä näyttäisi olevan housussa.
Varjo se on. Katsokaa videolta ja pausettakaa niin se tumma alue liikkuu liikkeen mukaan ja on myös vaateen takaosassa.
aumari
Axel Foley
Viestit: 2086
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja aumari »

On niin helppo puhua varmuutena asioista, jotka luulee tietävänsä, vaikka ei ole mitään kokemusta. Kuten esimerkiksi tuo, että kyllä neljän miehen pitäisi yksi nainen saada asettumaan, tai että on käytetty tappavaa väkivaltaa neljän uhogorillan voimin. Minäkinhän voin väittää ilman tietoa, että on nainen pistänyt voimakkaasti kampoihin kun ei neljä miestä saa asettumaan. Jotkut ottaa tosissaan kaiken mitä lukee ja joko uskoo sen mitä haluaa tai esittää eriäviä "tietoja" ja mollaavat muita kommentoijia. -kele!
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1153
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Skloddi kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 11:32 am
laplap kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 11:14 am Jos olisi loukannut pahasti maahanlaitossa, olkapäät sijoiltaan ym niin silloinhan silminnäkijät kertoisi kovasta tuskanhuudosta? Ja kuuluisi videollakin. Mutta näin ei ole. Kukaan ei voisi olla huutamatta kivusta jos menisi pahasti luita rikki tai olkapäät paikoiltaan väännössä.
Näinkö teille siellä kurssilla opetettiin? Ja jos huutaa, ettei pysty hengittämään tai ettei saa happea, niin sitten aivan varmasti saa?

Kova ja äkkinäinen kipu voi viedä myös tajun.
Tässä tapauksessa uhri silminnäkijälausuntojen mukaan oli tajuissaan vielä maahan vietynä. Oli valittanut ettei saa happea, pyytänyt soittamaan 112, jne. - Niitäkin tapauksia kyllä on, jossa kovaa kipua ei adrenaliinipöllyltä huomaa.

En usko mihinkään olkapäiden sijoiltaanmenoon tuossa. Oikealle kyljelle mätkähtää ja kiinni pidetty oikea käsi on hankalassa asennossa, mutta ei liian vaikeassa vielä. Jos olisi kohteena ollut hauras vanhus, niin hyvin olisi luita murtunut, mutta nuorena on notkeampi ja joustavampi ja yleensä luustokin vielä kondiksessa, pl. muutama sairaus.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

da-n7007 kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 5:01 pmIhan peruslähtökohta on, ettei kukaan saa joutua tapetuksi käydessään kauppakeskuksessa asioilla.
Luonnollisesti on ja onnistuessaan järjestyksenvalvonnalla on positiivinen rooli siinä, että asioijat ovat turvassa. Tosiasiassa moni tuskin haluaisi, että pääkaupunkiseudun julkisilla paikoilla ei olisi järjestyksenvalvontaa. Se tuskin aidosti parantaisi turvallisuutta, vaan todennäköisesti heikentäisi sitä merkittävästi.

Jos vartijoilta tappotarkoitusperä paljastuisi, se olisi tietenkin korkeamman syytteen alainen asia ja näin pitäisikin olla. Esimerkiksi Avarnin tapauksessa vaikuttaisi paljastuneen tahallista pahoinpitelyä. Kukaan ei tietenkään saa myöskään joutua pahoinpidellyksi asioillaan.

Toistaiseksi Ison Omenan tapauksessa ei ole tietoa tahallisuudesta tai tappotavoitteesta. Jos tämä tieto muuttuu, olen luonnollisesti samaa kieltä rikosnimikkeiden koventamisesta. Toistaiseksi poliisi on sanonut ettei tahallisuutta epäillä eli taposta ei olisi kysymys, mutta asia voi tietenkin vielä muuttua.
HiljainenTodstaja
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: To Tammi 12, 2023 9:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja HiljainenTodstaja »

Tulee mieleen onko poliisi kieltänyt postaamasta tänne jotain oleellista matskua.
Minkähänlaisen tuomion siitä sais jos vaan laittais. Ja ei,ei ole itselläni.
Toivon että jollain on.
Elpukka
Remington Steele
Viestit: 235
Liittynyt: To Maalis 25, 2010 4:39 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Elpukka »

Voisko noita vartijan ÄO viestejä jo lopetella.
Ei tiedetä noista mitään muuta kuin, että olivat tuolloin töissä ja Securitaksen palkkalistoilla.
Moni täyspäiväinen opiskelija tekee vartijan/järkkärin hommia, koska niihin hommiin on helppo päästä, koulutus on lyhyt (ja yleensä työnantajan maksama), vuorot saa valita, eli eivät häiritse koulupäiviä ja luultavasti vuoroja löytyy just niin vähän/paljon kuin haluaa tehdä.
Ja luultavasti alalla on yhtä paljon urpoja kuin missä tahansa muussakin ammatissa.

Tuskin kukaan on sitä mieltä, et tässä on nyt saavutettu se optimaalinen tavoite, kun kiinniotettu kuoli.

Ehkä se hopeareunus on se, että nyt nämä toimintatavat tarkistetaan, josko tulevaisuudessa osattaisiin toimia paremmin ja turvallisemmin.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009326244.html
Vartijoiden voiman­käyttö­opetuksesta vastaava ylikonstaapeli: Äkki­kuoleman riskin suuruus vatsallaan makuuttamisessa oli yllätys
Poliisiammattikorkeakoulussa odotetaan sisäministeriön työryhmän selvitystä, jonka perusteella koulutuksen sisältö saattaa muuttua. Polamkista valmistuvat sekä poliisin että vartijoiden kouluttajat.
Joka toiselle kuoppaa kaivaa, joka toiselle ei.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1153
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

laplap kirjoitti: Pe Tammi 13, 2023 11:42 am Jos/kun asiakas on silminnäkijöiden mukaan huutanut apua ja pyytänyt soittamaan 112 maahanlaiton jälkeen, ei hän ole ollut tajuttomana. Tuolloin varmasti olisi huutanut myös jos käsi on poikki/sijoiltaan ja sitä joku vääntää. Se on sellainen kipu ettei voisi olla huutamatta, tai että huutelisi selkeitä lauseita/pyyntöjä vaan.
Jotakuinkin kivuttomia sijoiltaanmenoja kokeneena sanoisin, että ei suinkaan välttämättä huuda.
Vastaa Viestiin