Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama 35-v nainen kuoli - syytteet kaatuivat

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja URSA »

En ihmettele miten Ison Omenan vartijat pilasivat vartijoiden mainetta yleensä, koska on aikamoinen sattuma, että kuuden vartijan joukkoon osui sekä sadistinen kiduttaja vääntelemään kättä kivuliaasti että viisi enemmän tai vähemmän välinpitämättömyyttään mokailevaa tai vastuuta tilanteessa pakoilevaa vartijaa. Koko tapahtumaketjussa paistoi ettei uhrin hyvinvointi ollut kenenkään mielessä eikä sitä seurattu. Ilmeisesti vartijat kykenevät työhönsä niin kauan kun se on myymälävarkaiden nappaamista mutta muu on liian vaativaa. Isossa Omenassa ei näkynyt että uhrin kanssa olisi ensin edes yritetty puhua tilannetta selväksi.

Toisaalta on naurettavaa että monet kuvittelevat keksineensä uuden vitsin kutsuessaan vartijoita tappajiksi. Tosin voi olla että tässä jutussa liioitellaan ja unohdetaan kertoa valtaosan häiritsijöistä olevan alaikäisiä.
"Netissä on kuvallinen ohje, mihin puukottaa vartijaa" – Ison Omenan tapaus sai vartijat pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Vartiointialalta kerrotaan Ison Omenan jälkeisen ajan olleen erittäin raskas ja jopa huolestuttavaa. Vartijoita on uhattu jopa fyysisellä väkivallalla.

Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja Sami Kymäläinen kertoo tilanteen olevan alalla nyt niin kriittinen, että hyvin harva haluaa kommentoida asiaa edes nimettömästi.

Tänään 7:00 | Päivitetty tänään 8:21

– Tilanne on tulenarka. Oma arki on kääntynyt aivan päälaelleen.

Näin kuvailee suomalaisessa suuressa kaupungissa työskentelevä vartija tilannetta ja ihmisten suhtautumista alaan kauppakeskus Isossa Omenassa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen. Kiinnipitotilanteen yhteydessä 35-vuotias nainen kuoli. Vartija esiintyy tässä jutussa nimettömänä.

Seuraukset vartija huomasi omassa työssään heti seuraavana päivänä.

– Olin työvuorossa isossa kauppakeskuksessa, ja ihmiset tuijottivat. Ihmisten silmissä näki inhon. Varautuneisuutta ilmeni myöskin tiettyjen liikkeiden henkilökunnan suunnalta: he eivät tervehtineet. Tuli sellainen olo, että yksittäinen vaksi nyt kantaa vastuun kaikista tapahtumista. Samana päivänä muistan myös, kuinka väistin perhettä, että se pääsee kulkemaan. Äiti sanoi lapsilleen, että olipa pelottava nähdä nuo vartijat.

Ihmisten reagointi on jatkunut samanlaisena myös sen jälkeen.

– Tulevat heti tarkistamaan, että mitä firmaa edustaa. Jaa, täällä uskaltaa asioida, kun edustatte tätä firmaa. Äidit ovat sanoneet lapsille, että väistäkääs, vartijat tulee. On sanottu, että pitää varoa, eikä lähestyä, vartija kuvailee.

Samaa viestiä vartija on kuullut myös kollegoiltaan.

– Olen kuullut paljon kollegoilta sitä, että jos on tullut ensiaputilanne kaupassa, ihmiset sanovat, että tuolla ne tappajat taas menevät. Yksi kollega oli joutunut kutsumaan yhteen tilanteeseen ensihoitajat paikalle, ja joku heistäkin oli kysynyt että uskaltaako tänne tulla, kun vartijat ovat paikalla.

Vartija on seurannut kansalaiskeskustelua, jossa monet ovat olleet sitä mieltä, että vartijoiden ensisijainen halu olisi päästä fyysiseen kontaktitilanteeseen asiakkaiden kanssa.

– Sellaista on kummallista lukea. Voimakeinojen käyttäminen on ammatissa kaikkein viimeisin vaihtoehto, me lähdemme siitä että puhutaan. Puhutaan niin kauan, kunnes asiakas ymmärtää oman parhaansa. En tiedä yhtäkään vaksia omalta seudultani, joka haluaisi päästä painimaan, vartija sanoo.

Avarn Securityn työntekijöiden osuutta tutkitaan yli 20 rikoksessa – kaikki vangitut on vapautettu

Seurauksia kuvaa myös Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja Sami Kymäläinen. Kuulumiset kentältä eivät ole olleet mairittelevia.

– Vartijoita ja järjestyksenvalvojia syljetään, haukutaan tappajiksi ja hautakynttilöitä viedään kotiovelle. Muun muassa, Kymäläinen sanoo.

Hän allekirjoittaa vartijan näkemyksen tulenarasta tilanteesta.

– Ihmiset sylkevät autoa päin, tunkevat kameroita naamaan kiinni ja yrittävät samalla provosoida. Erityisen ikävää, että tässä ovat olleet monesti kohteena nuoret ihmiset, joilla monilla on elämän ensimmäinen työpaikka kyseessä. Näitä on sattunut ympäri Suomea, Kymäläinen kertoo.

Karuin seuraus on sellainen, jossa Kymäläisen mukaan yllytetään suoraan väkivaltaan vartijoita kohtaan.

– On tullut vastaan jopa kuvallinen ohje, mihin puukottaa vartijaa jotta ei osu suojaliiviin. Tilanne on nyt niin tulehtunut, että kukaan alalla työskentelevä ei halua antaa haastatteluja edes nimettömästi.

Kymäläiselle itselleenkin tapahtunut on käynyt tunteisiin. Twitterissä aktiivinen pirkanmaalainen linkkasi taannoin uutisen, jossa kerrottiin yhden Avarn Securityn rikosepäilykokonaisuuteen liittyneen henkilön menehtyneen.

– Saiko sosiaalinen ja perinteinen media ensimmäisen veriuhrinsa? Jos näin pääsi käymään, niin toivotaan että jää viimeiseksi, Kymäläinen kirjoittaa.

Ajatteletko, että toimittajat haluavat tällaisia seurauksia?

– Siinä päivityksessä oli tunne kieltämättä vähän pinnassa. Korostan, että ne twiitit olivat tehty henkilökohtaiselta tililtä yksityishenkilönä. Avarnista käyty keskustelu oli ihan perusteltua: olin itsekin todella järkyttynyt, kun se tuli julkisuuteen, ja toivon mukaan se selvitetään juuriaan myöten. Sitten pian tuli Securitas-tapaus, joka veti tuon ihan pintaan: uutisointi oli vähän turhankin nopeaa ja siinä ruokittiin ihmisissä mahdollisimman voimakkaita tunteita.

– Media halusi uutisoida nopeasti, josta seurauksena tunteet olivat pinnassa ennen kuin faktat olivat esillä. Osa jutuista oli sellaisia, että ratsastettiin tunnekuohun harjalla. Somessa nousi sitten lynkkausmieliala, joka levisi koko alaa kohtaan. Tätä twiitissäni kritisoin, Kymäläinen sanoo.

Kymäläisen mukaan on selvää, että alaa pitää kehittää lähivuosina selkeillä ratkaisuilla.

– Ensinnäkin koulutuspuoleen pitää satsata lisää. Myös alan palkkausta pitää saada kehitettyä. Vastaavissa tehtävissä työskentelevien palkka on 12 euroa tunti, joten uhkatekijöihin ja osaamisvaatimuksiin suhteutettuna se ei ole välttämättä kauhean kannustava. Jos halutaan saada alalle kehitystä, niin pitää ruveta väistämättä tarkastelemaan alan palkkatasoa, Kymäläinen huomauttaa.

Samaa mieltä on myös jutussa nimettömänä esiintyvä vartija.

– Koulutuksen parantaminen, ensiaputaitojen kehittäminen ja voimankäytöllisen aspektin tarkastelu. Niillä liikkeelle. Olisi hyvä, jos koulutetaan alalle tulevia ihmisiä vuorovaikutustaitoihin ja sosiaaliseen osaamiseen. Nuoret ihmiset eivät välttämättä tunnista sitä, onko joku reaktio esimerkiksi seurausta psykoosista. Myös hiljaista tietoa pitäisi laittaa kiertämään aiemmin enemmän: jos tiedetään, että joku ei oikein sovi hommaansa, siitä kiertää tieto ja se otetaan vastaan, vartija sanoo.

Avarn Securityyn liittyvässä rikosepäilykokonaisuudessa yksi epäilty on sittemmin kuollut. Poliisin mukaan asiaan ei liity rikosta.

– Tällä hetkellä meillä on alalla nuoria ihmisiä, jotka yhtäkkiä saavat kuulla olevansa tappajia ja rikollisia. Selviytymistä se vaatii, ja päätä, vartija sanoo yleisluontoisesti kommentoimatta mainittua tapausta erikseen.
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5674017
Ehkä on hyväkin että vartijoiden stressinsietokyky tulee käytännössä testatuksi, niin epäsopiva aines vaihtaa alaa.
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5147
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hermione »

JudgeCooper kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 8:22 am En minäkään usko, että Eveliinaa olisi tappaa haluttu. Mutta haluttiin vahingoittaa ja tuottaa kipua. Ja tämän toiminnan seuraus uhrille ei sitten mahtunut ostarielvisten pähän.
Jep, tuskin oli tarkoitus tappaa, mutta tarkoitus oli nöyryyttää ja tuottaa kipua, mikä ilmenee kyllä myös julkisesti saatavilla olevista tallenteista. Tarkoitus ilmeisesti oli myös "kouluttaa" uudempia työntekijöitä voimankäyttöön, mutta koulutus meni kyllä ihan vitusti pieleen.

Vartijat ja järjestyksenvalvojat ovat sellaisessa asemassa, että heiltä pitää edellyttää ymmärrystä voimankäytön riskeistä ja osaamista seurata voimankäytön kohteen vointia (eikä vain olla seuraavinaan, kuten tässä tapahtui). Myös ensiaputaidot pitää olla olemassa.
hallussa on
Lauri Hanhivaara
Viestit: 139
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:15 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hallussa on »

"Vartijat ja järjestyksenvalvojat voivat kuvata kiinni otettuja tunnistamista varten"
https://yle.fi/a/74-20014265

Onko siis lupa kuvata ja tallentaa ?
Securitas ja avarn security kuka on antanut teille vallan mielivaltaisesti määrittää normaalin / epänormaalin käytöksen rajat valvomissanne tiloissa ja jopa niiden ulkopuolellakin ?
Satunnainenkulkija
Scooby-Doo
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 2:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Satunnainenkulkija »

Ei mitään hajua kirjoitti: Ma Tammi 23, 2023 4:17 pm
Miss Smilla kirjoitti: Ma Tammi 23, 2023 3:13 pm Tälläsiä tuli vastaan.
Mikä lie uutisarvo, mutta lisäillään nyt.
Olisko ollut sitten julistamassa sanaa ja katsottu tämä häiriköinniksi, vai onko vaan omia jorinoita. Ken tietää.
Kyseessä julkinen päivitys facessa, joten voinee jakaa suoran linkin.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1015809588
Tämän sanajulistamisen osalta on veljen kertomana ettei Eveliina ollut evankelista, mutta tuolla monet ovat sitä mieltä, että oli evankelioimassa. Toivottavasti saamme joskus virallisen selvyyden siitä, millainen tämä häiriö oli.
Kyllähän tällaista evankelioimista tai lappujen jakamista on siellä sun täällä kommenteissa mainittu hänet tunnistaenkin, joten sitä on varmasti myös tapahtunut ja sekin luultavasti on joitakin myös ärsyttänyt. Eri asia on sitten, että liittyykö tämä ilmoitettu häiriö mitenkään siihen vai onko ollut ihan jokin muu konflikti, esim. siitä raha-asiasta jonkun entuudestaan tutun kanssa. Tämä tosiaan selvinnee jossain vaiheessa.

On myös ihmetelty miksi Eveliina on mahdollisesti toistuvasti viettänyt aikaansa ns. epämääräisten henkilöiden seurassa, eikö parempaa seuraa löytyisi. Siinäkin on ehkä ollut tuo sama syy, kertominen toisenlaisesta tiestä. Tällä "seurueella" on sitten taas ollut oma intressinsä hyväksyä hänet seuraansa, vaikkapa se rahan pummaaminen ja muu hyväksikäyttö.
micce1974
Susikoski
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Marras 03, 2010 11:25 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja micce1974 »

Hermione kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 12:58 pm
JudgeCooper kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 8:22 am En minäkään usko, että Eveliinaa olisi tappaa haluttu. Mutta haluttiin vahingoittaa ja tuottaa kipua. Ja tämän toiminnan seuraus uhrille ei sitten mahtunut ostarielvisten pähän.
Jep, tuskin oli tarkoitus tappaa, mutta tarkoitus oli nöyryyttää ja tuottaa kipua, mikä ilmenee kyllä myös julkisesti saatavilla olevista tallenteista. Tarkoitus ilmeisesti oli myös "kouluttaa" uudempia työntekijöitä voimankäyttöön, mutta koulutus meni kyllä ihan vitusti pieleen.

Vartijat ja järjestyksenvalvojat ovat sellaisessa asemassa, että heiltä pitää edellyttää ymmärrystä voimankäytön riskeistä ja osaamista seurata voimankäytön kohteen vointia (eikä vain olla seuraavinaan, kuten tässä tapahtui). Myös ensiaputaidot pitää olla olemassa.
Kuten ketjussa on aiemminkin todettu, niin hallittu voiman käyttö ja kivun tuottaminen tiettyyn rajaan asti kuuluu vastustelevaan ihmiseen kohdistettaviin voimakeinoihin. Se, että kättä pidetään hallinnassa ja sopivasti käännetään niveliä vastaan kertoo kiinniotettavalle että vastustelusta riippuen kohta sattuu enemmän. Niin omituiselta kuin se maallikosta tuntuukin, niin tämä usein rauhoittaa vastaanlaittamista ja rimpuilua. Se ei ole mitään sadistista, pahantahtoista tai nöyryyttämistä vaan osa hallittua prosessia. Näin näissä hommissa toimitaan ihan ympäri maailmaa ja näin myös koulututetaan. Samat opit on poliiseilla, armeijoilla ja yksityisillä turvapalveluilla.

Tämä on syy myös siihen miksi se kasan alimpana oleva on ainut joka pitää meteliä ja huutaa. Sekin kuuluu asiaan ja se tapahtuu tänäänkin suomessa useita kertoja. Ammattitaitoa on se, että kipua tuotetaan vain sen verran että kiinniotettu ymmärtää tilanteen. Ihminen on loppujen lopuksi äärimmäisen vahvaa tekoa ja todella harvoin näissä mikään paikka menee rikki. Tästä syystä myös jälkipuinneissa rikolliset haluavat tehdä rikosilmoituksia pahoinpitelyistä, koska heitä on "sattunut". Koska oikeaan rajaan asti voimankäyttö on perusteltua, niin rikosilmoitukset hyvin harvoin päätyvät tutkintaan asti.

Edelleen ison omenan tapaus on äärimmäisen valitettava ja ikävä. Tutkinnan tulevaisuudessa kertoo ovatko lain edellytykset täyttyneet kiinniottoon. En ota siihen kantaa, koska alkutilanteesta ei ole faktaa. En kuitenkaan näe siinä mitään sadistista tai saatikka tarkoitusta oikesati edes satuttaa ketään. Se on kyllä hämmentävää, että uhrin jaloista on pidetty kiinni "loppuun asti". Eiköhän tuossa vähän aiemmin olisi pitänyt ymmärtää, että vastarinta on päättynyt tällä kertaa.
hallussa on
Lauri Hanhivaara
Viestit: 139
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:15 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hallussa on »

micce1974 kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 1:58 pm
Kuten ketjussa on aiemminkin todettu, niin hallittu voiman käyttö ja kivun tuottaminen tiettyyn rajaan asti kuuluu vastustelevaan ihmiseen kohdistettaviin voimakeinoihin. Se, että kättä pidetään hallinnassa ja sopivasti käännetään niveliä vastaan kertoo kiinniotettavalle että vastustelusta riippuen kohta sattuu enemmän. Niin omituiselta kuin se maallikosta tuntuukin, niin tämä usein rauhoittaa vastaanlaittamista ja rimpuilua.
Tämä on syy myös siihen miksi se kasan alimpana oleva on ainut joka pitää meteliä ja huutaa. Sekin kuuluu asiaan ja se tapahtuu tänäänkin suomessa useita kertoja. Ammattitaitoa on se, että kipua tuotetaan vain sen verran että kiinniotettu ymmärtää tilanteen. Ihminen on loppujen lopuksi äärimmäisen vahvaa tekoa ja todella harvoin näissä mikään paikka menee rikki. Tästä syystä myös jälkipuinneissa rikolliset haluavat tehdä rikosilmoituksia pahoinpitelyistä, koska heitä on "sattunut". Koska oikeaan rajaan asti voimankäyttö on perusteltua, niin rikosilmoitukset hyvin harvoin päätyvät tutkintaan asti.
Lainausta lyhennetty.

Poliisi kehoittaa pitämään omana kipeenä, eikä tutki pahoinpitelyjä.
Kipu siis kuuluu asiaan ja on siis vallankäyttöä, myöskin vääränlaisen.
Securitas ja avarn security kuka on antanut teille vallan mielivaltaisesti määrittää normaalin / epänormaalin käytöksen rajat valvomissanne tiloissa ja jopa niiden ulkopuolellakin ?
Satunnainenkulkija
Scooby-Doo
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 2:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Satunnainenkulkija »

Satunnainenkulkija kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 11:33 am
--Madonna-- kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 11:11 am
Satunnainenkulkija kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 10:26 am
Poliisin tiedotteessa jo aikoja sitten oli mainittu, että uhri EI asioinut kauppakeskuksessa missään liikkeessä. Oletettavasti valvontakameroista nähneet tuon.
Niin kuten totesin, tarkkaan tulkiten kirjasto ei ole "liike" (miksi siis edes mainitaan näin, miksi ei vain "ei asioinut missään", jos asia on siten?). Ajattelin, että jospa oli tarkoitus katkaista siipiä siltä Levi's-huhulta (kun ko. liike sai jo aika ikävää julkisuutta) kuten toisella lausunnolla siltä tukehtumiselta, että kerrotaan osittain jotain, mutta ei kuitenkaan kaikkea.

Ja toisaalta ei ole edes kovinkaan olennaista, onko jo käynyt vai vasta menossa. Paitsi ehkä siltä kannalta, että ei varmaan halua poistua käskystä ulos välittömästi sitäkään vertaa, jos on asioinnit vielä hoitamatta.
Poliisin tiedotteen sanamuoto oli siis seuraava:
"Hän ei ennen tapahtumasarjan alkua asioinut kauppakeskuksen myymälöissä, eikä mikään yksittäinen kauppakeskuksen myymälä liity tähän tutkittavana olevaan tapaukseen."

https://poliisi.fi/-/poliisi-jatkaa-tut ... teessa-7.1
aivoriihi
Axel Foley
Viestit: 2265
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 8:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja aivoriihi »

hallussa on kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 2:04 pm


Poliisi kehoittaa pitämään omana kipeenä, eikä tutki pahoinpitelyjä.
Kipu siis kuuluu asiaan ja on siis vallankäyttöä, myöskin vääränlaisen.
Mita tama tarkoittaa ihan selkosuomeksi?
"It is great to be a blonde. With low expectations it's very easy to surprise people."
Pamela Anderson
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Tässäpä se syy neljään kiinnipitelijään kiiniotoissa on: kivun välttäminen. Ironista kyllä se mitä pidetään ylivoimana ja väkivaltana, on nimenomaan päinvastaista. Mitä enemmän kiinniottajia, sitä hallitumpaa ja kivuttomampaa se on. Mitä vähemmän kiinniottajia, sitä vaarallisempaa ja kivuliaampaa se on.

Jos yksi henkilö joutuu ottamaan toisen hallintaotteeseen, tämän on käytettävä hallintaotteen kivuntuottamista mekanismina jolla rauhoittaa toinen, koska ei kykene fyysisesti ottamaan koko kehoa kaikkine raajoineen haltuun. Hallintaotteessa käsi väännetään selän taakse tietyllä tavalla ja sillä säädellään kipua. Jotakuinkin jokainen armeijan käynytkin tämän tietää eli ei ole mikään vartijoiden salaisuus, vaan oikeaoppinen ja asiallisena pidetty menetelmä.

Sen sijaan jos neljässä raajassa on kaikissa joku kiinni, kipua ei tarvita hillinnän välineenä, vaan voidaan vain aidosti ottaa liikkeet kiinni ja näin väkivaltaa minimoidaan.

On todella sääli ettei Ison Omenan tässä kiinniottotilanteessa ollut heti neljää, vaan kaksi maahanviejää. Jos henkilö olisi esimerkiksi vain reippaasti kannettu nelistään ulos kaikista raajoista, maahanvientiä ja kiinniottoa ei välttämättä olisi tehty lainkaan. (Voi olla etteivät vartijat tällaisia kantoja tee, en tiedä koulutuksen sisältöä tässä, mutta poliisit kyllä tekevät esimerkiksi.)

Se mitä maassa tapahtui kiinnioton jälkeen meni Isossa Omenassa toki täysin pieleen. Kiinnioton ja raudoittamisen jälkeen olisi pitänyt nousta ylös, ellei jotain perusteltua syytä muuhun paljastu. Joka tapauksessa olisi pitänyt seurata tilaa ja höllätä vaatteita.

Ja luonnollisesti on ihan oma lukunsa jos ja kun kiinniotto on perusteeton tai laiton, kuten epäilemme...
Viimeksi muokannut sivullinenvain, Ti Tammi 24, 2023 2:35 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5147
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hermione »

micce1974 kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 1:58 pm
Kuten ketjussa on aiemminkin todettu, niin hallittu voiman käyttö ja kivun tuottaminen tiettyyn rajaan asti kuuluu vastustelevaan ihmiseen kohdistettaviin voimakeinoihin. Se, että kättä pidetään hallinnassa ja sopivasti käännetään niveliä vastaan kertoo kiinniotettavalle että vastustelusta riippuen kohta sattuu enemmän. Niin omituiselta kuin se maallikosta tuntuukin, niin tämä usein rauhoittaa vastaanlaittamista ja rimpuilua. Se ei ole mitään sadistista, pahantahtoista tai nöyryyttämistä vaan osa hallittua prosessia. Näin näissä hommissa toimitaan ihan ympäri maailmaa ja näin myös koulututetaan. Samat opit on poliiseilla, armeijoilla ja yksityisillä turvapalveluilla.
Varmaan se pointti ei ole ollutkaan kivun tuottaminen tai se, että uhri varmasti tunsi kipua, vaan se, että uhri kuoli voimankäytön kohteena ollessaan ja selvityksessä on nyt tapahtumat myös voimankäyttöä edeltävältä ajalta - oliko voimankäytölle ja kiinniotolle edellytyksiä lainkaan.

Ei se ole "valitettavaa", että uhri kuoli, vaan se oli yksiselitteisesti väärin. Kyseistä kuolemantapausta ei saa missään tapauksessa hyväksyä tyyliin "rapatessa roiskuu". Mikäli tätä tapausta ei tutkita ja tuomita oikeudenmukaisesti, niin koko ammattikunta tulee kärsimään siitä nahoissaan pitkään.

Securitas on jo synonyymi kuolemanpartiolle.
Sonerilla
Alibin satunnaislukija
Viestit: 65
Liittynyt: Ti Tammi 17, 2023 12:09 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Sonerilla »

Muistelen, että joku vuosi sitten oli törkeä kuolemantuottamustapaus, tarkemmin en tässä kohtaa sitä muista, mutta jossa annettiin jonkinlainen kevennetty tuomio, koska tapaus sai niin paljon media- ja yleisöhuomiota, jolloin tekijän katsottiin jo kärsineen "julkisesta teilaamisesta".
Tässä voi käydä samoin .
Avatar
JudgeCooper
Sofia Karppi
Viestit: 417
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2023 4:44 pm
Paikkakunta: NY

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja JudgeCooper »

Sonerilla kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 3:30 pm Muistelen, että joku vuosi sitten oli törkeä kuolemantuottamustapaus, tarkemmin en tässä kohtaa sitä muista, mutta jossa annettiin jonkinlainen kevennetty tuomio, koska tapaus sai niin paljon media- ja yleisöhuomiota, jolloin tekijän katsottiin jo kärsineen "julkisesta teilaamisesta".
Tässä voi käydä samoin .
Samoin käy oikeusvaltiossamme, jos rötöksiö on enemmänkin. Saa tukkualennuksen tuomioonsa.
Välinpitämättömyys on valinta.
Satunnainenkulkija
Scooby-Doo
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 2:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Satunnainenkulkija »

Sonerilla kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 3:30 pm Muistelen, että joku vuosi sitten oli törkeä kuolemantuottamustapaus, tarkemmin en tässä kohtaa sitä muista, mutta jossa annettiin jonkinlainen kevennetty tuomio, koska tapaus sai niin paljon media- ja yleisöhuomiota, jolloin tekijän katsottiin jo kärsineen "julkisesta teilaamisesta".
Tässä voi käydä samoin .
Tässä tapauksessa ei ainakaan toistaiseksi ole ollut yhdenkään osallisen henkilöllisyys yleisessä tiedossa, joten mahdollinen teilaaminen on kohdistunut koko työtekijäryhmään tai ko. yrityksiin, ei erityisesti tekijöihin. Ja mikäli heidät on siirretty (jos töissä ovat) muihin kohteisiin, hyvin harva varmaan edes tunnistaa heitä. Enemmän teilausta saanevat nyt ne tapahtumaan osattomat, jotka ovat tuonne Omenaan jääneet/tilalle tulleet.
elf
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: La Tammi 14, 2023 1:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja elf »

Satunnainenkulkija kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 1:57 pm
Ei mitään hajua kirjoitti: Ma Tammi 23, 2023 4:17 pm
Miss Smilla kirjoitti: Ma Tammi 23, 2023 3:13 pm Tälläsiä tuli vastaan.
Mikä lie uutisarvo, mutta lisäillään nyt.
Olisko ollut sitten julistamassa sanaa ja katsottu tämä häiriköinniksi, vai onko vaan omia jorinoita. Ken tietää.
Kyseessä julkinen päivitys facessa, joten voinee jakaa suoran linkin.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1015809588
Tämän sanajulistamisen osalta on veljen kertomana ettei Eveliina ollut evankelista, mutta tuolla monet ovat sitä mieltä, että oli evankelioimassa. Toivottavasti saamme joskus virallisen selvyyden siitä, millainen tämä häiriö oli.
Kyllähän tällaista evankelioimista tai lappujen jakamista on siellä sun täällä kommenteissa mainittu hänet tunnistaenkin, joten sitä on varmasti myös tapahtunut ja sekin luultavasti on joitakin myös ärsyttänyt. Eri asia on sitten, että liittyykö tämä ilmoitettu häiriö mitenkään siihen vai onko ollut ihan jokin muu konflikti, esim. siitä raha-asiasta jonkun entuudestaan tutun kanssa. Tämä tosiaan selvinnee jossain vaiheessa.

On myös ihmetelty miksi Eveliina on mahdollisesti toistuvasti viettänyt aikaansa ns. epämääräisten henkilöiden seurassa, eikö parempaa seuraa löytyisi. Siinäkin on ehkä ollut tuo sama syy, kertominen toisenlaisesta tiestä. Tällä "seurueella" on sitten taas ollut oma intressinsä hyväksyä hänet seuraansa, vaikkapa se rahan pummaaminen ja muu hyväksikäyttö.
Jos uskonnollisten trakujen jakaminen on peruste tällaiselle voimankäytölle niin sitten kaikki dna- myyjät, hesarikauppiaat, greenpeace-, unicef- SPR- rahankerääjät kaduilla ja kauppakeskuksissa ansaitsevat saman kohtelun. Ilmeisesti tässä ei ollut siitä edes kyse joten miksi jauhetaan?
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5298
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 2:31 pmTässäpä se syy neljään kiinnipitelijään kiiniotoissa on: kivun välttäminen. Ironista kyllä se mitä pidetään ylivoimana ja väkivaltana, on nimenomaan päinvastaista. Mitä enemmän kiinniottajia, sitä hallitumpaa ja kivuttomampaa se on. Mitä vähemmän kiinniottajia, sitä vaarallisempaa ja kivuliaampaa se on.
Kiinniottoon on erilaisia perusteita, ja kun ne eivät täyty, niin puhutaan perusmuotoisesta tai törkeästä pahoinpitelystä, eikä kiinniotosta. Pahoinpitelytilanteessa ei ole enää itsestään selvää, että tavoitteena on kivuttomuus ja turvallisuus.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Vastaa Viestiin