Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama 35-v nainen kuoli - syytteet kaatuivat

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Hieman olen kuullut kuin varsinkin äärivasemmisto olisi ollut hirveän ärsyyntynyt ja vihoissaan tästä tapauksesta. :mrgreen: Siinä mielessä huvittavaa, kun kyseessä on sentään oikea yksittäistapaus.

Samaan aikaan Ruotsi on sisällissodan kaltaisessa tilanteessa ja Suomessakin on noussut valtavasti esiin paljon ja moninverroin vakavampaa väkivaltaa, joihin ei löydy samoilta tahoilta oikein mitään kommenttia.

Tämän ketjun koko on omalla tavallaan myös huvittava. Enemmän se kertoo siitäkin miten harvinainen tapaus on ylipäätään kyseessä, että vartijoille tapahtuu mitään tälläistä.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Tessu kirjoitti: To Tammi 26, 2023 8:04 am Tuo että virkamies aina puolusta toista virkamiestä loppuun asti pätee kyllä muihinkin tärkeisiin ja isokenkäisiin.
Jos olet normi kaduntallaaja ei ole mitään asiaa oikeuteen voittamaan.aina häviää!
Tuo ei täysin pidä paikkaansa. Suomessa voi käydä oikeudessa miten tahansa. Oikeustuomiot voivat olla yllättävän tasapuolisia myös niissä tapauksissa, joissa eliitti on lähtenyt jonkun kimppuun.
Ongelma on vain siinä, että oikeudenkäynnit itsessään ovat kalliita. Jos joutuu omilla rahoilla käymään oikeutta, niin se ei ole kovin kannattavaa. Tietysti eri asia jos jokin Yle, valtio tai muu taho maksaa kulut.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Isoin vaara on sama mitä on tapahtunut Usan demokraattipuolueen ja valtamedian toimesta Usassa eli siellä nämä Defund Police kampanjat johtivat isompaan väkivalta, ryöstö, tappamisaaltoon.
Vastaavaa kampanjointia kannatti myös suomalainen valtamedia.
Suomessa on nähty samaa toimintaa.

Ideana näissä on yleensä valita jokin sopiva yksittäistapaus ja rummuttaa sitä äärettömyyksiin asti. Aika usein jotkut yksityiskohdat ja faktat jätetään käsittelemättä tietoisesti valtamediassa.

Toisaalta on tietysti paljon parempi, jos tapaus Itsessään on hyvin törkeä. Näin ollen oikeasta yksittäistapauksesta - vaikka vastaavaa ei olisi tapahtunut vuosikymmeniin - saadaan sopiva ennakkotapaus, jonka taustalla ajetaan muuta agendaa.

Pitää ymmärtää miten taustalla on isompi vasemmiston ja globalistien kampanja järjestäytynyttä ja turvallista yhteiskuntaa vastaan.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5298
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

fouilleur kirjoitti: To Tammi 26, 2023 2:34 am Siis olet nähnyt vain sen takaapäin käytävän suunnasta kuvatun videon vai tämän, alussa olevan videopätkän?

https://twitter.com/jonass64522221/stat ... L_KxuslMlg
Tää oli mulle uus. Se takaa kuvattu alkaa jonkin verran aikaisemmin, kun saalista vielä kuljetetaan retuuttaen.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja URSA »

Ai joku myyjäkin oli sotkeutunut tilanteeseen ja kiellellyt ihmisiä kuvaamasta? Onneksi kaikki eivät totelleet tai ei tiedettäisi kuinka väärin vartijat toimivat alusta loppuun.

Nykyään kannattaisi kuvata aina kun vartija lähestyy.

Kopioin tämän jutun tähän koska mielestäni tästäkin uutisesta voi päätellä vartijoiden mokanneen todella pahasti. Nyt vaikuttaa julkisesti ilmeiseltä ettei videoille tallentuneeseen voimankäyttöön ollut oikeutta.
Kuolema Isossa Omenassa: Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kiinniotto-oikeuksissa olennaisia eroja – "Ihmisten on hyvin vaikea tietää, minkä turvatoimen kohteena he ovat"

MTV Uutiset

Vartijoilla on järjestyksenvalvojia suppeammat oikeudet – poliisi selvittää Ison Omenan voimankäytön oikeutusta
JULKAISTU 3 TUNTIA SITTEN

Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa kuoli reilut kaksi viikkoa sitten vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kiinniottama nainen. Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien toimivalta eroaa olennaisesti toisistaan.

Poliisi onkin tällä hetkellä erityisen kiinnostunut siitä, miksi 35-vuotias espoolaisnainen otettiin kiinni ja oliko siihen perusteita.

– Näiden kauppakeskusten osalta tilanne on tosiaan vähän erikoinen, koska siellä voi olla sekä vartijoita sekä järjestyksenvalvojia, kertoo turvallisuusalan tutkija Jyri Paasonen Vaasan yliopistosta.

– Jos tätä tarkastellaan ihmisten oikeusturvan kannalta, niin kyllä heidän on hyvin vaikea tietää, että minkä turvallisuustoimenpiteen kohteena he ovat ja millä toimivaltuuksilla yksityisellä turvallisuusalalla milloinkin toimitaan. Varsinkin kauppakeskusympäristö on sellainen.

Poliisin mukaan Ison Omenan voimakäyttötilanteessa oli mukana vartijoita ja järjestyksenvalvojia. Neljää heistä poliisi epäilee kuolemantuottamuksesta.

Yleisillä paikoilla kuten kauppakeskuksen käytävillä vartijalla on suppeammat oikeudet kuin järjestyksenvalvojana työskentelevällä henkilöllä.

– Vartijan kiinniotto-oikeus on puhtaasti pakkokeinolain yleinen kiinniotto-oikeus eli kiinniottoon täytyy olla rikosperuste, Paasonen sanoo.

– Eli jos henkilö on vaikka kaupassa tehnyt jonkun näpistyksen taikka vastaavan, silloin vartija voi ottaa verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn kiinni.

Toimivallassa eroja

Vartijan ja järjestyksenvalvojan toimenkuva ja toimivaltuudet eroavat lain mukaan jonkin verran toisistaan.

Lain mukaan vartija suojaa rikoksilta vain rajattua vartioimisaluetta, siellä työskenteleviä henkilöitä ja siellä olevaa omaisuutta.

Järjestyksenvalvojan nimikkeellä toimivan tehtävänä voi olla turvata koko kauppakeskusalueen järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia siellä. Järjestyksenvalvoja voi puuttua rikosten lisäksi laajasti muihinkin häiriöihin.

– Järjestyksenvalvojalla on taas poistamisoikeus, jos henkilö aiheuttaa häiriötä päihtymyksen takia tai käyttäytyy muutoin sillä tavalla, että uhkaa tai meluaa tai on väkivaltaisesti taikka vaarantaa turvallisuutta. Tai ylipäätään häiritsee järjestystä.

Mutta myös järjestyksenvalvojan puuttumisella on rajansa.

Riittääkö poistamisen syyksi se, jos henkilö sanoo toiselle asiakkaalle, että tällä on ruma paita tai naama?

– No harvoin tällainen yksittäinen sanominen täyttää poistamisperustetta ja tietysti ylipäätään ennen poistamista on pyrittävä neuvoin ja kehotuksin saamaan henkilö korjaamaan käyttäytyminen, Paasonen sanoo.

Voimaa ei saa käyttää varmuuden vuoksi


Paasonen muistuttaa, että laissa tyhjentävästi määriteltynä tilanteet, jolloin toimivaltuuksia ja voimakeinoja voidaan käyttää.

– Ja sitten tietysti niitä pitää käyttää tilanteen mukaisesti ja niitä ei voi vain varmuuden vuoksi käyttää. Voimankäyttö on aina lopetettava, kun vastarinta lakkaa tai tilanne on muutenkin hallinnassa, Paasonen sanoo.

Eli jos ihminen ei vastustele lainkaan, maassa makuuttaminen pitää lopettaa siihen.

– Kyllä ilman muuta. Henkilö pitää ottaa ylös ja sivuun odottamaan mahdollisesti poliisin saapumista paikalle.

Vain perusteltu voimankäyttö sallittua


Poliisin mukaan Isossa Omenassa voimankäyttötilanne kesti kymmenen minuuttia, jonka päätteeksi 35-vuotias espoolaisnainen kuoli. Poliisin mukaan nainen eläisi ilman tätä tilannetta.

Paasonen sanoo, että yksityisellä turvallisuusalalla tehtävät pitäisi suorittaa aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä.

– Tietysti tässä ei saa puuttua kenenkään oikeuksiin sen enempää kuin se on välttämätöntä. Toimenpiteet pitää pystyä perustelemaan ja voimakeinojen täytyy olla oikeassa suhteessa tehtävien tärkeyteen ja kiireellisyyteen ja ylipäätään siihen, mikä tilanne on kokonaisuutena, Paasonen toteaa.

Paasonen pitää Ison Omenan kuolemaa surullisena.

– Kyllä tämä on hyvin ikävä ja surullinen tapaus kokonaisuutena. On tärkeää, että poliisi tutkii tapauksen perinpohjaisesti ja käy sen läpi, Paasonen sanoo.

– Alan kannalta on tärkeätä tarkastella tapahtumaa laajalti ja ottaa opiksi, ettei tällainen pääse enää toistumaan. On se sitten lainsäädännön uudistamista, koulutukseen tai voimankäyttöön liittyviä uudistuksia.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuo ... #gs.o838dq
Avatar
da-n7007
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2022 5:51 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja da-n7007 »

Sitä toivon, ettei tällaisista vartijoiden random-toimista tule missään tapauksessa uutta normaalia. Ei kumpaakaan suuntaan, ei asiakkaiden kyttäystä ja väkivallalla pelottelua, mutta ei myöskään järjestyksen valvojien kyseenalaistamista niissä tiloissa missä oletus on ammattiväen tarve. Sellainen kehitys ei ole kenenkään edun mukaista.

Asiakkaana haluan ja tahdon pystyä haahuilemaan jatkossakin julkisissa tiloissa ilman pelkoa, että käytökseni aiheuttaa stevarisakin perässähiihtoa. Saan pukeutua juuri niin miten haluan. Saan hiplata tavaroita ja miettiä ostotarvetta ja saan tarkastella kanssakulkijoita penkiltä, jopa heitä puhutella. Saan syödä omenoita, jos niin hotsittaa. Haluan jatkossakin olla toivottu maksava asiakas ja kauppakeskusten mainonnan kohde (vaikken sitä nyt tahdokaan).
Jos yhtään alkaa näyttää siltä, ettei olekaan tervetullut, vaan potentiaalinen uhka (?), siirryn kokonaan kivijalkakauppojen asiakkaaksi. Asiakas on se, jonka lompakko puhuu ja me ostajat olemme ne, jotka päätämme mikä firma on tuloksellaan voitollinen. Perusjuttu se.
Eveliinan kuolema tulee pysymään mielissä, se on saletti.
- Miä en purematta niele.
agee
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: Su Heinä 07, 2019 7:30 pm
Paikkakunta: Lounaisrannikko

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja agee »

JudgeCooper kirjoitti: Ti Tammi 24, 2023 8:22 am En minäkään usko, että Eveliinaa olisi tappaa haluttu. Mutta haluttiin vahingoittaa ja tuottaa kipua. Ja tämän toiminnan seuraus uhrille ei sitten mahtunut ostarielvisten pähän.
Voi vittu mua ärsyttää tää ajatusmalli. Sinäkään tuskin olet nähnyt tilannetta, mikä johti tähän haltuunottoon? Tuskin meistä kukaan. Kaikki ovat kyllä nähneet videon jossa neljä vartijaa on sen ”Eveliinan” päällä.

Mutta siihen kyllä varmasti oli joku syy. Tuskin Eve-beibe oli halunut lähteä pois kauppakeskuksesta ja alkanut riehua. Sitten kun kiukku yltyy kovaksi niin aletaan esim sylkeä(?) jolloin kohdehenkilö on pakko ottaa haltuun niin, ettei sylkeminen tai pureminen onnistu.
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4674
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja dazu »

agee kirjoitti: To Tammi 26, 2023 2:17 pmMutta siihen kyllä varmasti oli joku syy. Tuskin Eve-beibe oli halunut lähteä pois kauppakeskuksesta ja alkanut riehua. Sitten kun kiukku yltyy kovaksi niin aletaan esim sylkeä(?) jolloin kohdehenkilö on pakko ottaa haltuun niin, ettei sylkeminen tai pureminen onnistu.
Poliisin mukaan Eveliina ei käyttäytynyt aggressiivisesti turvaukkoja kohtaan. Mitä varten sä kehittelet jotain omia faktoja tähän?
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
Teresa Banks
Sofia Karppi
Viestit: 403
Liittynyt: Ke Loka 29, 2008 7:08 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Teresa Banks »

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009352247.html
13:33
Kaupunki|Ison Omenan kuolemantapaus
Avaintodistajaa ei ole päästy kuulemaan uudestaan Ison Omenan tutkinnassa
Poliisi ei ole vielä avannut syytä turvallisuushenkilöiden toiminnalle kauppakeskuksessa.


LÄNSI-Uudenmaan poliisi jatkaa yhä Ison Omenan kuolemantapauksen tutkintaa. Poliisi tiedotti reilu viikko sitten kuulleensa ensimmäisen kerran miestä, joka teki häiriköinti-ilmoituksen sittemmin kuolleesta naisesta.

Tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kommentoi STT:lle aiemmin, että miestä on tarkoitus kuulla vielä uudestaan. Kuulemista ei ole kuitenkaan päästy tekemään. Tähän on Kallion mukaan olemassa laillinen syy.

Poliisin on kuitenkin tarkoitus kuulla miestä vielä uudemman kerran.

Miksi miehen kuulemisella on merkitystä?

KYSEINEN mies on tutkinnassa keskeisessä roolissa. Tämän hetkisen tiedon mukaan juuri miehen tekemä ilmoitus johti siihen, että kauppakeskuksen turvallisuushenkilöstö alkoi poistamaan naista tiloista.

Poliisin aiemmin kertomien tietojen mukaan nainen olisi kohdistanut mieheen jonkinlaista häirintää. Poliisi ei ole kuitenkaan vielä avannut julkisuuteen, mitä mies on kertonut kuulemisessaan.

Lähtötilanteella on tapauksessa korostunut merkitys, sillä sen kautta voidaan osaltaan arvioida, onko turvallisuushenkilöillä ollut perustetta lähteä poistamaan naista kauppakeskuksen tiloista.

Miten ja miksi tilanne eteni voimankäyttöön?

POLIISIN saamien videotallenteiden mukaan kaksi järjestyksenvalvojaa olivat pysäyttäneet naisen tämän kävellessä kauppakeskuksen käytävällä.

Järjestyksenvalvojat pysäyttivät naisen ja alkoivat lyhyen keskustelun jälkeen poistaa tätä kauppakeskuksesta. Tästä seurasi voimankäyttötilanne. Tilanne eskaloitui vain muutamassa minuutissa.

Poliisin mukaan nainen oli osoittanut jonkinlaista vastarintaa poistamiselleen, mutta hän ei ollut käyttänyt minkäänlaista väkivaltaa.

Silminnäkijöiden kuvaamien videoiden ja kertomusten mukaan neljä turvallisuustyöntekijää piti naista useita minuutteja vatsallaan maata vasten. Ainakin osa heistä oli naisen päällä tilanteessa. Kiinnipidossa oli poliisin mukaan osallisina sekä vartijoita että järjestyksenvalvojia.

Silminnäkijöiden mukaan nainen meni elottomaksi ollessaan maassa makuulla. Työntekijät aloittavat hänen elvyttämisensä, mutta lopulta hänet todettiin kuolleeksi. Erään silminnäkijän mukaan elvytys kesti yli puoli tuntia.

Miten tutkinta etenee?

POLIISI tutkii tapahtunutta kuolemantuottamuksena. Teosta epäillään neljää turvallisuustyöntekijää.

Tutkinnan keskiössä on kysymys siitä, oliko turvallisuustyöntekijöiden voimankäyttö tilanteessa perusteltua. Asiantuntijat ovat antaneet tilanteesta kuvattujen videoiden perusteella lausuntoja sekä voimakeinon liiallisesta käytöstä, että sen perusteltavuudesta.

Naisen kuolinsyystä saatiin tammikuun puolivälissä alustavat tulokset, joita poliisi ei ole kertonut julkisuuteen. Poliisi kertoi ainoastaan sen, ettei naisen kuolema johtunut tukehtumisesta.

Kuolinsyyn alustavien tuloksien pohjalta poliisi päätti jatkaa asian tutkimista kuolemantuottamuksena.

Kuolemantuottamuksesta voidaan tuomita henkilö, joka aiheuttaa toisen kuoleman omalla huolimattomuudellaan.
Tekstiä tiivistetty jättämällä pois kuvateksti kun ei ollut kuvaakaan sekä Lue lisää viittaukset
-NILS-
The king is gone but he's not forgotten
Is this the story of Johnny Rotten?
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5383
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Kukahan tämä mystinen vartijat hälyttänyt oikein on?

Ja miksi hänen kuulustelunsa on niin vaikeaa?
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Gfh
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Su Helmi 28, 2021 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Gfh »

Täällä jotkut rummuttaa mielikuvaa riehuvasta uhrista, vaikka poliisinkaan mukaan ei ollut väkivaltainen.

En ole myöskään varma kuuleeko moni vilpittömästi ja varmuudella uhrin sanovan videolla ”en suostu siihen” ennen maahan laittoa, useimmat kuulevat jotain ihan muuta mutta niitäkin vaihtoehtoja on lukuisia. Uhrilla on voinut jäädä siinä lause keskenkin. Toivon että poliisilla on muita parempia äänitallenteita koska silläkin lienee merkiystä onko uhri vastustellut sanallisesti vai anonut armoa.

Vähän tuntuu kuin uhria yritettäis laittaa syntipukiksi :(

Olisi kiintoisaa tietää, miten citycon, yksittäiset kauppiaat ja vartijat suhtautuisivat jonkun vähän persoonallisemman, vauraan kuluttajan ostosreissuun.
Saisiko esimerkiksi Petrus Pennasen kaltainen pitkätukkamiljonääri kuluttaa aikaa ja rahaa omenassa vaikka on vähän värikkäämpi ja pupullienkin koko saattaisi olla vähän sinnepäin? Rahaa palaa silloin kun sille päälle sattuu tai jotain haluaa, mukana voisi olla joku boheemi äänekäs daamikin jolle pitää timantteja ostaa. Aina ei voida luottaa että parikymppiset tietää ja tuntee ”kaikki”.
Suomessa on myös yksityishenkilöitä joilla on verotiedoissa satoja miljoonia mutta päältäpäin voisi olettaa olevan joku kallu kulahtaneissa verkkareissa, parta ajamatta ja mahdollisesti jotkut vahvat lääkitykset päällä.
Rouhia
Armas Tammelin
Viestit: 84
Liittynyt: To Loka 15, 2015 3:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rouhia »

Tästä käy vielä ilmi, että homma on lähtenyt liikkeelle siitä, että ruvettu vaahtoamaan karitsan verestä ja kuinka esim. Muslimit, hindut, homot ja ateistit palaa helvetin tulessa. Sellaista erilaisuutta ei tarvitse ymmärtää ja vartijoilla oli täysi oikeus poistaa toisten uskonnon rauhaa häiritsevä yksilö perseniska-otteella yksityisestä liiketilasta.
art74
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: Su Marras 06, 2022 9:56 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja art74 »

En kylläkään ymmärrä miksi vartijat hälyttänyt mies pitäis kuulla vielä lisää. Ehkä oli aiheellisesti pyytänyt vartijoita jututtelee uhria mutta siihen se miehen rooli loppuukin. Eihän hänellä ollut konkreettisesti osaa eikä arpaa naisen kuolemaan!
Opie
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: To Tammi 16, 2020 2:34 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Opie »

art74 kirjoitti: To Tammi 26, 2023 3:11 pm En kylläkään ymmärrä miksi vartijat hälyttänyt mies pitäis kuulla vielä lisää. Ehkä oli aiheellisesti pyytänyt vartijoita jututtelee uhria mutta siihen se miehen rooli loppuukin. Eihän hänellä ollut konkreettisesti osaa eikä arpaa naisen kuolemaan!
Ei kai tässä ilmoittajaa ole mitään syytä kellään väärin toimimisesta epäilläkään? Syy toistamiseen jutteluun lienee tuo mikä ylle lainatusta uutisestakin käy ilmi eli "Lähtötilanteella on tapauksessa korostunut merkitys, sillä sen kautta voidaan osaltaan arvioida, onko turvallisuushenkilöillä ollut perustetta lähteä poistamaan naista kauppakeskuksen tiloista."

Iltalehdessä oli vasta haastateltu turvallisuusalan työntekijää joka kommentoi mm. näitä poistamisia yleisesti lain näkökulmasta.

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista:
15 § Vartijan oikeus vartioimisalueelle pääsyn estämiseen ja alueelta poistamiseen

Vartijalla on oikeus estää henkilön pääsy vartioimisalueelle tai poistaa hänet sieltä, jos:

1) henkilön voidaan hänen lausumiensa uhkausten tai muun käyttäytymisensä perusteella todennäköisin perustein epäillä syyllistyvän vartioimisalueella olevaan omaisuuteen tai toimeksiantajan tai tämän palveluksessa olevan henkilön henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvaan rikokseen; tai

2) on ilmeistä, ettei henkilöllä toimeksiantajan asettamien ehtojen perusteella ole oikeutta oleskella vartioimisalueella.

Vartijalla ei ole oikeutta estää henkilön pääsyä vartioimisalueelle tai poistaa häntä sieltä, jos vartioimisaluetta on pidettävä järjestyslain (612/2003) 2 §:n 1 a alakohdassa tarkoitettuna paikkana.
Se mitä tuon ilmoituksen tehneen miehen kanssa tapahtui saattaa vaikuttaa siihen oliko vartijoilla yleensäkään lain nojalla oikeus lähteä poistamaan asiakasta. Jos nainen käyttäytyi vain miehen mielestä häiritsevästi mutta ei uhkaavasti, voi olla että ei. Mitä kukin pitää häiritsevänä on lopulta kovin yksilöllistä ja joillekin riittää jo se, että ventovieras lyöttäytyy liian innokkaasti seuraan ja yrittää jutella.
Avatar
K9Wifey
Jack Bauer
Viestit: 956
Liittynyt: Pe Loka 02, 2020 11:20 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja K9Wifey »

ruusumaa kirjoitti: To Tammi 26, 2023 2:56 pm Kukahan tämä mystinen vartijat hälyttänyt oikein on?

Ja miksi hänen kuulustelunsa on niin vaikeaa?
Hyviä kysymyksiä (kuten Sulla yleensäkin :D ) Ei oo kerrottu ikää, rotua jne. - yleensäkin, et sanoiko nainen esim. jotain uskontoon liittyvää, joka oli kohdennettu loukkaavaan sävyyn? Vai pyrkikö vaan liikaa iholle esim. traktaatteja jakaen (tästä ei vissiin mainintaa). Ainakin jehovat jakavat niitä, mutta yleensä omissa jakelupisteissään kuten ne Hesarikauppiaatkin.

Onks hän vielä niin järkyttynyt, ettei pysty kuulemaan - tuskin sentään. Ja tulkinkin olis luullut jo löytyneen, ellei mikään 'vinkuintialainenspesifi'-murre oo kyseessä.
It's mind over matter. I don't mind and you don't matter!
Vastaa Viestiin