Wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5298
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

anaboliantti kirjoitti: Su Touko 07, 2023 9:40 pmEsimerkiksi tämän uutisen koiran voi lopettaa koska
- koira juoksee jatkuvasti vapaana kielloista huolimatta
- koira on iso ja uhkaava
- voidaan perustellusti olettaa sen käyvän ihmisen kimppuun
- Ei riitä
- Ei riitä
- Ei ole mitään perusteltavissa olevaa olettamaa.

Jos viimeinen kohta edes pitäisi paikkansa, niin siihen voi reagoida vain viranomainen, ei yksittäinen ihminen.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
anaboliantti
Hetty Wainthropp
Viestit: 454
Liittynyt: To Tammi 24, 2013 1:01 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja anaboliantti »



Jos oikeuteen asti mennään niin kyllä riittää. Sitä paitsi koiran tappamisesta saa muutaman satkun sakkoa. Ei se sen kummallisempi rikos ole. Ja kun huomioidaan em. lieventävät seikat niin tuskin tulee sitäkään. Sitä paitsi myös koiran omistaja tulee saamaan sanktiot hurttansa vapaana pitämisestä ja vaaran aiheuttamisesta muille ihmisille.

Eiköhän tästä luulisi löytyvän ennakkotapaus.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5298
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

anaboliantti kirjoitti: Su Touko 07, 2023 9:59 pm koiran tappamisesta saa muutaman satkun sakkoa. Ei se sen kummallisempi rikos ole
Toi on kyllä totta, koira on omaisuutta ja tavara. Toki joutuu myös korvaamaan turmelemansa omaisuuden, joten mitä tahansa kympeistä tonneihin tulee taloudellista seuraamusta sakkojen lisäksi.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
AhruMSahruM
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: Su Touko 07, 2023 4:08 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja AhruMSahruM »



Eikä varmaan säily aseluvatkaan, jos menee toisen koiran ampumaan yleisellä paikalla aiheuttaen vakavaa vaaraa ja osoittaen täydellistä piittaamattomuutta muista ihmisistä. Voi tulla jopa ehtoollista.

Jutun mukaanhan koira on vaan omistajan kanssa irrallaan.
Avatar
Fire
Rico Tubbs
Viestit: 1210
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Fire »


Ei yleisellä paikalla kannata ampua aseella, kuten ei kannata juoksuttaa isoa koiraakaan irrallaan. Kummassakin tapauksessa voi tulla seuraamuksia. Ampuma-aseilla voi ampua rajatuilla ampumaradoilla ja koiria voi juoksuttaa irrallaan aidatuissa koirapuistoissa. Lakia noudattavat aseenomistajat tämän tietävätkin, mutta tämä tieto pitäisi vain jotenkin saada taottua myös koiranomistajien kalloihin.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2445
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Voi jeesus mikä kusipää tuo jätkä on. Huoh. Omalla koirallani on erittäin paha koirapelko, juurikin kun isojen koirien omistajat ovat halunneet väkisin käyttäneet 3kg rääpälettäni oman arvaamattoman koiransa "sosiaalistamiseen". :(
Eiköhän tämänkin tyypin päätä perkaamalla löytyisi persoonallisuushäiriö, joten oletettavaa on, ettei hän muuta toimintatapojaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f357 ... e5fd380767
Davidin Nala-koira kylvää pelkoa Tampereella – Nyt hän kertoo, miksi ei pidä lemmikkiään kytkettynä
Moni tamperelainen koiranomistaja pelkää Petsamon ja Kaupin alueilla vapaana liikkuvaa isokokoista koiraa. He kertovat, että koiran omistaja antaa kielloista huolimatta sen lähestyä muita koiria ja ihmisiä.

Kuva

Tamperelaisten koiranomistajien sosiaalisen median keskusteluryhmät ovat viime viikkoina täyttyneet viesteistä, joissa varoitetaan Petsamon ja Kaupin alueilla liikkuvasta miehestä ja hänen koirastaan, jota keskustelijat pitävät koirasutena.

Ryhmien jäsenet kertovat tilanteista, joissa kookas koira tulee heitä vastaan joko ulkoalueella tai kadulla, mutta omistaja ei pyynnöistä huolimatta laita koiraansa hihnaan.

Keskustelijoiden mukaan tilanne on pahimmillaan johtanut siihen, että eri kerroilla kookas koira on retuuttanut toista koiraa niskasta ja käynyt kiinni toisen jalkaan. Iltalehden näkemissä viestiketjuissa kerrotaan tilanteista, joissa koira on ilmestynyt yllättäen aidatulle pihalle, jossa äiti oli nukuttamassa perheen pienokaista.

Eräs keskustelija kertoo koiran jopa tulleen terassin kautta sisälle asuntoon ja retuuttaneen siellä perheen koiraa.

Rikosilmoituksia

Keskustelijat kertovat tehneensä koiran omistajasta David Lopezista, 36, rikosilmoituksia se jälkeen, kun hän on toistuvasti pitänyt koiraansa vapaana. Komisario Maijastiina Tammisto Sisä-Suomen poliisista vahvistaa Iltalehdelle, että poliisi tutkii asiaa.

– Asia on täällä hoidossa, mutta yksittäiseen tapaukseen en ota kantaa, Tammisto sanoo.

Tammisto toteaa, että poliisin on vaikea puuttua siihen, että koiran omistaja pitää toistuvasti koiraansa vapaana.

– Nämä ovat valitettavia nämä koiran irti pitämiset, hän sanoo ja toteaa, että jos kokee olonsa uhatuksi vapaana olevan koiran tullessa lähelle, voi soittaa hätäkeskukseen.

– Poliisipartion voi mahdollisuuksien mukaan saada paikalle.

Tammisto neuvoo, että jos omistaja pitää koiraansa toistuvasti vapaana, asiasta voi tehdä rikosilmoituksen.

– Lähtökohtaisesti poliisi toimii niin, että pyritään keskustelemaan ihmisen kanssa, jotta hän ymmärtäisi, miten lakien ja sääntöjen mukaan kuuluisi toimia. Mutta välillä asiat eivät yksinkertaisesti mene perille, Tammisto toteaa.

Koirasta varoittaneet ja rikosilmoituksia tehneet ovat turhautuneet siitä, että koiran omistaja rikkoo lakia, mutta poliisi ei ole pystynyt ainakaan tähän asti puuttumaan muuten kuin sakottamalla häntä.

– Poliisin pitää toimia lakien mukaan pitää. Ei ole ennalta estävää keinoa, millä tavalla puuttua. Nämä ovat hankalia ja valitettavia asioita, Tammisto toteaa.
Videoita sosiaaliseen mediaan

Iltalehti on haastatellut sekä Lopezia että hänen koirastaan huonoja ja pelottavia kokemuksia saaneita. Näkemykset tilanteista eroavat kuin yö ja päivä. Lopezin mukaan hänen ystävällinen koiransa vain ”käy moikkaamassa” muita koiria ja tulee takaisin ”95 -prosenttisella varmuudella”, kun hän kutsuu noin kaksivuotiasta Nalaa.

Koiran kohdanneet pitävät sitä arvaamattomana ja jo kokonsa vuoksi pelottavana. Lopez vakuuttaa, ettei hän tahallaan aiheuta hankalia tilanteita, mutta kertoo olevansa ilkeä, jos joku on sitä hänelle.

Eräs rikosilmoituksen tehnyt koiranomistaja kertoo Iltalehdelle, että hänen vaimonsa oli perheen koiran kanssa kävelemässä, kun Nala juoksi heidän luokseen. Nainen pelästyi, ja pyysi Lopezia kytkemään koiran. Niin ei tapahtunut, ja nainen nosti oman, melko suurikokoisen koiransa syliin ja yritti paeta tilanteesta. Tässä vaiheessa Lopez alkoi kuvata naista kännykällä. Nainen kertoi miehelleen, että Lopez nauroi ja oli pilkallinen.

Lopez julkaisi somessa videon tilanteesta. Siitä seurasi keskustelu, jonka aikana Lopez kysyi naisen aviomieheltä, onko tämän vaimolla mielenterveysongelmia, kun hän kirkui. Iltalehti on nähnyt tämän viestinvaihdon.

Lopez kiistää, että koiran ja naisen kohtaamisessa olisi ollut mitään uhkaavaa.


– Otin puhelimen ja kuvasin, jotta voin näyttää, että koirani ei tehnyt mitään, hän perustelee kuvaamista, mutta sanoo hieman kiihtyen, että hänen käytöksensä riippuu siitä, miten hänet kohdataan.

Lopez ei ymmärrä, miksi hänen koiransa lähestyminen saa vieraat pelokkaiksi ja huutamaan. Hän myöntää, että ihmiset ovat kokeneet hänen koiransa pelottavana myös aiemmilla asuinalueilla eli Tampereen Olkahisissa ja Helsingin Lauttasaaressa.

– He huutavat ja kirkuvat. Jos ihmiset ovat ystävällisiä minulle, olen mukava heille, hän sanoo ja kertoo valituksia tulevan herkästi alueilla, joissa asuu varakkaita ihmisiä.

Lopez kertoo kohdanneensa kuvaamansa naisen ja koiran toisenkin kerran. Naisen aviomies sanoo, että juuri siksi hänen vaimonsa ei enää ulkoiluta perheen koiraa, vaan puoliso hoitaa sen jopa kesken työpäivän.

– Joudun viemään päivällä koiraa ulos, koska vaimo ei uskalla, aviomies kertoo ja arvioi Lopezin nauttivan aiheuttamastaan hämmingistä.

– Hän nauttii tästä. Kun keskustelimme, hän sanoi tekevänsä näin, koska rikkaat valittavat kaikesta.

Mies painottaa, että myös Lopezin koiran turvallisuus vaarantuu, kun se juoksee vapaana talutushihnassa olevan koiran luo, joka ei voi poistua tilanteesta.

– Ongelma on se, että jos toinen koira on kytketty, se voi puolustaa omistajaansa hanakastikin.
Niskasta kiinni

Myös Malla Rastas kertoo tehneensä Lopezista rikosilmoituksen.

– Kevättalvella törmäsin häneen Kaupin metsässä, kun hänen koiransa tuli minun koirani luo ja nappasi sitä niskasta. Ei kerennyt tulla haavoja, koska menin koirien väliin.

Kuva

Rastas kertoo, että hän yritti turhaan saada Lopeziin kontaktin sekä suomeksi että englanniksi.

– Hän vain käveli ohi.

Toinen epämiellyttävä kohtaaminen sattui hiljattain Kaupinkaduilla.

– Koira oli taas vapaana, ja kiersin heitä, koska koira vaikuttaa arvaamattomalta, Rastas kertoo.

Väistämisestä huolimatta koira nosti Rastaan kertoman mukaan karvat pystyyn ja näytti hampaita. Rastas pyysi Lopezia kytkemään koiran.

– Hän sanoi englanniksi vain, että ei välitä, Rastas kertoo.

Lopez toteaa, että Rastas ja toinen koiranomistaja ovat tehneet hänestä rikosilmoituksia aiheetta. Hän vakuuttaa pitävänsä koiran vapaana vain niin, että se on hallinnassa. Hänen perustelunsa Nalan vapaana juoksentelulle on se, että silloin koira kehittyy tasapainoiseksi.

Lopez uskoo myös, että koira sosiaalistuu vain tapaamalla muita koiria. Toimittajalle hän korostaakin vapauden merkitystä.

Pitämällä koiraansa vapaana tähän aikaan vuodesta Lopez rikkoo sekä järjestys- että metsästyslakia, joka suojaa esimerkiksi pesiviä lintuja. Kysymykseen, eikö lakeja pidä noudattaa, Lopez toteaa, että ihmiset noudattavat niitä liian sokeasti. Hän vakuuttaa, ettei koira ole vahingoittanut lintuja, koska hän valvoo sitä.

Nalan rotu ja koko ovat herättäneet kysymyksiä Tampereella. Lopez kertoo, että koira on nordic wolfdog, ja sen perimästä 19 prosenttia on sutta.
Kennelliitto muistuttaa etusivullaan että metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkoi koko maassa keskiviikkona 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoajan aikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

Koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Taajama-alueilla järjestyslaki velvoittaa pitämään koirat aina kytkettyinä.
dippainssi
Theo Kojak
Viestit: 1117
Liittynyt: La Kesä 20, 2020 8:05 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja dippainssi »

Tästä espanjan hipsteristä tulee kohta juontaja johonkin Ylen telkkari ohjelmaan, kun nyt on jo laitettu Iltalehteen poseeraus kuvat, koira harteilla.

Tästä hemmosta saamme kuulla vielä lisää, nyt kun tie julkisuuteen on aukaistu.
Allahia ei ole olemassa.
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1334
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Iltalehden näkemissä viestiketjuissa kerrotaan tilanteista, joissa koira on ilmestynyt yllättäen aidatulle pihalle, jossa äiti oli nukuttamassa perheen pienokaista.

Luulisi tuossa vaiheessa jonkinlaisen kilikellon kilkuttavan, niin että kukaan ei enää puolustele tämän tyypin toimintaa.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja URSA »

Tuollainen "rikkaita kiusaava vasemmistolainen" olisi riittävän huono omistaja jo jollekin pikkukoiralle, mutta kun kaiken huipuksi se juoksuttaa vapaana koirasutta. Koiralla voi oikeasti olla yllättäviä villieläimen vaistoja.
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1334
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

URSA kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 10:53 am Tuollainen "rikkaita kiusaava vasemmistolainen" olisi riittävän huono omistaja jo jollekin pikkukoiralle, mutta kun kaiken huipuksi se juoksuttaa vapaana koirasutta. Koiralla voi oikeasti olla yllättäviä villieläimen vaistoja.
Mitään working class hero'ta on kyllä tyypin ihan turha esittää niin kauan kuin pitää niitä sakkoja jonkinlaisena maksuna jolla saa vapauden pitää petoa irti.

That been said on kyllä vähän outo tuo otsikko. :lol: Yhtä hyvin siinä voisi olla että sekarotuinen rakki. Hound dog?

Mutta Yle tietysti tykkää kun on tämmöinen sankari. Namskis ulkkis.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5298
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

AhruMSahruM kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 2:37 am Eikä varmaan säily aseluvatkaan, jos menee toisen koiran ampumaan yleisellä paikalla aiheuttaen vakavaa vaaraa ja osoittaen täydellistä piittaamattomuutta muista ihmisistä. Voi tulla jopa ehtoollista.

Jutun mukaanhan koira on vaan omistajan kanssa irrallaan.
Jeps, voi tulla jopa ehtoollista. Mutta jos sattuu metsässä kuljeksimaan ylimääräinen remmi mukanaan, niin sieltähän voi moikkaamaan tulevan löytökoiran kytkeä ja viedä löytökoirana sellaisia vastaanottavaan paikkaan. Saattaisi lopez jo muutamankin noutoreissun jälkeen ryhtyä pohtimaan toimintatapaansa. Ja mikäli ei ryhdy, niin löytökoiraa ei loputtomiin palauteta omistajalleen, vaan sille etsitään sitten uusi koti.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja URSA »

Löytöeläinkotiin vieminen on erittäin hyvä ajatus, etenkin kun sieltä koiran saa vasta kun maksaa sen hoitokulut, mutta osaakohan tuo koira edes kulkea hihnassa tai miten se käyttäytyy jos tuntematon tarttuu pantaan. Ja ennen kaikkea miten "warrior" käyttäytyy jos ehtii paikalle.
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1334
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

meitzi kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 11:08 am
AhruMSahruM kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 2:37 am Eikä varmaan säily aseluvatkaan, jos menee toisen koiran ampumaan yleisellä paikalla aiheuttaen vakavaa vaaraa ja osoittaen täydellistä piittaamattomuutta muista ihmisistä. Voi tulla jopa ehtoollista.

Jutun mukaanhan koira on vaan omistajan kanssa irrallaan.
Jeps, voi tulla jopa ehtoollista. Mutta jos sattuu metsässä kuljeksimaan ylimääräinen remmi mukanaan, niin sieltähän voi moikkaamaan tulevan löytökoiran kytkeä ja viedä löytökoirana sellaisia vastaanottavaan paikkaan. Saattaisi lopez jo muutamankin noutoreissun jälkeen ryhtyä pohtimaan toimintatapaansa. Ja mikäli ei ryhdy, niin löytökoiraa ei loputtomiin palauteta omistajalleen, vaan sille etsitään sitten uusi koti.
Perhana. Tämähän voisi jopa toimia. Jos ja kun se koira reuhottaa kokoajan irrallaan, kuka tahansa (joka vaan uskaltaa) voisi vaikka poimia sen mukaansa. Millä tämä spanski muka todistaa että hän on ihan oikeasti sen koiran omistaja, kun ei edes sen vertaa piittaa omaisuudestaan että katsoisi sen perään? Tuskinpa sen tyypin silmämuna on kokoajan kovana koiransa perään, eli ei edes tiedä joka sekunti missä se on menossa. Siitä vaan sitten hurtta jemmaan, jos sattuu kohtaamaan.
AhruMSahruM
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: Su Touko 07, 2023 4:08 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja AhruMSahruM »

meitzi kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 11:08 am
AhruMSahruM kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 2:37 am Eikä varmaan säily aseluvatkaan, jos menee toisen koiran ampumaan yleisellä paikalla aiheuttaen vakavaa vaaraa ja osoittaen täydellistä piittaamattomuutta muista ihmisistä. Voi tulla jopa ehtoollista.

Jutun mukaanhan koira on vaan omistajan kanssa irrallaan.
Jeps, voi tulla jopa ehtoollista. Mutta jos sattuu metsässä kuljeksimaan ylimääräinen remmi mukanaan, niin sieltähän voi moikkaamaan tulevan löytökoiran kytkeä ja viedä löytökoirana sellaisia vastaanottavaan paikkaan. Saattaisi lopez jo muutamankin noutoreissun jälkeen ryhtyä pohtimaan toimintatapaansa. Ja mikäli ei ryhdy, niin löytökoiraa ei loputtomiin palauteta omistajalleen, vaan sille etsitään sitten uusi koti.
Jutun perusteella saa ainakin sen kuvan, ettei koira ole hukassa vaan omistajansa lähellä vapaana.

Se, kun tuolla on, että koira tullut aidatulle alueelle missä äityli ollut nukuttamassa lastaan niin miten tämä on mahtanut tapahtua? Osaako hänen koiransa kiivetä aitojenkin yli kenties vai pistikö joku manselainen sinappikoneen omistaja omiaan, kun pelkää koiria?
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2445
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

dippainssi kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 10:38 am Tästä espanjan hipsteristä tulee kohta juontaja johonkin Ylen telkkari ohjelmaan, kun nyt on jo laitettu Iltalehteen poseeraus kuvat, koira harteilla.

Tästä hemmosta saamme kuulla vielä lisää, nyt kun tie julkisuuteen on aukaistu.
Tätä minäkin pelkään. Karvaturpa on kohta kioskissa tai jossain kullipäiväkirjoissa esittelemässä itseään ja näkemyksiään.
Toisaalta julkisuus voi luoda painetta puuttua tilanteeseen ja lisätä paikallisten tietoisuutta vaarasta, toisaalta moinen omahyväinen tyyppi innostuu lisää päästyään esille.
URSA kirjoitti: Ma Touko 08, 2023 10:53 am Tuollainen "rikkaita kiusaava vasemmistolainen" olisi riittävän huono omistaja jo jollekin pikkukoiralle, mutta kun kaiken huipuksi se juoksuttaa vapaana koirasutta. Koiralla voi oikeasti olla yllättäviä villieläimen vaistoja.
Koira on koira koosta riippumatta ja kyseisessä otuksessa on vielä suttakin. Joku asia voi laukaista ikäviäkin viettitoimintaketjuja. Mitä suurempi koira, sen pahempaa on jälki.

Turussakin on ollut keskustelua irti olevista koirista jonkin aikaa ja nyt on toteutettu valvontaakin.
https://www.ts.fi/uutiset/5987836
Turussa valvotaan parhaillaan koirakuria, mikä tulee monelle yllätyksenä – harva lemmikki on vapaana täysin omistajansa hallittavissa: "Se on toiveunta"

Halistensillan kupeessa kokoontuu kymmenkunta Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen metsästyksenvalvojaa. Joukko on lähdössä valvomaan koirakuria, eli sitä, pitävätkö ihmiset koiransa kytkettynä. Käynnissä on koirien kiinnipitoaika, jolloin koirat on pidettävä kytkettynä myös taajaman ulkopuolella. Tällä halutaan suojella luonnonvaraisten eläinten poikasia ja lintujen pesintää.

Joukko jakaantuu ryhmiin, toiminnanjohtaja Ilkka Leino ja metsästyksenvalvoja Martti Toivola suuntaavat Aurajoen yläjuoksulle. Kaunis ilma on selkeästi houkutellut ulkoilijat liikkeelle, sillä maastopoluilla vastaan tulee runsaasti ihmisiä. Harvalla on mukana koiraa.

Koirakurin valvontaa suoritetaan alueilla, joista yhdistys on saanut valituksia irti pidettävistä koirista. Sunnuntaiaamuna on tarkastettu jo Ruissalon metsä, mutta vapaana kulkevia koiria ei tullut vastaan yhtään.

Valvonta painottuu Leinon mukaan opastamiseen ja neuvomiseen. Ajattelemattomalle koiran ulkoiluttajalle selitetään, että koirat kuuluu lain mukaan pitää kytkettynä eläinten pesimärauhan turvaamiseksi. Monelle asia tulee yllätyksenä.

– Ihmiset ovat aika lailla vieraantuneita luonnosta, Leino sanoo.

***
Koiran irti pitämistä perustellaan usein sillä, että lain mukaan riittää, jos koira on välittömästi kytkettävissä. Leinon mukaan koira ei usein lotkauta korvaansakaan, kun sen omistaja yrittää näyttää valvojalle, miten helppoa se on kytkeä. Toinen yleinen perustelu on, että koira ei tee kenellekään pahaa. Hyvin harva koira on kuitenkaan niin hyvin koulutettu, että se olisi täysin omistajansa hallittavissa.

– Se on omistajien toiveunta, Leino toteaa.

Moni koira voi Toivolan mukaan intoutua jahtaamaan luonnonvaraista eläintä, vaikka sillä ei olisikaan riistaviettiä. Seuraukset voivat olla vakavia, jos koira esimerkiksi pääsee puremaan jäniksenpoikasta.

– Koira voi epähuomiossa talloa maapesässä olevan munan, Toivola lisää.

Irti juoksevat koirat saattavat myös joutua kahnauksiin toisten, hihnassa olevien koirien kanssa. Vapaana pitäminen aiheuttaa lisäksi pahennusta.
Asiassa on sekin puoli,että osa ihmisistä pelkää koiria, eikä monelle koirallekaan ole helppo tilanne, jos sen hihnassa ollessa paikalle hyökkää yli-innokas vieras koira, saati sitten vihainen.
Moni ei halua koirien hyppivän vasten ja likaavan ja rikkovan vaatteensa. Pidin aiemmin paljonkin koirista, mutta viimieset vuodet ovat olleet sellaisia, että mukaan on tullut pelkoa, syvää vitutusta ja sääliäkin. Koiria on paljon sellaisilla ihmisillä, joilla niitä ei pitäisi olla. Amstaffien ja vastaavien hihnan toisessa päässä (jos sitä hihnaa edes on) on usein narkomaani tai luonnevikainen mulkku, joka nauttii toisten pelosta. Koira tuodaan iholle ja ensin se on puheissa "lutunen sohvaperuna" ja hetken päästä juttu kääntyy suuntaan "tää söis sun rotankokoisen koiran yhdellä hotkaisulla".

Moni huolehtii koirastaan luokattoman huonosti, ei osaa kouluttaa, ei viitsi perehtyä mitä kaikkea koiranpito vaatii ja tuloksena on eroahdistustaan kaikki päivät kerrostaloluukussa ulvovia koiria, koirahyökkäyksiä, väärää ruokintaa , liikunnan puutetta ja niiden tuomia terveysongelmia ja koiran eläinlääkäriin viemisen laiminlyöntiä. :(
Kärsimystä ja harmia niin koirille kuin ulkopuolisille ihmisille.
Viimeksi muokannut VastarannanKiiski, Ma Touko 08, 2023 11:27 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vastaa Viestiin