Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
tom
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 3:57 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tom »

JasseHames kirjoitti: Pe Elo 18, 2023 5:51 pm Ja narusta jälleen kerran kuva:

Enpä osaa varmaksi sanoa, onko mittanauha 4-5 senttiä vaiko 4-5 milliä leveä.
Kuvassa näkyvä sormenpää ja kynsi viittaisi sittenkin siihen, että asteikko olisi senttejä, jolloin itse mittanauha olisi viitisen senttiä leveä ja naru parin millin paksuista. Sormi tosin olisi siinä tapauksessa poikkeuksellisen ohut, mutta ehkä se on vaan riittävästi eri tasossa, eikä siksi istu mittakaavaan. Ei joka tapauksessa myöskään kymmeniin sentteihin. Mikäli näin on, voisi naru ainakin paksuudeltaan sopia hammasväleihin.
terssi
Poliisikoira Rex
Viestit: 269
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 3:23 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja terssi »

Sormi pitää kuvaa paikallaan. Tuollaisia mittoja näkee urheiluhalleissa ja yksi väli on 10 cm.
riihitonttu
Martin Beck
Viestit: 819
Liittynyt: Pe Tammi 22, 2021 3:32 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja riihitonttu »

terssi kirjoitti: Pe Elo 18, 2023 11:09 pm Sormi pitää kuvaa paikallaan. Tuollaisia mittoja näkee urheiluhalleissa ja yksi väli on 10 cm.
Tuo hämäsi itseänikin jossain vaiheessa, että mitta ja naru kuvassa ja sormi kuvan laidassa. Narun solmusta, narun "juoksusta" ja palamisjäljistä itselleni tulee kuitenkin intuitio, että se on melko ohutta. Onko tuollaista mittanauhaa käytössä tosiaan urheilukentällä? Tässä mittanauhassa on vielä erityispiirre, että se on 3m pitkä siinä olevan merkinnän mukaan.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tonttu
Tontut on kuvattu hyväntahtoisiksi olennoiksi.
Riihitonttu
Riihitonttu korjasi ihmisen tekemät virheet
https://www.youtube.com/watch?v=V8xb5uywGsY
Hyggeliina
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Elo 11, 2023 10:06 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Hyggeliina »

isebel kirjoitti: Ma Elo 14, 2023 10:46 pm Kellokosken rallimies on siirtynyt ajasta ikuisuuteen syksyllä 2021
Olikohan tää ajanut mahdollisesti taksia 2000- luvun alkupuolella Hyrylässä. Vaikka kellokoskelta onkin.
Nimittäin puh.numero näytti jokseenkin tutulta.

Lainaus korjattu
-NILS-
tom
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 3:57 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tom »

terssi kirjoitti: Pe Elo 18, 2023 11:09 pm Sormi pitää kuvaa paikallaan. Tuollaisia mittoja näkee urheiluhalleissa ja yksi väli on 10 cm.
Näinhän se tosiaan on eli kymmenien senttien narunpätkästä on kuin on kyse. Hieman epätarkasti näkyvä 3 m merkintä puhui kyllä omastakin mielestä yksittäisiä senttejä vastaan.
Vili2007
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Su Elo 20, 2023 10:38 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Vili2007 »

isebel kirjoitti: Pe Elo 18, 2023 11:32 am Tein aikoinani kaiken minkä pystyin hänen historiansa selvittämiseen. Tilasin selvitykset naisiin kohdistuneista rikoksista ja sieltä kaivoin erään uhrin joka selvisi hengissä, kävin hänen luonaan ja hän kertoi paljon erittäin mielenkiintoisia asioita miehestä. Paria vanhaa miespuolista tuttavaa myös .

Sain selville että hän on työskennellyt eräässä autoalan firmassa jolla oli toimipiste Hyvinkäällä että Riihimäellä ja joutui kulkemaan usein väliä pikkuteitä myöden koska kortti oli kuivumassa tämän tästä. Tämä oli 80- luvun loppupuolella.

Lusiminen alkoi 80-luvun puolivälissä paljon rattijuopumuksia ja jotain pientä rötöstelyä. Ollut kuitenkin aina vapaalla jalalla näihin tapauksiin nähden

Ei tupakoinut , lempialkoholi jenkkiwiskit. Ankara äiti jolla oli selkään asti ulottuva tumma tukka loppuun asti. Käytti anaboleja ja rauhoittavia ja unettavia
Tämä on mielenkiintoinen juttu, sopii todella hyvin tarinaan. Toisaalta hausjärvelle päätyminen on vaikeaa vaikka olisi ajellut ennen pikkuteitä toki kerää tietämystä eikä ainakaan vahingossa sinne olla päädytty. Paikkakunnan tietämys on ollut luokkaa täydellinen. Taas toisaalta äiti sopii hyvin hänen äidikseen sekä kuvaa uhreja. Myös lääkkeiden saanti voisi sopia jos äitinsä on vielä niihin aikoihin elänyt tai miehellä itsellä on myös omia lääkityksiä.

Myös auto teoria täsmää ja selittää miksi lastenistuin ja sitä ettei autoa ole löydetty eikä varastettu sillä rikosilmoituksesta ei ole tietoa. Tuskin myöskään auton omistaja osasi yhdistää omaa autoaan tekoon kun auton piti olla huolossa sekä miehen olisi tullut päästä autosta nopeasti eroon mikä olisi kiinittänyt huomion, mutta tässä tapauksessa juttu täsmää kun ei ollut oma auto ja tekoauto on ollut aina eri. Yksi seikka mikä tulee ilmi äidistä eli ongelmia on ollut eli voisi ajatella äidin eronneen myös muuttanut monesti eli vihjaan, että mies on voinut asua äitinsä kanssa hausjärvellä lapsena ja muuttanut hyvinkää-järvenpäähän tai hänen äitinsä. Riihimäki kuitenkin on ollut tuttu paikka eli voisiko olla äidin asuneen riihimäellä ja siksi mies on valinnut myös uhrikseen sinne meneviä ja äidistään muistuttavia kohteita. Voi siis olla, että mies asui itse järvenpäässä ja kävi töissä hyvinkäällä joka myös tukee sinun tarinaasi.

Toisaalta minne mies oli viemässä naisia tai ajatellaan ajomatkan olevan kuitenkin pitkä ja huomiota herättävä eli oli riski jopa ajaa niinkin kauas vai eikö hänellä ollut tietoa muista paikoista missä on metsää tai sopivan rauhallista. Toisaalta tämäkin voi pitää paikkansa maaritin kohdalla eli häntä etsitään väärältä paikkakunnalta sillä kuopalla käyminen olisi ollut jo haantien kohdalla riskitekiä. Paikkaa siis varmasti vaihdettiin lukkarin löydön jälkeen. Myös vielä sellainen seikka autoon liittyen jota oli kuulemma hitsailtu mikä oli kaiken muun lisäksi aika tarkka sekä silmään pistävä yksityiskohta eli siis voiko olla, että autoa oli juuri hitsattu huolossa mikä näkyy maali erona tai jos oli ehditty edes kyseistä kohtaa maalaamaan silloin myös hitsi jälkien tulisi näkyä hyvin mikä on kiinnittänyt hellun huomion. Lastenistuin sekä hitsaus jäljet tuntuvat aika tarkoilta havannoilta eli tämä voi pitää kutinsa.

Toisaalta se että onko mies asunut ja missä tai käynyt töissä mistälie niin silti sinun sekä tämä versio voisi olla lähellä totuutta, mutta täysin arvailua minun kohdalla. Järvenpää voi myös olla kulissia myös eli on asunut hyvinkään lähellä, mutta ei järvenpääkään kuitenkaan vieras ollut syystä tai toisesta eli onko termi järvenpään murhaaja välttåmättä hyvä otsikko. Toisaalta poliisin tutkimukset vievät sinne kysymys onkin miksi. On monta asiaa mitkä eivät täsmää ja selitystä vailla varsinkin tämä auto sekä sen miksei tuntomerkkiin sopivaa autoa ikinä löydetty, mutta tosiaan jos oli asiakkaan auto niin se kyllä tukisi tapahtumia sekä havaintoja.

Teksti jaksotettu
-NILS-
JasseHames
Christopher Lorenzo
Viestit: 1596
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

Toisaalta jos on asiakkaan auto, niin on riski, että asiakas muistaa vaalean autonsa, jonka takapenkillä lasten turvaistuin, olleen täsmälleen samaan aikaan huollettavana tai korjattavana kuin Meriläisen murhayritys tapahtui. Jos joku asiakas tällaista todella on muistanut, niin se voisi selittää erinomaisen hyvin puhutun henkilön mahdollisen pidättämisenkin.

Laitetaanpas jälleen kerran eräs nimimerkki vasikan kirjoittamista viesteistä:
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?p=330367#p330367 kirjoitti: Sanotaanko nyt vaikkapa päin että ”oman arvaukseni” mukaan poliisilla on hyvin vahva epäilty, mutta ratkaiseva näyttö puuttuu. Missään näissä jutuista ei ole olemassa mitään yksittäistä sellaista näytettä tai todistuskappaletta, mikä sitoisi tekijän aukottomasti juttuun vaan näyttö pitää kerätä paloissa. Pohjanmaan poliisilla oli vähän samantyyppinen tilanne aikanaan Pia surmien kanssa.

Poliisi on tietääkseni käyttänyt tutkinnassa sellaista taktiikkaa, että on värvätty joitakin yksinäisiä naisia hengailemaan "syötiksi" Järvenpään aseman seudulle ja muihin sopiviin paikkoihin sopivina ajankohtina. On käytetty sekä tummaa, että vaaleaa daamia, mutta saadun puhekontaktin jälkeen vaihdettu syöttinä olevaa naista.

Syöttinä käytetyillä naisilla oli ohjeena jututtaa miestä ja empiä kyytiin lähtöä, mutta ehdottomasti kieltäytyä kyydistä. Samaan aikaan miehen käytössä olleesta autosta on pyritty tekemään havaintoja vaivihkaa, mutta sitä on varottu seuraamasta jotta miehen epäilyt eivät heräisi. Tietenkin siinä tapauksessa autoa on vaivihkaa seurattu, jos rekisteri ei ole ollut oma. Syötin ja seuraamisen strategiaahan käytettiin aikanaan tiirikkaraiskaajan jutussa. Jossakin vaiheessa harkittiin sitäkin, että sopiva nainen lähtee miehen kyytiin ja mies pidätetään. Tästä operaatiosta kuitenkin luovuttiin. Arveltiin ettei riittävää näyttöä kuitenkaan olisi ja operaatio olisi ollut syötille jopa hengenvaarallinen varsinkin, jos mies olisi saanut eksytettyä poliisin partion. Ilmeisesti käytetyllä strategialla löydettiinkin todennäköinen tekijä, mutta epäiltiin, että mies haistoi peiteoperaation ja alkoi tuntea epävarmuutta.

Poliisille tämä ”Järvenpään sarjamurhaaja” on ollut sillä tavalla haasteellinen juttu, että (todennäköisen) tekijän löytäminen on kohtuullisen helppo nakki, mutta palasissa koottavan riittävän näytön saaminen hankalaa. Osaltaan myös ”Hellun” (ei ole muuten henkilön oikea nimi) R.I.P. yhteistyöhaluttomuus ja kuolema vaikeutti tutkintaa. Siinä oli kyllä mukana poliisin taitamattomuuttakin. Juoppojen kanssa pitäisi päästä pitkälle ihan perinteisillä lastenkasvatuskeinoilla eli uhkailu, kiristys ja lahjonta painottaen tässä tapauksessa viimeisimpänä mainittua.

P.S nimimerkillä "minulla ei sitten ole lörppäsuisia tuttuja KRP:n sisäpiirissä, eihän"
Ross Sullivan kirjoitti: Pe Tammi 12, 2024 7:48 pm Esim. yksityisen puolen terapeutit eivät kirjaa kantaan tietoja potilaista
Ketkä terveydenhuollon toimijat lainvastaisesti jättävät tekemättä kirjaukset Kantaan?
Ross Sullivan
Vic Mackey
Viestit: 1987
Liittynyt: La Joulu 02, 2017 3:14 am
Paikkakunta: Kirkkonummen räkälät

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ross Sullivan »



Tämä ei ole hyökkäys kumpaakaan kirjoittajaa kohtaan henkilönä, mutta epäilen vasikan viestin olevan ainakin osittain skeidaa.
Vasta 2001 poliisilain muutos Suomessa mahdollisti peitetoiminnan.

Prosessioikeuteen liittyvä lisuri:

https://lauda.ulapland.fi/bitstream/han ... sAllowed=y

"Sisäasiainministeriön kertomuksista vuosilta 2005 ̶ 2012 selviää, että vuonna 2001 peitetoimintaa ei
käytetty kertaakaan. Vuonna 2002 peitetoimintaa käytettiin muutaman kerran, jonka jälkeen vuosina 2003
ja 2004 sen käyttö lisääntyi niin, että peitetoimintapäätöksiä tehtiin alle 20 ja niiden kohteena oli noin 30
henkilöä."

En väitä, että olisi mahdotonta, että vuodesta 2002 lähtien olisi Järvenpäässä peitetoiminnalla yritetty jäljittää tekijää, mutta suhtaudun siihen varauksella.
Hapetan kyttätyyliin
tom
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 3:57 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja tom »

Olisiko ainakin näin jälkikäteen kohtalaisen suunnitelmallisen ja varovaisen oloinen tyyppi sitten kuitenkaan vähän myöhemmin syyllistynyt varmuudella kiinni jäämisen aiheuttamaan tekoon, eli edellisellä sivulla mainittuun puolison surmaan.
JasseHames
Christopher Lorenzo
Viestit: 1596
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

↑↑

Kyllä tästäkin on keskusteltu ketjussa aiemmin. Tuossa ei tarkoiteta peitetoimintaa kirjaimellisesti siinä mielessä kuin nykyinen laki sen määrittelee vaan sellaista toimintaa, jota käytettiin tiirikkaraiskaajan kiinnisaamiseksi: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/1 ... araiskaaja Sitä en tiedä, onko samanlaista toimintaa käytetty JSM-rikossarjan selvittämiseksi, mutta toivottavasti on käytetty.


Piitkä lainaus korvattu kahdella nuoliviittauksella
-NILS-
Ross Sullivan kirjoitti: Pe Tammi 12, 2024 7:48 pm Esim. yksityisen puolen terapeutit eivät kirjaa kantaan tietoja potilaista
Ketkä terveydenhuollon toimijat lainvastaisesti jättävät tekemättä kirjaukset Kantaan?
Ross Sullivan
Vic Mackey
Viestit: 1987
Liittynyt: La Joulu 02, 2017 3:14 am
Paikkakunta: Kirkkonummen räkälät

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ross Sullivan »



Viestejä ketjussa on yli 5300, niin varmastikin on keskusteltu ties mistä maan ja taivaan väliltä.

Toki on sanonta, että poikkeus vahvistaa säännön. Veikkaisinkin, että tiirikkaraiskaajatapauksen semi-peitetoiminta lienee harvinaisuus/poikkeus, jopa ainutkertaisuus.
Hapetan kyttätyyliin
JasseHames
Christopher Lorenzo
Viestit: 1596
Liittynyt: Ke Tammi 06, 2021 5:54 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja JasseHames »

JasseHames kirjoitti: Ma Elo 21, 2023 8:35 pm
Ross Sullivan kirjoitti: Ma Elo 21, 2023 4:39 pm
JasseHames kirjoitti: Ma Elo 21, 2023 3:13 pm Toisaalta jos on asiakkaan auto, niin on riski, että asiakas muistaa vaalean autonsa, jonka takapenkillä lasten turvaistuin, olleen täsmälleen samaan aikaan huollettavana tai korjattavana kuin Meriläisen murhayritys tapahtui. Jos joku asiakas tällaista todella on muistanut, niin se voisi selittää erinomaisen hyvin puhutun henkilön mahdollisen pidättämisenkin.

Laitetaanpas jälleen kerran eräs nimimerkki vasikan kirjoittamista viesteistä:

Tämä ei ole hyökkäys kumpaakaan kirjoittajaa kohtaan henkilönä, mutta epäilen vasikan viestin olevan ainakin osittain skeidaa.
Vasta 2001 poliisilain muutos Suomessa mahdollisti peitetoiminnan.

Prosessioikeuteen liittyvä lisuri:

https://lauda.ulapland.fi/bitstream/han ... sAllowed=y

"Sisäasiainministeriön kertomuksista vuosilta 2005 ̶ 2012 selviää, että vuonna 2001 peitetoimintaa ei
käytetty kertaakaan. Vuonna 2002 peitetoimintaa käytettiin muutaman kerran, jonka jälkeen vuosina 2003
ja 2004 sen käyttö lisääntyi niin, että peitetoimintapäätöksiä tehtiin alle 20 ja niiden kohteena oli noin 30
henkilöä."

En väitä, että olisi mahdotonta, että vuodesta 2002 lähtien olisi Järvenpäässä peitetoiminnalla yritetty jäljittää tekijää, mutta suhtaudun siihen varauksella.
Kyllä tästäkin on keskusteltu ketjussa aiemmin. Tuossa ei tarkoiteta peitetoimintaa kirjaimellisesti siinä mielessä kuin nykyinen laki sen määrittelee vaan sellaista toimintaa, jota käytettiin tiirikkaraiskaajan kiinnisaamiseksi: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/1 ... araiskaaja Sitä en tiedä, onko samanlaista toimintaa käytetty JSM-rikossarjan selvittämiseksi, mutta toivottavasti on käytetty.
Sitähän me emme voi tarkistaa tämän poikkeuksellisen rikossarjan osalta, pitääkö nimimerkki vasikan väite "peitetoiminnasta" paikkaansa, mutta oletuksien ja veikkauksien sijasta voimme testata hänen uskottavuuttaan esimerkiksi kyseisen viestin muiden yksityiskohtien osalta.

Sinullekin siis tiedoksi, että jos joku täällä esittää poliisin sisäpiiritietoa tai muuten sellaista mielenkiintoista tietoa, jota ei ole julkisuuteen tiedotettu, niin leukojen louskuttelun sijasta käyttäjät voivat keskenään yksityisviestien avulla sekä omia lähteitä ja resurssejaan hyödyntäen pyrkiä tarkistamaan ja vaihtamaan tietoja, jotka korroboroivat/falsifioivat em. mielenkiintoisten viestien yksityiskohtia. Ja voin kertoa sinulle myös sen, että tätä on myös tapahtunut.
Ross Sullivan kirjoitti: Pe Tammi 12, 2024 7:48 pm Esim. yksityisen puolen terapeutit eivät kirjaa kantaan tietoja potilaista
Ketkä terveydenhuollon toimijat lainvastaisesti jättävät tekemättä kirjaukset Kantaan?
Avatar
Eaglegoat
Remington Steele
Viestit: 237
Liittynyt: To Joulu 15, 2022 7:39 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Eaglegoat »

JasseHames kirjoitti: Ti Elo 22, 2023 12:33 am
Sitähän me emme voi tarkistaa tämän poikkeuksellisen rikossarjan osalta, pitääkö nimimerkki vasikan väite "peitetoiminnasta" paikkaansa, mutta oletuksien ja veikkauksien sijasta voimme testata hänen uskottavuuttaan esimerkiksi kyseisen viestin muiden yksityiskohtien osalta.
Tuossa Vasikan viestissä on yksi itseäni erittäin häiritsevä yksityiskohta. Nimittäin väite siitä että "Hellu" ei ole Meriläisen oikea nimi. Hellu on kuitenkin Helena nimiselle henkilölle ylivoimaisesti yleisin lempinimi jolla kutsutaan. Ei tietenkään välttämättä juuri tätä Helenaa ole muuten kutsuttu, mutta silti tuo särähtää niin omaan korvaan että se kaataa omaa luottoa siihen hieman.

JasseHames kirjoitti: Ti Elo 22, 2023 12:33 am
Sinullekin siis tiedoksi, että jos joku täällä esittää poliisin sisäpiiritietoa tai muuten sellaista mielenkiintoista tietoa, jota ei ole julkisuuteen tiedotettu, niin leukojen louskuttelun sijasta käyttäjät voivat keskenään yksityisviestien avulla sekä omia lähteitä ja resurssejaan hyödyntäen pyrkiä tarkistamaan ja vaihtamaan tietoja, jotka korroboroivat/falsifioivat em. mielenkiintoisten viestien yksityiskohtia. Ja voin kertoa sinulle myös sen, että tätä on myös tapahtunut.
Tämä pitää täysin paikkansa.
isebel
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 9:03 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja isebel »

tom kirjoitti: Ma Elo 21, 2023 4:51 pm Olisiko ainakin näin jälkikäteen kohtalaisen suunnitelmallisen ja varovaisen oloinen tyyppi sitten kuitenkaan vähän myöhemmin syyllistynyt varmuudella kiinni jäämisen aiheuttamaan tekoon, eli edellisellä sivulla mainittuun puolison surmaan.
Olet ihan oikeassa. Minäkin pohdin tätä joskus. En silti sulkisi ulkopuolelle.

Tyyppi pahoinpiteli uhria rankasti useasti. Rikosilmoituksia tehtiin mutta vedettiin sitten aina pois

Kysyin myös tältä toiselta ex-naisystävätä minkä hän arveli olevan syyn näin rankalle henkirikokselle. Ei osannut kertoa. Ei kertonut myöskään oman pahoinpitelynsä syytä. Eivät kuitenkaan olleet enää seurustelusuhteessa. Sen hän kertoi että väkivalta oli ollut silmitöntä mutta kun hän onnistui potkaisemaan takaisin, niin hän oli luovuttanut yllättävän helposti
isebel
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 9:03 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja isebel »

Oli myös ollut aikeissa yrittää hävittää ruumiin
Vastaa Viestiin