Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

PelderH kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:49 pm Ehkä näin, enkä sitä ihan täysin kielläkään. Mutta vielä ylivoimaisesti suurempi syy valtavalle keskustelulle taitaa olla tämän tapauksen harvinaisuus verrattuna vaikkapa sitten siihen tieliilenteeseen, jossa kuolee 5 ja loukkaantuu 260 lasta joka vuosi ties mistä syistä. Lumivyöryonnettomuus Suomessa ylittäisi uutis- ja keskustelukynnyksen jo ihan ilman sitä lastakin, ja taas kaivautuvat kaikki oman elämänsä asiantuntijat koloistaan kertomaan mielipiteitään samoin kuin kotisohvavirologit koronan kanssa ja kotisohvaulkopolitiikka-asiantuntijat Ukrainan sodan kanssa. Nyt keskustelu on vain saanut lisäpontta, kun on oikein sormet syyhyten päästy syyttämään uhria myös lasten kaltoinkohtelusta ja ties mistä äärivaarallisesta rajojen rikkomisesta.


Jo aiemmassa kirjoituksessasi kiinnitin huomiota siihen, ettet taida kovin syvällisesti ymmärtää tätä asiaa josta puhut. Fiilispohjalla vedät ja jatkat sitä samaa jankutusta mitä muutama muu on harrastanut täällä: Kuulemma jumppamamma teki kaiken oikein. Mitään virhettä ei sattunut. Kävi vain "huono tuuri". Lapsen kuoleman käsittelyä et käsitellyt millään tavalla. Taisit sinäkin lähteä sille pleikkari-sipsit-plääplää radalle kuten muutkin "ymmärtäjät". Ei siinä mitään. Jauha vain skeidaasi.

Yhteen asiaan puutun. Harvinaisuus.

Ei. Eivät nämä harvinaisia ole. Ja nämä ovat lisääntymään päin. Aina vain ei kuole joku. Eikä varsinkaan lapsi. Hätäpelastukset, maastohaut ja helikopteri tehtävät ovat lisääntymään päin.

Näitä tulee vielä lisää jos tällä radalla jatketaan. Ja mehän jatketaan, jos sitä kysytään sinulta. Se on käynyt kyllä selväksi.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Katselin kanssa tuon Yle Areenan Strömsö-jakson eikä mielestäni siinä telttareissussa ollut mitään kovin kummoista. Varmaan olisi voitu palata kotiinkin sieltä, jos olisi ollut ongelmia.

Mutta siitä ja vastaavista reissuista tämä vauhtisokeus on selvästikin näille vastuuttomille vanhemmille alkanut (tai kenties alkanut vanhempien lasten kanssa jo ennen tuota telttareissua).

Jo ko. jaksossa näytetty pyöräretki olisi voinut päätyä katastrofiin, kun laittavat 4-vuotiaan (plus kaksi muuta alaikäistä) pyöräilemään 130 (150) km tien laidassa. Minä en laskisi lapsiani kuin pyöräteille pyöräilemään, etenkään alle 10-vuotiaita.

Kun kaikki on mennyt riskeistä huolimatta hyvin, niin vauhtisokeus on selvästikin iskenyt. Kaikkia lasten kanssa tehtyjä extreme -reissuja emme tietenkään tiedä, mutta voimme toki arvailla ja instagrameista ym. voimme osan niistä nähdä.

Lapset ovat toki saattaneet nauttia näistä reissuista tai sitten eivät... mutta varsinaisena pointtina tässä on tietty se, että lapset on asetettu pienempien ja suurempien riskien vaaraan.

Riskejähän on aina, jopa kotona ja kotipihalla puhumattakaan liikuttaessa kodin ulkopuolella. Mutta vastuuntuntoinen vanhempi osaa arvioida, mikä on lapsille riittävän turvallista toimintaa.

Kyllä mielestäni tässä selvästikin syy on kokonaisuutena vanhempien vauhtisokeudella suhteessa riskeihin, joihin lapset on laitettu. Tuskin tätä viimeistä reissua on sen kummemmin riskipitoisena ajateltu kuin aikaisempiakaan. Tai jos on, niin riskiarviointi on mennyt pahasti pieleen.
Viimeksi muokannut Ei mitään hajua, Pe Tammi 05, 2024 8:04 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

Delphinus kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 6:48 pm
Jessica-Fletcher kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 6:44 pm
Rikoksenuusija kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 1:55 am Evan fb-sivuilla muistokirjoitus. Hieman kummastusta herätti kohta

Meillä perheessä on toive, hautajaiskukkien sijaan aiomme avata tilin lasten koulunkäynnin hyväksi. Tästä lisää tietoa myöhemmin.


Hyvän potin varmasti keräävät kyllä kun tapaus on näin julkinen. Isä halunnut vielä nimet lehteen niin kyllähän tuosta keräyksestä varmaan apua saa arkeen.

Minuakin kummastutti tuo kommentti. :| En tiedä... Omasta mielestäni ehkä vähän sopimaton.
Jep, ja aika yleistä nykyään ettei haluta kukkamerta kotiin, vaan ohjataan ne rahat johonkin keräykseen, ja sitä kautta hyötykäyttöön. Itse arvostan enemmän tämänkaltaista muistamista, kuin että kukat roskiin viikon päästä.
Virheellistä ajattelua. On ymmärrettävää, ettei kotiin haluta kukkamerta (eihän ne maljakotkaan piisaa). Se ei kuitenkaan tarkoita, että kotiin tai tilille tulisi toimittaa kukkien sijasta rahaa. Ei olla minkään pakkovalinnan edessä.

Traagisissa onnettomuuksissa omaiset ilmoittavat useinkin haluavansa surra rauhassa ja torppaavat tällä tavoin kukkakauppojen lähetit tai muut ovikellon plimputtelijat. Tässä tapauksessa leski valitsi toisin ja haki tapahtumalle maksimaalista julkisuutta kuvan kera. Lisäksi hän kertoi rahankeruuaikeestaan julkisella some-tilillä. Ulkopuolisesta lesken toiminta vaikuttaa loogiselta ja selvää on, että julkisuudella tulee olemaan huomattava merkitys keräyksen tuottoon, mikäli se polkaistaan käyntiin.
Sellaista
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 1:53 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sellaista »

Jasonnn kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:33 pm Avaruuspeitteitä pitää ehdottomasti olla mukana minusta aina retkikunnalla vaelluksilla oli kesä tai talvi..
Minulla on muutama avaruuspeite autossakin, voi tarvita myös muiden auttamiseen esim. auto-onnettomuudessa. Ja kotona myös, koska ei voi tietää, koska sähkö katkeaa tai Putin tulee, ihan varmuuden vuoksi. Ja niin, en lähde tunturiin, ainakaan pakkasella.
Upponalle
Poliisikoira Rex
Viestit: 259
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 4:31 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Upponalle »

CSI kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:19 pm
Sellaista kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 6:33 pm
Sellaista kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 6:30 pm

Leskeneläke ja myös lapsen eläke pitäisi toimia ja auttaa.
Vapaaehtoisille pelastajille pitäisi kerätä lahjoituksia, kuten täällä on kirjoitettu. Fiksut paikalliset poromiehet ym joutuvat kouhottavia pösilöitä tunturilta kaivelemaan.
Jos jonnekin rahaa annan tämän keissiin johdosta niin noille vapaaehtoisille tai johonkin toimintaan, millä ennaltaehkäistään tämmöinen pösilöiden tunturiretkeily.

Isä ei rahojani tarvitse. Hän saa vaimonsa leskeneläkkeen. Lapset saa lapsieläkkeet. Lisäksi tulee vielä yksinhuoltajan etuudet.

Normaaliin hyvään taloudenpitoon kuuluu, että jos on isommasti puolisoilla yhteistä velkaa esim. asunnon vuoksi, niin on otettu henkivakuutus, jolla kuitataan velat pois. Jos ei ole otettu, niin omaa perseilyä ja sitä en rupea paikkaamaan samarialaista esittäen.

Kyllä nämä rantaruottalaiset rahanvinkujat pärjää ihan hyvin ilman mitään lahjoituksia ja sillä siisti.
Jos tuo perhe ei ole täyspösilö, niin on myös tapaturma-ja henkivakuutukset, ottaen huomioon harrastukset. Turha yrittäjäisän inistä röyhkeästi rahakeräystä. Ilmoittaa vaan esim. yksi ruusu, eikä kakkosvaihtoehtoa. Kuvottavaa uhrien kuvan ja nimien julkaisu todella nopeasti, fiksu ei ollenkaan surun keskellä.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Jälleen hyvä kirjoitus alien. Ihan kun kirjoittaisit suoraan omat ajatukseni, mutta paremmin artikuloituna :)

Ja kyllä, jonkun sortin julkinen onnettomuustutkinta olisi tässäkin paikallaan monestakin syystä (vaikka rahaa sekin kysyy, siihen voisi lahjoitukset osoittaa)
- monia kiinnostaa tapahtumien kulku ihan turvallisuusmielessä.
- kirjoitettaisiin nämä turvallisuus-, perehdytys-, ja varautumisasiat auki. Ne ehkä painuisivat ihmisten kalloon paremmin
- tuotaisi esiin tämä näkemys mitä täälläkin on kuultu, että lappilaiset joutuu nukkumaan toinen silmä auki, kun odottaa koska tarvitsee lähtee jotain sankaria taas oman hengen uhalla pelastamaan
- se, että haihdutettaisiin ihmisten mielestä tämä yliempaattisuus jossa kaikki oli vain puhdasta sattumaa ja että on ihan ok viedä keskenkasvuinen lapsi fyysisesti ja psyykkisesti vaativalle reissulle vaaralliseen ympäristöön huonossa säässä.
- koottaisiin kohtia ja menettelytapoja, miten tältä tapahtuman loppupäätökseltä olisi vältytty
ja varmasti paljon muita syitä.
Babooni
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Ke Marras 29, 2023 9:53 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Babooni »

brainstormy kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:11 pm Jälleen hyvä kirjoitus alien. Ihan kun kirjoittaisit suoraan omat ajatukseni, mutta paremmin artikuloituna :)
Missäs näitä voi kuulla artikuloituna?
Minä en ole nähnyt kuin nämä kirjoitukset.
Sellaista
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 1:53 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sellaista »

brainstormy kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:11 pm Jälleen hyvä kirjoitus alien. Ihan kun kirjoittaisit suoraan omat ajatukseni, mutta paremmin artikuloituna :)

Ja kyllä, jonkun sortin julkinen onnettomuustutkinta olisi tässäkin paikallaan monestakin syystä (vaikka rahaa sekin kysyy, siihen voisi lahjoitukset osoittaa)
- monia kiinnostaa tapahtumien kulku ihan turvallisuusmielessä.
- kirjoitettaisiin nämä turvallisuus-, perehdytys-, ja varautumisasiat auki. Ne ehkä painuisivat ihmisten kalloon paremmin
- tuotaisi esiin tämä näkemys mitä täälläkin on kuultu, että lappilaiset joutuu nukkumaan toinen silmä auki, kun odottaa koska tarvitsee lähtee jotain sankaria taas oman hengen uhalla pelastamaan
- se, että haihdutettaisiin ihmisten mielestä tämä yliempaattisuus jossa kaikki oli vain puhdasta sattumaa ja että on ihan ok viedä keskenkasvuinen lapsi fyysisesti ja psyykkisesti vaativalle reissulle vaaralliseen ympäristöön huonossa säässä.
- koottaisiin kohtia ja menettelytapoja, miten tältä tapahtuman loppupäätökseltä olisi vältytty
ja varmasti paljon muita syitä.
Juurikin näin, eihän tämä kai muuten lopu. Ihan älytöntä. Luotetaan omiin kykyihin ja vielä lapsi otetaan mukaan ihanalle seikkailulle. Seikkailut on nyt sitten ohi. Ja maksaahan tämäkin jotain, pelastustyöt ym ja sitten vielä, sorry inhorealismi, korvaukset, vaikkakin rahalliset. Ei raha mitään korvaa menetetyille, mutta joku nekin maksaa. Eli me, jotka elämme.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Ja tuo lahjoitushomma.
Ensin iltasanomiin nimet ja kuva.
Sen jälkeen julkinen muistokirjoitus somessa lahjoituspyynnön kanssa, muutama tunti sen jälkeen kun poika on löydetty (kylmäävää jotenkin).

Asuvat vielä tosi pienessä kylässä, jossa varmasti jokainen joutuu avaan pussukkansa koska muuten olet varmaan kylän hylkiö. Plus tietty kaikki julkisuuden mukana tulleet lahjoitukset.

Lyön melkein vetoa että tästä lahjoitushommasta tulee vielä joku pieni lehtijuttu, että saavat kunnon potin.

Vähän huonot fibat tulee vaikka voikin olla täysin viaton keruu.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Babooni kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:19 pm
brainstormy kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:11 pm Jälleen hyvä kirjoitus alien. Ihan kun kirjoittaisit suoraan omat ajatukseni, mutta paremmin artikuloituna :)
Missäs näitä voi kuulla artikuloituna?
Minä en ole nähnyt kuin nämä kirjoitukset.
Kirjoituskin on ilmaisua :wink:
kissafani2
Remington Steele
Viestit: 223
Liittynyt: Su Loka 21, 2018 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja kissafani2 »

En ollenkaan usko että leski on hakenut mitään maksimaalista julkisuutta lahjoitusten toivossa.

Pohjanmaan ruotsinkielisissä kunnissa on monesti vielä tiivistä yhteisöllisyyttä. Heillä iso ystävä- ja tuttavapiiri. Vanhemmilla sekä lapsilla työn, koulun ja harrastusten kautta.
Moni HALUAA auttaa ja osoittaa tukensa. Tässä ei varmaankaan haluta kerätä rahaa koko suomesta vaan halukkaille osoittaa järkevä lapsille kohdennettu muistamisväylä kukkalähetysten sijaan.

Tämä ehkä epätavallista isoissa kaupungeissa ja vierasta joillekin mutta melko tavallista paikkakunnilla jossa tunnetaan naapurit, lasten koulukaverit ja pikkuserkkunsa.

Uskon että tämä perhe ja suku kyllä pärjäävät varsin hyvin ilman tätä pientä keräystä, siitä ei ole kiinni. Kaikkien ajatukset varmasti tällä hetkellä äitinsä ja veljensä menettäneiden lasten hyvinvoinnissa.
Siksi varsin sopivaa valtavan kukkakaaoksen sijaan osoittaa tili mihin voi surumuistamiset perheelle lähettää.
Liitteet
Screenshot_20240105_140821_Facebook.jpg
Screenshot_20240105_140821_Facebook.jpg (103.98 KiB) Katsottu 1478 kertaa
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Mystique kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:23 pm Tuon perusteella olet ajellut tyylin Jääskössä ja siellä nyt niitä asukkaita kovin paljon ole vt verkkoihin.
Mutta tasaistakin eli pitäisi saada signaali aika hyvin 🤔
Täytyypä kysyä tutulta, joka siellä suunnassa asuu.
Paikkaa en kommentoi mutta tämähän on juuri se pointti: eipä ole vt verkkoja kairassakaan/Pallaksen kansallispuistossa. Siten puhelimeni joutui oikeasti hakemaan satellittien kautta positionsa ja sehän kesti. Ei päässyt fuskaamaan. Nyt saattaa olla huonot gepsi-säät.

Mitä muuten kuvittelet tuttavalta kyselystä irtoavan? Monitoroiko hän siellä koko ajan paikannussatelliittien tilaa ja tarkkuuta vai mitenkä? Entäs jos en ollutkaan Jääskössä vaan muualla?
Mystique kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:23 pm Ollaan paljon ajettu Sieppijärvi-Lohiniva- Kierinki akselilla ja meillä on jokainen puhelin (IPhone & Samsung) näyttänyt just eikä melkein lokaation..
Mitäs me tuolla tiedolla teemme ja miten se liittyy tähän ajankohtaan? Puhelinhan voi saada sen paikkatiedon fuskulla kuten kerroin.
Mystique kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 7:23 pm Ainoa missä operaattorikohtainen ongelma tulee on Unarin kappelin kohdalla koska verkko katoaa.
Ollut viimeiset 15 vuotta sillai.
Et taida oikein käsittää tätä koko asiaa? Kommenttisi nimittäin paljastaa, että sotket 4G peiton ja GPS-lokaation (GPS/Glonass/Galilei satelliitit) keskenään.Ne on täysin eri asioita. GPS-positio voidaan saada vaikka operaattorikuuluvuu olisi nolla.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

brainstormy kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:24 pm Lyön melkein vetoa että tästä lahjoitushommasta tulee vielä joku pieni lehtijuttu, että saavat kunnon potin.
Ettei vaan tulis vaikka kirja? Kirjan tuotot "lasten koulunkäyntiin".
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
Sissi
Hetty Wainthropp
Viestit: 490
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sissi »

kissafani2 kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:28 pm En ollenkaan usko että leski on hakenut mitään maksimaalista julkisuutta lahjoitusten toivossa.

Pohjanmaan ruotsinkielisissä kunnissa on monesti vielä tiivistä yhteisöllisyyttä. Heillä iso ystävä- ja tuttavapiiri. Vanhemmilla sekä lapsilla työn, koulun ja harrastusten kautta.
Moni HALUAA auttaa ja osoittaa tukensa. Tässä ei varmaankaan haluta kerätä rahaa koko suomesta vaan halukkaille osoittaa järkevä lapsille kohdennettu muistamisväylä kukkalähetysten sijaan.

Tämä ehkä epätavallista isoissa kaupungeissa ja vierasta joillekin mutta melko tavallista paikkakunnilla jossa tunnetaan naapurit, lasten koulukaverit ja pikkuserkkunsa.

Uskon että tämä perhe ja suku kyllä pärjäävät varsin hyvin ilman tätä pientä keräystä, siitä ei ole kiinni. Kaikkien ajatukset varmasti tällä hetkellä äitinsä ja veljensä menettäneiden lasten hyvinvoinnissa.
Siksi varsin sopivaa valtavan kukkakaaoksen sijaan osoittaa tili mihin voi surumuistamiset perheelle lähettää.
Ja voi olla niinkin, että asiasta on puhuttu jo äidin eläessä "jos minulle sattuu jotain"-tyyppisesti miten haluaa silloin toimittavan, "En halua mitään kukkamerta hautajaisiini" tms.
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Nykymaailma on erikoinen. Saavutuksista, huiputuksista ja onnistumisista saa ja pitää hehkuttaa. Ihailla täydellistä vanhemmuutta ja vanhempien valintoja. Vanhempien tekemiä valintoja ei saa kritisoida, kunhan ne verhotaan terveellisyyden tai liikunnan kaapuun, vaikka ne johtaisivat lapsen kaltoinkohteluun.

Ortoreksia ja adrenaliinikoukku eivät ole tuomittavia sairauksia, toisin kuin ylipaino ja alkoholiriippuvuus. Kaikki yllämainitut sairaudet vaikuttavat lasten kasvuun ja kehitykseen, mutta toisista ei saa vain puhua. Liikkumisestakin voi tulla pakkomielle, jolloin se on yhtä vaarallista terveydelle kuin täysi liikkumattomuus. Kohtuus kaikessa sanoi jo kiminkinenkin.

Yleistämisestä on tullut tapa argumentoida, vaikka se väittelyssä ei johda mihinkään. Kyllä lapsia on maailmansivu syntynyt, kasvanut ja kuollut. Aavikoille, aroilla, tuntureilla, vuoristoissa, viidakoissa ja slummeissa, you name it. Ero paikallisten lapsissa ja vanhemmissa on se, että he ovat sopeutuneet vallitseviin olosuhteisiin.

Tarkennan: kirjoituksessani otin kantaa lapsen tilanteeseen vallinneissa olosuhteissa. Paikalliset eivät lapsiaan vie lapsiaan hiihtovaellukselle olosuhteisiin, jotka vastaavat -50 astetta nollanäkyvyydellä pimeään haastavaan maastoon. Siihen on selkeät perustellut syyt. Mutta. Nyky etelän ihminen varusteineen, kokemuksineen ja näkemyksineen tietää ja osaa paremmin. Siksi paikalliset ovat kyllästyneet puuttumaan, kun se kaikuu kuuroille korville. Hyvä ja hienoa, mikäli osaavat, uskaltavat, tietävät ja kaikki menee hienosti. Mielellään paikalliset ovat asiassa ja varoitteluissaan väärässä kuin oikeassa.

Ikävä kyllä, joskus he sattuvat olemaan oikeassa ja silloin se tarkoittaa heille sen lapsen etsintää ja kuolleena löytämistä. Luonnonlaki armoton ja heikot sortuu elon tiellä, lienee tämän ajan henki. Ehkäpä pohjoisten ihmistenkin tulisi vain sopeutua nykyaikaan ja lakata välittämästä, turhaan itseään rassaavat huolehtimalla kävijöistä.

Vielä kerran: tässä tapauksessa kysymys oli kokemattomuudesta kylmässä, pimeässä ja avotunturissa liikkumisesta. Kokemusta kylmässä ja pimeässä toimimisesta saa vain olemalla kylmässä ja pimeässä. Sitä ei lähdetä opettelemaan avotunturiin lapsen kanssa sydäntalvella. Yksin voi mennä treenaamaan kunhan vapauttaa pelastajat auttamisvelvollisuudesta.

Toki niiden taitojen opettelua varten ei tarvitse mennä heti ensimmäiseksi avotunturiin kovimpaan paikkaan,sillä Lapissa niitä taitoja voi opetella missä tahansa autenttisessa oloissa, kuitenkin siten, että pelastautuminen/pelastaminen voidaan taata.
Vastaa Viestiin