Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11496
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja URSA »

Ihmettelin myös suruliputusta koska en muista muulloin suruliputetun tällaisia tapahtumia. Alkaa mennä hysterian puolelle vain siksi, että ampuja ja uhrit ovat tavallista nuorempia. Eikö vuosien ajan ole kuitenkin hoettu lapsien kypsyvän aiempaa nuorempina. Saman asian kääntöpuoli.
-Martta-
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Ma Syys 26, 2011 5:06 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja -Martta- »

En nyt ole lukenut muiden kommentteja, mutta lyön nyt tähän oman mielipiteeni.
Tuon ikäinen lapsi muka tekee suunnitelmallisen operaation. Kyllä se on toimintatapana syöttetty muualta.
Kukin saa ansionsa mukaan, niin muista... sinäkin saat... Älä väitä, ettet olisi ansainnut ;)
jortsumestari
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: Ke Tammi 22, 2014 2:06 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja jortsumestari »

Jasonnn kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:58 pm
Amy kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:52 pm Nyt on kyllä poliisiltakin sekavaa tiedotusta. Ensin annettiin ymmärtää, että kiusaamisesta on muutakin näyttöä kuin tekijän väite, ja nyt sanotaan ettei olekaan muuta näyttöä.

Ite en oo ostanut sitä missään vaiheessa pääasiallisena syynä, kyllä tolla ampujalla on ihan muita(kin) ongelmia.

On kyllä jännä, ettei perheestä oo ilmennyt mitään tietoja. Toki netistä löytyy muutamia samalla sukunimellä Vantaalta, mutta se nyt ei sano mitään.

Monet täällä kuuluttaa kiusaamisessa koulun ja viranomaisten vastuuta, mitä edelleen ihmettelen suuresti. Se vastuu on KOTONA. Kasvatusvastuuta ei voi ulkoistaa päiväkodeille ja kouluille, vaikka moni laiska vanhempi tuntuu nykyään niin tekevän. Luovutetaan lasten kanssa jo aikaisin, luotetaan siihen että kyllä ne koulussa opettaa. Kiusaaminen ei lopu sillä, että koulussa rangaistaan, vaan sillä että kotona opetetaan pienestä asti kunnioittamaan muita, sekä henkisesti että ruumiillisesti.
En olisi yllättynyt jos paljastuu että tekijä on ollut sijoitettuna uuteen perheeseen biologisten vanhempiensa kanssa asumisen sijasta. Silloin kun itse olin nuori koulussa oli muutama vilkas oppilas jotka olivat juuri sijoitettuna uusiin perheisiin koska omat vanhempansa eivät ole hänen kanssaan pärjänneet yms..
Vähän sama kävi mielessä, tai kenties että huoltajuus vaihtunut. Ehkä samalla vaihtunut pojan nimi (kuten Vilja Eerikalla), ja siksi niillä vanhoilla tutuilla (esim vanhoilla luokkakavereita) ei raksuta, kuka kyseessä. Sen verran vähän tietoja minnekään ilmaantunut. Poliisilla on myös ollut muutama jännä sanavalinta aiheeseen liittyen että ehkä ei ihan normi ”’työn perässä muutettiin” sovi kuvioihin.

Lisäksi tuo Siltamäki-kuvio on jännä. Olen itse asunut sielläpäin, ja erikoiselta tuntuu jos joku päätyy nimenomaan Siltakyläntielle käppäilemään sekavuustilassa tai huvikseen. Suorin reitti Viertolasta Siltamäen koululle kulkee Suutarilantietä pitkin ja siinä pitää erikseen sit poiketa kadun yli pienemmälle Siltakyläntielle. Tai jos on Suutarilan ja Siltamäen rantapuistoja pitkin tullut tunnissa sen matkan, niin se reitti täytyy osata. Itse fillaroin samaa reittiä kesäisin paljon. Ei Viertolasta Siltamäen sivutielle sattumalta päädytä tai sanotaanko että on aikamoinen sattuma.
Amy
Hetty Wainthropp
Viestit: 459
Liittynyt: Ma Touko 17, 2010 8:40 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Amy »

Sipi kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:03 pm Suuttukaa vaan mutta kysyn: Miksi koko maa suruliputtaa? Ymmärrän tilanteen ja kunnioitan uhria, mutta entä ne kaikki muut lapset? Vilja-Eerika? Milo Joensuussa? Perhesurmien lapsiuhrit? Oulun lapsimurhaajan kaikki uhrit?
Ite ajattelen, että tälläisella tapahtumalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys, koska lapset ovat koulussa julkisen sektorin vastuulla, missä turvallisuuden vaatimukset ovat korostetumpia. Kotioloissa tapahtuvat asiat ovat yksityisempiä ja hankalammin hallittavissa julkisen sektorin toimesta. Ja kun sinne kouluun on "pakko" mennä (ja tiedossa on, että oppivelvollisuuden voi hoitaa muutoinkin), niin kyllähän siellä pitää turvassa olla.

Ja ymmärtäähän sen, että kaikkia ei vaan voi liputtaa valtakunnallisesti, muuten se ois päivittäistä.
Viimeksi muokannut Amy, To Huhti 04, 2024 11:19 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4487
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

remede kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:30 pm
Kosovolaistaustaisen tytön tilasta mainittiin tänään radiossa sen verran, että poliisi odottaa, että saisi viikonloppuna myös puhutettua häntä.
Taidat sekoittaa nyt siihen, että poliisi kertoi tänään, että tätä ilmeisesti lievemmin loukkaantunutta tyttöä uskotaan päästävän kuulemaan lähipäivinä. Häntä on kuultu jo kertaalleen, mutta hyvin lyhyesti. Nyt poliisi kertoi tänään yrittävänsä lähipäivinä uudelleen. Suomalais-kosovolaisesta tytöstä taas on lähipiirin toimesta sanottu, että tilanne näyttää kaikkinensa hyvin pahalta. Häntä ei siis välttämättä päästä kuulemaan koskaan.
neiti_etsivä
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: To Huhti 04, 2024 10:14 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja neiti_etsivä »

Sipi kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:11 pm
neiti_etsivä kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:06 pm
Nyt ampuja on päässyt tapaamaan vanhempiaan mutta jostain syystä pidetään selvänä että tämän lapsen on parempi olla muiden kuin omien vanhempiensa seurassa. Minusta tämä ei ole selvää.
Selvää ja selvää... tämä on käytäntö kun asioita selvitellään. Lapsi otetaan huostaan välittömästi ja se voidaan tehdä ns nahkapäätöksellä kymenessä minuutissa. Sen sijaan huostaanoton purku kestää helposti puoli vuotta.

Nyt on käynnissä sekä useita rikostutkintoja sekä lastensuojelun olosuhdeselvitys, jossa läpikäydään ihan kaikki kotioloista. Tämä on tietysti hyvä asia, jos saavat jotain aikaiseksi. Mutta ottavat kyllä varman päälle näin raskaassa tilanteessa ja pitävät poikaa huostassa mieluummin liian kauan kuin liian vähän. He haluavat selvittää kaiken ja huostaanotollehan on selkeäst perusteet: Vanhemmat eivät ole kyenneet huolehtimaan oman lapsensa turvallisesta kasvusta ja kehityksestä. Näin se nähdään viranomaisten silmin.

En hämmästyisi, vaikka sijoitus jatkuisi samoin perustein ihan täysi-ikäisyyteen saakka.
Toivon että syy on se että halutaan pojan tulevaisuuden kehitys nykyistä paremmaksi. Mutta jos miettii 12-vuotiasta lasta niin eikö hänen ainakin pitäisi olla läheinen vanhempiensa kanssa ja tuollaisessa tilanteessa tukeutua omiin vanhempiinsa? Ja vanhemmat tuntevat parhaiten lapsensa ja usein rakastavatkin. Ja vaikka vanhemmat ovat selkeästikin epäonnistuneet niin emmehän tiedä missä määrin ko tapahtuma on johtunut persoonasta ja missä määrin kasvuolosuhteista. Onhan paljon tapauksia joissa perhe on tehnyt kaikkensa mutta silti on pahoja ongelmia. Tuskinpa lastenkoti tai vieras perhe pystyy parempaan. Tai voi pystyäkin muttei se kaiketi niin selvää tässä vaiheessa voi olla että kannattaa erottaa 12-vuotias omista vanhemmistaan.

Toinen asia on tietysti se että hän on tehnyt väärin ja tietysti siitäkin pitää joku rangaistus tulla. Minusta tässä vaan menee herkästi sekaisin pojan tulevaisuus ja rangaistus teosta.
Piggy
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 4:22 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Piggy »

Amy kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:52 pm Nyt on kyllä poliisiltakin sekavaa tiedotusta. Ensin annettiin ymmärtää, että kiusaamisesta on muutakin näyttöä kuin tekijän väite, ja nyt sanotaan ettei olekaan muuta näyttöä.
Tätä on nyt sivutolkulla toitotettu, joten yritän oikaista. Poliisi ilmoitti aiemmin, että motiivi on kiusaaminen. Eihän se nyt vielä kerro mitään siitä, onko kiusaamista tapahtunut tai jos on, missä määrin. Lapsi on ilmoittanut omaksi motiivikseen koulukiusaamisen, ja tämän motiivin poliisi on pystynyt vahvistamaan. Voin esimerkiksi ilmoittaa, että motiivini syömiseen on nälkä, ja on ihan eri asia todentaa se, että onko tuolla nyt oikeasti nälkä vai onko sille joku muu syy.
Doris Watson
Poliisikoira Rex
Viestit: 278
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2022 12:43 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Doris Watson »

Moniko tuon ikäinen lapsi " pimahtaa" noin totaalisesti jos on välittävä, turvallinen perhe? Eiköhän se genetiikka ole melko pienessä osassa näitä tekoja joten kiinnostus kohdistuu perhedynamiikkaan, taustoihin. Useimmiten kai näistä löytyy jotain rikkinäistä. Voihan olla että poika on ihan psykiatrisen hoidon tarpeessa.
Suomessa vallitsee kumma tabu että vanhempia ei saa syyllistää. Miksei saa jos eivät hoida hommaansa ja kanna vastuutaan?
Mukava valkku
Sofia Karppi
Viestit: 432
Liittynyt: Su Touko 16, 2021 11:22 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Mukava valkku »

Ylen tiedon mukaan tapausta selvittää tällä hetkellä noin 50 poliisia
Poliisin on turha puhua resurssipulasta kun täysin selvän tapauksen kimpussa on 50 virkahenkilöä.
– Minä olen ihminen ja kaipaan joskus iloa, valoa ja hauskuutta
Syskon S
Jane Marple
Viestit: 1099
Liittynyt: Pe Touko 08, 2015 9:45 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Syskon S »

intelops kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:00 pm Se on jo selvää että toinen ammuttu tyttö oli albaani eli muslimi. Mikä saa pojan ampumaan hänet, onkin seuraava spekulaation aihe. Onko tyttö haukkunut vaikka valkonaamaksi liikaa koska kiusaaminen, tuskin hän oli ainakaan se tyttö jonka huomiosta kiista alkoi.
Minusta ei ole mielekästä vetää mitään johtopäätöksiä siitä, että yhdellä kolmesta on tietty etninen tausta. Uskontoa ja uskonnollisen vakaumuksen syvyyttä et pysty päättelemään, ellet tunne perhettä, etkä voi tietää mitään siitä, miten tuo lapsi käyttäytyi. Viertolan koulussa S2-oppilaiden osuus oli vuoden takaisten tietojen mukaan 180/714 eli 25 % eli joka neljännellä oli etnistä taustaa. Ihan todennäköisyyksien mukaan helpostikin osuu myös ulkomaalaistaustainen ampumalinjalle.
sivusta_seuraaja
Martin Beck
Viestit: 777
Liittynyt: Ti Kesä 19, 2012 11:20 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja sivusta_seuraaja »

AnitaBlake kirjoitti: To Huhti 04, 2024 5:11 pm Minä en sitten millään usko, että poika palautettaisiin kotiin saatikka samaan kouluun. Tai ehkä varmaan kotiin jossain vaiheessa paljon myöhemmin mutta kouluun ei. Oman turvallisuuden vuoksi varmaan kodin pitäisi muuttaa myös kauaksi Vantaalta. Ja myös muiden vuoksi sillä kukaan noista luokkatovereista ei varmasti halua törmätä poikaan jossain Jumbon ostarilla parin vuoden päästä. Ja eihän sitä todellakaan voida sinne Viertolaan laittaa suorittamaan oppivelvollisuutta loppuun. Eiköhän hän päädy jonnekkin valtion koulukotiin kauaksi Vantaalta asumaan ja koulunsa käymään. Tai sitten jonnekkin lasten/nuorten psykiatrian laitokselle.
Itse pohdin samaa, mutta ottaako valtion koulukoti näin nuorta? Ikä tais olla 13-17v.
Syskon S
Jane Marple
Viestit: 1099
Liittynyt: Pe Touko 08, 2015 9:45 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Syskon S »

-Martta- kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:13 pm En nyt ole lukenut muiden kommentteja, mutta lyön nyt tähän oman mielipiteeni.
Tuon ikäinen lapsi muka tekee suunnitelmallisen operaation. Kyllä se on toimintatapana syöttetty muualta.
Kuka sen olisi "syöttänyt" hänelle? Ulkomaisista kouluampumisista uutisoidaan tuon tuosta ja youtubesta löytyy opetusvideoita vaikka kuinka. Vihainen lapsi löytää materiaalia vaikka kuinka paljon ilman ulkopuolista "syöttämistäkin".
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4487
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Syskon S kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:37 pm
-Martta- kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:13 pm En nyt ole lukenut muiden kommentteja, mutta lyön nyt tähän oman mielipiteeni.
Tuon ikäinen lapsi muka tekee suunnitelmallisen operaation. Kyllä se on toimintatapana syöttetty muualta.
Kuka sen olisi "syöttänyt" hänelle? Ulkomaisista kouluampumisista uutisoidaan tuon tuosta ja youtubesta löytyy opetusvideoita vaikka kuinka. Vihainen lapsi löytää materiaalia vaikka kuinka paljon ilman ulkopuolista "syöttämistäkin".
Suunnitelmallisen operaation? Ei kai missään niin ole sanottu. Poliisi on vain todennut, että laite- ja muun etsinnän perusteella tekoon näyttäisi liittyvän suunnitelmallisuutta. Suunnitelmallisuuteen varmaan riittää ihan se jos verkkohistoria näyttää, että on katsonut youtubesta revolverin latausohjeita tai kirjoittanut jossain ylilaudalla anonyymin viestin, että maanantaina minä kyllä tapan ne ilkimykset.
Vemppa
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Su Maalis 24, 2024 2:36 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Vemppa »

Mukava valkku kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:23 pm
Ylen tiedon mukaan tapausta selvittää tällä hetkellä noin 50 poliisia
Poliisin on turha puhua resurssipulasta kun täysin selvän tapauksen kimpussa on 50 virkahenkilöä.
Asiassa jätetään mainitsematta, että nuo samat 50 virkahenkilöä hoitaa samalla varmaan 50 muutakin keissiä. Ja tässä kun on polttava ja framilla oleva asia, niin muita ei varmaankaan hirveästi hoidetakaan heidän toimestaan.
Syskon S
Jane Marple
Viestit: 1099
Liittynyt: Pe Touko 08, 2015 9:45 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Syskon S »

jortsumestari kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:15 pm https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... -tuntemus/

Poliisi MTV:lle: Kouluampujan kokemus kiusaamisesta voi olla "pojan oma tuntemus"

Poliisi selvittää, kiusattiinko 12-vuotiasta kouluampujaa uudessa koulussa Vantaan Viertolassa. Tässä vaiheessa pojan kokemus kiusaamisesta Viertolan koulussa ei saa vahvistusta opettajien ja muiden oppilaiden kertomuksista, poliisi kertoo MTV Uutisille.

– Kiusaaminen on jokaisen henkilökohtainen asia, jokainen kokee sen vähän omalla tavalla, muotoilee rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi on kertonut aiemmin, että ampujan motiivina on ollut kiusaaminen ja että tämä motiivi on vahvistunut muussa esitutkinnassa.

Poika oli hiljattain vaihtanut koulua ja aloitti Viertolan koulussa tammikuussa. Poliisilla ei ole tiedossa toistaiseksi, liittyikö koulunvaihto nimenomaan kiusaamiseen vai oliko taustalla jokin muu syy.

– Poika on ollut tässä koulussa vasta muutamia kuukausia ja kiusaaminen on voinut alkaa jo paljon aikaisemmin, Hyvärinen kertoo kuitenkin.

– Mutta tätä me selvitämme. Mistä se on saanut alkunsa ja onko kiusaaminen konkretisoitunut jo tässä koulussa jollakin tavalla vai johtuuko se jostain muusta asiasta.
:

Hyvärisen mukaan kokemus kiusaamisesta voi olla "pojan oma tuntemus".

– Emme ole selvittäneet vielä tarkemmin, että kuinka pitkältä ajalta kiusaamista on hänen mukaansa ollut.

——>
Eli mitään muuta todistetta kiusaamiselle ei ole vielä löytynyt kuin pojan oma kokemus.

Epäilty oli huutanut ennen ampumistaan ”enää ette kiusaa” ja tämä on se tutkintalöydös, jonka poliisi on kiusaamismotiiville saanut, epäillyn oman kertomuksen lisäksi.

Alkaa näyttää siltä, että kiusaaminen on tapahtunut muualla kuin Viertolassa. Poliisihan on todennut myös, että uhrit valikoituivat ilmeisen sattumalta.
Minä luen tuosta rivien välistä, että kiusaamista kuitenkin oletettaisiin tapahtuneen aiemmin. Poliisin puheiden perusteella nyt on kai oletuksena, että uudessa koulussa ei olisi kiusattu vaan ampuja on vain kokenut niin tai sitten kiusaamista ei ole ehtinyt olla kuin vähän aikaa. Poika on myös saattanut mennä kouluun liian suurin toivein ja sitten jos kaverisuhteet eivät olekaan käynnistyneet hyvin tai hänelle on selvinnyt, että tieto koulukiusatun statuksesta on kulkeutunut uuteen kouluun, hän on saattanut ylireagoida "kiusaamiseen". Sekin on mahdollista, että hänen oma käytöksensä on sellaista, että kavereiden saaminen on siksi vaikeaa. Tässä on paljon mahdollisuuksia.
Vastaa Viestiin