Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Yrjö Yrjönpoika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1451
Liittynyt: Pe Elo 04, 2023 10:05 am

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Yrjö Yrjönpoika »

Lemminkäinen kirjoitti: La Touko 11, 2024 11:48 pm
Yrjö Yrjönpoika kirjoitti: La Touko 11, 2024 5:46 pm Tiktok-sovelluksen kontentti kun heillä on suorastaan oppikirjaesimerkki siitä, kuinka valtava prosentti jenkkiläläisistä onkaan ajatusmaailmaltaan ääliöitä, elleivät peräti retardeja.
Iso maa, johon mahtuu paljon myös ääliöitä.

Luultavasti Espoon paloja ei kuitenkaan ole sytyttäneet yhdysvaltalaiset, vaan ihan kotoperäiset kullanmurut.

Ehkäpä tuo viittaukseni jenkkilän suuntaan olikin tarkoitettu kommentoimaan ennemminkin tiktok-sovelluksen maagista voimaa kaivaa idiootit esiin kiven alta, kuin että mitenkään haluaisin viedä huomiota pois noista espoolaisista nulikoista. [grinning]
Yrjö Yrjönpoika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1451
Liittynyt: Pe Elo 04, 2023 10:05 am

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Yrjö Yrjönpoika »


Itse uumoilen, että kyseessä saattaisi olla jonkinlainen kulttuurikimara. Muun muassa Yliksellä (joo, hirvee paikka) leviää lyhyt video, jossa ei-niin-horttanaisen-näköinen teini paiskii tyhjillään olevan kolun ikkunoita paskaksi jollain kepillä.

Se, että aikuisen polven maahanmuuttajat eivät ole olleet epäiltynä tuhopoltosta (paitsi se yksi kerrostalon asunnon saunan tapaus, jossa vaimo ja lapset kuolivat, mutta lopulta ei mitään muuta näyttöä ollut kuin huolimattomuus), ei tarkoita sitä, etteivätkö heidän lapsensa voisi olla mukana yhdessä kantapentujen kanssa noissa tulitikkuleikeissä. Kyllä samanhenkiset teinit toisensa löytää. Ei siinä kovastikaan ole värillä väliä.

Viisainta kai nykynuorten suhteen on, että ei esitetä kovinkaan jyrkkiä syytöksiä suuntaan eikä toiseen, etenkin kun tähänkään tapahtumaan osallistuneista vasta pari on saatu jalkapuuhun ja kyseessä on kuitenkin joku kahden tai jopa kolmen porukan derby.
Avatar
Uncle Bentso
Nikke Knakkertton
Viestit: 167
Liittynyt: To Heinä 27, 2023 8:03 am

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Uncle Bentso »

Teinit tunnustivat espoolais­koulun palon, myös muihin tapauksiin epäillyt

Yhteensä kymmentä alaikäistä epäillään Espoota viime viikolla piinanneesta tulipalojen sarjasta. Sosiaalisen median syyttelyn sijaan poliisi peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta.

Perjantaina Espoossa palaneen koulurakennuksen sytyttäneet 15-vuotiaat nuoret ovat tunnustaneet teon.

Laurinlahden tyhjillään ollut koulurakennus paloi Espoossa perjantaina. Poliisi tutkii tapausta tuhotyönä.

Poliisi kuulusteli nuoria maanantaina. Tämänhetkisten tietojen mukaan tapaukseen ei liity muita nuoria.

Tutkinnanjohtaja Klaus Geiger kuvaili nuoria katuvaisiksi.

”Syynä toimintaan oli tylsyys. Heillä ei ollut mitään tekemistä”, Geiger kertoo.

Koska nuoret ovat yli 15-vuotiaita, he ovat rikosoikeudellisessa vastuussa tapahtuneesta. Asia etenee syyttäjälle tutkinnan valmistuttua.

Myös muihin viime viikolla Espoossa tapahtuneisiin epäiltyihin tuhopolttoihin on Geigerin mukaan epäillyt tiedossa.

Viime viikon torstaina Espoon Tuomarilassa paloi vanha VPK:n rakennus. Keskiviikkona Jokitörmässä Espoon keskuksen läheisyydessä paloi vanha omakotitalo, tiistaina sen vieressä sijainnut autiotalo.

Geigerin mukaan kaikkiin tapauksiin on nyt epäillyt. Laurinlahden koulurakennuksen sytyttäneitä teinejä lukuun ottamatta muut epäillyt ovat Geigerin mukaan alakouluikäisiä. Yhteensä epäiltyjä viime viikon tapahtumiin on kymmenen.

Epäiltyjä kuullaan tämän viikon aikana.

Sitä, mitä kautta epäiltyjen jäljille päästiin, ei Geiger tässä vaiheessa tutkintaa kommentoi.

Viikonloppuna heräsi epäilys, että tulipalojen taustalla olisi sosiaalisen median haaste.

Geigerin mukaan tästä ei kuitenkaan ole selkeitä viitteitä, eikä sosiaaliseen mediaan liittyviä motiiveja tullut esille maanantaina jututettujen nuorten puheista.

Sen sijaan Geiger painottaa vanhempien vastuuta lastensa toiminnasta

”Tärkeintä olisi, että vanhemmat katsoisivat sen perään, missä lapset pyörivät. Lapsille pitäisi kertoa, ettei autiotaloihin saa mennä, vaan nekin ovat jonkun omaisuutta”, Geiger sanoo.

Jonkinlainen someilmiö Espoon epäiltyihin tuhopolttoihin liittyen vaikuttaisi olevan olemassa, sanoo kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön kehittämispäällikkö Paula Aalto Mannerheimin lastensuojeluliitosta (MLL).

”Poliisin somehaasteeseen liittyvässä huolessa on varmasti jokin peruste”, Aalto sanoo.

Aallon mukaan asiaan liittyen on tullut jonkin verran vinkkejä viikonlopun aikana MLL:n Vaaralliset somehaasteet -varoituspalveluun. Varoituspalvelun kautta lähetetään vielä maanantain aikana sähköpostilistalle ilmoittautuneille vanhemmille viesti kyseisestä ilmiöstä ja siitä, miten asiasta kannattaisi puhua lasten ja nuorten kanssa.

Tärkeää olisi, että ilmiö saataisiin pysäytettyä ennen kuin se kehittyy trendiksi, Aalto toteaa.

Aallon mukaan ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, onko someilmiö tulipaloista syntynyt vasta viikonlopun uutisoinnin perusteella.

”Harvoin somehaaste syntyy niin, että lapsi tai nuori miettii, että keksitäänpä nyt jokin somehaaste”, Aalto toteaa.

Aallon mukaan videoita on jaettu erilaisilla aihetunnisteilla. Epäselvää on kuitenkin se, mitä videoilla tarkalleen on näkynyt ja onko niiden kuvaajilla tai niillä esiintyvillä henkilöillä jotain tekemistä palojen kanssa.

Poliisin mukaan videoita on julkaistu esimerkiksi Snapchatissa ja Tiktokissa.

https://www.hs.fi/pkseutu/art-200001042 ... 87d879d82d
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Vittu että on tyhmiä pentuja, jotenkin vielä ymmärrän ne varomattomat tulitikkuleikit osaamattomalla tulenkäsittelyllä, mutta että mennään tahallaan sytyttää tulipaloja tylsyyden takia. Laitoshoitoa tuollaiset tarvitsee.. Minkäköhänlaisia tampioita meille tulee kymmenen vuoden päästä meidän maailman parhaimmista kouluista? Ja vielä onnellisin kansa :D
Avatar
Villeri
Jessica Fletcher
Viestit: 3096
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Lemminkäinen kirjoitti: Ma Touko 13, 2024 11:22 pm
Villeri kirjoitti: Ma Touko 13, 2024 7:29 am
Vähän pelkään, että tilanne on taas se, miltä näyttääkin, eikä se näytä Horttanaiselta.
Älä pelkää. Huhujen mukaan ihan kotimaista valkoroskaa. Tiedän kyllä nimet,mutta koska lapsia, niin en kerro. Jo se, että haaste on levinnyt Tik Tokissa pitäisi kertoa, että suurella todennäköisyydellä Hortanaisten sukurutsan tuotoksia asialla. Muistatteko muuten yhtään maahanmuuttajaa joka olisi tuomittu tuhopoltoista? Aivan.
Täytyy sanoa, että en saa mieleeni yhdenkään tuhopolttajan nimeä - ne ovat keskimäärin aika tylsiä rikoksia.

Mieleen tulee poikkeuksellisuudessaan lähinnä Tampereen pizzeriatuhopoltto, mutta siinäkin enemmän kiinnosti toiminnan täydellinen aivottomuus ja karseat seuraukset kuolonuhreineen. Se oli yksi niistä rikoksista, missä kehitysmaalaisuus nousi vahvana pintaan: ei vain pysty kuvittelemaan, että kantisäijien porukka suunnittelisi niin paskan vakuutuspetoksen. Ainakaan selvin päin.

Ja juuri toiminnan täysi aivottomuus puhuu Espoon koulupoltossa kehitysmaalaisten puolesta.
Lemminkäinen kirjoitti: Pe Touko 03, 2024 4:23 pm Jos kantasuomalainen kuski, niin sairaskohtaus. Jos taas mamu, niin ajovirhe, sillä aiemmin eivät ammattiautoilijat ole tehneet ajovirheitä.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8069
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Kahta noin 12-vuotiasta nuorta epäillään espoolaisen VPK-talon törkeästä tuhotyöstä – poliisi kuulee tänään muita epäiltyjä
Poliisi on edennyt torstaina Espoon Tuomarilassa palaneen VPK-talon tutkinnassa. Poliisin mukaan on mahdollista, että osa Espoon epäiltyihin tuhopolttoihin epäillyistä henkilöistä on tuttuja tai sometuttuja keskenään.

Poliisilla on tiedossa epäillyt tekijät liittyen torstaina Espoon Tuomarilassa tapahtuneeseen tyhjillään olleen VPK-rakennuksen tuhopolttoon. Palossa rakennus paloi kokonaan.
Tutkinnanjohtaja Klaus Geigerin mukaan osaa epäillyistä on jo kuultu ja osaa kuullaan tiistain aikana. Kahta heistä on jo kuultu. Kolmea tai neljää nuorta kuullaan vielä. Poliisi selvittää heidän osallisuuttaan epäiltyyn tekoon. Tapahtumien kulku on suurin piirtein jo poliisin tiedossa.
– Epäilemme alakouluikäisiä nuoria törkeästä tuhotyöstä. He eivät ole rikosoikeudellisen vastuun piirissä, mutta ovat toki korvausvelvollisia. Kaksi kuultua ovat noin 12-vuotiaita.
– Tässä on niin monta nuorta, joiden kuuleminen vaatii erityismenettelyjä. Se on aikaa vievää ja sensitiivistä, kun on kyse kuitenkin reilusti alle 15-vuotiaista.

Epäiltyjen tuhopolttojen tekijät mahdollisesti sometuttuja
Espoossa on syttynyt viime aikoina paljon epäiltyjä tuhopolttoja tyhjillään olevissa rakennuksissa. Poliisi epäilee, että paloja on sytytetty erityisesti Espoon keskuksen ja Tuomarilan alueella.
– Isoimpien tuhotöiden ja törkeiden tuhotöiden tutkinta on hyvällä mallilla. Selvitämme, saadaanko pienempiä paloja yhdistettyä samoihin tekijöihin vai epäilläänkö uusia tekijöitä.
Maanantaina kaksi 15-vuotiasta myönsi sytyttäneensä perjantaina Laurinlahden koulun tuleen Espoonlahden kaupunginosassa. Poliisi ei epäile heitä muista epäillyistä tuhopoltoista.
– He ovat erillinen tekijäpari. On mahdollista, että muiden epäiltyjen tuhopolttojen tekijät ovat ainakin sometuttuja, samaa ikäluokkaa ja käyvät mahdollisesti samoja kouluja. On siis mahdollista, että kyse on jonkinlaisesta somekeskusteluryhmässä tai -yhteisössä toimivasta tekorypäästä.

https://yle.fi/a/74-20088490
Calabash
Jack Bauer
Viestit: 957
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Calabash »

Vakuutusyhtiö varmaan haluaa rahansa.
Paikalla
perusporilaine
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: La Touko 04, 2024 1:38 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja perusporilaine »

Lemminkäinen kirjoitti: Ma Touko 13, 2024 11:22 pmMuistatteko muuten yhtään maahanmuuttajaa joka olisi tuomittu tuhopoltoista? Aivan.
Tulee hyvinkin mieleen vähintään yksi maahanmuuttajamurhaaja, joka tuhopoltonkin teki murhaa peitelläkseen.
Abyssic
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Maalis 06, 2023 7:41 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Abyssic »

En tiedä mistä tietonne on peräisin mutta ainakin laurinlahden tapauksessa ei ole teidän toivovanne valkoroskat tekijöinä. Ja tieto on varma. Terrorisoivat kaikella tapaa myös toisella futiskentällä siellä. Mutta eiköhän porukasta saata löytyä värisokeena myös valkoista väriä. Halla.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:05 am Vittu että on tyhmiä pentuja, jotenkin vielä ymmärrän ne varomattomat tulitikkuleikit osaamattomalla tulenkäsittelyllä, mutta että mennään tahallaan sytyttää tulipaloja tylsyyden takia. Laitoshoitoa tuollaiset tarvitsee.. Minkäköhänlaisia tampioita meille tulee kymmenen vuoden päästä meidän maailman parhaimmista kouluista? Ja vielä onnellisin kansa :D
Mummi ei anna tarpeeksi rahaa lapsenlapsille. Tavallisesti annetaan rahaa hyvästä koulutodistuksesta, mutta kun sitäkään ei ole, täytyy syy keksiä. Mistä keksitään? Mummilla on rahaa kyllä.
rumilus
Martin Riggs
Viestit: 608
Liittynyt: Ti Helmi 17, 2015 9:22 am

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja rumilus »

Lemminkäinen kirjoitti: Ma Touko 13, 2024 11:22 pm Muistatteko muuten yhtään maahanmuuttajaa joka olisi tuomittu tuhopoltoista? Aivan.
Minulla ei ole tässä mitään todistettavaa yleisemmällä tasolla tai vielä vähemmän tässä erikoistapauksessa, mutta sattuneesta syystä jäi aika hyvin mieleen se Tampereen keskustan pizzeriapalo, jossa tarkoituksena oli vakuutuspetos, mutta sivutuotteena saatiin kolme ihmistä hengiltä. Oikeus oli melko ymmärtäväinen irakilaisia lätynpyörittäjiä kohtaan ja tulkitsi henkirikokset vain törkeiksi kuolemantuottamuksiksi. Aikoinaan Turkin suurlähetystön polttoa yrittäneet olivat puolestaan kurdeja.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8069
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Poliisi on kuullut jo seitsemää nuorta, joita epäillään Espoossa tapahtuneista tulipaloista
Länsi-Uudenmaan poliisi on jatkanut tiiviisti Espoossa viime aikoina tapahtuneiden lukuisten tulipalojen tutkintaa. Poliisi on tähän mennessä kuullut jo yhteensä seitsemää eri nuorta, joiden se epäilee liittyvän paloihin.

Esimerkiksi Laurinlahdessa sijaitsevan koulurakennuksen 10.5. tapahtuneesta tulipalosta poliisi epäilee kahta 15-vuotiasta nuorta. Nuoret ovat myöntäneet syyllisyytensä tekoon. Koska he ovat rikosvastuullisessa iässä, tapaus siirtyy esitutkinnan valmistuttua syyttäjälle. Rikosnimikkeenä tässä tapauksessa on tuhotyö tai törkeä tuhotyö.

Espoon keskuksen Jokitörmässä maalis- ja toukokuussa tapahtuneista tulipaloista poliisi puolestaan epäilee muutamaa noin 11–12-vuotiasta nuorta. Näitä tulipaloja poliisi tutkii vahingontekona ja tuhotyönä.

Tuomarilassa sijaitsevan vanhan vapaapalokunnan palon tapauksessa poliisi on kuullut kahta henkilöä. Nämä nuoret ovat myöntäneet, että he ovat sytyttäneet kiinteistössä papatteja. Tätä tapausta poliisi tutkii törkeänä tuhotyönä.

Ei suoraa näyttöä somehaasteesta
Julkisuudessa on keskusteltu paljon tekojen taustalla mahdollisesti olevasta sosiaalisen median haasteesta. Tutkintaa johtavan rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan suoraan Espoon tulipaloihin kytkeytyvää haastetta ei ole poliisin esitutkinnassa tullut esiin.
− Talven aikana sosiaalisessa mediassa on julkaistu sisältöä esimerkiksi hylättyihin kiinteistöihin pyrkimiseen liittyen. Lisäksi nuoret totta kai yleisesti viestivät paljon toisilleen sosiaalisen median kanavien kautta. Yksittäistä somehaastetta emme kuitenkaan tässä yhteydessä ole vielä pystyneet nimeämään, Geiger sanoo.

Teot ovat tulleet vanhemmille yllätyksenä
Poliisin tähän asti kuulemasta seitsemästä nuoresta vanhimmat ovat 15-vuotiaita ja nuorin on 11-vuotias. Rikoskomisario Geigerin nuorten tekemiset ovat tulleet heidän vanhemmilleen täysin yllätyksenä.
− Lähes poikkeuksetta vanhemmat ovat olleet tietämättömiä lastensa toimista. Vanhemmat eivät tietenkään voi valvoa lastensa liikkeitä herkeämättä, mutta on tärkeää, että kotona käydään keskustelua hylättyihin rakennuksiin pyrkimisen ja ennen kaikkea siellä mahdollisesti käsiteltävän tulen vaaroista. Kuten poliisi on aiemmin painottanut, on onnen varassa, että nyt tapahtuneissa tulipaloissa ei ole loukkaantunut tai menehtynyt ketään. Kotona jutellessa kannattaa myös muistaa, että myöhemmin eteen voi tulla pahimmillaan koko perheen talouteen vaikuttavia korvausvastuita, Geiger painottaa.

Poliisi kiittää kansalaisten lähettämistä vihjeistä
Poliisi on tehnyt paljon työtä tähän asti tapahtuneiden tekojen selvittämiseksi ja uusien tekojen ennalta estämiseksi. Tutkintatyöhön on osallistunut lukuisia eri tehtävissä toimivia poliiseja. Tapaukseen liittyvät kuulustelut ovat vieneet työaikaa.
− Kuulustelut kokonaisuudessa, jossa kaikki tekijät ovat alaikäisiä ja useat vielä alle 15-vuotiaita, ovat aikaa vieviä jo pelkästään järjestelyjen osalta. Nuoren itsensä lisäksi paikalla ovat poliisi, nuoren huoltaja sekä sosiaalihuollon edustaja. Kuulustelutilanteet voivat olla raskaita nuorille sekä heidän vanhemmilleen, rikoskomisario Geiger kertoo.

Poliisi jatkaa tapausten tutkintaa, eikä tässä vaiheessa tiedota yksittäisten tapausten esitutkinnasta yksityiskohtaisemmin. Poliisi kiittää kansalaisten lähettämistä vihjeistä, joita on tullut runsaslukuisesti niin vihjesähköpostin kautta kuin suoraan Espoossa partioiville poliiseille.

https://poliisi.fi/-/poliisi-on-kuullut ... lipaloista
Sil5
Neuvoja-Jack
Viestit: 523
Liittynyt: La Elo 21, 2021 10:36 pm

Re: Sarjatuhopolttaja liikkeellä Espoossa?

Viesti Kirjoittaja Sil5 »

Jos nyt jotain hyvää, niin ainakin se että poliisi on saanut selville useampia tekijöitä. Näin löytyy tuhopolttoihin myös enemmän korvausten maksajia. Hyvä niin.
Vastaa Viestiin