Kunniamurhat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Sipi
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:58 pm

Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Sipi »

Olen miettinyt asiaa paljon ja myös sitä, mikä osio olisi oikea paikka tehdä avaus. Ylläpito siirtäköön, jos siltä tuntuu.

Murha.info alkaa olla jo omanlaisensa käsite, instituutio, jota (salaa) lukevat myös poliisit ja monet rikoksentekijät. Kyseessä on siis jonkinlainen sulatusuuni, kulttioksentelufoorumi, jossa kukaan ei myönnä käyvänsä mutta kaikki tuntevat konseptin.

Pohdinkin siis, olisiko meillä jonkinlaista vaikutusvaltaa vallalla olevan ajattelun haastamisessa. Ehkä liikaa toivottu, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Kyse on kunniamurha -sanasta ja sen käytöstä yleiskielen sanana kuvaamaan tilannetta, jossa miesenemmistö ei hyväksy yksittäisen naisen huikentelevaa käytöstä. Lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta sekä tuomiovalta ovat kaikki samojen miesten käsissä.

Kysyin aikanaan edesmenneltä Jarkko Sipilältä, mikä erottaa muslimimiesten toteuttaman kunniamurhan suomalaisesta mustasukkaisuusrikoksesta. Molemmissahan on kyse oletetun kunnian loukkaamisesta. Kantisten rikoksissa asia uutisoidaan kutenkin niin, että Pekka tappoi Sirpan, mutta periaate on sama: akka töppäsi ja ansaitsee opetuksen.

Sipilän vastaus oli erinomainen. Hän kertoi, että hänen ajattelussan raja menee siinä, että kunniamurhatapauksissa yhteisö tukee ratkaisua ja suojelee tekijää. Usein jopa osallistuu tekoon.

En kuitenkaan voi lakata ajattelemasta sitä, että termi "kunniamurha" syyllistää uhria ja antaa ymmärtää, että teko johtui kunniasta ja sen loukkaamisesta. Teko tehtiin kunnian vuoksi. Termi ei voisi olla kauempana totuudesta: Nämä murhat tehdään pikkusieluisuudesta, häpeän ja voimattomuuden tunteiden ajamina. Kukaan kunniallinen ihminen ei tapa toista.

Joten verrataanpa suomalaiseen termistöön, joka viittaa aina tekijään. On suomurhaajaa, kuristajaa, sarjamurhaajaa, murhapolttajaa jne. Kaikissa näissä termeissä keskiössä on tekijä. Joten jos puhumme kunniamurhaajasta, samalla logiikalla selitämme tekijän motiivia tai tekotapaa.

Jotta saisimme uhrien äänen esiin, ehdotankin nyt, että alamme jatkossa käyttää jotain sellaista termiä joka ei vihjaa siihen suuntaan, että uhri olisi syyllinen johonkin olemattoman kunnian loukkaamiseen.

Kielenpäällä on tällä hetkellä mm. luuserimurha, mustasukkaisuusmurha, kulttuurimurha, muslimimurha, sovinistimurha, mielenterveyssyistä toteutettu murha, narsistimurha, sosiopaattimurha, uskontomurha tai ihan rehellisesti ego-ongelmaisten, pienimunaisten pellejen kollektiivinen harha -murha.

Mitä mieltä?

Itseäni suututtaa joka kerta kun kuulen tämän kunniamurha-sanan. Se glorifioi tekoa, mikä puolestaan luo valheellista tunnetta siitä, että teko oli oikeutettu.

Minut on kasvatettu siten, että kunniallisuus on jotain aivan muuta kuin naisen kiduttaminen hengiltä suvun miesten toimesta.

Saatte toki olla eri mieltä, kunhan kerrotte perustelut.
Totte Svensson
Susikoski
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Loka 03, 2016 8:41 am

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Totte Svensson »

Oikeassa olet, mikä kunnia se on jota pidellään kuin paskaa tikun nokassa...tuosta sinun listasta puuttuu ehdotus, jossa nimitettäisiin ns. "Kunniamurhaa" niin Aisankannattajamurha...
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1333
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Jos isä teloittaa tyttärensä tai veli lahtaa sisarensa, eihän se aisankannattajamurha voi olla. Kunpa nämä tappointoiset saataisiin ymmärtämään miten perverssejä he ovat kuvitellessaan että naisen seksuaalisuus on heidän omaisuuttaan. Mutta kun on vuosisataiset tai -tuhantiset perinteet touhun takana, niin eihän se jakeluun menisi.

Lähinnä näiltä miesolioilta tekisi mieli kysyä että itsekö te sitä tytärtä tai siskoa haluaisitte panna, kun ei käy laatuun että nainen saisi päättää siitä kenen kanssa hän on millä tavalla. Eikä nainen saa edes tuntea ylpeyttä siitä millaisen kehon Allah on hänelle luonut, ja iloisena esitellä sitä.

Kulttuurimurha olisi oma suosikkini. Joku siitä tietysti repii perseensä, että rasistinen termi.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17206
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Aihe on taas ja jälleen ajankohtainen - painuakseen kohta autuaasti unholaan ja jääden matukiiman sekä erilaisten rakkauspommitusten alle:

Esimerkkinä nosteelle on tuorein tapaus, missä ex-aviomies (tähän irakiaano että "ei oo vittu mitään ex, se on forever") murhasi ex-vaimonsa.

Esiin tuli kunniaperinne. Esiin tuli myös - tietysti, kuinkas muutenkaan - että kyllä suomalaisetkin. Ikään kuin toinen paha neutraloisi toisen pahan.
Mies poltti vaimonsa elävältä Vantaalla – Viranomaiset eivät puutu kunnia­väkivaltaan ajoissa, sanoo asiantuntija

Suomi on kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa muita Pohjoismaita jäljessä, sanoo asiantuntija.

KUNNIAAN liittyvään väkivaltaan on Suomessa herätty myöhässä.

Näin sanoo sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta. Hänen mukaansa Suomi ei tee riittävästi kunniamurhien ehkäisemiseksi.

Aihe nousi otsikoihin maanantaina, kun Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi irakilaismiehen vaimonsa murhasta elinkautiseen vankeuteen. Thaer Manaf Said Al Daraji murhasi 34-vuotiaan vaimonsa polttamalla tämän elävältä auton takajalkatilassa Vantaalla viime joulukuussa.

Oikeuden mukaan teon taustavaikuttimina olivat Al Darajin mustasukkaisuuteen ja kunniaan liittyvät motiivit surmata vaimonsa.

Ghazi kirjoitti kunniaan liittyvästä väkivallasta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin vuonna 2022. Edeltävänä vuonna Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut Vihdin Nummelassa vaimonsa surmanneen irakilaismiehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Kyseessä oli Ghazin mukaan Suomen ensimmäinen henkirikos, jonka pystyi lähes varmuudella määrittelemään niin sanotuksi kunniamurhaksi ja jonka teossa tuomioistuin tunnisti kunniaan liittyvän väkivallan piirteitä.

KUNNIAMURHA on kunniaan liittyvän väkivallan äärimmäinen muoto. Sillä pyritään palauttamaan perheen, suvun tai puolison kunnia.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa miltei joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa. Sen esiintymisen arvioiminen on Ghazin mukaan vaikeaa, sillä vain pieni osa tapauksista tulee poliisin tietoon.

Ghazi tunnistaa Vantaan ja Nummelan kunniamurhista joitakin samankaltaisuuksia. Ensinnäkin molempia surmia edelsi se, että naiset olivat hakeneet miehistään avioeroa.

Toisekseen molemmat uhrit tai heidän läheisensä olivat jo hakeneet apua poliisilta ennen murhia: Murhatun vantaalaisnaisen uusi kumppani oli tehnyt miehen laittomasta uhkauksesta rikosilmoituksen noin kuukausi ennen murhaa. Poliisi ei ehtinyt tutkia ilmoitusta ennen naisen kuolemaa. Nummelassa vuonna 2021 surmattu nainen sitä vastoin kertoi poliisille kunniamurhan uhasta jo kaksi vuotta ennen kuolemaansa.

Ghazin mukaan tapaukset ovat surullisia esimerkkejä siitä, etteivät viranomaiset ole pystyneet tai osanneet puuttua kunniamurhiin ajoissa.

”Toisaalta näissä kahdessa tapauksessa käräjäoikeudessa syyttäjät ja tuomarit ovat tunnistaneet kunniamotiivin. Se on tärkeä askel eteenpäin.”

GHAZI muistuttaa, että kunniaan liittyvää väkivaltaa esiintyy Suomessa monissa muodoissa. Se pitää sisällään esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpomisen ja pakkoavioliitot sekä muun kontrolloinnin ja painostuksen.

Tavallisesti kunniaväkivalta kohdistuu naisiin ja tyttöihin, mutta sitä kokevat myös miehet ja pojat sekä seksuaalivähemmistöjen edustajat.

”On hyvä tiedostaa, ettei kunniaan liittyvää väkivaltaa tapahdu ainoastaan tietyistä maista lähtöisin olevien keskuudessa. Sitä esiintyy myös täällä Suomessa muun muassa pienissä uskonnollisissa yhteisöissä ja romaniyhteisössä.”

SUOMI on kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa muita Pohjoismaita jäljessä, Ghazi sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa kunniamotiivi voi olla rangaistuksen koventamisperuste. Suomen laissa kunniaan liittyvästä väkivallasta ei säädetä erikseen.

Vuonna 2015 säädetyssä Euroopan neuvoston yleissopimuksessa korostetaan valtion velvollisuutta pyrkiä ehkäisemään ja torjumaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

”Velvoite on vahva ja selkeä. Suomen pitäisi panostaa tähän enemmän”, Ghazi sanoo.

Positiivisena edistysaskeleena hän pitää sitä, että hallitus käsittelee parhaillaan avioliittoon pakottamisen rangaistavuuden selkeyttämistä rikoslaissa.

GHAZI sanoo, että Suomessa pitää kouluttaa ammattilaisia ja viranomaisia tunnistamaan kunniaan liittyvä väkivalta paremmin ja puuttumaan siihen ajoissa.

”Törmään työssäni välillä siihen, että viranomainen tai ammattilainen on kyllä tunnistanut väkivallan, mutta hän on kokenut asian vaikeaksi eikä ole tiennyt, miten ottaa asia puheeksi.”

Ghazin mukaan kunniaan liittyvää väkivaltaa voidaan ehkäistä myös tukemalla uhreja, joiden yhteisöissä kunniaan liittyvää väkivaltaa tapahtuu. Heille tulisi tarjoa tarvittavia palveluita ja kertoa heille heidän omista oikeuksistaan Suomessa.

Uhrilla itsellään voi olla todella korkea kynnys pyytää apua ulkopuolisilta.

”Monelle avun hakeminen viranomaisilta on viimeinen hätähuuto. Se pitää ottaa aina vakavasti.”
Enemmän täällä: Helsingin Sanomat
11.6.2024 8:27, päivitetty 9:12

Linkki Nummelan murhaan dl
Sillä pyritään palauttamaan perheen, suvun tai puolison kunnia.
Millainen on kunnia on suvulla/perheellä, joka luikkii karkuun kotimaastaan valheiden varjolla, "hukkaa" passinsa, valehtelee motiivinsa, syntymäaikansa, sukulaisuussuhteensa ja saa viranomaisia harhauttamalla turvapaikan, perseilee ja elämä jatkuu muiden kustannuksella elättäjiään väheksymällä.
- Miten sellainen on kunniaksi perheelle/suvulle?
...etteivät viranomaiset ole pystyneet tai osanneet puuttua kunniamurhiin ajoissa.
Mistäköhän johtuu? Kyvyttömyydestä vai haluttomuudesta? Vai molemmista? "Pitäkää kiinni siitä omasta kulttuuristanne", sanotaan ählämeille ja nöyristellään sekä mielistellään kuinka upea ja vanha kulttuuri teillä on. Sekä samaan hengenvetoon vähätellään suomalaista kulttuuria ja pyydellään loputtomiin anteeksi kun "meil vaan on tälläistä". Sitä sanotaan kotouttamiseksi!

Mikä siinä sitten on, etteivät viranomaiset osaa ottaa luuloja pois; "jos perseilette, niin takaisin kotimaahan, on aivan sama kuinka teille siellä käy". No eihän se käy koska ihmisoikeudet. Joillekin ne ovat enemmän kuin joillekin toisille.
Suomessa pitää kouluttaa ammattilaisia ja viranomaisia tunnistamaan kunniaan liittyvä väkivalta paremmin ja puuttumaan siihen ajoissa.
Että vieläkö pitää. Vastahan tässä on reilu 30 vuotta harjoiteltu. Ai niin, kunniaväkivallan oleminen ja kulttuuriin kuuluminen kiellettiin ja se kuitattiin "kyllähän suomalaisetkin" -kliseellä ja asia jäi siihen.
- Nyt tämä perinne kunniamurhista otettiin Vantaan murhan myötä taas esiin - ja kuten sanoin, pian se kohu taas vaimenee. Mitään ei tehdä koska nämä toiseustotemit halutaan pitää tyytyväisinä.
...kunniaan liittyvää väkivaltaa esiintyy Suomessa monissa muodoissa. Se pitää sisällään esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpomisen ja pakkoavioliitot sekä muun kontrolloinnin ja painostuksen.
Niih, mistäs kummasta Suomeen on tullut tälläinen väkivalta? Entä miksi siitä puhuminen torjutaan rasistisena tai "ei se meille kuulu", tai "ei me voida puuttua heidän kulttuurissaan ilmeneviin ominaisuuksiin".
Sitä esiintyy myös täällä Suomessa muun muassa pienissä uskonnollisissa yhteisöissä ja romaniyhteisössä.
Pienissä? Suomessa on jo yli 100k musulmaania ja määrä kasvaa vuosittain useilla tuhansilla. Nyt vedotaan siihen, että "pieni määrä".
- Viittaus myös mustalaisten väkivaltaiseen paskekulttuuriin. Siihen(kään) ei ole puututtu, vaan media on haltioissaan ja tekee toistuvasti juttuja, joissa esitellään upeita röijyjä ja kehutaan kulttuurin hienoja perinteitä. Epäkohtiin puuttuminen olisi... Niin, mitä se olisi?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Private dick
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: To Huhti 18, 2024 12:11 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Private dick »

Sipi kirjoitti: Ke Touko 22, 2024 11:21 pm

En kuitenkaan voi lakata ajattelemasta sitä, että termi "kunniamurha" syyllistää uhria ja antaa ymmärtää, että teko johtui kunniasta ja sen loukkaamisesta.
Ei syyllistä uhria, ilmaisu vain kertoo miksi murha tehtiin. Eli murhaaja kokee että hänn kunniaa loukattu. Eli ei sen syvempää, ei se ilmaisu mitenkään lievennä tekoa täällä länsimaissa.
Siellä rättipäiden ja kamelinkuskien ja vuohipaimenten maissa asia eri, ovatkin lähempänä apinaa kuin ihmistä. Heidän yhteiskunta jämähtänyt sille asteelle kuin meidän yhteiskunta oli 2000 vuotta sitten.
Sipi
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:58 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Sipi »

Private dick kirjoitti: Ti Kesä 11, 2024 12:06 pm
Ei syyllistä uhria, ilmaisu vain kertoo miksi murha tehtiin. Eli murhaaja kokee että hänn kunniaa loukattu.
Kyllä. Nimenomaan murhaaja kokee niin. Kyse ei ole mistään objektiivisesta tilannekuvasta, vaan murhaajan henkilökohtaisesta harhasta. Ja tässä tullaan siihen, että se sana nimenomaan viittaa tekijään. Koko pitkässä tekojen nimeämislistassa kunnia erottuu positiivisna arvona, sellaisena, jota kunnon miehen tuleekin puolustaa. Ikään kuin välttämättömänä jatkumona tilanteessa, jossa kunnia on ollut uhattuna.

Tästähän ei ole kyse. Jos joku suomalainen on yhtä harhainen, hänen mielenterveyttään arvioidaan mielentilatutkimuksella. Hän saa diagnoosiksi mahdollisesti todellisuudentajun hämärtymistä, persoonallisuushäiriötä tai jotain psykoottista. Islamistin kohdalla kyse on täysijärkisestä henkilöstä, joka puolustaa omaa kunniaansa (koska kuuluu asiaan/kulttuuriin). Suomalainen kun vaikka vainoaa ja stalkkaa naista, saa lähestymiskiellon muttei piittaa siitä ja lopulta päätyy tappamaan uhrinsa (esim vaikka Harri Puhjo) on kyse samasta ilmiöstä. Hän ei kestänyt sitä, että naisella oli toinen tai nainen ei suostu elämään hänen kanssaan.

Puhjon ollessa suomalainen, häntä kuitenkin tulkitaan tutkinnassa ja tuomiolla siitä kulmasta, että hän on mustasukkainen yksinäinen susi. Kunniasta ei kukaan puhu mitään ja se on helvetin hyvä. Puhjo on vaan naisentappaja ja teko nimetään mustasukkaisuusmurhaksi tai pikaistuksissa tehdyksi tapoksi. Kaikki tajuavat, että tuolla ukolla ei ole kunniasta mitään käsitystä.

Eli suomeksi: Kunnia-sanan merkitys muuttuu myös oikeuden näkökulmasta sen mukaan, kuka tekijä on. Me ikään kuin samalla alleviivaamme sitä, että musliminaisten tulee hyväksyä ja varautua siihen, että laki suhtautuu heidän kunniallisuuteensa eri tavalla kuin kantasuomalaisten naisten kunniaan. Jos valkeakoskelainen 15-vuotias suomityttö löytyy raiskattuna, se on hirveä järkytys yhteiskunnalle. Mutta jos muslimityttö on pienissä kesävaatteissa yöllä yksinään metsässä pienessä hiprakassa, ja veli, enot ja serkut teurastavat hänet, on kyse tytön huonoista valinnoista, ei tekijöiden.

Mielestäni meidän ei pitäisi antaa rajatulle joukolle oikeutta määritellä sitä, mitä kunnia tarkoittaa. Tai jos annammekin, oikeudessa se ei saisi vaikuttaa mihinkään. Ruotsin malli, jossa kunniamurha motiivina toimii koventamisperusteena on hyvä tavoite, mutta yritettäisiin nyt päästä edes siihen, että suhtautuisimme näihin tekoihin samanarvoisesti siten, ettemme enää pitäisi islamistien kunniaa likeventävänä asianhaarana tai edes mainitsisi sitä missään julkisessa yhteydessä. Antaisimme viestin, että tuo teidän kunniahöpinänne ei ole mistään kotoisin, täällä teitä käsitellään pienimunaisina pelleinä, joiden ego ei kestä jos naisella on omiakin mielipiteitä. Eli viesti olisi se, että kunnia ei kertakaikkiaan käy motiivista, koska se ei kestä minkäänlaista objektiivista tai oikeudellista tarkastelua.

Mitä enemmän julkisuudessa tuotamme ja toistelemme tätä sanaa, sitä enemmän vahvistamme tämän ilmiön olemassaoloa. Iltapäivälehdet ovat asia erikseen, mutta oikeudessa... ei!
Avatar
Private dick
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: To Huhti 18, 2024 12:11 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Private dick »

Sipi kirjoitti: Ti Kesä 11, 2024 1:13 pm
Mielestäni meidän ei pitäisi antaa rajatulle joukolle oikeutta määritellä sitä, mitä kunnia tarkoittaa.
Mehän emme anna. Paitsi näköjään sinä. Höpötät liikaa ja (en osaa sanoa suomeksi ) you are overthinking it.
Sipi
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:58 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Sipi »

Private dick kirjoitti: Ti Kesä 11, 2024 1:44 pm
Mehän emme anna. Paitsi näköjään sinä. Höpötät liikaa ja (en osaa sanoa suomeksi ) you are overthinking it.
Pahoittelut. Yliajattelu ja -analysointi on tosiaan ongelmani. Pitkään (liian pitkään) usein mietin jotain asiaa ja kun pato aukeaa, tuloksena on tällaisia kahden sivun postauksia. Mutta tiivistettynä kyse on vain siitä termistä, ja se pitäisi joko poistaa kokonaan käytöstä tai korvata jollain sopivammalla.
RL11/6
Axel Foley
Viestit: 2447
Liittynyt: Pe Elo 07, 2020 9:53 am

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja RL11/6 »

Erääseen aikaan La Pissa oli enemmän Wehrmachtin sotilaita kuin muita asukkaita. Silloin Helsingissäkin liehui swastikalla varustettu lippu. Kun Suomesta siirtyi Saksaan Itämeren divisioonan mukana SS-miestä, heittivät he legendan mukaan laivan kannelta rakastajat Itämeren hernekeiton värisiin kuohuihin ja potkurin pyörteisiin. Nämä rakastajat olivat suomalaisia huoria, jota he vertasivat slaaveihin, roskaväkeen. Huora on aina huora, vaikkei ottaisi siitä rahaa. Itsekin koen, että monen polkema nainen on pilalla ja sitä kautta nk. Yleinen nainen. Halveksun heitä suuresti, eikä heidän henkensä merkitse minulle mitään. He eivät ole minkään arvoisia.
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1333
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Kunniamurhat

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Jos kunniapaskastakin voidaan kaivaa esille vaikka väkisin han-suomalaiset, niin sitäkin enemmän voimme puuttua asiaan ja alkaa kitkemään tätä saastaa juuriaan myöten. Yksikään Allahin fani ei voi tulla sössöttämään mistään rasismista mitään, koska voimme todeta että mehän olemme samiksia alli huuppa, ja sama laki kaikille.

Notskeihin laitetaan polttopuita, ei vaimoja. Miten joku voi olla niin alkendapaskova VAUVA ettei kestä että muija ottaa hatkat?

Mutta eihän täällä mihinkään perinteeseen puututa, jos kusipäät osaavat esittää jotain hurskasta uskovaista. Maallistuneet suomalaiset ovat ihmeellisen hampaattomia kaikenlaisia lahkolaisia kohtaan.
Vastaa Viestiin