maitokulaus tappoi 25-vuotiaan naisen
Valvoja: Moderaattorit
eikai koko laktoosi-intoleranssikäsitettä tunneta muualla ku pohjoismaissa? täällä karjatalous on ollu elinehto johtuen kasvien lyhyestä kasvukaudesta. jos ei oo kyenny juomaan maitoa tai syömään lihaa ni on kuollu nälkään.ABC kirjoitti:Laktoosi-intoleranssi ei oikeastaan edes ole mikään vika, vaan geneettinen ominaisuus. Laktoosin pilkkomiseen tarvitaan erityinen geenimuoto, joka esiintyy neoliittisen Funnelbeaker-kulttuurin alueella Keski-Euroopassa lähes 100% (onkin arveltu, että mutaatio olisi syntynyt tässä kulttuurissa, ainakin Euroopassa). Ruotsissakin geenimuoto on yli 95%:lla väestöstä. Suomi sen sijaan on sen verran idässä, että noin 17% väestöstä ei pysty sulattamaan laktoosia. Tämän suhteen toteamista vaikeuttaa se, että laktoosi ei välttämättä aiheuta kaikille oireita, ainakaan tavanomaisina määrinä, vaikka geenimuotoa ei olisikaan.
mut entäs sitten muut kylmät maat? useimmissa kai käytetään maitoa vaan jalostetussa muodossa, juustona tai jogurttina. ainoastaan pohjoismaissa oon törmänny siihen et aikuiset ihmiset juo maitoa, litratolkulla suoraan purkista. jos tilaan keski-euroopassa ruoan kanssa maitoa ni kaikki ihmettelee, kukaan ei tiedä mikä on white russian.
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei
^ Kyllä se tunnetaan nykyisin muuallakin, mutta vain sen takia, että eurooppalainen lehmänmaidon kittaaminen on levinnyt sinnekin. Pienet määrät tai vuohenmaito kun eivät aiheuta oireita. Näissä muissa kansakunnissa, esim. Japanissa, lähes 100% kansasta on laktoosi-intolerantteja.
Mutaatio lienee kuitenkin syntynyt esim. Afrikassa erikseen, koska osalla afrikkalaisista heimoistakin on laktoositoleranssi.
Täällä on jonkinlainen taulukko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_in ... e_by_group
Mutaatio lienee kuitenkin syntynyt esim. Afrikassa erikseen, koska osalla afrikkalaisista heimoistakin on laktoositoleranssi.
Täällä on jonkinlainen taulukko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_in ... e_by_group
Every ship must sail a world.
Laktoosi-intoleranssi on luonnollinen kaikille aikuisille nisäkkäille, toleranssi laktoosille taas mutaatio. Näin olen jostain lukenut
Tarkoituksena on kai se, että aikuinen nisäkäs ei voi enää turvautua emon maitoon.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.::like hell we are//all dressed in black::.
.::we dug our own graves//a long time ago::.
.::we dug our own graves//a long time ago::.
Näin minäkin olen käsittänyt. Syy on siis se, että lajin jatkuvuus varmistuisi sillä, ettei maidolle ole muita juojia.Tibet kirjoitti:Laktoosi-intoleranssi on luonnollinen kaikille aikuisille nisäkkäille, toleranssi laktoosille taas mutaatio. Näin olen jostain lukenutTarkoituksena on kai se, että aikuinen nisäkäs ei voi enää turvautua emon maitoon.
Käsittääkseni laktoosi-intoleranssi voi myös pahentua siinä missä voi alkaakin vasta aikuisiällä. Se maidonkittaaminen ei siis oikeastaan ole hyväksi kenellekään.
joo, anteeksi kun käytin sanaa allergia vastoin tahtoasi. Mutta mitä tuohon puuntakaa tulemiseen tulee, niin kyllä ne vaan voi hyökätä. Jos olet eri mieltä niin olet, toisilla vaan on erilaisia kokemuksia kuin sinulle. Jos jokin ei ole tapahtunut sinulle, se ei tarkoita etteikö muillekaan voisi.....joey kirjoitti:Ja lisättäköön nyt vielä se tähän varmuuden vuoksi, että mikään voimakas allergia ei puhkea yllättäen. Allergia voi kyllä ajan myötä yltyä pahaksi, muttei yht'äkkiä ilmesty puun takaa täysissä voimissaan.
Jos ihminen on syönyt esim. pähkinää ilman oireita ja kerran kauniina päivänä saakin siitä hengenvaarallisen reaktion niin eiköhän se aika puun takaa tule ihmiselle....
Laktoosi-int on yleisin Suomessa ja Japanissa, liittyy siihen maidon käsittelyyn. Itse en ole kokeillut, mutta muut sanovat että pystyvat juomaan käsittelemätöntä maitoa ilman oireita. Kissat ja siilit kärsivät siitä eniten (meidän tietojemme mukaan). Ja aina on käsketty antaan kissoille ja siileille maitoa.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
^ Laktoosi-intoleranssilla ei ole mitään tekemistä maidon käsittelyn kanssa. Toki voi olla, että jotkut, jotka muutenkin pystyvät käyttämään vähälaktoosisia tuotteita, saavat vähemmän oireita luonnonmukaisemmista tuotteista.
Useimmilla eläimillä on laktoosi-intoleranssi. Sen vuoksi tuo uskomus, että kissoille ja siileille voi antaa maitoa on erittäin haitallinen ja jopa vaarallinen niille! Ja sama muuten koskee myös monia koiria, vain hapanmaitotuotteita saa antaa.
Elikkäs: Siileille, kissoille ja koirille ei saa antaa tavallista maitoa! Levittäkää ihmeessä oikeaa tietoa asiasta.
Useimmilla eläimillä on laktoosi-intoleranssi. Sen vuoksi tuo uskomus, että kissoille ja siileille voi antaa maitoa on erittäin haitallinen ja jopa vaarallinen niille! Ja sama muuten koskee myös monia koiria, vain hapanmaitotuotteita saa antaa.
Elikkäs: Siileille, kissoille ja koirille ei saa antaa tavallista maitoa! Levittäkää ihmeessä oikeaa tietoa asiasta.
Every ship must sail a world.
Juu ja vielä lisäyksenä että laktoosi-intoleranssi ei todellakaan ole yleisin Suomessa.
Vaan päinvastoin, kyky sietää maitotuotteita (ts. sen mahdollistava geenimuunnos) on nimenomaan kehittynyt suomensukuisten kansojen keskuudessa. sen sijaan Aasiassa ja Afrikassa on kansoja, joiden väestöstä jopa yli 90%:lla on laktaasin puutos. (Suomessa alle 20%)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Helvetti on toiset ihmiset. (Jean-Paul Sartre)
Siis tarkoitat että se on erikseen syntynyt myös suomensukuisten kansojen keskuudessa? Koska keskieurooppalaisten ja skandinaavien toleranssi lienee suurella todennäköisyydellä peräisin Funnelbeaker-kulttuurista (näyttäisi olevan suomeksi suppilopikarikulttuuri - parhaiten tunnettu nimellä TRB eli megaliittien rakentajat).Spider kirjoitti:Juu ja vielä lisäyksenä että laktoosi-intoleranssi ei todellakaan ole yleisin Suomessa.Vaan päinvastoin, kyky sietää maitotuotteita (ts. sen mahdollistava geenimuunnos) on nimenomaan kehittynyt suomensukuisten kansojen keskuudessa. sen sijaan Aasiassa ja Afrikassa on kansoja, joiden väestöstä jopa yli 90%:lla on laktaasin puutos. (Suomessa alle 20%)
Every ship must sail a world.
hmmm.. Wikipediasta löytyi näin:ABC kirjoitti:Siis tarkoitat että se on erikseen syntynyt myös suomensukuisten kansojen keskuudessa? Koska keskieurooppalaisten ja skandinaavien toleranssi lienee suurella todennäköisyydellä peräisin Funnelbeaker-kulttuurista (näyttäisi olevan suomeksi suppilopikarikulttuuri - parhaiten tunnettu nimellä TRB eli megaliittien rakentajat).Spider kirjoitti:Juu ja vielä lisäyksenä että laktoosi-intoleranssi ei todellakaan ole yleisin Suomessa.Vaan päinvastoin, kyky sietää maitotuotteita (ts. sen mahdollistava geenimuunnos) on nimenomaan kehittynyt suomensukuisten kansojen keskuudessa. sen sijaan Aasiassa ja Afrikassa on kansoja, joiden väestöstä jopa yli 90%:lla on laktaasin puutos. (Suomessa alle 20%)
Akatemiaprofessori Leena Palotie työryhmineen paikansi vuonna 2005 maitotuotteiden siedon aiheuttavan geenimuunnoksen Ural-vuoriston eteläpäähän. Kyky sietää maitotuotteita johtuu yhdestä geenimuunnoksesta, joka kehittyi 4600-2800 eaa. suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Oletettavasti muunnos syntyi, kun suomensukuiset sekoittuivat arojen paimentolaisiin. Geenimuutos säilyi, koska se mahdollisti aikuisille maidon juonnin, mikä auttaa selviytymään karuissa olosuhteissa. Uralin kansat levittivät "maitogeenin" edelleen muun muassa Pohjois-Eurooppaan, missä laktoosi-intoleranssi on harvinaisempaa kuin muualla. Tiedot perustuvat 1611 geeninäytteeseen, jotka kerättiin 37 eri väestöstä ympäri maailmaa. Tutkijat keskittyivät mutaatioiden määrään sen geenin ympärillä, joka tuottaa maitosokeria pilkkovaa entsyymiä eli laktaasia. Muuntelu oli rikkainta suomensukuisilla mordvalaisilla ja udmurteilla. Tämä viittaa siihen, että geenimuunnos ilmestyi ensimmäisenä näiden kansojen keskuuteen.
No, joka tapauksessa suomalaisilla laktoosi-intoleranssi on harvinaista verrattuna moniin muihin kansoihin.
Helvetti on toiset ihmiset. (Jean-Paul Sartre)
^ Mielenkiintoista. Suomalais-ugrilaisten kansojen laktoosinsieto ei kuitenkaan voi olla pohjoiseurooppalaisten laktoosinsietokyvyn taustalla, koska heillä on vielä suurempi laktoosinsieto kuin meillä. Ilmeisesti muunnos syntyy aina, kun otolliset olosuhteet ovat olemassa.
Every ship must sail a world.
Kummallista miten erilaisia selityksiä asioista on. Mutta tässä lainauksia linkistä http://www.gastrolab.net/kslaktf.htmSpider kirjoitti:Juu ja vielä lisäyksenä että laktoosi-intoleranssi ei todellakaan ole yleisin Suomessa.Vaan päinvastoin, kyky sietää maitotuotteita (ts. sen mahdollistava geenimuunnos) on nimenomaan kehittynyt suomensukuisten kansojen keskuudessa. sen sijaan Aasiassa ja Afrikassa on kansoja, joiden väestöstä jopa yli 90%:lla on laktaasin puutos. (Suomessa alle 20%)
Suomen suomenkielisen väestön keskuudessa laktoosi-intoleranssia potee noin 17%, ruotsissa vastaava prosentti on 1, ja suomenruotsalaiset sijaitsevat siinä välissä. Laktoosi-intoleranssi on paljon tavallisempi Suomessa kuin muissa pohjoismaissa.
Eli tavallaan olin oikeassa siitä, että yleisintä suomessa. Varmaan vaiva onkin harvinaisempi sitten maissa jossa sitä maitoakaan ei juoda. Jos joisivat, tietäisivät.....
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
-
- Andy Sipowich NYPD
- Viestit: 1327
- Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 4:05 pm
- Paikkakunta: Korpi pohjoisessa
itselläni maidon juonti aiheuttaa joidenkin mielestä inhoittavia porilaisten marsseja perseestä, joten en pode hirveän pahaa vaivaa mutta vaivaa kumminkin. Olen huomannut muailmaa kierrellessäni, että vatsani kestää huomattavasti paremmin muiden maiden maitoja, yleensä ne on iskukuumennettuja eikä "tuoretta" niin kuin meillä purkki säilyy ihan pöydällä ja on hyvinkin juomakelpoista parinkin päivän päästä vielä. Tuo voi myös selittää eroja maidonsietokyvyissä eri kansalasuuksien välillä.
Olette lukinneet itsenne pelon häkkeihin, ja katso, valitatteko nyt vapauden puuttumisesta.
Juuri tätä tarkoitin, muutkin ovat pystyneet juomaan muiden maiden maitoa paremmin kuin kotimaista ja sain lääkäriltä sen kommentin, että se liittyy suomen maidon käsittelyyn. Ja jotkut (rohkeat) sanovat, että suoraan lehmästä tullut maito ei aiheuta mitään oireita. Itse en todellakaan ole halunnut olla koekaniini, kivut kun on sitten kuitenkin niin karmivia etten tahdo kokea vapaaehtoisesti...... ja luulen että tissituore maito ei menisi alas muutenkaanjamppa kirjoitti: Olen huomannut muailmaa kierrellessäni, että vatsani kestää huomattavasti paremmin muiden maiden maitoja, yleensä ne on iskukuumennettuja eikä "tuoretta" niin kuin meillä purkki säilyy ihan pöydällä ja on hyvinkin juomakelpoista parinkin päivän päästä vielä. Tuo voi myös selittää eroja maidonsietokyvyissä eri kansalasuuksien välillä.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
kaverin luona joskus otettiin maitoa suoraan tankista ja tehtiin valkovenäläisiä. aluks mietin et meneeköhän alas, masu ei kestä maitoa enkä sen maustakaan suuremmin välitä. mut yllättävän hyvää juomaa oli, krapulassakin (ja masu kesti)
sit tehtiin lopusta maidosta viel pannukakkua, ei tarvinu margariineja erikseen taikinaan lisätä.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei