Viisi nuorta kuoli asuntopalossa Naantalissa 2009

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

John Doe
Christopher Lorenzo
Viestit: 1595
Liittynyt: Su Helmi 22, 2009 4:28 pm
Paikkakunta: Desert Island

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja John Doe »

Naantalin tulipalon tutkintatilanne.
13.10.2009

Onnettomuustutkintakeskuksen ja poliisin yhteistyö palonsyyn selvittämiseksi on jatkunut. Tutkinta etenee tällä hetkellä jo aikaisemmin todettujen päälinjojen mukaisesti. Valitettavasti lopullinen tulen irtipääsyn syy on edelleen selvittämättä. Sekä puhuttelut että onnettomuuspaikan tekninen tutkinta jatkuvat edelleen.

Eristys tapahtumapaikalla jatkuu mahdollisesti yli viikonvaihteen. Sääolosuhteiden vuoksi palorauniot tullaan lähipäivinä suojaamaan tilapäisellä katteella paikalla suoritettavien kaikkien jatkotutkimuksien turvaamiseksi.

Muilta osin ei tässä vaiheessa valitettavasti ole uutta kerrottavaa. Uusi tiedote annetaan kun uutta olennaista viranomaisten varmistamaa tietoa on kerrottavissa.

Asiaan liittyvät havainnot pyydetään edelleen toimittamaan tutkijoille p. 0466280264 tai sähköpostiin: www.poliisi.fi/varsinais-suomi (palaute)

Rikoskomisario Veikko Koiranen



http://www.poliisi.fi/poliisi/varsinais ... 4E00331CE6
Kuka,mikä ja missä olen...tiedätkö sinä?
lost
Olivia Benson
Viestit: 714
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2007 5:11 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja lost »

Tämä on kyllä aika mystinen tapaus. Kukaan ei tunnu tietävän mistä ihmeestä palo on saanut alkunsa. Ja paikka mistä se on lähtenyt on vielä ilmeisesti sauna, jota ei ole käytetty pitkään aikaan, vaan on ollut varastona.
Ihmiset valehtelevat, todisteet eivät.
SharQ
Hetty Wainthropp
Viestit: 454
Liittynyt: Su Heinä 26, 2009 7:11 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja SharQ »

lost kirjoitti:Kukaan ei tunnu tietävän mistä ihmeestä palo on saanut alkunsa. Ja paikka mistä se on lähtenyt on vielä ilmeisesti sauna, jota ei ole käytetty pitkään aikaan, vaan on ollut varastona.

Veikkaanpa, etta viranomaisilla on talla hetkella nippu vaihtoehtoja, joita yksi kerrallaan paikkatutkinnan avulla pudotetaan pois. Palon aiheuttaama lahes taydellinen tuho siina osassa taloa, jossa sauna sijaitsi, vaikeuttaa asiaa huomattavasti. Jos vaikka palo on saanut alkunsa viallisista sahkojohdoista, on aikamoisen vaikea sita ilman erikoisvalineita huomata, silla noissa lampotiloissa, joita palo aiheuttaa, johtojen kuori palaa ja jopa johdinkupari saattaa sulaa. Samahan patee siihenkin, jos esim. palo lahtenyt tupakasta, kaikki todisteet on haihtunut savuna ilmaan. Raunioistahan kerataan erinainen maara laboratorionaytteita, joiden analyysin perusteella voidaan mahdolliset sytytysnesteet ja sen sellaiset sulkea pois.

Syttymispaikka on yleensa suhteellisen helppo loytaa. Yleensa pahiten tuhoutunut alue on se syttymispaikka. Tamakaan ei aina ole nain yksinkertaista varsinkin jos puhutaan paloista betonirakenteissa. Syttymissyy jo huomattavasti vaikeampi homma.

EDIT: Sen verran viela lisaysta tuohon paikka/syy asiaan, etta saunassakin voi olla useampia syttymissyita/lahteita kuin yksi. Sekin tekee tutkinnasta monimutkaisemman.
-Huominen on haaveita, tämä päivä realismia ja eilinen... no, se meni jo...-
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja ABC »

Jos joku kotibileissä löytäisi tyttö/poikaystävänsä bylsimästä kilpailijaa tai saisi muuten tarpeekseen porukan sorsimisesta ja päättäisi polttaa koko talon, niin saisiko sitä enää myöhemmin selville? Tahallaan saunaan jätetty tupakka näyttää kai samalta kuin vahingossakin. Ja teini voisi helposti luulla, että palo voi alkaa kylmästäkin saunasta helpommin kuin muualta, vaikka todellisuudessa sähköpalot alkavat useimmiten keittiöstä. Tietysti keittiössä on myös vaikeampi tahallaan sytytellä ilman että kukaan huomaisi, vaikka kaikki olisivatkin tuhannen kännissä.

En tietenkään halua tällä syytellä ketään juuri tästä nimenomaisesta palosta. Mutta miettikää: jos kerran jotkut ampuvat koulukavereitansa, niin miksei yhtä hyvin pistää porukkaa kylmäksi kotibileissä? Varmaan moniakin vanhempia mietityttää juuri nyt tämänkaltaiset asiat, varsinkin kun kotibileillä on melko huono maine, ja vanhemmat jo ennestään pelkäävät että sattuu jotain über kamalaa kuten tämä tapaus.
Every ship must sail a world.
-KKK-
Harjunpää
Viestit: 334
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2008 9:38 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja -KKK- »

Kyllä minä pidän tätä enemmän onnettomuutena kuin tahallisena tekona, vaikka uskonkin että tälläisellä palstalla jutut alkavat mennä tahallisuuden puolelle.

Yleissyttyminen on aika tehokasta, kun kytö saa happea jostain ja jo itsessään se voi aiheuttaa kovan pamauksen. Voi havannoida itse jos omistaa takan, säätelemällä sen alapuolelta tulevaa vetoa.
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja ABC »

Naantali-tutkijat selvittävät, miksi talosta ei päästy ulos

Turku. Naantalissa viiden nuoren hengen vaatineen tulipalon tutkinnan pääkysymyksiä on, miksi omakotitalosta poistuminen epäonnistui niin pahoin.

"Yhdeksästä pelastuneestakin kaikki loukkaantuivat käytännössä jotenkin. Syyhyn on vielä liian aikaista ottaa kantaa", toteaa onnettomuuden tutkintalautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Nurmi.

Yksikerroksisessa omakotitalossa on paloturvallisuusmääräysten mukaan oltava yksi varsinainen poistumistie ja varatie, joksi kelpaa esimerkiksi tarkoituksenmukaisesti sijoiteltu ikkuna.

"Tässä tapauksessa se ei riittänyt. Pitää katsoa, mitä johtopäätöksiä tästä sitten vedetään."

Muita selvitettäviä kysymyksiä ovat muun muassa, miten palo syttyi ja miksi se levisi niin vauhdilla.

"Tulipalo oli hyvin raju ja lähti leviämään todella nopeasti. Se ei ole sinänsä epätavallista, kun olosuhteet ovat oikeat."

Viime viikon perjantaina syttyneen palon selvitystyö etenee Nurmen mukaan hyvin. Palopaikkaa tutkitaan näillä näkymin ensi viikon tiistaihin saakka. Samalla jatketaan asianosaisten kuulemisia.

Tuhoisan palon syttymissyy on vielä epäselvä. Syttymispaikaksi epäillään edelleen vahvasti talon saunaa, mutta Nurmi toteaa, että muitakin vaihtoehtoja tutkitaan yhä.

Tutkijoita kiinnostavat myös tapahtumat talossa ennen palon syttymistä, sen aikana ja sen jälkeen. Tutkintaan on osallistunut poikkeuksellisesti myös yhteiskuntatieteilijä.

Tutkintalautakuntaan kuuluva nuorisotutkimusverkoston dosentti Mikko Salasuo katsoo onnettomuutta teknisen ja paloturvallisuuslähtöisen näkökulman ulkopuolelta.

"Tämänkaltaisissa tapahtumissa ihmisillä on iso rooli. Tarkoituksena on selvittää, miten nuoret toimivat tilanteen eri vaiheissa ja miksi he toimivat niin kuin toimivat", Salasuo kertoo STT:n haastattelussa.

Nuorisotutkijan tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi ennaltaehkäisevässä kasvatuksessa ja koulutuksessa.

Yhteiskuntatieteilijän käyttäminen kuolonuhreja vaatineiden tapahtumien tutkinnassa on erittäin harvinaista. Kauhajoen kouluammuskelun selvittelyyn osallistui yksi nuorisotutkija.

Naantalin tulipalon tutkintalautakunnan raportin johtopäätöksineen ja suosituksineen on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Naan ... 5250051456

Olisiko ovi ollut sisältäkin avaimella avattavaa mallia?
Every ship must sail a world.
SharQ
Hetty Wainthropp
Viestit: 454
Liittynyt: Su Heinä 26, 2009 7:11 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja SharQ »

ABC kirjoitti:Olisiko ovi ollut sisältäkin avaimella avattavaa mallia?

Muistelen lukeneeni yhden palosta pelastuneen pojan/tyton haastattellusta, etta eteinen, josta oli ovi seka etu- etta takakuistille oli liekkejen vallassa niin ettei sita voinut kayttaa pelastautumistiena.
-Huominen on haaveita, tämä päivä realismia ja eilinen... no, se meni jo...-
John Doe
Christopher Lorenzo
Viestit: 1595
Liittynyt: Su Helmi 22, 2009 4:28 pm
Paikkakunta: Desert Island

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja John Doe »

Naantalin tulipalon tutkintatilanne 20.10.2009
20.10.2009

Onnettomuustutkintakeskuksen asettaman lautakunnan ja poliisin työskentely Naantalin tuhoisan omakotipalon syttymisssyn selvittämiseksi jatkuu.

Valitettavasti sellaista ehdottoman yksiselitteistä varmistettua tietoa syttymissyystä, josta voitaisiin tarkemmin kertoa, ei vielä tällä hetkellä ole olemassa. Useita mahdollisuuksia syttymissyyksi on voitu sulkea pois ja päätutkintalinjana tällä hetkellä selvitellään inhimillisen toiminnan osuutta syttymiseen.

Eritys palopaikalla jatkuu ja keskeisiä tutkimuskohtia on suojattu sään varalta. Poliisin eritysnauha osoittaa alueen, jonka sisäpuolelle on luvatonta mennä. Tutkija muistuttavat myös raunioiden vaarallisuudesta, jonka vuoksi kohteeseen ei ole senkään vuoksi syytä kenenkään ulkopuolisen mennä.

Asiaan liittyviä tietoja ja havaintoja voi kertoa puhelimeen nro 0466280264 tai osoitteeseen: www.poliisi.fi/varsinais-suomi (palaute)



Rikoskomisario Veikko Koiranen

http://www.poliisi.fi/poliisi/varsinais ... 550042DFBA
Kuka,mikä ja missä olen...tiedätkö sinä?
viikate
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: Su Kesä 17, 2007 9:22 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja viikate »

Poliisi: Kuka sytytti Naantalin palon?

20.10. - 21:44 (Luotu: 21:38)
Viisi nuorta kuoli tulipalossa Naantalissa 10. lokakuuta. . Kuva: Ari-Matti Ruuska

Naantalin omakotitalon syttymissyyn tutkinnassa keskitytään seuraavaksi ennen kaikkea siihen, aiheuttiko joku tai jotkut henkilöt tulipalon.

- Päätutkintalinja ei ole tekniikka vaan inhimillinen toiminta, onnettomuustutkintalautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Tietoja kerätään jatkamalla tulipalosta selvinneiden nuorten ja muiden silminnäkijöiden haastatteluita. Nurmen mukaan nuorilta on jo saatu paljon hyödyllistä tietoa. Myös teknisiä tutkimuksia jatketaan.

Poliisin mukaan ei ole silti syytä epäillä ilkivaltaa.

- Tahallisen sytyttämisen mahdollisuutta ei ole suljettu pois, mutta ei ole ilmeistä perusteltua syytä epäillä sitä, Nurmi toteaa.

Kotibileissä oli 14 nuorta, mutta illan aikana siellä tiedetään käyneen myös muita nuoria. Nurmi ei halua ottaa kantaa siihen, oliko alkoholilla tai tupakoinnilla osuutta tuhoisaan paloon.

Elina Koivuniemi
Aamulehti
SharQ
Hetty Wainthropp
Viestit: 454
Liittynyt: Su Heinä 26, 2009 7:11 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja SharQ »

viikate kirjoitti:
Naantalin omakotitalon syttymissyyn tutkinnassa keskitytään seuraavaksi ennen kaikkea siihen, aiheuttiko joku tai jotkut henkilöt tulipalon.

- Päätutkintalinja ei ole tekniikka vaan inhimillinen toiminta, onnettomuustutkintalautakunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Tietoja kerätään jatkamalla tulipalosta selvinneiden nuorten ja muiden silminnäkijöiden haastatteluita. Nurmen mukaan nuorilta on jo saatu paljon hyödyllistä tietoa. Myös teknisiä tutkimuksia jatketaan.

Poliisin mukaan ei ole silti syytä epäillä ilkivaltaa.

- Tahallisen sytyttämisen mahdollisuutta ei ole suljettu pois, mutta ei ole ilmeistä perusteltua syytä epäillä sitä, Nurmi toteaa.

Kotibileissä oli 14 nuorta, mutta illan aikana siellä tiedetään käyneen myös muita nuoria. Nurmi ei halua ottaa kantaa siihen, oliko alkoholilla tai tupakoinnilla osuutta tuhoisaan paloon.

Elina Koivuniemi
Aamulehti

Jaa-a. Viittaanpa jo aiemmin tassa ketjussa mainitsemaani uutiseen Turun Sanomissa.

http://www.ts.fi/online/lahialue/79978.html
-Huominen on haaveita, tämä päivä realismia ja eilinen... no, se meni jo...-
Maybrick
Perry Mason
Viestit: 3828
Liittynyt: Ti Loka 23, 2007 4:44 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja Maybrick »

Aivan. Ylläolevan linkin lehtijutusta:
[joutui] hillitsemättömän raivon kohteeksi
Ajattelemisen aihetta antoi.
Nothing is quite what it seems
SharQ
Hetty Wainthropp
Viestit: 454
Liittynyt: Su Heinä 26, 2009 7:11 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja SharQ »

Aikamoista spekulointiahan tama tietysti on, mutta Turun Sanomien uutisointi Naantalin aluetta vaivaavista tulipaloista on jollain tapaa huomiota herattava.
Turun Sanomat kirjoitti:Fortumin omistama
halli paloi Naantalissa

Turun Sanomat 21.10 2009 08:39:50

Voimayhtiö Fortumin omistuksessa ollut varastohalli paloi keskiviikkoaamuna Naantalissa. Noin 200 neliömetrin suuruinen halli tuhoutui kokonaan. Ulkopuolisen vuokraamassa hallissa säilytettiin autoja. Viiden auton lisäksi tuhoutui traktorikaivuri, asuntovaunu ja soutuvene. Halli sijaitsee Voimakadulla Fortumin Naantalin voimalaitoksen tuntumassa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle hieman ennen kello 7:ää aamulla. Tuli on hallissa valloillaan, kun sammuttajat saapuivat paikalle. Hallia eikä autoja voitu enää pelastaa. Raivaustyöt paikalla jatkuvat aamupäivän.

Hallipalo oli jo kolmas raju tulipalo Naantalissa parin viikon sisällä. Lokakuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä viisi nuorta kuoli Alitalontiellä roihuneessa omakotitalon palossa ja viikko sitten Pirttiluodontiellä paloi autotalli ja sen mukana kaksi arvokasta museoautoa. Kummankaan palon syttymissyytä ei toistaiseksi tiedetä.
http://www.ts.fi/online/kotimaa/82516.html


Nyt siis jo kolmas palo, jonka syttymissyyta ei tiedeta. Tahan listaan viela mukaan se MeriMaskun koulun tilataideteoksen ilkivaltainen poltto... Jotain hamaraa... Eihan nailla valttamatta ole mitaan kytkentaa toisiinsa, mutta mielenkiintoiseksi asian aina tekee se, etta naita tapauksia niputetaan aina uusien tapahtumien yhteydessa. Ikaankuin mediakin ohjaa tietynlaiseen ajatussuuntaan...
-Huominen on haaveita, tämä päivä realismia ja eilinen... no, se meni jo...-
Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2654
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

LähiKaupasta saa pommin aineet.

Ymmärtääkseni alumiinifolio (Al)+ (NCHCl2+) tuottaaa reagoisessaan vetykaasua --------kaasua joka mm. paloi Hindirburgin palaessa. :shock:

Palavaa tavaraa. :shock:
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"
morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 684
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Jack the Ripper kirjoitti:LähiKaupasta saa pommin aineet.

Ymmärtääkseni alumiinifolio (Al)+ (NCHCl2+) tuottaaa reagoisessaan vetykaasua --------kaasua joka mm. paloi Hindirburgin palaessa. :shock:

Palavaa tavaraa. :shock:
Liittyiköhän tämä alumiinifolio jotenkin sen pojan harrastuksiin. Talossa oli ilmeisesti kaks eri porukkaa: tyttöjen+kavereiden kotibileet ja pojan kaverit harrastushuoneessa. Harrastushuone sijainnee lähellä autokatosta, ja siis voisi olla se paikka missä palo alkoi.
karate_mato
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Heinä 08, 2009 5:40 pm

Re: Viisi nuorta kuoli asuntopalossa

Viesti Kirjoittaja karate_mato »

Kyseinen palo kosketti todella läheltä minua (en itse ollut paikalla, mutta tuttuja kylläkin). Täällä on keskusteltu siitä onko alkoholilla ollut osuutta asiaa ja luotettavan lähteen mukaan suurin osa nuorista olivat selvinpäin, mukaan mahtui kylläkin pari "vähän enemmän ottanutta".

Pahoittelen huonoa ulosantiani, halusin vain jakaa tämän tiedon kanssanne.
Vastaa Viestiin