Tulilahti 1959 (ketju 1)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
härkä
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja härkä »

Teinitytön puukotuksesta epäilty kiinni Säynätsalossa
Keskiviikko 23.12.2009 klo 17.26 Poliisin mukaan uhri valikoitui todennäköisesti sattumanvaraisesti.

Poliisi otti tiistai-iltana kiinni miehen, jonka epäillään puukottaneen 16-vuotiasta tyttöä Jyväskylän Säynätsalossa.

Puukotus sattui lauantai-iltana linja-autopysäkillä, kun tyttö oli palaamassa kavereiden luota. Tytön poistuttua bussista hänelle tuntematon mies puukotti häntä ylävartaloon. Tyttö pääsi omin avuin kotiin, mistä hälytettiin apua.

Epäilty 20-vuotias jyväskyläläismies on alustavissa kuulusteluissa myöntänyt teon. Poliisin mukaan tähän mennessä selville tulleiden seikkojen perusteella puukotuksen uhri valikoitui sattumanvaraisesti. Tekoa tutkitaan tapon yrityksenä.

Poliisi pääsi tekijän jäljille yleisön vihjeiden ja omien tutkimustensa perusteella.


STT

Ylläolevasta ei sen enempää , mutta ???

Vastaavien tapausten selvittäminen 50 - luvulla oli varmasti paljon vaikeampaa.
Ei pystytty todentamaan asioita samoin kuin nykyään.
Lisäksi suojelu toimi varmasti paremmin , monessakin suhteessa.

En halua tässä vaiheessa tuokkospoikia syyllistää , mutta paikallahan he olivat.
Tavaroiden , pyörien ja ruumiiden piilottamiseen olisivat saattaneet osallistua jopa poikien vanhemmat ????
Tai jotkut muut tutut.
Uutiset tulivat viiveellä , eikä oltu Minfoakaan vielä keksitty. :roll:
Mietin sitä , miksi Runar olisi jäänyt seutukunnalle , jos olisi syyllinen ?
Mieleen tulee myös joku tuokkospojille kateellinen kaveri.
Jos pojat olisivat onnistuneet tyttöjen kanssa vaikkapa " hommiin saakka " ??
Joku olisi nähnyt ja päässä pimahtanut.
Kuten hieman etelämpänä menneenä syksynä tapahtui.

Kyllä minä haluaisin näitä tuokkospoikia huastetella , mikäli olisi tilaisuus ?
Siskon puh . nr . please.

Annatte anteeksi tämän Härän hieman puskevan tyylin. Yritän vain ratkaisua asiassa.
SeagulII
Alibin satunnaislukija
Viestit: 69
Liittynyt: Pe Tammi 02, 2009 3:31 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja SeagulII »

Onhan ihmisiä lynkattu ennenkin, texasilainen seriffi totesi piikkilangalla sidotusta, tynnyriin sullotusta ja seulaksi ammutusta mustasta miehestä että julmin näkemäni itsemurha... Vankilassa ihminen voi kuolla omankäden kautta tai vasten tahtoaan toisten avustuksella. Totta on että runar eleli viimeksi yksin, kuitenkin aiemmin hänellä oli sellitoveri..

Runar eristettiin, ja kas kummaa, heitti lusikan nurkkaan. Kuitenkin oli vakuuttanut syyttömyytensä tuttavalleni, joka vanhana keljuna olisi haistanut kus*tuksen. Niistä itsekin oli kerran istumassa ja Runariin tutustui. Hänen kantansa oli että Runar hivutettiin kuoliaaksi ja ripustettiin killumaan. Ei kuulemma ollut tuohon aikaan aivan tavatonta saada kunnolla turpaan. Enkä nyt puhu kanssaistujista. Tuskin kuolemaa edes sen kummemmin tutkittiin kun vuorolaiset löytävät roikkujan. Selvä itsemurha ja osoitus syyllisyyden tunnosta, eikö ;)..
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove »

SeagulII kirjoitti:Onhan ihmisiä lynkattu ennenkin, texasilainen seriffi totesi piikkilangalla sidotusta, tynnyriin sullotusta ja seulaksi ammutusta mustasta miehestä että julmin näkemäni itsemurha... Vankilassa ihminen voi kuolla omankäden kautta tai vasten tahtoaan toisten avustuksella. Totta on että runar eleli viimeksi yksin, kuitenkin aiemmin hänellä oli sellitoveri..

Runar eristettiin, ja kas kummaa, heitti lusikan nurkkaan. Kuitenkin oli vakuuttanut syyttömyytensä tuttavalleni, joka vanhana keljuna olisi haistanut kus*tuksen. Niistä itsekin oli kerran istumassa ja Runariin tutustui. Hänen kantansa oli että Runar hivutettiin kuoliaaksi ja ripustettiin killumaan. Ei kuulemma ollut tuohon aikaan aivan tavatonta saada kunnolla turpaan. Enkä nyt puhu kanssaistujista. Tuskin kuolemaa edes sen kummemmin tutkittiin kun vuorolaiset löytävät roikkujan. Selvä itsemurha ja osoitus syyllisyyden tunnosta, eikö ;)..
Holmström kuitenkin kirjoitti jäähyväisviestin, jossa vielä kiisti syyllisyytensä. Hän oli yrittänyt itsaria aiemmin ainakin kolmesti niissä epäonnistuen. Täytyy muistaa, että vaikka hän olisi vapautunut murhasyytteistä, oli hänellä tunnollaan liuta pienempiä kolttosia, joten pakkolaitos olisi todennäköisesti odottanut. Ja sinne Runar ei halunnut. Hän kertoi kuolevansa mielummin.
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove »

helmikuu kirjoitti:Aikaisemmin todettiin ettei RH pystynyt yksinteoin suorittamaan surmia, siispä etteenpäin sanoi mummo myrskyssä. On melkein aina henkirikoksissa että ovat suoritettu hetken tilanteissa ja tajuavat vasta tapahtuman jälkeen mitä tuli tehdyksi . En yhtään ihmettele etteikö 15-16-vuotias pysty henkirikoksen tekoon. Minulla on sellainen käsitys tämänkaltaisissa rikoksista ne syntyvät tilanteesta, niissä ei ole mitään nerokkuutta, jopa hyvin yksinkertaisia, ei mitään petotyylistä. Useissa kohteissa on mainittu Bodom tyyliä jossa neljä telttailijaa taisteli seisten keskenää.
Ne ei kuulu tähän asiaan.
L:n pojat olivat kyllä vanhempia kuin 15-16-vuotiaita. En nyt muista tarkkoja ikiä, mutta muistelisin että siinä 25-30 tienoilla olivat.

Tosiaankin on hyvin epätodennäköistä, että Holmström olisi kyennyt yksin suoriutumaan koko urakasta. Apuria olisi tarvinnut, mutta mistäpä hän sellaisen olisi löytänyt? Arnesta ei esimerkiksi tehty havaintoja Heinävedellä. Enkä näe loogisena sitä, miksi Runar olisi jättänyt Arnen vielä jäähyväiskirjeessäänkin käräyttämättä, jos tämä oli häntä avustanut.

Entä ne kaksi venemiestä? Uskon, että he olivat surmien tekijät. Ja puhuivat taatusti suomea, vaikka Sariola voikin tästä lainsuomin keinoin halkoa hiuksia. Jos he olisivat puhuneet ruotsia, olisi tämä varmasti erikseen mainittu. 1950- ja 60-lukujen taitteessa (ja yhä vieläkin) oli suorastaan harvinaista kuulla puhuttavan Itä-Suomessa ruotsia. Ja olisihan tuo ollut oiva todiste Runaria vastaan, joten miksi se olisi jätetty ilmoittamatta? Suomea puhuttiin ja sillä sipuli!
härkä
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja härkä »

Sattumalta ja itse asiassa :

Juuri tänään tuli TV -ohjelma , miksi Varkaudessa puhutaan ruotsia ?
TV 1 muistaakseni.
Syynä Antti Ahlsrtömin paikkakunnalle luoma teollisuus.

Nytpä : Oliko ruotsinkielisiä mökkeilijöitä tai vastaavia Heinävedellä tuohon aikaan ?
Monasti varakkaat ruotsinkieliset ostivat aikoinaan parhaita mökkipaikkoja sieltä missä sattuivat asustamaan.
helmikuu
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Loka 29, 2009 12:28 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja helmikuu »

[quote="Anyone"][quote="Hydrogenium"]
Itse olen miettinyt viime viikkoina että missä olivat Holmström ja tytöt silloin kun äitini kanssa ajettiin polkupyörillä rantaan ja nostamaan verkkoja. Minä näin Holmströmin ja tytöt noin kello 18.30 tai 18.45 kioskin kohdalla. Kioski sijaitsi parisataa metriä Varkauteen ja leirialueen suuntaan kirkonkylän keskustasta. Kioski sijaitsi asuinrakennuksen päädyssä, eikä sitä kioskiin menevää ovea voinut nähdä kirkonkylän keksutasta tulevasta suunnasta. Ulkopaikkakuntalaisten oli melko mahdotonta tietää että siinä rakennuksessa oli kioski. Kun lähestyin kioskia niin Holmström seisoskeli mopoonsa nojaten jo ennen minua siinä kioskin luona, tien toisella puolen. Holmström siis seisoskeli kioskia vastapäätä mutta tien toisella reunalla ja menosuunnassa leirialueelle. Tytöt tulivat kirkonkylän keskustasta päin hieman Holmströmin perässä ja kurvasivat nenäni edestä kioskille. Mistä he tiesivät että siinä rakennuksessa oli kioski. Vai kurvasivatko he siihen pihaan vain että näkivät Holmströmin seisoskelevan mopoonsa nojaten. Tytöt kävivät hyvin pikaisesti sisällä kioskissa. Kun minä tulin ulos kioskista, niin tytöt kuin Holmströmkin olivat poissa. Oletin että jatkoivat matkaansa Varkauteen päin, minnekäs muualle. Menin kotiin ja me äidin kanssa lähdettiin ajamaan pyörillä veneellemme Tuliniemeen. Matkaa sinne oli kioskilta noin vajaa kaksi kilometriä. Melkein koko matkan alamäkeä.
-------
Tosta tulee ajatuksiin , että oliko verkot laskettu kahteen paikkaan maalle ja veteen.
Aivan kuin Holmströmmillä olisi ollut nimilappu rinnassa.
Koska Holmström tuli kuvioihin kuukausien kuluttua tapahtumasta.
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Minua on hieman kummastuttanut tuokkospoikien palaaminen Tulilahdelle seuraavana päivänä. Miksi he näkivät tuohilippojen tähden sellaisen vaivan, että soutivat vielä uudelleen leirialueelle? Vai oliko tuo tuokkosten takaisin hakeminen pelkkä tekosyy ja pojat halusivat vielä kerran yrittää onneaan tyttöjen kanssa, kun illalla oli tullut rukkaset?

Onko muuten saatu selville sitä, oliko pojilla illalla ollut alkoholia mukanaan? Siitähän voisi kehitellä vaikka mitä pirunviina-teorioita.
Scythe

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Scythe »

Mielestäni tekijät (murhiin liittyy todennäköisesti useampi henkilö) tulivat paikalle jossakin vaiheessa iltaa-yötä veneellä, rantautuivat ehkä Tuliniemeen tai Multaniemeen, suorittivat peittelyn usean vuorokauden aikana ja onnistuivat välttämään myöhemmin kiinnijäämisen poliisin keskittyessä Holmströmiin. Minusta ei ole mitenkään ihmeellistä, että teko olisi pysynyt salassa vuosikaudet, vrt. tapauksia Suomen rikoshistoriassa.

Mitä syvemmälle tapauksessa uppoutuu ja mitä enemmän olen aineistoa kahlannut läpi, sitä todennäköisemmältä R.H:n syyttömyys vaikuttaa, tosin syyllisyyskään ei ole kokonaan poissuljettua.
Sariola
Horatio Caine
Viestit: 6051
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola »

Aikaisemmista kirjoituksista muistelen, että RH:n oli nähnyt eräs nainen Heinävedellä Tulilahteen menevän tien varressa ollessaan kitkemässä perunamaata tien laidassa. Tulilahden leirintäalueella tumma-asuisen mopomiehen (RH) oli nähnyt 4 henkilöä, eli ne tuohilippien tekijät, ja eräs nuoripari, joka oli myös siellä paikalla silloin illalla. Siis 5 silminnäkijää. Minä ainakin uskon, että nämä havainnot ovat nimenomaan Holmströmistä. Nimimerkki "Anyone" kertoo nähneensä molemmat tytöt ja Holmströmin Heinäveden keskustassa kahvilan edessä. Lisäksi hänen seurassaan ollut nainen oli käynyt raportoimassa asian poliisille. Kyllä henkilön voi tunnistaa, vaikka rinnassa ei olekaan nimilappua. Niinpä ihmettelen, että yritetään väittää, että RH ei olisi ollut siellä päinkään. Minä pidän toteennäytettynä, että RH oli Heinävedellä juuri tuohon aikaan, eli 27-28. heinäkuuta 1959. Lisäksi RH oli nähty Heinävedellä yli viikkoa myöhemmin ja näkijä oli tunnistanut henkilön juuri RH:ksi ja lähietäisyydeltä. Näyttää siis siltä, että RH oli Heinävedellä vielä yli viikkoa myöhemminkin - mitähän mahtoi puuhailla. Ettei vain käynyt vielä leirintäalueella jälkiänsä siivoamassa.

Tuo kaksoismurha tapahtui 28. heinäkuuta puolenyön jälkeen. Kaksi vuorokautta myöhemmin paikalla yöpynyt pari kuuli telttaansa yöllä kuin rantaan soudettiin veneellä ja pari mieshenkilöä keskusteli keskenään mm. tavaroiden kätkemisestä. Kyllä siinä taisivat olla nuo murhamiehet, jälkikätkentää suorittamassa.

Nyt olisi äärimmäisen tärkeää tietää mitä kieltä tai mitä murretta nuo öiset soutelijat käyttivät. Sehän olisi erittäin ratkaisevaa. Ruotsinkieli viittaisi selvästi tiettyyn suuntaan, heinäveteläinen murre tai savon murre yleensä toiseen suuntaan, huolellista kirjakieltä puhuva vielä eri suuntaan. Tämä yksityiskohta on hyvin tärkeä! Onkohan poliisi kiinnittänyt tähän huomiota?!

Hauta löydettiin vasta 24 päivää rikoksen jälkeen. Siinä on ollut aikaa käydä monta kertaa jälkiä siivoamassa.

RH pidätettiin vasta 6. päivä marraskuuta 1959, eli 3 kk 9 päivää itse rikoksesta.

Miksi RH nähtiin vielä 12. päivää murhan jälkeen Heinävedellä. Mitä hän siellä teki?
Oliko hänellä tärkeitä tehtäviä tehtävänä siellä päin, ja mitä ne olivat?
helmikuu
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Loka 29, 2009 12:28 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja helmikuu »

Sariola kirjoitti:
härkä kirjoitti: ......
Miten lähelle toisistaan silminnäkijähavainnot tytöistä ja Runarista ajoittuivat.
Oliko samalla tunnilla tms. ?
Koskien kauppaa ja apteekkia .
Oliko tuohi poikia nähty samoihin aikoihin ?
Tytöt olivat hyväkuntoisia. Heidät on täytynyt jotenkin yllättää.
Oliko Runarilla mahdollisesti viinaa ?? , tai pojilla ??
Yksityiskohtaisia kuvauksia on varmaan poliisilla, mutta tytöt ja mopedisti on nähty aivan samanaikaisestikin. Kannattaa lukea tämä ketju alusta lähtien. Koska tiedetään tarkkaan missä paikassa Heinävedellä tytöt söivät välipalaa ja missä kaupoissa kävivät ja mitä ostivat, niin niistä tiedot on poliisilla, kauppojen myyjiä on varmaan haastateltu. Myös RH mopedeineen (tuskin se oli joku muu) on nähty Heinäveden kirkolla, mm. "Anyone" kertoo siitä. Ainakin minä olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että tuo mopedimies oli juuri Runar Holmström ja hän seuraili nimenomaan noita pyöräileviä tyttöjä. Eri asia on, oliko se juuri hän, joka surmasi tytöt. Sille tapahtumalle ei ole ilmaantunut silminnäkijöitä. Todennäköisesti sellaisia ei ole olemassakaan. On mahdollista, että riittäviä todisteita RH:iä vastaan ei olisi saatu kokoon ja syytetty olisi jouduttu toteamaan syyttömäksi. Siitä ei kuitenkaan voi olla varma, sillä kaikkia poliisilla olevia tetoja ei ole yleisesti tiedossa.

Olen samoin (kuten Rane) kiinnostunut siitä, mitä kuuluu niille nuorille miehille, jotka tekivät tuohesta lippoja tytöille siellä rannalla. Tietäneekö joku täällä? He lienevät noin 70-vuotiaita nykyään. Heillä saattaisi vieläkin olla asiaan liittyviä tietoja.
----------
Nämä henkilöt ovat juuri ne henkilöt jotka pystyvät ratkaisemaan koko tapauksen,tuohipojat oli seurailleet iltapäivällä telttalijoita. Jostain syystä näitä on suojattu vuosikymmeniä. Myös viranomaisten puolella. Oletus on että näiden arvelut ovat johdatelleet viranomaisia. Koko rikoksen yhteinen nimittäjä on nämä tuokkopojat, joiden ikääkin on johdateltu lapsen iäksi.
Sariola
Horatio Caine
Viestit: 6051
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola »

^Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. En pidä todennäköisenä, että tekijät olisivat olleet siitä kahdesta lähitalosta. Asiasta tietoisia olisi ollut liian paljon, ja rikos olisi paljastunut. Sensijaan jos otetaan nämä tyttöjen kanssa iltaa viettäneet nuoret miehet ja Holmströn mukaan, niin siinä ryhmässä voi olla enemmänkin tietoa, mitä yöllä todella tapahtui. RH ei ole enää kertomassa - on tunne, että hän ei ollut vielä kertonut kaikkea mitä hän oli nähnyt tai tehnyt. Kummallista oli myös noiden kahden miehen paluu vielä aamulla sinne leirintäalueelle ja sitten viikoksi radion ja sanomalehtien ulottumattomiin johonkin "metsätöihin". Kuka uskoo, että eivät lukeneet lehtiä tai kuunnelleet radiota viikkoon. Katoamisilmoitus tehtiin tosin vasta elokuun alussa, kun toinen tytöistä ei ollut saapunut työpaikalleen. Kyllä metsätöissäkin yöt yleensä vietettiin muistini mukaan jo tuohon aikaan ihmisten ilmoilla, jossa oli sanomalehtiä ja yleensä myös radio suunnilleen joka talossa. Lapissa kyllä oli metsäkämppiä, joissa metsurit asuivat viikon kerrallaan, ja tulivat ihmisten ilmoille vain pyhänseutuna. On omakohtaisiakin kokemuksia sellaisesta. Epäilen olisiko Savossa ollut sellaisia.
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Sariola kirjoitti:^Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. En pidä todennäköisenä, että tekijät olisivat olleet siitä kahdesta lähitalosta. Asiasta tietoisia olisi ollut liian paljon, ja rikos olisi paljastunut. Sensijaan jos otetaan nämä tyttöjen kanssa iltaa viettäneet nuoret miehet ja Holmströn mukaan, niin siinä ryhmässä voi olla enemmänkin tietoa, mitä yöllä todella tapahtui.
Miksi rikoksen pitäisi paljastua, jos siitä tietää kahden eri huushollin väki? Katsotaan esimerkiksi Kyllikki Saaren tapausta. Jos poliisin epäilys pitää paikkansa, on rikokseen sekaantunut kahden eri talon miehet, jotka olivat sukua keskenään. Myös heidän perheensä tiesivät. Ja ratkesiko tuokaan tapaus koskaan?
Sariola
Horatio Caine
Viestit: 6051
Liittynyt: To Elo 30, 2007 11:55 am

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja Sariola »

strangelove kirjoitti: .....
Miksi rikoksen pitäisi paljastua, jos siitä tietää kahden eri huushollin väki? Katsotaan esimerkiksi Kyllikki Saaren tapausta. Jos poliisin epäilys pitää paikkansa, on rikokseen sekaantunut kahden eri talon miehet, jotka olivat sukua keskenään. Myös heidän perheensä tiesivät. Ja ratkesiko tuokaan tapaus koskaan?
No, eihän näistä tietysti täysin varmasti tiedä! Minä oletan kuitenkin, että Tulilahden tapauksessa tekijä ei ollut lähitalojen asukas. Se on tietysti mielipide. Tuntuu vain polttavan, kun ajattelen tuohilippien tekijöitä ja Holmströmiä. Kuvausten mukaan he olivat siellä paikan päällä niihin aikoihin. Näiden henkilöiden poistumisajoista ei taida olla luotettavia tietoja. Se ei ole luotettava tieto, jos itse kertoo. Näitä kolmea henkilöä on minun mielestäni pidettävä epäiltyinä, sillä he olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja tekemiset olivat omien kertomusten varassa.
Ahrum
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Syys 08, 2009 2:54 pm

Hmmmm....

Viesti Kirjoittaja Ahrum »

Kuka onkaan joskus väittänyt että Sariola pitäisi itsepäisesti kiinni Holmström-teoriastaan :D :roll:
härkä
Jack Bauer
Viestit: 936
Liittynyt: Ke Syys 17, 2008 6:34 pm

Re: Tulilahti

Viesti Kirjoittaja härkä »

Kyllähän tuo Sariolan mainitsema , tuokkospoikien metsätyöleireily kuulostaa jotenkin epäuskottavalta. Tarkoitan siis leiriä , en Sariolaa.
Uskoisin , että maatilojen metsät olivat kohtuu lähellä asumuksia , joten kotiin olisi varmasti päässyt , ainakin yöksi.
Jos olisi ollut jokin hakkuusouvi kauempana , jonkun metsäyhtiön tai vastaavan lukuun , pitäisi siitä olla jonkinlainen dokumentti olemassa.
Mitenkähän tuokkospojat tuon poissaolonsa selittivät , vai selittivätkö heidän vanhempansa ?
Laitan tämän oheen , en huomannut katsoa , mutta varmaan se on aiemminkin linkitetty,
http://www.yle.fi/player/player.jsp?nam ... %2F03807_1

Filmin mukaan tavaroita oli laajalla alueella.
Minkä ihmeen takia RH olisi , jos olisi tekijä , jäänyt tuota piilotustyötä tekemään ?
Piilotukseen on tarvittu paljon aikaa ja vaivannäköä.
Lukittu