Lapset lakia rikkomassa

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Clyde
Axel Foley
Viestit: 2478
Liittynyt: Su Syys 14, 2008 9:12 pm

Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Clyde »

En löytänyt haulla vastaavaa, vinkatkaa, jos tällainen löytyy jo. Ainakin nuorten rikoksista on juttua ollut, mutta paneudutaan noihin ihan lasten tekemiin asioihin (alle teini-ikäiset siis).
Koen kuitenkin aiheeksi aloittaa tästä ketjun, enkä vain lisätä tätä esim. lööppi -ketjuun. Näitä todennäköisesti tulee lisää ja kaikissa ei onneksi käy niin huonosti, että pitäisi henkirikosten puolelle kirjoittaa.
Iltalehti kirjoitti:7-vuotias poika uhkasi pikkutyttöä veitsellä. "Haluutko, että hakkaan sut?"
Tiistai 27.9.2011 klo 11.24
8-vuotias tamperelaistyttö oli matkalla läheiseen kauppakeskukseen tapaamaan äitiään, kun samaa koulua käyvä 7-vuotias poika uhkasi häntä veitsellä

8-vuotias tamperelaistyttö oli lähdössä koulupäivän jälkeen ensimmäistä kertaa yksin kodin lähellä sijaitsevaan kauppakeskus Duoon. Hänen oli määrä tavata äitinsä. Matkaa kotiovelta kauppakeskukseen on vain muutama sata metriä. Tyttö ehti vain nurkan taakse, kun hän kohtasi kaksi samaa koulua käyvää ja lähistöllä asuvaa 7-vuotiasta poikaa. Pojat pysäyttivät tytön.
Toisella pojista oli mukanaan veitsi. Veistä kantanut poika kävi tyttöön käsiksi ja asetti teräaseen tämän kurkulle.
- Haluutko, että hakkaan sut?, tapauksesta järkyttynyt isä kertoo ennalta tuntemattoman pojan kysyneen tyttäreltään.

Tilanteen lamauttama tyttö ei järkytykseltään pystynyt huutamaan apua, vaan seisoi hiljaa sanomatta mitään. Itku tuli vasta tilanteen rauettua.
- En tiedä tarkalleen, miten hän on päässyt pakenemaan tilanteesta. Hän kertoi kävelleensä ensin jonkin matkaa ja lähti sitten itkien juoksemaan kohti kauppakeskusta. Hän ei uskaltanut edes soittaa äidilleen, isä huokaa. Isän mukaan vain toinen pojista osallistui uhkailuun.

Hakannut toisen pojan
Kauppakeskukseen päästyään tyttö kertoi tapahtuneesta äidilleen ja he palasivat yhdessä puistikkoalueella, jossa pojat olivat pysäyttäneet tytön. Poikakaksikkoa ei näkynyt missään. Tytön äiti ilmoitti asiasta poliisille, joka saapui paikalle selvittelemään tilannetta.
- Lähistöllä oli muita samaa ikäluokkaa olevia poikia, jotka kertoivat poliisille, että sama poika oli hakannut yhden heistä. He tiesivät tämän pojan nimeltä, tytön isä sanoo.

Vaikka 8-vuotias tyttö selvisi uhkaavasta tilanteesta ilman fyysisiä vammoja, isä kertoo tyttärensä olevan tapauksesta niin järkyttynyt, että kouluun meneminen pelottaa.
- Yritin sanoa hänelle, että ole kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei siinä oikein mikään muu auta. Pakkohan se nyt on kouluun mennä.

Rehtori vahvistaa

Pirkanmaan poliisi ei voi ottaa tapaukseen kantaa tekijän nuoren iän takia. Poliisin mukaan asia kuuluu sosiaaliviranomaisille. Etelä-Hervannan koulun rehtori Markku Salonen vahvistaa tapauksen Iltalehdelle.
- Pidämme itse asiassa juuri asiasta palaveria eli asia on hoidossa ja etenee, Salonen kertoi tiistaiaamuna.

Tytön isä pitää tapausta erittäin vakavana.
- Miten tällaista voi tapahtua? Sitä minä tässä ihmettelen. Kun minä olin pieni, niin ei tällaista voinut kuvitellakaan tapahtuvan, isä sanoo.
Nanika ga tooku matteiru to
Avatar
PorcelainDoll
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 2:04 pm

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja PorcelainDoll »

Sen olen ainakin kuullut, että kyseessä olisi mamujen mukula. Siis tämä uhkailija.

Mutta kyllä se vaikuttaa siltä, että sekopäisemmäksi väki menee vaan ajan myötä.
Nothing Lasts Forever
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Tuuppimiseen hermostunut 9-vuotias poika tappoi tytön yhdellä potkulla

9-vuotias poika hermostui lounasjonossa tuuppimiseen ja potkaisi 10-vuotiaan tytön yhdellä potkulla kuoliaaksi Ranskan Angoulemen lähiössä.

Pojan potku osui tyttöä rintakehään ja tyttö kaatui potkun voimasta maahan. Häntä yritettiin elvyttää 45 minuutin ajan, mutta tuloksetta.

Paikallinen terveysviranomainen Cedric Esson sanoo uutistoimisto AFP:lle, että kyseessä vaikuttaa olevan "täydellinen onnettomuus" ja potku oli hermostuneen pojan "refleksinomainen liike".

Pojan luokkatoverit kuvailevat häntä rauhalliseksi eikä hänellä ole ollut aikaisemmin kurinpidollisia ongelmia.

Essonin mukaan poliisit kuulustelevat psykologien hoivissa olevaa poikaa heti, kun tämä on haastattelukunnossa.

Pormestari Francois Neboutin mukaan opettajat ja tytön perhe ovat shokissa. Erityisen huonossa kunnossa on tytön veli, joka oli ruokalassa tapahtumahetkellä.

Lähde: Iltalehti
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2419
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

Noin vakavista tapauksista en ole asuinalueellamme kuullut, mutta muunlaisista lasten tekemistä rikoksista kylläkin. Alaikäiset ovat kuitenkin vastuussa aiheuttamistaan vahingoista, vaikkei rikosoikeudellista vastuuta olekaan. Viime kädessä vanhemmat vastaavat korvaamalla aiheutuneet vahingot rahalla.

Tiedän tapauksia, joissa kakarajengit ovat varastelleet pyörien satuloita ja muita osia. Ja sellaisia, joissa on varasteltu autonrenkaista venttiilien nuppeja ja myyty niitä eteenpäin. Noiden asioiden selvittelyyn ovat tiettävästi osallistuneet alueen koulut ja poliisi. Sitä en tiedä onko sosiaalipuoli ollut mukana selvittelyissä.
Myös sovittelutoimistoissa voidaan auttaa osapuolia löytämään ratkaisu, jolla korvataan aiheutuneet vahingot ja jolla on myös kasvatuksellinen vaikutus. Erityisesti sellainen menettely, jossa vanhemmat ovat sydämellään mukana, palvelee hyvin tarkoitusta.. vaikkapa toimii näin, että jengin varastaman ja romuttaman polkupyörän omistaja saa uuden pyörän, jonka tekijöiden vanhemmat maksavat, ja jonka kustannukset peritään tekijöiltä esim. kotitöiden muodossa.

On lapsia, jotka tekevät tyhmiä asioita ihan pelkkää tyhmyyttään taikka kokeilunhaluisina kerran.. mutta niitäkin, jotka aloittavat rikollisen uransa hyvin nuorina, eli siis jatkavat sitä. Yleensä nuo samanhenkiset kakarat löytävät toisensa hyvin helposti.
BlackFriday
Poliisikoira Rex
Viestit: 280
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 7:52 pm
Paikkakunta: Kotham City

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja BlackFriday »

Sen siitä saa kun tukkapölly on kielletty. Itestäni kasvoi suht koht melkein normaali säännöllisellä tukkapöllytyksellä kun teki jotain väärin :D Myös remelillä (ja vielä solkipäällä) uhattiin, mutta niin tyhmä en koskaan ollut että sitä olisi tarvittu :mrgreen:
Hmm. Kuulostaa mielenterveysongelmaiselta kakkapyllyltä!
ny rillataan @ murobbs: "En puutu tuohon sherlockointiin mutta nyt tässä ketjussa alkaa olla oikeanlaista otetta. Vähän kuin murha.info mutta järkevillä ihmisillä."
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2419
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

Anteeksi, mutta mielestäni lapsen "säännöllinen tukkapöllyyttäminen" on lapsen nöyryyttämistä, ikäänkuin osoittaa aikuisen fyysisen vallan jolla lapsi alistetaan aikuisen tahtoon. "Säännöllinen tukkapöllyyttäminen" voi yhtä hyvin altistaa lapsen rikolliselle uralle. Parempi olisi se henkinen valta, mutta toki vastuullinen sellainen: "Minä neuvon, ohjaan ja käsken sinua kunnes olet itse tarpeeksi kypsä ottamaan vastuun."
Scilla
Martin Riggs
Viestit: 627
Liittynyt: Pe Huhti 24, 2009 12:22 pm

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Scilla »

Mun lapsuuden pihapiirissä yksi poika terrorisoi koko pihan lapsia. Oli puukolla uhkaamista kesken leikkien, kaivoi jätelavalta mummojen nitroja yms väärin hävitettyjä lääkkeittä ja yritti pakottaa muita lapsia syömään ne, ampui ikkunasta ilmäkiväärillä lasta jalkaan, käyttäytyi erittäin fyysisesti muutenkin leikeissä eli tavallaan meni aina yli otteet, uhkaili ja pelotteli, satutti, piti lapsia panttivakina kotonaan (siis että jonkun muun lapsen vanhemmat kävi sitten hakemassa sieltä lapset pois), rikkoi polkupyöriä jne.
Ikäeroa ei tainnut olla kuin pari vuotta meillä, ja muistan noita juttuja siitä asti kun olen ollut jotain 5v, eli reippaasti alle 10v tuo poika kaikkea teki. Teininä sitten sama meno jatkui, tosin eri mittapuussa ja eri juttuihin kohdistettuna. Yläasteen jälkeisistä kuvioista en sitten mitään tiedäkään enää, että miten pojan kävi. (nopea googlaus tuotti tuloksen että ainakin hengisssä ja ammattiin valmistunut, täältä ei löytynyt, hyvä hyvä :mrgreen: )
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Tiina »

^Joo, ainahan noita ylivillejä tenavia on ollut. Nykyään vaan taivastellaan, että kylläpä noita ADHD-tapauksia on paljon. Liekö ympäristömyrkyt syynä? :roll:
Mutta totuushan on se, että ainahan niitä on ollut, mutta ennen ei vaan tutkittu ja otettiin vaan normaalina luonne-erona.
Nykyäänhän nuo otetaan tarkempaan syyniin jo esikouluiässä viimeistään ja laitetaan koulussa pienryhmiin, jossa sitten melskaavat keskenään.
taavetti
Perry Mason
Viestit: 3587
Liittynyt: Pe Helmi 26, 2010 9:17 pm

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja taavetti »

Tässä ketjussa on ollut vähän nuorempia lapsia, mutta pistän silti tähän.

Jokin aika sitten uutisoitiin, että 15-vuotiasta koulupoikaa oli puukotettu

Mies puukotti koulupoikaa hengenvaarallisesti

Perjantai 7.10.2011

Porilaista 15-vuotiasta poikaa puukotettiin hengenvaarallisesti keskiviikkoiltana Porissa.

Puukotus tapahtui kello 20 aikoihin Porin Vanhankoiviston kaupunginosassa. Teolle oli silminnäkijöitä.

Poika sai yhdestä teräaseen iskusta hengenvaarallisen vamman. Nopean toiminnan ansiosta hengenvaarallinen tilanne oli pian ohi. Poika toimitettiin sairaalahoitoon, jossa hän oli edelleen perjantaina.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Erik Salonsaari Satakunnan poliisista kertoi Iltalehdelle, että teosta epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Epäiltyä noin 26-vuotiasta porilaismiestä ei vielä perjantaina ollut tavoitettu.

Puukotuksen uhri ja puukottaja eivät tiettävästi tunteneet toisiaan entuudestaan.

Pojan koulussa tapauksesta tiedotettiin oppilaille heti torstaina. Koulun rehtori kuitenkin korostaa lehdessä, ettei tapaus liity mitenkään kouluun.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

IL http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100 ... 7_uu.shtml


Puukottajaa etsittiin:

Koulupoikaa hengenvaarallisesti puukottanut yhä tavoittamatta

"Poliisi epäilee 15-vuotiaan koulupojan puukotuksesta koulun ulkopuolista, aikuista henkilöä. Tutkinnanjohtajan mukaan epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Epäiltyä, vuonna 1985 syntynyttä porilaista miestä, ei kuitenkaan ollut saatu kiinni vielä perjantaina puoleenpäivään mennessä."


http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta ... matta.html

Ja nyt:

Puukotettua koulupoikaa epäillään kotirauhan rikkomisesta


Satakunnan poliisilaitos on jatkanut Porin Vanhallakoivistolla viime keskiviikkoiltana tapahtuneen koulupojan puukotuksen tutkintaa. Vuonna 1985 syntyneen porilaismiehen epäillään puukottaneen 15-vuotiasta poikaa viime viikon keskiviikkona kello 20.

Tähän mennessä tutkinnassa on selvinnyt, että epäiltyä miestä oli häiriköity ennen puukotusta. Häirinnästä epäillään puukotettua poikaa ja toista samanikäistä nuorukaista. Heitä epäillään kotirauhan rikkomisesta.

Kaulaansa teräaseen iskun saanut nuorukainen on edelleen sairaalahoidossa, mutta poliisi on jo voinut kuulustella häntä. Tapausta tutkitaan tapon yrityksenä.

Puukotuksesta epäilty mies ei ole ollut vapauteen kohdistuvan pakkokeinon kohteena eikä häntä ole voitu kuulustella hänen terveydestään johtuvien syiden takia. Poliisi jatkaa tästä riippumatta tapauksen esitutkintaa.

http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta ... sesta.html

15-vuotias on sekä uhri että syytetty. Mitähän mahtaa paljastua teon taustalta ja mitä häikkää tekijän terveydentilassa on ollutkaan.
Herrasmies kulkee aina portaissa edellä. Myös yksin ollessaan.
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Tiina »

^Kyseessä tod.näköisesti joku häirikkökakara, joka kiusannut mielenterveyshäiriöistä tai vammaista. Sai mitä tilasi siis...niin sitä joskus saattaa käydä. 8) Toivottavasti otti edes opiksi.
Beatrix Kiddo
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: To Elo 11, 2011 11:05 am

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Beatrix Kiddo »

8-vuotias soitti yli sata turhaa hätäpuhelua
Maanantai 24.10.2011 klo 15.05
8-vuotias poika soitti yli sata häirikkösoittoa hätänumeroon.

Hätäkeskuslaitos teki Pohjois-Savon poliisille tutkintapyynnön, ja asiaa tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä tietoliikenteen häirintä. Puhelut olivat tulleet ns. prepaid-liittymästä ja 7.9.2011- 18.10.2011 välillä ja niitä oli yhteensä yli 100 kappaletta. Poliisi selvitti kyseisen puhelinliittymän ja sen käyttäjäksi ilmeni vuonna 2003 syntynyt kakkosluokkalainen poika, joka asuu maaseudulla.

Hätäkeskustoiminnalle ilkivaltaiset puhelut aiheuttaa merkittävää haittaa ja jonouttaa muut hätäpuhelut odotukselle, koska puhelinvaihde käsittelee hätäpuhelut saapumisjärjestyksessä. Tästä syystä ruuhkatilanteessa todellisten hätäilmoitusten tekijät saattavat joutua odottamaan jonossa, tai hätäilmoituksen tekeminen estyy kokonaan.

Rikoslaissa tietoliikenteen häirinnästä voi seurata rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Törkeästä tietoliikenteen häirinnästä ja rangaistus on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

IL
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102 ... 4_uu.shtml

Luulisi tuon ikäisen jo ymmärtävän, ettei hätänumeroon saa soitella turhaan. Aika nopsa on kyllä ollut, kun on reiluun kuukauteen saanut soitettua noin monta häirikkösoittoa, niitä on pitänyt jo tehdä usemman per päivä. Miten lie ei ole vanhemmat huomanneet lapsosensa touhuja? Voihan tietty olla, että on koulukaverien yllytyksestä tehty välitunneilla "hauskoja jekkuja" hätäkeskukselle. Useat lapset kyllä soittelee pilapuheluita, mutta monet tuskin hätäkeskukseen.
TaraAnne
Scooby-Doo
Viestit: 27
Liittynyt: To Elo 04, 2011 2:04 pm
Paikkakunta: Sateenkaaren tuolla puolen

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja TaraAnne »

Tiina kirjoitti:^Joo, ainahan noita ylivillejä tenavia on ollut. Nykyään vaan taivastellaan, että kylläpä noita ADHD-tapauksia on paljon. Liekö ympäristömyrkyt syynä? :roll:
Mutta totuushan on se, että ainahan niitä on ollut, mutta ennen ei vaan tutkittu ja otettiin vaan normaalina luonne-erona.
Nykyäänhän nuo otetaan tarkempaan syyniin jo esikouluiässä viimeistään ja laitetaan koulussa pienryhmiin, jossa sitten melskaavat keskenään.
Eipäs yleistetä siellä.
"Hell is empty and all the devils are here."
-William Shakespeare-
Beatrix Kiddo
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: To Elo 11, 2011 11:05 am

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja Beatrix Kiddo »

Lapset pudottivat ostoskärryt kadulle 4:nnestä kerroksesta - nainen koomaan
Keskiviikko 2.11.2011 klo 11.33

Korkealta pudonneet ostoskärryt iskivät naista päähän New Yorkissa.

Newyorkilainen kiinteistönvälittäjä Marion Salmon Hedges oli sunnuntaina ostoksilla Harlemin kaupunginosassa. Hän sai pahan iskun päähänsä, kun kaksi 12-vuotiasta pudottivat ostoskärryt hänen päälleen rakennuksen neljännestä kerroksesta, Fox News kertoi.

Paikalle sattunut lääkäri Gaurav Patel antoi Hedgesille ensiapua.

- Hänen sydämensä oli pysähtynyt minuutin ajan. Hän sai elvytystä ja tuli tajuihinsa, Patelin vaimo kuvaili Fox Newsille.

Kun Hedges vietiin sairaalaan, hänen tilansa todettiin niin pahaksi, että hänet vaivutettiin koomaan. Hedgesin aviomiehen mukaan on vielä mahdotonta sanoa, aiheuttiko isku pysyvää neurologista tuhoa.

Poliisi otti kiinni ostoskärryt pudottaneet 12-vuotiaat. He vitsailivat ja naureskelivat kiinni ottamisen jälkeen.

- He tekivät sen huvikseen, lähde oikeushallinnosta kertoi.

Epäiltyjä syytetään alaikäisenä tehdystä pahoinpitelystä.

Kun turma tapahtui, Hedges oli ostamassa halloween-karkkeja vähäosaisille lapsille.

IL
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201111 ... 6_ul.shtml


On kyllä melko julmat huvit pojilla.. Ei taas ole järki yhtään sanonut, miltä tuntuisi, jos sattuisi omalle kohdalle.
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Poliisi tutkii: Pikkupoikaa epäillään petoksesta karkkiostoksilla

Kymmenvuotias poika yritti anastaa irtokarkkeja Jämsänkoskella olevasta kaupasta. Hän ei yrittänyt poistua täysin maksamatta, vaan poika lisäsi karkkeja pussiin punnituksen jälkeen.

Kaupan vartija huomasi kuitenkin tämän kovin yleisen teon.

Poika otettiin kiinni kassojen jälkeen. Paikalle kutsuttu pojan äiti lunasti karkit ja pojan kotiin.

Tutkinnan yhteydessä poliisille selvisi, että karkkeja lisätään jo aiemmin punnittuun pussiin yleisesti. Tätä "harrastavat" erittäin nuoretkin lapset. He kuulemma kertovat toisilleen, kuinka helppoa se on.

Poliisi toivoo, että vanhemmat keskustelevat asiasta lastensa kanssa ja teroittavat mieliin, että kyseessä on rikos.

Kymmenvuotiaan pojan varkautta tutkitaan lievänä petoksena.

Lähde: Aamulehti
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Lapset lakia rikkomassa

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Mikä nuoria vaivaa?

Nuorison tekemät pahoinpitelyt ja riehumiset ovat kuohuttaneet ihmisiä tänä vuonna. Eivätkö teinit enää kunnioita auktoriteetteja?

17-vuotias tyttö tehtaili rankan rikossarjan. 16-vuotias poika pieksi miehen pesäpallomailalla. Teiniporukka mukiloi koulutytön. Tänä vuonna nuoriso on ollut otsikoissa useaan otteeseen hyvin synkässä valossa.

Viimeisimmät otsikot saatiin tällä viikolla, kun helsinkiläinen R-kioski joutui laittamaan oveensa lapun, jossa luki: "Hei teinit, ette ole enää tervetulleita tälle kioskille, edes yksin." Kieltoon päädyttiin, koska kioskilla riehuu 11-18 -vuotiaista nuorista koostuva jengi, joka ei kunnioita edes vartijoiden kieltoja. Teinit muun muassa haukkuvat myyjiä ja varastavat tavaraa.

Asiasta uutisoineen Ilta-Sanomien nettisivut täyttyivät välittömästi sadoista pöyristyneistä kommenteista. Eivätkö vanhemmat osaa enää kasvattaa lapsiaan, lukijat kummastelivat.

Kenen vika?

Iltalehti vieraili kyseisessä R-kioskissa keskiviikkona. Mikään ei ollut muuttunut: maanantaina kioskille oli jouduttu hälyttämään vartijat riehuvan nuorisojengin takia peräti neljä kertaa. Kieltolappukin oli jouduttu ottamaan pois, koska se on kuulemma ikäsyrjintää. Kioski oli kyllä kertonut, että kaikki muut nuoret huonosti käyttäytyvää jengiä lukuunottamatta ovat kioskille tervetulleita, mutta lappu sai silti lähtöpassit.

Riehuva nuorisojengi on tullut alueen asukkaille valitettavan tutuksi. Paikalla notkuvat kaksikymppiset miehet tietävät, että häiriköivä teinijengi on ongelma.

- Iltaisin ei voi Veikkauksen pelejä tehdä rauhassa, kun nuoret tulevat riehumaan, he kertovat.

Sisällä kioskilla toinen nuori mies arvioi, että tämä on vanhempien syytä. Kasvatuksessa on jotain pielessä.

Keinot vähissä

Iltalehden haastattelemat rehtorit ja opettajat korostavat, että valtaosa teineistä käyttäytyy erinomaisesti, mutta pieni marginaali käyttäytyy huonosti senkin edestä. Ja tämän marginaalin takia myös hyvin käyttäytyvät nuoret kärsivät: koko nuoriso leimaantuu helposti parin öykkärin takia ja esimerkiksi koulussa opetus häiriintyy, jos yksikin päättää pistää ranttaliksi. Ennen vanhaan opettaja oli auktoriteetti, jota kunnioitettiin, mutta ei enää.

Pisa-tutkimukseen liittyvän raportin mukaan suomalaiset nuoret käyttäytyvät koulussa kolmanneksi huonoiten maailmassa.

- Opettaja ei ole enää sellaisessa asemassa kuin ennen, yksi Iltalehden haastattelemista rehtoreista vahvistaa.

- Opettajalla pitäisi olla riittävästi mahdollisuuksia puuttua, mutta lainsäädäntö ei anna. Tarvitsisimme enemmän kuria ja kovempia keinoja.

Lähde: Iltalehti
Vastaa Viestiin