18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Ma Huhti 02, 2012 10:54 am

Chikatilo kirjoitti:...kylänraitti kun ei omien havaintojeni perusteella ole liian täynnä seksiä tarjoavia neitosia...
Ei helevata! Pitää näköjään perua puheita :oops: . Onko paikka siis todella jossain siinä pitkällä peltoaukealla Hirvilammen ja Hattulantien välillä, vanhalla kolmostiellä???

Juippi daameineen oli ilmeisesti matkalla kotoaan Kalvolasta kohti Hämeenlinnaa - ja ehkä Janakkalaa. Olikohan kotiväki kyllästynyt katselemaan koulukotikarkuria, ja loppiaisena käynyt käsky korjata luut?

Ehtisiköhän tässä selailla hieman Hämeen Sanomia jossain vaiheessa...

EDIT: ... Ja Aamulehti kertoo seuraavaa: "18-vuotiaan kotiapulaisen Sinikka Orvokki Laakson jäätynyt ruumis löytyi Nihattulalaisesta pehkuladosta torstaina 9.1. Vainaja löytyi 15-vuotiaan koulukotikarkurin tultua ilmoittamaan surmatyöstä poliisille. Surman epäillään tapahtuneen jo tiistaina.

Janakkalasta kotoisin oleva neiti Laakso työskenteli kotiapulaisena hämeenlinnalaisessa perheessä. Viimeinen havainto hänestä on tehty tiistaina Hämeenlinnassa. Laakson katoamisesta tehtiin ilmoitus tiistaina."

Neiti Laakso vietti siis näköjään lähtökohtaisesti säännöllistä elämää ja häntä osattiin kaivata. Mutta milloin Laakson olisi pitänyt kotonaan / työpaikalla, ei ilmene. Aika nopeasti ilmoitus katoamisesta tehtiin, jos tiistai oli ensimmäinen kadoksissaolopäivä.

Kuitenkin tuntuu ajatuksenakin oudolta, että Neiti Laakso olisi matkannut tiistai iltana Kalvolaan asti vain kävelläkseen surmaajansa kanssa 10 km:n päähän latoon "lämmittelemään" lähes -15 asteen pakkasessa. Tappaja lienee käyttänyt esitutkinnassa oikeuttaan olla kertomatta koko totuutta asiassa...

Tunnustus sentään lohkesi. Sinikka Laakson kuolinsyyksi varmistui ruumiinavauksessa kuristuminen, jota todisti myös kaulan ympärille kiedottu surmaajan kaulaliina. Vainajalle oli tehty väkivaltaa ennen kuolemaa, mutta millaista, sitä lehdet eivät kerro.

Paikallisissa aviiseissa lienee enemmän yksityiskohtia.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Siru83 » Ke Huhti 04, 2012 8:42 am

Eiköhän asia ole tosiasiallisesti mennyt toisin päin. Poika on odottanut tuttavuudelta vähän enemmän kuin tyttö ja jonkinnäköisessä torjutun nuoren miehen seksuaalisessa aggressiossa surmannut tytön.

Minun on hyvin vaikea uskoa, että 18-v tyttö olisi ollut niin seksinnälkäinen, että tämä olisi halunnut seksuaalista kanssakäymistä talvipakkasessa. Se voi olla ihan tottakin, että ovat menneet lämmittelemään, mutta poika on vähän ns. lämmennyt liikaa.

Nuorten poikien tekemät seksuaalisurmat eivät ole mitään ihan harvinaisia. Jenkeissä esim. vuonna 1987 17-vuotias Jonathan Vick surmasi 27-vuotiaan parturin Dana Satterfieldin, johon oli ihastunut. Ja Suomessa on tämä Kuopion nailonsukkakuristaja, jonka uhreista myös toinen oli häntä selvästi vanhempi nainen.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12798
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Heinä 19, 2012 12:21 pm

Chikatilo tuossa jo postaili aikalaisuutista. Lisään siihen arkistossani olleet uutiset Hattulan tapauksesta.

Ensimmäinen uutinen tapahtuneesta. Pidätetty oli alaikäinen koulukotikarkuri.
HS 10.1.1969.


Kuva
HS 11.1.1969
Se paljon puhuttu lato. Nyt ei tarvihe muuta kuin kävellä vanhaa kolmostietä noilla main ja etsiä tämmönen lato. Rikoshistoriallisesti merkittävä rakennus.

Uutisen mukaan kuolinsyyksi oli varmistunut kuristaminen. HS 12.1.1969.

Mutta mitä tulee tuohon tekijään, niin kyllä minä sitä yhdennäköisyyttä niin mietin, että onko sama mies? Ja onhan se sama mies! :idea:

Hänestähän olemme lukeneet 1990-luvulla useammankin kerran! Kun tuota Aliibia 7/1982 en mistään löytänyt ja siinä ollutta sen aikaista kuvaa ”Risto Vahteriskoskesta”, niin en saa verrokkia noihin 90-luvulla otettuihin kuviin, mutta samannäköinen mies siinä pällisteli. Mitä nyt vuodet syövät hitaasti joskin varmasti.
- Liekö tuossa Alibissa ollut keksitty nimi, mutta sellainen lähelle osuva.

Hattulan surmaaja kertoi Alibissa 7/1994; ”minut on tuomittu taposta täyttä ymmärrystä vailla olevan nuorena henkilönä kuudeksi vuodeksi ja sen jälkeen monista omaisuusrikoksista, kuten petoksista ja varkauksista”.
- Surmasin 16-vuotiaana tyttöystäväni”, hän sanoi.

Aikas kaunistellen sanottu; ”tyttöystäväni”. Toki tuo antaa aiheeseen dramatiikkaa että kyse olisi ollut sydänsuruista ja nuoren kuohuvan mielen mustasukkaisuudesta, mutta totuus oli kuitenkin se, että kyseessä oli satunnaistuttu, jonka ”Vahteriskoski” kuristi kun ei saanut pesää / homma meni odotuksia heikommin johtuen ”Vahteriskosken” kokemattomuudesta ja tuo jännitystila sitten ei suinkaan edesauttanut paisuvaiskudoksen verenkierron toimintaa. Päätti sitten tappaa.

”Vahteriskoski” oli tuolloin oikelta nimeltään Risto Vaahteriskorpi (R.A.Vaahteriskorpi, vai oliko sekin keksitty nimi?), myöhemmin hänet tunnettiin nimillä M.A.Orrbäck ja Mika Teeripuro.

Tuo mainitun Alibin artikkeli ei koskenut Hattulan surmaa, vaan miehen rikollista elämää 1980-luvulla. Hän elätti itseään petkuttamalla, huijaamalla ja jopa esiintymällä poliisin vasikkana.

”Salainen toiminta” alkoi hänen mukaansa vuosina 1987 ja 1988, jolloin ”Teeripuro” oli sovittamssa rangaistustaan Riihimäen vankilassa. Vankilan johto ja eräs helsinkiläinen poliisi ottivat yhteyttä ”Teeripuroon” tarkoituksena puuttua vankiloissa rehottavaan huumekauppaan sekä muihin vankilan elämään liittyviin asioihin. Palkkioksi ”Teeripuro” sai rahaa ja erivapauksia.

Puheidensa mukaan hänet tunnetaan mm. Sörkassa, Kakolassa ja Maarianhaminan työsiirtolassa, Kastelholmassa, jossa hänen toimintansa ansiosta paljastui miten hasis toimitettiin ao. työsiirtolaan. Siitä jutusta on kuuleman mukaan kirjoitettu 1980-luvun lopulla monissa lehdissä.

”Teeripuro” ei kuitenkaan ollut rehellinen poliisille eikä yrittäjille, joiden omaisuutta oli rosvottu. Hän näytteli auliisti miestä joka tietää ja jonka kautta varastetut tavarat saadaan takaisin. Hämeenlinnassa 1980-luvun lopulla tehdyn ison kultakeikan takia poliisit ottivat ”Teeripuroon” yhteyttä, josko tämä saisi hankittua tietoja. Jopa liikkeenharjoittaja antoi hänelle 12800 markkaa rahaa, että saisi omaisuuttaan takaisin. ”Teeripuro” ryyppäsi kuitenkin joka pennin eikä yrittänytkään hankkia tietoja. Kun rahat loppuivat hän vain sanoi olleensa väärillä jäljillä.
-Jopa Roosnan ja Lepajoen pöllimät timantit hän lupasi löytää ja palkkiorahoilla hummaili ruotsinlaivoilla niin kauan kunnes rahat loppuivat.

”Teeripuron” paljastuttua mieheksi joka puhuu enemmän kuin tietää lopettivat poliisit kaikenlaisen yhteistyön hänen kanssaan.

Elettiin vuoden 1990 alkua. ”Teeripuro” opiskeli Lahden ammatillisessa kurssikeskuksessa. Elämä näytti valoisia puoliaan, lääkehuumeiden käyttö oli loppunut ja jopa ajokortin saaminen onnistui. Itsemurhayritykset ja eriasteiset masennustilat olivat taakse jäänyttä elämää – aivan kuten rikollinenkin elämä. ”Oli todella mahtava tunne kokea olevansa tavallinen normaali-ihminen”. Elämää sulostutti myös opinahjossa tapaamansa nainen. Sinikka. Häneen ”Teeripuro” rakastui tulisesti! Yhdessä he päättivät aloittaa uuden elämän.

Mutta jo muutaman kuukauden kuluttua ex Teeripuro, nyt Risto Raivio ajautui vaikeuksiin. Rötökset seuraisivat toistaan, Sinikka maksoi viulut ja otti jopa 50000 markkaa pankkilainaa, että vahingon kärsineet saivat rahansa takaisin. ”Kun tutustuin Ristoon en tuntenut hänen taustaansa. Kun se sitten paljastui, en tietenkään voinut hyväksyä niitä rikoksia, mutta siltikin tunsin rakastavani häntä yhä vieläkin… ei se siihen sammunut”, kertoi kyläkaupassa työskentelevä Sinikka.

Kesäkuussa 1991 Riston ”oireet” pahenivat. Hän onnistui kuittaamaan erään henkilön saamat isot palautukset ja hummasi 48000 markkaa sileäksi parissa viikossa. Taksilla Tampereelle, parasta päälle vaatekaupassa ja sitten Turkuun, josta laivalla Ruotsiin ja takaisin matkan aikana muille ihmisille ravintolassa viinaksia mennen tullen tarjoillen ”sopisiko viski tai konjakki… Olen vähän juhlatuulella ja voisin tarjota kierroksen tai parikin. Kun tuli tuota veronpalautusta”.

30. kesäkuuta Riston avokas, Sinikka, sai siinä määrin tarpeekseen rakkaan miehensä hummailusta, että suunnaksi otettiin yhdessä Hauhon poliisiasema. Aikomus oli ilmiantaa miehensä lukuisista petoksista sun muista. Poliisiasema oli kuitenkin suljettu, joten he menivät Hämeenlinnan poliisiasemalle, jossa kummasteltiin, että mikä se tämä juttu on, sillä osa petoksista ei ollut vielä edes paljastunut.

Raivio otettiin kuitenkin sisään. Kuulusteltiin ja lääkärin määräyksestä siirrettiin Hattelmalan sairaalaan, jossa hänellä todettiin neuroottinen depressio ja se oli kuulemma syynä mestaripetkuttajan kaksi vuosikymmentä jatkuneeseen rikossarjaan.

En tiedä Raivion tuomiota näistä jutuista, mutta seuraavaksi päästäänkin murha.infon ytimeen:

Hauhon Sappeelta asunut mies otti yhteyttä poliisiin tiistaina 16. tammikuuta 1996. Hän kertoi surmanneensa avovaimonsa. Mies oli Risto Raivio. Poliisit löysivät naisen, vuonna 1947 syntyneen Sinikan, kuolleena asuntonsa lattialta. Hänen todettiin saaneen surmansa joko sunnuntaina tai maanantaina. Surma-aseena oli käytetty kirvestä. Sen hamarapuolta. Kuolinsyy oli kallonmurtuma.
- Ennen ilmoittautumistaan poliisille Raivio oli väärentänyt kauppakirjaan vaimonsa nimen, myynyt tämän auton ja hummannut saamansa rahat saman päivän aikana.

Maanantaina 5. helmikuuta Raivio sai syytteen murhasta. Jutun käsittelyä lykättiin parilla viikolla ruumiinavauslausunnon puuttumisen takia. Lisäsyyte tuli väärennyksestä ja kavalluksesta.

Jutun käsittely eteni nopeasti ja jo maanantaina 4.3.1996 Hämeenlinnan käräjäoikeudessa tuomittiin 43-vuotias Risto Raivio 9 vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi vankilaan avovaimonsa taposta. Murhasyyte kaatui näytön puutteeseen.

Raivio väitti että avovaimo oli sairautensa vuoksi pyytänyt miestään surmaamaan hänet.

Tapaus muistetaan ja tunnetaan nimellä Hauhon kirvessurma.

Lähteet Rikosposti syyskuu 1991, Alibi 7/1994 ja HS arkisto.

Siihenkö loppui Raivion tarina?

Muistaakseni hän antoi jollekin lehdelle haastattelun jossa vannoi ja vakuutti että vaimo pyysi ”tapa minut, olen niin sairas” tms. otsikolla.
En muista tuota lehteä saati edes vuotta milloin tuo haastattelu oli julkaistu. Mutta tämä murha.infoon kirjoitteluhan on yhteistyötä - samarbete – joten tästä on hyvä jonkun jatkaa. Vaikka sitten sillä Alibin 7/1982 nrossa olleella ”Vahteriskosken” kuvalla…

Raiviolla mennyt oikeastaan koko ikä ongelmissa. Se on harmi ettei nämä hänen itsariyritykset ole onnistuneet, sillä jos niin olisi käynyt sekä yhteiskunta että omaisuusvahingonkärsijät ja tietenkin Sinikka olisivat säästyneet paljolta pahalta. ”Kolme kertaa minut on jo viety pillit huutaen teholle, mutta aina olen pelastunut kuin ihmeen kaupalla”. Petosmiehen itsariyritystä ei kannata ottaa todesta. Se on pikemminkin huomiohakuista toimintaa, jolla pyritään saamaan sääliä ja sitä kautta jopa suhde ja lopulta suhteen omaisuus.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Siru83
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Siru83 » To Heinä 19, 2012 4:59 pm

Avovaimon murhan selitys on yhä ontuva kuin selitys 18-vuotiaan tytön surmassa. Nainen tuskin on käskenyt itseään tappaa eikä 18-vuotias uhri hinkunut seksiä. Avovaimon surman syynä lienee tavanomainen riita tai vain tämän miehen väkivaltainen ja aggressiivinen luonne ja 18-vuotiaan surmaan tytön seksistä kieltäytyminen.

Henkirikoksen tehneillä on usein tietyt "käyttäytymiskaavat", jotka toistuvat eri henkirikoksissa. Tämän murhaajan toistuvaa käytöstä naisen murhaamisen lisäksi näyttävät olevan keksityt selitykset, joissa murhaaja valehtelee ja selittää surman itselleen parhain päin.

Chikatilo
Philip Marlowe
Viestit: 1245
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Chikatilo » Pe Heinä 27, 2012 12:19 am

Kyllä maailma on pieni, Lecter hyvä! Enpä olisi arvannut näin tutun hyypiön löytyvän tämänkin teon taustalta. Sinikka-nimiset - ja varmaan muutkin - naiset ovat vaarassa niin kauan kuin Risto-poika on elävien kirjoissa. Mahtaneeko kyseinen rikoksensa sovittanut kansalainen, josta ilkeämieliset ovat kuulemma käyttäneet leimaavaa nimitystä patologinen valehtelija ja impulssikontrollia vailla oleva narsistinen tappaja, edelleen vaikuttaa Kanta-Hämeen alueella?

Mitä surmapaikkaan tulee, voisi se olla tässä:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/link ... g=fi%20url Latoa ei enää ole olemassa, jos olen oikeassa paikan suhteen.

Tämäkin tapaus tuli sitten varsin selväksi, vaikka Riston "sairauden" vuoksi emme tule koskaan kuulemaan totuutta tapahtumasta. Nuorna se on näköjään vitsa väännettävä.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Koen olevani herkkä runopoika.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12798
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Elo 03, 2012 11:40 pm

Chikatilo kirjoitti:Kyllä maailma on pieni, Lecter hyvä! Enpä olisi arvannut näin tutun hyypiön löytyvän tämänkin teon taustalta.
Mutta näin vaan kävi.

Luotettavan tuntuinen vihje kuiskutti viikko sitten, että "Vahteriskoski" oli neitosen surmatessaan Risto Raivio, eli tuo nimenvaihdosruletti on pyörähtänyt käyntiin myöhemmin, palaten kuitenkin kierroksen tehtyään takaisin alkuperäisasuun. Liekö nykyään edelleen sama jos huijari hengissä enää on.
Chikatilo kirjoitti:Latoa ei enää ole olemassa, jos olen oikeassa paikan suhteen.
Se on harmillista, sillä vaikka aina puhutaan perinnemaiseman ja historiallisesti merkittävien rakennusten suojelusta, niin käytäntö on aivan toista kuin juhlapuheet.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12798
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Joulu 22, 2015 3:51 pm

Kuvat on kadonneet, joten postailen ne, jotka löytyivätten.
Doctor Lecter kirjoitti:
Hattula.jpg
Hattula.jpg (70.5 KiB) Katsottu 4472 kertaa
HS 10.1.1969.
Ensimmäinen uutinen tapahtuneesta. Pidätetty oli alaikäinen koulukotikarkuri.

hattula1.jpg
hattula1.jpg (128.83 KiB) Katsottu 4472 kertaa
HS 11.1.1969
Se paljon puhuttu lato. Nyt ei tarvihe muuta kuin kävellä vanhaa kolmostietä noilla main ja etsiä tämmönen lato. Rikoshistoriallisesti merkittävä rakennus.
hattula2.jpg
hattula2.jpg (162.33 KiB) Katsottu 4472 kertaa
HS 12.1.1969.
Tämän uutisen mukaan kuolinsyyksi oli varmistunut kuristaminen.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12798
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Joulu 22, 2015 3:56 pm

Doctor Lecter kirjoitti:
img115.jpg
img115.jpg (36.78 KiB) Katsottu 4466 kertaa
Risto ja Sinikka. Tuolloin Sinikka vielä uskoi Riston parantuvan ja kaiken muuttuvan hyväksi. Kaikki sukulaiset ja tuttavat olivat vaatineet Sinikkaa jättämään Riston. Mutta he unohtivat että suurin kaikista on rakkaus. Kuva Rikosposti syyskuu 1991.
img116.jpg
img116.jpg (40.43 KiB) Katsottu 4466 kertaa
Risto Raivio vuonna 1994. Kuva Alibi 7/1994.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

mashu
Alokas
Viestit: 13
Liittynyt: Su Maalis 13, 2016 2:42 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja mashu » Ma Touko 08, 2017 8:22 pm

Ikinä ollutkaa tälläsestä jutusta kuullut. Täytyykin ajella joskus tuota vanhaa kolmostietä, onko tuota latoa vielä. Mummolani sijaitsi aikoinaan siinä lähellä jos nyt oikein osaan hahmottaa tuon tapahtumapaikan.

L'amourha
Columbo
Viestit: 2298
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Su Elo 11, 2019 10:46 am

15-vuotias surmaaja johdatteli konstaapelin latoon keskellä talvea – olkien päällä odotti nuoren naisen ruumis

Julkaistu: 11.8. 8:34

Surmaaja sanoi näkemiin ja tarttui nuorta tyttöä kurkusta kiinni.
Kahdet lumeen painautuneet jalanjäljet veivät harmaaseen latoon. Vain yhdet niistä palasivat takaisin. Ladossa olkikasan päällä oli nuoren naisen jäätynyt ruumis, alaosa paljaana.

Sitä lohdutonta näkyä konstaapeli Aimo katseli hetken ja kutsui sitten lisää apua paikalle. Hänen vierellään oli 15-vuotias Laukaan Pernasaaren koulukotikarkuri Risto, joka oli tullut itse poliisilaitokselle tunnustamaan tekonsa. Risto näytti poliisille ladon, jossa hän oli kuristanut 18-vuotiaan kotiapulaisen Sinikan hengiltä 7. tammikuuta 1969 Hattulassa.

Kuristamisessa käytetty kaulahuivi oli yhä Sinikan kaulassa. Se oli tiukasti umpisolmussa. Kaulaliinan ja ihon välissä oli niskan puolella sinertävä nenäliina.

Risto kertoi kuulusteluissa poliiseille, että oli jo puoli vuotta aikaisemmin päättänyt surmata jonkun päästäkseen koulukodista pois. Sinne Toijalan kauppalassa asunut Risto oli joutunut toukokuussa 1966 koulunkäynnin laiminlyönnin vuoksi.

Hän oli aiemminkin karannut sieltä. Nyt hän oli lähtenyt karkuun 2. tammikuuta.

Sinikka ehti olla kateissa kaksi vuorokautta ennen löytymistään. Hän työskenteli kotiapulaisena Hämeenlinnassa ja oli äitinsä mukaan hiljainen ja kiltti. Hämeenlinnaan Sinikka oli mennyt töihin kesällä 1968. Hän oli käynyt säännöllisesti tapaamassa perhettään Janakkalassa. Äiti ei tiennyt Sinikan seurustelevan poikien kanssa.

Eikä Sinikka Riston kanssa seurustellutkaan. Sinikka tapasi surmaajansa kuolemaansa edeltävänä päivänä. He olivat käyneet baarissa ja sieltä Sinikka oli tullut puoli yhdentoista aikaan perheen kotiin, jossa hän työskenteli. Nuoret sopivat tapaavansa seuraavana päivänä uudelleen.

Siitä tapaamisesta tuli kohtalokas. Nuoret tapasivat Hämeenlinnassa. Risto kertoi Sinikalle, että hänellä on asunto Kalvolassa ja houkutteli Sinikan sinne. Matkaa oli 15 kilometriä ja Risto ehdotti, että he menisivät peukalokyydillä.

Mitä sitten tapahtui, siitä jäi kertomaan vain Risto. Riston mukaan Sinikka ehdotti latoon menemistä ja ladossa seksuaalista kanssakäymistä. Miten uskottava Riston kertomus oli, sitä pohti poliisikin, kun kyse oli kylmästä tammikuun illasta ja kun Risto oli kertonut poliisille vielä päättäneensä surmata Sinikan jo Hämeenlinnasta lähtiessä?

Ilman mitään riitaa Risto nousi ladossa polvilleen ja sanoi Sinikalle: ”näkemiin.” Risto tarttui molemmilla käsillä Sinikkaa kurkusta kiinni ja kuristi. Sinikka yritti vastustella potkimalla. Sinikka yritti huutaa apua, mutta hiljentyi sitten.

Risto yritti viimeistellä surmatyönsä repimällä omasta päällystakistaan suikaleita, mutta ei onnistunut. Niinpä hän kuristi vielä Sinikkaa nenäliinallaan ja Sinikan omalla kaulaliinalla. Hän löi vielä uhria kahdesti päähän ja poistui paikalta.
Nihattulan latosurma 1969.jpg
Nihattulan latosurma 1969.jpg (101.12 KiB) Katsottu 2593 kertaa
Risto sai kyydin satunnaiselta autoilijalta ja yöpyi tuttavansa luona ja meni sitten kotiinsa äitinsä luo. Toisessa jalassaan hänellä oli Sinikan sukka. Äiti ihmetteli, minne poika oli takkinsa hukannut. Risto selitteli, että hänelle oli tullut kiire.

Äiti kysyi, oliko poika tapellut. Risto myönsi ja sanoi mahdollisesti tappaneensa 18-vuotiaan. Risto sanoi vielä, että kyllä poliisi hänet noutaa, koska häneltä tippui paikalle kalenteri ja siinä oli hänen nimensä. Latoon Ristolta jäi myös punainen kuivamustekynä, valkoinen villakäsine, päällystakki, nenäliina, villasukka ja tulitikkuaski, jonka yhdellä tikulla Risto oli raapaissut valoa kurkistaessaan ovesta ensin latoon.

Äiti ei uskonut poikansa puheita ja arveli tämän olevan vain karkumatkalla. Eriparisukkien tilalle äiti antoi kreppisukat.

Taloon tulleelle sukulaisellekin Risto kertoi, että on tehnyt paljon pahaa ja joutuu sen takia Keravalle eikä Pernasaareen enää. Sukulainen kävi ilmoittamassa Toijalan poliisille, että Risto on äitinsä luona.

Kun poliiseja ei kuulunut, Risto käveli itse erään poliisin kotiin Iittalaan ja tunnusti.

Uhrista ei löytynyt ruumiinavauksessa merkkejä seksuaalisesta väkivallasta. Kumpikaan ei ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Oikeudessa Risto alkoi perua puheitaan ja sanoi surmaamisajatuksen tulleen vasta ladossa eikä reissuun lähtiessä Hämeenlinnassa. Hän perui myös puheitaan puoli vuotta aiemmin tehdystä päätöksestä surmata joku. Riston mukaan hänellä ei ollut varsinaista päätöstä surmata ketään, vaikka vihasi isäpuoltaankin.

Hänen avustajansa vetosi Riston olleen tekohetkellä seurauksia mieltämättömässä tilassa. Oikeudessa kerrottiin Riston ennen koulukotiin joutumistaan uhkailleen koulutovereitaan puukolla. Koulukodissa ei ollut ilmennyt väkivaltaisuutta, mutta äkkipikainen luonne oli tullut tutuksi. Koulunkäynti oli ollut erityisen hankalaa koulukodissakin.

Riston karjanhoitajaäiti kertoi, että poikaa oli käytetty ennen koulukotia lääkärin puheilla, mutta lääkäri arveli uhmakkuuden liittyvän puberteettiin.

Pääsiäisenä 1968 Risto oli uhonnut äidilleen, että hommaa itsensä linnaan, koska silloin tietää varmuudella, milloin vapautuu toisin kuin koulukodista. Rikoksen laadusta hän ei ollut äidilleen kertonut.

Lastenvalvojan mukaan tekoon saattoi olla syynä äkkipikaisuus ja tunteettomuus.

Ristoa syytettiin nuorena henkilönä tehdystä murhasta, mutta hän myönsi ainoastaan pahoinpitelyn, jonka seurauksena oli uhrin kuolema.

Mielentilatutkimuksen jälkeen käräjäoikeus tuomitsi Riston nuorena henkilönä täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta kuuden vuoden kuristushuonerangaistukseen, josta vähennettiin yhdeksän kuukautta, jonka ajan Risto oli ollut jo vapautensa menettäneenä. Oikeus katsoi Riston surmanneen Sinikan vakain tuumin käsin ja liinalla kuristamalla.

Kuulusteluissa Risto oli kertonut ajatelleensa surmata kuristamalla tai ampuma-aseella isäpuolensa karkumatkan aikana. Mutta tavattuaan Sinikan Hämeenlinnassa hän oli kohdistanut aikeensa tähän.

Hän ei osannut selittää, mistä surmaamishalu oli tullut, mutta sellainen halu hänellä vain oli. Lähtiessään Riston kanssa kävelemään kohti Kalvolaa Sinikka ei tiennyt kävelevänsä tappajan vieressä kohti kuolemaa. Nuoren naisen elämä päättyi aivan liian varhain, vain 18-vuotiaana.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006199297.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

aumari
Tarkastaja Morse
Viestit: 950
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja aumari » Ma Elo 12, 2019 2:33 am

Mikähän on saanut neitosen lähtemään tienpäälle, vaikka ilmeisesti olisi ollut töitä seuraavana päivänä? Olikohan niin hurmaantunut pojanklopista, vai eikö vaan piitannut työpaikastaan.

Dope Boy
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1257
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja Dope Boy » Ma Elo 12, 2019 5:26 am

Pikkuhousut oli vedetty nilkkoihin mutta ei ollut raiskattu, niinkö? Pakkanen vissiin ollut esteenä seksuaalirikokselle.
"If you aim for a king, you better not miss"

Avatar
ajanpatina
Sammakkoprofessori
Viestit: 417
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 5:08 pm
Paikkakunta: Stadi

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja ajanpatina » To Elo 15, 2019 3:05 am

Riston sukunimi oli Raivio siinä vaiheessa, kun hän tappoi sen tytön latoon. En tiedä, millainen sukunimisotku ollenkaan muuten lienee, mutta minä tunsin hänet tuolloin Raivio nimisenä. :?:

Noihin aikoihin, siis 60- ja 70-luvulla, koulukodeista pojat karkasivat ja tekivät rikoksia ihan sitä varten, jotta pääsivät koulukotien helvetistä pois vankilaan, joissa oli lokoisat oltavat heillä. Vankilat olivat paljon helpompia paikkoja lusia. Koulukodit olivat täynnä sadisteja ja eikä niissä paikoissa annettu pojille paskankaan arvoa. Silti lastensuojelu ja Mannerheimin lastensuojeluliitto kilpaa kehuivat toisiaan ja kuinka korkeesti koulutettuja heidän ammattilaisensa olivatkaan. :shock:
Voidaan sanoa, jollei jätkät olleet sekopäisiä koulukotiin mennessä, niin sieltä päästyään olivat. Niin myös Risto oli omalla tavallaan jo tuolloin vinksahtanut, jossa koulukodin, eli Pernasaaren "hoito" näkyi selvästi. :shock:
Kaikella on aikansa.

L'amourha
Columbo
Viestit: 2298
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: 18-vuotiaan neitosen surma Hattulassa 1969

Viesti Kirjoittaja L'amourha » To Elo 15, 2019 7:16 pm

^ Oli Raivio ainakin loppuvuodesta 1973, tuolloin sai vajaan kolmen vuoden tuomion törkeästä ryöstöstä ja muista kolttosista, tuomio tuli varttihulluna.
HS 22.11.1973 Risto Raivio ja Kai Saven .jpg
HS 22.11.1973 Risto Raivio ja Kai Saven .jpg (142.96 KiB) Katsottu 1252 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Tsaksan Tsulttaani
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Su Touko 03, 2020 12:09 am

Re:

Viesti Kirjoittaja Tsaksan Tsulttaani » Su Touko 03, 2020 1:12 am

Doctor Lecter kirjoitti:
To Maalis 20, 2008 10:26 am
Aizerbaidzan kirjoitti:Tuon hakulaitteen mukaan Suomessa ei ole yhtään Vahteriskoski nimistä henkilöä.
Niin, tuossa mainitussa Alibissa hemmo esiintyi ainakin omalla lärvillään ja nimeksi mainittiin Vahteriskoski. Mutta oliko nimi tuolloin jo Vahteriskoski kun hän surmasi neitosen ja mikä nimensä on nyt?
Kaveri on kotoisin Kuurilasta, jossa hänen äidillään oli radanvarressa pieni mökki. Ja nimi oli siis Raivio. Aina kun kylällä jotain sattui, syy oli hänen.
Joka kerran keksitään jne...
Olen lapsena leikkinytkin hänen kanssaan ollessani mummollassa.

Vastaa Viestiin