Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Pirtanauhahippi
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: Pe Touko 23, 2014 10:44 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pirtanauhahippi »

Chikatilo kirjoitti:
Pyörät olivat mainittujen tietojen mukaan hyvin lähellä telttapaikkaa, telttapaikalle johtavan kulku-uran verrella. Maitse teltalle tullut henkilö olisi havainnut ne väistämättä, ja veneelläkin saapunut todennäköisesti.

Olisiko mahdollista, että ruumiiden hävittäminen tapahtui omaisuuden kätkemistä myöhemmin? Tuntuu, että aluksi oli tärkeintä hävittää jäljet tyttöjen vierailusta alueella siten, että heidän uskottaisiin jatkaneen matkaa jonnekin - etsintäalue saataisiin heti kasvamaan satoihin neliökilometreihin.

Ruumiit saattoivat olla hetken (1-5 vrk) "jemmassa", mutta ne oli hävitettävä kun alkoivat haisemaan. Lapio jäi sijoilleen hautaamisreissulla.
Ruumiita ei oltu "jälkihaudattu" annetun tiedon mukaan. Sellainen olisi selvinnyt lautumista. Vertaa Kyllikki Saari.
Mihin lapio oli haudattu? Ja millä se oli haudattu? Jos se oli haudattu, niin kuin tuossa ilmi tuli. Tietääkseni tämä superkyttä joka kokeili kuinka ruumiit hävitetään, tarvitsi lapiota haudan peittämiseen ja jotain pahvia/ vaneria turpeiden välisäilömiseen kaivuutyön yhteydessä (lienee tämä kadonneen teltan pohjakankaan arvoitus). Kaatuneen kuusen alta ja kivikoista löytyi suurin osa tarvikkeista, oliko lapio kuusen alla vai haudattuna?
Ugh.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Tuossa HS:n kokoamassa jutussa koskien päivää 24.8.1959 kerrotaan näin:

Erään myrskyn kaataman valtaisan kuusen lähettyviltä tavattiin ensimmäinen kätkö jo aamupäivällä työmies Akseli Karvisen toimesta. Sammalien väliin kuopattuna oli Riitta Pakkaselle kuulunut mustahihnainen rannekello.

Hetkeä myöhemmin paljastui maan alle naamioituna haudan kaivamisessa ja mahdollisesti naamioimiskuusien katkomisessa käytetty lapio. Se on tunnistettu ja todettu varastetuksi läheisestä Lyytikäisen talosta.

Vielä osui etsijäin käsiin laiturin ja haudan puolivälissä maasta naisen paita. Se oli kauttaaltaan mudan tahrima, mutta näyttää siltä, ettei siinä ole puukonreikiä eikä verta. Ainoastaan kaulus oli kuin väkivaltaisesti tempaistuna hieman revennyt.

---
Onko lapion päälle sitten vain kasattu jotain maa-ainesta tai risuja ym.? Nyt en tämän enempää löytänyt tuosta lapion sijainnista tietoa.
Mahtoiko lapion kätkijä sitten ajatella, että lapiota tullaan ehkä tarvitsemaan vielä myöhemmin, eikä sitä sen vuoksi kannattanut upottaa järveenkään?
Vai löytyikö tekijä talosta, josta lapio oli viety, mutta miksi surmaaja ei sitten palauttanut sitä takaisin paikalleen, jos se niin kallis kapistus hänelle oli?
Jossakin uutisessa muuten oli ihan vain sivulauseessa mainittu, että lapion pesä oli huuhdeltu puhtaaksi. Jos näin on ollut, niin kovasti on vaivaa nähty tämänkin asian vuoksi.
Tuohilipot löytyivät edellisenä päivänä eli 23.8.
Näihin kaikkiin uutisointeihinkin kannattaa suhtautua varauksella, sillä esim. Hesari kirjoitti näistä lipoista, että tuokkospojat olivat kirjoittaneet niihin omat nimensä ja niissä oli nuolella lävistetty sydän kaiverrettuna. Näinhän ei ollut. Keksityt nimet pojat niihin kaiversivat.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1122
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

^oliko se varmaa, ettei lapio ole "se toinen" surmavälineistä?
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
Pirtanauhahippi
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: Pe Touko 23, 2014 10:44 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Pirtanauhahippi »

Ailar kirjoitti:Tuossa HS:n kokoamassa jutussa koskien päivää 24.8.1959 kerrotaan näin:


Vielä osui etsijäin käsiin laiturin ja haudan puolivälissä maasta naisen paita. Se oli kauttaaltaan mudan tahrima, mutta näyttää siltä, ettei siinä ole puukonreikiä eikä verta. Ainoastaan kaulus oli kuin väkivaltaisesti tempaistuna hieman revennyt.
---

Tällainen seikkahan on omiaan lisäämään sitä vaikutelmaa, että riiuu reissulla meinas "käydä niin ko kälviällä"*, yritetään iholle ja kun ei hyvällä, niin sitten pahalla.
Eikös toisella tytöistä ollut mensut?
Tarpeeksi hyvä syy kieltäytyä ja vetäytyä telttaan nukkumaan, kun toinen jää vielä kuhertelemaan.


poepporoo kirjoitti:^oliko se varmaa, ettei lapio ole "se toinen" surmavälineistä?

Muuhan ei ollut varmaa, kuin että astalo oli tylppä, kuten esim. kivi tai vaikka lapion lapa. Ja toinen astalo oli terävä, kuten mora.


*jutun mukaan mies pakottaa naisen seksiin sanoilla "anna, tai käy niin kuin kälviällä", nainen suostuu kun ajattelee, että henki voi mennä. Homman jälkeen nainen kysyy "kuinka siellä Kälviällä sitten kävi?"
"En saanu"
Ugh.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Kerrottiin, että Riitta Pakkasella "oli ainakin edellispäivänä ollut vielä kuukautiset". Sitä en tiedä, mistä tämä oli päätelty. Tosin tytöt kävivät ennen leirintäalueelle menoa apteekissa ostamassa yhden terveyssiteen. Siteet olisivat olleet 3 kpl:een paketissa, mutta pakkaus oli purettava, jotta saatiin myytyä vain yksi, koska tyttöjen rahavarat eivät sallineet koko paketin ostoa. Olisiko niin, että Riitta olisi apteekissa kertonut, että kuukautiset ovat jo loppumassa, eikä hän tarvitsekaan kuin yhden siteen - varmuuden vuoksi?
Tuossa, että lapio olisi ollut toinen surmaväline voisi olla ajatusta.
Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Ailar kirjoitti: Tuossa, että lapio olisi ollut toinen surmaväline voisi olla ajatusta.
Miksi surmaaja olisi ottanut ex tempore mukaansa niinkin kummallisen välineen kuin lapion?

Lapiohan oli kertomuksen mukaan anastettu Lyytikäisten saunatyömaalta. Vammojen kuvauksen mukaan uhria olisi pitänyt mätkiä lapion varrella (ei voimaa, mikäli puuvartinen lapio ja metallinen teräosa toisessa päässä vastapainona sekä muutenkin lyöntiä vaikeuttamassa) tai teräosan lappeella - hieman outoa, kun terän reunalla olisi kallon saanut kerralla murskaksi.

Minulla on myös ikävä epäilys siitä, että lehtien "autenttiset" kuvaukset tapahtumapaikasta, tapahtumista ja löydöksistä ovat jo 50-luvulla olleet luvalla sanottuna pelkkää paskaa. Tältä osin median perinteet ovat kunniakkaasti jatkuneet nykypäivään asti, jopa entistä vahvempina.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1122
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

Chikatilo kirjoitti: Minulla on myös ikävä epäilys siitä, että lehtien "autenttiset" kuvaukset tapahtumapaikasta, tapahtumista ja löydöksistä ovat jo 50-luvulla olleet luvalla sanottuna pelkkää paskaa. Tältä osin median perinteet ovat kunniakkaasti jatkuneet nykypäivään asti, jopa entistä vahvempina.
No minäkin olen miettinyt esim. tavarapiilojen määrästä; miksi niin monta eri piilopaikkaa on pitänyt olla? Vai onko edes ollut?? Miksei vain työntää samaan suonsilmäkkeeseen kaikkea..ja ne ryjät, jotka ovat jääneet kadoksiin, ovat varmaankin samankaltaisissa kätköissä, muttei niitä vain osattu etsiä/löytää. Ihme, että edes jotain kuitenkin löydettiin! Tuskinpa hautakaan olisi löytynyt, jos ei näreellä sitä joku olisi merkannut..vai pitääkö sekään paikkansa, että näre oli ja siitä kiskaistiin? Lapiota aloin ajattelemaan, kun mietin miksi se oli täytynyt puhdistaa. No ehkä sitä ei ollut puhdistettukaan :wink:
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
pikasso
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1414
Liittynyt: Ti Kesä 08, 2010 12:16 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja pikasso »

Lapiosta asiaa ja kopsasin arkistosta nimimerkillä ABC koko viestin. Kiitos ja anteeksi.
Muuan asia kyllä pisti silmään tässä lapion etsimisen rinnalla kovin, mutta ens hätään nyt tämän kaivelun tulos.
Sen jälkeen, kun tytör katosivat, heitä etsittiin myös Tulilahden leirintäalueelta, ja toimittajat mm. ramppasivat suoraan hautojen yli etsinnöissään. Tähän nähden ei ole ihme, että verta ei lopulta löytynyt kuin se yksi valtava lammikko haudan vierestä.

Kun hauta löydettiin, se oli siis peitetty turpeella kuten tiedämme, se oli melko matala ja ruumiit olivat siellä osittain päällekkäin. Päälle oli tökätty kuusennäre, ja lisäksi haudan ylle oli raahattu ajopuita, joita siinä osassa rantaa oli runsaasti. Hauta oli alueella, jossa hiekkaranta muuttui vähitellen suoksi lahden pohjukassa. Paikalla kasvoi runsaasti polvenkorkuista suoheinää, ja siellä oli kaikenlaista rojua: hauta oli tosiaan niin lähellä rantaa, että ajopuita oli alueella vaikka kuinka paljon. Osa puista oli ilmeisesti haudankaivaja Veeti Koikkalaisen varta vasten alueelle kasaamia, sillä hän aikoi kuulemma rakentaa sinne saunamökin. Koikkalainenkin oli tutkinnan edetessä epäiltynä ja kuulusteluissa, koska näin liittyi tapaukseen.

Kun ruumiit oli löydetty ja kuljetettu pois, alkoi kadonneiden tavaroiden etsintä. Ruumiit olivat tosiaan haudassa toinen alasti, ja toinenkin melkein alasti, joten vaatteiden oli täytynyt joutua jonnekin. Alussa etsinnöissä saattoi olla jopa 300(!) ihmistä, ja jopa pieniä lapsia juoksenteli ympäriinsä. Samoin paikalle tuli seuraavien viikkojen aikana joinain päivinä niin paljon uteliaita, että eräs markkinaraon oivaltanut myyjä myi väelle virvoitusjuoma- ja makkaralastinsa. Tunnelma oli toimittajan mukaan kuin markkinoilla, ja Heinävedellä olikin alkamassa Kirkastusjuhlat samoihin aikoihin, mikä varmasti vielä lisäsi uteliaan väen paljoutta.

Melko pian löytyi lapio rinteestä pystyyn pistettynä,samoin kaatuneen kuusen alta kätköstä vaatteita, astioita, toisen tytön kello, tyhjät lompakot ja tuohilipot Puukolla halkaistu teltta löytyi erillisestä kätköstä, mutta siitä irrotettua pohjaa ei heti löytynyt. Poliisi todennäköisesti löysi pohjan myöhemmin, mutta sitä ei enää kerrottu toimittajille. Tavarat löytyivät useamman päivän aikana, ja melko pian alkoi näyttää siltä, että niitä jopa ilmestyi lisää etsintöjen aikana. Samoin jotkut löydöt eivät välttämättä olleet alkuperäisellä piilotuspaikallaan. Miinaharavalla tehtävää etsintää haittasivat jonkun verran magneettiset kivet ja maaperä, kuten Suomessa aina, mutta silti alueelta löydettiin kolikoita ja foliopaperia sun muuta roinaankin runsaasti, eli etsinnät lienevät olleet melko perusteellisia. Myös polkupyöriä etsittiin monesti järvestä naarauksin, mutta niitä ei tässä vaiheessa vielä löydetty, mikä tietysti pistää epäilemään, olivatko ne edes järvessä vielä tuossa vaiheessa.

Toisen tytön kelloa ei löytynyt, samoi tyttöjen panamahatut, joitain vaatteita ja astioita oli lopulta vielä löytymättä. Myöskään tekovälinettä eli puukkoa ei löytynyt. Sen sijaan löydettiin jonkun ajan päästä haudan viereisistä turpeista teroitettu tavallinen pöytäveitsi, jota arveltiin toisen tytön kotoa alunperin tuoduksi, sillä siellä sarjasta puuttui yksi. Se, mikä tekee tästä löydöstä omituisen on se, että haudan lähiympäristö oli erittäin tarkasti haravoitu ja etsitty, ja veitsen kokoinen metalliesine olisi varmasti havaittu, mikäli se olisi siellä silloin ollut.

Tähän yleiseen kuvioon, eli siihen, että tavaroita löydettiin varsin erikoisella tavalla vielä myöhemminkin, sopii myös se, että osa vaatteista ilmeisesti löytyi vasta seuraavana keväänä.

Tavaroista otettiin sormenjälkiä ja muita vastaavia näytteitä, mutta näiden tutkimusten tuloksista ei koskaan kerrottu julkisuuteen, ja on epäselvää, saavutettiinko tutkimuksilla mitään. Joka tapauksessa tässä vaiheessa poliisi oli jo keskittynyt mopedimieheen, ja epäiltyjä oli otettu kiinni Lappia myöten. Kaikki pakolliset pakkolaitoskarkurit otettiin kiinni ja todettiin syyttömäksi, samoin pikkurikollisia epäiltiin: koko ikänsä pienehköjä omaisuusrikoksia tehnyt henkilö oli sen ajan ihmisten mielissä murhaajaksikin sopiva.

Pystyyn pistettynä?
Mielenkiintoinen asia muuten, että toimittajat hyppivät yli hautojen...?
pikasso
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1414
Liittynyt: Ti Kesä 08, 2010 12:16 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja pikasso »

Loppukommentit jäivät quoten varjoon.
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ABC »

Jaahas, tuommoinenkin on tullut aikoinaan kirjailtua. :) Perehdyin tosiaan tähän tapaukseen Kansalliskirjastoa myöten joitain vuosia sitten. Sen jälkeen olen jo itsekin unohtanut suuren osan noista lehtijuttujen yksityiskohdista.

Nyt, kun tuli lisätietoa vammoista, niin tuo teroitettu ruokailuveitsi ehkä sopisi "nysäpuukoksi"? Se olisi voitu tuoda paikalle myöhemmin ja puhdistaa sitä ennen - tosin meno paikalla näyttää olleen melko sekavaa. Saatiinkohan mistään tavaroista sormenjälkiä ja miten niihin suhtauduttiin? Tavaroita ei taida enää olla tallella? Jos olisi, niin verijälkiä olisi voitu analysoida (roiskemallinnus ja dna).
Every ship must sail a world.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Onpa tosiaan kirjavaa tämä uutisointi. Totuuden etsiminen on kuin neulaa heinäsuovasta tonkisi.
ABC:n uutisoinnissa (luotan siihen enemmän) on, että lapio olikin tökätty pystyyn. Hesari kun ilmoitti sen olleen kätkettynä. Ja nämä kellot! Molemmilla tytöillä oli siis kello, toisella ilmeisesti kultakello, mutta miten niidenkään löytymisen suhteen nyt sitten oli? Kultakelloko palautui surmapaikalle tai ainakin löydettiin paikasta, josta oli jo aiemmin etsitty?
Chikatilolle: Kehitin tuosta lapiosta surmavälineenä vain oman teoriani sen jälkeen, kun joku sitä ehdotti surma-aseeksi, mutta en sitä tässä esille tuo, etten omilla kuvitelmillani sekoita pakkaa vielä enemmän. :mrgreen:
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Tarkistin tuon lapioasian etp:stä. Kyllä se oli kätketty leirintäalueelle.
Sen alkuperäinen paikka oli pystyssä sorakasassa. Olemme keskustelleet tästä ja muistakin tapahtumaan liittyvistä asioista Hejacissa Tulilahtiketjussa.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1122
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

^ Ok, mitäs ideaa sitä olisi ollutkaan piilottaa kaikki muu, ja jättää vain lapio näkösälle..kerro vaan teoriastasi lapion suhteen? Kyllähän täällä voi kaikenlaista heitellä ilmoille!
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ailar »

No, toin tämän ajatukseni esille Hejacissa:
http://www.hejac.com/forum/viewtopic.ph ... 1&start=90

En tosin usko siihen itsekään. :mrgreen:
Nyt olen kerrannut etp:aa ja epäilyni tuokkosia kohtaan on vain vahvistunut. Jotain ne ovat salanneet. Jotain jättäneet kertomatta. Suorastaan naurettavia valheita kertoneet. Miksi?

Hejacissa olen siis nimimerkillä Queen.
poepporoo
Theo Kojak
Viestit: 1122
Liittynyt: Su Touko 05, 2013 10:22 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja poepporoo »

Ei "se" minusta ollut sen hullumpi ajatus, kuin mikään muukaan, mitä on ehdoteltu :) Oli lapion käyttäjä, kuka tahansa, on sitä voitu kuljettaa (ja käyttää) paikan päälle/päällä myöskin ennen surmatyötä. Onko haudan kaivuu juuri tuolla lapiolla myöskään faktaa vai pelkkä looginen oletus? Ja jonkin sortin vainoajilta nämä tuokkoset kyllä vaikuttavat. Ja mitä oivallisin tilaisuus siunaantunut, kun tytöt rahattomina, jumissa, "erämaassa"..Mistä muuten olette nähneet uhrien vaatetuksesta kertovia kuvia?
How do you hold a moonbeam in your hand?

-The Sound Of Music - Maria (The Nuns)-
Vastaa Viestiin