Vanhuksen myrkytysmurha Salossa 2014

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Red Ink
Alibin satunnaislukija
Viestit: 69
Liittynyt: To Kesä 05, 2014 4:27 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Red Ink »

Nähtävästi hoivayrityksellä ei ole ollut mitään omia tiloja, vaan kaikki hoito on tapahtunut asiakkaiden omassa kodissa. Yrityksen osoitteessa Koskenkartanontie 237 on tavallinen omakotitalo, todennäköisesti omistajan koti. Salon keskustassa Horninkatu 9:ssä on ilmeisesti ollut käytössä liikehuoneisto.

Asioiden tutkimisen kannalta asiakasrekisteri on tärkeä. Toivottavasti asiakkaat eivät ole maksaneet laskujaan käteisellä, jotta kaikki asiakkaat saadaan kartoitettua pankin avulla. Toisaalta tiedän, että vanhat ihmiset mielellään maksavat laskunsa käteisellä.
rahima
Hetty Wainthropp
Viestit: 479
Liittynyt: Ti Marras 08, 2011 7:37 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja rahima »

Olen seuraillut usean vuoden ajan erään hoivayrityksen toimintaa. On tiedossa rahan ja muun omaisuuden anastuksia hoidettavilta. Yksi rikostuomiokin. Peli jatkuu edelleen. Aluehallintovirasto tyypillisesti uskoo yrittäjän valheet. Tyyppi on äärimmäisen hyvä manipuloimaan ja valehtelemaan. Kaikki uskotaan. Hoidettavat ovat niin avuttomia, että eivät osaa puolustautua.Edunvalvojakin on yrittäjän talutusnuorassa. Hoivayrittäjä pitää hoidettavaa lypsylehmänä.Kaikki kynitään. Tappaminen tulee kuvaan siinä vaiheessa, kun tappo on taloudellisesti edullisempaa kuin hengissä pitäminen.
Tiedän, että aluehallintovirastot ovat välinpitämättömiä ja ymmärtämättömiä puuttumaan epäkohtiin. Ainoa mihin osataan puuttua on tilanne, jossa työntekijä on päihteiden väärinkäyttäjä. Psykopaattista yrityksen omistajaa, joka osaa esittää erinomaisuuttaan valvoville viranomaisille ei epäillä mistään, vaikka heille tehdään kanteluja. Nytkin tv-uutisissa aluehallintoviraston lakimies ilmoitti tapauksen olevan erittäin harvinainen. Aluehallintovirastot ovat kautta linjan täysin kyvyttömiä ja ilmeisesti haluttomia puuttumaan epäkohtiin. Miten oli se valelääkäri-juttu. AVI kieltäytyi tutkimasta ja toimittaja lopulta paljasti valelääkärin.
Black Faraday
Remington Steele
Viestit: 214
Liittynyt: To Maalis 28, 2013 11:06 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Black Faraday »

rahima kirjoitti:Tiedän, että aluehallintovirastot ovat välinpitämättömiä ja ymmärtämättömiä puuttumaan epäkohtiin. Ainoa mihin osataan puuttua on tilanne, jossa työntekijä on päihteiden väärinkäyttäjä. Psykopaattista yrityksen omistajaa, joka osaa esittää erinomaisuuttaan valvoville viranomaisille ei epäillä mistään, vaikka heille tehdään kanteluja. Nytkin tv-uutisissa aluehallintoviraston lakimies ilmoitti tapauksen olevan erittäin harvinainen. Aluehallintovirastot ovat kautta linjan täysin kyvyttömiä ja ilmeisesti haluttomia puuttumaan epäkohtiin. Miten oli se valelääkäri-juttu. AVI kieltäytyi tutkimasta ja toimittaja lopulta paljasti valelääkärin.
AVI-virkamies hoitaa virkaansa, ei asioita :( Eläinsuojelun saralta tulee mieleen aika monta esimerkkiä.

Rahima: oletko vihjannut kaverista poliisille?

Nämä tapaukset tulevat yleistymään. Eikö ole mahdollista tehdä lakia, että hoitaja (ellei ole lähisukulainen) ei voi periä hoidettavaansa?
Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

Kelju K. Kojootti kirjoitti:No jopas on konsepti, siivouspalvelua ja saattohoitoa.

Ensin siivotaan vanhuksen arvoesineet ja sitten annetaan hänelle myrkkyä.

:(
Voi vittu sentään. Eihän täällä kohta uskalla enää vanhentua ollenkaan, kun sitä ei tiedä minkälaisia hoitsuja kohdalle osuu. Melko hyvin keksitty tämä kyseinen siivouspalvelu, siivoamista sekin on kun piirongit laatikot putsataan ja puhalletaan pankkitili tyhjäksi.
Gods made heavy metal.
rokka
Remington Steele
Viestit: 218
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2008 5:50 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja rokka »

Kyllä taas pistää sylettämään tämä(kin) juttu! On se perskele, että tässä maassa ei mitään rotia saada vanhusten hoidolle! Vangitkin voi paremmin, ku vanhukset laitoksissa. Puhumattakaan mitä kokee vanhukset, jokka jää ns.yksityisten käsiin. Tarkotan juurikin näitä yrityksiä, jotka tarjoaa hoivapalvelujaan. Valvira ihan kädetön! Kyllä pelotellaan tavan hoitajia käräjillä ja vaikka millä jos jonkun omaisen mielestä just se oma mamma saa liian vähän aikaa hoitajilta, mutta sitten, kun ihan oikeesta asiasta kyse, kuten siitä, että vanhus likainen tai rahat hävinneet tililtä, ei osata puuttua tai pystytä tekemään mitään interventiota tilanteesta. Perhana, että suututtaa!!
-Heittämällä läpi-
Golden redriver
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 12:16 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Golden redriver »

Se on ihan arpapeliä, minkälaiseen laitokseen joutuu. Olen nähnyt yksityisiä ja kunnan vanhustentaloja ja laitoshoitoa. En sanoisi että se kunnallinen on välttämättä parempi. Se on niin henkilökunnasta ja motivaatiosta kiinni, millaista hoitoa siellä tarjotaan. Tämä kyseinen yritys on ihan varmasti perustettu juurikin sitä varten, että voidaan vanhusten omaisuus varastaa ja vielä viedä henki kaupanpäälle. :( Mutta kunnallisessa laitoshoidossakin vanhuksilta ja sairailta varastetaan ja ihmiset jätetään heitteelle.
juurihoitaja
Lauri Hanhivaara
Viestit: 124
Liittynyt: La Loka 25, 2014 12:46 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja juurihoitaja »

Golden redriver kirjoitti: Mutta kunnallisessa laitoshoidossakin vanhuksilta ja sairailta varastetaan ja ihmiset jätetään heitteelle.

En itse ainakaan muista uutisointia, että näin olisi tapahtunut kunnallisessa terveydenhuollossa? Kunnallisessa toimii valvonta paremmin esim.taloudellisia väärinkäytöksiä vastaan, kun yksityisessä vanhus on täysin palveluntarjoajan armoilla, varsinkin jos ei vanhuksella ole aktiivisia omaisia.
rokka
Remington Steele
Viestit: 218
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2008 5:50 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja rokka »

Itselläkin sellanen kokemus, ettei julkisella puolella hyväksikäyttö/heitteillejättö ihan niin helppoa ole, kuin yksityisellä palveluntarjoajalla.
-Heittämällä läpi-
juurihoitaja
Lauri Hanhivaara
Viestit: 124
Liittynyt: La Loka 25, 2014 12:46 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja juurihoitaja »

rokka kirjoitti:Itselläkin sellanen kokemus, ettei julkisella puolella hyväksikäyttö/heitteillejättö ihan niin helppoa ole, kuin yksityisellä palveluntarjoajalla.
Kontrolli on hyvää julkisella puolella, yksityisellä puolella täysin villi-länsi, tietysti sielläkin oikeutta saa jos omaiset huomaa väärinkäytöksiä ja hoitovirheitä. Hirvittää ajatella vanhuksia, keillä ei ole omaisia ja he ovat näiden yksityisten palveluntarjoajien armoilla.
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 547
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja dmm »

rokka kirjoitti:Kyllä taas pistää sylettämään tämä(kin) juttu! On se perskele, että tässä maassa ei mitään rotia saada vanhusten hoidolle! Vangitkin voi paremmin, ku vanhukset laitoksissa. Puhumattakaan mitä kokee vanhukset, jokka jää ns.yksityisten käsiin. Tarkotan juurikin näitä yrityksiä, jotka tarjoaa hoivapalvelujaan. Valvira ihan kädetön! Kyllä pelotellaan tavan hoitajia käräjillä ja vaikka millä jos jonkun omaisen mielestä just se oma mamma saa liian vähän aikaa hoitajilta, mutta sitten, kun ihan oikeesta asiasta kyse, kuten siitä, että vanhus likainen tai rahat hävinneet tililtä, ei osata puuttua tai pystytä tekemään mitään interventiota tilanteesta. Perhana, että suututtaa!!
Tässä tapauksessa ei ollut ilmeisesti kysymys palvelukodista tai vastaavasta eli aivan turha yleistää, että ikä-ihmisten hoito laitoksissa olisi huonoa.

Minusta paljon suurempi ongelma on, että yleinen linja on ollut jo jonkin aikaa, että lähes pakonomaisesti yritetään saada ikä-ihmiset pysymään kotona kotihoidon piirissä koska kotona on automaattisesti niin hyvä olla. Mutta kun ei välttämättä ole. Jos yksinasuva ihminen on vuodepotilas, ja hänen luonaan käydään muutaman kerran vuorokaudessa, onko se muka hyvää ja turvallista hoitoa? Kotihoidossa mennään kirjaimellisesti minuuttiaikataululla, palvelukodeissa on sentään mahdollista joustaa edes hieman, etenkin jos työntekijät ovat alan koulutettuja ammattilaisia ja ymmärtävät, miten asioita kannattaa priorisoida.

Aluehallintovirastolla ja Valviralla on todellakin keinoja puuttua epäkohtiin mutta halua ei ole senkään vertaa. Kannattaa muistaa, että todella usein näissäkin asioissa muun muassa puoluetaustalla on merkitystä. Erilaiset yksityiset yhdistykset ja heidän ylläpitämänsä hoitokodit ja muut vastaavat, ovat aikojen saatossa muuttuneet osakeyhtiöiksi mutta kytkökset kuntien ja kaupunkien valvontaelimiin sekä etenkin kilpailutuksia hoitaviin tahoihin eivät ole muuttuneet. Kuten hyvin tiedetään, ei virkamiehet ja erilaisissa tehtävissä vaikkapa hoivayrityksissä olevat ihmiset, joilla on vaikkapa puoluetaustan vuoksi yhteinen menneisyys, tietenkään kovin hanakasti raavi toistensa silmiä. Kaiken huipuksi aluehallintoviraston myöntämissä toimiluvissa on täysin mahdollista, että hoitajamitoitus on jo luvassa jätetty reilusti alle ympärivuorokautisen hoidon yleisesti hyväksyttyjen lukujen alle. Ja sitten ihmetellään, kun hoitajat eivät ehdi millään tekemään kaikkea sitä, mitä palvelu- ja hoitosuunnitelmissa on sovittu asiakkaan ja mahdollisen omaisen kanssa.

En lähde tässä sen enempää ruotimaan tekijöiden mahdollista taustaa mutta ei tämä uutinen yllättänyt mitenkään. Valitettavasti hoiva-alalle perustettuja yrityksiä on paikat pullollaan mutta valvontaa ja muuta seurantaa on aivan käsittämättömän vähän.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Huru
Nikke Knakkertton
Viestit: 158
Liittynyt: La Tammi 05, 2008 1:10 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Huru »

Tässä herra sairaanhoitaja, oikeanpuoleinen joku nuoruuskuva...Kattariinassa töissä myös vaimo ja tämän sisar. https://www.facebook.com/lembit.kapanen ... 952&type=3
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

rahima kirjoitti:Olen seuraillut usean vuoden ajan erään hoivayrityksen toimintaa. On tiedossa rahan ja muun omaisuuden anastuksia hoidettavilta. Yksi rikostuomiokin. Peli jatkuu edelleen. Aluehallintovirasto tyypillisesti uskoo yrittäjän valheet. Tyyppi on äärimmäisen hyvä manipuloimaan ja valehtelemaan. Kaikki uskotaan. Hoidettavat ovat niin avuttomia, että eivät osaa puolustautua.Edunvalvojakin on yrittäjän talutusnuorassa. Hoivayrittäjä pitää hoidettavaa lypsylehmänä.Kaikki kynitään. Tappaminen tulee kuvaan siinä vaiheessa, kun tappo on taloudellisesti edullisempaa kuin hengissä pitäminen.
Ettei nyt mene ihan valehteluksi nämä jutut, niin pitää todeta tuollaisen toiminnan olevan todella harvinaista. Ainakin sen perusteella mitä olen itse tälläisestä hoitolaitos-toiminnasta kuullut.

Yleensä suurempi ongelma on siinä, että henkilömäärää ei välttämättä ole tarpeeksi. Joka johtuu siitä, että henkilöstömäärää ei ole määrätty missään ja niin kunnat kuin johtoporraskin pyrkivät säästämään kaikissa kuluissa missä pystyvät.

Suomalainen viranomaistyö on harvoin mikään ongelma ja liitotkin tukevat sääntöjen noudattamista. Henkilöstökin on todella hyvin kouluttautunutta ja tuolla alalla harjoittelujaksot ovat niin pitkiä, että siellä varmasti opitaan hommat todella hyvin.

Väitän että nuo jutut ovat lähestulkoon täysin tuulesta temmattuja ja huhupuheita levitetään totuuksina. Jos tuollaista oikeasti tapahtuisi, niin mikäpä estäisi ottamasta yhteyttä poliisiin yms.? Eivät kaikki "aluehallintovirastot", "edunvalvojat", "hoitajien omaiset" ja "poliisi" voi olla missään salaliitossa toistensa kanssa?
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7526
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

kakkosurpo kirjoitti:
Red Ink kirjoitti:Taitaa olla virolaisia.
Toisen kaksois-sukunimestä voisi olettaa että myös venäläisyyttäkin on mukana. Nyt äkkiä se yksi helvetin dosenttidesantti huutamaan tänne kuinka vika on suomalaisissa kun antavat murhata vanhuksensa.
Venäläistä/virolaista henkilökuntaa voi nykyisin olla monillakin aloilla enemmän kuin aikaisemmin. En ole kuullut mitään huonoa heistä sanottavan, mutta tuon tyyppisissä kotihoitojutuissa olisi ehkäpä parasta luottaa suomalaisiin.
juurihoitaja
Lauri Hanhivaara
Viestit: 124
Liittynyt: La Loka 25, 2014 12:46 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja juurihoitaja »

kakkosurpo kirjoitti:
Red Ink kirjoitti:Taitaa olla virolaisia.
Toisen kaksois-sukunimestä voisi olettaa että myös venäläisyyttäkin on mukana. Nyt äkkiä se yksi helvetin dosenttidesantti huutamaan tänne kuinka vika on suomalaisissa kun antavat murhata vanhuksensa.
Entinen sankarillinen neuvostokansalainen kosti fasistisuomalaiselle suomalaisfasistien vuonna 1939 Neuvostoliitton suorittaman hyökkäyssodan? Neuvostokansalaisen sankarillisen teon kohteena oli fasistiarmeijassa lottana työskennellyt henkilö.
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 547
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja dmm »

holmesin haamu kirjoitti:
rahima kirjoitti:Olen seuraillut usean vuoden ajan erään hoivayrityksen toimintaa. On tiedossa rahan ja muun omaisuuden anastuksia hoidettavilta. Yksi rikostuomiokin. Peli jatkuu edelleen. Aluehallintovirasto tyypillisesti uskoo yrittäjän valheet. Tyyppi on äärimmäisen hyvä manipuloimaan ja valehtelemaan. Kaikki uskotaan. Hoidettavat ovat niin avuttomia, että eivät osaa puolustautua.Edunvalvojakin on yrittäjän talutusnuorassa. Hoivayrittäjä pitää hoidettavaa lypsylehmänä.Kaikki kynitään. Tappaminen tulee kuvaan siinä vaiheessa, kun tappo on taloudellisesti edullisempaa kuin hengissä pitäminen.
Ettei nyt mene ihan valehteluksi nämä jutut, niin pitää todeta tuollaisen toiminnan olevan todella harvinaista. Ainakin sen perusteella mitä olen itse tälläisestä hoitolaitos-toiminnasta kuullut.

Yleensä suurempi ongelma on siinä, että henkilömäärää ei välttämättä ole tarpeeksi. Joka johtuu siitä, että henkilöstömäärää ei ole määrätty missään ja niin kunnat kuin johtoporraskin pyrkivät säästämään kaikissa kuluissa missä pystyvät.

Suomalainen viranomaistyö on harvoin mikään ongelma ja liitotkin tukevat sääntöjen noudattamista. Henkilöstökin on todella hyvin kouluttautunutta ja tuolla alalla harjoittelujaksot ovat niin pitkiä, että siellä varmasti opitaan hommat todella hyvin.

Väitän että nuo jutut ovat lähestulkoon täysin tuulesta temmattuja ja huhupuheita levitetään totuuksina. Jos tuollaista oikeasti tapahtuisi, niin mikäpä estäisi ottamasta yhteyttä poliisiin yms.? Eivät kaikki "aluehallintovirastot", "edunvalvojat", "hoitajien omaiset" ja "poliisi" voi olla missään salaliitossa toistensa kanssa?
Henkilöstömäärä palvelukodeissa ynnä muissa vastaavissa on määrätty aluehallintoviraston toimiluvassa, joka on julkinen asiakirja. Ammattiliittoja ei kovin paljon ole kiinnostanut mitoitusten ongelmat koska heidän toimenkuvansa on tietenkin enemmän työehtosopimuksien noudattamiseen liityvissä ongelmissa eli on ohjattu aluehallintoviraston ja Valviran puoleen. Toki esimerkiksi Super ja Tehy ovat alkanut yhä enemmän viime vuosina kiinnittämään huomiota mitoituksiin, ja neuvomaan sekä ottamaan aktiivisesti kantaa myös näissä asioissa. Aika kuvaavaa on, että niin sanottuun vanhuspalvelulakiin ei edes Superin mielestä tarvittu hoitajamitoituksen osalta tarkkaa pykälää mutta sittemmin kanta on muuttunut koska hoivayrittäjät eivät tarkemmista ohjeista ja suuntaa antavasta laista huolimatta noudata mitoituksissa sitä tasoa, jolle on katsottu olevan perusteet olemassa hyvän hoidon turvaamiseksi.

Siinä vaiheessa kun missä tahansa elämän alueella todella näkee tai edes varmuudella tietää rikoksista, on aivan turha voivotella ikä-ihmisten kohtaloa. Silloin pitää toimia, olipa kyse omasta omaisesta tai ei. Kannattaa toki muistaa, ettei nyt ihan jokaisesta huhusta ja höpöhöpöstä kannata soitella poliiseja paikalle. Ja ihan näin yleisesti; eivät ne omat omaiset ole sille ikä-ihmiselle aina se kaikkein paras ja luotettavin kumppani kun puhutaan raha-asioista ja niiden hoitamisesta.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Vastaa Viestiin