Vanhuksen myrkytysmurha Salossa 2014

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
rahima
Hetty Wainthropp
Viestit: 479
Liittynyt: Ti Marras 08, 2011 7:37 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja rahima »

Kyseisessä yrityksessä bulvaani yrittäjänä, mutta todellinen toimija ja vallan käyttäjä on tämä kavalluksesta tuomittu. Sama touhu jatkuu siten, että mm kaksi asukasta on kertonut minulle, että oli kadonnut pientä tavaraa ja rahaa.Kehoitin heitä kertomaan asiasta omille edunvalvojilleen.Jo aikaisemmin olin kannellut AVI:in kyseisen todellisen toimijan edesottamuksista, joiden sisältö oli monialaista väärinkäytöstä ja koski myös minua.Olen myös varoittanut joitakin yhteistyökumppaneita ilman menestystä. Toinen joutui yrityskaappauksen uhriksi, koska uskoi ihmisistä vain hyvää ja ajatteli hoitavansa tilanteensa rukoilemalla kuntoon.Toinen jätti hyvän työpaikkansa ja lähti yhteistoimintaan tämän todellisen toimijan kanssa ja menetti kaiken. Tämä toimija on hyvä manipuloimaan ja saa helposti päättäjät, johtavat virkamiehet ja AVI:n puolelleen.Hänen valheitaan uskotaan. Antaa hyvin kaksijakoisen kuvan itsestään. Meitä, jotka tunnemme hänen todellisen luonteensa on paljon, mutta paljon on myös niitä jotka pitävät häntä lähes täydellisenä työntekijänä. On saanut valtakunnallisen tunnustuspalkinnon mm. Hänestä voi sanoa"Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta". Olen tehnyt oman osuuteni hänen toiminnan valaisemisesta viranomaisille. Tunnistin tyypin enkä itse joutunut kärsimään.AVI:sta sanoisin, että kyvyt ja ilmeisesti halut tällaisten tapausten selvittämiseen puuttuvat. Muistamme valelääkäri-tapauksen. AVI kieltäytyi tutkimasta ja toimittaja paljasti, että kyseessä ei ollut oikea vaan valelääkäri. AVI.ssa keskitytään työntekijöiden päihdeongelmiin. Heillä ei kokemukseni mukaan ole minkäänlaista käsitystä psykopaattisista toimijoista. Poliisi tunnistaa heidät, mutta ensin pitäis olla se varma epäilty rikos, ennenkuin alkavat toimimaan.
Black Faraday
Remington Steele
Viestit: 214
Liittynyt: To Maalis 28, 2013 11:06 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Black Faraday »

Rahima: luulen, että joku ajankohtaisohjelma voisi kiinnostua tuosta tapauksesta, aihe on nyt ns. mediaseksikäs. Nimiähän ei ohjelmassa tarvitse mainita. Sen jälkeen kun asiasta tulee julkinen, AVIssakin saatetaan kummasti kiinnostua asiasta.
Nuunu
Susikoski
Viestit: 39
Liittynyt: Ma Loka 27, 2014 11:02 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Nuunu »

Tyypithän jo nuolivat suupieliään ja hieroivat käsiään, olihan edesmenneen rouvan perintökin testamentattu heille. Karmeaa porukkaa. :evil:
Belker
Javier Pena
Viestit: 1706
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 11:51 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Belker »

Dr Bergmeister kirjoitti:
Kelju K. Kojootti kirjoitti:No jopas on konsepti, siivouspalvelua ja saattohoitoa.

Ensin siivotaan vanhuksen arvoesineet ja sitten annetaan hänelle myrkkyä.

:(
Voi vittu sentään. Eihän täällä kohta uskalla enää vanhentua ollenkaan, kun sitä ei tiedä minkälaisia hoitsuja kohdalle osuu. Melko hyvin keksitty tämä kyseinen siivouspalvelu, siivoamista sekin on kun piirongit laatikot putsataan ja puhalletaan pankkitili tyhjäksi.

Hyvin sanottuja. Testamenttitempulla vielä imuroidaan koko omaisuus.

Vanhusten ja vammaisten hoitopaikkoja on kaikenlaisia. Isommassa hoitolaitoksessa ainakin yhteisön kontrolli estää törkeimpiä temppuja avuttomille.

Poliisille kiitos, että on oltu tarkkasilmäisiä. Eivät nämä jutut itsestään vähene.

AVI:n osalta olen hieman samaa mieltä kuin muutama täällä kritisoinut. Asioihin puututaan ihan liian lepsusti. On helpompi vain lyhyesti lytätä yksityishenkilön kantelu kuin perehtyä todisteisiin ja puuttua ammattilaisen virheisiin. Oma käsitys AVI-tarkastajista on, että siellä on arkoja ihmisiä ison vallan kahvassa. Puuttuu rohkeus tarttua asioihin.
Avatar
TiiaStiina
Javier Pena
Viestit: 1849
Liittynyt: Ma Elo 16, 2010 12:09 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja TiiaStiina »

Kyllä kaiken maailman huijareilla alkaa olla aivan mahtavat apajat Suomessa kun väestö ikääntyy eikä pysty puolustamaan itseään, yhdistettynä siihen kuinka huolettomin mielin Suomessa luovutetaan valta psykopaattisille toimijoille ja sitten vain hymistellään kun alkaa ilmetä epäkohtia.

Tuntuu että väestö ikääntyy ihan silmissä. En ole aikoihin voinut edes astua ovesta ulos törmäämättä johonkuhun hauraaseen harmaaseen avuntarvitsijaan joka arkana pyytää voisiko saada pientä apua kun itse ei pääse kulkemaan jostain ovesta rollaattorin kanssa tai kun ei näe kaupan hyllyjä. Kun olen joskus itse ollut iäkkään omaiseni turvana asioimassa, olen eräänkin kerran saanut jonkun ulkopuolisen peittelemättömät vihat niskaani siitä ettei vanhuksen anneta rauhassa sortua niihin temppuihin joilla nämä "yksityisyrittäjät" (monet syntyperäisiä suomalaisia) ovat tottuneet hankkimaan elantonsa. Tarkoitan yleisesti, eri alojen toimijoita. Mitä sitten tapahtuukaan hoitolaitoksissa ja vanhusten "edunvalvonnan" nimissä, jos jopa vielä suht. hyvin omillaan pärjäävien ikäihmisten arki on paljolti pelkkää vedätysyritysten torjuntaa?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17207
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Dr Bergmeister kirjoitti:Voi vittu sentään. Eihän täällä kohta uskalla enää vanhentua ollenkaan, kun sitä ei tiedä minkälaisia hoitsuja kohdalle osuu. Melko hyvin keksitty tämä kyseinen siivouspalvelu, siivoamista sekin on kun piirongit laatikot putsataan ja puhalletaan pankkitili tyhjäksi.
Kyllä uskaltaa. Suomeen on tuotettu juhlavin menoin viimeisen 25 vuoden aikana kymmeniä tuhansia neekereitä pyyhkimään perseitämme ja siivoamaan sotkumme. Tai siis näin olen asian ymmärtänyt. Työvoimapula on siltä osin ohi ja mikäli poliitikkoihin sekä virkaihmisiin on uskominen, niin neekerit ovat ihan jotain muuta työmoraaliltaan kuin mitä suomalaiset ja virolaiset. Filippiiniläisistä nyt puhumattakaan. Senhän näkee jo neekereiden kotimaistakin. Kansantuote kukoistaa ja osaaminen kaikilla aloilla on huipussaan.
- Jos nyt jotain taikauskoa ja magiaa sekä noitina polttamista on joskus vuonna 2013 ollut, niin se on kyllä ollut ilkeää paneskelua ja panettelua kaikki tyynni. Mitä lie kolonialisimin jälkiaaltoja ja valkoisen miehen syytä nekin.

Olisko Valviran viimeistään nyt asetettava nämä hoivakodit niin tarkkaan syyniin, että loppuisivat nämä perseilyt. Tällä kertaa poliisi ei töpännyt, vaan valvonta petti ja suomalainen sinisilmäisyys vaati veronsa. Odotamme vastuualueen ministerin ulostuloa sammakoineen päivineen.
- Hoivakotibisnes on ns tulevaisuuden ala, jolla toisaalta siirretään vanhojen polvien perintö hoivakotiyrittäjille - ei potilaiden jälkikasvulle.

Mutta olemme maana sellaisessa tilanteessa, jota emme pysty enää korjaamaan: samaan aikaan kun vanhustenhuoltoa laiminlyödään, niin murharetkiltä palaaville jihadisteille rakennetaan lepokoteja.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8310
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Katsos, ne on nääs ansioituneita sotaveteraaneja, jotka ovat käyneet levittämässä impivaaralaista kulttuuria Irakissa ja Syyriassa.
Kyllä ne ansaitsevat sotaveteraanin statuksen, ja paremaan kohtelun kuin viime sotien veteraanit. Olemme ottaneet opiksi heidän huonosta kohtelusta. Kaitpa hallituksen jäsenet käyvät juhlallisesti ottamassa vastaan nämä urhot Seutulan kentällä.

Kovin on tuone ulosottoon parivaljakolla päässyt lipsahtamaan maksuja.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Golden redriver
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Helmi 08, 2013 12:16 am

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Golden redriver »

Kyllä se on murto-osa mikä näistä vanhuksilta varastamisista julkisuuteen tulee. Eikä kaikki edes jää kiinni. Laitoksessa on helppo varastaa muistihäiriöisen tai kuolemaa tekevän korut ja rahatkin joissakin paikoissa. Sitten voidaan ihmetellä, että minne se mummo on sormuksensa hukannut. Jos joku hoitaja sattuu jäämään kiinni varastamisesta, niin annetaan vähän äänin potkut, että ei hoitopaikan maine kärsisi. Ei niistä kaikista kirjoitella lehdissä.
rokka
Remington Steele
Viestit: 218
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2008 5:50 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja rokka »

dmm kirjoitti:
rokka kirjoitti:Kyllä taas pistää sylettämään tämä(kin) juttu! On se perskele, että tässä maassa ei mitään rotia saada vanhusten hoidolle! Vangitkin voi paremmin, ku vanhukset laitoksissa. Puhumattakaan mitä kokee vanhukset, jokka jää ns.yksityisten käsiin. Tarkotan juurikin näitä yrityksiä, jotka tarjoaa hoivapalvelujaan. Valvira ihan kädetön! Kyllä pelotellaan tavan hoitajia käräjillä ja vaikka millä jos jonkun omaisen mielestä just se oma mamma saa liian vähän aikaa hoitajilta, mutta sitten, kun ihan oikeesta asiasta kyse, kuten siitä, että vanhus likainen tai rahat hävinneet tililtä, ei osata puuttua tai pystytä tekemään mitään interventiota tilanteesta. Perhana, että suututtaa!!
Tässä tapauksessa ei ollut ilmeisesti kysymys palvelukodista tai vastaavasta eli aivan turha yleistää, että ikä-ihmisten hoito laitoksissa olisi huonoa.
Minusta paljon suurempi ongelma on, että yleinen linja on ollut jo jonkin aikaa, että lähes pakonomaisesti yritetään saada ikä-ihmiset pysymään kotona kotihoidon piirissä koska kotona on automaattisesti niin hyvä olla. Mutta kun ei välttämättä ole. Jos yksinasuva ihminen on vuodepotilas, ja hänen luonaan käydään muutaman kerran vuorokaudessa, onko se muka hyvää ja turvallista hoitoa? Kotihoidossa mennään kirjaimellisesti minuuttiaikataululla, palvelukodeissa on sentään mahdollista joustaa edes hieman, etenkin jos työntekijät ovat alan koulutettuja ammattilaisia ja ymmärtävät, miten asioita kannattaa priorisoida.

Aluehallintovirastolla ja Valviralla on todellakin keinoja puuttua epäkohtiin mutta halua ei ole senkään vertaa. Kannattaa muistaa, että todella usein näissäkin asioissa muun muassa puoluetaustalla on merkitystä. Erilaiset yksityiset yhdistykset ja heidän ylläpitämänsä hoitokodit ja muut vastaavat, ovat aikojen saatossa muuttuneet osakeyhtiöiksi mutta kytkökset kuntien ja kaupunkien valvontaelimiin sekä etenkin kilpailutuksia hoitaviin tahoihin eivät ole muuttuneet. Kuten hyvin tiedetään, ei virkamiehet ja erilaisissa tehtävissä vaikkapa hoivayrityksissä olevat ihmiset, joilla on vaikkapa puoluetaustan vuoksi yhteinen menneisyys, tietenkään kovin hanakasti raavi toistensa silmiä. Kaiken huipuksi aluehallintoviraston myöntämissä toimiluvissa on täysin mahdollista, että hoitajamitoitus on jo luvassa jätetty reilusti alle ympärivuorokautisen hoidon yleisesti hyväksyttyjen lukujen alle. Ja sitten ihmetellään, kun hoitajat eivät ehdi millään tekemään kaikkea sitä, mitä palvelu- ja hoitosuunnitelmissa on sovittu asiakkaan ja mahdollisen omaisen kanssa.

En lähde tässä sen enempää ruotimaan tekijöiden mahdollista taustaa mutta ei tämä uutinen yllättänyt mitenkään. Valitettavasti hoiva-alalle perustettuja yrityksiä on paikat pullollaan mutta valvontaa ja muuta seurantaa on aivan käsittämättömän vähän.
Joo, no yleistämässähän tässä ollaankin.
Mutta asiaan, mielestäni tässä on kyse paljon suuremmasta ja laajemmasta asiasta, kun yhen vanhuksen murha/ryöstö ym. Ja kaikille mielensäpahoittajille totean, etten nyt tarkoita, että tämän vanhuksen murha olisi pikkujuttu!! Suomenmaa on täynnä yksinäisiä vanhuksia kodeissaan, joilla ei ole omaisia. Kuka heidän asioitaan ajaa tai puoliaan pitää? Ei kukaan! Tämä on vaan jäävuoren huippu! Enkä tarkoita, että vanhuksia on tapettu ennenkin. Eihän niitä hemmetti soikoon kannata tappaa, ku kääntää vaan varat ja omaisuuden niin mikäpä siinä. Ei kukaan saa tietää.. tällä immeisellä sattu olemaan omaiset. Luoja kiitos!
-Heittämällä läpi-
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 547
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja dmm »

rokka kirjoitti:
dmm kirjoitti:
rokka kirjoitti:Kyllä taas pistää sylettämään tämä(kin) juttu! On se perskele, että tässä maassa ei mitään rotia saada vanhusten hoidolle! Vangitkin voi paremmin, ku vanhukset laitoksissa. Puhumattakaan mitä kokee vanhukset, jokka jää ns.yksityisten käsiin. Tarkotan juurikin näitä yrityksiä, jotka tarjoaa hoivapalvelujaan. Valvira ihan kädetön! Kyllä pelotellaan tavan hoitajia käräjillä ja vaikka millä jos jonkun omaisen mielestä just se oma mamma saa liian vähän aikaa hoitajilta, mutta sitten, kun ihan oikeesta asiasta kyse, kuten siitä, että vanhus likainen tai rahat hävinneet tililtä, ei osata puuttua tai pystytä tekemään mitään interventiota tilanteesta. Perhana, että suututtaa!!
Tässä tapauksessa ei ollut ilmeisesti kysymys palvelukodista tai vastaavasta eli aivan turha yleistää, että ikä-ihmisten hoito laitoksissa olisi huonoa.
Minusta paljon suurempi ongelma on, että yleinen linja on ollut jo jonkin aikaa, että lähes pakonomaisesti yritetään saada ikä-ihmiset pysymään kotona kotihoidon piirissä koska kotona on automaattisesti niin hyvä olla. Mutta kun ei välttämättä ole. Jos yksinasuva ihminen on vuodepotilas, ja hänen luonaan käydään muutaman kerran vuorokaudessa, onko se muka hyvää ja turvallista hoitoa? Kotihoidossa mennään kirjaimellisesti minuuttiaikataululla, palvelukodeissa on sentään mahdollista joustaa edes hieman, etenkin jos työntekijät ovat alan koulutettuja ammattilaisia ja ymmärtävät, miten asioita kannattaa priorisoida.

Aluehallintovirastolla ja Valviralla on todellakin keinoja puuttua epäkohtiin mutta halua ei ole senkään vertaa. Kannattaa muistaa, että todella usein näissäkin asioissa muun muassa puoluetaustalla on merkitystä. Erilaiset yksityiset yhdistykset ja heidän ylläpitämänsä hoitokodit ja muut vastaavat, ovat aikojen saatossa muuttuneet osakeyhtiöiksi mutta kytkökset kuntien ja kaupunkien valvontaelimiin sekä etenkin kilpailutuksia hoitaviin tahoihin eivät ole muuttuneet. Kuten hyvin tiedetään, ei virkamiehet ja erilaisissa tehtävissä vaikkapa hoivayrityksissä olevat ihmiset, joilla on vaikkapa puoluetaustan vuoksi yhteinen menneisyys, tietenkään kovin hanakasti raavi toistensa silmiä. Kaiken huipuksi aluehallintoviraston myöntämissä toimiluvissa on täysin mahdollista, että hoitajamitoitus on jo luvassa jätetty reilusti alle ympärivuorokautisen hoidon yleisesti hyväksyttyjen lukujen alle. Ja sitten ihmetellään, kun hoitajat eivät ehdi millään tekemään kaikkea sitä, mitä palvelu- ja hoitosuunnitelmissa on sovittu asiakkaan ja mahdollisen omaisen kanssa.

En lähde tässä sen enempää ruotimaan tekijöiden mahdollista taustaa mutta ei tämä uutinen yllättänyt mitenkään. Valitettavasti hoiva-alalle perustettuja yrityksiä on paikat pullollaan mutta valvontaa ja muuta seurantaa on aivan käsittämättömän vähän.
Joo, no yleistämässähän tässä ollaankin.
Mutta asiaan, mielestäni tässä on kyse paljon suuremmasta ja laajemmasta asiasta, kun yhen vanhuksen murha/ryöstö ym. Ja kaikille mielensäpahoittajille totean, etten nyt tarkoita, että tämän vanhuksen murha olisi pikkujuttu!! Suomenmaa on täynnä yksinäisiä vanhuksia kodeissaan, joilla ei ole omaisia. Kuka heidän asioitaan ajaa tai puoliaan pitää? Ei kukaan! Tämä on vaan jäävuoren huippu! Enkä tarkoita, että vanhuksia on tapettu ennenkin. Eihän niitä hemmetti soikoon kannata tappaa, ku kääntää vaan varat ja omaisuuden niin mikäpä siinä. Ei kukaan saa tietää.. tällä immeisellä sattu olemaan omaiset. Luoja kiitos!
Korjasin vain sen olettamuksesi, että tällä jutulla ja laitoshoidon hyvyydellä tai huonoudella olisi suoranaisesti tekemistä keskenään.

Edelleen, minusta erittäin suuri ongelma on, ettei näitä yksityisiä toimijoita valvo kunnolla kukaan. Oli tähän syy mikä tahansa, ongelma on nimen omaan lupia myöntävissä ja niitä valvovissa viranomaisissa koska yksittäistä hoitajaa tai "hoitajaa" on täysin mahdoton vahtia 24/7 mutta yrittäjän toimintaa, toiminnan laatua, ja muuta sellaista pitää olla halu ja mahdollisuus valvoa paremmin kuin tällä hetkellä.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Lily O.
Remington Steele
Viestit: 238
Liittynyt: Ke Loka 09, 2013 3:28 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Lily O. »

Onkohan tässä uutisoitu huonosti, mutta pisti suuresti silmään tämä...

"- Omaisten epäilyjen vuoksi vanhukselle nimettiin edunvalvoja, joka huomasi, että vanhuksen tililtä häviää suuria summia rahaa, tutkinnanjohtaja kertoo."

Tässä on siis edunvalvoja sekä omaiset antaneet tiliin täyden käyttöoikeuden, muussa tapauksessa tililtä ei voi hävitä toistuvasta suuria summia rahaa. Yksi edunvalvonnan tehtävistä on maksaa laskut sekä hallita tiliä niin, ettei sieltä todellakaan pääse katoamaan suuria summia rahaa. Epäilykset olisi voineet saada varmistusta sillä, että tilitiedot aikaisemmalta ajalta olisi tutkittu, eikä jäädä odottelemaan, kuinka paljon ja koska rahaa sieltä tililtä nostellaan.

Oman omaisen kohdalla tässä tapauksessa olisi mielestäni edunvalvonta toiminut myös väärin, koska tili/tilit on pidetty auki, vaikka tutkintatapoja olisi ollut muitakin.
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 547
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja dmm »

Lily O. kirjoitti:Onkohan tässä uutisoitu huonosti, mutta pisti suuresti silmään tämä...

"- Omaisten epäilyjen vuoksi vanhukselle nimettiin edunvalvoja, joka huomasi, että vanhuksen tililtä häviää suuria summia rahaa, tutkinnanjohtaja kertoo."

Tässä on siis edunvalvoja sekä omaiset antaneet tiliin täyden käyttöoikeuden, muussa tapauksessa tililtä ei voi hävitä toistuvasta suuria summia rahaa. Yksi edunvalvonnan tehtävistä on maksaa laskut sekä hallita tiliä niin, ettei sieltä todellakaan pääse katoamaan suuria summia rahaa. Epäilykset olisi voineet saada varmistusta sillä, että tilitiedot aikaisemmalta ajalta olisi tutkittu, eikä jäädä odottelemaan, kuinka paljon ja koska rahaa sieltä tililtä nostellaan.

Oman omaisen kohdalla tässä tapauksessa olisi mielestäni edunvalvonta toiminut myös väärin, koska tili/tilit on pidetty auki, vaikka tutkintatapoja olisi ollut muitakin.
Mistä tiedät, ettei ole esimerkiksi tehty laskutussopimusta, jonka vuoksi tililtä lähtee automaattisesti rahaa kohteeseen, joka onkin itse asiassa aivan jotain muuta kuin asiallinen maksunsaaja?
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Arlene
Christopher Lorenzo
Viestit: 1688
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja Arlene »

MTV uutiset kirjoitti: Iäkkään naisen myrkkymurhajutussa on tullut esiin uusia rikosepäilyjä, kertoo Salon Seudun Sanomat.

Poliisi epäilee miessairaanhoitajaa aiemmin kerrottujen murhan ja omaisuusrikosten lisäksi nyt muistakin rikoksista.

Tutkinnanjohtaja Pertti Läksy ei kerro lehdessä rikosnimikkeitä mutta sanoo, ettei kyse ole uusista henkirikosepäilyistä. Poliisi kuitenkin tarkistaa hoivayritys Kattariinan ja sen edesmenneiden asiakkaiden historiaa.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja URSA »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 57566.html
Tutkinnanjohtaja Salon tapauksesta: Murhasta epäilty siirsi rahaa vanhuksen tililtä, rahat kateissa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli iäkkään naisen murhasta epäillyn sairaanhoitajan vangitsemista.

Poliisi epäilee, että mies myrkytti 84-vuotiaan naisen Salossa salatakseen itsensä ja puolisonsa tekemät omaisuusrikokset. Poliisi ei kommentoi mitenkään mahdollista myrkkyä.

Tutkinnanjohtaja Pertti Läksy kertoi ennen istunnon alkua, että epäilty on kuulusteluissa puhunut, muttei juurikaan auttanut tutkintaa.
Läksyn mukaan epäilty on saanut käyttöönsä vanhuksen pankkitunnukset ja sitä kautta siirtänyt rahaa tililleen. Nyt rahat ovat kateissa.

Poliisin mukaan iäkäs nainen oli saatu suostuttelemalla tekemään testamentti. Testamentin on tehnyt lakimies ja se on poliisin mukaan muodollisesti pätevä.

Iäkkään naisen omaiset olivat olleet tyytymättömiä naisen saamaan hoitoon ja hankkivat edunvalvojan. Kun edunvalvoja pääsi katsomaan naisen tilejä viime touko-kesäkuussa, hän huomasi rahansiirrot. Poliisi kertoo, että naisen hoito järjestettiin muutoin, mutta sairaanhoitaja ja hänen puolisonsa jatkoivat tiivistä yhteydenpitoa naiseen. Tutkinnanjohtajan mukaan yhteyttä pidettiin lähes päivittäin.

Tutkinnanjohtajan mukaan käteistä rahaa ja koruja epäillään viedyn lisäksi noin kymmeneltä vanhukselta. Kyse on vähintään tuhansista euroista. Tutkinnanjohtajan mukaan näyttää siltä, että kun tilaisuus tuli, sitä myös käytettiin. Hoivayrityksen asiakkaat ovat olleet Salon seudulta.
Jossain toisessa uutisessa mainittiin vanhuksen omaisten olleen hänen sisaruksensa lapsia, ja "hoitajien" hankkineen jollakin tavalla vanhuksen tilin verkkotunnukset. Omaisilla ei ollut pääsyä uhrin tilitietoihin, mutta he hankkivat uhrille edunvalvojan, koska myös vanhuksen hoitamiseen liittyneet yksityiskohdat herättivät heidän epäilynsä siitä, ettei kaikki ollut kunnossa.

Röyhkeitä rikollisia, kun ovat käyneet vanhuksen luona ystävyyden varjolla vielä sen jälkeen, kun hoitosopimus heidän kanssaan on purettu.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11539
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Hoitajaa epäillään vanhuksen myrkyttämisestä Salossa

Viesti Kirjoittaja URSA »

http://yle.fi/uutiset/salon_murhaepaily ... si/7603731
Kotimaa 6.11.2014 klo 13:55 | päivitetty 6.11.2014 klo 14:59

Salon murhaepäilystä vangittua miestä epäillään myös valehoitajaksi

Poliisi epäilee 54-vuotiaan miessairaanhoitajan syyllistyneen aiemmin kerrottujen murhan ja omaisuusrikosten lisäksi törkeään petokseen ja väärennykseen. Lisäksi poliisi epäilee, että vanhus yritettiin murhata jo aiemmin samalla aineella.

Poliisi epäilee murhaepäilystä vangittua salolaishoitajaa myös törkeästä petoksesta ja väärennyksestä. Myös omaisuusrikoksista vangittua naishoitajaa epäillään samoista rikoksista.

– Epäilemme, että hoitajat olisivat väärentäneet tutkintotodistuksia ja työtodistuksia. Emme ole vielä saaneet Valviraa kiinni asiaan liittyen, tutkinnanjohtaja Pertti Läksy sanoo.

Lisäksi poliisi epäilee, että vanhus olisi yritetty murhata jo aiemmin.

– Vanhus oli sairaalassa kolme kertaa kesän ja syksyn aikana ja on mahdollista, että näissä on myrkytysyritys taustalla, Läksy kertoo.

Poliisi ei kerro, millä aineella vanhus myrkytettiin. Myrkytys paljastui oikeuskemiallisten tutkimusten avulla. Kuolinsyytutkimukset käynnistettiin, koska 84-vuotias nainen kuoli kesken omaisuusrikosten tutkinnan. Poliisin mukaan kyse on aineesta, jota vain terveydenhuollon ammattilainen pystyy hankkimaan.

– Emme ole vielä kuulustelleet epäiltyä aineeseen liittyen, mutta meillä on selvä käsitys siitä, mistä sitä on hankittu.

Oikeus vangitsi miessairaanhoitajan epäiltynä mm. murhasta viikko sitten torstaina. Miehen lisäksi myös naishoitaja vangittiin epäiltynä useasta törkeästä kavalluksesta. Murhasta epäillään edelleen vain yhtä hoitajaa.

Epäillyt ovat kiistäneet rikokset.

Hoitoyrityksellä rutkasti tappiota ja iso laina

Vangittuina olevia kahta hoitajaa epäillään myös laajoista omaisuusrikoksista. Heidän epäillään kavaltaneen huomattavia summia 84-vuotiaalta naiselta. Tämän lisäksi epäillyt olivat pyrkineet saamaan hänen omaisuutensa haltuunsa testamentilla.

Esitutkinnan aikana on tullut esille useita muitakin omaisuusrikoksia. Hoitajat ovat anastaneet vanhuksilta lähinnä erilaisia kultaesineitä ja koruja.

– Summat ovat noin 10 000–15 000 euron luokkaa, Läksy kertoo.

Hoivapalvelut Kattariina Oy on perustettu elokuussa 2012. Yritys on ollut tappiollinen koko olemassaolonsa ajan. Viime vuoden lopulla päättyneellä tilikaudella tappiota kirjattiin lähes 24 500 euroa. Ensimmäisen tilikauden päätteeksi tappiota oli lähes 27 000 euroa. Lainaa yrityksellä on lähes 19 000 euroa. Murhaepäilystä vangittu mies on myös yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Hoivapalveluyrityksen toiminta on keskeytetty.

Poliisi epäilee miehen myrkyttäneen yrityksen asiakkaana olleen vanhuksen peitelläkseen talousrikoksia. Omaisuutta hoitajapariskunta olisi puolestaan vienyt vanhuksilta yrityksensä talousvaikeuksien vuoksi.

Yritys tarjosi vanhuksille kotihoitoa, saattohoitoa ja siivouspalvelua.

Hoitajien tutkinnot syynätään

Valvira tutkii parhaillaan murhasta epäillyn miehen koulutustaustaa. Miehellä on ulkomailla hankittu sairaanhoitajakoulutus, joka on hyväksiluettu Suomessa. Hänellä on myös lähihoitajan koulutus. Myös yrityksessä hoitotyön esimieheksi ilmoitettu nainen löytyy Valviran rekisteristä sairaanhoitajana.

– Mies on valmistunut sairaanhoitajaksi ulkomaisella tutkinnolla, joka on Suomessa hyväksiluettu. Hyväksiluvun on tehnyt Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak). Koulut tekevät hyväksilukuja itsenäisesti eikä Valviran toimivalta ulotu siihen. Miehen ulkomaisen tutkinnon tarkistaminen on kesken, mutta siinä Valvira antaa vain virka-apua Diakille, kertoo esittelijäneuvos Maarit Mikkonen.
Vastaa Viestiin