Roskis dyykkaus rikollista toimintaa vai ei

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

tri Dee
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 8:58 pm
Paikkakunta: Hämeenkyrö

Roskis dyykkaus rikollista toimintaa vai ei

Viesti Kirjoittaja tri Dee »

No mitä mieltä olette että onko roskissa olevan poisheitetyn tavaran kerääminen rikollista? Omistaako jäteyhtiö roskalaatikkojen sisällön? Onko käyttökelpoisen tavaran tumppaaminen kaatopaikoille järjettömän vastuutonta??? :shock:
ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 789
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Dyykkays on ihan hyödyllistä toimintaa, eli ei sen ainakaan pitäisi olla rikos.

Nyt kaikki joukolla dyykkaamaan!

Tai no, pitää ensin miettiä tarkemmin asian haittoja ja hyötyjä. Ymmärrän hyvin, etteivät kaikki paikat halua takapihoilleen dyykkareita.
joey
Angus MacGyver
Viestit: 6782
Liittynyt: La Marras 10, 2007 9:55 pm

Viesti Kirjoittaja joey »

Ei se rikollista kyllä ole, kyseenalaista ehkä joltain osin, mutta mielestäni ihan hyväksyttävää ja suositeltavaakin. Onhan se ihan totta, että teräsvatsaiset voivat syödä ruokakaupan tuotteista miltei mitä tahansa myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen (sanon "teräsvatsaiset" siksi, että oma vatsani hyväksyy vain päiväysten mukaisen toiminnan). Erityisen tuettavaa dyykkaamisen tulisi olla elintarvikkeiden ulkopuolelle jäävässä jätteessä, sisustuslehdissäkin on jatkuvasti juttuja, joissa joku onnekas on onkinut jätelavalta designia olkkariinsa :lol: Sanomalehdessä oli viime viikolla juttu naisesta, joka oli saanut huiman löytöpalkkion, kun oli löytänyt miljoona-hintaluokan taulun roskiksesta ja vienyt museoon (? vai mihin se sen vei?).

:lol: Eli vastaus on: ei ole
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Ei ole rikollista. Pikemminkin suotavaa.
Kerran tuli töllöstä joku dokumentti solussa asuvista opiskelijoista, jotka dyykkasi lähes kaiken ruokansa.
Pistivät pakastimeen ja sieltä sitten aina ottivat, kun nälkä yllätti.
Tosi hyvännäköisiä etelänhetelmiäkin ne sieltä roskista saivat ja mistään mahanpuruista ei ollut tietoakaan.
Itse en kyllä ehkä ruokaa kehtais dyykata, mutta....

Dyykkaan kuitenkin lehtiä lehtikeräysroskista.
Huono homma vaan, kun vie luetut lehdet pois, niin kotia mennessä meinaa olla enempi vietävää. :oops:
Kävipä yksi päivä silleenkin, että kaupassa funtsin, että ostasko iltsikan(en sit kuitenkaan ostanu) ja kun samalla reissulla vein lehdet lehtikeräykseen ja rojautin lehtikeräyslodjun kannen auki, niin siinähän se saman päivän iltsikka pöllötti ekana vastaan. :P
Kyllä olis mahtanut harmittaa, jos oisin tuon kalliin sijoituksen turhaan tehnyt. :wink:
jsamu84
Lauri Hanhivaara
Viestit: 142
Liittynyt: La Heinä 07, 2007 9:49 am

Viesti Kirjoittaja jsamu84 »

Ei se rikollista toimintaa ole jos pois on heitetty niin sen saa ottaa kuka tarvii.
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5192
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Aivan hyväksyttävää toimintaa!
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC »

Nykyisin heitetään paljon ihan kunnossakin olevaa tavaraa pois, kun sitä tulee koko ajan lisää ovista ja ikkunoista. Usein tulee mieleen, että onko tässä mitään järkeä.

Kunnioitan niitä, jotka haluavat protestoida tätä haaskausta vastaan omalla käyttäytymisellään. Itse en voisi syödä "roskissafkaa" samasta syystä kuin joey, mutta yritän välttää esmes moninkertaisesti yksittäispakattujen tuotteiden ostamista (hedelmät, jotka on yksittäispakattu paperiin, tai myydään muovilootassa!). Kaikkein eniten vituttaa se, että pakkauskoot ovat suurentuneet (sitä mukaa kun perheet ovat pienentyneet!) niin, että loppu sisältö järjestään mätänee ennen kuin sen ehtii syödä.
Every ship must sail a world.
Kelju K. Kojootti
Sofia Karppi
Viestit: 424
Liittynyt: La Kesä 09, 2007 2:07 am

Viesti Kirjoittaja Kelju K. Kojootti »

Vartijana ollessani minua ohjeistettiin johtoportaasta että "Tuolla roskiksella pyörii aina sulkemisaikaan jotain ihme hippejä dyykkaamassa ruokaa, ne pitää häätää pois!".

No, kun näin mitä kaikkia herkkuja roskikseen meni, niin päätiin että minä en ainakaan dyykkareiden puuhiin puutu. Kaikkea löytyi, leivästä pihviin ja maidosta kahviin.

Kerran yhytin dyykkarit toimestaan, joten sanoin vaan että mun puolesta saatte kantaa sieltä kaiken pois mitä vaan lähtee, kunhan ette kellekään mene möläyttämään "että se pitkätukkainen vartija antoi luvan".. :D
cicero
Michael Knight
Viestit: 4160
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Viesti Kirjoittaja cicero »

mun luona asui jonkun aikaa sellainen 19v goottityttö moniongelmineen ja koska pojat oli silloin isällään niin pystyin keskittymään tämän tytön elämäntyyliin noin kolmen kuukauden ajan...se oli aika mielenkiintoista. Lähdin tytön mukaan illalla kun hän lähti dyykaamaan ja kaikenlaista kamaa sitten löytyikin käsilaukuista merkkikuteisiin ja ruokaan...levyjä ja koruja ja ihan parin illan tuloksena. Typy tiesi mitä kantsii myydä pois ja mitä pitää itse...mun mielestä ihan hyödyllistä toimintaa, luontoystävällistä...kaikkea sitä näkee ja oppii kun on avoin mieli ja uteliaisuutta...
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"
Patricia C. Itämaa
Javier Pena
Viestit: 1864
Liittynyt: To Elo 02, 2007 10:53 am

Viesti Kirjoittaja Patricia C. Itämaa »

Minusta on oikeasti tosi törkeää että kaupat joutuvat heittämään ruuan roskin.Voisivat jakaa osattomille ja köyhille.
Totuus on tarua ihmeellisempää
ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 789
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Patricia C. Itämaa kirjoitti:Minusta on oikeasti tosi törkeää että kaupat joutuvat heittämään ruuan roskin. Voisivat jakaa osattomille ja köyhille.
Kaiken maailman VIP-tilaisuuksissa menee uskomattoman paljon hyvää ruokaa roskiin, herkkuja nimenomaan - niitä tehdään mieluummin liikaa kuin liian vähän. Niitä olisi järkevää lahojittaa vaikka Veikko Hurstille tms. Onhan se väärin, jos rikkaat heittävät pois heille tarpeettomia tuotteita, eivätkä köyhät saisi niihin koskea. Eihän dyykkaus ole rikkailta mitenkään pois. Toki se ei ole välttämättä hienon väen mielestä niin hyvännäköistä toimintaa. Järkevämpää ja siistimpää olisi, jos tällaisista tilaisuuksista yli jäävät ruoat voitaisiin jotenkin lahjoittaa vähäosaisille.
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Tietysti ensiksi tulee mieleen, miksi ei? Keneltä se on poissa? Kierrätys, keräilytalous jne.

Elintavikkeet, joissa viimeinen käyttöpäivämäärä on mennyt umpeen, ovat luvattomia antaa edes ilmaiseksi pois. "Parasta ennen" - merkityissä tuotteissa on pieni siirtymäaika. Nämä saa vielä lahjoittaa. Antamalla toisille tietoisesti elintarvikeviraston mukaan käyttökelvotonta kamaa, ottaa kauppa melkoisen riskin. Asia on sikäli yksinkertainen, säännöt on tehty noudatettaviksi.

Onko sitten oikein, että ruokaa heitetään roskiin? Ei. Kauppa voisi oikeastaan pyrkiä vähentämään hävikkiä tehokkaammilla alennuksilla, ja kenties voisi harkita jonkinmoista "takaoven pistettä" näille kohta roskikseen joutuville kamoille.

Ambivalenttisesti näissä leikkele- yms. paketeissa on sitten näiden päivämäärien osalta useinkin valtava ylihygieenisyys. Tuotteet olisivat syömäkelpoisia vielä vaikka kuinka pitkään, puhumattakaan niiden varastoinnista jääkylmään roskikseen talviaikoina.

Ongelma vaan on, ettei meillä Suomessa ole mahdollisuutta "villin lännen meininkiin", jossa kukaan ei ole vastuussa, jos jotain tapahtuu.

Tehostusta vaan kehiin, ettei tarvitse ihmisten ainakaan ruokatarpeita roskiksista etsiä.
Yökiitäjä
Frank Drebin
Viestit: 394
Liittynyt: To Maalis 29, 2007 7:22 am
Paikkakunta: Kallio

Viesti Kirjoittaja Yökiitäjä »

Patricia C. Itämaa kirjoitti:Minusta on oikeasti tosi törkeää että kaupat joutuvat heittämään ruuan roskin.Voisivat jakaa osattomille ja köyhille.
Kyllä niitä paljon jaetaankin. Kalliossa on perinteinen Pelastusarmeija sekä Hesarilla Veikko Hurstin ruoanjakopiste. Ongelma on lähinnä siinä että jaettava pitää olla pakattuja ruokatarvikkeita. Jotain hedelmiä on vaikea jakaa, koska ne liiskaantuvat helposti kuljetuksessa. Leipää on jaossa paljon, koska eilinen leipä on täysin syömäkelpoista.

Aika järkyttävää että Suomessa kehdataan vielä puhua "sosiaaliturvasta", vaikka todellisuudessa on paljon tavallisia ihmisiä joilla raha ei riitä edes ruokaa. Joskus ennenhän tuollaiset ihmiset olivat alkoholisteja jotka ryyppäsivät kaikki sossurahat, mutta nyt suurin osa on eläkeläisiä, pitkäaikaissairata tai työttömiä, jotka ovat tukijärjestelmän väliinputoajia.

Kerran olen hakenut ruokaa Pelastusarmeijasta. Olin ystäväni mukana, mutta koska minullakaan ei silloin niin hyvin mennyt niin sain sieltä jotain itsellenikin.
ubuntus
Remington Steele
Viestit: 217
Liittynyt: To Heinä 12, 2007 8:47 pm
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja ubuntus »

Mielestäni ei ole laitonta ja näin pitääkin olla. Jos kaupat heittävät vielä syötävääkin tavaraa mm. leipää pois niin miksi sitä ei joku saisi sitten ilmaiseksi ottaa.
poison
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 12:59 pm

Viesti Kirjoittaja poison »

Roskiin heitetyt tuotteet ovat edelleen kaupan omaisuutta. Roskikset sijaitsevat lähes poikkeuksetta yksityisalueella, usein ne myös lukitaan, eli niille ei pitäisi olla mitään asiaa.

Rahapulassa ja nälkäisenä tuli silti harrastettua dyykkaamista, vaikka tiesin että luvatonta toimintaahan se on. Mitään emme rikkoneet, emmekä sotkeneet paikkoja. Leipää tuli enimmäkseen vietyä, joskus oli myös hedelmiä ja maitotuotteita. Lihaa ei yleensä uskaltanut ottaa, paitsi joskus kovilla pakkasilla semmoisia missä oli vielä päiväystä jäljellä.

Täytyy myöntää, että kerran meinasi itku päästä, kun roskikseen oli ensin avattu kymmeniä pakkauksia jotain marinoitua lihaa ja siihen päälle riivitty auki saman verran Fanipala-pusseja. Hirveää suklaan tuhlausta. :?
Vastaa Viestiin