Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

putterson
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 56
Liittynyt: Ma Loka 27, 2014 3:06 pm

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja putterson » La Joulu 20, 2014 11:18 am

Seppo näemmä taas mennyt naimisiin fb:n mukaan :)

milla-makia
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: La Heinä 14, 2012 6:06 pm

Re: Naisen surma soramontulla

Viesti Kirjoittaja milla-makia » Ti Maalis 03, 2015 3:50 pm

Doctor Lecter kirjoitti:Aikoinaan sellaista ylemmän keskitason huomiota meediassa herättänyt tapaus.

Sivulla 1 on jo selostettukin kuinka tapaus eteni, mutta koska kertaus ja lisäys eivät koskaan ole pahitteeksi, niin käydään vielä läpi tuon syksyisen aamun karmeat tapahtumat ja kerrotaan kuinka päätekijä pääsi myöhemmin naimisiin ja tuli isäksi.

Siis tää juttuhan eteni niin, että…

Uhri oli Simpeleeltä kotoisin oleva 25-vuotias maatalouslomittaja Päivi Johanna Terävä. Hän oli saanut viikon sairaslomaa selkäkipujensa vuoksi. KRP, jolle tutkimukset heti alkuvaiheessa siirrettiin, selvitti uhrin henkilöllisyyden lisäksi myös sen, että Päivin mukana oli illalla maanantaina 20.9. ollut kaksi nuorta miestä. 22-vuotias Seppo Juhani Haimakka ja 20-vuotias Tony Marko Petteri Salminen.
- Haimakka ei ollut mikään pulmunen, vaan hän oli saanut ja sovittanut tuomion mm. taksiryöstöstä.

Päivi Terävä oli aikaisemmin seurustellut lyhyen aikaa Haimakan kanssa. Viikko ennen Päivin kuolemaa eräs lahtelainen leipuri oli ollut seurueessa, jossa Seppo Haimakka oli ollut juovuksissa ja kertonut, että hänen pitäisi jollain tapaa rankaista Päiviä. Leipuri ei kuitenkaan tiennyt miten tuo rankaiseminen tulisi tapahtumaan. "Sen verran tiesin, että Haimakka kuului johonkin saatanalliseen järjestöön, eikä aate hyväksy naisia, eikä anna heille minkäänlaista arvoa".

Mutta tuohon surmapäivään. Matkaan lähdettiin Päivin omistamalla mustalla vuoden -79 mallia olevalla Datsun Cherryllä, rek RER-719. Matkan tarkoitus oli, että Haimakka ja Salminen tekisivät Pohjois-Suomessa kahdesta neljään ryöstöä, jatkaisivat sen jälkeen Ruotsiin ja sieltä edelleen Tanskaan. Alun perin Haimakan ja Salmisen piti lähteä Haimakan perheen autolla, mutta se ei lähtenyt käyntiin, vaikka kuinka ruuvimeisselin kanssa yrittivät. Tällöin mieleen muistui Haimakan ex-sussu, Päivi Terävä, ja hänen maan mainio musta Datsuninsa.
- Tarkoituksemme oli viettää ryöstörahoilla hulvatonta elämää niin kauan kuin rahaa riittää, ja tulla sitten Suomeen lusimaan tuomiot pois, kertoi Haimakka kuulusteluissa.

Matka jatkui kohti Joensuuta. Päivi terävä nukkui humalaansa, Haimakan ollessa Cherryn ohjaimissa. Erään soramontun kohdalla hän ohjasi auton sinne. Päivi oli tässä vaiheessa jo herännyt. ”Nousin ylös autosta ja pyysin Päiviä nousemaan ulos autosta. Ulos lähtiessäni otin kuljettajan ja apukuskin penkkien välistä käteeni rikkinäisen olutpullon kaulaosan. Päivin seisoessa rintamasuunta minuun päin löin tällä rikkinäisellä pullolla häntä kaulaan"
- "Iskukohdasta ruiskahti veri saman tien. Menin hänen luokseen ja viilsin pullonpalasella kaulaan vielä kerran. Ollessani nousemassa autoon näin ison kiven. Otin sen käsiini ja menin Päivin luokse. Tiputin kiven hänen päähänsä. Silloin kuului rusahdus tai semmonen…"

Kuva
Sorakuoppaan päättyi Päivi Johanna Terävän elämä. Kuva poliisi.

Haimakan kertomuksen mukaan Tony Salminen nukkui teon aikaan auton takapenkillä.

Salmista kuulusteltiin 23.9. Hän kertoi, että ei hän unessa ollut tuolla Honkalammin soramontulla, silloin aamulla kun Haimakkaa ”alkoi huimata”. Seppo sanoi menevänsä montulle kuselle. Päivi istui edessä, minä takana. Seppo käski minun tulla autosta ja sanoi sitten, että ”hän haluaa lopettaa, ei hän kestä enää tätä. Sanoin, että älä viitsi ja menin takaisin autoon". Silloin hän repi Päivin ulos autosta ja heitti hänet maahan alkaen viillellä. Päivi oli aika humalassa. Kun Haimakka oli aikansa viillellyt, hän haki ison kiven sorakuopan rinteestä ja pudotti sen pari kertaa Päivin päälle. Tämä oli silloin selällään. Tony Salminen kertoi myös, että olutpullo oli rikottu kiveen parikymmentä kilometriä ennen Joensuuta. Hän oli kysynyt tuolloin Haimakalta, että mihin tarvitaan rikkinäistä pulloa, jolloin Haimakka oli vastannut lyhyesti, että "kohta näet".

Kahta miestä etsitään Liperin surmajutussa

Poliisi etsii kahta miestä ja autoa, joiden uskotaan liittyvän Liperissä paljastuneeseen surmatyöhön. Naisen ruumis löytyi tiistaina soramontusta. Kahden miehen ja naisen seurue liikkui tiistain vastaisena yönä tummalla Datsun 120 A -merkkisellä henkilöautolla, jonka rekisterinumero on RER-719. Poliisi pyytää yleisön apua miesten ja auton löytymiseksi.
Surmattu 25-vuotias nainen oli puettuna mustaan puseroon, jossa oli EY:n ja USA:n liput ja teksti Vincistar, valko-siniraitaiseen villapuseroon ja mustiin hiihtarimallisiin housuihin. Jalassa oli mustat kävelykengät. Nainen oli 164 cm pitkä ja tukevahko. Mustissa pitkissä hiuksissa oli valkoinen ponnarinauha. Hän käytti punaruskeasankaisia silmälaseja.
HS 23.9.1993


Teon jälkeen he lähtivät kohti pohjoista – vaivautumatta edes katsomaan oliko Päivi enää hengissä – ja ehtivät Ouluun saakka, kunnes tuli kaipuu takaisin kotiseuduille Simpeleelle. Paluumatkalla Haimakka soitteli tyttöystävänsä äidille sekä sisarelleen, kertoen itkuisella äänellään että mitä tuli tehtyä. Simpeleellä laitettiin Salmisen kotona sauna lämpiämään...

Liperin surmasta etsityt miehet pidätettiin

Liperin soramonttusurmasta etsintäkuulutetut kaksi miestä ajoneuvoineen tavoitettiin keskiviikkoiltana. Poliisi pidätti miehet surmasta epäiltyinä.
Miesten seurassa ollut 25-vuotias tukevahko, tummatukkainen nainen löydettiin surmattuna Liperistä soramontusta tiistaina aamupäivällä.
Keskusrikospoliisi kaipaa edelleen tietoja miesten ja heidän seurassaan olleen naisen liikkeistä maanantai-iltana ja tiistain vastaisena yönä. Seurue liikkui tummalla Datsun 120 A Cherry- henkilöautolla, jonka rekisterinumero on RER-719.
HS 24.9.1993


Haimakka pidätettiin keskiviikkona klo 18 ja vietiin Joensuuhun kuulusteluihin.

Liperin surmasta pidätetyt tunnustivat

Liperissä soramonttumurhasta pidätetyt parikkalalaiset miehet ovat tunnustaneet tekonsa. Heidän surmaamansa 25-vuotias nainen oli kotoisin Simpeleeltä. Hänet löydettiin kuolleena soramontusta tiistaina. Ilmeisesti naista oli lyöty päähän jollakin tylpällä esineellä.
Poliisi kaipaa yleisöltä vihjeitä miesten käyttämästä mustasta Datsun Cherry -merkkisestä autosta. Sen rekisterinumero on RER-719. Tiedot voi ilmoittaa numeroon 973-2051.
HS 25.9.1993


Kuva
Haimakka kuuntelemassa mitä oikeudenpuheenjohtajalla on sanottavaa tempauksestaan. Kuva Rikosposti 1/1994.

Päivi Terävän ruumiin löysi joensuulainen kartoitusinsinööri, joka oli kaverinsa kanssa täydentämässä karttaa tulevan talven hiihtosuunnistuskisoja varten. Kuopan reunalle saavuttuaan hän oli huomannut jonkun makaavan montun pohjalla.

Sorakuoppasurmasta syytetyn mielentilasta tutkimus Liperissä

Liperin kihlakunnanoikeus passitti raa'asta naisen surmasta Liperissä syytetyn 22-vuotiaan parikkalalaisen miehen torstaina mielentilatutkimukseen. Miehen epäillään surmanneen naisystävänsä rikotulla olutpullolla ja kivellä sorakuopassa Liperissä syyskuun 21. päivän vastaisena yönä. Oikeus käsitteli asiaa Joensuussa.
Syyttäjä vaatii miehelle tuomiota murhasta ja hänen 20-vuotiaalle kaverilleen rikoksen suosimisesta. Syyttäjän mukaan 25-vuotias simpeleläinen nainen surmattiin erityistä raakuutta ja julmuutta osoittavalla tavalla. Miehen toverin epäilään auttaneen pääsyytettyä pakenemisessa sekä todisteiden hävittämisessä.
Poliisit löysivät pääsyytetyn asunnosta kotietsinnässä runsaasti saatanan palvontaan liittyvää materiaalia ja miehen kirjoituksia kuolemasta. Mies oli liittynyt kesällä saatananpalvojien järjestöön.
Jutun syyttäjän mukaan saatananpalvonnan yhteys surmaan on epävarmaa. Syytetty on kiistänyt yhteydet. Mies ei ole pystynyt kertomaan syytä veritekoon.
HS 5.11.1993

--------------

Naimisiin - vakka kantensa valitsee

Seppo Haimakka pääsi lehteen vajaat viisi vuotta myöhemmin. Hän suoritti 12 vuoden tuomiotaan tuolloin Oulun lääninvankilassa. Aikoinaan Rikospostissa 1/1994 olleen artikkelin luki Hämeenlinnan vankilassa taposta tuomiota ”kärsivä” (suorittava) Päivi Solehmainen ja siltä istumalta hän rakastui Seppoon ja tämän käytökseen soramontulla. Päivi kirjoitti hälle päättäen, että naimisiin tahdon kanssaan.

Yhteiskunnan tukipilareista koostuva pari lipui avioliiton satamaan ja joko hurmaavan hääyön ja tapaamisten tiimellyksessä Päivi paukahti siunattuun tilaan. Hän synnytti tytön, joka sai kasteessa nimen Jenna.

Päivi halusi huomiota perhe-elämälleen ja tilasi Uusi Rikos – nimisen lehden toimittajan luokseen, joka teki perheestä artikkelin lehden elokuun 1998 numeroon.

Päivi – sattumalta sama nimi kuin aviomiehensä surmaamalla naisella – kertoi, että vuonna 1992 hän kyllästyi silloisen ”elämänsä miehen” väkivaltaisuuteen ja päätti tehdä lopun suhteesta että miehestä. Yksi ainoa isku ja elämänsä mies oli elämänsä elänyt. Kajaanissa tuolloin asunut Päivi sai varttihullun paperit ja kuuden vuoden tuomion. Päivi oli kuitenkin vapaalla vuoden, ennen kuin tuomio pantiin täytäntöön – ne naiset ja heidän valituksensa tasa-arvosta…

Ensi alkuun Päivi asettui Oulun lääninvankilaan, josta vuodeksi Hämeenlinnaan ja kun Oulusta vapautui naispaikka, Päivi pääsi sinne ja kirjeenvaihdon jälkeen tapasi ”elämänsä miehen”, Seppo Haimakan.

Ensikertalaisena Päivi suoritti tuomiostaan puolet ja vapautui vuonna 1995.

Kaikki meni hyvin joulukuuhun 1996 saakka, kunnes alkkoholia aina kohtuudella nauttinut Päivi päätti poiketa parilla oluella eräässä kippolassa. Se pari olutta vaihtui kuitenkin useampaan ja baarissa ollut viiden hengen seurue, Päivi mukaan lukien, lähti jatkoille erääseen yksityisasuntoon. Asunnossa eräs seurueen miehistä alkoi lähennellä Päiviä ja tilanne päättyi läpsimiseen ja siitä edelleen viinipullolla huiteluun. Lopulta tilanne rauhoittui. Mutta aamulla tuo kirottu lähentelijä juoksi naapuriin ja soitti poliisit että sairasauton, nimeten Päivin pahoinpitelijäkseen.

Päivi sai pahoinpitelystä 1 vuoden 4 kuukauden tuomion – tosin siihen sisältyy myös yksi toinen pahoinpitely, josta Päivi ei halunnut kertoa sen enempää.

Mutta huono tuurinsa jatkui ja taas osui kohdalleen väkivaltainen mies. Tällä kertaa kaverinsa eksän muodossa ja puukko heilui siihen malliin, että 6 kuukautta tuli saldoksi. Vankilaan Päivi lähti kuitenkin vasta 22.12.1997 ja tuttuun Oulun vankilaan kävi tiensä. Työ kanttiinissa loppui lyhyeen, kun Päivin epäiltiin pöllineen puhelinkortteja 600 markan arvosta ja lopulta tuli muitakin ongelmia, kun hälle myönnetty loma meni kolmisen viikkoa pitkäksi.
- Lomilla kävi hassusti kun väkivaltainen mies pahoinpiteli viattoman Päivin ja tämä joutui sairaalaan paikkailtavaksi. Oulun vankilan naispaikka annettiin säyseämmälle siskolle ja Päivi passitettiin Hämeenlinnaan lusimaan. Tuolloisen tiedon mukaan Päivi Solehmainen vapautui maaliskuussa 1999.

Kuva
"Tiedätkö muuten sitä, että olin naimisissa Seppo Haimakan kanssa ja me erosimme. Nyt taas seurustelemme, tietenkin kirjeitse, koska Seppokin on edelleen vankilassa". Kuva ja kuvateksti Uusi Rikos elokuu 1998.
- Vuosisadan rakkaustarina. Epäilemättä. (DL huomautus)


”Haluan sanoa lopuksi sen, että vaikka olenkin tehnyt elämäni aikana rikoksia, niin lapsiani en ole niihin kertaakaan sotkenut. Olen huolehtinut heistä esimerkillisesti”. Kiteytti Päivi uraansa ja elämäänsä.

Teosta on kulunut runsaat 21 vuotta. Päivi Terävä olisi nyt 46-vuotias, Haimakka on 43 ja uskollinen apumies Salminen 41-vuotias. Solehmainen on hänkin tukevasti keski-iässä, ollen 44-vuotias.
"uskollinen apumies" on ollut mullan alla jo jokusen vuoden

lepakko82
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Marras 15, 2012 3:44 pm

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja lepakko82 » Pe Syys 04, 2015 12:08 am

Itse asuin lapsena samalla kadulla surmatun naisen kanssa simpeleellä. Joku muistikuva on että veli olisi ryypiskellyt surmaajan kanssa (kerran pari ehkä useamminkin) , surmaajalla oli niihin aikoihin puukko aina mukana itteensä se pelotti kun kävin porukalta keräämässä tyhjät pullot pois. Jännä homma olin ite 11v vanha muistan nimet ja alibin kun eilisen päivän. Paska homma jokatapauksessa.

Inhorealisti

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti » Pe Syys 04, 2015 4:28 pm

Tyttären naamakirjassa näyttää olevan taustakuvana arkku kukka-asetelmineen. Onkohan toinen hyväntahtoisista vanhemmista nukkunut pois hiljattain?

nanonano
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Touko 20, 2015 12:23 pm

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja nanonano » Ti Syys 22, 2015 8:07 am

Kattos, kotopuolen juttui. Mahtoikohan Hammari jäädä istumisen jälkeen Ouluun roikkumaan. Mulla oli aikoinaan pitkä keskustelu jonkun kaverin kanssa siitä että minä oli kuulemma istunut hänen kanssaan linnassa. Oliskohan mennyt ravintola Kaakonranta sekaisin Kakolan kanssa...

Jonkun verran noita kavereita tunsin. Pieni kylä ja olisko vuoden verran ollu ikäeroa. Ja mulle jäi vahvasti sellainen mielikuva että Tony oli kaksikon "aivot" ja Haimakka enemmän se suorittavan portaan kaveri.

Vildersson
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: To Joulu 27, 2018 7:52 am

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja Vildersson » To Joulu 27, 2018 11:12 pm

Tuli tapaus jostain syystä mieleen ja ajattelin avata tunnarit palstalle. Olen jonkun verran tekijöitä nuorempi, mutta ulkonäöltä muistan nämä kylän miehet.

Onko tietoa milloin, missä ja miten tämä apumies-Tony on poistunut keskuudestamme?

Sitä en muistanut, että nuo satanistijutut liittyivät tähän keissiin. Tuohon lama-aikaan oli muotia Parikkalassakin kuunnella black metallia ja käännellä hautakiviä. Taisi nuorisolla olla joku paikkakin pitää mustaa messua. Mutta ymmärsivätkö enemmän suorittavan portaan kaverit sellaisista filosofioista mitään.

tj_eme
Matlock
Viestit: 785
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja tj_eme » Pe Joulu 28, 2018 1:31 am

On pakko olla kulttuurissa jotain vikaa,kun se tuottaa tällaisia tapauksia toisensa jälkeen. Pitäisiköhän ennaltaehkäisevästi ampua kaikki, jotka kerrankin syyllistyvät johonkin?

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2501
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja dazu » Pe Joulu 28, 2018 12:02 pm

Inhorealisti kirjoitti:Tyttären naamakirjassa näyttää olevan taustakuvana arkku kukka-asetelmineen. Onkohan toinen hyväntahtoisista vanhemmista nukkunut pois hiljattain?
Sellaisia viitteitä facebookissa näkyy, että Seppo Haimakka olisi saattanut lähteä tuonelan virtaa ylittämään.

Ainakin tämä tappajakisulinsa, Solehmainen, on edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa.

Päivi Solehmainen on kyllä aikamoinen kissa... voin kuulla, kuinka hän kehrää tuossa valokuvassa Haimakan sylissä...

Voin kuulla myös, kuinka hän naukuu, kuin pienet kissat vähän toisenlaisissa merkeissä...
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Yfx
Ran-tan-plan
Viestit: 367
Liittynyt: Ma Helmi 18, 2013 8:05 pm
Paikkakunta: Pjongjang

Re: Naisen surma soramontulla, Liperi 1993

Viesti Kirjoittaja Yfx » Su Joulu 30, 2018 8:06 pm

dazu kirjoitti:
Inhorealisti kirjoitti:Tyttären naamakirjassa näyttää olevan taustakuvana arkku kukka-asetelmineen. Onkohan toinen hyväntahtoisista vanhemmista nukkunut pois hiljattain?
Sellaisia viitteitä facebookissa näkyy, että Seppo Haimakka olisi saattanut lähteä tuonelan virtaa ylittämään.

Ainakin tämä tappajakisulinsa, Solehmainen, on edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa.

Päivi Solehmainen on kyllä aikamoinen kissa... voin kuulla, kuinka hän kehrää tuossa valokuvassa Haimakan sylissä...

Voin kuulla myös, kuinka hän naukuu, kuin pienet kissat vähän toisenlaisissa merkeissä...
Päivi Solehmainen on muuten eri sukuniminen nykyisin, ei tule sotkea naiseen joka löytyy tuolla nimellä.
Ja naukuu kohtalaisesti, tuli aikoinaan testattua.
"Somaleissa on korkeasti koulutettuja runsaasti mm. koneinsinöörejä, Soile Syrjäläinen on huomannut. Heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan, hän toteaa."

Vastaa Viestiin