Poliisin voimankäyttö/muu toiminta

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Howler
Axel Foley
Viestit: 2291
Liittynyt: Ti Syys 04, 2007 10:42 am

Poliisin voimankäyttö/muu toiminta

Viesti Kirjoittaja Howler »

Ajattelin, kun kuitenkin poliisien teoista on paljon uutisia ja niistä on mielenkiintoista keskustella, että kasattaisiin tälläisiä tapahtumia yhden topicin alle ettei tule kasapäin topiceja.

Tässä hyvä esimerkki tämän päivän Iltasanomista:
IS kirjoitti:Poliisi luuli kännykkää aseeksi ja ampui syytöntä teinipoikaa
19.10.2007 19:21

Kännykkä koitui hengenvaaraksi 13-vuotiaalle teinipojalle Seattlessa Yhdysvalloissa viime sunnuntaina. Paikallinen poliisi luuli pojan matkapuhelinta aseeksi ja ampui häntä jalkaan.

Välikohtaus sattui keskellä yötä, kun partiointikierroksella ollut poliisimies kiinnitti huomionsa kahteen "epäilyttävästi käyttäytyvään" nuorukaiseen. Poliisia säikähtäneet pojat ampaisivat karkuun. Lyhyen takaa-ajon jälkeen poliisi sai heidät kiinni ja määräsi poikia nostamaan kätensä ylös.

Toinen pojista, 14-vuotias, totteli kiltisti. Seattlen poliisin mukaan 13-vuotias veti sen sijaan taskustaan esiin mustan esineen. Poliisi luuli esinettä aseeksi ja ampui poikaa kaksi kertaa jalkaan.

Musta esine osoittautui myöhemmin mustassa kotelossa olleeksi matkapuhelimeksi.

Tapaus kuohuttaa nyt Seattlea, jossa poliiseja on aiemmin syytetty rasismista. Vuonna 2001 valkoihoinen poliisi ampui kuoliaaksi tummaihoisen miehen. Viime sunnuntaina poliisin luodeista haavoittunut 13-vuotias oli syntyperältään amerikkalais-aasialainen.

13-vuotiaalla ei ole hengenvaaraa. Kumpaakaan pojista ei epäillä rikoksesta. Kolme vuotta virassa ollut poliisimies on siirretty pois tehtävistään tapauksen tutkinnan ajaksi.

Tapauksesta kertoi Seattle Times -lehti.
Miksi ihmeessä poika oli kurottanut ottamaan kännykkäänsä, kun poliisit käskivät häntä nostamaan kätensä ylös? Ymmärrän poliisien reaktion, vaikkakin kaksi kertaa ampuminen jalkaan olikin ehkä turhaa.
wretch
Javier Pena
Viestit: 1734
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Viesti Kirjoittaja wretch »

En tiedä jutusta juuri mitään, joten on aika vaikea kommentoida.

Poikaa ampunut poliisi on nimetty.Pojat sanovat, että he olivat tekemässä tageja sekä suttaamassa muita grafitteja.Pojilta ei kuitenkaan löytynyt maalia tuona yönä.Kun poliisi pysäytti pojat niin 13-vuotias "kiihtyi" eikä totellut konstaapeli Peter Leutzin käskyä nostaa kädet ylös.Jostain syystä poika otti sitten kännykkänsä esille, mikä aiheutti ampumisen.

Kyseinen poliisi ei ole ollut aikaisemmin osallisena ampumisissa.Jutusta vaaditaan "puolueetonta" tutkimusta, koska kaikille eivät poliisin omat tutkimukset riitä.

Jaah, odotellaan lisää uutisia tästä tapauksesta ja tehdään sitten päätelmiä



Seattle police name officer who shot boy

By Jennifer Sullivan

Seattle Times staff reporter

A Seattle police officer who shot and wounded an unarmed 13-year-old boy who police said did not comply with orders early Sunday has been identified by the Police Department as Officer Peter Leutz.

Leutz, 37, was hired by the department in May 2005 and works the graveyard shift in the East Precinct. Leutz, who is on administrative leave pending the results of a department investigation, has not been involved in any previous shootings, according to police.

Leutz was on patrol near the 2500 block of East Yesler Way around 3 a.m. when he saw two teenage boys acting suspiciously, according to the department. When the teens ran, he chased them in his car to South Washington Street and 26th Avenue South.

Leutz then shone a spotlight on the boys and ordered them to put their hands up.

One of the boys, a 14-year-old, complied, police said. But the other, a 13-year-old, acted "very agitated" and didn't listen to the officer, police said. The younger boy reached into a pocket and pulled out a black object. The teen then moved toward the officer, police said.

Believing the boy had a gun, the officer fired twice, striking the boy in the lower and upper leg. The object was later found to be a cellphone. The wounded boy was released from Harborview Medical Center on Monday.

The 14-year-old told police that they were "tagging" and crossing out other graffiti that night, but the boys did not have paint with them, police said. The boys likely will not face charges, and both were released into their parents' custody.

James Bible, president of the Seattle chapter of the National Association for the Advancement of Colored People, said the civil-rights group is demanding an outside agency conduct an "independent investigation" into the shooting.

Police say the boy who was wounded is part Asian and part white and that the older boy is white.

"We're concerned this has happened in a traditionally community of color. We're troubled that the young man was 13 years old, he had no criminal history, he had no weapon and he was shot twice," Bible said. "We completely have questions about whether the Seattle Police Department can govern itself."

Sgt. Deanna Nollette, a police spokeswoman, said the department will do a thorough investigation.

"The police department has an open and transparent policy for all of our officer-involved shootings," she said. "This case will be no exception."

Copyright © 2007 The Seattle Times Company

http://archives.seattletimes.nwsource.c ... e+shooting
Herkkis
Jane Marple
Viestit: 1068
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:07 pm

Viesti Kirjoittaja Herkkis »

Juu poliisilla oli kaikki oikeudet ampua, pamautti sentään jalkaan.

Seattlelaiset ovat ilmeästi tosi rasistisia kun ilmeisesti asia olisi kunnossa jo poliisi olisi ampunut sitä valkoista poikaa.
I am an African!
Eppu74
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: Ke Elo 29, 2007 2:41 am
Paikkakunta: Vantaa

Poliisi ei auttanut - Emma pelasti sairaan vanhuksen

Viesti Kirjoittaja Eppu74 »

Poliisi ei auttanut - Emma pelasti sairaan vanhuksen
Iltalehti 18.12.2007 3:21



- Avunhuutoja oli silloin vaikea enää kuulla, koska monen tunnin huutamisen jälkeen vanhuksen suusta purkautui vain epätoivoista itkua, alakerran naapurinsa eilen viime hetkellä pelastanut Emma Piispanen (19) kuvailee järkyttävää tilannetta.

Omituinen tapahtumaketju sai alkunsa maanantaina hieman ennen puoltapäivää kerrostalossa Anjalankoskella, kun Piispasen asuntoon yhtäkkiä alkoi kantautua avunhuutoja.

Nuori nainen soitti heti poliisin paikalle, mutta partion vierailu ei edennyt odotusten mukaisesti.

- Poliisit pyörivät rappukäytävässä ja soittivat yhtä ovikelloa, mutta kun ei selvinnyt, mistä asunnosta huuto oli kuulunut, poliisit lähtivät pois!, Piispanen selittää ihmeissään.

Poliisi kuuli hätähuudot

Emma Piispanen ei kuitenkaan voinut sivuuttaa avunhuutoja olan kohautuksella.

Poliisien lähdettyä hän soitti hätäkeskukseen ja pyysi uudelleen apua.

Pian pihaan lipui taas poliisipartio selvittämään tilannetta.

Tällä kertaa partion vierailu kuitenkin eteni vieläkin kummallisemmin.

- Nyt poliisit kuulivat itsekin avunhuudot. Toinen jopa sanoi, että "selvästi täällä on joku pulassa, mutta kun ei tiedä missä", Piispanen kertaa tapahtumia.

Piispasen mukaan poliisit kuuntelivat huutoa rappukäytävässä ja lähtivät sen jälkeen pois.

- Miten poliisi voi toimia näin? Asuntoja olisi ollut läpikäytävänä vain kahdeksan, hän hämmästelee.

- Aivan selvästi kuului huuto "auttakaa, auttakaa, hakekaa apua!"

"Huusi lattialla sekavana apua"

Kun muu ei auttanut, Piispanen ryhtyi itse selvittämään, mistä asunnosta hätähuudot kuuluivat.

Monen tunnin urakan jälkeen hän vihdoin sai selville oikean osoitteen.

Piispanen soitti avukseen talonmiehen, joka avasi asunnon oven yleisavaimella.

- Vanha rouva makasi lattialla sekavana huutaen apua, Piispanen kuvailee.

- Soitimme ambulanssin, joka vei mummon sairaalaan.

Iltalehden saamien tietojen mukaan 87-vuotias nainen joutuu viettämään sairaalassa useita päiviä, mahdollisesti myös joulun.

Kouvolan poliisia, jonka alueeseen myös Anjalankoski kuuluu, Iltalehti ei enää eilen illalla tavoittanut.



http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007121 ... 2_uu.shtml
PaulaDrew
Jack Bauer
Viestit: 960
Liittynyt: Ti Joulu 18, 2007 11:49 am
Paikkakunta: Teurastamo 5

Re: Poliisi ei auttanut - Emma pelasti sairaan vanhuksen

Viesti Kirjoittaja PaulaDrew »

Eppu74 kirjoitti:Poliisi ei auttanut - Emma pelasti sairaan vanhuksen
Iltalehti 18.12.2007 3:21
Tämä ei edes ihmetyttänyt vaan lähinnä suututti, aika tyypillistä poliisin toimintaa minun kokemukseni mukaan...
cicero
Michael Knight
Viestit: 4160
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 2:40 pm
Paikkakunta: ulkomaat

Viesti Kirjoittaja cicero »

tiedän että poliisi ei aina toimi oikein mutta omasta kokemuksesta olen alkanut lukemaan näitä iltikisien juttuja hieman epäilevällä kannalla. Olen kaksi kertaa sattunut paikalle tilanteeseen johon poliisi on joutunut puuttumaan, kummallakin kerralla juttu on ollut iltalehdessä ja kummalllakin kerralla poliisin toimintaa moitittiin vaikka siinä ei ollut oikeasti mitään moitittavaa. Joku oli kuitenkin vain haastatellut "rikoksen tekijää" ei poliisia tai vain olankohautuksella ohittanut poliisin mielipiteen asiasta. Silmiinpistävintä ja oudointa oli että tapahtumahetkellä paikalla ei ollut mitään lehdistön edustajaa mutta juttu oli kirjoitettu niin kuin kirjoittaja olisi ollut itse paikalla :roll:


mutta joo, tuon mummun olisivat kyllä saaneet etsiä, ainakin hälyttää paikalle muuta porukkaa jos itse eivät ole voineet paikalle jäädä, surullista.
"jos on pakko tehdä jotain epäsuosittua sen voi saman tien tehdä täydestä sydämestä"
erikj
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Marras 28, 2007 11:22 am

Re: Poliisi ei auttanut - Emma pelasti sairaan vanhuksen

Viesti Kirjoittaja erikj »

PaulaDrew kirjoitti: Tämä ei edes ihmetyttänyt vaan lähinnä suututti, aika tyypillistä poliisin toimintaa minun kokemukseni mukaan...
Kerroppa lisää kokemuksistasi
Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2653
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Luulenpa että tuossa Emman tapauksessa poliiseille on tullut kiireisempi tehtävä eikä ole ollut tarkoituksenmukaista jäädä rappukäytävään palloilemaan. Paikalle on varmastikin ollut tarkoitus palata mutta Emma on ehtinyt ensin hätiin.

Esimerkillisestihän tämä nainen toimi. Onhan monia tapauksia joissa naapuri on vain kääntänyt kylkeä avunhuutoja kuullessaan ja myöhemmin on selvinnyt että henkirikoksen uhrihan siellä apua huuteli. Jos ei itse uskalla mennä paikalle ottamaan mahdollisesti nyrkistä/puukosta/haulikosta niin voihan ne miliisit soittaa paikalle. Jos poliisi sitten tyytyy toteamaan että kyllä täällä joku huutaa ja lähtee pois niin se on sitten poliisin moka.
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"
Minney Magia
Martin Riggs
Viestit: 609
Liittynyt: To Elo 16, 2007 9:33 am
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Minney Magia »

Joo! Itse joskus sain useita kertoja mieheltä pahasti selkääni ja hiuskarvan varassa oli myös hengen lähtö. Eipä tullut koskaan ketään edes ovikelloa soittamaan, vaikka varmasti kuulivat huutoni.
Itse en kuuntelisi hetkeäkään toimimatta, jos kuulen jonkun apua huutavan.
Parilla puolitutullakin on mun numero, että voivat soittaa, jos hätä tulee( heillä siis väkivaltaiset miehet). Useinhan riittää, että joku vaan menee ja soittaa esim. ovikelloa ja saadaan tilanne laukeamaan.
Kaikki selviää joskus! Jos jokin ei ole selvinnyt,
kysymyksessä ei olekaan loppu.
CJS
Harjunpää
Viestit: 327
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 12:19 pm

Viesti Kirjoittaja CJS »

Minney Magia kirjoitti:Parilla puolitutullakin on mun numero, että voivat soittaa, jos hätä tulee( heillä siis väkivaltaiset miehet). Useinhan riittää, että joku vaan menee ja soittaa esim. ovikelloa ja saadaan tilanne laukeamaan.
Menee OT, mutta pakko kommentoida (ehkä tälle keskustelulle olisikin sitten paikkansa jossain muualla).

Niin riittää ehkä ensihätään, jottei tilanne eskaloidu pahemmaksi väkivallaksi, mutta eikös puhelinta nyt kannattaisi käyttää vaikka sellaisen neuvon antamiseen, että nyky-Suomessa naisen ei tarvitse kestää väkivaltaista tuhkamunaa 1. pahoinpitelyn jälkeen hetkeäkään. Naisilla on täydet kansalaisoikeudet, he eivät ole juridisesti tai taloudellisesti miehestä riippuvaisia, lainsäädäntö suhtautuu perheväkivaltaan samalla tavoin kuin muuhunkin väkivaltaan ja valtion väkivaltakoneisto puuttuu niin ikään pyydettäessä asiaan (poliisi tutkii, syyttäjä syyttää, oikeus tuomitsee) eikä yleinen asenneilmapiiri tms. ole sitä vastaan, että nainen lopettaa parisuhteen jouduttuaan miehen pahoinpitelemäksi ja niin edelleen ja niin edelleen. Jos ei yhtään mikään muu, niin väkivalta on merkki siitä ettei parisuhde oikein toimi. Muut voivat tietysti tulla hädässä apuun, mutta kukaan muu kuin uhri ei voi parisuhdetta purkaa.

Jotkut onnettomat perustelevat väkivaltaisen parisuhteen jatkamista lapsilla, mutta tässä he tekevät lapsilleen suuren karhunpalveluksen. Ensinnäkin he asettavat lapsensa mahdolliseen fyysiseen vaaraan, ja vaikkei sitä olisikaan, lapsille on luultavasti parempi kasvaa eroperheessä kuin väkivaltaisessa perheessä. Vaikka lapset eivät näkisikään isän hilpaisevan nyrkillä äidiltä nenän poskelle, niin usein he vähintään kuulevat tai muutoin ovat tavalla tai toisella asiasta tietoisia ("äidillä on silmä musta ja kylkiluu murtunut kun äiti taas vahingossa kompastui isi-papan nyrkkiin ja kaatui portaissa" -selitys ei menne lapsillekaan kovin montaa kertaa oikeasti läpi). Jatkaessaan väkivaltaista parisuhdetta, ihmiset ajautuvat suureen riskiin kasvattaa lapsistaan samanlaisia perheväkivaltaisia ihmishirviöitä - tai väkivaltaan alistujia - kuin mitä kotona näkevät. Aikuinen ihminen saa tietysti viime kädessä päättää ottavansa turpaan kerran kuussa, juhlapyhinä halosta päähän ja jouluaattona kirmaista kirvestä karkuun yöpaidassa lumihankeen kinkkua sulattelemaan, mutta on varmastikin hyvin kyseenalaista, saako lapsiaan tällaiselle altistaa.

Ja kaikki mitä on sanottu naisista, pätee myös perheväkivallan kohteeksi joutuneisiin miehiin yhtä lailla.

En jaksa ymmärtää miksi itsekään viitsii ottaa turpaan useammin kuin 1. kerran, jota voi olla paha arvata ja näin estää. Miksi ihmeessä tutun tekemä väkivaltarikos hyväksytään paremmin kuin jonkun tuntemattoman tekemä päähänpotkiminen kadulla..? Ei ymmärrä.
Vastaa Viestiin