46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Spekulointia kadonneista henkilöistä.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6433
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Poliisi kertoo 1981 -kirjassa on komisario Väinö Rantion kirjoittama artikkeli Mystillinen katoaminen ― murhako?. Jutussa kerrotaan syys-lokakuun vaihteessa 1955 sattuneesta katoamistapauksesta, jossa on ilmeisen vahvat perusteet epäillä henkirikosta.

Tässä itse muotoilemaani tiivistelmää 9-sivuisesta artikkelista:

==Kadonnut henkilö==
Kadonneesta henkilöstä käytetään artikkelissa nimeä Helmi Maria Putto (en tiedä, onko nimi keksitty vai oikea). Hän oli syntynyt Kuopion maalaiskunnassa 7.5.1909, eli oli katoamishetkellä 46-vuotias. Hän oli muuttanut Helsinkiin melko varhaisessa vaiheessa elämäänsä.

Katoamisaikaan Helmi asui Käpylän kaupunginosassa osoitteessa Joukolantie 3. Hänen aviomiehensä, eräs sotilasmestari, oli kuollut miinaräjähdyksessä vuonna 1947, minkä vuoksi Helmi sai kahta eläkettä. Eläkkeiden saamisen lisäksi hän kävi kuitenkin myös palkkatöissä ― viimeisin työpaikkansa oli eräs rakennusliike. Aviomiehensä kuoleman jälkeen Helmi oli ottanut sisarensa asumaan luokseen.

==Veijo==
43-vuotiaana Helmi tutustui 32-vuotiaaseen tehdastyöläiseen Veijoon (ei tietoa, onko nimi muutettu), joka ei ollut mikään pyhäkoulupoika: hänet oli peräti kuudesti tuomittu eri puolilla Suomea tehdyistä omaisuusrikoksista. Syksyllä 1952 Veijo muutti Helmin luokse Joukolantielle. Helmin sisar ei sopeutunut röyhkeään ja komentelevaan mieheen, ja muuttikin seuraavana keväänä Ruotsiin. Katoamisen jälkeen kuulustellut samassa Joukolantien rapussa asuneet hyvät Helmin perhetuttavat kertoivat Veijon olleen kova ryyppymies, joka myös pahoinpiteli Helmiä.

Jouluna 1954 pariskunta meni kyläilemään Helmin vanhempien luokse Savoon. Tuolloin Helmin isän lompakosta hävisi kaksi kertaa 10 markan seteli. Vanhemmat olivat myöhemmin varmoja, että Veijo oli lompakkovarkauksien takana.

Helmin ja Veijon suhde alkoi rakoilla. Elokuussa 1955 sisko saapui vierailulle Ruotsista ja poikkesi Helmin luona. Helmi oli tuolloin kertonut häätävänsä Veijon pois muun muassa siksi, koska Veijo oli luvatta ottanut häneltä 400 markkaa viinarahoiksi. Helmi oli kertonut myös asunnossa vierailleesta Kerttu-nimisestä naisesta.

==Kirjeitse kommunikointia==
Syksyn jälkeen Helmiä ei enää nähty, mutta sen sijaan kirjepostia tuli. Marraskuussa 1955 Helmin isä sai Helmin ja Taunon nimellä allekirjoitetun kirjeen, jossa Helmi kertoi, ettei hänellä ole enää asuntoa Helsingissä. Olinpaikkaansa hän ei paljastunut, mutta kertoi tulevansa Suomeen lomalle joulun jälkeen. Kirjeessä myös luki, että "en tiedä Veijosta mitään". Myöhemmin on päätelty, että Helmi ei ollut kirjettä itse kirjoittanut.

Huhtikuussa 1956 Helsingin rikospoliisi sai Kuopion piirin apulaisnimismieheltä kirjelmän, jossa pyydettiin kuulustelemaan Helmiä ja Veijoa. Saman vuoden tammikuussa Helmin äiti oli nimittäin saanut tyttärensä nimellä allekirjoitetun kirjeen, jossa oli pyydetty 10 000 markan rahalähetystä. Nyt oli herännyt epäilys, että rahat oli nostanut joku muu kuin Helmi. Veijoa oli lisäksi tarkoitus kuulustella aiemmin Helmin vanhempien luona tapahtuneista kahdesta lompakkonäpistyksestä.

Helmin vanhemmat kertoivat lisäksi, että Helmin veljen vaimon poika oli myös tammikuun alkupuolella saanut Helmin nimellä kirjoitetun kirjeen, jossa pyydettiin rahaa. Molemmissa kirjeissä oli pyydetty lähettämään rahat Helsinkiin osoitteeseen Inkoonkatu 9 A 1. Helmin veljen vaimon poika ei lähettänyt rahaa, vaan päätti lähteä Helsinkiin tarkistamaan tilanteen. Inkoonkadun asunnosta löytyi Veijo, jolla ei ollut aavistustakaan Helmin olinpaikasta.

Kuopion apulaisnimismiehen kirjelmän saapuessa Veijo istui Helsingin lääninvankilassa epäiltynä ryöstöstä. Poliisi kuulusteli Veijon uutta vaimoa, jo aiemmin mainittua Kerttua, joka kertoi, että ei tiennyt Helmistä mitään. Hän kuitenkin myönsi, että Inkoonkadulle oli tullut Helmin nimellä kirjattu kirjeen ilmoituskortti viime tammikuussa. Kerttu oli kirjannut ilmoituskorttiin, että Helmi ei asu tässä osoitteessa ja pyytänyt Veijoa palauttamaan sen postiin.

Vankilassa istunut Veijo kertoi kuulustelijoille muuttaneensa Helmin luota pois syksyllä 1955. Helmi oli hänen mukaansa muuttanut Joukolantieltä jonnekin Kaarelaan, mutta tarkempaa osoitetta mies ei tiennyt. Veijo kertoi kuitenkaan nähneensä Helmin useita kertoja eron jälkeen. Veijo myönsi kirjoitelleensa Helmin nimissä rahakirjeitä, mutta väitti kirjoittaneensa ne Helmin pyynnöstä. Syyksi moiseen Veijo kertoi Helmin likinäköisyyden ja käsien vapinan. Veijo kuitenkin kielsi kirjoittaneensa kirjeen, jossa Helmi oli kertonut poismuutostaan. Hän ei myöskään myöntänyt jouluna 1954 tapahtuneita lompakkonäpistyksiä.

Myöhemmin keväällä 1956 Veijo lähetti Kertulle kirjeen vankilasta, jossa hän kertoi asiat aivan toisella tavalla kuin kuulustelijoilleen. Hän vakuutti, ettei ole rahankerjuukirjeiden takana ja että hän oli lupauksensa mukaisesti palauttanut ilmoituskortin postiin.

==Pelastusarmeijakin antoi apua==
Toukokuussa 1956 Veijo tuomittiin 10 kuukaudeksi vankeuteen, mutta hän pääsi kuitenkin vapaalle jalalle odottelemaan hovioikeuden käsittelyä.

Heinäkuussa 1956 Helmin sisar saapui Ruotsista ja poikkesi Inkoonkadulle, jossa ajatteli Helmin asuvan. Paikalla olikin vain raskaana ollut Kerttu sekä Veijo, joka hermostuneesti selitti, ettei tiedä Helmin olinpaikkaa. Hän kuitenkin kertoi Helmin seurustelevan erään Tauno-nimisen rakennusmestarin kanssa. Sisko huomasi, että asunnossa oli Helmin ikkunaverhot. Nämä Veijo kertoi Helmin antaneen hänelle hyväsydämisyyttään.

Helmin isä turvautui jopa pelastusarmeijan etsiskelytoimistoon. Selvittelyissä kävi ilmi, että Helmin eläkkeet olivat jatkuvasti menneet kunkin kuukauden 10. päivänä Käpylän postitoimistoon. Pelastusarmeija selvitti, että 10.9.1956 tulleen eläkkeen nosti Veijo-niminen mies Helmin allekirjoittamalla valtakirjalla. Veijo oli tuolloin kertonut, että Helmi oli lähtenyt Ruotsiin 3-4 viikoksi.

==Veijo nousee ykkösepäillyksi==
30.8.1956 Kuopiosta saapui jälleen kirjelmä Helsinkiin. Helmin äiti oli nyt pyytänyt poliisia selvittämään tyttärensä olinpaikan sekä sen, kuka nosti joka kuun 10. päivä Helmin eläkkeet. Aluksi poliisi ilmeisesti keskittyi vain Helmin olinpaikan selvittämiseen.

Lokakuussa poliisi kiinnostui toden teolla Veijosta. Mies kun oli nimittäin jatkuvasti nostanut Helmin molemmat eläkkeet Helmin allekirjoittamilla valtakirjoilla. Lisäksi selvisi, että Veijo oli 28.9.1955 nostanut valtakirjalla Helmin työpaikalta lopputilin. Helmin nimellä varustettuja rahankeruukirjeitä oli saapunut myös muillekin Helmin tuttaville, mitä pidettiin hyvin omituisena. Rahankerjääminen ei nimittäin kuulunut Helmin tapoihin.

==Kerttu-vaimo==
Kerttu kertoi tutustuneensa Veijoon kirjeenvaihdon kautta elokuussa 1955. Veijo oli kertonut Kertulle asuvansa sisarensa Helmin luona Joukolantiellä. Totuus Helmin ja Veijon välisestä suhteesta kuitenkin paljastui Kertulle aikanaan, ja naiset kävivät asiasta riitoja. Huolimatta valheesta sekä Veijon vankilataustasta, Kerttu asteli Veijon kanssa avioon lokakuussa 1955. Samassa kuussa he viettivät viisi päivää Joukolantiellä, jossa Helmi ei enää ollut. Veijon kertoman mukaan Helmi oli lähtenyt pois ja jättänyt kaiken omaisuutensa asuntoon tuhannen markan velkaa varten. 15.10.1955 Veijo ja Kerttu muuttivat sitten vuokralle Inkoonkadulle.

Kertun mukaan Veijo nosti kahta eläkettä. Kerran Kerttu oli pyytänyt valtakirjaa eläkkeiden nostoa varten, mutta Veijo kertoi, että sellaista valtakirjaa ei tulekaan, että Kerttu voisi hänen eläkkeitään nostaa. Ilmeisesti rouva ei tiennyt, että Veijo nosti todellisuudessa Helmin eläkkeitä.

==Veijo tekee omat johtopäätöksensä==
Veijo väitti edelleen nähneensä Helmin useita kertoja väitetyn katoamisen jälkeen, viimeksi 11 päivää ennen kuulusteluaan. Hän jopa luetteli ihmisiä, jotka olivat hänen mukaansa olleet vuoden aikana Helmin kanssa tekemisissä. Kukaan mainituista henkilöistä ei ollut kuitenkaan tavannut Helmiä vuoteen.

Veijo julistettiin pidätetyksi 23.10.1956 epäiltynä väärennyksistä ynnä muusta. Poliisilla oli ilmeisen perusteltu epäilys, että Helmi oli surmattu Veijon toimesta.

Jutun tutkinta koki ikävän käänteen seuraavana aamuna. Tuolloin Veijo löytyi sellistään kuolleena. Hän oli pitänyt tupakka-askinsa nurkassa sellaista savuketta, joka sisälsi Bladan E 605 -merkkistä paritionia sisältävää kasvinsuojelumyrkkyä. Savukepakkausta ei ollut purettu pidätyksen yhteydessä, ja Veijo oli saanut itsemurhavälineen mukaan selliin.

- -

Jutun tutkinnassa nousi ilmeisesti Veijon kuoleman myötä seinä pystyyn. Helmi Puton ruumista ei ollut löydetty kyseistä Poliisi kertoo -kirjaa kirjoittaessa. Onko juttu selvinnyt sitten senkään jälkeen? Varsin epätodennäköistä.

Veijo ei ollut syyttä ykkösepäilty, olihan hänen kertomuksessaan kasapäin epäuskottavuuksia. Kirjan mukaan Helmin aiempia kirjeitä tutkittaessa mikään ei viitannut likinäköisyyteen saatikka vapinaan. Ei myöskään ollut mitään järkevää selitystä siihen, miksi Helmi olisi pyytänyt Veijoa kirjeitse anomaan rahaa vanhemmiltaan ja tuttaviltaan. Miksi Helmi ylipäätään olisi pyytänyt tuonkaltaista apua mieheltä, joka jätti hänet toisen naisen takia? Lisäksi rahankerjääminen ei ollut lainkaan Helmin tapaista. Päinvastoin, hän oli monesti aiemmin tukenut niukkatuloisia vanhempiaan pienillä rahalähetyksillä.

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6874
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: 46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Veijo teki oman ratkaisunsa, olisi vaan kertonut vaikka kirjallisesti mihin jemmasi ruumiin.
Saattoihan toi uusi vaimonkin tietää tapauksesta aika paljon enemmän kuin antoi ymmärtää.
Täällä tänään, missä huomenna?

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1718
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: 46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Kyllä helsinkiläisen rakennustyöläisen Helmi Maria Puton,omaa sukua Voutilainen,katoamisen taustalla nimenomaan oli henkirikos.Jo hyvin pian sitä sellaiseksi myös alettiin epäillä.Näyttöäkin löytyi.

Nimi on tässä tapauksessa oikea.PPK-kirjat usein muuttavat rikoksentekijän ja niiden uhriksi joutuneiden nimiä.

Tarkka katoamispäivä oli 27.9.1955.Kuusikymmentä vuotta tuli hiljattain kuluneeksi tästäkin tapauksesta.

Pääepäilty,Veijo Suokas ,oli teon tekijä.Muita teorioita on turha esittää.Ja geokätkeilyähän ei vielä siihen aikaan tunnettu. :)

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6433
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: 46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Hienoa, että löytyy näitäkin murhainfolaisia, joilla on edes jotain lisäkerrottavaa hyvin vanhoista jutuista. Tämä katoamistapaus on minusta mielenkiintoinen, mutta eipä siitä pahemmin ole enää huudeltu. Onhan tapaus tietysti jo 60 vuotta vanha, mutta lopullista ratkaisua siihen ei ole koskaan saatu. Veijon syyllisyydestä ei tosin hirveästi epävarmuutta ole, ruumis vain puuttuu.

Tiedätkö paccasucco, miten Veijon uusi vaimo jatkoi elämäänsä?

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1718
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: 46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Kyllä minun vähäinen tietomääräni tästä asiasta (toistaiseksi) loppuu tähän eli Veijon uudesta vaimosta ja hänen myöhemmistä elämänvaiheistaan ei ole mitään tietoa.

Tämä Helmi Puton tapaus oli yksi niistä kolmesta salaperäisestä ja oudosta katoamismysteeriosta 1950-luvun loppupuoliskolla,jotka saivat ehkä muita katoamistapauksia näkyvävämpää huomiota.
Ne muut kaksi olivat Marja-Terttu Saaraisen ja Veli Soukan katoamiset kevätkesällä 1959 ja 31-vuotiaan helsinkiläisen opiskelijan Esko Väisäsen arvoituksellinen katoaminen 2.6.1959.

Tuon ajan katoamisarvoituksista se kuuluisin ja puhutuin taisi kuitenkin olla jyväskyläläisneitosten
katoaminen lomaretkellä(Tulilahti 1959), mutta siinä tapauksessahan kadonneet myöhemmin löydettiin.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1718
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: 46v nainen katosi Helsingissä 1955 ― ehkä henkirikos

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Helmi Maria Puton arvoituksellisesta katoamistapauksesta ei edelleenkään ole mitään uutta sanottavaa.Kuva sen sijaan löytyy:

Kuva

Vastaa Viestiin