Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 2018

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 2018

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Huhti 05, 2016 8:50 pm

Olen koostanut etusivulle ulkomaalaisten, sekä ulkomaalaistaustaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa vuosina 1973 – 2016. Aihe on perinteiseen tapaan luettelomuodossa.

Alla oleva tilasto saattaa sisältää 1-3 luvun poikkeamia etusivulla olevaan luetteloon, mutta on aika vahvasti suuntaa antava. Poikkeamat johtuvat pääosin siitä onko itsemurhan tehnyt henkirikoksen tekijä uhri vaiko eikö ja Hämeenkyrön tapauksesta, jota ei ole mukana tekijäluvuissa, sillä tekijäksi ehdokkaita on neljä. Tilastoissa ei ole mukana tapauksia, jotka ovat etusivulla ns. todennäköisinä tapauksina. Kaksi tai useamman uhria vaatineet henkirikokset ovat käsitellyt luettelossa yhtenä tapauksena.

98 TEKOA, 100 TEKIJÄÄ, 112 UHRIA

Kuudessa tapauksessa 2 tai enemmän uhreja. Viidessä tapauksessa 2 tai enemmän tekijöitä.
Tekijänä mies, 90 tapausta ja tekijänä nainen, 7 tapausta. Kolmessa tapauksessa ei ole tiedossa tekijän sukupuolta. Ne tapaukset, joiden oikeuskäsittely on kesken, eivät sisälly tilastoon.
Uhrina mies 62 tapauksessa ja nainen 48 tapauksessa. Kahdessa tapauksessa ei ole tiedossa uhrin sukupuolta. Uhriluvuissa ovat mukana myös ne tapaukset, joiden oikeuskäsittely on kesken.

Ikäjakauma; tekijät
alle 20 10
20 – 29 33
30 – 39 21
40 – 49 17
50 – 59 9
60 – 69 0
70 tai yli 0
ei tiedossa 9


uhrit
alle 20 16
20 – 29 30
30 – 39 24
40 – 49 18
50 – 59 7
60 – 69 7
70 tai yli 2
ei tiedossa 12


Tekijöiden kansalaisuudet/kotimaat/lähtömaat/alkuperät:
Viro 14
Venäjä 12 (sis Neuvostoliitto vuoden 1991 loppuun)
Irak 7
Somalia 6
Ruotsi 5
Ei tiedossa 3
Kosovo 3
Turkki 3
Vietnam 3
Sekä 1 – 2 tekijää 34 eri maasta.


Uhrien kansalaisuudet/kotimaat/lähtömaat/alkuperät:
Suomi 60 (63 tulkinnasta riippuen)
Venäjä 9 (sis Neuvostoliitto vuoden 1991 loppuun)
Viro 8
Turkki 5
Ei tiedossa 4
Somalia 3
Vietnam 3
Sekä 1 – 2 uhria 15 eri maasta


Tekopaikkakunnat top 14:
Helsinki 25
Espoo 9
Tampere 9
Turku 6
Oulu 3
Pertteli 3
Rovaniemi 3
Imatra 2
Kouvola 2
Nurmijärvi 2
Rauma 2
Siuntio 2
Tornio 2
Vaasa 2
Muita paikkakuntia 26 kappaletta


Tekoväline/uhrimäärä
Teräase 44
Ampuma-ase 16
Pahoinpitely 11
Ei tiedossa 7
Kuristaminen 6
Tulipalo 5
Astalo 3
Hukuttaminen 2
Jalkajousi 2
Myrkyttäminen 2
Yliajo 1


Tuomiot:
Ei tiedossa 11
Ei mitään 2
Hoito 4
alle 5 vuotta 3
5-10 vuotta 30
yli 10 vuotta 17
elinkautinen 23
Tekijän itsemurha 7
Poliisin surmaama 1
Käsittely kesken 5


Pakolaisina, turvapaikanhakijoina, turvapaikan saaneina sekä oleskeluluvalla olevia henkirikoksen tekijöinä on listalla 25 henkilöä. Luku on noin arvio, sillä kaikista tapauksista ei maallikko voi tietää miksi jokin henkilö on Suomessa. Pakolaisina yms tulleita on myös uhreina.

Vietnamilaisten ja myanmarilaisten teoissa vastapuoli on aina ollut maanmiehiä ja -naisia.

Näyttää siltä, että jos mies haluaa itsensä hengiltä ulkomaalaisen surmaamana, on syytä hakeutua Helsinkiin ja ryhtyä ryyppäämään virolaisten kanssa talossa, jossa on paljon teräaseita. Jos taasen nainen haluaa tälle listalle, niin suurimmat kertoimet ovat hänellä, joka ryhtyy seurustelusuhteeseen tai siihen siveellisempään olotilaan, avioliittoon, afrikkalaisen tai lähi-itäläisen kanssa.

Mauno Koiviston (sd) presidenttiaikana tehty päätös inkerinsuomalaisten muuttamista Suomeen nk. paluumuuttajastatuksella voidaan ajatella virhearviona. Koivisto onnistui siinä missä Josif Stalin ei; hävittämään Inkerinmaalta inkeriläiset ja heidän kulttuurinsa. Pahempaa on kuitenkin se, että sinisilmäiset viranomaiset Suomessa eivät ymmärtäneet millaisen maaperän tuo päätös poiki rikollisuudelle. Suomeen tuli tuhansia ihmisiä väärennetyillä papereilla; riitti kun toinen isovanhemmista oli inkerinsuomalainen, ja hakijan perhe tuli siinä samalla. Neuvostoliiton aikana halveksitusta statuksesta ”suomalainen”, tuli tavoiteltu ja yhä useampi kertoi ääni väristen ”suomalaisjuuristaan”. Kuviteltiin, että päätös tuo Suomeen vanhoja mummoja, mutta vielä mitä; suurin osa tulijoista oli täysin venäläistyneitä ja osa heistä rikollisia, alkkoholisteja ja narkomaaneja.

Vuosien saatossa paluumuuttoehdot tiukkenevat, mutta siemenet oli jo kylvetty.

Paluumuuttajastatuksen löysin 9 tekijälle. On heitä toki uhreinakin.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija, Martti Lehti kertoi 27.2.2016 ilmestyneessä Turun Sanomissa, että ”Turvapaikanhakija on tappanut vain kolmasti” Tutkija Lehti pitää määrää vähäisenä jos sitä suhteuttaa 12 vuoden (2003-2014) tilastoon.
- Ehkä tutkija Lehti ei muista entisen kansanedustaja Päivi Lipposen (sd) kertomaa, että yksikin tapaus on liikaa – tosin Lipponen puhui paljon pahemmasta; rasismista.

Samaisessa uutisessa mainitaan, että tp-hakijoiden surmatyöt ovat vuosilta 2005, 2006 ja 2013. Vuoden 2005 tapaus on etusivulla, samoin vuoden 2006, mutta mutta… Silloin oli kaksi tp-hakijoiden suorittamaa henkirikosta! Tutkija puhuu vain yhdestä. Vuoden 2007 tapaus Imatralta puuttuu tutkijan listalta, sekä vuonna 2010 Vaasassa tehty henkirikos ja saman vuonna tehty Tampereen pizzerian räjäytys, jonka toinen sytyttäjä oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana ja omasi teon tehdessään edelleen tuon statuksen. Sen sijaan sitä mainittua vuoden 2013 tapausta en löytänyt mistään.

Joukossa on kuitenkin myös henkilöitä, joille ei turvapaikkaa eikä pysyvää oleskelulupaa ole myönnetty, vaan he ovat jääneet Suomeen, kun heitä ei ole voitu karkottaa tai ovat saaneet vain väliaikaisen oleskeluluvan, koska ovat esim. syyllistyneet rikkeisiin.

On syytä muistaa, että tp-hakija ei ole mikään pitkäaikainen ja pysyvä status. Kun lukuihin otetaan mukaan jo turvapaikan saaneet ja pakolaisina tuolloin ja aiemmin tulleet, niin tuona ajankohtana (2003-2014) päästään lukuun 12 henkilöä ja heidän tekeminä 18 uhria.
- Ihan jotain toista kuin vähätelty otsikko ”tappanut vain kolmasti”.

Tutkija Lehti sanoo myös, että…
”Viimeisten 12 vuoden aikana 32 Suomessa vakituisesti asuvaa ulkomaan kansalaista on syyllistynyt henkirikokseen. Lisäksi on ollut viisi maahanmuuttajataustaisen Suomen kansalaisen tekemää henkirikosta”.
Tutkijan tilaston mukaan tapauksia on vuosina 2003-2014 aikana yhteensä 37. Tekemäni tilastossa on 48 tapausta! Mistä erot sitten johtuvat? Ehkä oikeuspoliittinen tutkimuslaitos määrittelee ulkomaalaisuuden tai henkirikoksen eri tavalla tai sitten mukana tilastossa ei ole tapauksia, joissa ulkomailla asuva on poikennut Suomeen ja tehnyt henkirikoksen. Niitä tapauksia on tuolta aikaväliltä muutama.

Varmasti tutkijoilla, joilla on käytettävissä se paras mahdollinen tieto, on erilaiset luvut, enkä tiedä millä perusteella ulkomaalaisuus tutkijoiden kammioissa ratkaistaan; kuka on ja kuka ei. Käytin omia arvioitani ja oletan, että ne poikkeavat virallisista kriteereistä.

Tässä asiassa olen tutkijan kanssa yhtä mieltä; ”Sen sijaan maassa vakituisesti asuvien maahanmuuttajien osuus henkirikoksiin syyllistyvistä tulee todennäköisesti kasvamaan väestöosuuden kasvaessa”.
- Se on toki pieni hinta siitä, että kuulemme kaduilla iloista puheensorinaa, näemme värikkäitä vaatteita ja havaitsemme erilaisia rumpuryhmiä ja huikeita performansseja kävelykaduilla, kouluissa, ostoskeskuksissa ja lukemattomissa etnisissä kahviloissa sekä saamme asuntomme remontoitua halvalla työvoimalla.

Ulkomaalaisuutta käytetään myös hyväksi

Ulkomaalaisuus on monelle taholle myös mahdollisuus sälyttää syy toisen kontolle. Sen salaperäisen ulkomaalaisen.

Muun muassa Raija Juutilan surmaaja Tauno Luukkala keksi mielikuvituksellisen tarinan venäläisistä, jotka rahaa saadakseen tappoivat Juutilan ja toivat hänet varoittavana esimerkkinä Luukkalan yrityksen tontille. Tampereella vuonna 2011 surmatun kiinattaren tapauksessa syyllistä on etsitty ulkomailta, Kiinasta asti. Imatralla 2001 surmatun Eveliina Lappalaisen tapauksessa media aprikoi ”tuliko Eveliinan surmaaja Venäjältä?”.

Turussa 6.4.1992 surmatun opettaja Eila Engblomin tappaja Veikko Juutilainen jätti veriteon jälkeen asuntoon latvialaisia ja liettualaisia hotellien mainoksia, sekä kirjoitti puutteellisella suomenkielellä tikkukirjaimin lapulle; "muistatko viime kerran, missä on rahat?". Juutilainen halusi sälyttää syyn teostaan baltialaisten niskoille. Mutta epäonnistui.

Jollaksen palkkamurhassa idean isä, uhrin poika, Fred Högsten kehitti tarinan ”Venäjän mafiasta”, joka tuli ja tappoi. Poliisit kävivät näiden hallusinaatioiden takia useasti Viipurissa. Högstenin venäläissyntyinen vaimo oli tapauksen johdosta jopa vangittuna kesäkuussa 1992. Helsingin Sanomat myös uutisoi, että Högstenillä on laajat yhteydet venäläismafiaan.
- Surkuhupaisaa on se, että Suomessa kuvitellaan jokaisen venäläisen mansikanpoimijankin olevan yhteydessä ”mafiaan” ja jopa varastettu ämpäri on mafian tilaustyö.

Bodomissa epäiltynä oli saksalaismies Hans Assman – kuten oli myös mm. turkulaisen Sirkka-Liisa Valjuksen tapauksessa. Viimeksi mainittuun etsittiin tekijäksi myös hollantilaista merimiestä. Kultamurhien japanilainen tekijä mainitsi, että uhrit ampui ”saksalainen Hans”.

Selvittämättömiä ulkomaalaisten tekeminä?

Suomessa on tehty paljon henkirikoksia, joiden tekijää ei ole tiedossa. Emme voi varmuudella sanoa, onko tekijöissä ollut ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Todennäköisesti on. Raisa Räisänen katosi lokakuussa 1999 ja hänet on mahdollisesti surmattu. Yhtenä tutkintalinjana poliisilla oli lähellä Raisan viimeistä havaintopaikkaa ollut pieni auto, jonka ympärillä oli ulkomaalaisen näköisiä henkilöitä.

Rovaniemellä heinäkuussa 1980 kadonneen Merja Vaaran kohdalla on arvuuteltu, oliko tekijä mahdollisesti ruotsalainen ja vei Merjan mennessään.

Ruotsinlaivoilla on kadonnut vuosien saatossa kymmeniä henkilöitä. On mahdollista, että laivojen ollessa Suomen aluevesillä on joku ulkomaalainen työntänyt jonkun onnettoman partaan yli mereen ja aiheuttanut täten hänen kuolemansa.

Surmatut ja kätketyt?

Poliisin vuonna 2002 julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että ”Suomessa on 1990-luvun lopulta useita selvittämättömiä tapauksia, joissa maahanmuuttajanuoria on kadonnut. Joissakin tapauksissa poliisilla on vahva epäily siitä, että kadonnut on surmattu ja ruumis piilotettu jonnekin. Nämä ongelmat korostuvat erityisesti entisen Neuvostoliiton alueelta tulleiden henkilöiden parissa. Monella kadonneella on ollut yli 100 000 markan (n 17000 euron) verran huumevelkoja. Velallinen on todennäköisesti surmattu varoittavana esimerkkinä muille”.
Lyhennelmä HS:n artikkelista, joka on julkaistu 12.2.2002.

Näissä mainituissa katoamisissa ja surmissa on tekijöinä todennäköisesti samaiselta suunnalta tulleet ja joko Suomeen muuttaneet tai edelleen ulkomailla asuvat henkilöt.

Käy kunnian päälle

Naisjärjestön mukaan Suomessa on tapahtunut kunniamurhia. Poliisi kieltää, että näin olisi, mutta ko. järjestön koordinaattorin mukaan ”on vaikeaa sanoa, paljonko kunniamurhia on tehty, mutta kyllä niitä on tapahtunut. Tapausten luokittelu on vaikeaa". Järjestön mukaan surmat ovat sattuneet pääkaupunkiseudulla. Maahanmuuttajataustaiset uhrit ovat olleet täysi-ikäisiä, yhtä mahdollista poikkeusta lukuun ottamatta.
"Kolme neljä vuotta sitten pääkaupunkiseudulla sattui tapaus, jossa oli syytä epäillä, että nuoren tytön itsemurha ei oikeasti ollutkaan itsemurha. Asiaa on kuitenkin vaikea todistaa." Virallisesti Suomessa ei ole tehty yhtään kunniamurhaa. Kunniaan liittyvä väkivalta tarkoittaa ihmisen fyysistä tai psyykkistä painostusta tilanteessa, jossa häntä epäillään yhteisön siveysperiaatteiden loukkaamisesta.

Iltasanomat

Otsikon vuosilukua venytetty 2016 :arrow: 2018
-NILS-
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3382
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ke Huhti 06, 2016 9:27 pm

Onpas tässä artikkelissa mennyt vaivaa ja aikaa. Hienoa työtä kertakaikkiaan. Kiitoksia.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3493
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ke Huhti 06, 2016 10:21 pm

Erinomainen aloitus.

Oletko löytänyt tietoja eri kansallisuuksien henkirikollisuusden tasosta suhteutettuna väestömääriin? Pienempien ryhmien kohdalla tämä on tietysti vaikeaa kun jo yksi tapaus voi heilauttaa osuutta tosi paljon, mutta varmaan ainakin venäläisistä, virolaisista, ruotsalaisista ja somaleista voisi jo jotain tilastoa tehdä.

Avatar
paccasucco
Lovejoy
Viestit: 1625
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja paccasucco » To Huhti 07, 2016 12:18 am

Tunnettua laatutyötä Doctor Lecteriltä jälleen kerran.Kiitokseni!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Huhti 07, 2016 5:52 am

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Oletko löytänyt tietoja eri kansallisuuksien henkirikollisuusden tasosta suhteutettuna väestömääriin? Pienempien ryhmien kohdalla tämä on tietysti vaikeaa kun jo yksi tapaus voi heilauttaa osuutta tosi paljon, mutta varmaan ainakin venäläisistä, virolaisista, ruotsalaisista ja somaleista voisi jo jotain tilastoa tehdä.
En ole juurikaan hakenut, vaan tukeutunut asiassa tilastojen teosta palkkansa saavien julkaisuihin. Se, että voiko niihin luottaa, ts. onko niissä tarkoituksenhakuisuutta, on hankalasti todettava asia. Mutta kuten huomasit, niin virallinen tilasto ja sen varjolla tehtävä uutisointi poikkeavat jonkin verran kun otetaan reilusti esiin ne tapaukset mitä maallikko voi löytää ja mennään ns. kylmien numeroiden taakse.
- Pienemmistä ryhmistä osuuden määrittely ei ehken ole realistista, mutta mahdollisesti 800-1000 henkilöä jostakin kansalaisuudesta voisi olla mahdollinen vähimmäismäärä.

Virallinen totuus on se, että tp-hakija on surmannut vain kolmasti. Se tieto annetaan medialle ja sitä pidetään kiveen hakattuna ja siihen tukeudutaan. Pahimmillaan niitä henkirikoksia käytetään julkisuudessa seurauksina tp-hakijoiden syrjäytymisille, eikä nähdä sitä rehellistä mahdollisuutta miten ne(kin) tapahtumat olisi voitu välttää.

Etusivulla olevista tapauksia voi edelleen analysoida ja pohtia mikä johti hengenriistoon. Yllättävästi joillakin ryhmillä on ollut virallisesti päässä vikaa ja sen myötä pienempi tuomio. Ja mitä tuon pienemmän tuomion jälkeen; hoitoa, pilleripurkki kourassa kadulle vai eikö mitään? Veikkaan jälkimmäistä. Entä kuinka moni tekijöistä karkotettiin tai tullaan karkottamaan tuomion jälkeen ja keiden kohdalla se ylipäätään oli/on mahdollista?
- Onko kansalaisilla oikeutta edes tietää, vai hymähdetäänkö kysyjille?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
maija turjukka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5066
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja maija turjukka » To Huhti 07, 2016 7:52 am

...kun otetaan reilusti esiin ne tapaukset mitä maallikko voi löytää ...
En nyt sanoisi, että arvon tohtorimme olisi ihan tavallinen maallikko ainakaan tässä asiassa.
Etusivulla olevista tapauksia voi edelleen analysoida ja pohtia mikä johti hengenriistoon. Yllättävästi joillakin ryhmillä on ollut virallisesti päässä vikaa ja sen myötä pienempi tuomio. Ja mitä tuon pienemmän tuomion jälkeen; hoitoa, pilleripurkki kourassa kadulle vai eikö mitään? Veikkaan jälkimmäistä.
Mistäpä niitä hoitoresursseja löytyisi ulkomaaneläville, kun ei niitä ole kantasuomalaisillekaan :evil:
Jos oikein hyvä tuuri käy, niin se pilleripurkki auttaa joitakin yksilöitä, mutta ei siitä mitään takuuta voi antaa. Useimmiten kun on niin, että ne pahimmat persoonallisuushäiriöiset eivät koe olevansa sen pilleripurkin tarpeessakaan :(
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Nekos
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 7:18 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Nekos » Pe Huhti 08, 2016 9:30 pm

Hienoa työtä! Muljahtipa mieleen, että eikös siinä Ville Suomalaisen murhassa Ylistarossa, ollut myöskin toinen tekijöistä ulkomaalainen (saksalainen) alunalkujaan. Sitä en tuossa listassa havainnut olevan.

Avatar
Kaito Kid
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 222
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid » La Huhti 09, 2016 4:54 pm

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos jälleen kerran Doctorille!

Kiinnostavaa mielestäni listauksessa on se, miten universaalia henkirikoksen "kieli" onkaan. Suurin osa rikoksista vaikutti listauksen perusteella olevan kännitappoja ja perhesurmia, jotka varmaan hallitsevat tilastoja ihan suomalaisten tekemissä henkirikoksissakin.

Hämmästelin tuota 1980-luvulla tapahtunutta rikosta, jossa mies räjäytti itsensä ja vaimonsa autossa :shock: Harvemmin sitä ihminen räjäyttämällä tapetaan, siinä on kuitenkin aika isot riskit ympäristönkin suhteen (siis jos tavoitellaan vain yhden ihmisen henkeä eikä kyse ole mistään terrorismista tms.). Naurahdin myös hieman "Wannabe-ulkomaalaisen" kohdalla ja olen edelleen ihan äimänä siitä, miten noin läpinäkyvä huijaus voi mennä läpi?

Voisi muuten olla mielenkiintoista lukea joskus listaus myös ulkomailla henkirikoksen tehneistä/sen uhriksi joutuneista suomalaisista. Ellei sellaista ole tänne jo aikaisemmin tuotettu!
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"

finnbar87
Parranpäristäjä
Viestit: 65
Liittynyt: Su Huhti 27, 2014 9:29 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja finnbar87 » Su Huhti 10, 2016 12:20 am

Tutkin tuossa alustavasti PPK-kirjoja ja tämmöistä aiheeseen liittyvää luettavaa PPK:ita omaaville/käsiinsä saaville minfolaisille sieltä napsin. Yllättävän vähän on PPK näistä kirjoitellut kylläkin. Löysin vain nämä (joskin jatkan tämän vuosituhannen kirjoilla vasta lähitulevaisuudessa):

21.4.1990 Siuntio, Kultasurma: PPK 1992, s. 103

25.10.1991 Tornio, Tornion rituaalimurha: PPK 1993, s. 79

Jännä yksityiskohta tästä keissistä on, että PPK väittää ettei merkkejä päihteistä, edes alkoholista löydetty. Mennee siis samaan kategoriaan kuin nämä rituaalipaloittelusurmat. Tekijä todettiin ymmärrystä vailla olevaksi; jopa niinkin kahjoksi, ettei häntä voitu tuoda edes oikeussaliin. Ratkaisuna siis pakkohoito ja ratkaisun sekä hoidon suoritti(/a)vat Suomen viranomaiset.

25.5.1993 Karkkila, Surmatyö Karkkilassa: PPK 1995, s. 145

14.1.1995 Helsinki, Kukkasurma: PPK 1997, s. 117

13.3.1995 Vihti, Murhenäytelmä Vihdin Nummelassa: PPK 1997, s. 123

22.10.1997 Helsinki, Poliisimurhat: PPK 1999, s. 71

Näytöt
Sammakkoprofessori
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Touko 22, 2009 4:11 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Näytöt » Su Huhti 10, 2016 2:21 am

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Oletko löytänyt tietoja eri kansallisuuksien henkirikollisuusden tasosta suhteutettuna väestömääriin?
Ainakin voi suoraan sanoa sen että minkämaalaisilla on selkein aliedustus ko. listalla. Thaimaa mahtuu Suomen ulkomaalaisryhmien top10:en, mutta en ainakaan minä huomannut että listalla olisi ollut yhtään thaimaalaisen tekemää henkirikosta.

teppo
Watson
Viestit: 2994
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja teppo » Su Huhti 10, 2016 9:07 pm

Tilastokeskus tunnistaa vuosille 2005-2014 yhteensä 99 tuomiota, joissa henkirikoksen (murha, tappo, surma, lapsensurma) tehnyt ja siitä tuomittu henkilö on ulkomaan kansalainen. Tietokannasta voi tehdä tarkempiakin poimintoja.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/sq/652632cb ... 812e71bb03

sikakyösti
Neuvoja-Jack
Viestit: 260
Liittynyt: Ma Syys 21, 2015 2:06 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja sikakyösti » Ma Huhti 11, 2016 12:22 am

Olen kuullut tapauksesta, jossa aasialainen, mahdollisesti vietnamilainen, tappoi nakkikioskijonossa suomalaisen päähän potkaisemalla. Uhri oli Suomen armeijan palveluksessa. Tapauksesta minulle kertoneen henkilön mukaan asian johdosta Santahaminan suunnalla suunniteltiin asian hoitamista oikeusjärjestelmän ulkopuolisin keinoin.

Ailar
Sherlock Holmes
Viestit: 3318
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Ailar » Ma Huhti 11, 2016 9:52 pm

Olen lukenut tätä listaa pitkään ja hartaasti ja palannut aina uudelleen tutkimaan tapauksia. Vielä riittää puuhaa, kiitos Doctor Lecterille! Järjettömän hieno listaus. Mistä ihmeestä DL olet saanut nämä kaikki nimetkin ongittua?
Kiinnostaisi tietää enemmän Pälkaneellä tapahtuneesta surmatyöstä. Tunsivatko nämä osapuolet toisiaan entuudestaan?
Myös kiinalaisen Queindon G:n tekemä isän surma kuulostaa karmealta, mutta mielenkiintoiselta.
Tuntuuko se vaan, vai ovatko ulkomaalaisten tekemät surmat jotenkin raaempia kuin suomalaisten tekemät?

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Huhti 12, 2016 10:23 am

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Oletko löytänyt tietoja eri kansallisuuksien henkirikollisuusden tasosta suhteutettuna väestömääriin? Pienempien ryhmien kohdalla tämä on tietysti vaikeaa kun jo yksi tapaus voi heilauttaa osuutta tosi paljon, mutta varmaan ainakin venäläisistä, virolaisista, ruotsalaisista ja somaleista voisi jo jotain tilastoa tehdä.
Tilastossa sivulla 18 mainitaan, jotta:
Suomen kansalaiset 2,0 (sis myös he, joilla on Suomen passi, ei siis välttämättä mitään tekemistä suomalaisuuden kanssa, DL:n huomautus)
ulkomaalaiset 2,2
venäläiset 2,1
virolaiset 2,2
somalit 2,8 (toissijaisen suojelun perusteella otettuja, vaikka en käsitä että miksi)
kurdit 4,6 (irakilaisia, turkkilaisia, syyrialaisia ja ties mitä kaltoin kohdeltuja)
vietnamilaiset 6,0 (näiden tekoja on paljon enmmän kuin mitä löysin ja heidän osuutensa jossain määrin yllättää)
albaanit 6,6 (tyypillistä rosvokansaa verikostoperinteineen ja heitä(kin) on Suomeen otettu - joskaan ei enää - ns turvapaikanhakijoina ja näihin lukuihin kuulunevat ns Kosovon albaanit).

Tähän olisi hyvä saada myös tilasto Ruotsista, siellähän monikulttuuri on viety astetta pidemmälle - jopa niin pitkälle, että ihmisiä ei enää kait tilastoida minkään mukaan.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12663
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ulkomaalaisten tekemiä henkirikoksia Suomessa 1973 - 201

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Huhti 12, 2016 11:07 am

teppo kirjoitti:Tilastokeskus tunnistaa vuosille 2005-2014 yhteensä 99 tuomiota, joissa henkirikoksen (murha, tappo, surma, lapsensurma) tehnyt ja siitä tuomittu henkilö on ulkomaan kansalainen. Tietokannasta voi tehdä tarkempiakin poimintoja.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/sq/652632cb ... 812e71bb03
Mielenkiintoinen tilasto, jonka muokkaaminen ts. tarkempien poimintojen tekeminen on - ainakin minun osaamisellani - toivotonta puuhaa (määre ei kelpaa, anna toinen määre, määrettä ei voi muuttaa...).

Tämän tilaston mukaan tilanne on siis ulkomaalaisten tekemien henkirikosten osalta paljon pahempi kuin mitä se virallisen - ja siis mediaan annettujen tietojen mukaan on.

Jos ja kun otetaan sama aika: 2005 - 2014 on tilastokeskuksen mukaan määrä 99. Minfon tilastossa 40 tapausta ja 53 uhria. Optulan tilastossa sanotaan, että viimeisten 12 vuoden (vuodet 2003 - 2014) aikana 32 Suomessa vakituisesti asuvaa ulkomaan kansalaista on syyllistynyt henkirikokseen. Heittoa tuohon lukuun 99 tulee melkoisesti. Optulan lukuja vähentää mm. kaksoiskansalaisten merkitseminen suomalaisiksi.

Ko. tilastossa ei myöskään näy Oulun palkkamurha; vuonna 2013 ei yhtään iranilaisen tekemää henkirikosta. Johtunee siitä, että surman tilaajalla on myös Suomen kansalaisuus, tai sitten tilasto on tehty ennen alioikeuden päätöstä (16.4.2014).

Optulan tilaston mukaan "Ulkomailla asuneista epäillyistä viisi oli Suomen kansalaisia.
Yhdeksästä ulkomaankansalaisesta kolme oli maassa turvapaikanhakijana, kolme työtehtävissä ja kolme tapaamassa tuttaviaan tai perhettään".


Suomen kansalaisia olivat ainakin sen turkkilaisen konnan päiviltä päästäneet.

Turvapaikanhakijoiden osuuden määrittelyssä on edelleen hämmästyttävän iso ero Optulan ja "minfon tilastossa". Käytin kriteeriä tp-hakija jos se uutisessa oli mainittuna. Lisäksi on syytä olettaa, että tietyistä maista saapuvat ovat aina jollakin toissijaista suojelua, turvapaikka tms vailla olevia henkilöitä.

Työtehtävissä olivat 5.10.2013 Varissuon porukka, 1.1.2004 Raisio ja oletan myös, että 3.12.2007 Raumalla tehty verityö kuuluu näihin "halvemmalla töitä tekevien" puuhasteluihin. Jaa, mutta olihan se Ior Bockin surmaaja myös työtehtävissä, vaan koskeeko tuo luokitus vain ns keikkaluonteisia töitä, vaiko pysyvää ja mikä on pysyvä?

Perhettään ja tuttaviaan tapaamaan tulleiden henkirikoksia on ainakin se 8.3.2006 tehty murha, jossa somali tappoi somalin ja pääsi hoitoon.
- Jonka maksajia tosin syytellään rasisteiksi harva se päivä.

Se, että luetaanko Optulan tilastossa ulkomaalaisiksi millään tapaa heitä, joilla on Suomen passi, mutta eivät lukeudu kantaväestöön? Toisen vanhemman puolelta Suomen kansalaisia ja Suomessa aina asuneita Optulassa tuskin ulkomaalaisiksi luetaan. "Kaksoiskansalaisuuden omanneet ja kansalaisuudeltaan tuntemattomat on laskettu Suomen kansalaisiksi". Mikä vimma ja kumma on laskea kansalaisuudeltaan tuntematon Suomen kansalaiseksi?

Optulan tilastossa lukuja "minfon tilastoon" lisää se, että "Henkirikostietokantaan kirjataan myös Suomen rajojen ulkopuolella tehtyjä henkirikoksia, jos tekijä asuu pysyvästi Suomessa ja Suomen viranomaiset ovat osallistuneet rikoksen selvittämiseen. Tällaisia suomalaisten ulkomailla tekemiä henkirikoksia kirjattiin tietokantaan katsauskaudella neljä. Rikoksista kaksi oli tapahtunut Venäjällä, yksi Virossa ja yksi Espanjassa. Kaikissa myös uhrin kotipaikkana oli Suomi".

Viron tapaus lienee Markus Pöngän suorittama ja Espanjan tapaus on Joona Hasselqvistin aikaansaannos.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin