Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Saksiniekka
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Kesä 05, 2015 5:59 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Saksiniekka »

Raisa oli liikenteessä kaveriltaan lainaamilla henkkareilla, ei siis ollut omilla papereillaan viilettämässä Tampereen yössä. Sitä en tiedä, oliko paperit 18 vuotiaan vai vanhemman.

Katsoin tuon MTV:n Vinkkimiehet -jakson ja kyllähän se siltä vaikuttaa että tosissaan poliisi tämän taksarivihjeen kanssa on. Mulle tuli myös sellainen olo, että tämä ulkomaalainen mies (mahdollinen tekijä) ei ole enää hengissä tai ei ainakaan Suomessa. Ei mikään yllätys, ettei hengissä olisi, jos tuollaista elämää on viettänyt, jossa henkirikokseenkin pystyy. Ja samoilla linjoilla muutaman muun kanssa täällä, että tuolla seudulla näyttää vissiin maastoa riittävän kätkemishommiin, lienee ruumis kadotettu tuonne jonnekin maastoon/pikkujärviin/lampiin.

Ymmärsinköhän oikein, että taksikuski oli noukkinut Raisan+miehen keskustasta juuri Hämeenkadulta? Kun syksyllä poliisi ei kertonut muuta kuin "keskusta-alueelta", mutta tuosta Vinkkimiesten jaksosta sain käsityksen, että Hämeenkadun varrelta, mutta ei sanonut tarkemmin mistä kohtaa ko. katua?
Marjo
Armas Tammelin
Viestit: 80
Liittynyt: To Elo 18, 2011 4:55 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Marjo »

Eikö silloin ollut talvipakkanen. Maa roudassa ja järvet jäässä. Hangessa ei noin vain kahlata painavan ruumiin kanssa. Jossain täytyy olla paikka mihin kätketään vainaja niin että sitä ei hevillä löydetä.
LAWoman
Christopher Lorenzo
Viestit: 1604
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 5:36 pm
Paikkakunta: Länsirannikko

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja LAWoman »

Juurikin näin. Alaikäisenä Raisa kanssa samoihin aikoihin tuli käytyä baareissa. Kaupungit vaan vähän pienemmät.
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet memory will die
Killer on the road, yeah.
Atlanta
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Atlanta »

Ei ollut talvi, vaan lokakuu. Ei ollut lunta eikö järvet jäässä, vaikka jo illalla olikin kylmä.

Kyllähän tuon henkilön tiedot löytyvät, jos hän jossain tuolla oikeasti asui.
Talossa pidetään asukkaista kirjaa. Tiedetään, milloin ja mistä muuttanut, kauanko asunut, minne ja milloin muuttanut pois. Kylläkai te jokainen olette joskus muuttoilmoituksen tehneet, kun olette uuteen asuntoon muuttaneet.
Tuo tutkinta vie vain aikaa. Näin monen vuoden aikana on henkilö voinut muuttaa jo useampaankin kertaan ja seuraaminen vie aikansa.
Mutta odotellaan.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.
matkaaja
Christopher Lorenzo
Viestit: 1653
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2008 1:41 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja matkaaja »

Marjo kirjoitti:Eikö silloin ollut talvipakkanen. Maa roudassa ja järvet jäässä. Hangessa ei noin vain kahlata painavan ruumiin kanssa. Jossain täytyy olla paikka mihin kätketään vainaja niin että sitä ei hevillä löydetä.
Oiosko siellä minne taxi kuljetti Raisan ja miehen? Kellarissa, jossakin pömpelissä..
SineNomen
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2015 3:29 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja SineNomen »

Nostan esiin pari asiaa, jotka ovat osaltaan saattaneet vaikuttaa siihen, mitä on tapahtunut, ja mitä on jäänyt tapahtumatta.

Olin itsekin paikalla. Ja niin oli tuhansia muitakin, sillä kyseinen ilta oli Tampereen kannalta merkityksellinen, kaupunki oli koko Euroopan polttopisteessä, ja paikalla oli Euroopan, mutta myös monien muidenkin maiden korkeinta johtoa.

Väkeä kokoontui pitkin iltaa Keskustorin ympäristöön nähdäkseen torin varrella raatihuoneella iltaa juhlineista johtohenkilöistä edes vilauksen. Limusiinit ajoivat arvovieraita kyydissään läpi ison ja uteliaan väkijoukon muodostaman kujan, ja filmikamerat räpsyivät tauotta. Koko Tampere oli paikalla ja tunnelma oli jännittynyt. Paikalla oli myös suuri määrä muualta komennettuja poliiseja – enemmän kuin koskaan ennen. Sekä virkapuvuissa, että siviilivetimissä väkijoukon seassa. Keskustaan kerääntynyt kansa alkoi huvet vaasta lähempänä keskiyötä. Ja kaikki havainnot Raisasta on tehty enintään 200 metrin päässä näiden tapahtumien ytimestä.

Oli muutakin. Esimerkiksi Pirkkalan lentokentän ja Tampereen välinen reitti oli erikoisvalvonnassa molempina päivinä ja katoamisyönä niiden välissä, koska vieraita tuli ja meni lentokentän kautta jatkuvasti. Kun auto pysähtyi tälle reitille, paikalle pölähti joko poliisi tai lennoston sotilaspoliisi, ja kehoitti poistumaan. Kaupungin katoilla näkyi miehiä radiopuhelinten ja aseiden kanssa. Ja hotelleista, jotka majoittivat vieraita, suuret ikkunapinnat oli peitetty pahveilla. Isännät eivät halunneet, että mikään menisi pieleen. Valvonta oli tiukkaa ja ihmisten vapauksiin puututtiin herkästi.

Koko Hämeenkatu oli kattavassa kameravalvonnassa jo 1980-luvun lopulla, ja osa kameroista oli jo tuolloin, siis kymmenkunta vuotta ennen katoamista, sellaisia, että niiden suuuntaa ja suurennosta saattoi ohjata. Kameralla pystyi jo tuolloin lukemaan kadulla kulkevan auton rekisterikilven, jos siihen oli syytä.

Tällaisena iltanako, jota oli valmisteltu vuosia, Hämeenkadun turvakamerat olisivat olleet ”huollossa”? Ei varmasti. Joko ne oli siirretty muualle tärkeämpiä paikkoja kuvaamaan, mikä olisi ollut kokonaisuuden kannalta hieman kummallista, tai sitten kuvamateriaalia ei joko haluttu näyttää tai sitä ei syystä tai toisesta enää ollut näytettäväksi. Normaalitilanteessa katoamista edeltävät hetket Hämeenkadulla olisivat olleet täysin tiedossa...

Toisekseen sää. Siitä on puhuttu toisaalta koleana, mutta toisaalta mainitaan olleen muutama lämpöaste. Oikeasti se oli helvetillisen kylmä ilta. Tampereen pohjoispuolella on kymmenien kilometrien pituiset Näsijärven selät, ja kun talvinen tuuli puhaltaa pohjoisesta, koko keskusta on jäässä eikä Hämeensiltaa tee mieli ylittää hyvilläkään varusteilla. Järvet eivät olleet vielä jäässä, mutta rannat kyllä riitteessä. Lunta maassa ei ollut. Sellainen oli tuo ilta.

Minulla oli tuolloin varsisaappaat, villamantteli ja asiallinen päähine – ja olin silti aivan jäässä. Ja niin oli muutkin. Keskustorin ympäristön kuppilat tulvivat lämpimään hakeutuvaa väkeä. Asuin tuolloin Keskustorilta kumpaan tahansa Raisan kotiin laskien reilun puolen matkan päässä, ja tuona iltana meinasin ottaa vastoin tapojani taksin. Vain hyytävän sään vuoksi. On täysin mahdotonta ajatella, että kukaan olisi tuona yönä lähtenyt keveissä varusteissa kävelemään Raisan kotimatkaa.

Jos olisi ollut rahaton tai vähissä rahoissa ilman toimivaa puhelinta, olisi ollut fiksua pysyä sisätiloissa ja pyörähtää mahdollisuuksien mukaan kadulla etsimässä josko joku tuttu osuisi vastaan ja lainaisi rahaa. Ihan niinkuin Raisa näyttää tehneen. Tietysti, varsinkin jos ei enää olisi kovin kiltti, rahan voisi koettaa myös ansaita.

Ehkä Multisillasta oli tarkoitus saada rahat kotimatkalle.
rekkajorma
Scooby-Doo
Viestit: 28
Liittynyt: Ti Elo 09, 2011 6:29 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja rekkajorma »

Tuosta multiojankadulta kun ajelee rautatiesillan ylitse vähänmatkaa ja kääntyy oikealle ja hetkenpäästä vasemmalle, lähtee siitä hiekkatie, jota ei talvisin hoideta mitenkään, eikä kyllä kesäisinkään. Se on useita kilometrejä pitkä ja asuttamaton ja johtaa pirkkalan abc:lle. Tuon tien varteen / siitä erkaneville teille kun dumbbaa ruumiin niin ei varmasti ihan heti löydy. Pikkuteitä erkanee jonkin verran ja metsä on aikas tuuheaa. Tiellä ei kulje kun työmiehiä sähkölinjoja huoltamaan ja sienestäjiä ja marjastajia ja talvella hiihtäjiä.

Myös vesistö on ihan vieressä, tosin mökkejä on runsaasti, eikä kunnon paikkaa dumbata ruumista järveen ole tuolla kohtaa mutta vähän kauempana on hyvä parkkipaikka mistä hommaa voisi yrittää, mutta matala ranta on kyllä esteenä ja kesällä paljon kalassa porukkaa eli en usko siitä ainakaan onnistuvan niin että jäisi huomaamatta.

Sen verran viellä lisään että tien nimi kartassa on keskisentie, ja ainakin kartassa näkyy muutama pieni lampi lähellä tietä..niitä ehkä kannattas naarata. Muutenkin tuolla joskus ajellut ja nytkun kartasta katsoo tuota multisillan/sääksjärven ja pirkkalan lentoaseman välistä maastoa niin on juuri sellaista kuin muistelin eli pieniä teitä menee niin pirusti ympäri ämpäri, joskus meinannut eksyäkkin sinne. Ihmisillä myös tapana hylätä vanhoja huonekaluja noitten teitten päihin. Koskaan en oo ketään nähnyt tuolla pörräävän. Pistän tähän viellä kartan jos se toimii. https://goo.gl/maps/Nmr7PjaW9ML2

Jos itse dumbbaisin ruumiin niin tossa olisi aikas ihanteellinen paikka..joku louhos mikä täyttynyt vedellä. https://goo.gl/maps/twSzPZxMULo
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 547
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dmm »

SineNomen kirjoitti:Nostan esiin pari asiaa, jotka ovat osaltaan saattaneet vaikuttaa siihen, mitä on tapahtunut, ja mitä on jäänyt tapahtumatta.

Olin itsekin paikalla. Ja niin oli tuhansia muitakin, sillä kyseinen ilta oli Tampereen kannalta merkityksellinen, kaupunki oli koko Euroopan polttopisteessä, ja paikalla oli Euroopan, mutta myös monien muidenkin maiden korkeinta johtoa.

Väkeä kokoontui pitkin iltaa Keskustorin ympäristöön nähdäkseen torin varrella raatihuoneella iltaa juhlineista johtohenkilöistä edes vilauksen. Limusiinit ajoivat arvovieraita kyydissään läpi ison ja uteliaan väkijoukon muodostaman kujan, ja filmikamerat räpsyivät tauotta. Koko Tampere oli paikalla ja tunnelma oli jännittynyt. Paikalla oli myös suuri määrä muualta komennettuja poliiseja – enemmän kuin koskaan ennen. Sekä virkapuvuissa, että siviilivetimissä väkijoukon seassa. Keskustaan kerääntynyt kansa alkoi huvet vaasta lähempänä keskiyötä. Ja kaikki havainnot Raisasta on tehty enintään 200 metrin päässä näiden tapahtumien ytimestä.

Oli muutakin. Esimerkiksi Pirkkalan lentokentän ja Tampereen välinen reitti oli erikoisvalvonnassa molempina päivinä ja katoamisyönä niiden välissä, koska vieraita tuli ja meni lentokentän kautta jatkuvasti. Kun auto pysähtyi tälle reitille, paikalle pölähti joko poliisi tai lennoston sotilaspoliisi, ja kehoitti poistumaan. Kaupungin katoilla näkyi miehiä radiopuhelinten ja aseiden kanssa. Ja hotelleista, jotka majoittivat vieraita, suuret ikkunapinnat oli peitetty pahveilla. Isännät eivät halunneet, että mikään menisi pieleen. Valvonta oli tiukkaa ja ihmisten vapauksiin puututtiin herkästi.

Koko Hämeenkatu oli kattavassa kameravalvonnassa jo 1980-luvun lopulla, ja osa kameroista oli jo tuolloin, siis kymmenkunta vuotta ennen katoamista, sellaisia, että niiden suuuntaa ja suurennosta saattoi ohjata. Kameralla pystyi jo tuolloin lukemaan kadulla kulkevan auton rekisterikilven, jos siihen oli syytä.
Oletko aivan varma, että puhut lauantaista? Perjantai-iltana 15.10.1999 nimittäin Raatihuone ja sen ympäristö oli täynnä ihmisiä koska juuri silloin "tapahtui". Poliisit olivat sulkeneet muun muassa Kauppakadun itäpään Kuninkaankadun tienoilta. Käsittääkseni kokous päättyi virallisesti lauantaina 16.10.1999 klo 13 tienoilla, ja ainakin lehtijuttujen mukaan arvovieraat häipyivät ripeästi maasta heti kokouksen päätyttyä.
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
darude
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 12:21 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja darude »

Mielestäni tuo taksikuskin kertoma on erittäin uskottava. Minulle hän ei vaikuta kovin itsevarmalta mieheltä ja se selittää hyvin tuon 16 vuoden hiljaisuuden. Epävarmuuteen viittaa reagoimattomuus tilanteeseen, jossa nuori kevyesti pukeutunut nainen on menossa ulkomaalaisen kotiin ja sanoo peläten "mitähän mulle käy? Perusrohkea, kuljettaja kysyisi, että "onko sulla kaikki varmasti ok?"

Mies on antanut kotiväen vaikuttaa ajatuksiinsa ja jättänyt reagoimatta katoamiseen. Epävarma mies vähättelee kokemaansa "onkohan se oikein mitä näin". Hänellä on huono omatunto asiasta ja siksi vasta ystävien rohkaisemana tullut poliisin luo. Ehkä epävarma mies pelkäsi julkisuutta tai jopa kielsi itseään ajattelemasta "ettei tällaista minun kohdalle satu".

Hienoa, että tuli kuitenkin.
darude
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 12:21 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja darude »

Kuka surmaaja kertoo osoitteensa? Jos surmaaja on tuolta alueelta, niin tarkoitus ei ollut surmata. Tai sitten on vaan hölmö. Ehkä tässäkin tapauksessa tilanne eskaloitui surmaan.

Jos oletetaan tekijä löytyy alueelta niin hänen on täytynyt olla kaikki nämä vuodet pelosta suunniltaan, sillä hän tietää taksikuskin tietävän osoitteen. Poliisi sai taksikuskin tiedot kesällä 2015. Ehkä poliisi tutki asukkaita vuoden ajan ja nyt poliisi katsoo heidän reaktioitansa jutun tullessa uudestaan esiin. Ehkä poliisi tietää mahdolliset syylliset mutta eivät pysty todistamaan sitä.
Uutistenlukija
Sofia Karppi
Viestit: 447
Liittynyt: Ma Marras 09, 2015 4:17 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Uutistenlukija »

darude kirjoitti:Kuka surmaaja kertoo osoitteensa? Jos surmaaja on tuolta alueelta, niin tarkoitus ei ollut surmata. Tai sitten on vaan hölmö. Ehkä tässäkin tapauksessa tilanne eskaloitui surmaan.

Jos oletetaan tekijä löytyy alueelta niin hänen on täytynyt olla kaikki nämä vuodet pelosta suunniltaan, sillä hän tietää taksikuskin tietävän osoitteen. Poliisi sai taksikuskin tiedot kesällä 2015. Ehkä poliisi tutki asukkaita vuoden ajan ja nyt poliisi katsoo heidän reaktioitansa jutun tullessa uudestaan esiin. Ehkä poliisi tietää mahdolliset syylliset mutta eivät pysty todistamaan sitä.
En tiedä miksi tulivat edes julkisuuteen vinkin kanssa, koska tämä antaa vain aikaa epäilylle paeta esimerkiksi ulkomaille. Palautussopimuksia on joidenkin maiden kanssa, mutta pohjois-afrikkaankin on minun tietääkseni vuosia sitten paennut rikollisia joita ei ole koskaan saatu oikeuden eteen.
darude
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 12:21 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja darude »

Hyvä huomio. Luulen, että kaipasivat lisävihjeita alueelta. (Sen lisäksi surmaajan mahdollisen reagoinnin voi havaita). Toivottavasti poliisilla on suunnitelmat julkaisun yhteydessä.

Vinkkimiesten haastattelussa poliisi kertoo tehneensä joitakin maastoetsintöjä ja selkeästi kaipaa sieltä suunnalta vinkkiä. Mitenköhän ruumis säilyy 16 vuotta maassa?
Viimeksi muokannut darude, La Touko 28, 2016 11:05 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Atlanta
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Atlanta »

Minä ihmettelen edelleen, että mitkä voivat olla sellaisia perhesyitä, ettei mahdollisia tietoja voi kertoa poliisille. Eikös se ole jo kansalaisvelvollisuus? Takseilta on saatu useinkin vinkkejä moneen tapaukseen.

Entä, jos perhesyy oli se, että tuo kyytiin noussut mies olikin taksarin tuttu? Ei mikään ulkolainen, vaan ihan suomalainen mies? Tuo osoitekin saattoi kuulua aivan toiselle henkilölle. Sinne vain mentiin. Jos mentiin.
Miksei ulkomaalainenkin voinut olla taksarin tuttu. Eipä silti.
En vaan ymmärrä tiedon pimittämistä.

Ja jos tuo henkilö oli ulkomaalainen, hän on voinut lähteä maasta jo heti seuraavana päivänä.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.
darude
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 111
Liittynyt: Ma Huhti 06, 2015 12:21 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja darude »

Atlanta kirjoitti:Minä ihmettelen edelleen, että mitkä voivat olla sellaisia perhesyitä, ettei mahdollisia tietoja voi kertoa poliisille. Eikös se ole jo kansalaisvelvollisuus? Takseilta on saatu useinkin vinkkejä moneen tapaukseen.
On se outoa tosiaan, mutta voisin hyvin kuvitella kaverin. Jätti heti kertomatta ujouttaan ja pelokkuuttaan "löytyisipä Raisa nyt vain, niin pääsisin tästä". Ja sen jälkeen syyllisyyden (jopa tuomion) paino alkoi painamaan ja siitä tuli uusi syy olla kertomatta. "miksi nyt enää menisin kun en heti mennyt". Ja jos on esimerkiksi vielä tossun alla. Ja kun vinkkimiesten haastattelun mukaan tarvitsi vielä lähipiirin rohkaisua, niin mielestäni se profiloi kaveria vahvasti.
Atlanta
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Atlanta »

Tulipa mieleen sellainen perhesyy, että jospa taksari olikin Raisalle jotain sukua ns, väärän koivun kautta; esim tädin tai serkun aviomies. Toki hän silloin tunsi Raisan.
Tämä on nyt vain yksi pohdinta monien joukossa.
On aivan ymmärrettävää, ettei hän silloin ole halunnut kertoa, missä tyttö viiletti. Ja varsinkin, kun Raisalla oli poikaystävä, niin tuskin hänkään olisi ilahtunut, jos olisi kuullut Raisan olleen vieraan miehen seurassa.
Sitten, kun Raisa katosi, niin läheiset olisivat varmaan moittineet, kun tämä ei ollut tuonut Raisaa kotiin. Vaikkapa vasten tytön tahtoa. Kas siinä syitä olla hiljaa.
Nyt tuo side sukuun on voinut katketa, vaikkapa avioeron myötä, niin taksari on kertonut, mitä tiesi.

En tiedä, onko tässäkään mitään järkeä, mutta kunhan tuumailin.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.
Vastaa Viestiin