Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai potkut

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Samppalainen
Harjunpää
Viestit: 332
Liittynyt: To Loka 27, 2016 4:25 pm

Re: Opettajalta meni hermot

Viesti Kirjoittaja Samppalainen »

"Jos koulu jotain kieltää, (rehtori)Pippurin mukaan silloin pitää kiellolle löytyä perusteet.

- Koulu ei voi kieltää sellaista, mitä laki ei kiellä. Pelkillä kielloilla ei muutoinkaan päästä eteenpäin, vaan suositukset ovat ne, joiden avulla pyritään oppilaille tarjoamaan rauhallinen ja asianmukainen oppimisympäristö."


Rehtori Pippurin lausumat kertovat hänestä paljon, hän pelkää oppilaita ja heidän vanhempiaan. Hän haluaa piiloutua virka-asemansa ja lakien taakse harmaaksi kuin kellarin betoniseinä. Hän ei uskalla näyttää rohkaisevaa esimerkkiä alaisilleen tai tavallisille oppilaille yrittämällä parantaa koulun yleistä ilmapiiriä muuttamalla asioita. Hän haluaa käyttää "hyväksi toteamiaan" metodeja, ei siksi että niillä olisi toivoakaan muuttaa mitään, vaan siksi että "siitä tulee aika hauskaa". Hän ei kuitenkaan kerro(eikä toimittelija) kysy, että kenelle hauskaa tai kenen mielestä?
“Ajattele miten tyhmä keskiverto ihminen on ja pidä mielessä, että puolet heistä on sitäkin tyhmempiä.”
- George Carlin
Silene
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Ke Touko 16, 2012 10:18 am
Paikkakunta: Saivo

Re: Opettajalta meni hermot

Viesti Kirjoittaja Silene »

Gladys kirjoitti:Vielä omia ajatuksiani jatkaakseni.
Jos nyt ajattelisi, että kaupan kassa saisi skitsokohtauksen kesken työpäivän ja haukkuisi asiakkaat, työkaverit ja työnantajan, tai että kirurgilla menisi hermo kesken leikkauksen, tai lentäjällä kesken lennon, tai TV-juontajalla kesken lähetyksen tai johtajalla kesken businessneuvottelun, niin kyllä siinä työt todennäköisesti loppuisivat siihen paikkaan. Miksi siis opettaja, kasvatuksen ja opettamisen ammattilainen olisi jotenkin erilaisessa asemassa edellä mainittuihin nähden?
Voi kuule, kyllä kaupan kassalla (tarkemmin ottaen ns. liikennemyymälän) on tullut nähtyä yhtä sun toista sekoamista niin asiakkaiden kuin työkavereiden vuoksi ja edessä. Kukaan ei ole saanut kenkää. Kusipäinen asiakas, joka kuvittelee kuten alaikäiset pissiksetkin omaavansa yksipuolisen oikeuden määritellä mikä on sallittua kenellekin ("sun kuuluu palvella, koska palveluammatin oot valinnut" - vaikka haukkuisin huoraksi), laitetaan kyllä ruotuun muun työyhteisön ja tarvittaessa esimiesten taholta. Tosin jotkut nuoret, juuri aloittaneet työntekijät joskus ihan oikeasti kuvittelevat, että heidän pitää sietää mitä tahansa käytöstä ja kokemattomat esimiehet, että joka ikinen maksava asiakas on tärkeä. Mutta ei, ei ihmisiä kohdella miten vaan. Itsekin olen heittänyt pihalle huorittelijan, joka tuntui sitten olevan aidosti yllättynyt, kun ei 1,50 euron kaffen ostajana saakaan kaupan päälle persettä nuolevaa ja törkeää käytöstä sietävää palvelijaa.

Mutta se on vähän niin kuin juoksukaljavarkaiden vapaudut vankilasta -kortin kohdalla, että oikeasti merkkaa vain se, mikä riski käytöksessä on seurauksien suhteen. Jos konkreettisia seurauksia ei ole, miksi pitäisi välittää hiton vertaa? Onko pelkoa kiinni jäämisestä? Onko pelkoa että itsekin joutuu nöyryytetyksi? Vai onko saavutettavissa vain mainetta ja kunniaa - erityisesti viiteryhmän keskuudessa?

Kasvatuksen ammattilaisen soisi toki kykenevän pitämään itsensä kasassa mutta hei, ihmisiä tässä vain ollaan. Niinhän ne alaikäiset sikailijatkin ovat, mutta oppiakseen käyttäytymään asiaankuuluvalla tavalla tarvitaan sekä negatiivista palautetta jonkinlaisen rangaistuksen muodossa että positiivista oikeanlaisen käytöksen kohdalla. Ja vedotaan siihen, että on erilaisia oppijoita, erilaisia lapsia, erilaisia pirkkopetterikullannuppuja, mutta opettajien pitäisi aina olla ihan tasan samanlaisia ja minkäänlaista inhimillistä reaktiota stressin seurauksena ei sallita. Jos koulu on kykenemätön estämään opettajan jatkuvan kiusaamisen, on mielestäni koulu eli rehtori vastuussa asiasta. Kas, vastuu, siinäpä sana, joka nykyään kumisee tyhjyyttään. Erityisesti rehtorit ovat vaikenemisen ja asioiden sivuuttamisen mestareita: On kokemusta esimerkiksi joidenkin oppilaiden huumeongelmien kieltämisestä entisessä opinahjossani (arvatkaapa mikä siellä nykyään on ykkösongelmana?).

Kohta ollaan Suomenkin kouluissa samalla tasolla kuin parissa läntisessä naapurimaassamme. Opettajia on todella vaikea löytää, sillä paskan lapioijallakin on duuni mielekkäämpää. Kaikkea ei vain tarvitse sietää ja oppilaidenkin pitää oppia kunnioittamaan erilaisia opettajia, kuten myös opettajien erilaisia oppilaita. Mutta sen pitää olla molemminpuolista!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17207
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Hauska, aiheeseen liittyvä sarjakuva:
Liitteet
http://www.kaleva.fi/jari/2016-11-06/
http://www.kaleva.fi/jari/2016-11-06/
kalevasta.jpg (62.28 KiB) Katsottu 6619 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Opettajalta meni hermot

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Silene kirjoitti: Voi kuule, kyllä kaupan kassalla (tarkemmin ottaen ns. liikennemyymälän) on tullut nähtyä yhtä sun toista sekoamista niin asiakkaiden kuin työkavereiden vuoksi ja edessä. Kukaan ei ole saakaan kaupan päälle persettä nuolevaa ja törkeää käytöstä sietävää palvelijaa.
Niinpä. Opettajaparka ei vaan voi toimia ihan yhtä radikaalisti kuin kaupan tai huoltoaseman henkilökunta. He sentään voivat antaa porttikiellon häiriköille ja yleensä myös esimies tukee asiassa...Toisin kuin Kärpäsen koulun rehtori oman alaisensa suhteen. :?

Tässä on yksi artikkeli asian tiimoilta tältä syksyltä:

Nuorten vanhemmat käyneet keskustelemassa ABC:lla – kyse ei vain muutamasta häiriköstä
SATAKUNTA15.9. 17.41 Päivitetty 21.26
JOONAS SALLI

Torstai-iltana ABC Tikkulan tienoilla nuorisoa ei parveillut ruuhkaksi asti.


Sakari Muurinen
Pori
Tikkulan ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Janina Sundell kertoo lasten vanhempien olleen yhteydessä huoltoasemalla ilmenneen häiriökäyttäytymisen takia.
Sundell lähetti aikaisemmin kirjeen osaan Porin kouluista ja kertoi huolensa ABC:lla notkuvien nuorten epäasiallisesta käyttäytymisestä. Ainakin Länsi-Porin koulusta viesti lähti eteenpäin oppilaiden vanhemmille.

Sundellin mukaan nuorten vanhemmat ovat olleet yhteydessä huoltoasemalle ja osa on jopa käynyt paikan päällä.

– Palaute on ollut positiivista. Lasten vanhemmat ovat halunneet tiedustella asiaa ja ovat yhtyneet meidän huoleen.

– Meidän tahtotila oli saada keskustelua herätettyä nuorten ja lasten kotona ja nyt minusta tuntuu, että niin on tapahtunut.

Sundell muistuttaa kuitenkin, että nuoret ovat tärkeitä asiakkaita ja kaikki heistä eivät suinkaan käyttäydy huonosti. Hänen mukaansa kyse ei silti ole vain muutamasta häiriköstä.

– Se on vähän lievä ilmaisu. Tänä syksynä tässä on parveillut tosi isoja porukoita ja vielä tosi nuoria, ihan alakouluikäisiä.

Hän sanoo, että huono käytös ilmenee esimerkiksi alatyylisenä kielenkäyttönä ja suoranaisena haistatteluna henkilökunnan suuntaan.

– Tässä myös haetaan henkilökunnalle työrauhaa, koska eivät he ole velvoitettuja kuuntelemaan rumaa kielenkäyttöä ja siivoamaan törkykasoja.

http://www.satakunnankansa.fi/satakunta ... airikosta/
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Kiusaamishaaste leviää alakoululaisten keskuudessa – yrittävät hermostuttaa opettajan ja videoida tapahtuman

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 00427.html

Töölön ala-asteen koulun rehtori tiedotti vanhemmille perjantaina Wilma-viestillä oppilaiden ”Ope ragee” -haasteesta.
Töölön ala-asteen koulun viides- ja kuudesluokkalaiset oppilaat ovat kannustaneet toisiaan kiusaamaan opettajia uudella tavalla. Villityksestä ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan ”Ope ragee” -haasteessa ideana on saada opettaja menettämään malttinsa, kuvata tilanne ja jakaa video sosiaalisessa mediassa.

– Siinä yritetään saada ope hermostumaan, jotta siitä saisi videon, jota voisi jossain toisessa yhteydessä näyttää, rehtori Jutta Olsoni kertoo Ilta-Sanomille.

Koulun rehtori tiedotti asiasta koulun oppilaiden vanhemmille perjantaina. Töölön ala-asteen koulussa on 400 oppilasta. Rehtorin mukaan haasteeseen on osallistunut vain pieni osa oppilaista.

– Kyse on yksittäisten oppilaiden päähänpälkähdyksistä. Halusimme koulun tasolla informoida huoltajia, ennen kuin homma menee pidemmälle ja muuttuu laajamittaisemmaksi, Olsoni sanoo.

Töölöläislapset ovat kenties ottaneet mallia Lahdesta, missä oppilaiden kuvaamat videot opettajan huutamisesta lähtivät leviämään kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Töölön ala-asteen rehtori myöntää, että kännyköiden laajamittainen käyttö asettaa haasteita tämän päivän koulutyölle.

– Siinä kuvataan ketä tahansa, varmaan myös toisia oppilaita voidaan kuvata. On ikävää, jos joko lapsilla tai aikuisilla on sellainen olo, että koulupäivän aikana täytyy olla hirveän varuillaan.

Koulusta on oltu yhteydessä poliisiin

Rehtorin kannustaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa ja seuraamaan heidän käytöstään sosiaalisessa mediassa. Koulun näkökulmasta on tärkeää, että aikuiset vetävät yhtä köyttä kasvatuksellisissa kysymyksissä.

– Perjantaisen viestin jälkeen olen saanut vanhemmilta useita viestejä, joissa on kiitetty siitä, että asiaan puututaan, ennen kuin se on kauhean iso.

Rehtorin mukaan koulu on puuttunut opettajia kiusaavien lasten käytökseen monin tavoin: vanhempien kanssa on pidetty palavereja, mutta myös poliisiin on oltu yhteydessä.

– Aina tämän tyyppisissä kysymyksissä on mahdollisuus konsultoida poliisia ja pyytää vähän neuvoa. Nämä ovat koulullekin uusia tilanteita. Helsingin poliisin ennaltaehkäisevä yksikkö on tosi isona apuna tällaisissa asioissa.

Opettajat ovat keskustelleet ilmiöstä myös ammatillisesti opettajien kesken. Viimeksi tänään on käyty läpi pelisääntöjä oppilaiden kännykän käytöstä.

– Mietimme, että olemme entistä tarkempia, ettei lapsilla ole kännyköitä esillä, vaan ne ovat oppitunnilla pois, mikäli niitä ei tarvita opiskelussa. Sama käytäntö meillä on ollut tähän asti.

*****

On ne niin luovia nämä nykyajan tenavat. Tulevia Renny Harlineita kaikki tyyni. :roll:
Olinko eka
Sabrina Duncan
Viestit: 350
Liittynyt: Su Loka 04, 2015 4:24 am

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Olinko eka »

Onko koulu tai kunta haluttomia päättämään häiriköinnin loppumisesta?
Kännykän käyttö ja sen videomateriaalin levittäminen kouluissa, eritoten luokkahuoneissa.
Onko luokkahuone yksityinen tila mistä videomateriaalia levittäneellä on lupa levittää materiaalia? Onko se yleinen tila missä tarvitaan suostumus esiintymiseen ja levittämiseen. Vai miten nuo menee?

Päätätte koulussa että se ja se luokkahuone on vaikka pyhitetty/museoitu/nimitetty AV kielletyksi ja vaatii jokaisen äidin/isän pikku häirikön julkaiseman videon internetissä sakolla rangaistavaksi. Koulun maineen menettämisen vuoksi. Fopalle töitä.
Onhan tuo naurettavaa että joku saa tehdä tälläistä tahallaan ja itse aloittaen.
Mikä noita vanhempia vaivaa? Tai noita pikku hissukoita? :roll:
Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Viimeisimmän uutisen valossa voidaankin kysyä: mitä yleistä sanomaa viestitettiin Lahden tapauksen käsittelystä. Viestivät julkisuuteen juuri tuota sanomaa, mitä Dr Lecterin postaama loistava sarjakuva näyttää. Oppilaat kautta maan ymmärsivät, että heille ei koidu kummempaa, jos alkavat häiriköimään ja että vain mainetta ja youtube-kuuluisuutta saavat osakseen, kun juuri heidän videoitaan katsottaisiin netistä ja sitten naurettaisiin. Jos sen sijaan olisi ollut otsikoita rankemmista jälkiseuraamuksista myös oppilaille, kuten määräaikaisesta erottamisesta videoiden levittämisestä, olisi julkisuudessa levinnyt selvä sanoma, ettei laitonta touhua ja kiusaamismeininkiä katsota läpi sormien.

Tarvisi olla selkeä ohjeistus ylemmältä tasolta koskemaan kouluja, opetushallinnolta linjaus näihin asioihin jotta yksittäisissä kouluissa on "helpompaa" mennä annetun yleisen käytäntöohjeen mukaan eikä jää mahdollisille lepsuille rehtoreille liikaa valinnanvaraa, miten hoitaa asioita päin honkia. Ohjeistus että luokkiin ei kännyköitä. Lukolliset lokerokaapit käytäville. Tarkkailuryhmät/luokat takaisin. Lievempien seuraamusten jälkeen määräaikaiset erottamiset, häiriköivien luokkien oppituntien videointi kehiin, ohjeistus virkavaltaan päin asioinniksi, kodin ja koulun yhteistyö pintaan.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7240
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Lahden Kärpäsen koulun opettaja teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

Lahden Kärpäsen koulun opettaja on tehnyt rikosilmoituksen poliisille.
Lahden Kärpäsen koulussa syksyllä oppitunnilla tapahtunut välikohtaus oppilaiden ja opettajan kesken on poikinut rikosilmoituksen poliisille. Hämeen poliisin rikosylikomisario Martti Hirvonen kertoo, että opettaja on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, koska koki, että hänestä tallennettiin ja levitettiin videoita nettiin solvaamistarkoituksessa.

Hirvonen kertoo, että parhaillaan on harkinnassa, miten ja missä laajuudessa asiassa voidaan edetä. Seuraavaksi on tarkoitus keskustella syyttäjän kanssa ja selvittää hänen näkemyksensä asiasta.

- Asia on rikosoikeudellisesti hankala, koska videoita kuvanneet ovat alle 15-vuotiaita. Lisäksi on selvitettävä, mitä on julkaistu ja missä ja kuka on ladannut ja minne.

Hirvosen tietojen mukaan muita rikosilmoituksia välikohtauksesta ei ole tehty.

Kärpäsen koulun oppitunnilla sattui alkusyksystä tilanne, jossa oppilaat ja opettaja joutuivat kiivaaseen sanaharkkaan keskenään. Osa oppilaista tallensi tapahtumia kännykkävideoille ja latasi videoita nettiin.

****
Mielestäni erittäin hyvä juttu. Toivottavasti johtaa johonkin toimenpiteisiin. Rehtorille/koululle myös jotain sanktiota, kun ei pidä työntekijän puolia, vaan antaa kakaroiden hyppiä silmillä.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17207
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Raivokohtauksen saanut lahtelaisopettaja perui tutkintapyynnön

Video Lahden Kärpäsen koulun opettajan raivoamisesta levisi lokakuussa sosiaalisessa mediassa.

Lahdessa työskennellyt opettaja pyysi 19. lokakuuta Hämeen poliisia selvittämään, onko opetustilanteessa kuvatun videon lataamisessa internetiin syyllistytty rikokseen. Lokakuussa Lahden Kärpäsen koulun kahdeksannen luokan oppitunnilla opettaja menetti täysin hermonsa ja alkoi huutaa oppilaille. Hän haukkui oppilaiden lisäksi myös muun maussa oppilaiden vanhempia. Osa oppilaista taltioi tilanteen videoille kännyköillään.

Epäilynä oli, että video oli ladattu verkkoon solvaamistarkoituksessa. Poliisi kirjasi asiassa rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

Maanantaina 12. joulukuuta opettaja otti kuitenkin uudelleen yhteyttä poliisiin ja halusi perua tutkintapyyntönsä. Koska kunnianloukkaus on asianomistajarikos eikä asianomistaja enää vaadi asiassa rangaistusta, Hämeen poliisi on päättänyt jutun tutkinnan.

Iltalehti
16.12.2016 klo 13.44
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Lassie »

^ Tuosta Lahden jutusta oli levinnyt muihinkin kouluihin opettajiin kohdistunutta some-kiusaamistrendiä, ja nyt sitten annetaan viestiä, että ikään kuin mitään ei ole tehtävissä. Oppilaat saavat rellestää ja opettajat kestäköön.

Ehtikö kukaan katsella Ylen Areenassa näkynyttä kiintoisaa Viimeinen mahdollisuus- dokkarisarjaa brittiläislapsista, jotka passitettiin häiriökäytöksen takia ongelmalapsille tarkoitettuun kouluun? Kyllä Enkuissa on paljon ankarampaa, sinne häiriökouluun sai passitusta asioista, joita käy Suomen kouluissa jatkuvasti joka päivä .
Enkuissa häiriköintiä ei siedetä siihen tyyliin kuin täällä, ei todellakaan. Arvioisin näkemäni perusteella että esimerkiksi nämä Lahen huonokäytöksiset nuoret olisi Iso-Britanniassa lähetetty häirikkökouluun oppimaan.

Joko häiriköintiä sallitaan taikka ei sallita. Ja nuoret kyllä äkkäävät, missä mennään - jos jotain sallitaan ja kestetään, sitä jatketaan. Mikä Suomen hampaatonta kouluinstituutiota vaivaa?
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.
Vanellus
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Ma Loka 15, 2012 3:09 pm

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Vanellus »

Lassie kirjoitti: Mikä Suomen hampaatonta kouluinstituutiota vaivaa?
Tuo vaiva on nimeltään perusopetuslaki. Opettajat ovat virkamiehiä, joilla on tiukka velvoite noudattaa lakia. Laki taas ei anna juuri minkäänlaisia keinoja puuttua oppilaan häiriökäytökseen.

Häiriköivän oppilaan voi poistaa luokasta. Oppilaan tulee kuitenkin olla jatkuvasti valvonnan alaisena, eli käytännössä jos opettaja nakkaa oppilaan ulos luokasta, hän tekee virkavirheen.

Jälki-istuntoa ei juuri voi enää antaa, koska laissa asetettu ensisijainen kurinpidollinen toimi on kasvatuskeskustelu. Huoltajalla on oikeus osallistua kasvatuskeskusteluun. Eli opettaja kutsuu huoltajan ja oppilaan koulun jälkeen (omalla ajallaan ilman palkkaa) juttutuokioon, josta sitten täyttää paperiset ja sähköiset asiakirjat. Harva opettaja viitsii tähän ryhtyä, koska työ on suuri ja hyöty olematon. Jos useampi kasvatuskeskustelu ei tehoa, niin silloin voidaan käyttää jälki-istuntoa. Mutta harva ylikuormitettu opettaja viitsii jälki-istuntoa antaa ja jäädä koululle jälleen omalla ajallaan ilman palkkaa istuskelemaan oppilaan kanssa.

Ankarin lain sallima sanktio on oppilaan erottaminen määräajaksi koulusta. Tällöinkin oppilaan oppivelvollisuuden toteutumisesta tulee koulun huolehtia. Oppilasta on opetettava vaikka hän ei olisikaan koulussa. Erottaminen vaatisi siis käytännössä sitä, että kunta palkkaisi erotetulle oppilaalle kotiopettajan, johon ei luonnollisestikaan ole resursseja.

Mitään ei voi tehdä ja nykyajan nuoret ovat siinä määrin valveutuneita, että he tietävät varsin hyvin tämän.

Ehkä suurempi ongelma mihin olen omassa työssäni opettajana törmännyt, on kuitenkin kullanmussujaan viimeiseen asti puolustavat huoltajat. On toki hienoa, että huoltajat asettuvat lapsensa puolelle, mutta joskus olisi aiheellista myötää, että se oma lapsikin voi joskus käyttäytyä sopimattomasti. Kun oppilaan häiriökäyttäytymisestä keskustellaan huoltajan kanssa, niin usein oppilaan ja opettajan kertomus eroaa kovastikin toisistaan. Tällöin huoltajan olettamus on lähes aina se, että opettaja on se joka valehtelee. Valitettavan monessa kodissa lapselle tuputetaan ajatusta, että "opettaja on vihollisesi" ja jos jotain kurinpidollisia toimia oppilaaseen kohdistetaan, niin huoltajat kapinoivat niitä vastaan viimeiseen asti ja näkevät aina opettajan syyllisenä ja oppilaan viattomana uhrina. Homma ei oikein toimi, jos koulun kasvatustyö ei saa minkäänlaista tukea kotoa.
Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: Lahti 2016: Opettajalta meni hermot oppilaisiin - sai po

Viesti Kirjoittaja Lassie »

^ Niinpä. Hyvin valaisit asioita käytännön tasolla; kouluille on tehty mahdottomaksi ylläpitää järjestystä ja oppimisrauhaa kouluissa.

Nythän julkisuudessa on ollut tapetilla keinot, joita voitaisiin ottaa käyttöön kouluissa. Yleisesti ymmärretään, että valtuuksia ei ole riittävästi mutta asioita ei vaan lähdetä helpolla muuttamaan, korjaamaan Suomessa. Ehdotuksiahan asioiden korjaamiseksi on tullut muutamia, mm. kiusaajan määräaikainen erottaminen ja siirtäminen muuhun kouluun jne, nettipoliisilta ehdotus oppituntien videoinnista jne. Näköjään entisisissäkin/käytössä olevissa keinoissa olisi kuitenkin parannettavaa, kuten kirjoituksesi ilmensi asioiden laitoja .

Ajankohtaista- osastolla on kiusaamisen kriminalisoinnista pystytetty ketju, sivuaa samoja asioita. Pastaan selvyyden vuoksi osan sieltä laittamastani jutusta, koska käy tähän tekstisi yhteyteen passelisti sitä täydentämään/matsinkiin. :

Tapaukset tarkastellaan tapauksittain, skaalaa riittänee ja on selvitettävä, missä mennään ja miten puututaan. Lievistä keinoista kuitenkin edeten puuttuvampiin, mutta tärkeää olisi että valtuuksia olisi riittävästi asioiden hallinointiin. Ohessa muutamia vahvempia keinoja, jotka opetushallitus voisi lanseerata kouluihin.

* Häiriökäyttäytymistä ilmentäviin luokkiin mahdollisuus oppituntien kuvaamiseen (tätä ehdottanut myös Fobba, muistaakseni) . Ei siis automaattisesti "pääsäännöksi" kaikkiin luokkiin, vain häiriökäyttäytymistä ilmentäviin luokkiin. Aineisto toimii todiste-, neuvottelu-, puutuntamateriaalina.

* Kiusaajan erottaminen koulusta määräaikaisesti.

* Kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun. Tarkkailuluokat/ryhmät MYÖS käyttöön ongelmakäyttäytyjille.

* Yhteistyö koulun, poliisin ja sosiaaliviranomaisten kanssa organisoiduksi ja suunnitelmalliseksi. Mielenterveyspuoli voisi olla sosiaalihuollossa myös skarppina, kiusaajilla voi olla ongelmia joihin tarvitsevat apua ja toisaalta käytännön asioita kuten kotioloja, joihin tarvittaisiin puutuntaa. Brittidokkari "Viimeinen mahdollisuus"- sarjassa kerrottiin, että häiriköiden ongelmat usein kotoota lähtöisin, on epävakaita olosuhteita jne.

* Sakko kasvatusvastuun laiminlyönnistä vanhemmille, jotka eivät ole koulun kanssa vaaditussa yhteistyössä, jos on ilmennyt ongelmia ja vanhempien osuutta asioiden korjaamiseksi tarvittaisiin. Rahallisen sakon ukaasi voi pistää intoa vanhempiin, jotka muutoin eivät korvaansa lotkauttaisi. Mahdollisesti.

// Koulurauhan julistamisen on tarkoitus muistuttaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun. //

http://www.iltamakasiini.fi/artikkeli/4 ... rkit-katso
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.
Vastaa Viestiin