Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
humma
Neuvoja-Jack
Viestit: 267
Liittynyt: Ke Kesä 29, 2011 12:22 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja humma » Ke Helmi 14, 2018 6:42 pm

https://m.iltalehti.fi/kotimaa/20180214 ... 7_u0.shtml
5 koiraa, 2 kissaa ja hevonen jouduttiin lopettamaan Kauhavalla - omistajalla on aiempi eläinsuojelurikos syyteharkinnassa
Tänään klo 13:16
Poliisin mukaan aiemmassa rikostutkinnassa oli kyse samoista eläimistä, jotka jouduttiin viime lauantaina lopettamaan.

Iltalehti uutisoi maanantaina Etelä-Pohjanmaalla järkyttäneestä tapauksesta, jossa kauhavalaisen koirienkasvattajan talosta löydettiin viisi aliravittua tanskandoggia, kaksi kissaa ja hevonen, jotka olivat niin huonossa kunnossa että ne jouduttiin lopettamaan.

Rikoskomisario Harri Teivaanmäki Seinäjoen poliisiasemalta kertoo, että poliisi odottaa vielä eläinlääkäriltä kirjallista lausuntoa ja tutkintapyyntöä, jonka jälkeen tapausta aletaan todennäköisesti tutkia eläinsuojelurikoksena.

Poliisi oli jo viime perjantaina antamassa eläinten kohtelusta valituksia saaneelle eläinlääkärille asiassa virka-apua, kun talon asukkaaseen ei saatu yhteyttä ja asunnon ovet piti avata väkivoimin.

Teivaanmäki kertoo, että kyseisten eläinten omistajasta on tehty rikosilmoitus jo viime vuonna. Eläinsuojelurikoksesta epäillyn omistajan aikaisempi tapaus on tällä hetkellä syyteharkinnassa.

- Nytkin kyse on samasta kokonaisuudesta ja ilmeisesti samoista eläimistäkin, Teivaanmäki sanoo.

Mikaelanen
Alokas
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 3:13 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Mikaelanen » Ke Helmi 14, 2018 7:41 pm

Niin... vaikea sanoa, kun ei tiedä yksityiskohtia.

Se on totta, että eläinlääkärit toimii hyvinkin eritavalla vastaavissa tilanteissa. Hyvä huomio.
On helpommin lopettajaa, kuin toiset.
Kokemusta ko. alan edustajista näin eläinihmisenä on.

Myöskään ei tiedetä tosiaan eläinten todellista kuntoakaan...
Onko ollut juuri sillä hetkellä vain nälissään/pelastettavissa (ehkä?) *,
vai pidempään ja jo huonokuntoisia.
Ikäiä ei myöskään tiedossa.
*tuskin

Jokatapauksessa inhottava keissi :/
"Oon nähny miten sossu toimii, oon nähny miten kossu toimii"

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4327
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja URSA » Ke Helmi 14, 2018 8:22 pm

Samoja koiria on yritetty pelastaa vuodesta 2016 lähtien koirarodun rescue-ryhmän toimesta. Ainakin yksi narttu on ollut silloin kaksivuotias, eli nyt ainakin neljävuotias ja sille on tullut vahinkopentue liian varhaisella iällä. Kahdeksan nälkiintynyttä pentua on ymmärtääkseni kadonnut kuin tuhka tuuleen, kun rääkkääjä ei ole suostunut myymään niitä kuin rekisteröidyn koiran hinnalla, mitä kukaan ei ole niistä suostunut maksamaan.

Samojen koirien rääkkäämisestä on tehty jopa rikosilmoitus jo viime vuonna, joten tapahtumien kehittyminen on ollut hyvin tiedossa.

Tästä tapauksesta on keskustelua ja kopioituja uutisia myös osiossa Muut rikokset, ketjussa Eläinsuojelurikoksia sivuilla 71 - 72. https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic ... start=1050

Nippu
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 158
Liittynyt: Ma Syys 30, 2013 4:07 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Nippu » Ke Helmi 14, 2018 8:30 pm

*muoks* Huomasinpa sitten lopuksi minäkin, puusilmä, että kyseinen adressi oli jo tänne linkitetty, mutta tässä se joka tapauksessa nyt tallessa ja lisänä oma kommenttini siihen.

Elisa Kissa-Öberg on ottanut tämän sitten ihan sydämen asiaksi... https://www.adressit.com/erottakaa_joht ... ppo_kangas
EROTTAKAA JOHTAVA HYGIEENIKKO SEPPO KANGAS!

kennel_heart_hunters1.JPG

Seinäjoen kaupungille

Tiedoksi: Maa- ja metsätalousministeriön oikeudellinen yksikkö

Kauhavalaisessa kennelissä jouduttiin äskettäin lopettamaan kissoja ja koiria, jotka eivät vielä olleet kuolleet "itsestään".

Kennelin valvontaa on vuosia "hoitanut" valvontaeläinlääkäri Helena Koskentalo, joka on sopivasti vuosilomalla ennen eläkkeelle jäämistään kesällä 2018. Näin hänen puhelinvastaajassaan gsm 0400 185 778.todetaan Kuvassa näemme mistä valvontaeläinlääkärit nostavat palkkaa.

"Olen vuosilomalla ja siirryn eläkkeelle 1.6.2018."

Kerrotaan, että kennelin pitäjä uhkaili Koskentaloa niin rankasti, että hän ei uskaltanut tehdä tarvittavia toimenpiteitä. Nähtävästi poliisia asia ei ole kiinnostanut.

Koskentalon esimies on kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas. Hän suoritti viimeisimmän tarkastuksen kennelissä. Soitin Kankaalle pyytääkseni tarkastuspöytäkirjoja ko. kennelin tarkastuksista. - En mainitse kennelin nimeä siksi, että mielestäni viranomaiset ovat suuremmassa vastuussa kuin joku ilmeisestikin syvästi mielenterveysongelmainen henkilö.

Kangas kysyi olenko asianosainen, vaikka tarkastuspöytäkirjat ovat julkisia asiakirjoja. Vastasin, että tässä kohta jokainen on asianosainen, koska tämä juttu leviää netissä ja ihmiset ovat helvetin suuttuneita. Kangas naurahti omituisesti.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että tämä tapaus ei suinkaan ole poikkeus vaan aivan tyypillinen eläinsuojeluviranomaisten työn tulos.

Nähtävästi kustannussyistä eläimet ohjelmallisesti jätetään ottamatta huostaan kunnes ne joko kuolevat itsestään tai voidaan "eläinsuojelullisista" syistä lopettaa.

Eläinten hyvinvoinnilla ja virkakoneistolla ei ole mitään tekemistä keskenään. Kun tällaisia tapauksia sattuu, kukaan ei koskaan näytä olevan vastuussa mistään.

Me vaadimme Seppo Kankaan erottamista virastaan esimerkiksi muille eläinsuojeluviranomaisille. Esimiehenä hänellä on täytynyt olla tietoa kyseisen kennelin tilanteesta. Tosin Koskentalolla ei Aluehallintoviraston mukaan ole ollut velvollisuutta raportoida tekemisistään esimiehelleen. Aluehallintovirasto käsittelee lähinnä vain valituksia eli he eivät aktiivisesti seuraa eläinsuojelutapauksia.

Lisäksi pyydämme Maa- ja metsätalousministeriön oikeudellista yksikköä huomioimaan uuden eläinsuojelulain valmistelussa myös se epäkohta, että kukaan ei tällä hetkellä todella valvo eläinsuojeluviranomaisten toimintaa. Aluehallintovirasto vain käsittelee mahdolliset valitukset, luonnollisesti viranhaltijan eduksi. Eli sen tehtävä on lähinnä suojella viranomaisia.

Elisa Kissa-Öberg
Olen tuntenut adressissa mainitun Helena Koskentalon 35 vuotta ja voin kyllä kertoa, että jos ikinä kukaan eläinlääkäri uskaltaa puuttua eläinsuojelutapauksiin ja sanoa ja vaatia, niin se on kyllä suorapuheisuudestaan tunnettu Helena! En usko hänen pelänneen jotain pääongelmaista koirankasvattajaa, ennemminkin epäilen, ettei lain edessä kestävää perustetta eläinten huostaanottoon tai lopettamiseen ole löytynyt ennen tätä viimeisintä vierailua. Meinasin jo aiempaan viestiini kirjoittaa, että olisi pitänyt laittaa Helena asialle, niin olisi jotain voitukin. Eli jos Helena ei ole voinut mitään, vika on ollut esimiestoiminnassa, lainsäädännössä tai yksinkertaisesti siinä, että tämä viimeisin olosuhteiden heikkeneminen on tapahtunut melko lyhyessä ajassa. On siis pitkään jo roikuttu lain rajalla, mutta nyt vasta meni yli. Ei ole montaa päivää, kun luin lehdestä eläinsuojelurikosoikeudenkäynnistä, jossa Koskentalo vaati syytetylle eläintenpitokieltoa, mutta joku muu, olisko ollut syyttäjä tai syyttäjän todistaja ei nähnyt sitä tarpeelliseksi... Tuomiota en tiedä. En silti suoraan syyttäisi Kissa-Öbergin tapaan Seppo Kangastakaan, toki hänenkin toimintansa on hyvä katsoa läpi. Kangas on paljon sovittelevampi, kuin Koskentalo.

Avatar
Gladys
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4134
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Gladys » Ke Helmi 14, 2018 10:09 pm

"- Asiasta on valitettu vuosia. Siellä on aiemmin toiminut toinen valvontaeläinlääkäri ja minä olen jatkanut hommia, mutta asiaa ei ole saatu päätökseen, Kangas sanoo.

Kangaksen mukaan koirien omistaja on aiempien käyntien yhteydessä luvannut hoitaa asiat kuntoon, ja esimerkiksi ruokaa eläimille on tarkastuskäynneillä todettu olleen sen verran, että pakkokeinoihin ei ole ollut riittävästi perusteita.

Perjantaina eläinlääkärit ja kiinteistön omistaja eivät saaneet yhteyttä asukkaisiin, joten sisään asuntoon mentiin väkisin, paikalle hälytetyn poliisin apuun turvautuen. Iltalehden tietojen mukaan omistaja olisi ollut jo pidemmän aikaa poissa ja eläimet oli jätetty asuntoon oman onnensa nojaan."


Nyt jumalauta. :shock: :cry:
Sekopää eläinten omistaja, jota hyysää joku kyynistynyt ja kyrpiintynyt ja välinpitämätön hygieenikko. Anteeksi, johtava hygieenikko.

Karma asiat aikanaan korjatkoon.
Nolite te bastardes carborundorum

Pizzaman
Sammakkoprofessori
Viestit: 415
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Pizzaman » To Helmi 15, 2018 9:32 am

Nippu kirjoitti:Eli jos Helena ei ole voinut mitään, vika on ollut esimiestoiminnassa, lainsäädännössä tai yksinkertaisesti siinä, että tämä viimeisin olosuhteiden heikkeneminen on tapahtunut melko lyhyessä ajassa.
Lainaamassasi adressissa lukee: "Koskentalon esimies on kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas."

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4327
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja URSA » To Helmi 15, 2018 11:12 am

Eläinsuojelurikoksia-ketjun perusteella: https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic ... start=1050
Valvontaeläinlääkärillä on ollut se ongelma, ettei koirien rääkkääjä päästänyt häntä sisälle kiinteistöön. Vasta kun rääkkääjä muutti pois talosta ja hylkäsi eläimet, taloon pääsi sisälle. Uskon valvontaeläinlääkärin myös tienneen, että rääkkääjällä oli turvaverkosto, tuttavia jotka yrittivät auttaa tilanteessa ja hankkia pennuille ostajia. On ollut yllätys, ettei apu kelvannut.

delila
Aloitteleva dekkari
Viestit: 525
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja delila » To Helmi 15, 2018 1:52 pm

Gladys kirjoitti:Nyt jumalauta. :shock: :cry:
Sekopää eläinten omistaja, jota hyysää joku kyynistynyt ja kyrpiintynyt ja välinpitämätön hygieenikko. Anteeksi, johtava hygieenikko.

Karma asiat aikanaan korjatkoon.
No ei kait tuo hyysännyt, kun meni sisälle ja pisti eläimet päiviltä. Mitä edeltäjänsä ei ollut tehnyt, taikka mihin kaupungin poliisit eivät olleet puuttuneet.

Avatar
Gladys
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4134
Liittynyt: To Loka 01, 2009 6:53 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Gladys » To Helmi 15, 2018 6:57 pm

delila kirjoitti:
Gladys kirjoitti:Nyt jumalauta. :shock: :cry:
Sekopää eläinten omistaja, jota hyysää joku kyynistynyt ja kyrpiintynyt ja välinpitämätön hygieenikko. Anteeksi, johtava hygieenikko.

Karma asiat aikanaan korjatkoon.
No ei kait tuo hyysännyt, kun meni sisälle ja pisti eläimet päiviltä. Mitä edeltäjänsä ei ollut tehnyt, taikka mihin kaupungin poliisit eivät olleet puuttuneet.
Jos asiasta on valitettu vuosia, ja lopputulema on tällainen, niin aika paljon on katsottu läpi sormien tai jätetty tekemättä.
Nolite te bastardes carborundorum

delila
Aloitteleva dekkari
Viestit: 525
Liittynyt: Su Elo 17, 2008 12:38 pm
Paikkakunta: Kohtalaisen keskellä.

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja delila » Pe Helmi 16, 2018 3:19 pm

Gladys kirjoitti:
delila kirjoitti:
Gladys kirjoitti:Nyt jumalauta. :shock: :cry:
Sekopää eläinten omistaja, jota hyysää joku kyynistynyt ja kyrpiintynyt ja välinpitämätön hygieenikko. Anteeksi, johtava hygieenikko.

Karma asiat aikanaan korjatkoon.
No ei kait tuo hyysännyt, kun meni sisälle ja pisti eläimet päiviltä. Mitä edeltäjänsä ei ollut tehnyt, taikka mihin kaupungin poliisit eivät olleet puuttuneet.
Jos asiasta on valitettu vuosia, ja lopputulema on tällainen, niin aika paljon on katsottu läpi sormien tai jätetty tekemättä.
Niin. Edeltäjä(t) jättänyt tekemättä yhtälailla, joten turha kaataa tätä yhden virkamiehen niskaan, kun syytät häntä hyysäämisestä. Hän oli ensimmäinen, joka pääsi näin pitkälle.

Pizzaman
Sammakkoprofessori
Viestit: 415
Liittynyt: Ke Heinä 06, 2016 8:49 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja Pizzaman » Pe Helmi 16, 2018 3:40 pm

URSA kirjoitti:Valvontaeläinlääkärillä on ollut se ongelma, ettei koirien rääkkääjä päästänyt häntä sisälle kiinteistöön. Vasta kun rääkkääjä muutti pois talosta ja hylkäsi eläimet, taloon pääsi sisälle. Uskon valvontaeläinlääkärin myös tienneen, että rääkkääjällä oli turvaverkosto, tuttavia jotka yrittivät auttaa tilanteessa ja hankkia pennuille ostajia. On ollut yllätys, ettei apu kelvannut.
Valvontaeläinlääkäri saa halutessaan virka-apua poliisilta. Kyllä sisään olisi päästy jos olisi haluttu.

tititityy
Alokas
Viestit: 21
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2018 3:21 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja tititityy » Pe Heinä 27, 2018 9:08 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807 ... 6_u0.shtml

Uutiset | Kotimaan uutiset
Uusi raatolöytö kauhujen kauhavalaistilalla: Vuokralaisensa jälkiä siivonnut Keijo löysi räsymattojen alta kuolleita koiria
Tänään klo 18:55
Helmikuussa lopetettujen eläinten tapausta käsitellään elokuussa Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa epäiltynä eläinsuojelurikoksena.
Kiinteistön omistaja kertoo jätesäkkejä kertyneen 50, kun hän tyhjensi taloa jätteistä.Kiinteistön omistaja kertoo jätesäkkejä kertyneen 50, kun hän tyhjensi taloa jätteistä.
Kiinteistön omistaja kertoo jätesäkkejä kertyneen 50, kun hän tyhjensi taloa jätteistä. LUKIJAN KUVA
Haju tulvahti vastaan heti, kun Keijo avasi navetan oven.

Pressun päällä, vanhoilla räsymatoilla peiteltynä lojui kolme koiranraatoa. Ympärillä surrasi kärpäsiä.

Kuolleiden koirien vierestä Keijo löysi lekan ja piikin.

- Soitin välittömästi poliisille, että heidän on tultava paikan päälle. He kirjasivat tiedot ylös, mutta muuten heitä ei kiinnostanut, Keijo sanoo.

Pitkään kituneet eläimet lopetettiin
Tämän vuoden helmikuussa kauhavalaisesta omakotitalosta löytyi viisi tanskandoggia, kaksi kissaa ja hevonen niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin lopettamaan.

Eläinten kaltoinkohtelu oli jatkunut jo pitkään. Tieto eläimien laiminlyönnistä oli kantautunut ainakin kunnan valvontaeläinlääkäreille, Suomen tanskandoggiyhdistykselle ja Suomen eläinsuojeluyhdistyksen paikallisyhdistykselle.

Aiemman yritykset puuttua Kennelliiton kasvattajana toimineen naisen toimintaan eivät kuitenkaan olleet parantaneet eläinten oloja.

Helmikuussa eläinlääkärit menivät taloon poliisin virka-avulla väkisin, kun viimeisimmän valituksen eläinten oloista oli tehnyt kiinteistön omistaja Keijo. Vuokralaiseen hän ei ollut saanut siihen mennessä yhteyttä useaan kuukauteen.

Helmikuun käynnillä vuokralainen ei ollut paikalla törkeään kuntoon jätetyssä talossa. Kolmikerroksisesta omakotitalosta oli katkaistu vedet ja lämmöt, rikotut ikkunat repsottivat auki, ja lattiat olivat tuhriintuneet koirien ulosteesta.

Sisälle ja ulkorakennuksiin jätettyjen talous- ja biojätteiden määrä oli niin suuri, että Keijo arvioi sen kertyneen kolmen vuokralaisvuoden aikana. Mies oli mukana, kun eläinlääkärit kävivät paikalla.

Pahimmassa kunnossa olivat kuitenkin nälkiintyneet eläimet: viisi tanskandoggia, kaksi kissaa ja navetassa ollut hevonen.

- Koirat olivat pelkkää luuta ja nahkaa, kuvailee Keijo.

Iltalehti on saanut nähdäkseen kuvia koirista. Kuvat ovat niin järkyttäviä, ettei niitä julkaista.

Toinen paikalla olleista valvontaeläinlääkäreistä, johtava hygieenikko Seppo Kangas kertoi helmikuussa Iltalehdelle, että vaihtoehtoja oli vain yksi.

Navetasta löytynyt hevonen kuljetettiin lopetettavaksi Isoonkyröön. Koirat ja kissat lopetettiin heti paikan päällä.

Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin.Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin.
Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin. LUKIJAN KUVA
Missä ovat vahinkopennut?
Keijon heinäkuussa löytämien koiranraatojen alkuperä on epäselvä.

Helmikuisen tapauksen tutkinnanjohtaja, komisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistaa, että poliisi on saanut 15. heinäkuuta ilmoituksen tilalta löytyneistä koirien jäännöksistä.

Poliisin käsityksen mukaan raadot liittyvät kuitenkin eläinlääkärin helmikuussa tekemään rikosilmoitukseen, eli kyseessä olisivat valvontaeläinlääkärien lopettamat koirat.

Helmikuussa paikalla kollegansa kanssa olleen valvontaeläinlääkärin mukaan tämä on kuitenkin mahdotonta. Kangas kertoo, että kaikki lopetetut koirat ja kissat vietiin kuljetuskärryillä pois ja haudattiin samaan monttuun muutaman kilometrin päähän.

- Ei siihen voi luottaa, että eläinten omistaja hautaisi eläimet. Hoidimme asian loppuun asti, ja kunta maksoi kaikki kulut.

Kangas kertoo, että eläinlääkärit ja Keijo kiersivät koko tilan eikä rakennuksiin tai pihalle jäänyt eläimiä. Virka-apua antaneet poliisit lähtivät hänen mukaansa jo ennen eläinten viemistä haudattaviksi.

- Raadot on varmaan kiikutettu sinne jossain vaiheessa.

Keijon mukaan eläinlääkärit tarkistivat talon, hakivat hevosen navetan toisesta päädystä ja pyysivät häntä kiertämään muut rakennukset.

- Talviaikaan kaikki on ollut pakasteena. Ei ole tietoa siitä, kuinka kauan raadot ovat loppujen lopuksi olleet mattojen alla, Keijo toteaa.

Hän pohtii, voiko tilalla olla jossain vielä lisää raatoja.

Iltalehti haastatteli helmikuussa kasvattajan tuttavaa, joka kertoi viime vuonna syntyneestä vahinkopentueesta. Haastateltavan mukaan yksi yhdeksästä pennusta olisi saatu myytyä uuteen kotiin.

Poliisilla tai eläinlääkärillä ei ole tietoa siitä, voisivatko Keijon navetasta löytämät kuolleet koirat olla viimevuotisesta pentueesta.

Keijo kertoo, että talo vaatii lattioiden ja seinien uusimista, ennen kuin se on asuttavassa kunnossa.Keijo kertoo, että talo vaatii lattioiden ja seinien uusimista, ennen kuin se on asuttavassa kunnossa.
Keijo kertoo, että talo vaatii lattioiden ja seinien uusimista, ennen kuin se on asuttavassa kunnossa. LUKIJAN KUVA
Kaivinkoneen avulla syvä hauta
Keijo siivoaa nyt kauhavalaista tilaa vuokralaistensa jäljiltä.

Mies kertoo talon rojujen ja jätteen täyttäneen 50 jätesäkkiä. Hän kertoo löytäneensä talosta myös käyttämättömiä neuloja. Edessä on vähintään seinien ja lattioiden purkaminen, ennen kuin asunto on taas asuttavassa kunnossa. Sisätilojen hajua hän kuvailee navettamaiseksi.

Koiranraadot Keijo aikoo hävittää naapurinsa avustuksella tällä viikolla. Hän kertoo saaneensa poliisilta epävirallisesti luvan haudata raadot tilan tontille.

- Kaivamme ne kaivinkoneella tarpeeksi syvälle, ettei niistä koidu mitään haittaa myöhemmin.

Eläinten kaltoinkohtelua käsitellään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa elokuun puolivälissä. Eläinten omistajaa epäillään eläinsuojelurikoksen lisäksi muun muassa huumausaineen käyttörikoksesta. Tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäen mukaan epäilty huumausainerikos ei kuitenkaan ole tullut ilmi eläinsuojelutapauksen tutkinnan yhteydessä.

Keijo esiintyy jutussa vain etunimellään, sillä hän kertoo saaneensa uhkauksia entisen vuokralaisensa tutuilta sen jälkeen, kun hän kertoi tilan tapahtumista sosiaalisessa mediassa. Hän ei ole tehnyt rikosilmoitusta laittomista uhkauksista. Poliisin mukaan vuokralainen on tehnyt päivityksestä ilmoituksen kunnianloukkauksesta.

Tutkinnanjohtaja oli palannut lomalta, joten hänellä ei ollut tietoa Keijon poliisilta saamista hautausohjeista.

Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin.Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin.
Talon sisältä löytyi helmikuussa viisi koiraa ja kaksi kissaa. Tiedossa ei ole, kuinka kauaksi aikaa eläimet oli jätetty yksin. LUKIJAN KUVA
HANNA SIPINEN
[email protected]

Avatar
humma
Neuvoja-Jack
Viestit: 267
Liittynyt: Ke Kesä 29, 2011 12:22 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja humma » Ti Elo 21, 2018 2:47 pm

Osaisiko joku etsiä faktaa? Puhutaan, että tästä olisi pitänyt olla oikeudenkäynti elokuun puolivälissä, mutta M.N ei ole vaivautunut saapumaan paikalle.

digitikka
Parranpäristäjä
Viestit: 76
Liittynyt: Ma Elo 29, 2011 10:30 pm

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja digitikka » To Syys 06, 2018 7:24 pm

Onko tästä Kauhavan asiasta kuulunut, tuomiota tiedossa?
Eteenpäin! Sano Mummo lumessa

MMarkkanen
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 55
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2018 11:12 am

Re: Törkeä elänsuojelurikos Kauhavalla

Viesti Kirjoittaja MMarkkanen » Ke Marras 28, 2018 1:12 pm

Pohjalainen

9|keskiviikko 28. marraskuu 2018

Eläinlääkäri: Eläimet olivat lähellä nälkäkuolemaa

Syytetty myönsi puutteelliset olosuhteet, mutta kiisti törkeän eläinsuojelurikoksen.
Koirien ja hevosen hoidon laiminlyönnistä epäillylle naiselle luettiin tiistaina Etelä-Pohjanmaalla syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Syytteen mukaan teko ajoittuu joulukuusta 2016 helmikuulle 2018 saakka. Tekopaikkana on Kauhava. Syyttäjän mielestä naisen toiminta oli koko tekoaika huomioon ottaen erityisen raakaa ja julmaa, ja nainen on aiheuttanut eläimille tarpeetonta kipua ja tuskaa.

Nainen kiisti syytteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Hän myönsi, että eläinten olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Eläinsuojelulain mukainen laiminlyöminen ei kuitenkaan hänen mielestään täyttynyt, eikä hän mielestään kohdellut eläimiä julmasti tai aiheuttanut niille tarpeetonta kipua ja tuskaa.
– Monet seikat puhuvat sen puolesta, että kyseessä ei ole törkeä eläinsuojelurikos. Vaikka aikajana on pitkä, laiminlyöntejä ei löydy koko ajalta, vaan tilanne on vähitellen huonontunut. Eläimiä ei ole jätetty kokonaan hoitamatta. Eläinten lopettamisille viranomaisen määräyksestä ei ole ollut eläinsuojelullista syytä, vaan ne on tehty, kun muuta pitopaikkaa ei ole löytynyt. Eläinten määräkin on niin pieni, että törkeän eläinsuojelurikoksen määritelmä ei täyty, naisen puolustus totesi loppulausunnossaan.

Naisen mukaan hänen tanskandogginsa olivat laihoja, mutta se on hänen mukaansa rodun ominaisuus. Nainen perusteli asiaa esittelemällä oikeudelle avustajansa kanssa muun muassa palkittujen tanskandoggien kuvia ja rotumääritelmiä. Naisen mukaan rodulla esimerkiksi kylkiluiden kuuluukin näkyvä.

Todistajana kuultu valvontaeläinlääkäri antoi eläinten kunnosta kuitenkin aivan toisen arvion. Hänen mukaansa koirista otetuissa kuvissa näkyy laihuuden lisäksi lihaskatoa. Osa koirista oli nälkäkuoleman partaalla.

Nainen piti koiria sisällä talossa. Puhtaus, ruokinta, vedensaanti, ulkoilu ja sosiaalistaminen oli eläinlääkärin mukaan laiminlyöty. Tekoajan loppuvaiheessa talosta oli katkaistu vesi ja siellä oli valvontaeläinlääkärin mukaan tanskandoggeille liian kylmä.

Tallissa tilanne oli huonontunut nopeasti. Alun perin tyydyttävissä oloissa ollut hevonen oli lopulta nälissään järsinyt tallin puisia rakenteita.

– Jos tilanne olisi jatkunut 1-2 viikkoa, hevonen olisi käynyt makuulle eikä olisi enää noussut.
Valvontaeläinlääkärin mukaan prosessi on ollut poikkeuksellinen.
– (Syytetty) on suhtautunut neuvoihin, ohjeisiin ja avunantotarjouksiin ylimielisesti ja torjuvasti. Hän on vaikeuttanut asian hoitamista. Hän ei näe puutteita omassa toiminnassaan.
Valvontaeläinlääkäri teki naisesta tutkintapyynnön kesäkuussa 2017 ja toisen helmikuussa 2018. Sitä ennen naisen toiminnasta tuli useita ilmoituksia, joista toiset menivät Kauhavalle, mutta useimmat Vöyrille. Nainen asui aivan Vöyrin rajalla. Ilmoitusten takia eläinlääkäri teki tarkastuksia ja antoi ohjeita ennen tutkintapyyntöjen tekoa.
Valvontaeläinlääkäri kertoi, että määräsi naisen aluksi vähentämään koirien määrää sille tasolle, että hän selviää niiden hoitamisesta. Lukumäärä vähenikin kahdeksasta ensin kuuteen ja sitten viiteen, mutta valvontaeläinlääkärin mukaan nainen olisi kyennyt hoitamaan realistisesti ajatellen korkeintaan kahta koiraa.

Syytetty vakuutti oikeudessa, että hän on kokenut tanskandoggien kasvattaja.

Valvontaeläinlääkärin mukaan naista ei voi pitää kokeneena.
– Häneltä on rekisteröity kaksi pentuetta vuosilta 2013 ja 2014. Minullakin on enemmän kokemusta.
Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta ja eläintenpitokieltoa. Naisen puolustus katsoo, että ehdollinen vankeus ei voi olla kovin pitkä. Nainen myös vastustaa eläintenpitokieltoa.
Nainen jätti aiemmin elokuussa saapumatta oikeudenkäyntiin. Syyskuussa naista yritettiin noutaa toiseen istuntoon, mutta häntä ei tavoitettu. Poliisit toivat hänet tiistaina oikeudenkäyntiin.

Naiselle luettiin myös kaksi rattijuopumus- ja kaksi huumausaineen käyttörikossyytettä.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antaa päätöksen 11.12.

Vastaa Viestiin