MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4761
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja URSA » To Marras 15, 2018 1:10 pm

Anom kirjoitti:
URSA kirjoitti:Hirviniemi on saattanut myöhemmin sopia asian uhrien kanssa ja maksaa riittävästi "korvausta" ... Tämä on vain spekulointia siitä, miksi naiset eivät ilmeisesti tehneet rikosilmoitusta. Tai sitten naiset ovat myös elokuva- tai komedia-alalla ja pelkäävät hankalaksi leimautumista sekä uran katkeamista.

Uhrit ovat ilmeisesti yrittäneet estää tai kieltää Hirviniemeä tilanteessa, kun on pakko olla tiedossa, etteivät naiset olleet suostuvaisia tilanteeseen. Toivottavasti syyttäjällä on kunnon todisteet. Tosiaan tuo oikeudenkäynti saattaa ratkaista, tuleeko seksuaalisen ahdistelun käsite kansalle selväksi vai ei.
Juu kyllä, aivan varmasti näin.

Joko heräsit ja päästit kissan ulos?
Kissaa ei ole. Täällä on tapana spekuloida jo siinä vaiheessa, kun faktoja on vasta vähän julkisuudessa. Pohdintaa on herättänyt se, miksi julkisuudessa on syntynyt niin ristiriitainen kuva tapahtuneesta, ja millä perusteilla syyttäjä on kuitenkin nostamassa syytettä.

Nyt on jo Bjurströmilläkin selittelemistä, miksi oppilaita lähennelleen tanssiopettajan toimintaan ei puututtu aikaisemmin.
https://yle.fi/uutiset/3-10508274
Tunnetun tanssikoulun opettaja yritti suudella oppilaitaan, kopeloi kännissä ja harrasti seksiä yhden kanssa – Miksi hän sai jatkaa vielä vuosia?

StepUpin johto kertoo, että koulu puuttui tilanteeseen heti, kun se tuli heidän tietoonsa. Opettaja ei enää opeta koulussa.

15.11.2018 klo 08:00päivitetty 15.11.2018 klo 10:18
Tästä on kyse

Pääkaupunkiseudulla toimivassa StepUp Schoolissa oli vuosien ajan opettaja, joka käyttäytyi oppilaitaan kohtaan sopimattomasti.
Tanssikoulun opettaja kertoi joillekin oppilailleen olevansa ihastunut heihin, yritti suudella näitä ja aloitti ainakin yhden kanssa seksisuhteen.
Tanssikoulu kertoo, että se puuttui tilanteeseen heti, kun se tuli johdon tietoon.
Entiset oppilaat ovat sitä mieltä, että tanssikoulu viivytteli tilanteeseen puuttumisessa.
Tanssikoulu kertoo tarkastelleensa toimintaansa tapauksen jälkeen niin, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan uudestaan.

Oppilas tupsahtaa huoneeseen, jossa opettaja ja koulun parikymppinen oppilas suutelevat ja hyväilevät toisiaan. On oppilaiden bileet ja 2010-luvun alku.

Eräänä toisena vuonna tanssikoulun vuosittaisen esityksen jälkeen järjestettiin iltajuhla. Sama opettaja kävi tupakkapaikalla olevan alaikäisen naisen päälle. Nainen kertoo paenneensa paikalta.

Kolmantena vuonna juhlittiin tanssikoulun päätösbileitä. Kyseinen opettaja lyöttäytyi tanssilattialle oppilaiden kanssa. Hän yritti suudella ainakin kahta alaikäistä oppilastaan.

Vuonna 2015 yksi alaikäinen oppilas suostui seksiin saman opettajan kanssa. Suhde kesti pari vuotta. Opettaja oli naista huomattavasti vanhempi.

Tässä vain muutama esimerkki tapahtumista, joita Tanssikoulu StepUpin entiset oppilaat muistelevat vuosien jälkeen. Yhteisissä kokoontumisissa keskustelu kääntyy edelleen tiettyyn opettajaan ja tämän naissuhteisiin.

Opettaja on käynyt 2010-luvun aikana treffeillä oppilaidensa kanssa, kertonut näille olleensa ihastunut, yrittänyt suudella useita naisia, taivutellut sänkyyn ja aloittanut seksisuhteen ainakin yhden oppilaan kanssa.

Nuorimmat naiset ovat olleet 17-vuotiaita.

Opettaja ei enää opeta
StepUp School on yksityinen, pääkaupunkiseudulla toimiva tanssikoulu, jolla on pitkät perinteet. Se on perustettu 1980-luvulla.

Tanssikoulu järjestää opetusta vuosittain tuhansille eri-ikäisille harrastajille; lapsille, nuorille ja aikuisille.

Opiskelu on maksullista. Joidenkin ryhmien opetuskausi maksaa jopa lähes 3 000 euroa.

Ylen haastattelemat oppilaat ovat olleet mukana yli 16-vuotiaille suunnatussa ryhmässä. Sama opettaja on vetänyt myös alle 16-vuotiaiden ryhmiä.

Epäasiallisesti oppilaitaan kohtaan käyttäytynyt opettaja on ollut StepUpin palkkalistoilla 2000-luvulta saakka. Enää hän ei opeta tanssikoulussa.

StepUpin mukaan yhtiö puuttui heti
StepUpin toimitusjohtajan Tiina Kaivolan mukaan yhtiö puuttui tilanteeseen heti, kun opettajan käytös tuli heidän tietoonsa. Tanssikoulu pidättäytyy kommentoimasta tapauksen yksityiskohtia osapuolten oikeusturvaan ja yksityisyydensuojaan vedoten.

Kaivolan mukaan StepUp suhtautuu väitteisiin sopimattomasta toiminnasta erittäin vakavasti, eikä opettajan toiminta ole ollut miltään osin sallittua.

– Mikäli tällaisia väitteitä tulee yrityksen johdon tietoon, niistä keskustellaan asianosaisten kanssa, eli kuunnellaan kaikkien näkökulmat tapahtuneesta ja ryhdytään tarvittaviin toimiin. Niin tässä tapauksessa on toimittu, Kaivola viestittää Ylelle sähköpostitse.

Yle tavoitti myös opettajan, mutta tämä ei ole vastannut Ylen kysymyksiin.

Oppilaat: Koulu olisi voinut puuttua aiemmin
Oppilaiden keskuudessa elää vahva käsitys, että ainakin osa tanssikoulun johdosta tiesi opettajan epäasiallisesta käytöksestä jo vuosia ennen kuin tämä joutui lähtemään koulusta.

Oppilaat eivät kanna kaunaa opettajalle. Kyse on vanhoista tapauksista. Ylen haastattelemien oppilaiden vanhimmat kertomukset sijoittuvat 2010-luvun taitteeseen, tuoreimmat tapaukset ovat viime vuosilta.

Sen sijaan oppilaat peräänkuuluttavat tanssikoulun vastuuta.

Oppilaiden mukaan koulu suojeli opettajaansa oppilaiden kustannuksella. Nuoret kokivat, etteivät voineet luottaa koulun johtoon. Vanhemmille tapauksista ei hiiskuttu.
10 entistä oppilasta kertoo näkemästään ja kokemastaan

Seksuaalista häirintää tapahtui tanssikoulun leireillä, oppilaiden järjestämissä bileissä ja koulun esitysten jälkeisissä iltajuhlissa.

Yle tavoitti tätä juttua varten 16 tanssikoulun entistä oppilasta, heidän vanhempiaan tai sisaruksiaan sekä tanssikoulun entisiä ja nykyisiä opettajia.

Omakohtaisia kokemuksia opettajan epäasiallisesta käytöksestä oli kuudella Ylen haastattelemalla entisellä oppilaalla. Opettaja lähestyi heitä fyysisesti, yritti suudella ja yllytti kahta seksiin.

Neljä muuta haastateltua on saanut omien sanojensa mukaan opettajalta sanallista huomiota tai todistaneet tapahtumia.

Kuusi tavoitetuista oppilaista ei halunnut muistella vanhoja asioita.

Oppilaiden vanhemmat kertoivat olevansa järkyttyneitä siitä, mitä heidän lapsensa olivat joutuneet kokemaan. Vanhemmat kuvittelivat lasten olevan tanssikoulussa turvallisten aikuisten seurassa.

Lähentelyä leirillä
Ylen haastattelemien oppilaiden ja koulun muiden opettajien mukaan epäasiallisesti käyttäytynyt opettaja osallistui nuorten juhlintaan ja lähti heidän kanssaan jatkoille. Muut opettajat eivät olleet vastaavissa tilanteissa läsnä.

Opettajalla oli tapana myös päästää nuoret juhlimaan tanssikouluun ja esityspaikkana toimineen teatterin tiloihin.

Keväällä 2016 eräs tanssikoulun toiminnassa mukana ollut nainen koki joutuneensa opettajan epäasiallisen käytöksen kohteeksi vuotuisella leirillä, jonka yhteydessä nuoret viettivät iltaa ja joivat alkoholia.

Opettaja oli mukana ja voimakkaasti päihtynyt, kertovat paikalla olleet ihmiset.

Opettaja lähestyi naista virallisen leiriohjelman jälkeen. Nainen oli tapahtumien aikaan 18-vuotias.

Opettaja pyysi naista jäämään huoneeseensa. Nainen oli suostunut.

Opettaja oli naisen kertomusten mukaan suudellut ja yllyttänyt tätä seksiin. Nainen kertoi kieltäytyneensä ja poistuneensa huoneesta.

Leirin jälkeen nainen kertoi kokemuksistaan tanssikoulun hallituksen puheenjohtajalle Marco Bjurströmille. Koko StepUpin toiminta henkilöityy voimakkaasti Bjurströmiin. Hän on yksi tanssikoulun perustajista.

Bjurström kertoo sähköpostitse Ylelle, että hän muistaa tapaamisen, mutta ei voi ottaa kantaa yksittäisen keskustelun sisältöön.

Epäilyihin opettajan epäasiallisesta käytöksestä puututaan Bjurströmin mukaan niillä keinoin, joita työnantajalla on. Näitä ovat hänen mukaansa esimerkiksi kirjallinen varoitus, työntekovelvoitteesta vapauttaminen asian selvittämisen ajaksi tai työsuhteen purkaminen.

Ylen tietojen mukaan opettaja sai keskustelun jälkeen jatkaa samassa työssä.

Oppilaat haluavat pysyä nimettöminä
Yle ei julkaise opettajan nimeä, sillä tapahtumista on jo aikaa, eikä hän enää opeta StepUpissa.

Näyttelijä Chike Ohanwe on oppilaista ainoa, joka esiintyy tässä jutussa omalla nimellään. Moni entisistä oppilaista työskentelee taidealalla, eivätkä he halua riskeerata omaa uraansa.

Opettaja ei ole käyttäytynyt Ohanwea kohtaan sopimattomasti. Vuosina 2011–2012 tanssikoulun toiminnassa mukana ollut Ohanwe on seurannut sivusta henkilökohtaisesti kolmea tapausta, joissa hänen naispuoliset ystävänsä ovat joutuneet häirinnän kohteiksi.

Ohanwe on valmis ottamaan vastaan sen, mitä julkisuuteen astuminen tuo tullessaan.

Ohanwe on nimittäin vastuussa siitä, että oppilaat alkoivat alun perin jakaa kokemuksiaan opettajan käyttäytymismallista. Siitä julkisesta salaisuudesta, joka yhdisti opettajan oppilaita eri vuosilta.

Ohanwe koki, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä asiasta julkista. Tanssikoulun johtoon hän ei voinut luottaa.

Ohanwe julkaisi asiasta kirjoituksen sosiaalisessa mediassa toukokuussa 2017 eli juuri ennen metoo-liikettä.

Metoo-liikkeen laineet löivät Suomeen etenkin syksyllä 2017. Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt kampanja nosti julkiseen keskusteluun seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen käytöksen Suomessa esimerkiksi koulumaailmasta, elokuva-alalta ja Kansallisbaletista.

Taidekentän ulkopuolella aihetta on käsitelty muun muassa urheilijoiden, ulkoministeriön työntekijöiden, yliopiston opiskelijoiden ja työntekijöiden sekä lainoppineiden (Helsingin Sanomat) keskuudessa.

Kokemuksia monessa ryhmässä

anssikoulun entiset oppilaat kertovat tarinansa vasta nyt, sillä opettajasta poliisille tehty tutkintapyyntö on edennyt niin pitkälle, ettei julkisuus haittaa esitutkintaa. Miestä epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Seuraavaksi tapaus siirtyy syyteharkintaan.

Ohanwen sosiaaliseen mediaan kirjoittama teksti kirvoitti valtavan määrän yhteydenottoja ja kommentteja.

Oppilaat jakoivat kokemuksiaan. Asiasta alettiin ensimmäistä kertaa puhua laajassa mittakaavassa.

Moni tanssikoulun toiminnassa mukana ollut kertoi opettajan epäasiallisesta käytöksestä oppilaitaan kohtaan.

Ohanwe poisti tekstin sosiaalisesta mediasta pian sen julkaisemisen jälkeen. Hän koki, että julkaisu alkoi saada vääränlaista huomiota. Ja keskustelu oli lähtenyt jo liikkeelle.

Ainakin Marco Bjurström oli nähnyt tekstin, sillä hän otti henkilökohtaisesti yhteyttä Ohanween. Viestissä Bjurström pahoitteli, ettei hänelle ollut voinut puhua, ja tarjosi Ohanwelle keskusteluapua.

Bjurström sanoo, ettei hän voi kommentoida yksittäistä tapausta.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että pyrkii rohkaisemaan oppilaita kaikissa kohtaamisissa siihen, että nämä uskaltaisivat kertoa havaitsemistaan epäkohdista. Tarvittaessa epäkohdista voi Bjurströmin mukaan ilmoittaa myös suoraan hänelle.

Opettaja sai Ylen tietojen mukaan jatkaa opettamista tanssikoulussa.

Häirintä tapahtui luokkahuoneen ulkopuolella
Kaikki tähän juttuun haastatellut oppilaat kuvailevat opettajaa äärimmäisen tunteikkaaksi. Opettajalla oli tapana ihastella oppilaitaan ja antaa paljon huomiota tietyille henkilöille.

Joillekin opettaja lähetteli viestejä ja ehdotti tapaamista. Opettaja kertoi suoraan olevansa ihastunut joihinkin oppilaisiinsa.

Osa ihastuksen kohteista piti sanoja harmittomina. Osa ei kuitenkaan pitänyt huomiota pelkästään vilpittömänä ja viattomana.

– Tiesin, että jos tapaan hänet, tulemme harrastamaan seksiä, yksi naisista sanoo.

Opettajan huomion kohteille tuli olo, että opettaja oli valinnut heidät kaikkien joukosta.

Osa haastatelluista piti normaalina sitä, että taidetuotannoissa osapuolet ihastuvat toisiinsa.

– Ainahan siellä syntyy joku romanssi, kun laitetaan tunteita peliin, sanoo nainen, jolle opettaja vakuutti ihastustaan.

Ohanwen sosiaalisessa mediassa julkaiseman tekstin jälkeen naisille selvisi, että oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että opettaja ihastui joka vuosi ainakin yhteen uuteen oppilaaseensa.

– Vuodesta toiseen tuli joku uusi, johon iskeä kyntensä, Chike Ohanwe sanoo.

Opetustilanteissa ihastelu jäi sanojen tasolle. Koulun ulkopuolella opettaja lähestyi fyysisesti.

Opettaja oli tilanteissa yleensä päihtynyt. Myös oppilaat saattoivat olla tilanteissa alkoholin vaikutuksen alaisina.

StepUp tuomitsee opettajan toiminnan jyrkästi

StepUpin toimitusjohtaja Tiina Kaivola sanoo, että opettajan kuvattu toiminta ei ole miltään osin sallittua. Kaivolan mukaan StepUpissa suhtaudutaan väitteisiin sopimattomasta toiminnasta erittäin vakavasti.

Kaivolan mukaan koulussa on panostettu siihen, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan uudestaan.

– Häirintää pyritään ennaltaehkäisemään luomalla StepUpiin luottamukselle, tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle rakentuva yhteisöllinen toimintakulttuuri, Kaivola kirjoittaa sähköpostitse antamassaan vastauksessa.

Uudessa toimintakulttuurissa ei ole Kaivolan mukaan häirinnän sivustaseuraajia, vaan jokainen tahtoo, osaa ja uskaltaa puuttua havaitsemaansa häirintään ja kertoo siitä opettajalle tai muulle aikuiselle.

Kaivolan mukaan yhtiön periaate on, että jos on jotain salattavaa, se ei ole oikein.

Koulun palautteenantojärjestelmää on myös kehitetty niin, että oppilailla on mahdollisuus tuoda asioita esille nimettömästi.

Lisäksi Kaivola kertoo, että metoo-kampanjan jälkeen henkilökunnalle on järjestetty koulutusta. Kaivolan mukaan jokainen työntekijä on nykyään tietoinen, että epäasiallinen käytös voi asian selvittämisen jälkeen johtaa työsuhteen päättymiseen.

Suhteet oppilaisiin ongelmallisia
Ylen haastattelemien tanssikoulun entisten ja nykyisten opettajien mukaan koulun johto onkin rohkaissut olemaan yhteydessä heihin kaikissa epäselvissä tilanteissa.

Opettajien kokouksissa on käsitelty pelisääntöjä, joissa on painotettu tervettä oppilas–opettaja-suhdetta. Myös mahdollisia ihastumisia ja seksuaalista häirintää on käsitelty tanssikoulun opettajakokouksissa.

Ylen haastattelemat, muut kyseisen tanssikoulun opettajat ovat sitä mieltä, että oppilaan ja opettajan väliset suhteet ovat monella tapaa ongelmallisia, vaikka molemmat osapuolet olisivat jo täysi-ikäisiä.

Toisaalta opettajat muistuttavat, että tanssin opettaminen ilman kosketusta on vaikeaa. Yhteisistä pelisäännöistä sopiminen on siitä syystä tärkeää.

Seksisuhde oppilaaseen katkaisi työsuhteen

Kaivola kertoo, että StepUpissa on nollatoleranssi epäasiallisen käyttäytymisen suhteen.

– Mikäli tällaisia väitteitä tulee yrityksen johdon tietoon, niistä keskustellaan asianosaisten kanssa eli kuunnellaan kaikkien näkökulmat tapahtuneesta ja ryhdytään tarvittaviin toimiin. Niin tässä tapauksessa on toimittu, Kaivola kirjoittaa.

Ennen kuin koulu ryhtyi “tarvittaviin toimiin”, seksisuhteessa opettajan kanssa ollut nainen oli yhteydessä koulun johtoon ja halusi tavata. Nainen halusi kertoa johdolle siitä, mitä vielä tuolloin tanssikoulun palveluksessa ollut opettaja puuhasi. Nainen teki myös tutkintapyynnön poliisille.

Seksisuhde oli alkanut pari vuotta aiemmin naisen ollessa koulun oppilas. Opettaja oli lähestynyt oppilasta ensimmäisen kerran tanssikoulun leirin aikana. Nainen oli tuolloin 17-vuotias.

Oppilas ja häntä huomattavasti vanhempi opettaja tapasivat parin vuoden ajan lähes viikottain ja harrastivat seksiä opettajan luona. Kaikki tapaamiset olivat naisen mukaan tapahtuneet luokkahuoneen ulkopuolella.

Tanssikoulun johtoa tapaamaan tuli naisen lisäksi kaksi muuta oppilasta, jotka olivat kokeneet opettajan epäasiallista käytöstä. Toista opettaja oli yrittänyt väkisin suudella juhlissa ja toista opettaja oli taivutellut jäämään huoneeseensa tanssileirin aikana.

Tapaamisen jälkeen tanssikoulu palautti seksisuhteessa opettajan kanssa olleen naisen perheelle kurssimaksut kahdelta kaudelta.

Palautuksen syyksi kirjattiin, että StepUp halusi hyvittää tyytymätöntä asiakasta kurssimaksujen osalta.

StepUpin toimitusjohtajan Tiina Kaivolan mukaan kurssimaksun palauttaminen on yhtiön normaali käytäntö, mikäli asiakkaan reklamaatio todetaan aiheelliseksi.

Oppilaat saivat väärän käsityksen taidealasta
Opettajan kohteiksi joutuneiden kokemuksissa toistuu epävarmuus itsestä, ihastuminen opettajaan, immarreltu olo ihailun kohteen eli opettajan huomiosta ja käsitys siitä, että he olivat tasavertaisina aikuisina tilanteessa.

– Vaikka eihän se näin jälkikäteen ajateltuna niin ollut. Hän toimi auktoriteettiasemassa vastuuttomalla tavalla, yksi opettajan ihastuksista kertoo.

Toinen oppilas näkee, että opettajalla oli paljon valtaa nuoriin. Hän kertoo katsoneensa opettajaa ylöspäin siihen asti, kun tämä yritti väkisin suudella häntä.

Kolmas nainen kokee, että opettajan käytös oli omiaan rakentamaan oppilaille vääränlaista kuvaa siitä, millaista työskentely taidealalla on, ja millä pelisäännöillä se toimii. Hänen mukaansa opettajan toiminta oli erittäin myrkyllistä.

Naisten mukaan erityisen surullista oli se, ettei nuorilla ollut aiempaa käsitystä siitä, miten asiat taidealalla hoituvat. Opettaja loi epäsopivalla käytöksellään normistoa, johon uudet tekijät kasvoivat.

Samaa mieltä on Chike Ohanwe. Hänen mukaansa opettaja käytti taidetta väärin itsekkäistä syistä.

Opettajasta huolimatta elämän parasta aikaa
Opettajan toiminnasta huolimatta lähes kaikki Ylen haastattelemat entiset oppilaat pitävät tanssikouluaikoja itselleen monella tapaa antoisina. Moni kuvailee aikaa “elämänsä parhaaksi”.

Koulu antoi kaikille elämään valtavasti sisältöä. Sen kautta solmittiin pitkäikäisiä ystävyyssuhteita ja jäsennettiin maailmaa aikuistumisen kynnyksellä.

Harrastus saattoi muuttaa koko elämän suunnan. Se vaikutti joillakin ammatinvalintaan ja myöhemmin syntyneiden lasten kummeihin.

Oppilaat pitivät muista opettajista valtavasti ja kokivat oppineensa paljon. Moni piti myös epäasiallisesti käyttäytyneen opettajan opetustyylistä.

Jotkut haastatelluista kokivat, että opettajan epäasiallinen käytös oli pieni paha kaiken hyvän keskellä. Nuoret ajattelivat, että epämukavia tilanteita pitää vain kestää.

Esimerkiksi suuteluyritykset kuitattiin hermostuneella naureskelulla.

– Tiesin, ettei tämä ole normaalia, mutta jotenkin se tilanne ei tullut yllätyksenä. Se ikäänkuin kuului hänen persoonaansa, että sellaista on kestettävä, opettajan suuteluyrityksen kohteeksi joutunut nainen muistelee.

Oppilaat eivät itse osanneet aikanaan puuttua opettajan toimintaan, mutta nyt he rohkaisevat tulevia sukupolvia toimimaan toisin.

Avoimempaa tekemisen kulttuuria
Chike Ohanwen mukaan kyse ei ole ihmisjahdista, vaan tarkoituksena on tuoda epäkohdat julki, jotta sama ei toistuisi muiden kohdalla tulevaisuudessa.

– Ei kenenkään oppilaan tarvitsisi joutua miettimään sitä, että haluaako opettaja puhua kanssani siksi, että on kiinnostunut minun työskentelystäni, vai sen takia, että hän haluaa päästä minun pöksyihini, Ohanwe sanoo.

StepUp korostaa Ylelle antamissaan vastauksissa toivovansa, että kaikki oppilaat ja tilanteissa olleet uskaltavat puuttua häirintään ja ilmoittaa asiasta vastuullisille aikuisille.

Oppilaat myöntävät, että olisivat voineet puuttua asiaan aiemmin. Oppilaat kokevat, ettei tanssikoulun ilmapiiri ollut riittävän luottamuksellinen.

– Minulla kesti viisi–kuusi vuotta, että uskalsin ja osasin tehdä jotain, Ohanwe sanoo.

Ohanwe ja muut oppilaat ovat tyytyväisiä siitä, että he voivat vihdoin puhua aiheesta.

– On kiva katsoa itseänsä peiliin ja hiffata, että tästä ei tarvitse kärsiä enää kymmenen vuoden kuluttua, jos toimii nyt. Asiat ei muutu, jos niitä ei muuta, Ohanwe sanoo.

Tässä jutussa esitellyt tilanteet perustuvat epäasiallisesta käytöksestä epäillyn opettajan käytöksen kohteiden ja tilanteita todistaneiden kertomuksiin. Ne tapahtumakulut, joissa paikalla on ollut muita ihmisiä, on tarkistettu useammasta lähteestä.

Lisäksi apuna kertomusten todentamisessa on käytetty oppilaiden ystäviä, vanhempia ja sisaruksia sekä erilaisia asiakirjalähteitä, joihin on dokumentoitu esimerkiksi osapuolten viestittelyä.

Avatar
Lassie
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2644
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja Lassie » Pe Marras 16, 2018 4:03 am

Väkivallantarkastaja kirjoitti:
Lassie kirjoitti:Muistutus ettei seksuaalinen ahdistelu, vaikka onkin ns. epämääräistä uutta lainsääntelyä, ole puheita taikka katsomisia, kts aiemman sivun uutisointi, josta alla lainaus:
.. Rikoslain mukaan seksuaalinen ahdistelu edellyttää fyysistä kontaktia. Se on koskettelemalla tehty seksuaalinen teko, joka on omiaan loukkaamaan uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta. ..
Rikoslaki on sekä selkeä, että epäselvä:
5 a § (27.6.2014/509)
Seksuaalinen ahdistelu

Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Missä menee se raja, jossa seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu ja kuka sen rajan määrittää?

Yleinen rikosoikeudellinen periaatehan on se, että syyksiluettavuus vaatii tahallisuutta tai vähintäänkin tuottamuksellisuutta, eli sitä että normaalijärjissään olevan ihmisen olisi pitänyt käsittää, että teosta saattaa seurata rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen. Tuottamuksellisuus täyttää syyllisyysolettamuksen kuitenkin vain silloin kun se on erikseen laissa sanottu. Esimerkiksi seksuaalisen ahdistelun pykälässä näin ei ole, eli syyllisyys edellyttää tahallisuutta.

Asian ympärillä vellova keskustelu on omiaan hämärtämään tätä, varsinkin kun "tahallisesta väärinymmärtämisestä" ja "toisen puolesta loukkaantumisesta" on tullut erityisesti verkossa suorastaan muoti-ilmiö.
Toit esiin keskustelussa aiemmin mainitsemattoman pointin, tahallisuusarvioinnin. Siihen on nyt hankala vastata, vaatisi tarkkaa lakitietämystä ja -tulkintaa. Olettaisin kuitenkin, että ihmisten oletetaan laissa tajuavan, että intiimialueisiin luvatta kajoaminen on vastoin toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta, olkoonkin että tekijä väittäisi motiiviensa olevan ei-seksuaaliset. Myös esim raiskaaja voisi väittää, ettei motiivinsa ollut seksuaalinen, murtovaras ettei motiivinsa ollut varastaa jne, rikolliset löpisevät yleensä muuta kuin 100prosenttista totuutta.

Aiheellinen pointti sulla kuitenkin ja siinäKin mielessä, että Hirviniemi itse vetosi noihin pointteihin tekstissään. Olikohan se postauksensa laadittu asianajajan neuvonnan alla, vaikea sanoa, tarkkaan mietittyä.

Huom. Laitoin sen aiemman muistutus-jutun siksi, että ketjussa jatkuvasti viitataan (vai tahallista väärinymmärtämistä taikka karrikointia) katseisiin ja puheisiin seksuaalisena ahdisteluna, vaikka se on selvästi määritelty fyysiseksi koskemiseksi jne.

Ollaan samoilla linjoin siitä, että fyysisen koskemisen seks itsemäärämisoikeutta rikkovalla tapaa määrittely jättää mietintään sen, mitä siihen katsotaan. Gagarin laittoi tähän liittyen asiaa, mm tylkintasivuja lain kirjaimeen on useampia ja se katsotaan tilannekohtaisesti, ei ole selvää vaan harkittavaa. Lisäksi uhrin kokemus on tärkeää, luultavasti (omaa funtsintaa vaan) painavampaa kuin tekijän kanta motiiveistaan. Varmaan näyttöäkin tarvitaan, niin on mihin perustaa keissiä.

En ole varma, menivätkö lainauspalkit kohdilleen, kännykällä säätämistä, sorit jos meni ristiinrastiin :oops: , toivottavasti tolkullista.
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊

Väkivallantarkastaja
Nikke Knattertton
Viestit: 883
Liittynyt: Ke Kesä 20, 2018 12:28 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja Väkivallantarkastaja » Pe Marras 16, 2018 9:35 pm

Epäillyllähän ei ole mitään velvollisuutta puhua totta oikeudessa, joten sinänsä hänen sanansa motiivista tai sen puutteesta voidaan tarvittaessa aina ohittaa. Sinänsä seksuaalista motiivia ei nähdäkseni kuitenkaan tarvita. Jos loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta vitsaillakseen, niin tarkoituksellisuus täytyy (ainakin minun mielestäni) myös silloin. Mielenkiintoista nähdä minkälaista todistelua tuon tapauksen tiimoilta tulee oikeudessa.
Marttyyrikohtaloni on verrattain mitätön. En viitsi uhriutua.

Avatar
PoliisimestariSisu
Tarkastaja Morse
Viestit: 988
Liittynyt: To Elo 14, 2014 6:41 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja PoliisimestariSisu » La Marras 17, 2018 1:32 am

Tracker kirjoitti:Pikkusen alkaa vaikuttaa siltä että suomalainen jos vilkaisee pidempään jotakin naista niin saa ahdistelu syytteen. Ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista media sensijaan vaikenee mahdollisimman pitkään. Onko käynyt niin että patoutunut kiukku ulkomaalaisraiskaajia kohtaan kohdistuu suomalaisiin :roll:
Tältähän tämä oikeastikin alkaa vaikuttamaan. Täytyy olla jatkossa oikeastikin varovainen jos baarista meinaa jonkun misun pokata.
"Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website."
Heti kun mainonta ei häiritse käytettävyyttä.

Avatar
NorthernDarkness
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 930
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness » Ma Marras 19, 2018 12:39 pm

PoliisimestariSisu kirjoitti: Tältähän tämä oikeastikin alkaa vaikuttamaan. Täytyy olla jatkossa oikeastikin varovainen jos baarista meinaa jonkun misun pokata.
Näimpä,varsinkin jos pääset vielä saatille ja vaikka jopa "yömyssylle" niin mikäli tuo kansalaisaloite menee läpi raiskauksen määritelmän muuttamisesta suostumusperusteiseksi niin kannattee olla TODELLA tarkkana jos meinaa mennä petihommiksi.Suosittelisin tekemään ihan paperit valmiiksi johon nainen voi sitten laittaa vaikka nimensä alle ettei tule houkutusta perua suostumusta seuraavana päivänä.Tietenkin tuo papereiden esille otto droppaa ehkä hieman tunnelmaa mutta nykyään on parempi olla skarppina.
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7166
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ma Marras 19, 2018 9:48 pm

Jep. Paperin lisäksi muistakaa siivota itse kortsut veks. Niitä [tarkemmin: niiden sisältämää lientä] on käytetty sekä raiskausten lavastuksiin kiristystarkoituksessa, että epätoivottuun hedelmöittämiseen. Jos olette varakkaita, ettekä kumppaninne ahneutta tai muita mielenvääristymiä tunne, kannattanee myös vielä vilkaista alakertanne päälle asetetun kumin eheys ennen ejakulointia - kynnellä on kepposteltu monta raskautta, mitä ainakaan toinen osapuoli ei ole toivonut.

Tiettyjen rahakkaiden urheilulajien tähdillehän on jo vuosia opastettu pyytämään nimi "antautumisen merkiksi", niin välttyvät kiristysvedätyksiltä. Tai miten sen nyt ottaa, onpa niitä kiristetty siitä huolimatta, mutta ei raiskauksella, vaan "kaikki saa tietää" -tekniikalla. Taisipa suomalainen Miklu Forssellkin ajaa tällaiseen kiristysmiinaan ennen iskä-aikojaan?

En tiedä onko nuo sankarit avautuneet koettelemuksistaan seksuaalisen häirinnän ja kiristyksen saralla #metoo -kampanjassa, vaikka syytä kyllä olisi? Sikäli eivät kyllä tähän kampanjaan oikein sovellu, että heillä on usein myös todisteita tapahtuneesta, siis vähintään jotain kiristysviestejä, kun metoo -henkeen näyttää kuuluvan se, ettei todisteita ole ja väitetyn tekijän pitää ilmeisesti olla kuuluisa tai vähintäänkin omalla alallaan menestynyt.

Tuntuu kyllä hullulle ajatella, että joku saattaa itsensä raskaaksi raha motiivina, mutta voihan heillä olla myös lapsikuume ja lapsen isäksi otetaan joku pahaa varakas pahaa-aavistamaton.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12444
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Joulu 10, 2018 1:52 pm

Lahden itsenäisyyspäivän juhlinta: Lientola teki rikosilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä

Vasemmistoliiton lahtelainen kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola kertoo tehneensä rikosilmoituksen itsenäisyyspäivän tapahtumista.

Taustalla on Lahden kaupungintalolla järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto. Lientola kertoo joutuneensa tilaisuudessa kourinnan kohteeksi.

Etelä-Suomen Sanomien saamien tietojen mukaan Lientolaan kiinni käynyt valtuutettu oli kokoomuksen Francis McCarron, joka kuitenkin kiisti koko tapauksen. McCarron kertoi myöhemmin tehneensä rikosilmoituksen, jossa hän pyytää poliisia tutkimaan, onko hänen kunniaansa loukattu.

Vielä lauantaina Lientola sanoi, ettei hänellä ollut aikomusta viedä asiaa poliisin tutkittavaksi. Sittemmin hän tuli toisiin ajatuksiin.
- Koska Francis McCarron ei aio muutoin ottaa mitään vastuuta toiminnastaan, olen jättänyt rikosilmoituksen itsenäisyyspäivänä tapahtuneesta häirinnästä hän viestitti sunnuntai-iltana.

Lientola pitää seksuaalista häirintää vallankäyttöä hallintana.
- Tässä tilanteessa tulkitsin toiminnan tarkoitukseksi vaientamiseni ja poliittisen toimintani rajoittamisen.


ess.fi
10.12.2018 10:33
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
NorthernDarkness
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 930
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness » Ma Joulu 10, 2018 2:36 pm

Doctor Lecter kirjoitti: Lientola pitää seksuaalista häirintää vallankäyttöä hallintana.
- Tässä tilanteessa tulkitsin toiminnan tarkoitukseksi vaientamiseni ja poliittisen toimintani rajoittamisen.
Hhm,mielenkiintoinen "vaientamis-strategia" Francisilla.Puristaa vähän perseestä ja siihen päälle vielä tisusta.Itse näkisin että miltei poikkeuksetta tuolla saadaan aikaan varsin päinvastainen reaktio.
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

Tiina
James Bond
Viestit: 7368
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ti Joulu 18, 2018 6:46 pm

https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/a ... 6#cxrecs_s

Mehiläinen katkaisi yhteistyön erikoislääkäri Jyrki Joensuun kanssa – kritisoi ESS:ssä metoo-ilmiötä ja kertoi rinnoilla läpsyttelystä
70-vuotias hämeenkoskelainen kokee joutuneensa järjestelmällisen some-raivon kohteeksi.

Hämeenkoskelainen lääkäri-galleristi Jyrki Joensuu kirjoitti seksuaalista häirintää ilmiönä kritisoivan mielipidetekstin, joka julkaistiin ESS:ssä torstaina 13. joulukuuta.

Erikoislääkäri Jyrki Joensuu kertoo joutuneensa someryöpytyksen kohteeksi ja kärsineensä taloudellisista seurauksista Etelä-Suomen Sanomissa julkaistun mielipidekirjoituksensa vuoksi. Joensuun torstaina julkaistu kirjoitus "Opiskelijatyttö läpsytteli rinnoilla lääkäriä 1980-luvulla – vasta nyt mies tajusi kokeneensa häirintää" kritisoi #metoo -kampanjaa ja seksuaalista häirintää.

Hämeenkoskelaisella yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkärillä Joensuulla on perheyritys nimeltään J & K Joensuu oy. Hän on työskennellyt tähän asti myös Mehiläinen-konsernin listoilla ammatinharjoittajana.

Mehiläinen tviittasi heti torstaina, että Joensuun mielipiteet eivät edusta yhtiön linjaa ja että asia otetaan välittömästi sisäiseen käsittelyyn. Twitter-viestin mukaan Mehiläisessä on "nollatoleranssi" seksuaaliseen häirintään, rasismiin, vihapuheeseen ja "muutoin loukkaavaan" kielenkäyttöön.

Maanantaina Jyrki Joensuuta koskevia tietoja ei löytynyt enää Mehiläisen verkkosivuilta.

Joensuu ei halua tarkemmin kertoa, minkälaisia taloudellisia seurauksia hän tarkoittaa mielipidekirjoituksesta syntyneen.

– Sen voi sanoa, että taloudellinen, iso haitta on tullut, mutta mikä se on, niin sovimme toisen osapuolen kanssa, että sitä ei sen enempää eritellä, Joensuu sanoo.

Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka kertoo, että yhteistyö 70-vuotiaan Joensuun kanssa on ollut muutenkin päättymässä vuodenvaihteessa.

– Hän on toiminut meillä harvakseltaan ammatinharjoittajana kerran kuussa, kun hänellä on ikää tullut. Nyt hänen toimintansa oli joka tapauksessa katkolla meidän eläköitymispolitiikastamme johtuen, Karpakka kertoo.

Mehiläinen ei hyväksy tekstin loppupuolta
Joensuu kirjoitti mielipidekirjoituksessaan"tositapauksesta" 1980-luvulta, jossa sairaanhoitajaopiskelija oli "läpsinyt" rinnoillaan häntä kasvoille terveystarkastuksen aikana.

Teksti saavutti verkossa kymmenientuhansien ihmisten yleisön. Moni lukija piti luultavasti itse tarinaa harmittomana, olkoonkin epäsopivana.

Kirjoituksen viimeisessä osassa Joensuu intoutui kuitenkin kirjoittamaan, että "maasta on kehkeytynyt henkisesti ja fyysisesti Lälläri-Suomi, jossa ei saa mulkaista himokkaasti, ei murjaista vitsiä eikä vilauttaa edesmenneen pahisvaltion lippua".

"Pahisvaltion lipulla" kirjoittaja viittasi todennäköisesti Helsingissä itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa takavarikoituihin hakaristilippuihin ja natsisymbolien kieltämisestä käytyyn keskusteluun.

Joensuu kirjoitti tekstinsä lopussa myös näin:

"Nyt joku voi ajatella, että koetan vähätellä näitä metoo-juttuja – ja hän on oikeassa."

– Tekstissä oli tällaista hänen vanhaa muisteluaan, mutta tekstin viimeinen kappale kaikkinensa oli erityisesti se, jonka ehdotuksia me emme voi millään tavalla hyväksyä, Karpakka sanoo viitaten Mehiläiseen yhtiönä.

Kirjoitus on herättänyt paljon keskustelua myös muualla kuin Mehiläisessä. Muun muassa Etelä-Suomen Sanomille perjantaina lähetetyssä palautteessa Joensuun kirjoituksen julkaisua pidettiin vastuuttomana. Kyseisen palautteen mukaan "teksti loukkaa ja satuttaa ihmisiä, jotka ovat häirinnästä ja väkivallasta kärsineet".

Lisäksi palautteen antajan mukaan Joensuun teksti "ruokkii diskurssia, jollaista ei pidä missään tapauksessa hyväksyä sivistyneessä yhteiskunnassa".

"Halventavaa ja häpäisevää"
Joensuu viittasi torstain mielipidetekstissään myös ESS:n käsittelemään häirintätapaukseen Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lahden kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola (vas.) on kertonut tehneensä rikosilmoituksen juhlissa tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Häiritsijän väitetään olleen valtuutettu Francis McCarron (kok.), joka kiistää häirinnän ja on puolestaan tehnyt tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta.

He, joilla on järki päässä ja arvostelukyky tallella, ovat hyväntahtoisesti naureskelleet ja sanoneet, että "jopa oli hauska ja hyvä juttu".
Mielipidetekstin kirjoittanut erikoislääkäri Jyrki Joensuu
Joensuu kirjoitti tekstissään näin:

"Työpaikkojen ilmapiirit kohenisivat, jos otettaisiin käyttöön kaikille sallittu ystävällinen taputtelu peffalle. Sukupuolineutraalisti tietenkin. Ei takapuoli siitä mene rikki."

Perjantaina 14.12. ESS:ssä julkaistiin puolestaan Lientolan mielipideteksti.

"Viimeaikaiset tapahtumat ovat taas saaneet somen konservatiiviset voimat kertomaan kuinka feministit suorastaan jahtaavat ihmisparkoja, jotka vain hyvää hyvyyttään huumorimielessä puristelevat sopimattomista paikoista ja kuinka tästä pitäisi naisen olla jopa kiitollinen", Lientola kirjoitti.

Lientola painotti, ettei seksuaalista väkivaltaa pidä sekoittaa kahden ihmisen välisiin "rakkaudentekoihin".

"Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä ja hallintaa. Se ei ole koskaan hellyydenosoitus eikä huumoria, ei edes huonoa sellaista, vaan väkivaltaa. Se on halventavaa ja häpäisevää, eikä kenenkään tarvitse sietää sitä, vaikka sitä olisikin aiemmin siedetty."

Lääkäriin kannustettu käymään käsiksi
Jyrki Joensuun mukaan hän on joutunut kirjoituksensa jälkeen raivon kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

– Tuli omakohtaisesti koetuksi tämä some-raivo. Tämä oli hyvin yllättävää. En ole tiennyt, että tällaista on tässä muodossa olemassa, vaikka olen kuullut, että joku on joutunut sen kohteeksi.

Sosiaalisessa mediassa on Joensuun mukaan ehdotettu, että ihmiset jonottaisivat päästäkseen pahoinpitelemään häntä ja hänen läheisiään. Lisäksi joissain kirjoituksissa on kannustettu käymään käsiksi hänen sukuelimiinsä ja puolison rintoihin.

– Pelkästään Iltalehden some-sivuilla tai semmoisilla oli toistasataa viestiä, joissa minulle oli ilmoitettu ja luvattu kaikki mahdolliset kauhistukset, Joensuu kuvailee.

70-vuotias Joensuu ei itse viihdy sosiaalisessa mediassa, mutta kertoo tuttavansa selvittäneen kirjoituksia hänelle.

"Jonkun organisoimaa"
Erikoislääkäri epäilee, että kohu ei ole syntynyt spontaanisti eli itsestään.

– Minulla ei ole tiedon häivääkään siitä, kuka tätä organisoi, mutta näin tehokas, tällainen nopeasti toimiva systeemi on jonkun organisoimaa. Vertaan tätä ihan fasismiin, fasistiseen menetelmään, jossa vastustajat nitistetään pelottelemalla, uhkailemalla ja häpäisemällä.

Teksti loukkaa ja satuttaa ihmisiä, jotka ovat kärsineet häirinnästä ja väkivallasta.
ESS:lle palautetta antanut henkilö
Joensuu kokee, että häneen kohdistetulla raivolla ei ole todellista yhteyttä käsiteltyyn ilmiöön, siis seksuaaliseen häirintään.

– Ei tässä ole metoon kanssa mitään tekemistä. Tässä käytetään vain esillä olevaa ja hyvää hanketta verukkeena ja työkaluna joidenkin aivan muiden tarkoitusperien ajamiseen, hän epäilee.

Joensuu korostaa, ettei pidä ongelmaa pelkästään omanaan, vaan näkee some-raivoilmiön itseään isompana.

– Tämä on mielestäni kamala ilmiö, eikä tälle kukaan mitään mahda. Kuka on sitten seuraava ja kuka on ollut edellinen (kohde) – en tiedä.

"Henkistä pahoinpitelyä"
Joensuun mielestä osa häneen kohdistetuista kirjoituksista voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

– Minusta nuo viestit olisivat olleet rikosilmoituksen paikka, mutta enhän minä sellaista rupea tekemään. Eihän poliisi jouda tällaisia viestittelyjä tutkimaan, heillä on kaiken maailman rosvojakin, jotka pitää saada kiinni.

Joensuu ohittaa osittain kysymyksen siitä, miltä ryöpytys on hänestä tuntunut.

– Minähän olen psykiatri, niin sairaat potilaat ovat uhanneet silloin tällöin tappaa ja näin. En ole siinä mielessä tavallinen kansalainen, hän pohjustaa.

– Mutta jos ajattelen jotakuta, jolla ei ole tällaista kokemusta... Ihminen, joka ei ole ikinä pahaa sanaa sanonut ja jos saa tällaisen ryöpyn, sellainen ihminen saa tästä kerta kaikkiaan ja ihan varmasti psyykkistä pahoinvointia. Se on henkistä pahoinpitelyä, Joensuu sanoo.

Tärkeää on lääkärin mielestä huomata se, että kyse ei ole pelkästä sanailusta.

– Kyllähän sitä ilkeilyä harrastetaan, mutta sillä on konkreettisia vaikutuksia ihmisiin, ja nämä, jotka sitä tekevät, eivät kanna minkäänlaista vastuuta seurauksista.

Teksti oli harkittu
Lääkäri seisoo edelleen mielipiteidensä takana. Hänen mukaansa torstain mielipideteksti oli harkittu.

– Ei se ollut mikään harkitsematon. He, joilla on järki päässä ja arvostelukyky tallella, ovat hyväntahtoisesti naureskelleet ja sanoneet, että "jopa oli hauska ja hyvä juttu".

Tekstin viimeinen kappale kaikkinensa oli erityisesti se, jonka ehdotuksia me emme voi millään tavalla hyväksyä.
Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka
Joensuu myös vahvistaa, että kirjoituksessa kuvattu "tissillä läpsyttely" oli totta eikä omaa fantasiaa.

– Siinä tekstissänihän muuten kirjoitin, että tämmöinen terveystarkastus kuppakokeineen, sehän oli älytön. Se oli minun kantani sen tapaiseen terveystarkastukseen, mutta minä tein töitä virallisten, silloisten oppilaitoksen ohjeiden mukaan oppilaitoksen lääkärinä.

Hämeenkoskelainen kertoo saaneensa hyvää palautetta kaikilta, jotka hänet tuntevat ja joiden kanssa hän asioi.

– Eihän negatiivista palautetta ihmisille usein päin näköä annetakaan, mutta sanoisinko, että en ole saanut fyysisiltä ihmisiltä mitään negatiivista.

Jyrki Joensuu toimii lääkäritointensa ohella Lahden ja Hämeenkosken Alex Grafix -taidegallerioiden pitäjänä. Hän on ollut takavuosina mukana kunnallispolitiikassa kokoomuksen riveissä, mutta ei ole nykyisin luottamustoimissa.

holmesin haamu
Columbo
Viestit: 2481
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu » To Joulu 20, 2018 11:53 pm

Pidemmän aikaa on yksi mies saanut tehdä mitä vain ja milloin on valiteltu iskiasta tai muita syitä. Naiset ovat peloissaan kohdanneet tämän miehen ja kaikki on tapahtunut toimittajien valvovien silmien edessä. Eipä ole aiheesta #metoo-kirjoituksia ja muutenkin on hiljaisuutta pitänyt.

Kyseessä on tietenkin Jean-Claude Juncker
Euroopan komission puheenjohtajan eli ylin johtaja EU:ssa. On esiintynyt lukuisia kertoja alkoholistina yleisissä tilaisuuksissa.

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2078
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Su Helmi 03, 2019 12:57 pm

Paanaska ei taida olla itse mitenkään innostunut metoo-kampanjasta. Esittää kyllä ihan hyvän kysymyksen, uskaltaako tällaisista puhua ettei tule leimatuksi. Jutussa mainitsee nimettömän tiedevaikuttajan, jonka mielestä Lindénin CV:n viilaus on ilmeisesti ihan jees.

Kommentti: Saako Metoo-sankarin erheistä kertoa? Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluettelosta löytyy useita epäselvyyksiä

Julkaistu: 2.2. 12:27


Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluetteloista löytyy ristiriitaisia ja paisuteltuja meriittejä, mutta monen mielestä siitä olisi parempi vaieta, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.
SANOTAAN se heti alkajaisiksi: ohjaaja, näyttelijä Heidi Lindén on tehnyt tärkeää työtä nostamalla esiin Suomen elokuvamaailman seksistisiä valta- ja ahdistelukäytäntöjä.

Ilmiö on todellinen sekä elokuva-alalla että työyhteisöissä laajemminkin.

Onkin kiitettävä Lindéniä ja hänen haastattelemiaan naisia, jotka ovat uskaltaneet kertoa kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä, osa Lindénin tavoin jopa kasvoillaan.

Lindén nousi laajempaan julkisuuteen lokakuussa 2017, kun hän paljasti Helsingin Sanomille omakohtaisen esimerkin pyrkimisestään 17-vuotiaana opiskelijana elokuva-alan kouluun Suomessa. Lindén kertoi pudonneensa tuolloin pääsykokeiden viimeisessä vaiheessa ilman selityksiä, mutta sitä ennen oli sattunut välikohtaus, jossa yksi valitsijaraadin miehistä oli yrittänyt houkutella Lindéniä ryhmäseksiin.

Yksityiskohta on ehkä pieni – eikä se tietenkään oikeuta ketään yhtään mihinkään – mutta Lindén ei ollut pyrkiessään 17-vuotias.

Aalto-yliopisto löysi kateissa olleet arkistodokumenttinsa vasta vastikään ja pystyi vahvistamaan IS:lle, että Lindén todella oli edennyt elokuvaohjauksen pääsykokeiden kakkosvaiheeseen silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa. Ratkaisevaan kolmosvaiheeseen pääsi kuusi opiskelijaa, joiden joukossa Lindén ei enää ollut.

Pyrkiminen oli tapahtunut touko-kesäkuussa 2004. Lindén oli tuolloin 19-vuotias ja elokuvataiteen professorina oli Lauri Törhönen, jonka Lindén on sittemmin nimennyt kyseiseksi ehdottelijaksi.

Kahden vuoden heitto ikätiedoissa on kuitenkin vasta alkua Lindéniin liittyvissä epätarkkuuksissa.

VUONNA 2011 Lindén pyrki uudelleen ja pääsi opiskelemaan elokuvaohjausta Aalto-yliopistoon, jossa hän teki seksuaalista ahdistelua käsittelevän lopputyönsä Pelkoa ja inhoa naisena Suomen elokuva-alalla vuonna 2016.

Lindénin Metoo-paljastusten perustaksi sittemmin noussut työ on kandidaatinpaperi, vaikka Lindén itse kutsuu työtään ohimennen myös ”graduksi” toimittamassaan kirjassa Metoo vallankumous (Like). Lindén ei myöskään ole valmistunut Aalto-yliopistosta maisteriksi (engl. Master of Arts), vaikka tällaisen mielikuvan saa useista julkisista CV-tiedoista.

Esimerkiksi Lindénin nimelle tehdyssä LinkedIn-profiilissa kerrotaan hänellä olevan ”MA in...Directing, Aalto University, Helsinki ELO Film School”. Väite Aalto-yliopiston maisterintutkinnosta löytyy myös monilta elokuva-alan sivustoilta.

Kun IS tarkisti tietoja, Aalto-yliopisto vahvisti, että Lindénillä ei ole oikeutta esiintyä heiltä valmistuneena maisterina, sillä hänellä on Aallosta ainoastaan taiteen kandidaatin (BA) tutkinto elokuvaohjauksesta vuodelta 2017. Aalto-yliopiston maisterinopinnoista hänellä on tehtynä osa.


NÄMÄ kaksi epätarkkaa tietoa – 17 vuoden ikä ja maisterintutkinto – voisivat tietenkin selittyä pelkkinä lipsahduksina, joiden alkulähde voisi olla myös joku muu kuin Lindén itse. Kumpikin ilmaus on kuitenkin esiintynyt useammassa kuin yhdessä paikassa, joten se poistanee satunnaisen erehdyksen mahdollisuutta.

Epäselvyydet eivät lopu tähän.

Useista julkisista lähteistä löytyy viittaus, jonka mukaan Lindén olisi tehnyt MA-tutkinnon tai Master of Fine Arts (MFA) -tutkinnon myös newyorkilaisessa Tisch School of Artsissa.

New York Universityn (NYU) yhteydessä toimiva maineikas Tischin taidekoulu on elokuvamaailman mestarihautomo, jossa ovat saaneet koulutuksensa vaikkapa sellaiset ohjaajanimet kuten Spike Lee, Oliver Stone, Ang Lee ja Woody Allen.

Kun IS ryhtyi tarkistamaan Tischiin liittyviä Lindénin opintoja, osa tiedoista oli sitä ennen kadonnut internetistä tai tietoja muutettiin yhteydenoton jälkeen.


NEW YORK University selvitti IS:n pyynnöstä Lindénin mahdollista Tisch School of Artsin tutkintoa, mutta yliopisto ei löytänyt hänestä lainkaan mainintaa rekistereistään. Myöskään pienemmistä opintosuorituksista ei löytynyt mitään tietoja.

Kun IS kysyi asiaa Lindéniltä, hän selvensi ottaneensa kursseja newyorkilaisessa Atlantic Theatre Companyssä, joka toimii hänen mukaansa Tisch School of Artsin ”alla”. Improvisaatioryhmä Äärettömän sivustolta Lindénin CV:stä löytyykin viittaus tähän oppilaitokseen: ”Atlantic Theatre Company (Näyttelijäntyön MA-opinnot), NYU, New York.”

Atlantic Theatre Companystä kerrottiin, että heidän näyttelijäkoulunsa Atlantic Acting School on itsenäinen toimija, mutta he järjestävät Tischin opiskelijoille näyttelijäntyön perusopetuksen harjoituksia. Jos kurssit on suoritettu yhteistyössä Tischin kanssa, niiden pitäisi näkyä myös New York Universityn rekistereissä. NYU ei kuitenkaan löytänyt Lindénistä lainkaan tietoja.

Atlantic Acting School ei myöskään löytänyt Lindénistä mitään mainintaa omista kortistoistaan. Koulun mukaan saattaa silti olla mahdollista, että hän olisi tehnyt heillä joitakin osa-aikaisia opintoja. Atlanticin koulussa ei ole kuitenkaan mahdollisuutta suorittaa erillistä elokuva-alan tutkintoa eikä ylipäätään maisterintutkintoa.

Lindén on todistettavasti teatteritaiteen maisteri Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta vuodelta 2008.

Erikseen kysyttäessä Lindén tarkensi IS:lle, että hän oli suorittanut kertomansa Atlantic Theatre Companyn kurssit Tampereen maisterinopintovuonnaan, mutta erillistä tutkintoa hänellä ei New Yorkista ole.


HARHAANJOHTAVIA CV-tietoja on ollut esillä esimerkiksi Whitepoint Singapore -tuotantoyhtiön eri sivuilla, joissa Lindén on esitelty heinäkuussa 2015 näin: ”Heidi Lindén, 28, studied MFA in Film Directing both at NYU Tisch School of Arts in New York and ELO Helsinki Film School”.

Lukija saa tekstistä mielikuvan, että Lin­dén olisi suorittanut Master of Fine Arts -maisterintutkinnon sekä Tischissä että Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella (ELO). Heinäkuussa 2015 Lindénillä ei ollut Aallosta valmiina edes kandidaatintutkintoa, ikää hänellä oli sen sijaan jo 30.

Myös virolaisen Pöff-elokuvafestivaalin sivuilla vuodelta 2017 annetaan ymmärtää, että Lindénillä on maisterintutkinto sekä Aalto-yliopistosta että Tischistä. ”Linden has an MA from the Theatre Academy of Finland (Acting) and from Aalto University of Arts / NYU Tisch (Directing).”

Uratiedoista löytyy muitakin epäselvyyksiä.

Pöff-elokuvafestivaalien sivuilla julkaistu Lindénin esittelyteksti kertoo Lindénin työskennelleen Los Angelesissa Groundlingsin komedia- ja improvisaatioteatterissa ”ideoiden kehittäjänä, kirjoittajana ja ohjaajana”.

Tammifest 2018 -lyhytelokuvafestivaalien sivuilla julkaistussa tekstissä Lindénin kerrotaan puolestaan työskennelleen mm. Saturday Night Livestä tunnetulla Groundlingsilla kirjoittajana parin viime vuoden ajan.

Ilta-Sanomien kyselyyn Groundlings vastasi, että Lindén on tehnyt heillä joitakin opintoja, mutta hän ei ole työskennellyt heille koskaan millään statuksella.

IS:n yhteydenoton jälkeen Lindénin nimelle tehtyyn LinkedIn-profiiliin ilmestyikin tarkennus, jonka mukaan hän opiskeli näyttelijäntyötä Groundlingsilla 2015–2017.

Lindénin mukaan hänellä on myös työtehtäviä, joihin liittyen hän on tehnyt vaitiolosopimukset, joten niistä ei siksi löydy tietoja.

ENTÄ kuinka nämä kaikki ristiriitaisuudet ovat selitettävissä?

Kun IS tiedusteli asiaa Lindéniltä, hän antoi ymmärtää, että nettiin on voinut päätyä epäselviä ilmauksia hänestä riippumattomista syistä. Lindénin mukaan hän ei ole edes käyttänyt LinkedIniä, mutta pian puhelun jälkeen hänen nimelleen tehdyn profiilin tietoja oli muutettu.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainakin osassa tapauksista tietojen lähde on ollut Lindén itse. IS:llä on myös hallussaan todistusaineistoa siitä, että Lindén on antanut elokuva-alan toimijoille harhaanjohtavia tai epätarkkoja tietoja itsestään.

KUN IS ryhtyi selvittelemään Lindénin taustoja, reaktiot haastateltavilta olivat voimakkaita.

Useat varoivat sanojaan, jotta heitä ei syyteltäisi Lindénin tai koko Metoo-kampanjan kyseenalaistamisesta. Moni haastateltava pyysi vielä viime vaiheessa, että häntä ei siteerattaisi, jotta Lindénille tai hänen vaikutuspiirilleen ei tulisi aihetta pahastua.

Tohtoriksi väitellyt suomalainen tiedevaikuttaja antoi jopa ymmärtää, että hänen mielestään Lindénin opinnoilla tai käytetyillä titteleillä ei ole merkitystä eikä niiden selvittely ole tarpeen, ”sillä Heidin ansiot ovat jossain ihan muualla”.

IS oli yhteydessä Lindéniin useita kertoja tammikuussa liki kolmen viikon aikana. Hän antoi ymmärtää pitävänsä opintoselvittelyitä tarkoituksellisena yrityksenä viedä uskottavuutta häneltä itseltään ja hänen haastattelemiltaan naisilta. Todistuskopioita hän ei pystynyt lähettämään, koska paperit eivät ole juuri nyt hänen hallussaan. Haastattelukommentteja hän ei halunnut antaa.


NYKYAJASTA kertoo paljon se, että jotkut ihmiset, ammattiryhmät ja jopa etniset ryhmät leimataan julkisuudessa nopeasti läpeensä epäilyttäviksi, kun taas jotkut ihmiset nostetaan sankareiksi kaiken kritiikin yläpuolelle. Todellisuus on usein jotain siltä väliltä.

Julkisuudessa on puitu esimerkiksi Syyrian ”lelusalakuljettajan” Rami Adhamin ja Brother Christmas -nimellä esiintyvän Ari Koposen rahankeruuta. Adhamin todettiin rikkoneen lakeja, mutta Koposen osalta asian tutkiminen on yhä kesken. Kumpikin on silti todistettavasti myös auttanut kohteitaan.

Tiedemaailmasta on tullut esiin useita vilppejä. Takavuosina kohistiin Jari Vilénin (kok) graduun liittyneistä plagiointipaljastuksista, tuorein kohu koskee Laura Huhtasaaren (ps) gradusta löytyneitä kopioituja kohtia. Vakavista huijauksista oli kyse kahden valelääkärin – Esa Laihon ja Juhani (Ivan) Zarianovin – tutkintotodistuksissa, jotka olivat väärentäjiltä ostetut.

TIETEEN pelisääntöjen noudattamisella on merkitystä myös Lindénin kohdalla.

Lindén perustaa ahdistelukertomuksensa pitkälti nimettöminä esiintyvien naisten haastatteluihin ja kertomuksiin, joita on kerrottu kertyneen yli 150. Hän myös käyttää Aalto-yliopiston opinnäytetyötään osana Metoo-kampanjaa.

Tavallisilla kuulijoilla tai tiedeyhteisöllä ei ole mahdollisuutta varmistaa kaikkia yksityiskohtia, vaan lähtökohtainen luottamus tietojen tarkkuuteen pohjaa tieteen etiikan noudattamiseen.

Juuri tämän vuoksi ei ole yhdentekevää myöskään tieto siitä, että Lindénillä itsellään näyttää olleen suuria vaikeuksia olla tarkkana omien opinto- ja urasaavutustensa suhteen.

LINDÉN on todistettavasti teatteritaiteen maisteri Tampereen yliopistosta (2008) ja taiteen kandidaatti Aalto-yliopistosta (2017). Sen sijaan hän ei ole taiteen maisteri NYU Tisch School of Artsista eikä taiteen maisteri Aalto-yliopistosta.

Tampereen-opintoihinsa Lindén näyttää lisäksi viittaavan virheellisellä englanninkielisellä nimityksellä ”Theatre Academy of Finland”, joka ei ole minkään suomalaisen oppilaitoksen virallinen käännös.

Useista Lindénin nimelle tehdyistä profiileista löytyvä Theatre Academy of Finland -termi on omiaan johtamaan lukijoita harhaan siksi, että Teatterikorkeakoulusta käytetään englanniksi nimitystä ”Theatre Academy Helsinki”.

Taideyliopistoon nykyisin kuuluvassa Teatterikorkeakoulussa Lindén ei ole opiskellut.

METOO-LIIKE on liian tärkeä, jotta sitä kannattaisi vaarantaa antamalla epätarkkoja tietoja miltään osin tai ketään koskien.

Sen vuoksi Lindénin kannattaisi olla mahdollisimman tarkka myös oman ansioluettelonsa suhteen. Myöhäistä se ei liene vieläkään.

Lindén voi selventää tietoja omassa hallinnassaan oleville sivustoille ja pyytää tarkentavia päivityksiä muiden hallitsemilta sivustoilta.

Tarkennus 2.2. klo 14:05. Lisätty myös tekstiin artikkelin kuvituksessa jo aiemmin näkynyt esimerkki Lindénin englanninkielisen CV:n muotoilusta Pöffin sivuilta.

Arja Paananen
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005986928.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
NorthernDarkness
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 930
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness » Ma Helmi 04, 2019 10:01 am

IS oli yhteydessä Lindéniin useita kertoja tammikuussa liki kolmen viikon aikana. Hän antoi ymmärtää pitävänsä opintoselvittelyitä tarkoituksellisena yrityksenä viedä uskottavuutta häneltä itseltään ja hänen haastattelemiltaan naisilta.
Tuntuu Lindenin CVstä löytyvän sen verran epäselvyyksiä että en enää kutsuisi nuita erehdyksiksi vaan juuri tietoiseksi vääristelyksi.Ja jos niitä tietoisesti vääristelee niin on turha itkeä sitten kun nalli napsahta ja jää kiinni.Sillä voi olla nyt vain semmonen harmittava seuraus että se todellakin vie uskottavuutta ja saa aikaan sen että ihmiset miettivät että mitähän muuta se Linden on kusetellut...
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2078
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja L'amourha » To Huhti 11, 2019 8:50 pm

HS-analyysi: Oikeus ratkaisi yhden tähän asti merkittävimmistä #metoo­-tapauksista, ja Hollywoodin kiinto­tähti saa miljoona­korvaukset

Torstaiaamuna Suomen aikaa Australiassa annettiin merkittävä oikeuden päätös.
rac
Susanna Laari HS, Jutta Sarhimaa HS
Julkaistu: 11.4. 11:13 , Päivitetty: 11.4. 13:51


OSCAR-PALKITTU australialainen näyttelijä Geoffrey Rush on voittanut #metoo-oikeudenkäynnin australilaista lehteä vastaan. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

The Daily Telegraph -lehden marraskuussa 2017 ilmestyneessä artikkelissa Rushin väitettiin syyllistyneen naispuolisen kollegansa seksuaaliseen ahdisteluun sydneyläisessä teatterissa Shakespearen Kuningas Lear -näytelmän aikana. Puolustuksen mukaan artikkelissa Rushista välitettiin kuva ”pervona” ja ”seksuaalisena saalistajana”.

Tämän jälkeen lehti on julkaissut vielä useita jatkojuttuja aiheesta.

THE DAILY TELEGRAPHIN juttu perustui Sydney Theatre Companyn saamaan anonyymiin valitukseen. Kantelussa Rushin väitettiin käyttäytyneen sopimattomasti Kuningas Learin esityskausilla vuosina 2015 ja 2016.

Lehden jutussa ei esitetty mitään muita todisteita Rushia vastaan, ja Rush kielsi väitteet välittömästi. Lehti oli myös julkaissut artikkelin ilman väitteiden esittäjän lupaa. Tämä ei olisi halunnut tehdä tapauksesta julkista.

Torstaiaamuna päättyneessä oikeudenkäynnissä lehden yritykset todistaa väitetty ahdistelu todeksi hylättiin. Oikeudessa kuultiin sekä näytelmän ohjaajaa Neil Armfieldia että useita mukana olleita näyttelijöitä, mutta heidän kertomuksensa eivät tukeneet vaan olivat ristiriidassa Rushia seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneen näyttelijä Eryn Jean Norvillin väitteiden kanssa.

Oikeuden mukaan Norvillilla oli taipumusta värittää ja liioitella asioita.

Kuningas Lear -näytelmässä Rush esitti nimiroolin ja Norvill näytteli hänen tytärtään Cordeliaa. Norvillin väitteiden mukaan Rush oli muun muassa silitellyt häntä ja laittanut kätensä Norvillin paidan alle vyötärölle. Lisäksi Rush olisi nostellut kulmiaan merkitsevästi, nuollut huuliaan ja lähettänyt Norvillille sopimattoman viestin.

Kuka on Geoffrey Rush?

AUSTRALIALAINEN Rush (s. 1951) on sukupolvensa tunnetuimpia ja palkituimpia näyttelijöitä.

Teatterilavoilta aloittanut Rush siirtyi 1980-luvulla elokuviin ja löi kansainvälisesti läpi esittämällä pianoihmelapsi David Helfgottia Loisto-elokuvassa (1996). Rush sai pääroolistaan Oscarin.

Tämän jälkeen Rush on ollut Hollywoodin kestotähtiä. Hän näytteli elokuvissa Quills – Syntiset säkeet (2000) sekä Rakastunut Shakespeare (1998), joista molemmista hän sai Oscar-ehdokkuudet.


Suuren yleisön suosioon hän singahti Pirates of the Caribbean -elokuvien myötä. Ensimmäisessä Mustan helmen kirouksessa (2003) Rush oli kirottu kapteeni Barbossa, elävien kuolleiden merirosvojen joukkion johtaja, joka jahtaa kapteeni Jack Sparrow’ta (Johnny Depp). Rush toisti roolinsa useaan otteeseen. Yhteensä Pirates of the Caribbean -elokuvat ovat tuottaneet yli miljardi dollaria.


Moni muistaa Rushin myös Kuninkaan puheesta, jossa tämä esittää Englannin kuninkaan (Colin Firth) puheterapeuttia. Viimeisin tunnettu rooli on ollut Albert Einstein Suomessakin National Geographic –kanavalta tulleessa Genius-sarjassa.


GEOFFREY Rushin oikeudenkäynti on tähän mennessä merkittävimpiä #metoo-oikeudenkäyntejä.

Eikä vain siksi, että Rush on niin nimekäs tähti: hänen lisäkseen myös muita isoja Hollywood-nimiä on joutunut syytteeseen.

Koko #metoo alkoi lokakuussa 2017 kun The New York Times -lehti julkaisi artikkelin, jossa useat naiset syyttivät tuottaja Harvey Weinsteinia seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Näyttelijä Alyssa Milano kehotti Twitterissä ihmisiä jakamaan omia kokemuksiaan häirinnästä #metoo-tunnisteella. Tunnetut näyttelijät Rose McGowan, Asia Argento sekä Ashley Judd kertoivat julkisuudessa tulleensa Weinsteinin ahdistelemiksi tai raiskaamiksi. Weinsteinia vastaan on nostettu useita syytteitä, joista osa on kaatunut.

TOINEN oikeuden eteen joutunut on näyttelijä Kevin Spacey, joka kiisti tammikuun alussa oikeudessa kourineensa nuorta miestä baarissa Massachusettsissa vuonna 2016. Näyttelijän on väitetty ahdistelleen seksuaalisesti useita nuoria miehiä, myös tähdittämänsä House of Cards -sarjan kulisseissa. Netflix poisti hänet sarjasta ja Spaceyn roolityö kumitettiin kokonaan pois jo kuvatusta All the Money in the World -elokuvasta ja korvattiin Christopher Plummerilla. Liike maksoi 10 miljoonaa dollaria.

TÄSTÄ päästään toiseen merkittävään asiaan Rushin oikeudenkäynnissä: oikeus linjasi, että Rushin urakehitykselle on todennäköisesti aiheutunut lehtijuttujen vuoksi haittaa ja hänen tulee saada siksi kompensaatiota. Koska kyseessä on Hollywood-tähti, korvaussummat tulevat nousemaan miljooniin.

KOLMANNEKSI Rushin tapaus on merkittävä, koska siinä linjataan, mitä lehdistö voi julkaista ja millä perusteella. Oikeuden tuomari Michael Wigney kuvaili Guardianin mukaan The Daily Telegraphin artikkelia ”pahimman laatuiseksi, harkitsemattomaksi ja vastuuttomaksi sensaatiojournalismismiksi”. Lehti määrättiin maksamaan Rushille korvauksia 850 000 Australian dollaria (reilut 500 000 euroa). Summa tulee nousemaan vielä paljon, sillä lopullisissa korvauksissa huomioidaan Rushin mahdollisesti tapauksen takia menettämät ansiot.

The Daily Telegraph kuuluu Australian tunnetuimpiin iltapäivä- eli tabloidilehtiin. Sen verkkosivu on Wikipedian mukaan maan kuudenneksi suosituin sivusto. The Daily Telegraphin tapaiset julkkisjuoruja ja paljastusjuttuja sisältävät lehdet tienaavat juuri Rushin ”paljastusjutun” kaltaisilla uutisilla.

TORSTAIAAMUNA Australiassa annettu tuomio oli siksikin tärkeä linjaveto: lehdet, edes sensaatiojuttuihin erikoistuneet tabloidit, eivät voi julkaista mitä tahansa #metoo-kampanjoinnin varjolla.


https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006066615.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12444
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Kesä 27, 2019 8:49 pm

Suomalaisen #metoo-liikkeen keulakuva Heidi Lindén ei saa syytettä kunnianloukkauksesta

Helsingin syyttäjänvirasto päätti kunnianloukkaustutkinnan elokuva-alan epäkohtia esiin nostaneen elokuvaohjaajan hyväksi.
Seura uutisoi tammikuussa, että suomalaisen #metoo-liikkeen näkyvimpiin toimijoihin kuuluva elokuvaohjaaja Heidi Lindén on kunnianloukkausepäilyjen kohteena.

Helsingin poliisi oli tutkinut asiaa ja esitutkinta oli annettu Helsingin syyttäjänvirastolle.

Syyttäjä pyysi poliisilta vielä lisätutkintaa ja harkitsi asiaa alkuvuoden. Päätös tuli tänään ja se kuuluu: Lindén ei saa syytettä kunnianloukkauksesta.

Taustalla #metoo-keskustelu ja elokuva-alalta seksuaalisesta häirinnästä kerätyt tiedot
Tapaus kytkeytyy #metoo-keskusteluun ja Lindénin elokuva-alalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä keräämiin tietoihin ja siihen, onko hän levittänyt niitä kunniaa loukkavalla tavalla.

Kunnianloukkaustutkinnassa selvitettiin useita todistajia kuulemalla, onko Lindén levittänyt rikoksen tunnusmerkit täyttävällä tavalla tietoa elokuva-alalla työskentelevän mieshenkilön toiminnasta. Kyseinen henkilö ei ole ollut tutkinnan kohteena, vaan poliisi ja syyttäjä ovat arvioineet ainoastaan, onko hänen kunniaansa loukattu.

Ainoastaan Lindénin tapauksessa tutkinnan tulokset luovutettiin syyttäjänvirastolle syyteharkintaa varten. Syyttäjä ei kuitenkaan katsonut kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttyvän.

Tapauksen esitutkintapöytäkirja on poliisin päätöksellä julistettu salaiseksi.

Heidi Lindén: ”Olen helpottunut”
Heidi Lindén kommentoi syyttäjän päätöstä sähköpostitse.

”Olen helpottunut. Syyttämättäjättämispäätös perustui faktoihin eli siihen, että en ole tehnyt mitään rikosta. En ole koskaan pyrkinyt nostamaan esiin ketään yksittäistä henkilöä, enkä ole loukannut kenenkään kunniaa. Tarkoitukseni on ollut tuoda esiin alalla olevia epäkohtia ja herättää keskustelua alan vääristä käytännöistä. Vain avoimen keskustelun kautta asioita voidaan muuttaa oikeaan suuntaan”, Lindén kirjoittaa.

Miten hän näkee päätöksen vaikuttavan suomalaiseen #metoo-keskusteluun?

”Koko tutkimukseni tarkoituksena on ollut tuoda esiin niitä epäkohtia, joista on aiemmin vaiettu. Päätös osoittaa, että epäasiallisesti kohdelluilla on oikeus tuoda asioita esiin joutumatta itse syytteen alaiseksi. #Metoo-keskustelu on herättänyt reaktion, jolla ahdistelun uhreja on yritetty vaientaa juristien tehtailemien kirjelmien ja tutkintapyyntöjen avulla. Omien, tosiasioihin perustuvien kokemusten tai alalla tapahtuneiden epäasiallisuuksien julkituonti rehellisesti ja avoimesti ei ole rikos.”
Seura
27.06.2019 17.18(Päivitetty27.06.2019 18.41)
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7166
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: MeToo-ketju ahdisteluille ja vihjaaville puheille

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Tammi 10, 2020 7:53 pm

ess 10.12.18 kirjoitti:...
lauantaina Lientola sanoi, ettei hänellä ollut aikomusta viedä asiaa poliisin tutkittavaksi.
...
olen jättänyt rikosilmoituksen itsenäisyyspäivänä tapahtuneesta häirinnästä hän viestitti sunnuntai-iltana.
...
- Tässä tilanteessa tulkitsin toiminnan tarkoitukseksi vaientamiseni ja poliittisen toimintani rajoittamisen.
Onko tämä Lientola joku egotrippailija? Hän kuitenkin kokee itsensä niin merkittäväksi peluriksi Lahdessa, että hänet täytyy ihan väkivalloin vaimentaa. Its. päivän vastaanotolla varsinkin käsitellään niin tärkeitä asioita tulevaisuuden kannalta, että haluaisin oikeastaan tietää, että mitä Frank halusi estää Lientolan sanomasta? Tai Miksi Elisa ei sanonut sitä vaikka tässä tai sitten kolumnissaan, minkä ess ystävällisesti julkaisi myöhemmin (alempana)?

Itse pidän seksuaalista häirintää äärimmäisen huonona käytöksenä, mutta valtaa sillä et kyllä saa. Tämä on sitä samaa horinaa naisten suusta kuin se, että raiskauksessa on kyse vallasta, mutta ei sairaalloisesta seksinhimosta. Feministit ne kyllä aina tietävät mitä mies hakee ja haluaa.
ess kirjoitti:... [McCarron] pyytää poliisia tutkimaan, onko hänen kunniaansa loukattu.
Kaippa tuo itse pitäisi tietää? Pelle mikä pelle.
Kuis Frankin muuten kävi?


Kolumni:
ESS, myöhemmin joulukuussa -18 kirjoitti:Elisa Lientola: Seksuaalihäirintä on vallankäyttöä. Naisen ei tarvitse olla kiitollinen, jos joku "hyvää hyvyyttään" puristelee sopimattomasta paikasta.

Viime aikaiset tapahtumat ovat taas saaneet somen konservatiiviset voimat kertomaan kuinka feministit suorastaan jahtaavat ihmisparkoja, jotka vain hyvää hyvyyttään huumorimielessä puristelevat sopimattomista paikoista ja kuinka tästä pitäisi naisen olla jopa kiitollinen.

Yksi hullummilta tuntuvista argumenteista on ollut väittää, että naiset keksisivät tarinoita ahdistelusta saadakseen mediatilaa. Sellaisen huomion ja keskustelun keskiössä oleminen ei ole tavoitteemme. Käytämme sen sijaan oikeutta kertoa kokemuksistamme, jotta tulevaisuudessa kukaan ei enää joutuisi kokemaan samaa.

Vedetään rajat ja sanotaan ääneen
Vetämällä rajat ja sanoittamalla tapahtumat ääneen naiset haluavat kertoa, että häpeä sopimattomasta käytöksestä kuuluu yksinomaan tekijälle, mutta valitettavasti naiset on kasvatettu vaikenemaan ja tuntemaan häpeää ja syyllisyyttä seksuaalisesta häirinnästä.

Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä ja hallintaa. Se ei ole koskaan hellyydenosoitus eikä huumoria, ei edes huonoa sellaista, vaan väkivaltaa. Se on halventavaa ja häpäisevää, eikä kenenkään tarvitse sietää sitä, vaikka sitä olisikin aiemmin siedetty. Kukaan sellaista kokenut ei toivo sitä lapsilleen ja siksi siitä on tultava loppu.

Naiset vaiennettu häpäisemällä
Kommentit siitä, että naista ei enää feminismin pelossa uskalla halatakaan tai, miten romantiikan käy, kertoo somettajista paljon; väkivallalla ja kahden ihmisen välisillä rakkaudenteoilla ei voisi olla enempää eroa. Jos joku nämä sekoittaa keskenään, on käsitykset toista ihmistä kunnioittavasta rakkaudesta todella eksyksissä.

Häpäisevällä käytöksellä on saatu rajattua naiset ulos miesten maailmasta ja vaiennettua.

Vielä minun sukupolveni on oppinut, että kunnon tyttö on hiljainen, pojat on poikia ja pojilla on oikeus ottaa puhetila, pyrkiä menestykseen ja olla itsevarmoja.

Kulttuurisesti rakennetuista rooleista pois pyrkiminen ja niiden murtaminen vaatii tietoista ponnistelua sisäistä ja ulkoista normikoodia vastaan. Naisille tilan ottaminen ei ole yhtä helppoa kuin miehille. Edelleen vahva nainen, joka ei väistä maskuliinisia etuoikeuksia, on joillekin kummajainen, jota on vaikea sietää.

Etuoikeudet ja valtarakenteet purettava
Me naiset haluamme ja tarvitsemme tosiasiallisen oikeuden sanoa mielipiteemme ja olla vahvoja toimijoita ilman pelkoa ahdistelusta. Rajojen vetäminen ei ole pikkumaisuutta tai heikkoutta, sen pitäisi olla normaalia.

Erot omien sosiaalisten verkostojeni välillä on valtavat.

Kun yhtäällä saa pelätä kourituksi tulemista, niin toisaalla miehet haluavat keskustella tästä aiheesta: kuinka puuttua häirintään uhrin kiusaantumatta, kuinka kertoa tyttärilleen pelkoa synnyttämättä omien rajojen ilmaisemisesta ja puuttumisesta asiattomaan käytökseen ja miten opettaa pojat puuttumaan ja huomioimaan.

Miehet ympärilläni keskustelevat herruustekniikoiden purkamisesta; miten tiukassakin tilanteessa saada kaikkien ääni kuulumaan, ei vain kovaäänisin ja tottunein suupaltti. Pohdimme kuinka tukea eteen- ja ylöspäin uralla naisia ja purkaa omien ennakkoluulojen vaikutusta.

Näistä feministit oikeasti haluavat keskustella. Tavoitteemme on, että kaikilla olisi enemmän vapautta ja tasa-arvoa, mutta se vaatii etuoikeuksien ja kulttuuristen valtarakenteiden tunnistamista ja purkua. Keinoja tasa-arvoisempaan, vapaampaan tulevaisuuteen on ja toivoa todellakin.

Elisa Lientola
ihminen

https://www.ess.fi/Mielipide/art2505650
Kylläpä tää Lientolan Ellu on elänyt ikävien miesten seurassa, mikä ihmetyttää, sillä hän vaikuttaa niin ihanalle ihmiselle itse, joten hänessä vika ei ainakaan voi olla. Sitä en kyllä tajua miten joku on viitsinyt häntä lähennellä, edes pikku päishään!?

Naisten häpäisemistä ja (toksisten) miesten etuoikeuksia - kylläpä tässä on ruma maailmankatsomus ihmisellä. Ja väärä, esim. tämähän:
Elisa kirjoitti:Yksi hullummilta tuntuvista argumenteista on ollut väittää, että naiset keksisivät tarinoita ahdistelusta saadakseen mediatilaa
on täyttä totta!
Elisa kirjoitti:Miehet ympärilläni keskustelevat herruustekniikoiden purkamisesta; miten tiukassakin tilanteessa saada kaikkien ääni kuulumaan, ei vain kovaäänisin ja tottunein suupaltti. Pohdimme kuinka tukea eteen- ja ylöspäin uralla naisia ja purkaa omien ennakkoluulojen vaikutusta.
No jopas teillä on erikoiset tarpeet, tosin olettehan te myös melko erikoista porukkaakin, sillä tuskin lähelläsi kukaan normaaliarvoinen kokisi oloaan mukavaksi. Jotenkin tuntuu, että tällä Lientolalla on paljon opeteltavaa sosiaalisissa taidoissa ja yhteispelissä eri tahojen ja erilaisten ihmisten kanssa?
Kuvatxt väärin, LIENTOLA on nimi, ei Loimula!
Kuvatxt väärin, LIENTOLA on nimi, ei Loimula!
Elisa Loimula on topakka.jpg (55.92 KiB) Katsottu 598 kertaa
Mikä helvetti on muuten HERRUUSTEKNIIKKA?

Edit. Typo x2
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Vastaa Viestiin