87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6422
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Su Heinä 21, 2019 4:46 pm

Sunnuntaiaamuna 2.5.1982 Helsingin Sörnäisissä osoitteessa Pengerkatu 30 sijaitsevasta asunnosta löytyi surmattuna 87-vuotias nainen. Myöhemmin oikeudessa syyttäjä Aarno Tenkanen totesi teon olevan yksi raaimmista Suomessa tehdyistä henkirikoksista: lähes liikuntakyvytöntä, lähes sokeata ja vain 38 kiloa painanutta vanhusta oli lyöty useita kertoja veitsellä sekä potkittu eri puolille kehoa. Vanhuksen asunnosta oli viety irtainta omaisuutta, sydänlääkkeet ja rahaa.

Surmasta pidätettiin ja saatettiin Helsingin raastuvanoikeuteen 34-vuotias työtön kanttori-urkuri, jolla oli rikostaustaa ennestään. Syytetty asui samassa talossa Kriminaalihuollon asuntolassa ja hänen hallustaan löydettiin vanhuksen omaisuutta. Todistajien mukaan hän oli kaupitellut tavaroita.

14.7.1982 Helsingin raastuvassa kanttori-urkuria syytettiin murhasta. Lisäksi seitsemän muuta miestä saivat syytteen varastetun tavaran kätkemisestä. Murhasyytetty myönsi, että hänen hallussaan on vanhukselle kuulunutta omaisuutta. Hän kuitenkin kiisti veriteon ja sanoi, että ei muista vapun tapahtumista mitään runsaan päihteidenkäytön vuoksi.

Noin vuosi veriteon jälkeen, 4.5.1983 alioikeus hylkäsi murhasyytteen, mutta tuomitsi kanttori-urkurin 11 kuukaudeksi vankeuteen törkeästä varkaudesta. Eräs todistaja oli kertonut nähneensä vappuiltana Kriminaalihuollon asuntolan asukkeja vanhuksen oven edessä, mutta murhasta syytettyä hän ei kuitenkaan tunnistanut.

- -

Juttu meni eteenpäin hovioikeuteen, mutta sen lopputulosta en löytänyt. Olen kuitenkin saanut kuulla, että murhasta saatiin kyllä lopulta tuomio. Kuka tulee kertomaan loppuosan tarinasta?

Jos tämä onkin sitten jäänyt selvittämättömäksi, niin ylläpito siirtänee aikaan oikeaan osastoon.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3493
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Su Heinä 21, 2019 5:25 pm

Jos teknisiä todisteita ei ole, niin ei tuon perusteella pelkästään voi murhasta tuomita. Onhan esimerkiksi mahdollista, että miehellä on ollut rikoskumppani, joka teki murhan ja tämä kanttori-urkuri on vain katsellut ja sitten ottanut tavaroita mukaan.

Toki todennäköisintä on, että mies on syyllinen murhaan, mutta pelkkä tavaroiden hallussapito ei sitä todista vaan jää järkevä epäily.

Olavi Susikoski
Parranpäristäjä
Viestit: 99
Liittynyt: To Elo 16, 2007 11:55 am

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Olavi Susikoski » Ma Heinä 22, 2019 2:05 am

Kanttori-urkurin sukista oli löytynyt kuitenkin verta joka hyvin todennäköisesti oli kuulunut vanhukselle.

Vanhus asui samassa talossa Pengerkatu 30 (Vaasankatu 5) jossa Krimin asuntola. Vanhus oli valittanut että hänen luokseen tunkeutuu usein vieraita miehiä jotka vaativat rahaa ja lääkkeitä. Tyttären lapset löysivät vanhuksen kuolleena.

Kanttori-urkuri myöntää kuulusteluissa että mahdollisesti hän on mennyt vanhuksen luo tarkoituksenaan saada lääkkeitä. Mutta kieltää surmanneensa.

Itse kyllä olisin passittanut kanttori-urkurin elinkaudeksi Kakolaan harjoittelemaan urkusooloja-

Mutta olisi hauska saada hovioikeuden lopputulos!

P.S Kuriositeettina se että jutun syyttäjä Aarno Tenkanen sai v.98 reilun kahden vuoden tuomion kavalluksesta.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003688634.html

Avatar
Tuomion Pasuuna
Sherlock Holmes
Viestit: 3493
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna » Ma Heinä 22, 2019 11:21 am

Ei tuokaan oikeastaan todista muuta kuin että mies on ollut surmapaikalla rikoksen ajankohtana. Tekijä voisi periaatteessa olla ihan joku muukin. Syyllisyys on kyllä todennäköistä, mutta ei täysin varmaa.

Olavi Susikoski
Parranpäristäjä
Viestit: 99
Liittynyt: To Elo 16, 2007 11:55 am

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Olavi Susikoski » Ma Heinä 22, 2019 11:46 am

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Ei tuokaan oikeastaan todista muuta kuin että mies on ollut surmapaikalla rikoksen ajankohtana. Tekijä voisi periaatteessa olla ihan joku muukin. Syyllisyys on kyllä todennäköistä, mutta ei täysin varmaa.
Ei tietystikään todista. Ihme mies kun on sukkasillaan liikkunut. Ehkä tämä enemmän todistaa syyttömyydenkin puolesta koska olisihan sitä verta löytynyt myös vaatteista tappajalla.

Mutta kyllä tämäkin tyyppi olisi voinut istua kivilinnassa vaikkapa ilman syytäkin ..turha tälläiseen on soveltaa oikeusvaltion periaatteita IMO

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12664
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Loka 25, 2019 4:09 pm

Ellen Saarion murha on yksi Suomen rikoshistorian kammottavimmista teoista. Vanha nainen suorastaan revittiin kuoliaaksi. Surmatyöstä epäilty kanttoriurkuri oli niin rajussa huumepilvessä, että ei muista tapauksesta mitään, mutta epäilee kyllä itseään tekijäksi.

"En muista mitään mutta muistan kuitenkin jotain". Murhasta epäilty Kalevi Johannes Lindström, 34, pisti kaiken kännin piikkiin.
"En muista mitään mutta muistan kuitenkin jotain". Murhasta epäilty Kalevi Johannes Lindström, 34, pisti kaiken kännin piikkiin.
kanttoriurkuri.jpg (32.16 KiB) Katsottu 2666 kertaa
Näin aloitti tarinan eräs suomalainen rikoslehti ja jatkaa:

Pengerkatu 30 sijaitseee Vaasankadun kulmassa. Rouva Ellen Saariolla, 87, joka asui A-rapussa oli näköala kadulle. Alhaalla on lujalla verkko-ovella suljettu portti. Portin päällä lukee "Kriminaalihuolto Vankeusyhdistys".

Hän ei ollut käynyt ulkona kolmeen vuoteen. Hän oli sydänvikainen ja joutui käyttämään tahdistinta. Yksinäisen vanhuksen elämään toivat vaihtelua vain sukulaisten, kotisisaren ja talonmiehen rouvan vierailut.
Sunnuntaina 2.5. rouva Saarion tyttärenpoika vaimoineen tuli taas tapaamaan isoäitiään. Hänellä oli asuntoon oma avain, mutta kun hän yrittia vata ovea, se ei auennutkaan. Lukkoon oli tungettu jokin vieras esine.


Ovi saatiin vihdoin auki ja asuntoon päästiin. kaikki oli kuin myrskyn jäljiltä, joka paikka oli pengottu ja Ellen Saario maksai lattialla selällään kuoliaaksi riepoteltuna.
- Ruumiissa oli lukemattomia haavoja, pieniä ja isoja, aina jaloista lähtien.

Oikeuslääkärin lausunnon mukaan vainajan kaulassa, aataminomenan alla oli pistohaava, joka ulottui henkitorven viereen kaularankaan saakka. Sydänkammiossa ja kaulalaskimossa oli ilmaa. Kilpiruston ylimmät haarakkeet olivat poikki, mikä viittasi kuristamiseen. Monet kylkiluiden katkeamta viittasivat potkuihin. Ruumiinavauksessa löydettiin lisäksi nielun nenäontelotiehyeestä muovinen pikarin pala, jonka on lääkärin mukaan täytynyt joutua sinne suun kautta.
- Välitön kuolinsyy oli verenkiertoon joutunut ilmatulppa.

Tutkinnassa kävi ilmi, että vainajan asunnon ulko-ovessa ei ollut murtojälkiä, joten otaksuttiin, että rouva Saario oli itse avannut oven surmaajalleen.

Etummaisen oven takana tapahtui ikäviä vappuna 1982.
Etummaisen oven takana tapahtui ikäviä vappuna 1982.
uhrin_asunnon_ovi.jpg (31.42 KiB) Katsottu 2666 kertaa
Perjantaina 7.5. löydettiin erään kriminaalihuollon tiloissa asuvalta henkilöltä vanhanmallinen seinäkello ja hopeisia kynttilänjalkoja. Hän kertoi ostaneensa mainitut tavarat työttömältä kanttoriurkurilta, Kalevi Johannes Lindströmiltä.
- Kävi ilmi, että Lindström oli sunnuntaina rehennellyt suurelle setelirahatukolla ja kertonut, etteä "ette usko pojat mitä tein viime yönä". Lindström oli viime aikoina elännyt pummaamalla ja käynyt kerjäämässä jopa ihmisten asuntojen ovilla.

Lindström vangittiin murhasta epäiltynä. Surma-aseena käytetystä juustoveitsestä löytyi Lindströmin vasemman käden peukaloa muistuttava jälki ja - kuten jo ketjussa mainittiin - niin sukistaan löytyi verijälkiä, mutta myös hänen sukkiensa jälkiä oli kuivuneissa verilammikoissa pitkin asuntoa.

Epäilty oli sitä mieltä, että jotain on tullut tehtyä ja oli itsekin kummastellut miksi hän on vaihtanut vaatteitaan ja miksi hänellä on omaisuutta joka ei ole hänen. Mutta kiisti olleensa paikalla yksin - "jos siellä nyt edes olin" - sillä omien sanojensa mukaan hän on huono murtomies ja olisi tarvinnut kaverin avukseen päästäkseen jonkun asuntoon. Rouva Saariota hän ei sanonut tietävänsä.
- Tutkijoita jäikin kiusaamaan seikka, että asunnossa oli mukana myös joku muu Lindströmin lisäksi.

Kriminaalihuollon_talo.jpg
Kriminaalihuollon_talo.jpg (47.23 KiB) Katsottu 2666 kertaa
Pengerkatu poikkaistiin vuonna 1982 ja nyt tuon surmatalon osoite on Kinaporinkatu 2. Talossa toimii yhä tuo mainittu Vankeusyhdistys. Samainen Pengerkatu on minfossa tuttu osoite; talossa 25 surmattiin yhdeksän vuotta myöhemmin puolalaissyntyinen rouva.

Lindström itse tuntuu oikeudessa tavattuna rauhalliselta ja tyyneltä kuin ajattelisi "Mitäpä tässä, Sattuuhan sitä".

Jotenkin jäi sellainen tunne, että Lindström muisti mitä oli tehnyt, mutta mitä pidemmälle kuulusteluissa mentiin, niin sitä enemmän katsoi parhaakseen piiloutua muistamattomuuden taakse - ja pistää kaiken pitkäaikaisen kännin piikkiin.

Kursivoitu teksti on suora lainaus eräästä rikoslehdestä. Kuvat samaisesta lehdestä.

Vaan kuinkas sitten lopulta kävikään? Kuten jo mainittiin, niin murhasyyte kaatui raastuvassa ja tapaus meni hoviin. Ei auttanut edes se, että Lindströmin sukissa ollut veri oli vanhuksen verta. Hän kuului O-veriryhmään ja se oli harvinainen; vain 0,6 prosenttia suomalaisista omaa saman veriryhmän. Mutta todisteet eivät riittäneet. Kun ei muista niin ei muista ja koska mahdollisuus jonkun muun mukana oloon ja häneen tekemään tekoon oli mahdollinen, niin minkäs teet.

Ketjun aloittajaa siteeraten; Kuka tulee kertomaan loppuosan tarinasta?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

L'amourha
Hercule Poirot
Viestit: 2242
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja L'amourha » Ma Loka 28, 2019 9:14 pm

Taisi jäädä pimeäksi tämä henkirikos.
Lindström itkee kovaa kohtaloaan Alibin haastattelussa 11/86, oli ryöstetty Heinolassa, silmä sokeutumassa ja Pengerkadun painajainen vainoaa...
Jutussa mainitaan Lindströmin istuneen 1v 3kk teosta vahvasti epäiltynä, mikä vastaa edellä esitettyjä tietoja.
Kyseistä juttua minulla ei ole, pelkän antikvariaatin mainoksen varassa mennään.
en se minä ollut....jpg
en se minä ollut....jpg (100.3 KiB) Katsottu 2247 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6422
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: 87-vuotiaan naisen ryöstömurha Helsingissä vappuna 1982

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ma Loka 28, 2019 10:59 pm

Selvittämättä tämä on sitten jäänyt. Eipä tätä Ellen Saarion surmaa silti koskaan mainita missään Selvittämättömät henkirikokset -artikkeleissa (tosin ei tämä ole ainoa selvittämätön juttu, mikä on vuosien saatossa unohtunut). Ja onkohan tämän mediahuomio ollut edes tapahtuma-aikanakaan kovin kummoinen? Hesarissakin jutun seuranta näytti jääneen raastuvan vapauttavaan tuomioon.

Kiitoksia Lecter ja L'amourha tiedoista!

Vastaa Viestiin