Poliisi esti arvokuljetusryöstön Liedossa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6675
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Iltalehti kirjoitti:Thaimaasta tavoitettu epäilty vangittiin Turussa
4.12.2007 13:22

Viime viikolla Thaimaasta tavoitettu 37-vuotias suomalaismies on vangittu. Hänen epäillään olleen mukana rahankuljetusauton ryöstöyrityksessä, joka tehtiin marraskuun alussa Liedossa Varsinais-Suomessa.

Poliisi epäilee miehen osallistuneen rahankuljetusauton ryöstöön myös viime helmikuussa. Ryöstö tehtiin Suomen Pankin konttorin pihalla Turussa.

Turun käräjäoikeus vangitsi miehen tiistaina aamupäivällä. Rikostarkastaja Teijo Ristola keskusrikospoliisista kertoo, että miestä on ehditty kuulla vasta alustavasti.

Tutkinnan tiimoilta on vangittuna kymmenkunta henkilöä.

STT
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6675
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Iltalehti kirjoitti:Tietoja vuotaneelle poliisille sakkorangaistus
10.1.2008 14:28

Liedon raharyöstön rikollisryhmän jäsenelle tietoja vuotanut poliisi tuomittiin kolmeenkymmeneen päiväsakkoon Turun käräjäoikeudessa.

Raision poliisilaitoksella työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli tuomittiin sakkorangaistukseen virkasalaisuuden rikkomisesta. Hän joutuu maksamaan kolmeenkymmentä päiväsakkoa eli yhteensä 810 euroa. Poliisia ei pantu viralta tapauksen vuoksi.

Raisiolaispoliisi tarkisti elokuussa tietoja poliisin rekisteristä, kun rikollisryhmän jäsen näin pyysi. Poliisi tunsi miehen harrastuksen kautta, eikä tiennyt tämän kuuluvan rikollisryhmään. Poliisi myös myönsi tekonsa kuulusteluissa.
otus
Axel Foley
Viestit: 2329
Liittynyt: Ke Tammi 02, 2008 7:00 pm
Paikkakunta: Youranus

Viesti Kirjoittaja otus »

samasta aiheesta laajemmin IL
->
Tietoja vuotanut poliisi saa jatkaa virassaan
10.1.2008 14:28
Raisiolainen poliisi tuomittiin tietovuodosta sakkoihin. Esimieheltään hän sai kirjallisen varoituksen.



TURUN käräjäoikeus tuomitsi poliisin päiväsakkoihin. (RONI LEHTI)Turun käräjäoikeus tuomitsi luvatonta tietoa ulkopuoliselle vuotaneen 32-vuotiaan raisiolaisen vanhemman rikoskonstaapelin 30 päiväsakkoon, joka tekee yhteensä 810 euroa. Rangaistus tuli virkasalaisuuden tahallisesta rikkomisesta.

Raision poliisipäällikkö Jaakko Kares on antanut poliisille kirjallisen varoituksen. Mies jatkaa virassaan. Myöskään syyttäjä Heikki Lehto ei viralta panoa oikeudessa vaatinut.

Teko tapahtui viime vuoden elokuun 7. päivänä. Poliisi kertoi oikeudessa tuntemansa miehen pyytäneen häneltä tapaamista, mikä tapahtui Raision poliisilaitoksen kuulusteluhuoneessa.

Tapaamisen yhteydessä mies oli kysynyt ensin, oliko hänellä itsellään etsintäkuulutusta päällä. Tähän tietoon hänellä olikin oikeus.

Kuultuaan, ettei etsintäkuulutusta ole, hän oli kysynyt myös onko hänen perhetutuksi nimeämällään miehellä päällä sellaista kuulutusta, jonka perusteella tämä voisi joutua pidätetyksi.

- Katsoin asian poliisin ns. lokitiedostosta ja kerroin vain, että tällaista ns. vahvan luokan eli poliisin kielellä A1-etsintäkuulutusta miehestä ole. Siinä kaikki, poliisi kertoi oikeudessa.

Tähän hänellä ei olisi ollut oikeutta, sillä muista kuin kysyjästä itsestään ei mitään tietoa saa antaa.

Poliisi tiesi ettei saa luovuttaa tietoja

- Olen näitä hommia 10 vuotta tehnyt ja tiedän kyllä, mitä saa antaa ja mitä ei, poliisi sanoi.

Hän kuitenkin kertoi vakuuttuneensa siitä, että kysyjällä oli tuttunsa lupa tietoa kysyä.

Koska tieto myös oli vähäinen - ettei etsintäkuulutusta ole - hän katsoi syyllistyneensä vain huolimattomuuteen, josta ei tulisi rangaista.

- Ei hän saamillaan tiedoilla mitään tehnyt. Ehkä hän niitä kysyikin sen takia, että oletti jotain arkaluonteista tulevan ilmi, poliisi arveli.

Oikeus kuitenkin katsoi, että sekin tieto, ettei tietoa ole, on salattavaa tietoa.

Lisämerkitystä tietovuoto saa siitä, että sekä tietoja kysellyt poliisin sekä siviilissä että poliisin työn kautta tuntema mies on parhaillaan on vangittuna epäiltynä Suomen Pankin Turun konttorilla tapahtuneeseen rahankuljetusauton ryöstöön ja Liedon vastaavaan ryöstöyritykseen.

Myös mies, jota koskevaa tietoa poliisi antoi, on vangittuna samasta ryöstöstä epäiltynä. Voi olettaa, että tieto siitä, ettei etsintäkuulutuksia ole, kertoi miehille, että heidän jäljillään ei ryöstöstä olla.

Tietoja antanut poliisi ei tiennyt miesten kuuluvan rikollisjärjestöön
Jos alkaa pännii, niin anna bannii..
Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4941
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Taas kaksi epäiltyä tavoitettu, tällä kertaa Ruotsin kansalaisia. Onnistuivat pakoilemaan poliisia lokakuusta asti, mutta jäivät lopulta kiinni Espanjassa.Tutkinnalle haettaneen jatkoaikaa, koska määräaika syytteen nostamiselle on maaliskuun alku.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1486359

"Kaksi epäiltyä kiinni arvokuljetusryöstöstä
Kiinniotetut Ruotsin kansalaisia
9.2.2008 10:59, päivitetty 09.02. 16:16

Kaksi Suomen Pankin Turun-konttorin pihassa tapahtuneesta arvokuljetusryöstöstä epäiltyä otettiin perjantaina kiinni Espanjassa. Barcelonasta tavattuja miehiä epäillään Turussa tapahtuneen ryöstön lisäksi arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Liedossa.

Nyt kiinni otetut ovat olleet pakosalla viime lokakuusta, jolloin poliisi esti Liedossa suunnitellun arvokuljetusauton ryöstön. Paikalta otettiin kiinni 11 ihmistä, mutta kaksi rikoksesta epäiltyä pääsi pakenemaan.

- Nyt kiinni otetut ovat Liedon tapauksessa ydintekijöitä ja mahdollisesti sellaisia myös Turun tapauksessa. Liedossa toinen heistä pakeni ajoneuvosta, jolla ryöstö oli tarkoitus tehdä, rikostarkastaja Teijo Ristola keskusrikospoliisista kuvaili lauantaina.

Molemmat kiinni otetut ovat Ruotsin kansalaisia. Heidän jäljilleen päästiin kansainvälisen tutkijaryhmän avulla.

- Ruotsin poliisi on kartoittanut heidän aikaisempia liikkeitään, ja tiedossa oli myös, että osa teosta epäillyistä matkusti Suomeen Barcelonan kautta, Ristola sanoo.

Miesten epäillään kuuluvan rikoskoplaan, joka suunnitteli Liedossa arvokuljetusauton ryöstöä. Aiemmin helmikuussa saman koplan epäillään ryöstäneen arvokuljetusauton Suomen Pankin pihassa Turussa. Turusta ryöstäjät saivat saaliikseen huomattavan summan rahaa.

Vielä kaksi pakosalla

Turun ja Liedon tapauksia on tutkittu poliisissa viime talvesta lähtien, ja tutkinta jatkuu edelleen. Syytteen nostamisen määräaika on maaliskuun alussa, mutta todennäköisesti tutkintaan haetaan lisäaikaa.

- Tiukkaa tekee, ja todennäköisesti ihan siihen mennessä valmista ei tule. Tässä on suomalaisia, ruotsalaisia ja virolaisia epäiltyjä, joten jo pöytäkirjan käännöstyö on hankala pala, Ristola sanoo.

Jutussa on vangittu toistaiseksi 21 ihmistä, joista kaksi on vielä karkuteillä. Vangittuja epäillään ainakin törkeästä ryöstöstä ja sen yrityksestä, törkeästä veropetoksesta, ampuma-aserikoksesta, moottorikulkuneuvojen käyttövarkauksista, rekisterimerkintärikoksista ja väärennyksistä.

Kotietsinnöissä ryhmän käytöstä on löytynyt muun muassa räjähdysaineita, väärennettyjä matkustusasiakirjoja, aseita ja todisteita pimeän työvoiman välittämisestä.

Viimeksi Liedon ryöstöyrityksestä epäilty jäi kiinni marraskuussa Thaimaassa. Silloin kiinni jäänyt oli suomalaismies.
STT-IS"
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-
Avatar
maija turjukka
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4941
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Miina kirjoitti:Iltalehdessä mm. kuvat ja tällaista:
Karkuteillä ovat 43-vuotias Johan Anthony Batalla sekä 36-vuotias Mikael Björn Malmberg. Molemmat miehet ovat ruotsalaisia.
Taisivat nyt joutua kiinni... :)
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-
373
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Su Helmi 03, 2008 11:22 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 373 »

Tuli tuossa muuten mieleeni, että mitä järkeä on ryöstää arvokuljetuksia, kun eikö niissä kuitenkin ole jonkinlaiset lähettimet joiden avulla esim. poliisi voi määrittää ks. lastin tarkan olinpaikan?

Tuossahan jää satavarmasti kiinni o.o
otus
Axel Foley
Viestit: 2329
Liittynyt: Ke Tammi 02, 2008 7:00 pm
Paikkakunta: Youranus

Viesti Kirjoittaja otus »

373 kirjoitti:Tuli tuossa muuten mieleeni, että mitä järkeä on ryöstää arvokuljetuksia, kun eikö niissä kuitenkin ole jonkinlaiset lähettimet joiden avulla esim. poliisi voi määrittää ks. lastin tarkan olinpaikan?

Tuossahan jää satavarmasti kiinni o.o
Semmoinenko mieleen tuli, noh kyllä ne Ruotsissa ainakin osaa, os ei muualla..
Jos alkaa pännii, niin anna bannii..
murhavaari
Harjunpää
Viestit: 305
Liittynyt: Ti Huhti 24, 2007 8:54 pm
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja murhavaari »

373 kirjoitti:Tuli tuossa muuten mieleeni, että mitä järkeä on ryöstää arvokuljetuksia, kun eikö niissä kuitenkin ole jonkinlaiset lähettimet joiden avulla esim. poliisi voi määrittää ks. lastin tarkan olinpaikan?
Kuljetusautossa on varmaan ainakin GPS tai parikin, joten poliisi/vartioliike kyllä tietää missä auto on. Näppärä varas siirtää rahalaatikot omaan kärryynsä ja jättää Securitaksen Ladan tiensivuun poliiseja odottamaan.

Se olisikin sitten jo mielenkiintoisempi asia tietää onko ne varsinaiset rahalaatikot miten suojattuja. Väripanoksia ja aikalukkoja varmaan löytyy, mutta onko niissä vielä omat lähettimensä onkin jo vaikeampi kysymys. Eikös ruotsissa noita arvokuljetusautoja vielä availtu räjähteillä, eli varmaan ihan kahvasta kääntämällä ei rahasäiliön ovet aukea.
vanha ja väsynyt
373
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Su Helmi 03, 2008 11:22 pm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 373 »

Juu eli niiden tekijöidenkin pitää olla aika perillä siitä, mitä tekevät, mikäli aikovat kiinnijäämättä selvitä.

Se vaan mietityttää, että eihän se olisi kovin vaikea tehdä sellaisia "laatikoita" mitä ei saisi murrettua tai räjäytettyä? Onhan se tekniikka nyt siinämielessä kuitenkin aika pitkälle kehittynyt, että ei luulis olevan kovin ihmeellistä? - Väripanoksia, panssareita, aikaviivelukkoja yms.. :D
MONDEO
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: La Loka 20, 2007 2:54 pm

Viesti Kirjoittaja MONDEO »

373 kirjoitti:Juu eli niiden tekijöidenkin pitää olla aika perillä siitä, mitä tekevät, mikäli aikovat kiinnijäämättä selvitä.

Se vaan mietityttää, että eihän se olisi kovin vaikea tehdä sellaisia "laatikoita" mitä ei saisi murrettua tai räjäytettyä? Onhan se tekniikka nyt siinämielessä kuitenkin aika pitkälle kehittynyt, että ei luulis olevan kovin ihmeellistä? - Väripanoksia, panssareita, aikaviivelukkoja yms.. :D
Ei teknisesti ihmeellinen tehdä ryöstövarma, mutta taloudellisesti varmaankin, koska pitää käyttää erikois metalliseoksia ja sillä pitäähän rahat olla siirrettävissä pois autosta esim jos auto hajoaa tai joutuu onnettomuuteen tms.

Ja Jos olen oikeen ymmärtänyt niin ei niillä rahankuljettajilla ole avaimia sahasäilöön vaan lähettäjällä ja vastaan ottajalla on vain mahd avata säilö laillisesti rikkomatta autoa tms.

Ja vaikka käytettäisiin erikoismetalleja niin kyllä aina on keino murtautua/päästä läpi kun jokaisella yhdisteellä on omat hyvät ja huonot puolensa Esim. jos on kestävä niin voi olla liian raskas liikuteltava ja jos taas kevyt niin ei kestä. Sillä jotkut metallit kestävät kuinka paljon vain puristusta laajalta alalta mutta kun piikillä pistää niin metalli on halki jopa 1/20 puristus voimalla mitä laaja alainen puristus kesto.

Siispä mielestäni pitäisi säilön olla moni kerroksinen(varmaan onkin), 1.(päälys kerros)olisi laaja alaisen puristuksen kestävä , 2. kerros(keskimmäinen)Palon kestävä 3.kerros(sisin) kevyt mutta esim pisto rasitusta kestävä kerros eli esim KEVLAR(joka on myös palonkestävä) http://fi.wikipedia.org/wiki/Kevlar .

Tärkeinhän olisi viivyttää/hidastaa ryöstöä niin että pako on "mahdotonta", mutta aina on joku joka yrittää vaikka kiinnijääminen olisi kuinka varmaa vain.
Laitkin ovat ihmisten laatimia. Luonnon laki on elinehto.
I´am HOT, drugs are not.
...
jamppa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1327
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 4:05 pm
Paikkakunta: Korpi pohjoisessa

Viesti Kirjoittaja jamppa »

Kyllä ne vartijat ihan ite niitä rahalaukkuja sinne autoihin pakkaa. Vai mitä tarkoitit tuolla että lähettäjällä ja vastaanottajalla on avaimet?
Olette lukinneet itsenne pelon häkkeihin, ja katso, valitatteko nyt vapauden puuttumisesta.
MONDEO
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: La Loka 20, 2007 2:54 pm

Viesti Kirjoittaja MONDEO »

jamppa kirjoitti:Kyllä ne vartijat ihan ite niitä rahalaukkuja sinne autoihin pakkaa. Vai mitä tarkoitit tuolla että lähettäjällä ja vastaanottajalla on avaimet?
Jaa eikä se sit on vaan ulkomailla(ehkä USAssa) niin(tai luulisin ainakin), muistaakseni siitä on ollut jossain lehdessä tai TVssä(voin olla väärässäkin).

Vai ollaanko maailmalla niin tyhmiä että kuka vaan voi viedä rahat??????
Laitkin ovat ihmisten laatimia. Luonnon laki on elinehto.
I´am HOT, drugs are not.
...
Jusperi
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Joulu 18, 2007 12:18 am

Viesti Kirjoittaja Jusperi »

Liedon suuren rahankuljetusryöstön oikeudenkäynnit uuteen Saramäen vankilaan
Julkaistu: 28.3.2008 14:46
Pyry Lapintie
helsingin sanomat

TURKU. Turun rahankuljetusauton ryöstön ja Liedon vastaavan rahankuljetusauton ryöstöyrityksen oikeudenkäynnit alkavat toukokuussa ja jatkuvat kesäkuun puolelle.

Oikeudenkäynnin istunnot pidetään poikkeuksellisesti uudessa Saramäen vankilassa Turussa.


Jutussa on ollut vangittuna 21 epäiltyä, joista kaksi arvonkuljetusliikkeen entisiä työntekijöitä.

Viimeisimmät kaksi Suomen Pankin pihalla vuosi sitten tapahtuneen raharyöstöstä epäiltyä miestä otettiin kiinni Barcelonassa Espanjassa helmikuussa.

Turun käräjäoikeus on määrännyt syytteet nostettaviksi viimeistään 5. toukokuuta. Pääkäsittely alkaa toukokuun lopussa.


Liedon rahankuljetusauton ryöstöyritykseen osallistui viime vuoden lokakuussa kansainvälinen rikollisliiga.

Vangittuja miehiä epäillään ainakin törkeästä ryöstöstä ja sen yrityksestä, törkeästä veropetoksesta, ampuma-aserikoksesta moottorikulkuneuvojen käyttövarkauksista, rekisterimerkintärikoksista ja väärennyksistä.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lied ... 5235130770
Sitä saa mitä tilaa.
HuHu

Viesti Kirjoittaja HuHu »

Keskisuomalaisessa oli tänään että Turussa olisivat saaneet miljoona euroa ja yksi tekijöistä olisi ollut neljässäkymmenessä keikassa mukana.
Täytyy olla elämäntaso kohillaan kun tarvii tehdä noin paljon rahankuljetus ryöstöjä.
palakon
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2007 11:47 pm

Viesti Kirjoittaja palakon »

Keskisuomalaisessa oli tänään että Turussa olisivat saaneet miljoona euroa ja yksi tekijöistä olisi ollut neljässäkymmenessä keikassa mukana.
Täytyy olla elämäntaso kohillaan kun tarvii tehdä noin paljon rahankuljetus ryöstöjä.
No jos ryöstön valmisteluun menee jo 140000 ja saaliin jakajia on kymmeniä, niin eipä tosta miljoonasta nyt niin paljoa jää.
Eikä varmaankaan joka ikisestä ryöstöstä tule miljoonaa,
osasta ei tuu latin latia vaan pallo jalkaan.
Vastaa Viestiin