Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13300
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Testit & utelut - osastolla on tästä ammoin ollut kysely ja oletan, että tekijä tarkoitti tätä julmaa ja häikäilemätöntä verityötä. Tosin kysyjä puhuu 5-vuotiaasta tyttärestä, mutta muistikuvat ja puheet ovat voineet muuttua liki 40 vuoden aikana.

Ja vaikka ei tarkoittanutkaan, niin ohessa Kaarelan naissurman uutisointia:

Sen verran plarasin arkistoa, että löysin tapauksen uutisoinnit (HS) päivämääriltä 10.11.1970 tunnustus ja surma-ase. 19.11.1970 vangitseminen ja syyte sekä uutisia oikeudenkäynnistä vuodelta 1971.

10.11.1970: Kaarelan surmasta epäilty tunnusti. Kuulusteluissa pidätetty 18-vuotias espoolainen putkiasentajaoppilas myönsi surmanneensa rouva Raija Anneli Rostin, 24, lokakuun 12 päivänä Etelä-Kaarelassa...
...surmattiin metsäpolulla maanantaina neljä viikkoa sitten.


Surma-ase osiossa: Tunnustuksen jälkeen poliisi etsii enää surma-asetta ja selvittää tekijän pakoreittiä... ...veriteon tunnustanut ei ole aiemmin ollut tekemisissä poliisin kanssa... ...omien sanojensa mukaan hän on ollut mielellisissä ristiriidoissa ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena... ...ratkaisevat tuntomerkit poliisit saivat vasta viikko sitten.

Jatkui seuraavalla sivulla: Lapset näkivät äitinsä surman. ...löydettiin surmattuna oikotien varresta Etelä-Kaarelassa klo 15 jälkeen... Hän oli palaamassa nuorimman lapsen Jannen kanssa Kannelmäestä, josta he hakivat viisivuotiaan Jarkon. Surmapaikalta oli Rostien asuntoon matkaa noin 100 metriä. Veriteon nähneet lapset olivat poliisien tullessa shokkitilassa ja heistä nuorempi toimitettiin välittömästi Sofianlehdon sairaalaan. Myöhemmin he ovat olleet isoäidin hoidossa lähellä Heinolaa.

19.11.1970: Espoolainen putkiasentajaoppilas jäi kiinni oman puhelinsoittonsa perusteella. Apulaispoliisipäällikkö Lauri Mäkelä rikospoliisista kertoi, että nuorukainen halusi ilmoittautua surmatyössä todistajaksi. Nuorukaisen selonteko rouva Anneli Rostin surmasta oli kuitenkin liian seikkaperäinen. Hänet pidätettiin ja kuulustelut aloitettiin.

Syyte-uutisessa mainittiin mm. ...että nuorukainen oli jo 19-vuotias ja syyttäjä kaupunginviskaali Jorma Uski esitti syytteen murhasta. Kahden lapsensa kanssa lastentarhasta palaamassa ollut myyjätär Raija Anneli Rosti, 24, surmattiin lastensa silmien edessä Helsingissä Etelä-Kaarelassa lokakuun 12. päivänä. Hänen ruumiinsa löydettiin kello 15 aikoihin Nurmijärventieltä Kalannintielle johtavan metsätien varrelta.

En tunne kovin hyvin tätä Etelä-Kaarelan seutua, mutta Kalannintie on Hämeenlinnanväylän itäpuolella kun taasen (Vanha)Nurmijärventie oikealla puolen. Kenties joku muistaa paremmin onko nykyinen Vanha Nurmijärventie sama kuin Nurmijärventie vuonna 1970?

Uutinen jostain lehdestä 9.1.1971: Kaarelan surman oikeudenkäynti lykättiin jälleen
-Puolustus katsoi, että eräs oleellinen seikka puuttuu: motiivi! Asian käsittelyä lykättiin kahdella viikolla


Uutinen jostain sanomalehdestä 15.7.1971: Kaarelan surmaaja syyntakeeton
Lääkintöhallituksen lausunnon mukaan syytetty on ymmärrystä vailla ja on mielisairaalahoidon tarpeessa ja jää toistaiseksi sairaalaan hoidettavaksi.
...hyökännyt tapahtumapäivänä takaapäin uhrin kimppuun ja surmannut tämän 29:llä teräaseen iskulla. ...asianjajan mielestä syytetyn tunnustus ei ole pätevä.


Ja edelleen 11.8.1971: Kaarelan murhasta tuomio
...äänestyksen jälkeen annetussa päätöksessä teko määriteltiin murhaksi, mutta mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi todettu syytetty jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Syytetty, joka tällä kertaa oli itse oikeudessa passitettiin takaisin Niuvanniemen mielisairaalaan.


Samoihin aikoihin Kaarelan murhan kanssa - syksyllä 1970 - oli liikkeellä Kruununhaan kuristaja. Muistattehan tämän mystisen hahmon, joka teki kait kolme päällekäyntiä Kruununhaan kaupunginosassa. Jäikö hän muutes koskaan kiinni?

Samoihin aikoihin Kaarelan tuomion kanssa - kesällä 1971 - oli liikkeellä kaksoismurhaaja Katajainen. Hänet ainakin vanhemman polven rikosharrastajat muistavat.

MEG
Javier Pena
Viestit: 1856
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja MEG »

!960-luvun "Nurmijärventie" kulki kaarelasta Haagan sivuitse Mannerheimintien jatkeeksi. Hämeenlinnantie Rakennettiin Kaarelaan saakka tämän tien päälle. Tämä ei nyt liity juuri itse tapaukseen, joka ilman syyllisen yhteydenottoa olisi varmaan jäänyt ikuiseksi mysteeriksi, kuten jäävät helposti jutut joissa surmaajalla ja uhrilla ei ole mitään aiempaa yhteyttä.

Avatar
Mäsä-Masa
Neuvoja-Jack
Viestit: 579
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa »

Doctor Lecter kirjoitti:
Kahden lapsensa kanssa lastentarhasta palaamassa ollut myyjätär Raija Anneli Rosti, 24, surmattiin lastensa silmien edessä Helsingissä Etelä-Kaarelassa lokakuun 12. päivänä. Hänen ruumiinsa löydettiin kello 15 aikoihin Nurmijärventieltä Kalannintielle johtavan metsätien varrelta.

En tunne kovin hyvin tätä Etelä-Kaarelan seutua, mutta Kalannintie on Hämeenlinnanväylän itäpuolella kun taasen (Vanha)Nurmijärventie oikealla puolen. Kenties joku muistaa paremmin onko nykyinen Vanha Nurmijärventie sama kuin Nurmijärventie vuonna 1970?
En tunne tapausta, mutta...

Minulla on vanha Helsingin kaupungin kartta vuodelta 1960 ja olen verrannut moderniin nettikarttaan vuosimallia 2011 (esim. Google Maps, Fonecta ym.). Veritekohan tapahtui vuonna 1970.
Kalannintie on yhä Kalannintie nykyisessä Hakuninmaassa Hämeenlinnanväylän itäpuolella. Nykyinen Etelä-Kaarela on Hämeenlinnanväylän vasemmalla puolella, Kannelmäen pohjoispuolella.
Vuoden 1960/-70 Vanha Nurmijärventie on nykyään Vanha Kaarelantie, joka lähtee Vihdinväylästä Konalasta, kulkee Malminkartanon kautta ja saapuu Kaivokselaan siihen Teboilin risteykseen saakka. "Uusi" kaksikaistainen Nurmijärventie on nykyään nelikaistainen Hämeenlinnanväylä.

Joten surmapaikka lienee ollut suunnilleen nykyisen alikulkukäytävän kohdalla, joka yhdistää Kaarelan Runonlaulajantietä ja Hakuninmaan Kalannintietä Hämeenlinnanväylän kautta.
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.

kakkosurpo
Sherlock Holmes
Viestit: 7072
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Nämä murhatun Anneli Rostin lapset ovat mitä ilmeisemmin pärjänneet loistavasti elämässään, kokemastaan huolimatta.
Toivotaan että tämä murhaaja on lähtenyt tästä maailmasta pois. Ihan sama millälailla, kunhan olisi lähtenyt.
Täällä tänään, missä huomenna?

Chikatilo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1314
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Rosti surmattiin vain noin sadan metrin päässä kotoaan, jonne hän oli muuttanut puolisoineen elo-syyskuun vaihteessa 1970. Asuintalo oli Kimpitien alkupäässä oleva vanhempi puutalo - liekö enää pystyssäkään.

Päiväkodista oltiin tulossa. Lapsista nuorempi (poika, 3 v) löydettiin vaunuista, jotka oli tuupattu metsään. Vanhempi lapsi (poika, 5 v) oli paennut kotipihalle. Lapset olivat fyysisesti kunnossa.

Mainittakoon, että metsiköstä löytyi tekopaikan läheisyydestä verinen miesten takki, huivi ja vaalea peruukki.

Tarkempi tapahtumapaikka on kuvassa. Kartta on 70-luvun lopun painos, mutta lähempänä todellisuutta kuin 60-luvun lopun kartta. Kartoittajilla oli tuolloin vaikeaa pysyä muutosten perässä, koska soraa siirtyi vauhdilla paikasta A paikkaan B.

Tapahtuma on turhuudessaan vieläkin ahdistava.
Liitteet
Copyright: Maanmittauslaitos ja Google
Copyright: Maanmittauslaitos ja Google
Rosti (640x319).jpg (203.47 KiB) Katsottu 4621 kertaa
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Avatar
paccasucco
Javier Pena
Viestit: 1748
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Kuva

Avatar
paccasucco
Javier Pena
Viestit: 1748
Liittynyt: Ti Syys 02, 2014 9:28 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja paccasucco »

Uutinen Etelä- Saimaassa muutama viikko surmatyön paljastumisen jälkeen:

Kuva

L'amourha
Axel Foley
Viestit: 2413
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

HS 10.06.1972 Raija Anneli Rosti hovin tuomio.jpg
HS 10.06.1972 Raija Anneli Rosti hovin tuomio.jpg (201 KiB) Katsottu 3153 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

mikko1979
Harjunpää
Viestit: 331
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2011 5:09 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja mikko1979 »

Löysin tämän tapauksen ensimmäisen uutisen Helsingin Sanomien arkistosta tiistain 13.10.1970 lehdestä. Otsikkona oli Äiti surmattiin lapsien nähden.
Syy siihen miksi huomioni kiinnittyi tähän tapaukseen, oli se, että olen nähnyt aiemmin jutussa olevan kuvan vuoden 1988 poliisi kertoo kirjassa, jossa käsiteltiin rikospoliisin toimintaa suomessa.

Joosua
Martin Beck
Viestit: 760
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Naisen surma Helsingin Kaarelassa 1970

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Aikoinaan paikalliset ihmiset kertoivat "Kaarelan murhaajan" asuneen Espoossa Odilammella. Ja kun lapsuuden kotini on samoilla seuduilla niin minäkin tulin tietämään tämän henkilön. Vastasi kyllä hyvin edellä mainittuja tuntomerkkejä. Henkilön katse ja olemus oli sellainen että todettu " ymmärrystä vailla" on varsin helppo uskoa.
Karmea kohtalo oli nuorella äidillä. Myös sääli lapsia, ihme jos eivät menneet aivan pois tolaltaan.

Vastaa Viestiin