Daltonin veljekset - Eura

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat
Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7295
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Daltonin veljekset - Eura

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Juuri huomasin, että näistä superkuuluisista Euralaisista veljeksistä ei ole vielä omaa keskustelua.
Viime aikoina nuorin veljeksistä on ainakin kunnostautunut tyttöystävänsä Hennan (Vesa Keskisen ex) kanssa pikkutuhmissa kuvissa Hymyssä.
Tietääkö kukaan mitä muille Daltoneille kuuluu nykyään?

VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4936
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Daltonin veljekset

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Ja miten kävi siinä, kun ainakin osa pojista otti ja lähti vankilasta karkuuseen? Jäivätkö kiinni ja milloin ja missä?

Muutenkin poikien menosta kiinnostaisi kuulla nykyisellään. Muistaakseni joku heistä puhui jonkun firmankin perustamisesta jossain välissä?

Edit: HS:ssä kuukauliite, näyttäisi tosin olevan vain vanha...

http://www2.hs.fi/extrat/digilehti/kuuk ... te/072000/

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


Avatar
maija turjukka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5016
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Viesti Kirjoittaja maija turjukka »

Enpä tiedä nykyisistä kuulumisista, mutta aika huvittavan jutun löysin googlettamalla Leevin... Hesarin arkistosta:

" KOTIMAA - ARKISTO TIISTAINA 18.3.2003

Koistisen veljekset keräsivät 146 ääntä

Euran Daltoneiksi kutsutut ja Pahat pojat -elokuvasta tunnetut Koistisen veljekset Lasse, Leevi ja Pekka olivat eduskuntavaaleissa ehdokkaina äärioikeistolaiseksi luonnehditussa Suomi nousee - kansa yhdistyy -puolueessa.
Poikien valtiomiesura lähti kuitenkin käyntiin yskähdellen. Veljeksistä nuorin, 18-vuotias Lasse Koistinen oli ehdokkaana Pirkanmaalla ja keräsi 54 ääntä.
Vanhin veljeksistä Leevi Koistinen, 26, oli ehdolla Helsingissä ja sai 20 ääntä. Pekka Koistinen, 21, pyrki Hämeestä ja keräsi 72 ääntä.
Erkki Koistinen, 23, ehti viime tipassa luopua ehdokkuudestaan Uudenmaan vaalipiirissä. Hänen tyttöystävänsä sai taivuteltua Köyliön vankilassa istuvan Erkin luopumaan ehdokkuudesta, vaikka tämä oli jo allekirjoittanut ehdokaspaperit."

Mahtaakohan tuo poikien edustama Suomi nousee -kansa yhdistyy -puolue olla vielä olemassa? Ei näyttänyt edes Erkin vankilassa olo haittaavan puoluetta, kun olivat ehdokkaaksi pyytäneet...

Pitänee jatkaa googlettelua paremman tekemisen puutteessa
:roll:
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Bombay
Adrian Monk
Viestit: 2860
Liittynyt: Ma Touko 07, 2007 9:25 am

Viesti Kirjoittaja Bombay »


Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7295
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Viesti Kirjoittaja Tiina »

maija turjukka kirjoitti:Erkki Koistinen, 23, ehti viime tipassa luopua ehdokkuudestaan Uudenmaan vaalipiirissä. Hänen tyttöystävänsä sai taivuteltua Köyliön vankilassa istuvan Erkin luopumaan ehdokkuudesta, vaikka tämä oli jo allekirjoittanut
Ja minä kun oon luullut, että jostain tuomitut ei saa edes osallistua vaalimeininkeihin, mutta kai se sitten on niin, että puolueet itse raakaavat pahimmat rötöstelijät.
Mutta tuo Daltonien kansanedustajiksi pyrkyröinti on mennyt kyllä multa kokonaan ohi. :shock:
Kaikkea ne puolueet keksii ääniä saadakseen. :roll:

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13307
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

maija turjukka kirjoitti: Euran Daltoneiksi kutsutut ja Pahat pojat -elokuvasta tunnetut Koistisen veljekset Lasse, Leevi ja Pekka olivat eduskuntavaaleissa ehdokkaina äärioikeistolaiseksi luonnehditussa Suomi nousee - kansa yhdistyy -puolueessa.
Saman puolueen ehdokkaana vuoden 2003 eduskuntavaaleissa oli Lahdessa 20.8.-03 pariskunnan häikäilemättömästi murhannut Tuomo Hippeläinen. Paska vetää kärpäsiä puoleensa...

Ehdokas Hippeläisen edesottamuksista enemmän täällä:

http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=748 sekä mm. Alibissa 3/04.

Tuo Koistisen veljeksistä tehty elokuva oli suht syvältä. Veljeksiä näytelleet miehet olivat liian vanhoja siihen hommaan ja isänpelko aikuisen näköisillä miehillä ei oikein "uponnut". Joku jo ottikin esimerkkiä ja veti varastetulla (?) maasturilla Heinolassa automaattiaseman bensamittarin nurin katsottuaan ao. elokuvan.

Sankariviitan sovittaminen veljesten harteille sekä tekojen ymmärrys ihmetyttää. Heidän touhuistaan koitui kuitenkin mittavat tappiot monille yrittäjille ja yksityisille. Osa vahingoista jäi varmasti uhrien itsensä maksettaviksi.

Tuosta elokuvasta oli hauska vitsi - en nyt muista missä, mutta sanottiin, että se oli ensimmäinen elokuva, jossa Vesa-Matti Loirin ei tarvinnut näytellä, vaan sai olla ihan omana itsenään :D
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

vasikka
Rico Tubbs
Viestit: 1252
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Minuakin pisti vihaksi se, että niistä roistoista tehtiin lähestulkoon sankareita. Sitten vielä kehtasivat itkeä, että eivät hyötyneet riittävästi taloudellisesti elokuvasta.

Avatar
Marsalkka
Horatio Caine
Viestit: 6314
Liittynyt: To Elo 30, 2007 3:27 pm

Viesti Kirjoittaja Marsalkka »

vasikka kirjoitti:Sitten vielä kehtasivat itkeä, että eivät hyötyneet riittävästi taloudellisesti elokuvasta.
Omaa tyhmyyttä. Suostuivat typeryyttään elokuvan markkinointiin ja palkkioksi saivat cd:n dvd:n ja bensarahat ensi-iltabileisiin. Aika nolo...
Cicero:en ol epahemminkehuskellut saavutuksillani ja vaadittiin linkkiä minulla ei sitä ollut, suoraan en voi sanoa missä työskentelen joten piti kiertotietä kirjoittaa...marsalkka on alusta asti ollut tökerö jossain vaiheessa menee pinna kenellä tahansa.

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13307
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tämä osio on jotenkin hiljainen siihen nähden millaista huomiota juttu sai aikoinaan.

Alibissa 12/2000 ja kirjassa Kohutuimmat rikokset on käsitelty ns. Daltonin veljesten ts. Koistisen veljessarjan edesottamuksia. Tuomiota he olivat Turunseudun käräjäoikeudessa saaneet Alibin mukaan seuraavasti. Leevi Koistinen, 25, ja Erkki Koistinen, 21, kumpainenkin 10 kk ehdotonta, Pekka Koistinen, 19, 1 vuosi ja 2 kk ehdotonta ja nuorimmainen, Lasse, 16, sai vuoden ehtoollista.

Kalliiksi heidän temppunsa yhteiskunnalle tulivat, sillä esitutkinnan aikana tutkinnanjohtaja joutui anomaan 100 000 markan erillisrahoitusta pelkästään Koististen rikollisen toiminnan tutkintaan. Vahingonkorvauksia tuli veljessarajalle yhteensä 1 500 000 markkaa.

Koististen asianajajana toiminut Jaakko Viinikkala sanoi, että vankila tekee pojille varmasti myös hyvää. Lisäksi arveltiin tuolloin, että veljekset saavat vankilassa varsin hyvän kohtelun. Pari viikkoa läänillä ja sitten avovankilaan. Asiaan tietysti kuuluu, että heille tuli runsaasti ns. fanikirjeitä. Varsinkin naiset ovat olleet innokkaina veljesten suhteen.

Koististen äiti kertoi myös kuinka kovaa elämä on ollut; "ei pojat pohjimmiltaan pahoja ole. rahaa vain tarvitsivat ja sitten innostuivat liikaa".

Lehtijutuissa on räikeällä tavalla loukattu veljesten isää. Jutuissa on jopa nimetty sairaus, jota veljesten isä potee. Tälläiset palajstukset ovat suomalaisessa yhteiskunnassa yleensä yksityiselämän loukkaamista. Mielenkiintoista onkin nähdä, lähteekö Koistisen isäukko vaatimaan oikeusteitse korvauksia.

Alibi pyysi haastattelua tuolloin veljeksiltä, mutta... "emme anna mitään haastattelua Alibi-lehteen", "Miksi?" "Negatiivinen vaikutus". "Mutta tehdäänhän teistä elokuvakin?" "Se on eri asia. Nyt on nämä oikeudenkäynnit ja kaikki..." "Saatteko rahaa elokuvasta`?" "Ei tiedä vielä". Lopuksi vielä ilmeni, että he eivät anna aikakauslehtiin haastatteluja, koska "ne ovat niin paskoja, ja se ei oo sama kuin televisio".

Ensin lupaudutaan julkisuuteen, mutta sitten itkeä tuherretaan, että julkisuus on paskaa. Ainakin sellainen mistä ei makseta... :roll:
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

sorsake
Martin Riggs
Viestit: 620
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:06 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sorsake »

Minulla on se kasitys, etta isa on nyt jo kuollut? Vai olenko vaarassa?

Koistisen veljekset lienevat hyva esimerkki siita, miten yhteiskuntakelpoisuus ei tule jokaisella ihmisella luonnostaan vaan siihenkin pitaa kasvaa. Toisaalta en missaan nimessa menisi nostamaan heita jalustalle tai paastamaan rangaistuksetta (jotkut ovat kai sekoilleet tuon ekan tuomion jalkeenkin). Sitapaitsi samoista oloista lahtoisin ollut isosisko on hyvinkin lakiakunnioittava kansalainen.

Koko tasta Koististen saagasta on jaanyt se outo fiilis, etta jonkun olisi tarvinut tehda jotain tuolle perhehelvetille. Mutta kenen ja mita? Minulle ei myoskaan oikein ole selvinnyt, mika aidin rooli perheessa oikein oli. Isahan oli tarinan konna.

Niin, onko kukaan "pohjimmiltaan paha"? Pahimmatkin hirviot omasta mielessaan tekevat asioita, jotka ovat oikeutettuja ja hyvia...

Jv^
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 10:06 pm

Re: Daltonin veljekset

Viesti Kirjoittaja Jv^ »

Tämä oikea paikka kysyä, elikkäs nostetaas ylös alkajaisiks ois http://nettitv.nelonen.fi/default.asp?v ... &vd=5&cc=1 ois hyvä video missä on 3 daltonia.

Elikkäs voiskos joku valasta daltoneista tietoa alkoi kiinostaa kovasti, Erkki on ainaki erittäin asiallisen oloinen kaveri.

Lopussa sano että 750tuhattamarkkaa mitäs tarkotti sillä? mikäs rikos se oli.

thorne
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Su Huhti 28, 2013 12:31 pm

Re: Daltonin veljekset

Viesti Kirjoittaja thorne »

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artik ... an/2451904

Linkin takana muutama video

Euran Daltonit kaidalla tiellä: Koistiset eivät syytä rötöstelystään muita kuin itseään

Vieläkö muistatte Euran Daltonit? Koistisen veljekset, jotka tekivät yli sata omaisuusrikosta noin viisitoista vuotta sitten. Tavaramerkkinä oli seteliautomaattien irti nyppäiseminen vaijerin ja auton avulla ja pankkimurrot kattoikkunan kautta Karhukopla-tyyliin.

Veljekset saivat paljon sympatiaa osakseen, sillä yksitoistalapsisen perheen pojat aloittivat varastelun aluksi nälkäänsä. Tiukkaan uskonnolliseen lahkoon sitoutunut perheen isä sairasti skitsofreniaa, vei perheen ruokarahat ja käyttäytyi väkivaltaisesti.

Poikia ei osattu aluksi epäillä rikoksista, sillä urheilulliset pojat eivät edes polttaneet saati juoneet. Kun he jäivät kiinni, koko valtakunta seurasi henkeään pidättäen tuomion julistamista. Kolme vanhinta sai parin, kolmen vuoden ehdottoman tuomion, tekohetkellä vasta 15-vuotias nuorin veli vältti vankilan.

Nykyään Euran Daltoneille kuuluu hyvää. Rötöksistä jäi tosin rikosrekisteri ja paljon velkaa ulosottoon, mutta muuten veljesten elämä on raiteillaan. Menneisyys kulkee silti vielä mukana, siitä pitää huolen myös perheen elämää mukaileva Pahat pojat -elokuva.

Kaksi vanhinta, Leevi ja Erkki Koistinen kertovat tämän illan 45 -minuuttia ohjelman haastattelussa, että tänä päivänä he syyttävät törttöilystään vain itseään. Vaikka aluksi varastettiin nälkään, ahneus sai vallan ja lopulta varastettiin jännityksen ja rahan vuoksi.

Vaikka pojat ovat jättäneet menneisyyden taakseen ja keskittyvät nyt tähän hetkeen, isän raskas muisto painaa vielä: anteeksianto on vaikeata.

Kikki Hiiri
Martin Riggs
Viestit: 610
Liittynyt: Ma Tammi 28, 2013 8:54 pm

Re: Daltonin veljekset

Viesti Kirjoittaja Kikki Hiiri »

Näille sälleille sanoisin seuravat asiat.

Pitäkää rehti linja. Mä en pahalla katso vaikka vastaan tulisivat, ja jos se on mun vallassa, auttaisin piirun verran eteenpäin elämässä.

Tyhmiä juttuja tullu itsekin tehtyä, mutta ne on menneisyyttä. Pakon edessä tekisin kaiken uusiksi, mutta siksi toivoisin pojille parempaa tulevaisuutta. Ettei tarvitse enää spedeillä.

Näitä oman elämänsä spedeilijöitä on maailma pullollaan, ja ne kusee asiansa toistamalla vanhat virheet, esimerkkinä ylipölö Joel Lilo. Toivon parempaa kaikille sen ansaitseville. Tulevaisuus näyttää ansaitsevatko "Daltonit" mun sympatiat. Toivon niin.
Everything in the world is either a potato or not a potato

HeavyLoad
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Ke Marras 20, 2013 9:45 pm
Paikkakunta: Coruscant

Re: Daltonin veljekset

Viesti Kirjoittaja HeavyLoad »

Tässä - kuten niin monessa muussakin rikostapauksessa - kiinnostavaa on, miksi kaverit tekivät noin absurdin "uravalinnan" josta ei oikein voi olla jäämättä kiinni. Luulisi, että tuolla ahkeruudella ja kekseliäisyydellä, mitä veljekset rötöksissään osoittivat, voisi ihan laillisin keinoin päästä vaikka kuinka pitkälle. Lapsellisia he toki olivat ja ovat varmaan edelleen, mutta ei tuollaisten pankkiholvimurtojen tekeminen todellakaan onnistu kaikilta. Eivät olisi ihan heti edes jääneet kiinni ilman leveilyä rahoilla.

Mutta vastaus kysymykseen miksi on varmaankin se, että eivät olleet koko elämänsä aikana nähneet mallia normaalista työnteosta ja vastuun ottamisesta.

Lisäys: Omassa mielessäni hieman vastaava tapaus on vuonna 1980 tehty "Suomen suurin pankkiholvimurto" jonka tekivät niin ikään Turun seudulla asuvat veljekset. Muuta tietoa heistä ei missään tunnu olevankaan. Jos joku tietää tästä vanhemmasta tapauksesta mitään niin voisi vaikka avata sille oman ketjunsa?

VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4936
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Daltonin veljekset - Eura

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Onpa yllättävän vähän juttua näistä veljeksistä, kuitenkin näistä saisi aikaan vaikka kokonaisen kirjan (vai olikohan sellainen olemassakin?). Elokuva toki on ainakin pukattu jo pihalle aikaa sitten, mutta jostain syystä ei ole minfolaisten hermoja kutkuttanut tämän enempää sitten?

Toisen ketjun kautta rupesin pohtimaan että mitä on Koistiset sittemmin tehneet, jossain vaiheessa olivat ainakin julkisuudessa, mutta sittemmin ei ole mitään kuulunut. Sopivasti näkyisi alkuvuodesta juttua kirjoitetun, joten linkataanpa tännekin.

https://www.mtv.fi/uutiset/ekstra/artik ... gs.0e3BZ1Y
Mtv3.fi kirjoitti:Missä he ovat nyt? Lapsuuden kauhut piinaavat yhä Euran Daltoneita – "Isä ei koskaan pyytänyt anteeksi"

Suomen kuuluisimmat veljekset, Euran Daltonit Leevi, Erkki, Pekka ja Lasse Koistinen harhautuivat rikoksen polulle nuorina poikina. Ensimmäisen kerran varastettiin naapurista perunoita, sitten kuvioon tulivat isommat rötökset. Veljeksistä vanhin näkee heidät uhreina, joita kukaan ei auttanut. Lapsia pahoinpideltiin henkisesti ja fyysisesti.

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa on seurannut miesten taivalta useaan otteeseen 2000-luvulla. Mutta mitä heille kuuluu nyt?

Menen tapaamaan Koistisen veljeksiä viidettä kertaa. On maaliskuu 2017, maassa on vielä rippeitä talvesta. Tapasin Euran Daltonit ensimmäisen kerran jo vuonna 2000 ja tein vuosien varralla heidän elämästään useita televisiojuttuja 45 minuuttia -ajankohtaisohjelmaan.

Veljekset ovat säilyttäneet poikamaisen huumorinsa ja tietynlaisen rehdin avoimuutensa elämään. Heissä voi kuitenkin vaistota pinnan alla olevat syvät ja pysyvät arvet, joita lapsuuden traumaattiset tapahtumat ovat heihin jättäneet.

Tapaamme Leevin omakotitalossa, jossa kävin ensimmäisen kerran jo vuonna 2004. Iloisen keltainen puutalo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Euran keskustasta peltojen keskellä joen varressa.

Erkki tulee paikalle myös, mutta 36-vuotias Pekka ja 34-vuotias Lasse eivät halua tulla enää julkisuuteen. Erkin pyynnöstä käyn myös tutustumassa hänen remontoimaansa vanhaan pappilaan.

Leevin vaimon toiveesta teemme haastattelun isännän omassa valtakunnassa kellarissa, jonne hän on rakentanut painonnostosalin. Huoneen seinustalla on palkintokaappi komeine pysteineen ja toinen seinä on peitetty sydämin koristeluilla lasten piirustuksilla.

Mitä Daltoneille kuuluu nyt?

Veljessarjan vanhin, Leevi, on nykyisin työssäkäyvä kolmilapsisen perheen onnellinen isä. Hän on ollut kokopäiväisesti samassa työpaikassa setänsä puualan yrityksessä jo vuosituhannen vaihteesta saakka.

Hänen vanhin poikansa on nyt 15-vuotias eli yhtä vanha kuin veljessarjan nuorin, Lasse oli kiinnijäädessään. Nuorimmainen tytär on 10-vuotias.

– Minua ei ole kiinnijäämisen jälkeen enää koskaan kiinnostanut lähteä mihinkään rikolliseen touhuun. Kun kerran jäätiin kiinni, niin se oli minun osaltani siinä. Aluksi meitä pidettiin Eurassa rikollisina, mutta nykyään saamme kulkea täällä kotikonnuilla ihan normaalisti kuten muutkin eikä meitä enää osoitella sormella, lisää Leevi.

Leevi on pitänyt yhtä vaimonsa kanssa vuosituhannen vaihteesta saakka. Keski-ikäinen Leevi myöntää, että veljesten nuoruusvuosiin kuulunut autoilla hurjastelu on taaksejäänyttä elämää.

– Minun on pakko tunnustaa, että minusta on tullut arka, kun tuota perhettäkin ja ikää on karttunut. En enää uskalla kaahailla, mutta urheilu on yhä tärkeä osa arkea. Rakensin oman salin, kun en jaksa lähteä iltaisin minnekään. Voimailun lisäksi harrastan pari kertaa viikossa avantouintia, Leevi sanoo.

Erkki on opiskellut kirvesmiehen ammatin ja hän on toteuttanut haaveensa omasta talosta. Selkävaivojen vuoksi hän käy osa-aikaisesti töissä myös setänsä puualan yrityksessä. Toukokuussa hän vie vihille avovaimonsa, jonka kanssa he ovat pitäneet yhtä jo silloin kun Daltonien taru sai alkunsa.

– Tuleva vaimoni on maailman hienoin ja hän on paras kuuntelija ja ymmärtäjäni enkä tarvitse muuta terapeuttia. Huumori kantaa minua eteenpäin ja auttaa selviämään lapsuuden tapahtumista. Jos minulta häviäisi huumori, niin sitten häviäisi koko äijä, naurahtaa Erkki tuttuun tapaansa.

Käydessäni vuosituhannen vaihteessa poikien lapsuuden kodissa piha oli täynnä autoja, joista toisilla ajettiin lujaa ja toisia nostettiin voimailumielessä.

– Urheilulla on myös minun elämässäni tärkeä osa. Jouduin lopettamaan painonnoston, kun välilevy sanoi sopimuksensa irti. Nyt harrastan jääkiekkoa ja frisbeegolfia, johon olen täysin hurahtanut. Saa nähdä, mitä minusta tulee 60-vuotiaana – ehkä henkinen opettaja, heittää Erkki.

Pekka ja Lasse ovat halunneet pysytellä poissa julkisuudesta viime vuodet. He ovat veljessarjan nuorimmat ja kiinnijäädessään Lassella oli vielä peruskoulukin kesken.

Normaalista elämästä kiinni saaminen on ollut pikku-Daltoneille vaikeaa, koska arvet ovat olleet niin syvät. Toisin kuin isoveljensä, he jatkoivat rikosten tekoa vielä pankkimurron jälkeen.

Lapsuudessa koetut kauhut piinaavat yhä

Veljesten isä on kuollut, mutta äiti elää. Isä oli henkisesti sairas ja vanhemmat kuuluivat maallisiin asioihin kielteisesti suhtautuvaan tiukkaan lestadiolaisyhteisöön. Veljesten puheissa lapsuus on pelottavaa ja väkivallan – niin henkisen kuin fyysisen – sävyttämää aikaa.

Erkki palaa järkyttävään tilanteeseen, joka vaivaa häntä yhä. Se sai alkunsa, kun 4-vuotias Pekka oli vahingossa pissannut vaatehuoneeseen.

– Tämän seurauksena äiti hakkasi Pekan päätä lattiaan, kunnes tältä meni taju. Luulimme kaikki, että veli kuoli siihen. Pekka sai aivotärähdyksen.

– Erään toisen kerran Pekan housujen taskussa räjähteli ilotulitusräjähteitä, ’pikkukiinalaisia’, eikä Pekkaa viety edes sairaalaan.

Erkin muistoissa vanhemmat eivät myöskään reagoineet mitenkään pikkuveljen yötä päivää jatkuneeseen itkuun.

Erkin ja Leevin puheessa nousee yhä toistuvasti esiin isän pelottelu ikuiseen helvetin tuleen joutumisesta. Erkki kertoi aikoinaan, että isä oli todennut kylmästi: minä olen teidät tehnyt ja voin myös teidät tappaa.

– Lapsuuden tapahtumat ahdistavat minua yhä. Minun muististani puuttuu kokonainen viiden vuoden pätkä. Siihen aikaan isä pelotteli helvetillä ja kuolemalla. Kun kuolema tulee, silloin kaikki on ohi. Ja jos on syntinen, joutuu iänkaikkiseen helvettiin. Se oli pikkupojalle ihan järkyttävä paikka. Muistan yhä ne kauhu-unet, joissa näin piruja. Se vaatii kestämistä ja itsensä tuntemista, että siitä selviää, toteaa Erkki.

– Näen sellaisia unia, että minut ammutaan niissä pistoolilla – koko lipas tyhjäksi ja kuolen vasta viimeisellä ammuksella, Erkki kuvailee painajaisuniaan.

Oikeus teetti vuonna 2000 Daltoneille mielentilatutkimukset, joissa paljastui rankan lapsuuden vaikutus.

Oikeus totesi, ettei veljeksistä vanhin 25-vuotias Leevi Koistinen pitänyt edes mahdollisena ajatusta kiinnijäämisestä. 21-vuotias Erkki ei kyennyt ymmärtämään yhteiskunnan normaaleja sääntöjä, koska hänen perheessään vallitsivat omat säännöt.

Pikku-Daltonit, 19-vuotias Pekka ja 16-vuotias Lasse olivat jo pienestä saakka tottuneet rikolliseen elämään ja heidät todettiin tunne-elämältään kypsymättömiksi ja aroiksi.

Vanhimpana veljenä Leevi on onnistunut parhaiten jättämään taakseen lapsuudessa koetut kauhut. Isästä puhuessaan piilotetut tunteet nousevat kuitenkin vahvasti pintaan, mikä yllättää Leevinkin.

– Äidin kanssa olen aika sujut lapsuuden tapahtumista. Hän asuu yhä Mestilässä. Käyn siellä välillä. Se minua painaa, että välit isään jäivät niin huonoiksi. Isä ei koskaan pyytänyt anteeksi, mutta rahaa hän kyllä osasi pyytää viimeiseen saakka, sanoo Leevi silminnähden liikuttuneena.

Anteeksianto ei ole onnistunut täysin vielä Erkiltäkään, joka muistaa lapsuudestaan turvattomuuden ja rakkaudettomuuden.

– Olen pohtinut paljon anteeksiantoa. Absoluuttinen anteeksianto tarkoittaisi mielestäni sitä, että ne asiat eivät enää satuta enkä tuntisi enää kauhua. Voin sanoa, että en ole pystynyt täysin antamaan anteeksi, myöntää Erkki.

Daltonit jäivät kiinni vuonna 2000

Nälkäiset Daltonit aloittivat rikollisen uransa varastamalla perunoita naapurin pellosta, mutta lopulta he päätyivät murtautumaan pankkiin joulunpyhinä vuonna 1999.

– Keikoilta saatujen rahojen avulla saimme sähkölaskut maksettua ja ruokaa pöytään. Tämän seurauksena homma lähti käsistä ja ryhdyimme perheen elättäjiksi. Raha oli kaikki kaikessa silloin, mutta nyt tajuan, että emme me rahaa olisi tarvinneet vaan ihan muita asioita, lisää Erkki.

Veljekset varastivat ensin rahaa huoltoasemien seteliautomaateista repäisemällä ne irti autoon kiinnitetyllä metallivaijerilla, sitten tuli liuta muita omaisuusrikoksia ja luvattomia moottoriajoneuvojen käyttöönottoja. Veljekset ovat tunnustaneet yli 100 omaisuusrikosta, räjähdysainevarkauksia luvattomia ja moottoriajoneuvojen käyttöönottoja.

– Ihan ensiksi me nypättiin kymmenkunta bensa-automaattia, mutta sitten me rupesimme suunnittelemaan, että ne voi saada poraamallakin irti, paljasti Erkki Koistinen vuonna 2000.

Leevi totesi aikoinaan, että he olisivat lopettaneet rikollisen elämänsä, kun rahaa olisi riittävästi elämiseen.

– Ajattelin, että jos löytyy kunnon pankki, jossa on rahaa – vaikka kymmenen miljoonaa, niin se riittäisi vähän aikaa.

Rikokset eivät päättyneet nuorempien Daltonien osalta vielä pankkiryöstöön. He jäivät kiinni varastettuaan kymmenkunta kertaa bensaa hyppimällä bensaletkun päällä.

– Se on minua hävettänyt, mutta ajateltiin, ettei se niin tarkkaa ole, jos vähän ylimääräistä tankkaa, sanoi Pekka vuonna 2001.

Tämäkään ei vielä pitänyt nuorimpia veljiä kaidalla tiellä, vaan he jäivät kiinni jälleen vuonna 2004 Sallassa K-kaupan ryöstöstä.

– Sen piti olla varma keikka ja se oli vielä kaukana Eurasta. Meille iski rahapula, paljasti Lasse vuonna 2004.

Daltonit saivat maksettavakseen oikeudessa korvauksia 300 000 euroa, jotka vievät vieläkin palkasta ison osan.

– Veloista emme ole vielä päässeet, sillä jatkuvasti tulee vain uusia maksuja – aikamoisia summia, ja se taitaa jatkua hamaan loppuun saakka.

– Yritimme aluksi, että korvaus olisi jaettu neljään osaan, jolloin minä olisin maksanut vain oman osani. Korvaus on jäänyt pääasiassa minun maksettavaksi, kun ainoana olen vakituisesti kokopäivätöissä. Se on kurjaa, mutta minun on pakko tulla sillä pienellä toimeen. Meillä ehkä on jossain vaiheessa mahdollisuus päästä veloista eroon, toivoo Leevi.

Julkisuus toi sympatiaa, mutta ei rahaa

Euran Daltoneiden rikollisurasta tehtiin vuonna 2003 yksi Suomen katsotuimmista elokuvista. Pahat pojat -elokuva keräsi yli 600 000 katsojaa, mutta Koistisen veljeksille siitä tuli vain kodinkoneliikkeen lahjakortit.

– Olisin toivonut, että olisimme saaneet elokuvan avulla korvaukset maksettua. Meitä käytettiin aika rankalla kädellä hyväksi. Elokuvan piti olla fiktiivinen, mutta suurin osa oli totta, kuten rikokset ja isän hulluus, lisää Leevi.

Daltonit ovat kertoneet, että mediajulkisuus on tuonut heille myös sympatiaa, kun ihmiset ovat ymmärtäneet, miten poikkeuksellisissa oloissa he ovat eläneet. Daltonit ovat halunneet itselleen muistoksi MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa esitetyt jutut dvd:llä.

– Kun katson vanhoja juttuja, on kuin katsoisin peiliin. Huomaan sen, miten lapsellinen olin vielä silloin. Olen kasvanut ihmisenä siitä paljon. Maallinen mammona on niin ohikiitävää. Elämässä täytyy olla jotain pysyvämpää.

– Nykyisin lapsuudesta kumpuavan ahdistuksen hetkellä kysyn itseltäni, mitä vikaa on tässä hetkessä? Eihän tässä hetkessä ole mitään vikaa ja se saa minut huokaisemaan syvään, minkä jälkeen oloni helpottuu, paljastaa Erkki.
Tuntuupa kyllä hurjalta että jos tekijöitä on 4, niin yksi joutuu maksamaan koko köörin laskun? Ei ihan tunnu tavallisen ihmisen järkeen sopivalta, ihan sama kai se on jos sielä on taustalla se että on ainoa vakituisesti työssä käyvä, nythän ne kolme muuta sitten pääsee kuin koira veräjästä tuollaisessa perusteella? Eikö tämä meinaa sitä että jos aiot tehdä kaverin kanssa rikoksen, kannattaa heittäytyä työttömäksi sitä ennen etenkin jos kaveri on työssäkäyvä, niin ei tarvitse maksaa mitään jos jäätte kiinni?

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.


Vastaa Viestiin