Kauppias: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
CSI
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2785
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Kauppias: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja CSI » Ma Elo 19, 2019 12:10 am

Hyvin sanottu siellä kauppiastakarivissä:

"Jos poliisilla olisi yhtä paljon kiinnostusta massarikoksiin kuin liikennevalvontaan, meillä ei olisi mitään hätää."
-----
Kello on aamupäivällä tuskin yhtätoista, kun kauppias Marko Hoikkaniemen liikkeestä lähtee ensimmäinen rikosilmoitus myymälävarkaudesta.

Järvenpäässä kolmea K-markettia pitävä Hoikkaniemi on kauppias kutsumuksesta, mutta olosuhteiden pakosta hänessä on myös ripaus vartijaa ja poliisia. Kauppiaana rikosten kanssa joutuu tekemisiin päivittäin.

– On näpistyksiä, ryöstöä, murtoa, väkivaltaa, hän luettelee.

Eniten ongelmia on Hoikkaniemen mukaan täällä, "kuuluisan Jampan lähiön" marketissa. Sisään kävellessä sitä ei aluksi huomaa, mutta kaupassa on paljon merkkejä siitä, että täältä on viety tavaraa sadan prosentin alennuksella.

Kun poliisilla on entistä vähemmän aikaa tutkia myymälävarkauksien kaltaisia massarikoksia, kauppiaan on ollut pakko toimia itse.

"Minulla on aika paljon nimiä tiedossa"
Kaljalavan, partakoneenteriä ja joitakin kosmetiikkatuotteita saa vain kassalta pyytämällä. Valvontakameroita on lisätty. Kauppias liikkuu myymälätiloissa aina kun mahdollista. Kaupan seinustalta on viety penkki, joka houkutti turhan usein myös ei-toivottuja porukoita.

Jo tuulikaapissa on kyltti, jonka mukaan kaikki myymälävarkaudet ilmoitetaan. Sekään ei riitä, vaan Hoikkaniemi pitää huolen, että rikosilmoitusten mukana lähtee myös epäillyn nimi.

– Nyt kun ollaan jo kaksi vuotta pidetty kauppaa tässä, minulla on jo aika paljon nimiä tiedossa.

Kauppiaan kokemuksen mukaan pelkän valvontakameran kuvan lähettäminen vartiointiliikkeen kautta poliisille "on yhtä tyhjän kanssa". Mutta jos ilmoituksessa on epäillyn nimi, tuomioita tulee.

Hoikkaniemen toimistossa on jopa paksu kansio, joka on täynnä syyttäjältä ja käräjäoikeudelta tulleita vastauksia rikosilmoituksiin. Kansion selkämykseen on piirretty iso sydän.

– Ilman huumoria tästä ei selviä, kauppias naurahtaa.

Hoikkaniemi on myös päättänyt, että hän juoksee jokaisen kaljavarkaan kiinni. Siinä on riskinsä: viime vuonna hänet pahoinpideltiin. Se sai hänet entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että ongelmalle on tehtävä jotakin.

Kauppiaan mukaan häntä on uhkailtu ja haukuttu, ja kollegatkin ovat varoittaneet tiukan linjan johtavan vielä vaikeuksiin. Toimet ovat kuitenkin vaikuttaneet, sillä näpistykset ovat vähentyneet huomattavasti ja myös myynti on kasvanut.

– Tästä kaupungista löytyy tietty määrä tekijöitä. Jos minä teen varastelusta vaikeampaa, he etsivät helpomman paikan. Se näkyy tuloksessa.

"Olen kunnioittanut poliisia, mutta en voi enää"
Siihen Hoikkaniemi ei kuitenkaan ole tyytyväinen, että hän kokee joutuvansa tekemään poliisin töitä. Hänellä on kokemusta ruokakaupoissa työskentelystä kolmelta eri vuosikymmeneltä, ja tuona aikana käsitys poliisin toiminnasta on muuttunut dramaattisesti.

– Olen kunnioittanut poliisia, mutta en todellakaan voi enää, hän sanoo.

Viime vuosien aikana poliisi on priorisoinut rikostutkintaa siten, että niin sanottuja massarikokset, kuten näpistykset ja lievemmät pahoinpitelyt selviävät entistä harvemmin.

Rikosilmoituksia suodatetaan entistä enemmän törkeyden, yhteiskunnallisen merkityksen ja selvittämisen vaikeuden pohjalta. Ajatuksena on ollut antaa rikostutkijoille aikaa keskittyä vakavimpien rikosten selvittämiseen.

Uutta linjausta on toteutettu kenties voimakkaimmin juuri Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, jolla myös Hoikkaniemen kaupat sijaitsevat.

Kauppiaana Hoikkaniemi kohtaa työssään lähes pelkästään lieviä rikoksia, joiden tutkinnasta on tingitty. Ja vaikka yksittäinen myymälävarkaus on pieni asia, ongelma aiheuttaa hänelle vuosittain kymmenien tuhansien eurojen kustannukset.

– On yleinen harhaluulo, että vakuutus korvaisi yksittäistä näpistystä. Sen takia asia kiinnostaa minua.

Sen vuoksi kauppias olisi myös valmis maksamaan siitä, että poliisille saataisiin lisää voimavaroja myös massarikollisuuden tutkintaan. Hänen mukaansa aina ei voi puhua vain resursseista, vaan on puhuttava myös siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

– Ja vertauksen vuoksi voi sanoa, että jos poliisilla olisi yhtä paljon kiinnostusta massarikoksiin kuin liikennevalvontaan, meillä ei olisi mitään hätää, hän heittää.

300 uutta poliisia tulossa
Ainakin osittain Hoikkaniemen toive onkin toteutumassa – uudessa hallitusohjelmassa on nimittäin luvattu rahat noin kolmensadan uuden poliisin palkkaamiseen valtakunnallisesti. Se on tosin alle puolet siitä, mitä poliisi on itse esittänyt.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan omaisuusrikosten tutkinta on kärsinyt, kun henkilöstöä on siirretty muihin tehtäviin. Hän kuitenkin huomauttaa, että myös rikoksia ennalta estävään työhön tarvitaan varoja.

– Poliisin ja sidosryhmien tekemään ennalta estävään työhön sijoittaminen on kannattavampaa kuin jälkikäteen tapahtuvaan rikosten selvittämiseen sijoittaminen, Aho sanoo.

Hoikkaniemi myöntää, että työn sivuvaikutuksena tulevat varkaudet ja uhkailu uuvuttavat. Joskus se saa hänet miettimään, kannattaako hommaa edes jatkaa.

– Mutta oikeasti ajattelen, että tämä on hieno ammatti.

https://yle.fi/uutiset/3-10920492
Päivän aforismin tarjoaa runoilija Oliver Francis:
KELA räjähtäää Ihan just ellei kohtala rahaa tippuu PERKELE!

KARJU!!
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 174
Liittynyt: Su Loka 15, 2017 5:51 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja KARJU!! » Ma Elo 19, 2019 7:10 am

"Liikennerikollisuus" tuo hilloa Valtion kassaan, helppo tutkia, ei vaadi "älyn jättiläisiä", todennäköisesti ylhäältä ohjeistettu kenttä-konstuja panostamaan tähän "rikollisuusmuotoon" :D :) :D

Svimba
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 154
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Svimba » Ma Elo 19, 2019 8:41 am

Kannattaisko ton kauppiaan palkata vartija ja antaa kyttien hoitaa oikeita rikoxia? Kyllä kytillä on parempaakin tekemistä kuin sakottaa jotain näpistelijää.
Tollakin ukolla on varmaan ihan mukavasti massii, ottaen huomioon k-kauppojen riistohinnat ja Keskon monopoli aseman, ei käy säälix!
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Svimba
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 154
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Svimba » Ma Elo 19, 2019 9:42 am

Lisätään vielä et mitäs ahneuxissas avasit kaupan jamppaan ku tiesit millainen mesta se on. Mutku 2 kauppaa ei riittänyt herralle vaan piti saada vielä kolmas.

Kyllä se on kaupan oma tehtävä asentaa kamerat, hälyttimet ja tarvittaessa palkata vartija, ei kuulu poliisille.
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Marokonsoturi
Helen Mirren
Viestit: 1495
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi » Ma Elo 19, 2019 1:24 pm

Svimba kirjoitti:Lisätään vielä et mitäs ahneuxissas avasit kaupan jamppaan ku tiesit millainen mesta se on. Mutku 2 kauppaa ei riittänyt herralle vaan piti saada vielä kolmas.

Kyllä se on kaupan oma tehtävä asentaa kamerat, hälyttimet ja tarvittaessa palkata vartija, ei kuulu poliisille.
Onpa yllättävää, että piriliukuri ahdistuu, kun ehdotetaan, että poliisit keskittäisivät voimavarojaan myös omaisuusrikoksiin :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Marokonsoturi
Helen Mirren
Viestit: 1495
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi » Ma Elo 19, 2019 1:27 pm

KARJU!! kirjoitti:"Liikennerikollisuus" tuo hilloa Valtion kassaan, helppo tutkia, ei vaadi "älyn jättiläisiä", todennäköisesti ylhäältä ohjeistettu kenttä-konstuja panostamaan tähän "rikollisuusmuotoon" :D :) :D
Näinhän se valitettavasti on, jokaisen liikennerikollisuuteen syyllistyneen pitäisi alkaa kierrättää näitä sakkoja eri oikeusasteiden läpi eikä toimia maksuautomaattina. Silloin toimintaan saattaisi tulla vähän enemmän järkeä, kun oikeusasteet ruuhkautuisivat varsin pahasti, jos vaikka joka toinen lapun saanut kiistäisi asian, jolloin se siirtyisi poliisilta oikeuden käsittelyyn.

Hovimestari
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 748
Liittynyt: To Syys 03, 2009 10:51 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Hovimestari » Ma Elo 19, 2019 4:11 pm

Marokonsoturi kirjoitti:Näinhän se valitettavasti on, jokaisen liikennerikollisuuteen syyllistyneen pitäisi alkaa kierrättää näitä sakkoja eri oikeusasteiden läpi eikä toimia maksuautomaattina. Silloin toimintaan saattaisi tulla vähän enemmän järkeä, kun oikeusasteet ruuhkautuisivat varsin pahasti, jos vaikka joka toinen lapun saanut kiistäisi asian, jolloin se siirtyisi poliisilta oikeuden käsittelyyn.
Entäpä sellainen, että ei syyllistyisi mihinkään liikennerikollisuuteen alunperinkään? Silloinhan poliisiltakin vapautuisi automaattisesti enemmän resursseja muuhun. Olisko sellainen mitään? Liikennerikollisuuteen syyllistyminen kun ei oikeasti ole mikään automaatio tai välttämättömyys, vaikka moni tuntuukin niin kuvittelevan.
You can choose a ready guide in some celestial voice. If you choose not to decide, you still have made a choice! You can choose from phantom fears and kindness that can kill. I will choose a path that's clear; I will choose freewill. -Rush

Avatar
PiikkiSika
Miss Marplen perikuntaa
Viestit: 1544
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » Ma Elo 19, 2019 4:34 pm

Hovimestari kirjoitti: Entäpä sellainen, että ei syyllistyisi mihinkään liikennerikollisuuteen alunperinkään? Silloinhan poliisiltakin vapautuisi automaattisesti enemmän resursseja muuhun. Olisko sellainen mitään? Liikennerikollisuuteen syyllistyminen kun ei oikeasti ole mikään automaatio tai välttämättömyys, vaikka moni tuntuukin niin kuvittelevan.
Tai entäpä sellainen, että siat ei puutuis liikennejuttuihin muutoin kuin silloin kun jotain konkreettista on tapahtunut ”ulosajo, kolari tai muu konkreettisia seuraamuksia aiheuttanut teko”. Muissa tapauksissa hommat ois asianomistaja rikoksia ja seuraamusten langettamisesta päättäisi se kenen oikeushyvää on rikottu - käytännössä tienpitäjä. Vähän niinku näpistelyjutuissa kauppias/ kauppaketju päättää seuraamuksista...eikä sika.
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

tötterö
Wallander
Viestit: 1037
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja tötterö » Ma Elo 19, 2019 5:17 pm

Natseillahan on sakotuskiintiöt joten sataa omaan laariin.
Hakeudutaan paikkoihin jossa varmasti saadaan fööniin lukemat jotka oikeuttavat sakottamiseen.
Jos autoilijoiden pitäisi ajella niin ettei yhtään sakkoa sallita niin nopeudet laskisivat radikaalisti teillämme.
Huomautuksia pitäisi jaella muillekin kuin niille tekoripsisille silmien räpsyttäjille.
Vahinkotilastot pitäisi vaikuttaa sakon suuruuteen koska toiset on vääräksi liikenteelle vaikka ajaisivat kuinka hiljaa tahansa.
Eihän pyöräilijätkään aja samaa nopeutta vaan vähän niinkuin taitojen ja vehkeiden mukaan.
Pisteytys käyttöön ja samalla myös vahinkohistoriat.

Marokonsoturi
Helen Mirren
Viestit: 1495
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi » Ma Elo 19, 2019 5:36 pm

Hovimestari kirjoitti:
Marokonsoturi kirjoitti:Näinhän se valitettavasti on, jokaisen liikennerikollisuuteen syyllistyneen pitäisi alkaa kierrättää näitä sakkoja eri oikeusasteiden läpi eikä toimia maksuautomaattina. Silloin toimintaan saattaisi tulla vähän enemmän järkeä, kun oikeusasteet ruuhkautuisivat varsin pahasti, jos vaikka joka toinen lapun saanut kiistäisi asian, jolloin se siirtyisi poliisilta oikeuden käsittelyyn.
Entäpä sellainen, että ei syyllistyisi mihinkään liikennerikollisuuteen alunperinkään? Silloinhan poliisiltakin vapautuisi automaattisesti enemmän resursseja muuhun. Olisko sellainen mitään? Liikennerikollisuuteen syyllistyminen kun ei oikeasti ole mikään automaatio tai välttämättömyys, vaikka moni tuntuukin niin kuvittelevan.
Se alkaa olla ensi kesästä lähtien jälleen vaikeampaa, kun 1km/h nopeudenylitys varmuusvähennyksen jälkeen riittää sakotusperusteena liikenteen vaarantaminen ja ylinopeus. Toki kaikilla ei hissi mene ylös asti, että tällaista ymmärtäisivät.

Avatar
CSI
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2785
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja CSI » Ma Elo 19, 2019 6:00 pm

Kysehän on myös priorisoinnista. Onko liikkennerikkomukset oikeasti muka tärkeämpiä kuin esim. huumekaupan rahoitukseen tarvittavat omaisuusrikokset?
Viimeksi muokannut CSI, Ma Elo 19, 2019 6:04 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Päivän aforismin tarjoaa runoilija Oliver Francis:
KELA räjähtäää Ihan just ellei kohtala rahaa tippuu PERKELE!

Avatar
CSI
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2785
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja CSI » Ma Elo 19, 2019 7:00 pm

Mutta edelleenkin ollaan harhapoluilla ja sivupolulla. Poliisin prioriteetit eivät nyt ole oikein. Mitättömiä liikennerikkomuksia kytätään isoilla resursseilla, koska siitä on tehty BISNESTÄ valtiolle. Samaan aikaan huume- ym. rikolliset riehuvat vapaasti omaisuusrikosten parissa, koska niillä valtio ei koe tienaavansa mitään.
Päivän aforismin tarjoaa runoilija Oliver Francis:
KELA räjähtäää Ihan just ellei kohtala rahaa tippuu PERKELE!

sörsse
Poliisikoira Rex
Viestit: 564
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2017 1:30 am

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja sörsse » Ma Elo 19, 2019 8:26 pm

Onkohan poliisit kuinka kiinnostuneita, jos joku ottaa juoksupullon tai -kaljat Alkosta?

Svimba
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 154
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja Svimba » Ti Elo 20, 2019 12:42 am

Montako ihmistä Suomessa kuolee tai vammautuu näpistysten ja varkauxien takia?
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!

Avatar
CSI
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2785
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Poliisia kiinnostaa vain liikenne"rikolliset"

Viesti Kirjoittaja CSI » Ti Elo 20, 2019 6:56 am

Svimba kirjoitti:Montako ihmistä Suomessa kuolee tai vammautuu näpistysten ja varkauxien takia?
Montako ihmistä kuolee pahoinpitelyjen (rikosnimeke pahoinpitely) seurauksena? Niinpä, ei ketään. Joten jätetäänpä nekin sitten tutkimatta ja rankaisematta eikö vain?
Päivän aforismin tarjoaa runoilija Oliver Francis:
KELA räjähtäää Ihan just ellei kohtala rahaa tippuu PERKELE!

Vastaa Viestiin