Rivitalon tuhopoltto Nilsiässä joulukuussa 2016

Tähän osioon kaikki muut rikoksiin liittyvät asiat

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11650
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Rivitalon tuhopoltto Nilsiässä joulukuussa 2016

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Syys 10, 2019 11:51 am

Harvoin tuhopolttotuomiot etenvät KKO:n käsittelyyn. Jotain erikoista tässä siis oli...
Nilsiän tulipalo: Karaokeillasta palannut pariskunta pelasti ihmishenkiä

Heräsin hirveään jyskeeseen, joka kuului viitosasunnosta, kertasi Vieno Pentikäinen, 77, maanantaina aamuyön kauhun hetkiä Nilsiässä.
– Kello oli vaille kaksi. Nousin ylös, avasin verhot ja ihmettelin, miksi on niin valoisaa. Katolta kuului rapinaa. Ajattelin, että linnutko ne siellä rapisevat.

Kuutosasunnossa asuvan Pentikäisen ihmettely päättyi oven jyskytykseen.
– Äkkiä ulos. Talo palaa, kahdeksannessa asunnossa on tulipalo, joku huusi oven takana.
– Pihalla oli jo paloautoja ja ambulanssi, jonne minut aluksi vietiin.

Pentikäisen lisäksi asunnoista evakuoitiin seitsemän ihmistä, jotka olivat paikalla yhdeksän huoneiston rivitalossa.

Talo tuhoutui täysin, mutta ihmishengiltä säästyttiin. Sen voivat lukea ansiokseen Tuuli Ahonen ja Jere Vartiainen, jotka olivat vaille kaksi palanneet rivitalokotiinsa karaokeillasta Tahkolta.
– Olin jo sängyssä, mutta Tuuli oli vielä istumassa sohvalla, kun hän haistoi savua, Jere Vartiainen kertoo.
– Tuuli meni ulos ja näki, kuinka lipan alta puhalsi savua talon toisesta päästä. Hän palasi huutaen, että talo on tulessa.

Pariskunta syöksyi ulos, soitti hätäkeskukseen ja alkoi herätellä naapureita. Ensimmäiseksi Tuuli Ahonen meni jyskyttämään vieressä asuvan Vieno Pentikäisen ovea.
– Tuuli laittoi hänelle sukat jalkaan, puki päälle ja auttoi ulos, Jere Vartiainen kertoo.
– Toiseksi viimeisenä sain ulos vanhan miehen. Annoin hänelle takkini ja kenkäni. Kun painoin oven kiinni, terassi oli jo tulessa.
– Viimeinen asukas oli vielä sisällä, kun palomestari tuli. Mies ei herännyt, vaikka hakkasin harjanvarrella oveen ja ikkunoihin. Sain hänet hereille vasta, kun soitin puhelimella, Vartiainen kertaa.

Hälytys tuli kello 2.01, kertoo Nilsiän palomestari Risto Taskinen.
– Olin paikalla muutamassa minuutissa. Puolet talosta oli täysin tulessa. Asunnoissa piippasivat palovaroittimet.
Rivitalohuoneistot tuhoutuivat käyttökelvottomiksi. Kuva PÄIVI HIRVONEN/Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201612192200042653
Rivitalohuoneistot tuhoutuivat käyttökelvottomiksi. Kuva PÄIVI HIRVONEN/Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201612192200042653
Nilsiä_rivitalo_palaa.jpg (56.56 KiB) Katsottu 696 kertaa
Paloa oli sammuttamassa miehistöä kalustoineen Nilsiästä, Juankoskelta, Siilinjärveltä ja Kuopiosta. Taskinen pyysi yöllä avuksi myös metsäkoneen, jonka kuormaimella saatiin puretuksi peltikattoa sammutuksen helpottamiseksi.

Kotinsa menettäneiden avuksi tuli jo aamuyöllä SPR.
– Nuorimmat asukkaat olivat lähteneet jo tuttaviensa ja sukulaistensa luokse, kertoi SPR:n Nilsiän osaston puheenjohtaja Tuula Miettinen.
– Toimme neljä vanhinta asukasta Nilsiän palvelukeskuksen suojiin. Heti aamusta saimme heille hankituksi päivävaatteet.

Päivän mittaan vanhuksille oli järjestymässä vuokra-asunto. Ainoastaan Vieno Pentikäinen oli jäämässä vielä yhdeksi yöksi palvelukeskukseen.
– Palon syttymissyystä ja tarkasta paikasta ei ole tietoa. Poliisi ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palonsyyn tutkijat selvittävät sitä, kertoi palomestari Taskinen.

Lähes 40 vuotta vanhan talon tuhoa edesauttoi, että huoneistojen väliltä puuttuivat osastoinnit ullakolta. Rakennuksen tekoaikaan niitä ei vaadittu.
Savon Sanomat
20.12.2016 06:01

Tämä yllätti:
Kotinsa menettäneiden avuksi tuli jo aamuyöllä SPR
Silitikin, vaikka talossa ei asunut yhtään maahanmuuttajaperhettä. SPR auttaa siis suomalaisiakin!

Syyte nostettiin:
Nuorta miestä syytetään törkeästä tuhotyöstä - uhkana miljoonalasku tulipalosta
Tulipalo Nilsiässä tuhosi asunnot kokonaan. Kuva: Matias Honkamaa
Tulipalo Nilsiässä tuhosi asunnot kokonaan. Kuva: Matias Honkamaa
Nilsiä_rivitalo_palaa.jpg (56.56 KiB) Katsottu 696 kertaa
Syyttäjä vaatii 21-vuotiaalle miehelle rangaistusta törkeästä tuhotyöstä. Miehen syytetään polttaneen rivitalon Nilsiän Jenunraitilla viime joulukuussa.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään jopa neljän vuoden vankeusrangaistusta.

Lisäksi miestä odottaa mittava korvausvelvollisuus palolla aiheutetuista vahingoista. Tulipalo tuhosi yhdeksän asunnon rivitalon purkukuntoon. Lisäksi talossa asuneista kymmenestä asukkaasta osa menetti koko omaisuutensa.

Vakuutusyhtiön mukaan uuden vastaavan talon rakentaminen maksaa 800 000 euroa.

Lisäksi kotivakuutuksista on korvattu asukkaille vahinkoja reilun 112 700 euron edestä.

Mies myönsi jo poliisin kuulusteluissa sytyttäneensä tulipalon. Hän kertoi kuulusteluissa sytyttäneensä tulipalon hetken mielijohteesta.
– Vitsinä heitin illalla, että pitäisikö XX:n asunto sytyttää tuleen, mies tunnusti lopulta poliisille.

Hän kertoi palon sytyttämisen olleen "känniläisen päähänpisto".

Nuoresta iästä huolimatta hänellä ja hänen kaveriporukallaan alkoholinkäyttö oli erittäin runsasta. He joutuivat poliisin kanssa tekemisiin jo tapellessaan humalapäissään niin, että tilanteessa oli käytetty myös pullolla lyömistä.

Silloin myös tulipalosta syytetyn miehen kuskina ollut kaveri kärähti poliisille rattijuopumuksesta. Kun miehellä ei ollut enää kuskia, hän jäi silloin viettämään yötä Nilsiään samaan asuntoon, jonka hän sitten toisena viikonloppuna poltti.

Sytyttäjä ei ollut uhrin kanssa edes erityisen hyvin tuttuja, mutta he olivat tuollaiselta juopotteluillalta tuttuja keskenään.

Tapahtumayönä asukas oli itse poissa paikalta kaupungilla iltaa viettämässä. Autoporukka pysähtyi rivitalolle ja syytetty mies kävi kolkuttelemassa tyhjillään olleen asunnon ovia.

Kun yksi ovista oli auki, hän meni sisälle ja kertomansa mukaan hetken mielijohteesta sytytti huoneiston sytyttimellä useasta kohdasta tuleen. Mies kertoi asiasta poliisille kuulusteluissa kolmantena kuulustelupäivänä kiistettyään ensin teon usean päivän ajan.
Savon Sanomat
29.05.2017 12:35

Oikeuteen mentiin ja tuomio annosteltiin:
Tuikkasi tuleen tutun rivitaloasunnon känniajelulla - 229 270 euron korvaukset ja neljä vuotta vankeutta

Pohjois-Savon käräjäoikeus määräsi 21-vuotiaan Jarno Anssi Petteri Vartiaisen pidettäväksi edelleen vankilassa. Istumista hänellä on vielä näillä näkymin edessään ainakin puolitoista vuotta.

*Jarno Vartiaisen rikosrekisteri oli ennen viime joulukuuta puhdas.
*Joulukuun 19. toista päivän vastaisena yönä hän sytytti tuleen erään toisen nuoren miehen asunnon.
*Tuli levisi rivitalon ullakolla nopeasti. Talosta pelastui täpärästi viime henkilöä. Koko runsaan puolen miljoonan arvoinen rakennus tuhoutui.
*Tapaus sattui Nilsiän kirkonkylässä, joka kuuluu nykyisin Kuopioon. Oli sunnuntai-ilta juuri ennen joulua. 21-vuotias paikkakuntalainen Jarno Vartiainen oli kolmen muun nuoren miehen kanssa päämäärättömällä huviajelulla.


Kaverukset kävivät aiemmin illalla myöhemmin kohteeksi joutuneen nuoren miehen asunnolla Nilsiän Jenunraitilla. Sitten he ajoivat Juankoskelle.

Ajajaksi valikoitui illan kuluessa Vartiainen. Muu seurue oli "hyvässä humalassa".

Porukan piti mennä erääseen toiseen paikkaan. Muiden kanssa varsinaisesti neuvottelematta Vartiainen ajoi kuitenkin takaisin Nilsiään ja Jenunraitin kulmalle.

Kello oli kaksi aamuyöllä. Vartiainen nousi autosta. Hän meni kotoaan poissa olevan nuoren miehen asuntoon.

Pysähtyivät katselemaan
Sisälle Vartiainen pääsi sisälle rivitaloasuntoon lukitsemattomasta takaovesta.

Vartiainen sytytti tulen tupakansytyttimellä kolmesta kohdasta. Sitten hän poistui asunnosta ja asteli autolle.

Vartiainen ajoi vähän matkan päähän ja pysähtyi hetkeksi katselemaan. Hän ja muu seurue näkivät liekkien loimotuksen asunnossa.

Kukaan nuorista miehistä ei tehnyt ilmoitusta hätäkeskukseen tai mennyt herättämään talossa nukkuvia.

Talon asukas havahtui savun hajuun ja teki hälytyksen. Rakennuksessa oli tuona yönä yhteensä seitsemän henkilöä.

Kukaan ei kuollut tai loukkaantunut. Lähellä se kuitenkin oli, sillä viimeinen asukas pelastettiin hänen asunnostaan asunnon seinän jo palaessa.

Purettava ja uusi tilalle
Yhdestä asunnosta irti riistäytynyt tuli pääsi leviämään ullakkoa pitkin koko rakennukseen. Talo oli rakennuttu 1970-luvun lopulla. Myöhemmin pakolliseksi tullutta palo-osastointia siinä ei ollut. (Käräjäoikeus ei tätä tutkinut, vaan syytteen mukaista tuhotyö-rikosta.)

Yhdeksän huoneiston rivitalo tuhoutui käytännössä täysin. Asukkaat menettivät myös irtaimen omaisuutensa.

Tuhoutuneen talon arvo oli 500 000-600 000 euroa. Vakuutuksen korvaavat osan tuhoista, mutta eivät kaikkea.

Taloyhtiö ei voi käyttää vanhaa rakennusta enää hyväkseen. Rauniot tulee purkaa ja rakentaa uusi talo. Kustannukset ovat arviolta noin 800 000 euroa.

"Teolla ei motiivia"
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Vartiainen myönsi tuhotyön, mutta kiisti rikoksen törkeyden. Vartiaisen puolustus esitti epäilyksen joutuiko kukaan rakennuksessa ollut törkeän tuhotyön edellyttämään konkreettiseen vaaraan. Hälytys ja apuhan tulivat nopeasti.

Puolustus myös huomautti, ettei Vartiainen ollut suunnitellut tekoa. Teolla ei ollut motiivia. Hän oli juovuksissa eikä havainnut, että hänen menettelynsä seurauksena voisi palaa jotakin muuta kuin hänelle tutun miehen asunnon sisustus.

Puolustusasianajaja huomautti myös, ettei hänen päämiehensä ole vastuussa talon mahdollisesti puutteellisesti rakennetuista palokatkoista. (Huoneistojen osastointi).

Yhteenvetona Vartiaisen puolustus totesi, ettei talon polttaminen ole ollut Vartiaisen tarkoitus.

Ei välittänyt nukkujista
Käräjäoikeus oli toista mieltä.

Oikeus toteaa, että Vartiainen on sekä tunnustuksensa että esitetyn näytön perusteella sytyttänyt tahallaan tulipalon.

Hänen olisi yleisen elämänkokemuksen mukaan tullut tietää, että vaara tulen leviämisestä talon rakenteisiin oli ilmeinen. Koska kyseessä oli rivitalo, jossa on muitakin asuntoja, oli olemassa mahdollisuus muiden asukkaiden joutumisesta vaaraan.

Edelleen Vartiainen tiesi, että on aamuyö ja että muissa asunnoissa olevat ihmiset todennäköisesti nukkuvat. Hän ei tästä välittänyt.

Käräjäoikeus katsoi Vartiaisen syyllistyneen törkeään tuhotyöhön. Rangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Mahdottomat korvaukset
Oikeus määräsi hänet pidättäväksi edelleen vangittuna.

Säilytyspaikka on Kuopion vankila. Vartiainen vapautuu sieltä vain, jos ylempi oikeusaste niin määrää.

Vartiainen joutuu maksamaan korvauksia takautumisoikeuden perusteella kahdelle vakuutusyhtiölle yhteensä 214 111 euroa. Lisäksi hänen pitää maksaa muita korvauksia runsaat 15 000 euroa.

Nämä korvaukset ovat tosin ainakin osin vain mustetta käräjäoikeuden paperilla, sillä Vartiaisella ei ole rahaa.

Hän oli ainoa puhdas
Vartiaisella ei ollut aiempaa rikosrekisteriä. Kaikki kolme muuta nuorta miestä ovat sitä vastoin vanhoja rikoksentekijöitä. Heillä on tilillään eriasteisia pikkurikoksia.

Kolmikko tuomittiin pelastustoimen laiminlyönneistä lyhyisiin (60 vuorokautta - 3 kuukautta) vankeusrangaistuksiin.

Oikeudessa muut syytetyt kertoivat, että Vartiainen olisi illan aikana "höpissyt" jotakin palon sytyttämisestä tutun miehen asuntoon. Muut eivät tätä ottaneet sanojensa mukaan todesta.
Iltalehti
02.06.2017 klo 17:15

Tämä yllätti:
Nämä korvaukset ovat tosin ainakin osin vain mustetta käräjäoikeuden paperilla, sillä Vartiaisella ei ole rahaa.
Ei siis se, että Vartiaisella ei ole rahaa, vaan jopa Suuri ja Mahtava Iltalehti myöntää suoraan, että korvaukset ovat vitsi. Voi kun samaa todettaisiin myös näiden valepoliisien tapauksissa. Vaan ei. Tässä tapauksessa vakuutusyhtiö maksaa asukkaille, mutta valepoliisihuijauksissa vahingot jäävät asianomisyajile sekä myöhemmin perikunnalle.

Tuhopolton käsittely eteni Itä-Suomen hovioikeuteen, joka piti tuomio ennallaan.

Korkein oikeus otti tapauksen käsiteltäväkseen:
Miehen sytyttämä tulipalo tuhosi yhdeksän asunnon rivitalon – korkein oikeus lievensi tuomiota

Korkein oikeus linjasi törkeän ja tavallisen tuhotyön rajaa.

KORKEIN oikeus (KKO) lievensi tuhoisan rivitalopalon sytyttäneen parikymppisen miehen tuomiota maanantaina. Tulipalossa tuhoutui yhdeksän huoneiston rivitalo Kuopion Nilsiässä joulukuussa 2017.

KKO linjasi ennakkopäätöksellään törkeän ja tavallisen tuhotyön rajaa. Tarkemmin kyse oli siitä, aiheuttiko teko vakavan vaaran suurelle ihmisjoukolle, kun tilanteessa oli vaarassa seitsemän ihmistä.

Törkeästä tuhotyöstä tuomitseminen edellyttää rikoslain mukaan, että teko aiheuttaa vakavan vaaran suurelle joukolle ja että teko on kokonaisuutena arvioituna törkeä.

MIES myönsi sytyttäneensä rivitalon palamaan yöaikaan. Noin 500 000–600 000 euron arvoinen rakennus tuhoutui palossa täysin.

Rivitalossa oli nukkumassa palon syttymisen aikaan viisi ihmistä. Lisäksi kaksi muuta oli tullut asuntoonsa heti palon syttymisen jälkeen. Kaikki selvisivät palosta ilman vammoja.

Pohjois-Savon käräjäoikeus ja Itä-Suomen hovioikeus tuomitsivat miehen törkeästä tuhotyöstä vankeuteen neljäksi vuodeksi.

TUOMITTU sai valitusluvan korkeimmalta oikeudelta.

Hän kiisti valituksessaan, että rivitalopalo olisi aiheuttanut vakavan vaaran suurelle ihmisjoukolle. Miehen mielestä kyse oli törkeän sijasta tavanomaisemmasta tuhotyöstä.

Korkein oikeus päätyi ratkaisussaan samalle kannalle miehen kanssa. Ennakkopäätöksen mukaan seitsemää ihmistä ei voida pitää laissa tarkoitettuna suurena ihmismääränä.

Vaarassa olleiden ihmisten määrää voi KKO:n mukaan pitää suurena, kun heitä on kymmeniä. Tosin arvioinnissa on otettava huomioon ihmisten määrän lisäksi se, kuinka vaarallinen tilanne on ollut.

Korkein oikeus kumosi tuomion törkeästä tuhotyöstä ja tuomitsi miehen perusmuotoisesta tuhotyöstä.

Jarno Anssi Petteri Vartiainen, 23, sai rangaistukseksi kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomion. Rangaistus on neljä kuukautta lyhyempi kuin käräjäoikeuden ja hovioikeuden aiemmin määräämä tuomio.
Helsingin Sanomat
9.9. 10:35 , Päivitetty: 9.9. 11:40

Tämä yllätti:
KKO linjasi ennakkopäätöksellään törkeän ja tavallisen tuhotyön rajaa
Eikö muka aiemmin vastaava tapausta ollut?

Kaikesta päätelleen, tuhotyö ei ollut ihan niin vakava, joten samalla linjattiin, että niiden ero on muutama kuukausi. Vakavuutta vähentää se, että...
Ennakkopäätöksen mukaan seitsemää ihmistä ei voida pitää laissa tarkoitettuna suurena ihmismääränä.
Asuntojen arvo on Nilsiässä laskemaan päin:
Vuonna 2016:
Vakuutusyhtiön mukaan uuden vastaavan talon rakentaminen maksaa 800 000 euroa.
Vuonna 2019:
Noin 500 000–600 000 euron arvoinen rakennus tuhoutui palossa täysin.
Mut joo. Vartiaisen Jarno on kait jo tuomionsa suorittanut. Vangittu 12/2016, tuomio (ensin) 4v 2 kk = 2v 1 kk = vapaa 1/2019 ja siihen tuli alennus 9/2019, jolloin Jarno on (kait) jo ollut vapaana. Määrättyjä korvauksia tienaamassa.
a) saako hän nyt jostain hyvitystä tuosta 4 kk:sta, josta suoritti 2 kk ja olisi olllut vapaanjo 11/2018.
b) eikö hän saa hyvitystä
c) miten helvetissä näiden käsittely kestää näin kauan?

Heinolan rivitalopalossa 2018 tekijä tuomittiin kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä tuhotyöstä. Teoissa on selkeä ero; tarkoituksellisesti yhteen asuntoon kohdistunut tuhotyö - josta tuli siis levisi koko taloon. Se teki teosta kahden murhan yrityksen ja että törkeä tuhotyö koska asunnoissa oli yhteensä 15 ihmistä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

draining
Alokas
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Elo 22, 2018 11:21 am

Re: Rivitalon tuhopoltto Nilsiässä joulukuussa 2016

Viesti Kirjoittaja draining » Ti Syys 10, 2019 2:06 pm

Ei kerro asuntojen arvon muutoksesta.

Sanamuodot eri.

Jos koko talo laitettaisiin myyntiin, niin tuon verran siintä voisi saada.

Mutta jos vastaavanlainen nykyisillä rakennusmääräyksillä ja samankaltaisella perustasolla tehtäisiin, niin maksaisi tuon verran rakentaa.

Vastaa Viestiin